maritimeforum.fi

Merenkulku => Matkustaja-autolautat => Aiheen aloitti: Miran Hamidulla - 11.03.2001, 17:26:15

Otsikko: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 11.03.2001, 17:26:15
Eilisten tv-uutisten mukaan Saarenmaan ja Viron mantereen välille suunnitellaan siltaa.:( Jutun mukaan paikalliset asukkaat kannattavat hanketta ja kesäasukkaat vastustavat sitä. Sinänsä outoa, että nuo saarenmaalaiset haluavat muuttaa saarensa paikaksi jonne turistit voivat hurauttaa hetkessä pilaamaan rauhallisen saarelaisidyllin. Tuossa jutussa muuten näytettiin kuvaa m/s Scaniasta ja m/s Regulasta. Mun on kyllä vielä pakko päästä matkustaa niillä ennen kuin ne korvataan sillalla. Varsinkin tolla Regulalla, joka liittyy vahvasti mun lapsuuden kesämatkoihin, kun tuli reissattua sillä ja sen sisarilla Helsingborgista Helsingöriin joka kesä.
Otsikko: Re: Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: laivat - 16.03.2001, 19:25:12
Onhan se merenkulun kannalta tyhmää, että kaikki laivareitit korvataan silloilla. Olisihan tuo Scania ihan mielenkiintoinen laiva Ahvenanmaan ja Turun saaristossa, mutta eikö Ålandstrafiken ole enemmänkin pienemmillä yhteyslautoilla liikennöivä varustamo, sillä onhan tuo Scania aika suuri verrattuna esim. Viggeniin vaikka olisihan se kyllä hienoa saada Suomen vesille.
Otsikko: Re: Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: Eerik Laine - 16.03.2001, 19:45:14
Me ollaa aika hyvissä ajoin suunnitelemassa Scanian ja Regulan uutta sijutuspaikkaa kun mahdollinen silta vois muistaakseni valmistuu vasta joskus 2008 ;)
Otsikko: Re: Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 18.03.2001, 14:18:31
Kyllä toi Heponiemen satama(ja luultavasti myös Åvan ja Jurmon satamat) olisi aivan liian suuri Scanialle, ja kahvilalla, peliautomaateilla, kaupalla ja ala cartella varustettu Scania on ehkä turhan loistokas Ålandstrafikenille. Sitäpaitsi en usko, että Regula ja Scania tulee myyntiin vaan luulen, että niillä korvataan Hiidenmaa-Viro, Hiidenmaa-Saarenmaa ja Vormsi-Viro reiteillä kulkevia pienempiä Saarenmaa Laevakompaniin laivoja. Ja kuten Eerik sanoi, me ollaan vähän etuajassa. Paljon ehtii vielä tapahtua, sillä silta hanke tulee varmaan viivästymään, ja Saarenmaa Laevakompaniikin luultavasti ehtii uudistamaan laivastoaan 7 vuoden aikana. Uudistuihan Tanskan salmien lautatkin vielä siltojen jo ollessa rakenteilla.
Otsikko: Re: Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: laivat - 10.04.2001, 23:13:25
Scania siirretään Ålandstrafikenin (niin kuin asiaa jo aiemmin kommentoitiin ;)) sijasta Färsaarien väliseen liikenteeseen kahdeksi kuukaudeksi. Scania lähti Färsaarille 7.4. eli viime lauantaina ja korvaa paikallisen lautan moottorivian takia.
Otsikko: Re: Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 16.04.2001, 21:29:14
No mikäs lautta sitten Scanian tilalle tulee? Ofeliako? Onx toi joku väliaikainen keikka toi Färsaarten pesti vai lähtiks se sinne lopullisesti?
Otsikko: Re: Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: laivat - 16.04.2001, 21:56:33
Toi Scanian vuokraus Färsaarille on ihan väliaikainen pesti. Se palaa takaisin Viroon kesäksi. Sitä en tiedä, mikä lautta Scanian korvaa...
Otsikko: Re:Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: Santeri - 05.07.2002, 00:08:50
Kokeilin hakusanaa Saarenmaa joten...

Silta Saarenmaalle valmistuisi joskus hamassa tuleivaisuudessa vielä mainittua vuotta 2008 paljon myöhemmin.
Mutta kuka sitä siltaa tarvitsee kun Virokin on liittymässä EUhun.
Saarenmaalaiset Viron hallituksen johdolla sen haluaa joten eiköhän se rakenneta, vaikka matkailu Saarenmaalle romantaisikin hieman.
Seuraava iso askel Saarenmaan matkailulle on laivalinja Riikaan.
Senhän piti alkaa jo viime vuonna niikun tältäkin foorumilta selviää, mutta toisin kävi.
Lippujakin oli kuulemma myyty.
Toisin sanottuna laivalinjaa Saarenmaalta Riikaan voi odottaa sillä se on seuraava askel kehityksessä Saaren matkailulle.
Poikkeaminen myös Via Balticalta olisi helpompaa jos Saarelta pääsisi Riikan.

Kerrotaan nyt vielä, että Saaremaa Laevakompanii on ottanut sellaisen järjestelmän käyttöön mikä mahdollistaa kaikkien laivareittien varaamisen yhdestä paikkavaraamosta.
Tuosta oli oikein juttu Saaremaa suvi lehdessä.

Tämän kesän lautat reitillä Virtsu-Kuivastu on Regula ja Viire.
Molemmat tuli nähtyä, mutta pienellä tuurilla, koska mitään paikkavarauksia ei etukäteen ollut.
Otsikko: Re:Saarenmaallekin silta
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 05.07.2002, 08:46:07
Toivottavasti muuten tekevät siitä sillasta kunnollisen sillan, koska se Saarenmaan ja sen pikkusen saaren (jossa Virtsun satama on, mikä sen nimi olikaan...??) välinen pengertie on aika mukava  kesinä. Ite kävin v-98 Saarenmaalla, ja ainakin silloin sen pengertien reunustat velloi mitä mielenkiintoisimpia leviä ja muuta mönjää, ja haju oli sen mukainen. Syynä se, ettei neuvostoinsinöörit tajunneet, että veden pitäisi saada virrata kapeissa salmissa.
Otsikko: Eckerö Linjenin ex-Eckerö myytiin Saaremaa Laevakompaniille
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 09.09.2002, 15:04:54
Eckerö Linjenin entinen Eckerö elikkä nykyinen P&O Scottish Ferriesin St. Ola on myyty Saaremaa Laevakompaniille. Alus tullaan asettamaan Saarenmaan ja Viron väliseen liikenteeseen, ja ennen liikenteen alkua alus telakoidaan missäs muuallakaan kuin Koplissa. :)
Otsikko: Re:Eckerö Linjenin ex-Eckerö myytiin Saaremaa Laevakompaniille
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 13.09.2002, 23:28:00
Hieno uutinen. Itse pidän jostain syystä kyseisestä laivasta ainakin kuvien perusteella. Pitääpä lähteä tuollakin käymään sitten joskus. ::) Koskas liikennöinnin olisi tarkoitus alkaa?
Otsikko: Re:Eckerö Linjenin ex-Eckerö myytiin Saaremaa Laevakompaniille
Kirjoitti: Eerik Laine - 10.10.2002, 15:42:05
Eilen keskiviikko-iltana St. Ola saapui Tallinnaan Bekkerin sataman telakalle kuukauden kestävään remonttiin. Remontissa tullaan mm. remontoimaan sisätiloja, huoltamaan koneita, sekä uusia autokansi. Laivalle suunnitellaan myös uutta nimeä..  8)
Otsikko: Re:Eckerö Linjenin ex-Eckerö myytiin Saaremaa Laevakompaniille
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 09.01.2003, 16:55:00
Kauaapa ei St.Ola kerinnyt olla poissa Pohjanmeren saarilta, kun se lähti sinne uudelleen. Saaremaa Laevakompanii nimittäin rahtasi aluksen 2 ½ kuukaudeksi Färsaarten liikenteeseen. Uuteen tehtäväänsä alus lähtee tänään. Sitä ennen se kerkesi olla jo hetken aikaa Kuivastu-Virtsu linjalla ruuhkaisten joulupyhien ajan, ja palaa tähän liikenteeseen jälleen, kun kevät koittaa.
Otsikko: Re:Eckerö Linjenin ex-Eckerö myytiin Saaremaa Laevakompaniille
Kirjoitti: Eerik Laine - 07.05.2003, 13:56:35
Vanhan Eckerön vuokrakeikka on nyt päättynyt ja kaikkien suomalaisten laivaharrastajien iloksi St. Ola saapuu huomenna (8.5) 01:00 Turkuun Aurajoen rantaan korjailtavaksi. Näillä näkyminen laivan on määrä olla Turussa 16.5., jonka jälkeen eestinmaa kutsuu jälleen laivaa. 8)
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 24.02.2004, 16:11:11
Virossa ei olla oltu tyytyväisiä Saarenmaan ja Hiidenmaan liikenteen Gotlannin ja Bornholmin liikenteistä kopioituun malliin, jossa saarten liikenteestä vastaava yksityinen varustamo kilpailutetaan aika ajoin. Syynä tähän on ollut ilmeisesti se, ettei tarjouskilpailuihin ole osallistuneet juuri muut yhtiöt kuin liikenteestä tälläkin hetkellä vastaava Saaremaa Laevakompanii. Tästä johtuen Viron hallitus on nyt päättänyt kansallistaa saartensa liikenteen, ja laittaa sen hoitajaksi jonkun Viron valtion omistaman yrityksen(ko.yritys tulee todennäköisesti olemaan Tallinnan satama), kun Saaremaa Laevakompaniin sopimus liikenteestä päättyy tämän vuoden lokakuussa. Saaremaa Laevakompanii on kuitenkin jo aiemmin ilmoittanut, ettei yhtiö tule luopumaan varustamotoiminnastaan, vaikka se menettäisikin Viron saarten liikenteen, vaan yhtiö tulisi tällöin avaamaan kalustollaan lauttareittejä jossain ulkomailla. Tälläisinä uusina mahdollisina liikennealueina yhtiö mainitsee Saksan ja Tanskan välisen liikenteen sekä Englannin kanaalin, jotka molemmat kuulostavat sangen erikoisilta valinnoilta ottaen huomioon sen, että yhtiön kalusto koostuu lähinnä juuri noilta alueilta tarpeettomana ostetusta vanhasta ylijäämäkalustosta.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Kervisen Lauri - 24.02.2004, 17:20:13
Varsin mielenkiintoinen uutinen. Mielenkiintoista on nähdä, minkälaista aluskalustoa Viron valtion lauttayhtiö saarien liikenteeseen tuo, lieneeköhän Saaremaa Laevakompanii myymässä joitakin aluksiaan...
Mielenkiintoinen on tosiaankin myös tuo aikomus liikenteestä "isommilla vesillä", jopa kanaalissa. Kanaalin liikenne kuullostaa kyllä melko uhkarohkealta tai suurudenhullulta ajatukselta, SLK:n nykyisestä laivakalustosta sinne suuntaan sopisivat ehkä korkeintaan St. Ola ja mahdollisesti Ofelia ja Regula. SLK:n laivoista minulla on kokemuksia Ofelialta ja Viireltä, ja kyllä epäilyttää molempien mahdollisuudet kannattavaan liikennöintiin paljonkaan Saarenmaan reittiä pitemmillä yhteyksillä. Kyllä alukset melko viihtyisiä, mutta melko vaatimattomia ovat, saa nähdä jos tämä hanke toteutuu, kuinka
paljon edullisemmat kustannukset SLK:ta auttavat...  

Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta, joten :beer:
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Eerik Laine - 24.02.2004, 21:46:50
Siinä olisikin sitten uudelle yrityksella varsin vaikea tehtävä edessä.. Eli löytää sopiva kalusto  :-X Loppupeleissä homma saattaisi jopa toimia niin, että nykyiset Saarenmaan liikenteen laivat vain vuokrattaisiin uuden yhtiön käyttöön jollei niille muuta hommaa löydettäisi... Ja tuskimpa mikään Viron valtiollinen yhtiö toimii ilomielin Saaremaan laevakompanin manttelin perijänä. Huonosti siinä vain todennäköisesti tulisi käymään jos vaikka Tallinnan satama ottaisi liikenteen hoitoonsa ja liikenne olisi taas alta aikayksikön vanhan operoijan käsissä...

Tuo kilpailuttamishanke oli ajatuksena hyvä, mutta käytännössä jossain määrin jopa turha. Tarjouskilpailulla saatettiin yrittää houkutella Viron suuria varustamoja ESCOa tai Tallinkia hoitamaan liikennettä ja näin nostaa liikenteen tasoa. Mutta ESCO nyt on linjavetonsa tehnyt selväksi eikä varmastikaan enää tule matkustajaliikenteeseen sekaantumaan. Ja vuosien mittaan on julkisuudessa prässäilty ajatuksella Tallinkin mahdollisesta kiinnostuksesta saariliikenteeseen, mutta tuskin Tallink koskaan olisi tosissaan lähtenyt hankkeeseen mukaan...
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Kervisen Lauri - 24.02.2004, 21:52:07
Siinä olisikin sitten uudelle yrityksella varsin vaikea tehtävä edessä.. Eli löytää sopiva kalusto  
Niimpä, nykyisellä kalustolla tuskin riittäisi vientiä Tanskan salmissa - ympyrä sulkeutuu  ;D - saati sitten Kanaalin ylityksessä. Kanaaliin tarvittaisiin tod. näköisesti vähintään Paperburgereiden  ;) tasoista kalustoa, mihin firmalla tuskin riittää varoja, jollei kaikkia muita aluksia myydä. St. Ola sensijaan saattaisi miltei sinnekin riittää, mutta lastikapasiteetti ei varmaankaan ole riittävä?  ::)
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 25.02.2004, 01:52:54
Loppupeleissä homma saattaisi jopa toimia niin, että nykyiset Saarenmaan liikenteen laivat vain vuokrattaisiin uuden yhtiön käyttöön jollei niille muuta hommaa löydettäisi...
Luultavasti näin varmasti tuleekin ainakin alkuvaiheessa käymään, sillä jäävahvisteista tuohon tarkoitukseen sopivaa kalustoa tuskin ihan noin vain löytyy syksyyn mennessä. Samaa ilmiötähän on ollut havaittavissa myös Gotlanninkin liikenteessä liikennöitsijän vaihdosten yhteydessä, joissa aiemman liikennöitsijän kalustoa on siirtynyt osittain seuraavan liikennöitsijän käyttöön, kunnes se on saanut omaa kalustoa tilalle. Mielenkiintoista nähdä millaisia investointeja Viron valtion omistama yritys on liikenteelle valmis tekemää. Tuleeko yhtiö esimerkiksi tulevaisuudessa investoimaan uusiin aluksiin(joihin voisi olla kerjättävissä jotain EU-tukiakin ehkä... ::) ) vai jatkuuko sama käytettyjen alusten hamstraaminen? Ainakin Viron suunnitelmia rakentaa Saarenmaalle silta tämä liikenteen siirtyminen valtiolle helpottaa huomattavasti. Sillä onhan valtion omat lautat aina huomattavasti helpompi korvata sillalla kuin jonkun yksityisen puljun.

Kanaaliin tarvittaisiin tod. näköisesti vähintään Paperburgereiden  ;) tasoista kalustoa, mihin firmalla tuskin riittää varoja, jollei kaikkia muita aluksia myydä. St. Ola sensijaan saattaisi miltei sinnekin riittää, mutta lastikapasiteetti ei varmaankaan ole riittävä?  ::)
Ei riittäisi nykymaailman aikaan Papenburgeritkaan kanaalin ylittävässä liikenteessä. Saaremaa Laevakompaniin tapauksessa kyseessä täytyy olla joku suunnitelma jotain kanaalin saarien liikennettä varten, sillä siihen tarkoitukseen heidän kalustonsa/resurssinsa saattaisi vielä juuri ja juuri kyetä. Tanska-Saksa reiteillä yhtiöllä voisi olla edes jonkinlainen mahdollisuus Scandlinesin halvempana haastajana Rödby-Puttgarden tai Rostock-Gedser reiteillä, mutta helppoa ei menestyminen olisi sielläkään.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 25.02.2004, 15:19:56
Mainittakoon vielä, että Saaremaa Laevakompaniin vanhempi jo pitkään liikenteestäkin sivussa ollut kalusto on päätymässä nauloiksi. Yhtiön vanhoista lautoista Tehumardi on jo myyty romuksi, ja myös Hiiumaan ja Harilaidin romuttamista suunnitellaan.

http://www.laevakompanii.ee/index.php?laev=tehumardi&v_id=5&av_id=27 (http://www.laevakompanii.ee/index.php?laev=tehumardi&v_id=5&av_id=27)
http://www.laevakompanii.ee/index.php?laev=hiiumaa&v_id=5&av_id=25 (http://www.laevakompanii.ee/index.php?laev=hiiumaa&v_id=5&av_id=25)
http://www.laevakompanii.ee/index.php?laev=harilaid&v_id=5&av_id=24 (http://www.laevakompanii.ee/index.php?laev=harilaid&v_id=5&av_id=24)
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 25.02.2004, 15:49:26
Pieni SST:n vanhojen uutisten seulonta toi esiin uutisen viime marraskuun lopulta, joka kertoo Saaremaa Laevakompaniin käyneen neuvotteluja Caenin ja Shorehamin välisen lauttareitin avaamisesta. :o

Oliskohan nuo nyt sentään alle 20-vuotiasta Harilaidia romuttamassa..? Tai voihan tietysti olla, että se on huonosti hoidettu ruosteläjä tai asbestipommi. Mutta luulisi silti, että tuon kokoluokan alus säilytettäisiin vaikka Hiidenmaan ja Saarenmaan välisellä linjalla
Tätä linjaahan on kylläkin ajeltu viime vuosina ex-Ålandstrafiken alus Vardolla(ex-Vårdo)...  ::)
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Kervisen Lauri - 25.02.2004, 15:55:43
Caenin ja Shorehamin välisen lauttareitin avaamisesta. :o
Oho!
Varsin pitkä reitti olisi kyseessä, Shoreham ja Caen sijaitsevat yhdellä kanaalin leveimmistä kohdista.

http://www.portshoreham.co.uk/images/mapsouth.jpg :o
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 25.02.2004, 16:04:39
Mitä tulee uuden operaattorin tonnistoon, on muistettava että siinä äärimmäisessä reaali/riistokapitalismissa, jota Virossa viime vuodet on liiketoiminnoissa sovellettu, ei voi mitenkään olettaa SLK:n olevan halullinen saati velvollinen rahtaamaan nykyisiä aluksiaan uudelle operaattorille. Vaikka Tanskan salmien tai Kanaalin liikenteeseen hakeutuminen tuntuukin tällä hetkellä utopialta, voi sellainen hyvinkin toteutua -jos esim.joku kehitysmaafirma ostaisi pääosan SLK:n nykyisestä tonnistosta uuden virolaisyrittäjän nenän edestä... ::)

Tätä linjaahan on kylläkin ajeltu viime vuosina ex-Ålandstrafiken alus Vardolla(ex-Vårdo)...  ::)

Tiedän, mutta kyseiselle linjallehan on ollut vuosi vuodelta enemmän tulijoita ja varsinkin fillarituristien haluja käydä samalla reissulla molemmilla saarilla on ratkaisevasti karsinut juuri Vardon heikohko kapasiteetti (ei niinkään aluksen heikko palvelutaso)...

Oho!
Varsin pitkä reitti olisi kyseessä, Shoreham ja Caen sijaitsevat yhdellä kanaalin leveimmistä kohdista.

http://www.portshoreham.co.uk/images/mapsouth.jpg :o

Tämä viittaisi siihen, että SLK:lla on hakusessa -ja kenties jo löydettynäkin- jokin tälle linjalle sopiva alus tai pari, jo(i)lla se voisi tasaväkisesti kilpailla Brittany Ferriesin suhteellisen uusien ja laadukkaiden alusten kanssa.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 25.02.2004, 16:51:01
Tämä viittaisi siihen, että SLK:lla on hakusessa -ja kenties jo löydettynäkin- jokin tälle linjalle sopiva alus tai pari, jo(i)lla se voisi tasaväkisesti kilpailla Brittany Ferriesin suhteellisen uusien ja laadukkaiden alusten kanssa.
Tuota kanaalin liikennettä käsittelevässä uutisessa Saaremaa Laevakompaniin johtaja Tõnis Rihvk sanoo yhtiön pyrkivän käyttämään tässä liikenteessä nykyistä kalustoaan, ja operoimaan muita edullisemmilla hinnoilla. Liekö ideana sitten luoda kanaaliin eräänlainen lauttaliikenteen "halpalentoyhtiö" eli halvemmat hinnat, mutta vaatimattomampi palvelutaso? Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että SLK:n kannattaisi tuota suunnitelmaa ennemmin luopua lauttaliikenteestään, ja investoida naapurisaari Gotlannin "kaimayhtiön" tavoin rahojaan myös muunkinlaiseen varustamotoimintaan.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 26.02.2004, 16:54:14
Tottakai SLK haluaa löytää aluksilleen muuta työtä, ettei sen vahingossakaan tarvitse rahdata niitä uudelle operaattorille... ;D

Ajatus, että vanhat Scaniat ja Eckeröt kelpaisivat Ranskan ja Englannin välisille dumppumatkustajille, ei ole ihan mahdoton, mutta pokaa on sitten sullottava aluksiin suunnilleen kenkälusikoilla. Matkustusmukavuudesta ei ole tietoakaan, vaihtelevissa keleissä saattaa tulla todellista extreme-fiilistä yms, mutta tärkein pointti: Liian halvalla myydyistä lipuista ei muodostu kannattavaa liiketoiminnallista katetta.  ::)

Voi jopa olla, että menomatkan SLK:lla tehnyt ranskalaisperhe maksaa jo pelkän aterian takia paluumatkan suosiolla ranskalaisesta laatukeittiöstään tunnetulle Brittany Ferriesille... 8)

