Laiva-aiheisista kirjoista

Aloittaja laivat, 15.04.2001, 23:53:57

« edellinen - seuraava »

laivat

Aikaisemmissa threadeissa on käsitelty hyviä laiva-aiheisia lehtiä, joten ajattelin tehdä saman tapaisen threadin laivakirjoista. Eli, mitä hyviä laiva-aiheisia kirjoja tiedätte tai suosittelisitte foorumilaisille luettaviksi? Tässä on oma vaatimaton listani parhaimmuusjärjestyksessä perusteluin:

SUOMEN KUVITETTU LAIVALUETTELO 2000
- Hyvä suomalainen laivakirja, joka sisältää kuvia ja tiedoja monesta suomalaisesta laivasta. Myös sarjan muut osat ovat hyviä.

SUPER-FERRIES OF BRITAIN, EUROPE AND SCANDINAVIA
- Monipuolinen laivakirja hienoilla kuvilla ja mielenkiintoisilla jutuilla varustettuna.

Miran Hamidulla

#1
Noiden Samin mainittemien kirjojen lisäksi suosittelen mm. näitä kirjoja:

KYMMENEN VUOTTA LAIVAN VARUSTAJANA
- Perusteet kerrottu jo aiemmin täällä

THE ENCLYCLOPEDIA OF SHIPS
- Perusteet kerrottu jo aiemmin täällä

SUOMALAISET MATKUSTAJALAIVAT OSAT 1 & 2
- Huonosti toteutuja, mutta silti todella mielenkiintoisia.
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Miran Hamidulla

#2
Suomalaisesta kirjakaupasta saa nyt törkeen halvalla eli muutamalla kympillä Meren Raivo -kirjan. Kannattaa ostaa se, koska se on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin siitä tehty leffa, joka oli suoraan sanottuna paska, ja kirjan lukeminen vain vahvistaa tätä käsitystä. Tuossa kirjassa on hyvää se, että se ei ole keskittynyt vain kurjan kalastuspaatin kohtaloon vaan koko myrskyyn, ja kirjan tapahtuma alueen merenkulun historiaan yleensä. Kannattaa marssia heräteostoksille Suomalaiseen!
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Miran Hamidulla

Jos on kiinnostunut Estonian onnettomuudesta niin kannattaa lukea virallisen tutkintakomitean loppuraportti sekä Matti Saaren ESTONIA. Ne on luultavasti parhaimmat aihetta käsittelevät kirjat.

Varustamohistoriikeistä hyviä ovat Thure Malmbergin historiikit kuten esim. Laivoja ja ihmisiä, Bore satavuotta suomalaista merenkulkua...jne...

Hyviä laivakirjoja löytää kirjastosta kirjottamalla sen hakukoneeseen sanoja: laivat, matkustajalaivat, höyrylaivat...jne
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Heikki Helen

#4
Super-ferries of Britain, Europe and Scandinavia:
Hyvä kirja, jossa on paljon kuvia, muttei sovellu henkilöille, jotka ei osaa englantia...

Boren 100-vuotta kirja (En muista tarkkaa nimeä):
Taitaa olla kaikki Boren laivat lueteltu siinä kirjassa, tosin sekin kirja vaatii kielitaitoa (Ruotsi tai Englanti, en muista).

Laiva saapui Helsinkiin:
Kolmella kielellä loistava kirja, mutta tieto on nykyisin hieman vanhaa...

Navis Fennica:
4:n kirjan sarja, jota mm. Raimo A. Wirrankoski on ollut avustamassa. Loistava, vaikka ehkä aavistuksen verran tekstipohjainen.
Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org

Jaakko Ahti

#5
ja jos osaatte saksaa niin kannattaa hommata kirja nimeltä Der Grossen Passagierenschiffe der Welt...
Jaakko Ahti

Pekka Ruponen

#6
Vuosittain julkaistavat Guide ja Designs kirjat ovat hyviä lähteitä teknisiä tietoja ja GA-kuvia etsiessä. Lisä tietoa löytyy kustantajan sivuilta osoitteesta:
 
http://www.shippax.se/
 
Myös RINAn Significant Ships on hyvä, tosin erittäin kallis vuosijulkaisu.

Philip Dawsonin Cruise Ships: an Evolution in Design on melko kattava ja hyvä kirja risteilyalusten kehityksestä viime vuosisadalla.

No joka tapauksessa ainakin englantia on hyvä osata sujuvasti, jos on laivoista kiinnostunut.
Pekka Ruponen

Arttu Laaksonen

#7
Jasu: Oliskohan tosta Der Grossen Passagierenschiffe der Welt:stä olemassa englanninkielinen versio nimeltä Great Passenger Ships of the World? Mulla on näet toi englanninkielinen kirja ja noiden nimet tarkoittaa suomennettuna ainakin ihan samaa.
.: FAQ :.

Aleksi Lindström

#8
Arttu: kyllä se on sama kirja. Taas kerran Arnold Kludaksen mestariteos. Parhaimpia (jollei paras) laivakirjailijoita maailmassa!

