Kirjoittaja Aihe: M/s Meren historia  (Luettu 1988 kertaa)

Ismo Talka

  • Messikalle
  • *
  • Viestejä: 23
M/s Meren historia
« : 12.11.2017, 12:10:58 »
M/s Meren historia

Sain tänään käteeni vuonna 2000 ilmestyneen kirjan "Isoisän laivat", joka kertoo Päijänteen huviliikenteen vanhoista ammattilaivoista. Kirja on arvokas tietolähde, mutta ainahan virheitäkin pääsee joukkoon pujahtamaan, vaikka nyt asialla ovat olleet todelliset asiantuntijat mm Raimo A. Wirrankoski.

Heti ensi silmäyksellä huomasin sivulta 144, että m/s Meren historia ei ole kirjoitettu oikein. M/s Meri ei polveudu s/s Ristiinasta, vaan aivan toisesta Saimaalla seilanneesta laivasta. Minä voin kertoa aluksen oikean historian m/s Meren nykyiselle omistajalle, jos joku tietää hänen nimensä. Muut voivat lukea oikean historian myöhemmin julkaisemastani kirjasta, josta löytyy muutakin ns uutta historiatietoa.

Ilmeisesti m/s Meren historian kirjoittajaa on hämännyt Saimaalla ja Kuolimolla liikenteessä perätysten olleet saman nimiset laivat. Mm Suomenniemen Höyryvenhe Osakeyhtiöllä oli kaksi Suomenniemi-laivaa eikä yksi, kuten virheellisesti on luultu.

M/s Meren historian yhteydessä todetaan s/s Joutsenen omistaneen Taavetti Savikurjen olleen Taipalsaarelta. Taavetti oli koko maakunnan huomattavimpia kauppiaita. Hän oli kuitenkin kotoisin Savitaipaleelta eikä Taipalsaarelta. Toki Taavetti oli monessa ähväärissä mukana omistaen mm s/s Turistenin puoliksi Suomenniemeltä kotoisin olleiden kauppiaiden August Väärän perillisten kanssa. S/s Turisten tuli Pien-Saimaalle vuonna 1920 eli samana vuonna kuin Savitaipaleen kunta hankki s/s Tuulikin. Kunta ajoi s/s Turistenin kuitenkin heti ahdinkoon, koska laivat ajoivat samaa reittiä Lappeenrannasta Lavikanlahdelle. Kunta kielsi s/s Turistenia käyttämästä Lavikanlahden laituria, joten s/s Turisten siirrettiin toiselle reitille.

Taavetti oli toki mukana myös Taipalsaaren liike-elämässä perustamassa Taipalsaaren Uutta Höyryvenhe - Osakeyhtiötä.

Taavetti Savikurki oli mahtava ja valloittava persoona, josta kerron myös enemmän kirjassani.

Liikemies
                        Ismo Talka

Eero Puranen

  • Maakrapu
  • Viestejä: 6
Vs: M/s Meren historia
« Vastaus #1 : 25.11.2017, 20:24:27 »
MS Meren omistajaa en tiedä, mutta näkyy pitävän kesäisin usein "majaansa" Louhivedellä Outulanvirran suulla. Jostain Puumalasta päin sinne ajelee.