***

Tuli mieleen yksi toinenkin, ei edes hirvittävän kaukana sijaitseva linjavaihtoehto jollekin SLK:n lautoista. Nimittäin Kärdla-Hanko. Linja ei tosin olisi ympärivuotinen, mutta se helpottaisi aika paljon Viron saarille matkaavien suomalaisten reissaamista -poissa Tallinnanlaivojen pullomeren keskeltä.
Mainitulla reitillähän on aiemmin operoinut ainakin Jensenin Rosita oy, mutta vain tilauspohjalta. Huomioiden sen, miten paljon Ahvenanmaalle ja Gotlantiinkin on menijöitä ja miten samantyyppisiä matkailullisia kohteita kaikki mainitut ovat, voisi tämä linja olla ainakin kokeilemisen arvoinen.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 18.03.2004, 15:16:12
Äripäev lehden taannoin haastatteleman Viron liikenneministerin Meelis Atosen mukaan Saarenmaan ja Viron väliseen liikenteeseen tultaisiin jatkossa asettamaan nykyistä vaatimattomampia aluksia, joista löytyy vain autokansi sekä pienet palveluttomat sisätilat ilman autoa liikkuville matkustajille. Hiidenmaan liikenteeseen sensijaan olisi tarkoitus saada hieman mukavempia aluksia, mutta ei ole vielä selvää mistä nämä alukset tultaisiin hankkimaan. Ilmeisesti myös uudisrakennuksiakin on mietitty, sillä Atonen sanoo konsultoineensa lyhyesti Baltic Ship Repairers telakkaa. Syynä SLK:n hoitaman Viron saarten liikenteen loppumiseen sanotaan Viron valtion epäluottamus siihen minne kyseisen yhtiön Viron valtiolta saamat tukirahat on käytetty.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Thomas Sundbäck - 02.04.2004, 09:17:36
Äripäev lehden taannoin haastatteleman Viron liikenneministerin Meelis Atosen mukaan Saarenmaan ja Viron väliseen liikenteeseen tultaisiin jatkossa asettamaan nykyistä vaatimattomampia aluksia, joista löytyy vain autokansi sekä pienet palveluttomat sisätilat ilman autoa liikkuville matkustajille.

Milloin tämä tapahtuisi? Ilmeisesti kuitenkin vielä itse lähtiessäni 16.4 Saaremaalle on vanhat laivat mukana uskoisin.

Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 02.04.2004, 17:06:27
Milloin tämä tapahtuisi? Ilmeisesti kuitenkin vielä itse lähtiessäni 16.4 Saaremaalle on vanhat laivat mukana uskoisin.
Saarenmaa Laevakompaniilla on sopimus voimassa vielä lokakuuhun saakka, joten pääset vielä vanhojen laivojen kyytiin.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Thomas Sundbäck - 14.04.2004, 11:58:17
Eli todennäköisesti Regulalla mennään? Vai Viirellä? Tietoa? Onkos näillä aluksilla mitään palvelua matkan varrella, esim. baaria tms.?
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 14.04.2004, 12:02:44
Eli todennäköisesti Regulalla mennään? Vai Viirellä? Tietoa? Onkos näillä aluksilla mitään palvelua matkan varrella, esim. baaria tms.?
Viiren sisarlaivoilta saatujen kokemusten perusteella olettaisin, että Viireltäkin löytyy kahvila ja kauppa, muttei muita palveluja. Regulaltakin löytynee vähintään nuo palvelut ja ehkä enemmänkin, mutta tarkemmat muistikuvat aluksesta ovat jo haihtuneet, kun onhan siitä jo yli kymmenen vuotta, kun olen sillä paatilla viimeksi matkustanut... :)
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Kervisen Lauri - 14.04.2004, 14:08:55
Regulasta ei ole henk.koht. kokemusta, mutta Ofelialla ja Viirellä olen reissannut muutamia vuosia sitten. Molemmilta löytyvät ainakin kahvila ja baari, Ofelialta muistaakseni myös kioski/kauppa ainakin.
Tarkemmat muistikuvat puuttuvat, ei oikein jaksanut tutustua alusten palveluihin tuntien ajomatkan jälkeen...  :-\
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Thomas Sundbäck - 19.04.2004, 10:31:19
Menin sitten turistina ostamaan Regulasta laivan mainospaidan. Kaikkea se alkoholi teettää.  ;)

Mutta: Mulla tilttasi digikamera kun oltiin menossa Saaremaahan. Jos kamera OLISI toiminut, olisin saanut mahtavan kuvan Regulasta. Nyt en saanut mikä pisti raivostuttamaan. >:(  Viirestä tosin on ulkokuva.  :)
Takaisin tullessa kamera toimi ja laivan (Regula) sisäkuvia on tulossa nettiin, kunhan pääsen koululle. Yllättävän iso alus noin yhteysliikenteeseen. Palveluja useassa kerroksessa, kuten kauppa, fast food ravintola, kioski, ravintola tanssilattialla sekä kahvila. Myös suht paljon tilaa aurinkokannella.Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 03.06.2004, 22:27:42
Viron liikenneministeri Meelis Atonen toivoo eilen Postimees lehdelle antaman haastattelun mukaan uusien lauttojen löytyvän Viron saarten liikenteeseen kesäkuun loppuun mennessä. Vastoin aiempaa tietoa Tallinnan satama itse ei tule hoitamaan liikennettä, vaan se etsii liikennöitsijää kolmeksi vuodeksi. Tuona aikana rakennetaan kaksi uutta Hiidenmaan reitille sopivaa laivaa, jonka jälkeen kilpailutetaan reitille edullisempi liikennöitsijä. Asiantuntijoiden mukaan on mahdotonta enää löytää näin lyhyellä aikataululla uutta liikennöitsijää jo lokakuuksi, mutta liikenneministeriö ja Tallinnan satama ovat yhä optimistisia. Täysin pois suljettua ei ole myöskään vanhan lautta kaluston jatkaminen liikenteessä, sillä Tallinnan satama on mahdollisesti kiinnostunut vuokraamaan Saaremaa Laevakompaniin kaluston, kuten tässäkin otsikossa on jo aiemmin spekuloitu. Saaremaa Laevakompaniikaan ei ole sulkenut pois tätä vaihtoehtoa, sillä sen mielestä huonosti tuottavan liikennöinnin sijasta alusten vuokraminen saattaa olla kannattavempi liiketoimi. Tämä suunnitelma ei kuitenkaan ole vielä edistynyt.

Kaikesta huolimatta, mikäli nykyiset Saaremaa lautat haluaa varmuudella nähdä, kannattaa ne kokea jo tänä kesänä, vaikkei niiden lopettaminen vielä täysin varmaa olekkaan, kuten minäkin teen ensi viikolla... ::)

Saaremaa Laevakompanii kertoo myös kokeilevansa suurempaa Kõrgelaid alusta Vardon tilalla Triigi-Sõru liikenteessä. Aiemmin romutusuhan alla ollut Hiiumaa lautta puolestaan tulee aloittamaan kesäkuussa "lounasristeilyt" Pärnusta käsin. Risteilyjä tullaan ajamaan neljä kertaa päivässä kello 12, 15, 18 ja 21.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 03.06.2004, 22:39:28
Pitää käydä kesän aikana katsomassa ja kuvaamassa vanhat alukset, kaiken varalta...  jos niitä ei sitten ensi kesänä enää olekaan näillä vesillä. ???
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 08.06.2004, 12:58:12
Ehdottomasti kannattaa käydä Regulalla. Laiva oli positiivinen yllätys: muutama kuva Regulasta (http://kotisivu.mtv3.fi/cafe/Other/Regula.htm).

Viire (http://kotisivu.mtv3.fi/cafe/Other/Viire.htm) taas ei ollut kovin kummoinen.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Ville Taavitsainen - 08.06.2004, 16:11:21
Tuosta regulan ulkonäöstä tulee jotenkin mieleen nuo Vikingin "Papenpurgin sisaret", joka ei tietenkään ole mikään ihme kun ne on rakennettu samalla telakalla :). Kaikki nuo muotoilun jipot on Regulassa vaan pienemmässä paketissa.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Sami Koskinen - 08.06.2004, 16:18:36
Etenkin savupiipussa on mielestäni paljon samaa. Myös keula muistuttaa hyvin Vikingin Papenburgereita.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 08.06.2004, 16:36:44
Regulassa vaikuttaa olevan hyvä tunnelma, joka jäi mieleen siitä ja sen sisarista jo 80-90 lukujen taitteen matkoilta... Ylihuomenna pääsee sitten itsekin fiilistelemään tuonne. 8)
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 30.06.2004, 16:45:56
SLK on voittanut kisan Tallinnanlahden suulla sijaitsevan Aegnan saaren yhteysliikenteestä. Mikäli etelärannan kielen taitoni oikein asian tulkitsi, ei kisassa ollut muita varustamoja, "Tallinna-Aegna laevaliini riigihanke võitis Saaremaa Laevakompanii, kes oli ainus pakkuja".
Heinäkuun alussa 93-paikkainen matkustajalaiva Aegna siirtyy SLK:n hoitoon ja sopimus jatkuu syyskuun puoleenväliin asti. Saarella ei tietääkseni ole ympärivuotista asutusta.

Sopimus on sikäli oireellinen, että se kertoo SLK:n olevan yhä täysillä mukana kaikessa Viron sisäisessä lauttaliikennekilpailutuksessa -ja ilmiselvästi se on mukana hankkimassa myös alihankintatöitä Hiidenmaan ja Saarenmaan uudelta "viralliselta" operaattorilta. Ja jos tämä ei muita aluksia töihinsä löydä, on SLK:lle maksettava se hinta, minkä varustamo tonnistostaan keksii pyytää. Lisäksi SLK voisi -ainakin sesonkiaikoina- täydentää alihankkimiaan vuoroja ihan omalla tarjonnalla esim.Kärdlan ja Hangon tai Kuressaaren ja Riian välillä.

Viron rannikolla on myös muita pienempiä saaria, joihin tarvitaan yhteyksiä. Naissaaren, Vormsin ja Ruhnun saarille ei tarvita isoja lauttoja, mutta paikallisen väestön kannalta aika merkittävä juttu olisi, että edes jonkinlainen yhteys olisi.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Sami Koskinen - 30.06.2004, 18:13:32
Hanko-Kärdla olisi kyllä varmaankin aika monen mielestä tervetullut linja. Minkäkokoinen lautta siihen olisi hyvä?  :) Itselläni tulisi mieleen nimenomaan jokin SLK:n nykyisistä isommista lautoista kuten Regula. Varmasti linja kelpaisi monelle suomalaiselle Hiidenmaan-matkailijalle ja bussiseurueelle.. tuleehan Tallinnan kautta matkaa.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 30.06.2004, 18:27:37
SLK:lla on Viron ja Hiidenmaan välisessä liikenteessä tällä hetkellä ylikapasiteettiä, kun linjalle riittää kaksikin alusta, mutta linjalle on käytettävissä kolme alusta, joten ehkäpä joku kolmikosta St.Ola, Scania tai Ofelia olisi irroitettavissa Hanko-Kärdla liikenteeseen. Lisäksi nyt, kun Kõrgelaid on tulossa Hiidenmaan ja Saarenmaan väliseen liikenteeseen pienen Vardon tilalle, voisi linjalla olla tulevaisuutta myös Hanko-Kärdla linjan jatkoyhteytenä turisteille, jotka haluavat päästä nopeasti Suomesta Saarenmaalle.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Thomas Sundbäck - 01.07.2004, 08:13:22
voisi linjalla olla tulevaisuutta myös Hanko-Kärdla linjan jatkoyhteytenä turisteille, jotka haluavat päästä nopeasti Suomesta Saarenmaalle.