Arttu Laaksonen

#9
Okei, joo, se on tosi hyvä kirja. Tekniset tiedot löytyy ja kuvia kanssa. Tosin en tiedä että onko siitä tullu uudempaa versiota, kun toi mun on vuodelta 1992, joten siinä on jo vähän vanhaa tietoa.
.: FAQ :.

Eerik Laine

#10
Itte pidän parhaana lukemani laivakirjana Reijo Lavonin "Runsaat neljä vuosikymmentä rahti- ja matkustajalaivaliikenteen pestissä" (tai miten se pitkä nimi nyt menikää). Siitä löytyy paljon mielenkiintosta juttuu  :D

Mikko-Oskari Koski

#11
On omituista, ettei kustannusyhtiö Judicor päivitä alustietojaan sitä mukaa, kun niissä sellaiseen aihetta ilmenisi. Esim.Roslagenin väitetään yhä sisältävän 230 matkustajahyttipaikkaa, vaikka siinä ei sellaista määrää ole ollut enää moneen vuoteen. Rosellan garagen katoamistakaan ei ole huomioitu, vaikka uudet petipaikat onkin listattu. Ja paljon muutakin pientä, vaikka yleispätevästä hakuteoksesta onkin toki kyse.
Tietääkö joku, onko Laivaluettelossa 2000 esitelty Suvijet sama alus kuin samassa kirjassa esitelty Tehi? Mielestäni on, mutta varmistus olisi tarpeen...

Olin mukana tiimissä, joka pari vuotta sitten toimitti kirjaa suomalaisista puualuksista (suuri osa niihin liittyvistä tiedoistani onkin juuri tuon materiaalin keruuprosessin tulosta). Kustantaja ja sponsori vetäytyivät kuitenkin epävarmaksi katsotusta hankkeesta (onneksi ehtivät kuitenkin maksaa ennakot, eivätkä kynineet niitä takaisin), mutta käsis on edelleen olemassa ja niiltä osin, joilta omistan sen tekijänoikeudet, se olisi muutamassa päivässä putsattavissa julkaisukuntoon.  ::)
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

wirrankoski

#12
Tiedoksi (vaikkakin se ei tähän ihan kuuluisikaan), niin SUVIJET ja TEHI (rak 1962 USSR, no. 274) ovat molemmat Raketa-tyypin kantosiipialuksia. Tehistä tuli v. 1983 "tavallinen" matkustaja-alus kun siivet poistettiin. SUVIJET (entinen RAKETA 314, rak. 1963 Feodosia) tuli Suomeen vuonna 1993 Tartosta. Aluksen osti Kaarlo Lintula Hesasta. V. 1995 M.S.Suvijet Oy:lle Suolahteen. Myöhemmin siirrettiin Päijänteelle ja sai v. 1997 uudet venäläiset koneet. Samalla tuli liikennöitsijäksi Jarmo Lahtinen, jolla on mm. RAMONA ja ENON ELLI-alukset.

t. Rami

Mikko-Oskari Koski

#13
Raimo A.Wirrankosken toimittama Päijänteen alusten historiikki "Isoisän laivat" on niin graafisesti kuin sisällöllisesti mukava kirja. Sen aihepiiri on tietysti vähän rajallinen ja itse jäin hieman kaipaamaan esittelyjä järvialueen nykyisistä matkustaja-aluksista. Ainakin ss.Suomi olisi ansainnut oman luvun, kun ulkonäöltään ja varsinkin koneistukseltaan runneltu Jyväskyläkin oli sellaisen saanut.
Mutta kaikenkaikkiaan Isoisän laivat on mielenkiintoinen ja uskomattoman aluskohtaisen historiikkimäärän sisältävä teos, jota voi suositella niillekin, jotka eivät katso alle kaksikymmenmetristen (ja varsinkaan sisävesi-)alusten olevan laivoja ollenkaan.

Toinen maininnan ansaitseva laivakirja on ss.Tarjanteen historiikki. Nelisen vuotta sitten ilmestynyt kovakantinen kuvaopus kertoo yhden maassamme yhä taivaltaan jatkavien alusten tarinoista mielenkiintoisimman. Mukaan mahtuvat niin Gallen-Kallelan freskot (jotka joku onneton remonttiporukka meni tuhoamaan), venäläinen Näsijärven laivaston joukko-osasto, Kuru-laivan tragedia ja monet muut tapaukset Tampereen ja Virtain väliltä.
Tarjanteen historiikissa oli muuten mielenkiintoinen kuva: Alus oli tulossa Muroleen kanavalle, mutta mistään ei pystynyt päättelemään, millä vuosikymmenellä kuva oli otettu -paitsi matkustajien vaatetuksesta...
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Matti Kauppinen

#14
Mistä laivakirjallisuutta voi ostaa Suomesta? Ei ole sitä pahemmin tullut vastaan paikallisessa kirjakaupassa eikä Oulussakaan. Ei siis kiinnosta mikään ulkomainen kauppa, jonne pitää olla luottokortti. Jos olisi vaikka webbi-osoitteita tai puhelinnumero tiedossa, niin kertokaa.

Erityisesti hakusessa olisi uusin Guide,  Navis Fennica-sarja, uusin Design ja miksei vanhemmatkin,  Super-Ferries of Britain, Europe and Scandinavia ja muut vastaavat.