Merentutkimusalus Arandasta

Aloittaja Mikko-Oskari Koski, 01.04.2005, 12:51:58

« edellinen - seuraava »

Kimmo Rantanen

Lainaus käyttäjältä: Kimmo Rantanen - 27.08.2006, 23:18:04
Aranda on palaamassa kesän viimeiseltä tutkimusmatkaltaan Helsinkiin maanantai-iltana. Matkan jälkeen laiva jää laituriin, jossa sille aletaan tehdä isoa komentosiltaremonttia. Remontissa uusitaan muun muassa merenkulkuelektroniikkaa. Aranda lähtee seuraavan kerran tutkimusmatkalle ensi tammikuussa.

Aranda lähtee huomenna lähes kolme viikkoa kestävälle Itämeren tutkimusmatkalle. Vuoden ensimmäinen seurantamatka päättyy Turkuun perjantaina 26.1.2007.

http://www.fimr.fi/fi/aranda/uutiset/247.html

Arandan peruskorjaus jatkuu vielä ensi keväänä, kun helmikuun puolesta välistä lähtien sen komentosilta ja merenkulkulaitteistot uusitaan. Juhannuksen jälkeen Aranda telakoidaan kuukaudeksi, ja sen pohja ja muut veden alaiset osat kunnostetaan.

Merentutkimuslaitos ja Meriaura Oy ovat tehneet tutkimusalus Arandan hoitoa ja huoltoa koskevan sopimuksen. Sopimus koskee vuosia 2007-2008, ja siihen sisältyy optio jatkosta vuosille 2009 ja 2010. Sopimuksen mukaan Meriaura Oy miehittää aluksen ja vastaa aluksen huollosta ja operoinnista Merentutkimuslaitoksen tutkimusohjelmien mukaisesti. Aranda oli aikaisemmin Varustamoliikelaitoksen hoidossa 31.8.2006 asti.


http://www.fimr.fi/fi/aranda/uutiset/246.html

Kristian Lampio

Aranda lähtee enimmäiselle matkalleen 2007 josta uutisoi vähemmin MTV 3:

Merentutkijoita kiinnostaa viime kesänä poikkeuksellisen huonoksi mennyt Suomenlahden happitilanne.

Merentutkimusalus Aranda suuntaa huomenna avomerelle ensi kertaa tänä vuonna. Aluksi Aranda kyntää Suomenlahtea, mistä matka jatkuu Pohjanlahden kautta pohjoiselle ja keskiselle Itämerelle.

Merentutkimuslaitoksen mukaan yli kaksiviikkoisen talviseurantamatkan tarkoituksena on selvittää Itämeren ravinne- ja happipitoisuuksia.

Merentutkijoita kiinnostaa erityisesti Suomenlahden pohjien happitilanne, joka romahti poikkeuksellisen huonoksi viime kesänä. Elokuisella matkallaan Aranda mittasi lahdella heikoimmat happipitoisuudet 44 vuoteen.

Aranda palaa tutkimusmatkaltaan Turun satamaan 26. tammikuuta.

Rontti

Kas kas.....Arandaan on sitten saatu uus miehistö. Ainakin palkat putosivat Stasin jäljiltä roimasti. No siinä syy miksi Meriaura nyt hoitaa Arandaa kun Merentutkimuslaitokselle tuli konemestareiden stopparikorvaukset maksamaan aivan tähtitieteellisiä. Money for nothing.

Juha Westerlund

LainaaMoney for nothing.
Katkeruuttako tuo lienee? 8) Olen myös antanut itseni ymmärtää että ei meriaura siellä mitään huonoakaan palkkaa maksa.

Rontti

Ei kyse ole katkeruudesta......vaan faktasta. Tuli kovasti kalliiksi seisottaa tutkimusalusta jätkässä turhanpanttina.
Arandassa nykypalkat on ulkomaanliikenteensopimuksen mukaiset ja tarkoittaa esim. sitä, että Arandan kipparin palkka on sama kuin 1.prm:n oli stasin palkoilla..................Että ei ihme jos merentutkimuslaitos heitti stasin pellolle... ;)

Teemu Knuutila

Aranda lähtee tutkimaan Itämeren hiilidioksidia

Merentutkimuslaitoksen tutkimusalus Aranda lähtee keskiviikkoaamuna tutkimaan Itämeren keväistä hiilidioksiditilannetta.

  Kahdeksan päivää kestävä matka suuntautuu Suomenlahdelle ja Itämeren pohjoisosiin.

Aranda tutkii matkan aikana hiilidioksidin lisäksi muun muassa lämpötilaa, suolaisuutta ja painetta sekä ankkuroi Helsingin edustalle aaltopoijun.

Mittaustuloksia käytetään meritieteellisessä tutkimuksessa taustatietoina. Itämeren aallonkorkeus on luettavissa internetistä osoitteesta www.aallonkorkeus.fi.

Juha-Matti Harjumäki

Aranda lähtee maanantaina neliviikkoiselle tutkimusmatkalle Itämerelle tutkimaan Suomenlahden, Pohjanlahden ja varsinaisen Itämeren pohjaeläinyhdyskuntien muutoksia.

Matkalla kartoitetaan myös Suomenlahden ja varsinaisen Itämeren happi- ja ravinnetilannetta. Viime vuonna Suomenlahden happitilanne oli heikoin yli 40 vuoteen.

Suomenlahdella tutkitaan myös nopeasti levinneen tulokaslajin, petovesikirpun lepomunien esiintymistä. Pohjanlahdella taas keskitytään valkokatkayhteisön muutoksiin ja avomerialueelle asettuneen tulokaslajin, amerikanmonisukasmadon tutkimukseen. Lisäksi tehdään merenpohjan geologisia kartoituksia yhdessä Geologinen tutkimuskeskuksen kanssa.