Tuo olisi kyllä hieno asia-tosin millainen todennäköisyys asiassa voisi ollla että näin kävisi? Matkat Saaremaalle mantereen kautta ovat, ainakin turistibussissa, turhan pitkänoloiset.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 01.07.2004, 13:58:56
Ei se kauhean todennäköiseltä linjalta ainakaan ympärivuotisesti vaikuta, mutta kesäkokeiluna voisi lähteäkin. Laiva olisi varmaan St.Ola, joka SLK:n nykytonnistosta taitaa olla eniten avomeritaipaleita tehnyt ja myös tilojensa puolesta tämäntyyppiseen liikenteeseen sopivin (vaikka se toisaalta aikanaan vaihdettiin Eckerössä nyky-Alandiaan juuri ahtautensa takia)...
Lisäksi kannattaa muistaa, ettei ole mitään takeita SLK:n muidenkaan alusten jatkosta Eesti Saarte Liinidin alihankkijana, saati oman liikenteen pyörittäjänä. Kaikki tämä on -toistaiseksi- pelkkää spekulointia.
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 11.08.2004, 22:20:22
Saaremaa Laevakompanii suunnittelee uutta linjaa Latvian ja Saarenmaan välille. Yhtiön Scania alus aikoo tehdä jo 20.elokuuta koematkan linjalla Ventspils-Romassaare. Varsinaisen liikenteen toivottaisiin alkavan keväällä 2005. Liikenteen lopullisista reittivalintaa ei ole vielä tehty, sillä vaihtoehtoina ovat joko 4,5 tunnin pituinen Ventspils-Romassaare tai 3 tunnin pituinen Ventspils-Mõntu ylitys. Jos SLK uskaltaa yrittää liikennettä Latviaan, niin mahtaako jossain vaiheessa tulla kokeiluja myös Hanko-Kärdla liikenteeseen?
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Sami Koskinen - 12.08.2004, 12:12:04
Hangosta Latviaan Viron saarien kautta - kuulostaa mielenkiintoiselta.  :) Mutta miksei Riikaan? Onko Riikassa sitten niin suuret satamamaksut? Onko se liian kaukana? Toisaalta, jos SLK aikoo järjestää toimivan kuljetuksen Ventspils-Riika, se ajaa saman asian. Luultavasti lautalla kuitenkin siiretään autollisia matkustajia enemmän..  ::)
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 12.08.2004, 23:59:21
St.Ola on jälleen kerran suuntaamassa Pohjois-Atlantin saarille. Tällä kertaa SLK on rahdannut aluksen Islantiin, jonne alus lähtee syyskuun toisella viikolla, ja on siellä ainakin lokakuun puoliväliin saakka. SLK neuvottelee myös käytön löytämisestä muille aluksilleen. Syynä tähän on riskien vähentäminen Viron saarten liikennettä koskevan sopimuksen päättymisestä johtuvassa epävarmuudessa. Vieläkin on nimittäin epäselvää löytyykö tulevaisuudessa SLK:n aluksille käyttöä Viron saarilla vai ei.

Lainaus
Mutta miksei Riikaan? Onko Riikassa sitten niin suuret satamamaksut? Onko se liian kaukana?
Jos matka Ventspilsiinkin kestää 3,5-4,5 tuntia, niin kyllä Riika silloin on liian kaukana ajettavaksi tuon kokoluokan aluksilla.

Lainaus
Aiemmin romutusuhan alla ollut Hiiumaa lautta puolestaan tulee aloittamaan kesäkuussa "lounasristeilyt" Pärnusta käsin. Risteilyjä tullaan ajamaan neljä kertaa päivässä kello 12, 15, 18 ja 21.
Näitä 150 kroonin hintaisia kahden tunnin risteilyjä onkin ajettu vain kolme kertaa päivässä eli klo 15, 18 ja 21. Risteilyt alkoivat lopulta vasta 6.7.2004, ja niillä matkusti heinäkuussa 2438 matkustajaa, joten mikään hirvittävä tungos ei aluksella ole ollut. Risteilyjä varten on tehty myös omat sivut osoitteeseen: http://www.suvekruiisid.ee
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 17.08.2004, 22:19:46
Jälleen kerran pitkän edestakaisin soutamisen ja huopaamisen jälkeen Viron saarilla on päädytty kovin tuttuun ratkaisuun. Tallinnan satamakaan, kun ei ole onnistunut löytämään saarten liikenteeseen muuta operaattoria kuin vanhan tutun SLK:n. Tallinnan sataman ja SLK:n välisessä uudessa sopimuksessa SLK jatkaa liikenteen hoitoa Tallinnan sataman taloudellisella tuella, jonka avulla mahdollisesti tullaan rakentamaan uudisrakennukset Hiidenmaan liikenteeseen tulevaisuudessa. Loppu hyvin kaikki hyvin?
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 19.08.2004, 15:49:21
Eiköhän yksi ongelman ytimistä ole se, ettei kenelläkään muulla ole liikenteeseen sopivaa kalustoa eikä sellaista edulliseen hintaan juuri nyt ole mistään maailmankolkasta saatavissakaan? Jos Saarenmaan linjalle haluttaisiin nykyistä "kevyempi" alus, sellaiseksi voisi olla mahdollinen Ålandstrafikenilta ensi vuonna kenties vapautuva Knipan, mutta mahtaisikohan se sitten taas olla vähän liian kevyt..?
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 19.08.2004, 16:55:31
Jos Saarenmaan linjalle haluttaisiin nykyistä "kevyempi" alus, sellaiseksi voisi olla mahdollinen Ålandstrafikenilta ensi vuonna kenties vapautuva Knipan, mutta mahtaisikohan se sitten taas olla vähän liian kevyt..?
Olisi. Kyllä liikenne Saaremaalle on sitä luokkaa, ettei ÅT:n kalusto riittäisi tarkoitukseen alkuunkaan. Knipan ei riittäisi edes kuljettamaan sitä määrää busseja, jota yhdellä vuorolla saattaa saarelle matkustaa.
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Ville Taavitsainen - 02.09.2004, 10:27:21
nyt tämä saarenmaan lauttaliikenteen kilpailuttaminen, ja siitä johtuneet vaikeudet vaikuttavat jo Viron sisäpolitiikkaan.

Sisäministeri Meelis Atonen ei hyväksy yksityisen lauttafirma SLK:n monopoliasenaa viron saarten liikenteessä. Närää aiheuttaa myös se että valtio maksaa tukirahoja SLK:lle ja silti SLK nostaa lippujen hintoja vuosittain. SLK:n omistaa "pohatta" Vjatsheslav Leedon.

tästä johtuen, ja koska SLK:n pelättiin sanelevan uuden sopimuksen ehdot, Atonen päätti järjestää uuden kilpailun, jotta liikennettä hoitamaan saataisiin uusia yrittäjiä. Mutta koska uusia yrittäjiä ei löytynyt Ministeri Atonen määräsi valtionyhtiö Tallinnan sataman ottamaan liikenteen hoitaakseen. Tämän jälkeen SLK:n PR:ää hoitaneen firman pomo Meelis Kubits väitti Atosen kertoneen suojelupoliisille Kubitsin sotkeutuneen Venäjän vakoiluun.

Tallinnan satama, joka joutui ottamaan liikenteen hoitaakseen, vaikka sillä ei ole kalustoa siihen, joutui suostumaan SLK:n tarjoukseen yhteistyöyrityksen luonnista, jossa valtion osuus yhtiön omaisuudesta on 13 miljoonaa euroa ja SLK:n osuuteen kuuluu yhtiön omistamat lautat. ja silti firmalle pitäisi vielä maksaa 6-7 miljoonaa euroa valtion kassata vuosittain, vaikka SLK ei siltikään lupaa lippujen hintojen vakiintuvan.

seuraavaksi Atonen yritti saada tuomioistuimen määräämään SLK:n hoitamaan liikennettä väkisin, koska muilla firmoilla ei ole kalustoa, joilla voisi hoitaa liikennettä. Leedo taas ei tähän suostu, vaan sanoo lopettavansa koko liikenteen jos hänen toimiinsa puututaan.

kiistan vuoksi Atonen ja häntä tukeva reformipuolue sanoo eroavansa hallituksesta, jos hallitus ajaa SLK:n ja Tallinnan sataman yhteistyöyrityksen muodostamisen väkisin läpi. Pääministeri Juhan Parts taas sanoo että, hän voi joutua erottamaan Ministeri Atosen, jotta yhteys saarten välillä ei katkeaisi

lähde: Keskisuomalainen 2. 9. 2004
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 06.09.2004, 16:03:23
Viikonloppuna tuli sitten oikein urakalla tutustuttua Saaremaa Laevakompaniin liikenteeseen, ja täytyy todeta, että yhtiö on säilyttänyt kaikki aluksensa samassa nostalgisessa kuosissa, jossa ne olivat edellistenkin omistajien aikoihin. 8) Mitään risteilylauttojahan nämä alukset eivät tietenkään ole, joten alusten ruokapalvelut rajoittuivat lähinnä huonoon kahvilaruokaan(vai mitä tuumaatte juustosta tehdystä pihvistä?), kuten ahvenanmaalaisen "kolleegan" lautoilla, mutta silti erittäin kokemisen arvoisia lauttoja!

Yhtiöllä oli paikkojen varausjärjestelmässä eräs sangen merkillinen omituisuus, sillä jokaiselle lähdölle oli kiintiöity puolet paikoista etukäteisvarauksen suorittaneille, ja toinen puolikas ilman varausta tuleville autoille. Näinollen esimerkiksi eilen Kuivastun lipunmyynnistä kerrottiin, että ilman varausta tulleiden kiintiöpaikat ovat jo täynnä, mutta mikäli haluaa vielä seuraavaksi lähtevän lähdön kyytiin voi 50 kruunun varausmaksua vastaan varata paikan tälle lähdölle, sillä paikkansa etukäteen varanneiden autojen kiintiössä oli vielä reilusti tilaa.

Tallinnassa tuli nähtyä vielä varustamon uusin alus Aegna, jonka kyytiin olisi myös tehnyt vähän mieli, mutta jo nähdyt kolme alusta samalta varustamolta parissa päivässä oli jo liikaa sen reissun kiintiölle, joten yhtiön pienimmän aluksen testaaminen 1,5 tunnin Tallinna-Aegna-Tallinna pyrähdyksellä ei enää houkuttanut. Kyseinen alus näytti olevan tupaten täynnä ainakin paluusuunnasta tullessaan, joten ilmeisesti tämäkin reitti on ollut menestyksekäs.

Triigi-Sõru linjalla puolestaan kesällä ajellut Körgelaid oli näköjään nyt matalasesongin tullen jäänyt laituriin Triigissä, ja reittiä ajeltiin jälleen vanhalla ja pienellä, mutta tutulla ex-Ålandstrafikenilla Vardolla, jonka tilat riittivätkin hyvin kyseisen reitin matalasesongin liikennemäärille.

