MKL: Liki puolet vaarallisten aineiden kuljetuksista keskeytetään vikojen takia

Aloittaja Olli Tuominen, 27.02.2009, 18:26:46

« edellinen - seuraava »

Olli Tuominen

Tekniikka&Talous uutisoi MKL:n tilastoihin pohjautuen, että vaarallisten aineiden kuljetuksissa puolesta tarkastetuista konteista löytyy huomautettavaa.

Suomenlahdella liikkuu jatkuvasti rahtialuksia, joiden lastit on kiinnitetty vastoin määräyksiä. Lisäksi konteissa kuljetetaan luvatta vaarallisia aineita.

Viranomaiset tarkastavat Suomenlahden satamissa lastinkuljetusyksiköiden eli konttien, puoliperävaunujen ja lauttavaunujen kuntoa pistokokein. Tulokset ovat hälyttäviä; puhtain paperein selviää alle puolet kuljetuksista.

Rikkeet ovat kaiken lisäksi räikeitä. Peräti 45 prosenttia tarkastetuista kuljetuksista joudutaan keskeyttämään vikojen takia.
Ylivoimaisesti eniten huomautettavaa löytyy lastin sidonnasta; sidontavälineet ovat ala-arvoisia, lasti on kiinnitetty väärin tai jätetty kokonaan kiinnittämättä.
"Lastin yksilöinnillä ja tuennalla lastitilassa on merkittävä rooli kuljetusten turvallisuudessa", painottaa ylitarkastaja Juha-Matti Korsi Merenkulkulaitokselta.
"Asianmukaisella toiminnalla voidaan olennaisesti vähentää vaaratilanteita ja suoranaisia vahinkoja sekä näistä aiheutuvia kustannuksia."

Nykyaikaisessa aluksessa suurin osa lastista kulkee lastinkuljetusyksiköissä, joita voi olla yhdessä aluksessa tuhansia. Karkeasti arvioiden yksi kolmesta yksiköstä sisältää sellaisia riskejä, jotka huonoissa olosuhteissa voivat aiheuttaa onnettomuuden.

"Aluksen henkilökunnan velvollisuus on kiinnittää lastinkuljetusyksiköt alukseen sääntöjen mukaisesti", Korsi muistuttaa.
Aluksen henkilökunta on kuitenkin hänen mukaansa asiassa voimaton, jos lasti on kiinnittämättä tai huonosti sidottu itse lastinkuljetusyksikön sisällä. Laivojen henkilökunta ei ehdi eikä voi tarkastaa jokaisen yksikön sisältöä.

Lastinkuljetusyksikön sisällä liikkumaan pääsevä lasti aiheuttaa vaaraa koko aluksen ja sen miehistön turvallisuudelle. Lastin siirtyminen voi johtaa aluksen kallistumiseen ja pahimmassa tapauksessa jopa kaataa aluksen.Esimerkiksi marraskuussa 2006 uponneen Finnbirch-aluksen lasti ei ollut Suomessa asianmukaisesti kiinnitetty, kun lastilautta joutui myrskyyn Ruotsin vesillä, kaatui ja upposi.Turmassa kuolivat aluksen yliperämies ja yksi miehistön jäsen. Tämän vuoden tammikuussa mies sai surmansa törmättyään autollaan rekasta tielle pudonneeseen teräselementtiin Eurassa."Onnettomuuksia ja vaaratilanteita sattuu päivittäin, mutta vain pahimmat päätyvät lehtien sivulle. Tämä saattaa vaikeuttaa asian ymmärtämistä; totuus on synkempi kuin äkkiseltään näyttää", Korsi sanoo.

Viranomaisten keinot puuttua laiminlyönteihin satama-alueella ovat vähäiset. Poliisilla ei ole alueella sakotusvaltaa. Rangaistuskeinoina ovat huomautus ja kuljetuksen keskeyttäminen.
"Kovempien sanktioiden sijasta on viisaampaa lisätä valistusta. Rangaistuksia määrättäessä on aina harkittava myös valvonnan resursointia ja järkevää toteutustapaa."
Lastinkuljetusyksikkö on hyvin usein lastattu huonosti jo ulkomailla. Siitä henkilön saattaminen vastuuseen olisi erittäin hankalaa, työlästä, kallista ja käytännössä lähes mahdotonta.
Lastiturvallisuusasiantuntija merikapteeni Martti Auvinen sanoo sanktioiden olevan liian löysiä. Tilanne on pysynyt huonona vuosikymmenestä toiseen.
"Myös laitevalmistajien pitäisi miettiä, miten tavara kiinnitetään esimerkiksi konttiin. Lisäksi mukaan tulisi liittää selkeät kiinnitysohjeet."
Auvinen muistuttaa, että yhtenä ongelmana ovat väärennetyt asiakirjat. Konteissa kuljetetaan vaarallisia aineita, joista ei ilmoiteta tai joiden nimikkeet ovat virheellisiä.

Erikoistutkija Risto Repo sanoo,että varsinkin asenteissa on paljon parantamisen varaa, suoranaista piittaamattomuutta.
Hän on myös havainnut kuljetusketjussa huimia laatueroja. Pääsääntöisesti parhaiten asiat on hoidettu suurissa tavaraterminaaleissa, eniten ongelmia aiheuttavat heikolla kalustolla liikkuvat keikkakuljettajat. Vaikka liikenteessä on päivittäin tuhansia huonosti kiinnitettyjä lastinkuljetusyksiköitä, sattuu suuronnettomuuksia harvoin. Repo löytää yhden selityksen laivoista.
"Alukset ovat nykyään aiempaa isompia ja ennen kaikkea vakaampia. Lisäksi merenkäynti Suomen lähivesillä on sen verran seesteistä, että ääritilanteita isoilla laivoilla syntyy harvoin."


Vaarallisten aineiden kuljetustarkastukset Suomenlahdella 2008:

Tarkastuksia 22 kpl
Tarkastettuja konttiyksiköitä 281 kpl, joista
   

  • Ei huomautettavaa 136 kpl, joka on 48,40 % tarkastetuista
  • Huomautettavaa 145 kpl, joka on 51,60 % tarkastetuista
  • Huomautus lastin sidonnasta 130 kpl, joka on 89,70 % huomautetuista
  • Kuljetuksia keskeytettiin 126 kpl, joka on 44,80 % tarkastetuista

Lähde: Merenkulkulaitos