Tutkimusmatka päättyy Turkuun torstaina 14.6.



YLE uutiset 21.5.
2010

Silja Europa 9.10-10.10.

2008 Isabella 26.1-27.1  XPRS 29.6-30.6.
2007         Gabriella 3-5.4.
Rosella 18-19.6.  Isabella 22-23.9


Mikko-Oskari Koski

Lainaus käyttäjältä: Raine Taponen - 13.08.2007, 12:49:56
13.8.2007 Videokuvaa suomenlahden vesistöntilasta. "Syken edustajan" haastattelu: http://nettitv.mtv3.fi/nettitv_uutiset/index.shtml/nettitv_uutiset/uutiset?105757#105757 samaten löytyy 13.8.2007 videokuvaa Arandasta MTV3 nettitv:n sivustosta osio "Huomenta Suomen uutiset" merentutkijat töissään. R.T
Itäisen Suomenlahden (murheellinen) tila on sikäli eri asemassa, kuin Saaristomeren vastaava, että sen fosforikuormiuksesta ei voida syyttää pelkästään Suomen pyhää lehmää eli maataloutta ja sitä myöten kepua, vaan suurin syyllinen on Pietarin kaupunki, jonka asukkaiden jätevedet näkyvät nyt mm.sinilevinä Tammion rantakallioiden reunoilla.

Mitä taas Arandaan tulee, lienee paikallaan kertoa tosianekdootti muutaman vuoden takaa, kun Tarja Halonen vieraili aluksella. Päällystö ja tutkijat olivat sonnustautuneet parhaimpiinsa, mutta sedimenttinostimen hoitaja Henry Söderman suoritti näytteenotot normaalissa haalarissaan, mikä sai presidentin toteamaan: On se hyvä, että täällä edes yksi mies näyttää töitäkin tekevän... Södermanille oli napsahtanut kutsu seuraavana itsenäisyyspäivänä.. 8)
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Raine Taponen

#24
"Merentutkimusalus Aranda lähtee tutkimaan Itämeren jääkenttää tiistaina. Eteläiselle Perämerelle suuntautuvan matkan tavoitteena on selvittää jäiden paksuutta ja puristavuutta.

Arandan tutkimukset ovat osa Safewin-hanketta, jonka tavoitteena on rakentaa ennustejärjestelmä varoittamaan laivaliikennettä haitallisista olosuhteista.

Laivoilla olisi tarvetta jääriskien nykyistä tarkempaan ennakoimiseen. Nykymalleilla ei voida kovinkaan tarkkaan arvioida jään paikallista puristavuutta.

Aranda palaa retkeltään Helsinkiin 6. maaliskuuta.

STT"

Linkki Arandaan

Terveisin R.T
INFO HELSINKI: VR-transpoint / TURKU: MKK-Pori:SPC Finland / RIIHIMÄKI: R.T

Kimmo Heinonen

Risto Degerman haastattelee Arandan matkanjohtaja, erikoistutkija Jari Haapalaa.

http://areena.yle.fi/audio/1298536729048 (Esitysaikaa 10 päivää jäljellä)

Raine Taponen

#26
Ennakkotiedot jäätilanteesta ovat arvokkaita varsinkin pienvarustamojen kustannustehokkuutta ajatellen. Kahden viikon odotusajat ovat mielestäni kohtuuttomia. Koska elämme informaatio-aikakautta ja nykyisillä mittausvälineillä saadaan ennakoitua tulevat tilanteet jäänvahvuudesta.Tutkimusalus Arandalla on käytössä Vaisala Oyj:n valmistama  DigiCora MW11 -laitteisto, erikoistutkija Jari Haapalan tuloksia Arandalta odotellessa.

Parhain terveisin R.T
INFO HELSINKI: VR-transpoint / TURKU: MKK-Pori:SPC Finland / RIIHIMÄKI: R.T

Mikko-Oskari Koski

#27
Tosin pitää muistaa, että jää on veden olomuoto, jonka käyttäytymistä eri olosuhteissa ei koskaan voi pitää vakiona. Olihan Fridjof Nansenillakin käytössään oman aikansa modernein havaintovälineistö Framin jäätyessä polaarijäähän ja ajelehtiessa sen mukana navan toiselle puolelle, mutta prosessissa olisi voinut käydä toisinkin. Saman havainnon on varmasti tehnyt jokainen jäänmurtajien kanssa tekemisissä ollut henkilö, edesmennyt isoisäni mukaanluettuna.
Tästä huolimatta Arandan keikka, siis sen tuomat uudet tutkimustulokset, on ehdottomasti tarpeellinen lisä talvimerenkulun osaamissektorille, niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Lauri Vuorinen

Televisiosta opin, että jäät liikkuvat. Aranda laivan tutkijat ovat sen nyt todennneet... Olisiko tullut edullisemmaksi kysyä joltain merimieheltä? Jään odottelemaan tutkimustuloksia meriveden erillaisuudesta järviveteen verrattuna.
brgds

Tuomas Romu

Lainaus käyttäjältä: Lauri Vuorinen - 06.03.2011, 13:22:57
Televisiosta opin, että jäät liikkuvat. Aranda laivan tutkijat ovat sen nyt todennneet... Olisiko tullut edullisemmaksi kysyä joltain merimieheltä?

Eiköhän tieteelliseen tutkimukseen sisälly paljon muutakin kuin ilmiön olemassaolon toteaminen.
All information and details given in good faith but not guaranteed!