Kun Marko jo aiemmin esitteli täällä Regulan ja Viiren sisätilat, niin itse puolestani heitän peliin kuvia Ofelian (http://koti.mbnet.fi/miran/fcbs/matkustajaautolautat/Ofelia/) ja Vardon (http://koti.mbnet.fi/miran/fcbs/matkustajaautolautat/Vardo/) sisätiloista.

Kerrottakoon vielä lopuksi, että Kuressaaren Piispanlinnassa sijaitsevan Saarenmaan museon eräästä huoneesta löytyy pienoismallit suurimmasta osasta Saaremaan liikenteen nykyisistä (ja osin myös entisistä) lautoista, ja linna itsessäänkin on kokemisen arvoinen mikäli sielläpäin Viroa sattuu liikkumaan.
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 09.09.2004, 15:04:51
Nyt sitten saarten lauttaliikenteen kiistat ovat johtaneet tähän jo ennakoituun eroon Viron hallituksessa...

Viron talousministeri erosi lauttakiistan vuoksi
09.09.2004 14:16

Viron talous- ja viestintäministeri Meelis Atonen on eronnut virastaan. Syynä eroon oli kiista lauttayhteyksistä Saarenmaalle ja Hiidenmaalle.

Lauttayhtiö SLK on huolehtinut yhteyksistä saarten ja mantereen välillä viime vuosina. Se on saanut lähes 87 miljoonaa Viron kruunua (noin 5,5 miljoonaa euroa) tukea valtiolta. Atonen on pyrkinyt saamaan lauttareitit yksityisyritykseltä osaksi julkista palvelua.

SLK-yhtiö ja valtion omistama Tallinnan satama ovat neuvotelleet yhteistoiminnasta, mutta Atonen ei ole hyväksynyt tätä.

- Koko ajan olen puolustanut valtion intressejä. Siksi olen sitä mieltä, että on tärkeää muuttaa lähes kymmenen vuotta jatkunut lauttaliikenteen monopoli avoimemmaksi ja saada veronmaksajien rahat parempaan hyötykäyttöön, Atonen sanoi talous- ja viestintäministeriön julkistamassa lausunnossa.

(STT)
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 16.09.2004, 14:22:02
Viron valtio joutuu pumppaamaan lisää rahaa mantereen ja saariston väliseen lauttaliikenteeseen turvatakseen yhteydet Saarenmaalle ja Hiidenmaalle.
Saarien liikennettä hoitava laivayhtiö Saarenmaa Laevakompani (SLK) uhkasi alkuviikosta, että se joko vähentää liikennettä tai kaksinkertaistaa laivalippujen hinnat lokakuun alussa, ellei valtio lisää rahoitustaan.
Rahoituskiista roihahti ilmiliekkeihin keväällä ja johti lopulta talous- ja liikenneministeri Meelis Aaltosen eroon viime viikolla.

Yhdensuuntainen lauttalippu Saarenmaalle maksaa nykyisin 1,3-1,6 euroa hengeltä ja 3,5-4,8 euroa ajoneuvolta. Virossa lippuja pidetään liian kalliina, ja valtio haluaisi lisätä kilpailua pitääkseen hinnat kurissa.
Viron saaristo on myös suomalaisten suosima lomakohde, ja esimerkiksi Saarenmaalla suomalaisomistuksessa on noin 600 kiinteistöä. (STT)
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 16.09.2004, 15:43:44
Entä kuuluuko SLK:n nykyiseen sopimukseen myös yhteysliikenne etelämpänä sijaitseville Ruhnun ja Kihnun saarille, joilla on asutusta?
Vastataanpa nyt tähänkin. Näiden saarten liikenneyhteyksistä vastaa OÜ Kihnu Veeteed niminen varustamo, jolla on käytössään kaksi norjalaisen menneisyyden omaavaa lauttaa, jotka ovat Pärnusta Kihnuun ajava Reet (http://www.kihnu.ee/veeteed/index.html) (ex-Haus, ex-Oster) sekä Munalaidista Kihnuun ja Ruhnuun ajava Amalie (http://www.kihnu.ee/veeteed/amalie.html) (ex-Radøy, ex-Ottersøy IV). Lisäksi Ruhnuun on myös veneyhteys kesäisin Kuressaaresta, ja kummallekin saarelle on myös suhteellisen usein liikennöity ja siedettävän hintainen lentoyhteys Pärnusta(Ruhnuun myös Kuressaaresta).
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 17.09.2004, 23:31:54
Viron saarilla tuntuu tapahtuvaan lauttaliikenteessä lyhyessä ajassa enemmän kuin monella muulla saarella  tapahtuu kymmenessä vuodessa yhteensä. ;D Tällaista tälla kertaa...

Vaikka Viron valtion harmiksi SLK näyttääkin todennäköisesti saavan pidettyä liikenteen Viron mantereen ja Saarenmaan/Hiidenmaan välisillä reittiosuuksilla myös tulevaisuudessa, on SLK kuitenkin menettänyt/luovuttanut lauttaliikenteen Vormsiin. Yhtiö tiedoittaa nimittäin, että 1.10 alkaen tätä liikennettä hoitaa tuo jo aiemmassa viestissäni mainitsema Kihnu Veeteed, mikä ilmeisesti tarkoittanee sitä, että linjaa tullaan jatkossa hoitamaan tuolla tämän yhtiön Reet aluksella ellei yhtiö ole hankkinut jotain uutta alusta tätä linjaa varten. Tätä linjaa SLK:n leivissä ajaneella Harilaidilla lienee näin edessä joko jo aiemmin uumoiltu romutus tai reservialuksena toimiminen.

Myös Triigi-Sõru linjalla tulee jatkossa olemaan uusi operaattori, mutta vain teoriassa, sillä linjan 1.10.2004 alkaen haltuunsa ottava kyproslainen Tiandra Shipping Ltd on käytännössä vain SLK:n ulkomainen tytäryhtiö. Näinollen linjaa tultanee jatkossakin hoitamaan Vardolla ja Kõrgelaidilla ellei ihmeitä tapahdu.

Saarenmaan ja Hiidenmaan liikenteen tulevaisuuden ympärillä vellovan riitaisen ilmapiirin aikaan saama epävarma tilanne liikenteen jatkumisen suhteen on saanut aikaan sen, että SLK on ilmoittanut, ettei se ota ollenkaan paikkavarauksia aluksilleen lokakuun alusta lähtien. Jokainen voi tietenkin vetää asiasta omat mielipiteensä sen suhteen onko kyseessä enemmän varotoimenpide vaiko yritys kiristää Viron valtiota... ::)

SLK kertoo myös, että Scanian suunniteltu koematka Saarenmaalta Ventspilsiinkin on vihdoin toteutumassa huomenna. Kyseinen matka on suunnattu Latvian ja Liettuan matkailuyritysten ja lehdistön edustajille.
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 26.09.2004, 22:34:38
SLK on menettänyt/luovuttanut lauttaliikenteen Vormsiin. Yhtiö tiedoittaa nimittäin, että 1.10 alkaen tätä liikennettä hoitaa tuo jo aiemmassa viestissäni mainitsema Kihnu Veeteed, mikä ilmeisesti tarkoittanee sitä, että linjaa tullaan jatkossa hoitamaan tuolla tämän yhtiön Reet aluksella ellei yhtiö ole hankkinut jotain uutta alusta tätä linjaa varten.
Kihnu Veeteed on tosiaan hankkinut uuden aluksen, ja Reet saa näinollen jatkaa seilaustaan Pärnun ja Kihnun välillä, sillä yhtiö on ilmoittanut ostaneensa Rohuküla-Sviby reitille Norjasta 1972 Rosendalissa valmistuneen Liisi (http://www.fjordfaehren.de/no_f/nesoy1972.htm) nimen saaneen aluksen. Alus on aiemmin liikennöinyt Sogne- ja Dalsvuonoissa Nesøy nimellä.

SLK puolestaan ilmoittaa jatkavansa liikennettä jäljellä olevilla reiteillään myös 1.10 jälkeenkin, ja on alkanut ottamaan varauksia vastaan myös lokakuulle.

Edit: Lopulta kävikin niin, että Reet siirrettiinkin tosiaan Vormsin liikenteeseen, ja uusi hankinta Liisi siirrettiin sen paikalle Kihnun liikenteeseen.
Otsikko: Re:Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 10.12.2004, 17:07:08
Suomalaisalus Vormsin liikenteeseen (sorry, mutta en jaksanut ryhtyä kääntämään tätä SST:n juttua - kaikihan nyt tämän verran ruåtsia osaavat!):

"LOTTA II" FRÅN ÅLAND TILL VORMSI-TRAFIKEN
SST-TALLINN: AS Kihnu Veeteed, som har lämnat den vinnande offerten för
trafiken mellan den estniska ön Vormsi (Ormsö) och fastlandet, chartrar
enligt nyhetsbyrån BNS den åländska färjan "Lotta II" för sin vintertrafik.
Färjan har kapacitet för 52 passagerare och 15 bilar. Tills dess sköts
trafiken av "Reet" (ex "Nesøy") som kan ta 150 passagerare och 15 bilar.
Trafiken inleddes i oktober och under den första månaden transporterade
"Reet" 2.738 passagerare och 957 bilar.
Kihnu Veeteed skall sälja sitt passagerarfartyg "Vesta" (byggt 1971 i
Ryssland). Fartyget kan inte ta bilar. (041209)
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 22.01.2005, 09:22:22
Saaremaa-Ventspils-linja aloittaa sitten keväällä. Messuille oli painettu jopa suomenkielinen esite. Ajoaika kolmisen tuntia ja hinta mukavanpuoleinen 16-18 euroa per suunta!
Otsikko: Re:Saarenmaan lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 22.01.2005, 21:02:44
Liikenteen lopullisista reittivalintaa ei ole vielä tehty, sillä vaihtoehtoina ovat joko 4,5 tunnin pituinen Ventspils-Romassaare tai 3 tunnin pituinen Ventspils-Mõntu ylitys.

Saaremaa-Ventspils-linja aloittaa sitten keväällä. Messuille oli painettu jopa suomenkielinen esite. Ajoaika kolmisen tuntia ja hinta mukavanpuoleinen 16-18 euroa per suunta!

Mainittakoon vielä, että esitteestä paljastui satamavalinnan Saarenmaalla osuneen tuohon Mõntuun. Erääksi syyksi tälle valinnalle yhtiö on maininnut muunmuassa sen, että alue on jo entuudestaan ollut latvialaisten matkailijoiden suosiossa. Saarenmaan puolelta yhtiö on ilmoittanut tavoittelevansa erityisesti suomalaisia ja ruotsalaisia turisteja asiakkaiksi, mitä varmasti edesauttaa tuo matkamessuillakin jaossa ollut suomenkielinen suhtlaadukas esite. Yhtiö ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä reitillä käytettävästä aluksesta, mutta todennäköisesti se lienee Scania, joka on aiemminkin hoitanut nuo koematkat Latviaan. Esitteistä asiaan ei löydy muuta lisätietoa kuin se, että reitin suomenkielisessä esitteessä Scania poseeraa kansikuvassa ja englanninkielisessä esitteessä kansikuvassa komeileekin Ofelia.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 06.04.2005, 22:44:42
Postimees lehti kirjoittaa, että Hiidenmaan linjalle ollaan tilaamassa uudisrakennuksia, jotka ovat suunniteltu erityisesti kyseisen linjan tarpeita ajatellen. Alusten rakentaminen tullaan toteuttamaan Viron valtion tuella, mutta alukset tulevat yksityisen operaattorin käyttöön, ja niiden operaattorin halutaan olevan joku muu firma kuin nykyinen Saaremaa Laevakompanii, jonka viime syksynä tekemä sopimus tämän linjan hoidosta ulottuu 30.9.2006 saakka.

Hiljattain Kauppalehdessä kerrottiin myös Saarenmaan siltahankkeesta, että se olisi tarkoitus toteuttaa pääosin yksityisin varoin. Samassa jutussa kerrottiin myös Hiidenmaalle olevan suunnitteilla yksityisrahoitteinen silta, jonka toteutuminen lienee kuitenkin vielä hyvin pitkällä tulevaisuudessa jossain vuoden 2016 tienoille kaavaillun Saarenmaan sillan valmistumisen takana.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 23.04.2005, 00:06:49
Saaremaa-Ventspils-linja aloittaa sitten keväällä. Messuille oli painettu jopa suomenkielinen esite. Ajoaika kolmisen tuntia ja hinta mukavanpuoleinen 16-18 euroa per suunta!
Nyt linjasta löytyy tietoa myös internetistä osoitteesta: http://www.slkferries.ee  Linja ei tulekaan Saaremaa Laevakompaniin itsensä operoitavaksi, vaan sitä varten on perustettu tytäryhtiö SLK Ferries. Tällä yhtiöllä on tarkoitus avata tulevaisuudessa myös muita linjoja(joille yhtiö ilmeisesti siirtää kalustoaan vähitellen Viron saarilta mikäli Viron valtio todella onnistuu löytämään saarille jonkun muun operaattorin). Ei liene vaikea arvata, että luultavasti tämä yritys tullee ennen pitkää tutuksi myös kotkalaisille, mutta siitä asiasta enemmän täällä (http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=4040.0).

Saaremaa Laevakompanii on myös voittanut tarjouskilpailun Saarenmaan ja Ruhnun välisestä laivalinjasta. Linjaa tullaan hoitamaan 20. toukokuuta alkaen viime kesänä Linnahall-Aegna linjaa ajelleella Aegna aluksella 4-5 kertaa viikossa. Aluksella matka Saarenmaan ja Ruhnun välillä pystytään tekemään kahdessa tunnissa aiemman neljän tunnin sijasta. Ilmeisesti yhtiö ei aio tulevana kesänä enää jatkaa Linnahallin ja Aegnan välistä liikennettään, kun linjan alukselle on löydetty töitä yhtiön kotisaarelta.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko Tatti - 23.04.2005, 15:34:42
Ilmeisesti yhtiö ei aio tulevana kesänä enää jatkaa Linnahallin ja Aegnan välistä liikennettään, kun linjan alukselle on löydetty töitä yhtiön kotisaarelta.

Myrsky on tammikuussa vienyt laiturin mennessään Aegnassa, joten liikenne sinne ei edes onnistuisi tällä hetkellä. Eli ilmeisesti ainakin osaltaan tuon epävarmuuden takia alus on päätetty siirtää toisaalle.

Tuoreemman, muutama päivä sitten päivätyn uutisen mukaan korjausta on luvassa juhannukseen mennessä ja esivalmistelut laivayhtiöiden kilpailuttamiseksi ovat käynnissä.

http://www.liiklus.ee/26333
http://www.liiklus.ee/32291
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 30.12.2005, 13:46:21
Mõntun ja Ventspilsin välinen lauttalinja on valittu Latvian vuoden 2005 matkailuteoksi:
http://www.laevakompanii.ee/index.php?v_id=&av_id=&mode=3&u_id=609&PHPSESSID=3eacc378db79d2e2cab58b72b7bb8ddd
Linja palaa talvilevoltaan taas 1.toukokuuta. Mõntusta lähdetään keskiviikkoisin 10.00, torstaisin 18.00, lauantaisin 08.00 ja sunnuntaisin 16.00, Ventspilsistä tiistaisin 10.00, torstaisin 08.00 ja perjantaisin ja lauantaisin 18.00. 19.6.-31.8. ajetaan lisäksi Mõntusta tiistaisin 18.00, keskiviikkoisin 16.00, torstaisin 16.00, lauantaisin 08.00 ja sunnuntaisin 16.00, Ventspilsistä tiistaisin 08.00, keskiviikkoisin ja torstaisin 10.00 ja perjantaisin ja lauantaisin 18.00.

Aiemmin esitettyyn ja vastattuunkin kysymykseen Kihnun ja Vormsin linjoista heitettäköön täydennyksenä tämä mielenkiintoinen linkki koskien mahdollisuutta vierailla naapurimaan pientonnistoa bongailemassa... 8)
http://www.veeteed.com/index.php
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 21.03.2006, 02:30:13
Saarenmaa Laevakompanii on voittanut tytäryhtiö Väinamere Liinid OÜ:lla tarjouskilpailun Viron saarten linjoista seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi 31.3 alkaen. Valtion tukea liikenteelle on luvassa vuosittain noin 100 miljoonan kruunun (6,4milj€) edestä, ja tukisummaa voidaan tarkastella uudelleen polttoaineen hinnan muuttuessa tai inflaation vuoksi. Eli kaikki saarilla jatkuu taas entiseen malliin, joskin sopimus edellyttää SLK:n hankkimaan Hiidenmaan linjalle uuden sopivemman aluksen vuoteen 2009 mennessä.

Latvian linjaa hoitava tytäryhtiö SLK Ferries puolestaan on muuttanut nimensä muotoon SSC Ferries. Syyksi mainitaan mm. sekaannukset joihinkin muihin SLK nimisiin yrityksiin.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 25.07.2006, 17:01:27
Pieni yhteenveto Viron saarten linjoja hoitavien alusten työnjaosta voisi olla paikallaan. Jokuhan varmaan aiheesta jotain tietää, ainakin paremmin, kuin nettisivu www.laevakompanii.ee  8)
Vormsin linjaahan hoitaa Kihnu Veeteed-varustamon Reet ja saman varustamon Liisi ja Amalie jakavat linjaston Saarenmaan eteläpuolisilla linjoilla Pärnu-Kihnu, Kihnu-Munalaid, Munalaid-Ruhnu ja Munalaid-Manilaid. Joku SLK:n aluksista operoi puolestaan Roomassaaresta Ruhnuun -joka on Viron pienin kunta.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 25.07.2006, 17:54:53
Viikonloppuisin Virtsu-Kuivastu välillä on nyt kesäisin ollut käytössä Regula, Viire, Koguva ja Harilaid, mutta siitäkin huolimatta autojonot ovat olleet todella pitkät. Heltermaa-Rohuküla välillä edelleen Ofelia ja St.Ola, Hiiumaan ollessa ilmeisesti vara-aluksena (ei tietoa siitä onko sekin ollut myös liikenteessä). Ventspils-Mõntu välillä Scania. Triigi-Sõru välillä Kõrgelaid, Vardon ollessa luultavasti edelleen vara-aluksena. Romassaare-Ruhnu välillä puolestaan ajelee Tallinnanlahdellakin lyhyen aikaa yritellyt Aegna (http://www.laevakompanii.ee/index.php?v_id=3&av_id=68&galerii=14) vesibussi. Viime kesänä SLK suunnitteli Ruhnusta tehtävän sillä keikkoja myös Latvian puolelle, mutta hanke kaatui tiettävästi turistivirtoja pelänneiden saarelaisten vastukseen.

Noista Kihnu Veeteedin Riianlahden laivoista Liisi hoitaa tietääkseni vain Kihnu-Pärnu väliä, ja Amalie muita reittejä.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 07.09.2006, 22:35:53
http://www.etv24.ee/index.php?0564507

"Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo müüs 350 miljoni krooniga neli parvlaeva reederfirmale Euro Shipping, et maksta tagasi laenusid ja investeerida Eestist väljaspoole.
Leedo investeerimisfirmad Saare Finants ja Holostovi Kinnisvarahaldus müüsid parvlaevad Regula, Ofelia, St Ola ja Scania ettevõtjate Richard Tomingasele ja Arti Arakasele kuuluva Euro Shipping OÜ sõsarettevõtetele, teatasid ettevõtted."


Elikkä Leedo myi pois Regulan, Ofelian, St Olan ja Scanian Euro Shippingille oü:lle, joka omistaa jo tällä hetkellä Vironian. Tuossa ei mainita siitä, että kuka jää operoimaan noita, mutta kyseessä lienee vaan laivojen omistuksen vaihto.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Marko Stampehl - 07.09.2006, 23:17:20
juu, pelkkä omistajavaihto, jonka takana syy on"re-financing"
Marko
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 07.09.2006, 23:17:41
Kerääköhän Leedo rahaa "uuden" laivan hankintaan? Varmasti Saarenmaalaisilla olisi haluja laajentaa toimintaa esim.Turun ja Saarenmaan (http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=7773.0) väliseen liikenteeseen tai sitten Kotkan ja Sillamäen välille ollaan hankkimassa Vironian rinnalle toista laivaa ensi kesäksi, kuten virolaisten toimesta on vihjailtu. Loppujen lopuksi noinhan tuo yleensä varustamojen kasvaessa menee, että perustetaan jokin tytäryhtiö omistamaan laivat ja toinen markkinoi niitä.

Tuossa ei mainita siitä, että kuka jää operoimaan noita, mutta kyseessä lienee vaan laivojen omistuksen vaihto.

Juuri näin. Eiköhän nuo laivat jatka entiseen malliin Laevakompaniin liikenteessä tai sitten olisi saatava jostakin uusia tilalle.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 08.09.2006, 15:23:34
Kerääköhän Leedo rahaa "uuden" laivan hankintaan? Varmasti Saarenmaalaisilla olisi haluja laajentaa toimintaa esim.Turun ja Saarenmaan (http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=7773.0) väliseen liikenteeseen tai sitten Kotkan ja Sillamäen välille ollaan hankkimassa Vironian rinnalle toista laivaa ensi kesäksi, kuten virolaisten toimesta on vihjailtu. Loppujen lopuksi noinhan tuo yleensä varustamojen kasvaessa menee, että perustetaan jokin tytäryhtiö omistamaan laivat ja toinen markkinoi niitä.

Luulisi että rahoitus voitaisiin hoitaa samalla tavalla kuin nyt on tehty eli Euro Shippingin kanssa. Jos tuota juttua on uskominen, niin Leedo aikoo pääosin investoida ulkomaille.


Sinällään tässä on eri kuvio, sillä laivojen omistajayhtiö Euro Shipping ei ole tytäryhtiö, vaan sillä pitäisi olla eri omistajat kokonaan. Omistajat haluavat olla täysin erossa laivojen operoinnissa, ja vertaavat toisessa lehtijutussa laivojen omistamista kiinteistöjen omistamisen kanssa, joka onkin omistajien pääbusiness.
Otsikko: Re: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 25.11.2006, 06:38:57
Viikonloppuisin Virtsu-Kuivastu välillä on nyt kesäisin ollut käytössä Regula, Viire, Koguva ja Harilaid, mutta siitäkin huolimatta autojonot ovat olleet todella pitkät.

OÜ Väinamere Liinid vaihtaa tuulille herkän ja huonosti jäävahvistetun Viiren tilalle Balti laevaremonditehasella äskettäin remontoidun Ofelian. Talviaikana Virtsu-Kuivastu-linjalla liikennöi Ofelian parina Regula ja sesonkiaikoina lisäksi kolmantena Koguva.

http://www.postimees.ee/251106/esileht/majandus/230692.php

Tänä vuonna SSC Ferries kuljetti Saarenmaan ja Latvian välillä 17500 matkustajaa. Saarenmaan ja Ventspilsin välinen laivaliikenne alkaa taas toukokuun ensimmäinen päivä.

http://www.postimees.ee/201106/esileht/majandus/229623.php?r=
http://www.slkferries.ee/index.php?arhiivi=&idc=1031011100014711000
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 01.02.2009, 21:43:06
http://www.postimees.ee/?id=76443

Eli tänä vuonna ei ole Mõntu ja Ventspils välillä liikennettä, johtuen siitä että reitti ei ole kannattanut yhtenäkään vuonna perustamisestaan 2005 alkaen. Väitteiden mukaan myöskin keskusteluja käydään Saaren maakuntahallinnon kanssa tappiota tuottavan Ruhnun linjan lopettamisesta. 
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Lassi Liikanen - 07.03.2010, 12:08:43
Kuuluukohan tämä enää tänne topiciin, kun ei kyseinen alus enää SLK:lla liikennöi? No, silti, Viire.. eikun Troll lähtee liikennöimään lämpimämmille vesille! En muuten tiennyt, että Viire sai uuden nimen Troll palautessaan tanskalaiselle omistajalleen.

"The last Danish owned Superflex ferry Troll, ex Viire, will shortly leave Denmark for Mediterranean waters for a new life on the isle of Cyprus. The ferry, owned by K/S Korsør, a company in the hands of Henrik Johansen, has been sold to a new Cyprus company called Filo (Turkish owners) and will be put into traffic from Cyprus to the Turkish mainland. The Troll has been laid up at Nakskov since October 2009, when it was redelivered from a ten-year bareboat charter trading in Estonian waters.
   The ferry is one of the batch of 24 ferries ordered in 1986 by several companies controlled by Henrik Johansen and Vognmandsruten. Due to financial problems only 15 units were built and only slowly sold off. Presently one, the Gitte 3 ex Superflex Delta, is under recycling at Grenaa after a long-time lay-up at Helsingborg and will provide spare parts for the HH-ferries in service. Jørgen Kongstad and Krinak Shipbrokers DK have mediated the sale to Cyprus.
"

http://www.shipgaz.com/news/top20/top3_news.php
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 07.06.2010, 19:13:04
Eipä ole ex-Eckerö eli St.Ola ainakaan vielä uutta suuntaa löytänyt. Hiidenmaan kulkijoille onkin nyt tähdellistä infoa, siis silloin, kun pelkän ylipääsemisen lisäksi silläkin on merkitystä, mikä alus kohdalle sattuu:
http://www.tuulelaevad.ee/webroot/cm/index.php?arhiivi=&idc=1031252100013161000

Ellen tätä nyt ihan väärin tulkinnut, on St.Ola kulussa vain alle 12 metrin sekuntituulessa -muuten korvaava alus on Harilaid (jota muistaakseni oltiin jo vajaat kymmenen vuotta sitten romuttamassa). Kuvio vaikuttaa sikäli omituiselta, että luulisi Möhömahassa olevan enemmän tuulipinta-alaa ja sen siten olevan sääherkemmän -toisaalta siinä luonnollisesti on enemmän tehoa ja kaksisuuntaisuutensa ansiosta paremmat laituriinohjailuominaisuudet. Mutta tuo 12 m/s on silti todella matala tuuliraja, lähtiväthän jopa Lindan vanhat herneenpalot Jaanika ja Laura matkaan viidentoista metrin sekuntituuleen Helsinkiin liikennöidessään... ::)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 08.06.2010, 23:49:24
Ellen tätä nyt ihan väärin tulkinnut, on St.Ola kulussa vain alle 12 metrin sekuntituulessa -muuten korvaava alus on Harilaid (jota muistaakseni oltiin jo vajaat kymmenen vuotta sitten romuttamassa). Kuvio vaikuttaa sikäli omituiselta, että luulisi Möhömahassa olevan enemmän tuulipinta-alaa ja sen siten olevan sääherkemmän -toisaalta siinä luonnollisesti on enemmän tehoa ja kaksisuuntaisuutensa ansiosta paremmat laituriinohjailuominaisuudet. Mutta tuo 12 m/s on silti todella matala tuuliraja, lähtiväthän jopa Lindan vanhat herneenpalot Jaanika ja Laura matkaan viidentoista metrin sekuntituuleen Helsinkiin liikennöidessään... ::)

Ainakin viime kuun lopusta olevissa artikkeleissa mainitaan, että St Olalla on jotain teknisiä ongelmia joiden takia laivalla on tuuliraja ja se voi kulkea vain tuulilla jotka on alle 12m/s. Ja St Olan perusteellisemmat remontit voidaan tehdä kesäkuun lopussa sen jälkeen kun Kuivastu-Virtsu linjalle on saapunut uusi laiva Saaremaa, joka mahdollistaa Ofelian saapumisen St Olan korvaajaksi.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 04.08.2010, 19:00:43
St Olan perusteellisemmat remontit voidaan tehdä kesäkuun lopussa sen jälkeen kun Kuivastu-Virtsu linjalle on saapunut uusi laiva Saaremaa, joka mahdollistaa Ofelian saapumisen St Olan korvaajaksi.
Näin tosiaan tehdään -St.Ola on Rohukülassa ja jotain korjausmiehiä siinä ramppasi...
Eri asia on, tarvitaanko St.Olaa enää sitten, kun koko uudisrakennusohjelma on saatettu loppuun. Onhan uhkailtu, että kaikki vanhat alukset myydään pois -eri asia sitten tietysti on, miten ne menevät kaupaksi. No, Scania meni jo ja epäilemättä jos hinta osuu kohdilleen, voisi Ofeliallekin ottaja löytyä. Vajaan viikon takainen matkustuskokemukseni Rohukülasta Heltermaalle ko.aluksella oli varsin miellyttävä. Paluumatkan Möhömahasta ei voi sanoa samaa, se oli minun makuuni aivan liian steriili, vaikkakin varmasti laiva paikallaan.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Janne Koskinen - 23.04.2011, 15:28:33
Kihnun ja Vormsin uusien alusten tilaus on edennyt tarjouskilpailuun:

"Merenkulkulaitos tilaa alukset Kihnun ja Vormsi radalla
18.04.2011 18.04.2011

Veeteede Amet kuulutas täna, 18. Merenkulkulaitos ilmoitti tänään, 18. aprillil 2011. huhtikuuta 2011. a välja riigihanke kahe reisiparvlaeva ostmiseks Kihnu ja Vormsi liinile. a julkisissa kahden aluksen hankintaan Kihnun ja Vormsi radalla.
Riigihanke põhitellimuseks on kahe jääklassiga metallkorpusega reisiparvlaeva ostmine ning lisavõimalus tellida samadel tingimustel ka kolmas laev, mis hakkaks teenindama Sõru-Triigi liini. Julkisia hankintoja põhitellimuseks on kahden aluksen jääluokista metallirunkoinen ostaminen ja kenties tilata samoin edellytyksin myös kolmas alus, joka alkaisi palvelemaan Sõru-Triigin linjan.
Laevu kasutatakse Kihnu ja Vormsi saare teenindamiseks. Aluksia käytetään Kihnun ja Vormsin saaren palvelemiseen. Vastavalt Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumilt saadud lähteülesandele peab laevadel olema kohti maksimaalselt 200 reisijale, autotekk peab mahutama 22 sõiduautot või 2 suurt veoautot. Kuten talous-ja Kommunikatsiooniministeeriumilt saatu lähtökohtana voidaan pitää aluksilla on oltava paikkoja enintään 200 matkustajaa, autokansi on mahduttava 22 henkilöautoa tai 2 isoa kuorma-autoa. Kavandatav laev on 43–45 m pikkune ja 11–13 m laiune, maksimaalne süvis 2,7 meetrit ja kiirust peab arendama vähemalt 12 sõlme. Ehdotettu alus on 43-45 metriä pitkä ja 11-13 metriä leveä, syväys 2,7 metriä ja nopeutta on kehitettävä vähintään 12 solmua. Samuti peab laev omama jääklassi ja olema võimeline liikuma 0,45-meetrises jääs. Lisäksi aluksen on oltava jääluokituksen ja pystyttävä liikkumaan 0,45-metrisen jäässä. Lisatellimusena kolmanda laeva ostmise otsuse peab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium tegema 24 kalendrikuu jooksul pärast hankelepingu sõlmimist. Lisatellimusena kolmannen aluksen hankinnasta päätöksen on talous-ja viestintäministeriö tehtävä 24 kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä.
Projekti rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist; laeva ehitusmaksumus selgub pärast lepingu sõlmimist. Hanke rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta; aluksen rakentaminen ilmenee sopimuksen tekemisen jälkeen. Laevad tellitakse projekti „Väikesaartega ühenduse pidamiseks laevade soetamine“ raames. Alukset tilataan hankkeen "pieniä saaria varten yhteisön alusten hankinta" puitteissa. Pakkumuste esitamise tähtaeg on 9. Tarjousten jättämisen määräaika on 9. juuni 2011. kesäkuuta 2011. "

Luonnollisesti EU maksaa alukset 100%.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 30.04.2011, 13:34:52
http://uudised.err.ee/index.php?06228074

Eli Saaremaa Laevakompanii kolmas uusi laiva Hiumaa aloitti tänä aamuna 10:30 matkan Norjasta BLRT Fiskerstrand Verftin telakalta Rohukülan satamaan
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 09.05.2011, 11:07:15
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/riik-votab-saarte-praamiliikluse-leedolt-ara.d?id=45448411

Eli valtio suunnittelee ottavansa haltuun saarten laivaliikenteen:

Käännöksen kaltainen:

Saaremaan laevakompaniin omistajan Vjatšeslav Leedon lauttabusiness ei tule kestämään pitkään, sillä valtio harkitsee itse rakennuttavansa lautat saarien ja mantereen välille, ja alkaa itse järjestämään liikennettä. Saarenmaalle luvataan kiinteää yhteyttä.

Talous ja liikenneministeriö tahtoo hankkia Euroopan Unionin apurahoilla Hiiumaan linjalle sopivat lautat, joiden rakentaminen on tarkoitus aloittaa Euroopan Unionin uuden budjettikauden aikana joka alkaa vuonna 2014, tiedotti Talous ja liikenneministeriö Delfille.

"Ensin on suunniteltu tehdä tutkimus Hiiumaan lauttayhteyden analysoimiseksi. Tutkimustulosten pohjalta on mahdollista tehdä seuraavat päätökset" tiedotti Talous ja liikenneministeriön viestintäjohtaja Kalev Vapper.

Koska hallituksen toimintasuunnitelmassa on Saarenmaan kiinteän yhteyden rakentamisen eteneminen, valtio suunnittelee koko liiketoiminnan viemistä Leedolta.

Saaremaa Laevakompanii ei halua kommentoida valtion suunnitelmia. "Olemme valtion partneri, ja meidän ei ole soveliasta kommentoida valtion suunnitelmia", sanoi Laevakompaniin tytäryhtiön OÜ Väinameren Liinid palvelupäällikkö Anu Hiiuväin.

Lisäksi valtiolla on suunnitelmissa rakennuttaa laivat yhteyksien ylläpitämiseksi Kihnulle, Ruhnulle, Abrukalle, Vormsille, ja Pranglille. Ruhnun laivan rakentamiseksi on jo sopimus solmittu. Kihnun ja Vormsin saarten yhteyksien laivan rakentamiseksi on käynnissä hanke.

Uusien laivojen saapuessa käynnistetään hanke jossa etsitään laivojen operoijaa, mutta laivat jäävät valtion omaisuudeksi.

Talous ja liikenneministeriö rakennuttaa laivoja Vapperin mukaan sen takia, että pysyvästi asutettujen piensaarten lain mukaan on piensaarten asukkailla oikeus liikenneyhteyteen ja laivojen omistaminen mahdollistaa sen sujuvan tarjoamisen.

"Tällä hetkellä on piensaarten liikenneyhteydet tilanteessa, jossa linjoja palvelevat verrattain vanhat laivat. Uudet laivat varmistavat sen, että myöskin tulevaisuudessa pienten saarien laivayhteys toimii" Lisää Vapper

Laivojen rakentaminen toimii hänen mukaan perustuen saarien liikkumistarpeisiin. Pitkässä perspektiivissä säästää laivoihin investoiminen valtion rahaa.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 08.03.2012, 02:16:31
Ruhnun uudisaluksen nimiskaban suosituimmat ehdokkaat olivat sitten lopulta Meribell, Runö ja Ruhnu karu. Toivottavasti valitsevat ykkösvaihtoehdon (kun eivät Fantaasiaa finaalilistalle päästäneet). Vaikka ihan passeli nimihän se Ruhnun karhukin tietysti olisi. Vaikkei olekaan tiedossa, onko saarella joskus karhuja ollut...
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Marko Stampehl - 24.06.2012, 23:45:40
OFELIA on myyty SLK:n tiedotteen mukaan, mutta kenelle? Lieneekö sama ostaja kuin SCANIA:n tapauksessa - eli Medmar?

http://www.tuulelaevad.ee/index.php?option=com_tuulelaevad&Itemid=30&id=97&lang=en
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 02.08.2012, 13:55:38
Uusi Runö on jo tovin ollut työn touhussa Ruhnun linjoilla. Satamapaikkoina Pärnu ja Roomassaare, joiden välisen matkan tekeminen edellyttää Ruhnulla yöpymistä (tosin olisikin kyllä vaikeahkoa ymmärtää, miksi joku ajelisi tuon välin käymättä noin eksoottisessa paikassa).
Tässä aluksen kastetilaisuus. Kummi ainakin tiesi, mihin lyömällä puteli hajoaa laakista... 8)
http://www.youtube.com/watch?v=GpogkZN2pTM
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 14.08.2012, 21:01:00
OFELIA on myyty SLK:n tiedotteen mukaan, mutta kenelle? Lieneekö sama ostaja kuin SCANIA:n tapauksessa - eli Medmar?

http://www.tuulelaevad.ee/index.php?option=com_tuulelaevad&Itemid=30&id=97&lang=en
Ofelia on nyt MT:n mukaan Koplissa Tuizidi-nimisenä ja Saint Kitts & Nevisin lipulla.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 19.08.2012, 16:29:00
"SLK, BLRT and Swedbank signed a preliminary agreement for the construction of the fourth ferry
27.05.2012 17:02

Saturday concluded the Saaremaa Shipping Company, BLRT and Swedbank preliminary agreement on the design and construction of the fourth high-Strait ferry voyage routes.

It also agreed on the possibility of a similar type to order two more, but advanced jäämurdjavõimekusega ferry. Joint letter of intent was signed in Saaremaa Saaremaa Shipping Company to Mändjala Chairman Vjatseslav Leedo, BLRT Group CEO Fyodor Berman Director of Swedbank in Estonia Priit Perens. "

http://www.tuulelaevad.ee/index.php?option=com_tuulelaevad&Itemid=30&id=87&lang=et
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Tuomas Masalin - 04.03.2013, 14:15:32
Uusi autolautta tilattu.

New Ferry Ordered for Island Routes

The Maritime Administration today signed a contract with Baltic Workboats for the purchase of a ferry boat to service the routes to Kihnu or Vormsi.
The boat will cost 9.4 million euros and will be ready by May 1, 2015, the administration announced.
According to the contract with the Saaremaa based shipyard, the Maritime Administration has the option to buy a second and third ferry boat.
The boat or boats will run on the Kihnu-mainland. Vormsi-mainland or Sõru-Triigi lines.
The new ferry boat will carry up to 200 passengers, 22 cars and two trucks.
The European Regional Development Fund will pick up the tab in full for the project.

http://news.err.ee/economy/49b2b297-fd15-4429-bf19-2746443c7a20 (havainnekuva)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 04.03.2013, 15:28:24
Virossa tämä sektori on ymmärretty Suomea paremmin. Uudet alukset tilataan yhteiskunnan omistukseen ja operointi kilpailutetaan -näinhän se menee?
Mutta ei mitään syytä ole huoleen Kihnu Veeteedin nykytonnistollakaan. Varmasti Amelielle, Reetille ja Liisillekin löytyy töitä Turun saaristosta, siellä on vielä mm.Nauvon-Norrskatan ja Velkuan reittialueilla kilpailutuksia odotettavissa ja epäilemättä SLK:n Kõrgelaidkin on paljonkin parempi alusratkaisu Houtskärin tai Hailuodon linjalle kuin joku vartavasten ko.linjaa varten rakennettu FinFerriesin lautta.. ::)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 05.03.2013, 00:41:20
Virossa tämä sektori on ymmärretty Suomea paremmin. Uudet alukset tilataan yhteiskunnan omistukseen ja operointi kilpailutetaan -näinhän se menee?

Käsittääkseni noin on vähän pakko toimia, kun kyseessä on EU:n rahastojen kautta tulevat de facto ilmaiset alukset. Kyllä suomessakin varmaan tehtäisiin nykyään noin, jos oltaisiin saamapuolella, eikä maksamassa muiden maiden perusinfraa  >:(
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Oiva Kettu - 05.03.2013, 16:00:56
Ja kyllä liikennekomissaari on osannut valtiota ohjeistaa noissa.  Niin paljon pienille käyttömäärille rakennetaan isoja teitä ja paljon virossa
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 05.03.2013, 22:33:24
Varmaan näinkin, mutta tosiasia on, että suomalaiset ovat tyrineet omat asiansa jättämällä myös kaluston kilpailutustapauksissa operaattorin määriteltäväksi. Virossa uusia aluksia rakennetaan kalustoyhtiölle ja operointi kilpailutetaan. En tiedä, onko kilpailutukseen koskaan osallistunut muita kuin SLK ja Kihnu Veeteed, mutta eihän Suomeen sinällään mielenkiintoista "senioriankkainvaasiotaan" parin viime kuukauden aikana tehnyttä Nordic Jet Lineakaan mikään laki estäisi osallistumasta. Eikä sen puoleen Arctiaakaan.

Wirrankosken ehdotus, että uudesta aluksesta tulisi Munalaid, saattaisi liikennealue huomioiden olla mahdollinenkin, mutta luottaisin silti Kihnu- ja Vormsi-nimien vahvuuteen. Tai Kunö ja Vormsö, jos otetaan tämä Ruhnun rantaruotsalaisnimien palautuslinja...
Otsikko: Viron uusin matkustaja-autolautta aloittaa liikenteen
Kirjoitti: Timo Selkälä - 27.06.2013, 14:24:04
Uusi matkustaja-autolautta Abro asetetaan kohta liikenteeseen
Lisätietoa ja kuvia:
http://www.balticworkboats.ee/news/2013/launch-of-the-15m-ro-pax-ferry-abro

The vessel was recently launched by Baltic Workboats in Estonia and successfully completed sea trials. ABRO will be operated in the Gulf of Riga, Estonia, between the islands of Abruka and Saaremaa .

The small passenger ferry can carry at least 24 passengers. The ferry has a length of 15 m, width 4,6 m, and maximum draft 1.3 m, and a speed of 13 knots.

In addition to passengers, ABRO features a small aft cargo deck. She can carry one pick-up vehicle (up to 5m) or deck cargo that can be loaded onto the vessel over the hydraulically-operated stern visor.

Side passenger gates forward of the aft deck lead passengers directly to the cabin, which features 12 seats. Passenger toilet is located on a central corridor.

In front of the wheelhouse there is separated navigation bridge.

ABRO is powered by a SISU main engine, producing 302kw.

Strengthened structure and special hull design allow vessel to operate in 5 cm Ice.

Decision of to build a vessel based on the proven, ice capable, aluminium pilot boat hull was taken to extend vessel navigation period for at least two months.

 

Length Overall – 14,8 m

Length Waterline – 13,9 m

Beam – 4,56 m

Draft – 1,3 m

Construction – Marine grade aluminium

Crew – 2

Passengers – 24

Commercial vehicles – 1

Fuel - 600 liters

Fresh Water – 240l

Sullage 340 l

Engine - Sisu 84 CTIM

Power - 302 kW @ 2100 rpm

Propulsion -Propeller

Bow thruster - Side Power SH240 (20kW)

Generator – Kohler 9EFKOZD.

Speed (Service) –10 knots

Speed (Max) –13 knots

Flag - Estonia
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 19.01.2015, 01:07:10
Tuoreimmassa Baltic Guidessa valotetaan hieman asiaa, josta pariltakin taholta olen kuullut, ja jota tässä keskustelussakin on taannoin sivuttu. Tallinnan satamayhtiön (yhteiskunnan omistaman tahon) ottaessa lokakuun 2016 alusta haltuunsa Rohuküla-Heltermaa- ja Virtsu-Kuivastu-linjat on SLK, Tuule Laevad ja muut asiaan nykyään liittyvät organisaatiot määrä syrjäyttää. toimitaanko näin myös Kihnun ja Vormsin linjoilla, jäi hivenen epäselväksi, enkä tämän keskustelun aiemmissa viesteissä mainituista uudisaluksistakaan ole mitään kuullut.
Uuteen toimintaideologiaan vilkkailla reiteillä kuulunevat uudet alukset, jotka kuitenkin ainakin yhden tavallisesti luotettavana pitämäni lähteen mukaan olisivat suunnilleen nykyisen troikan kaltaisia, kenties jopa niiden sisaraluksia. Missä piilee tämn ratkaisun nerokkuus (paitsi tietysti siinä, ettei Leedolle haluta maksaa mitään käytetyn tonniston mahdollisesta lunastamisesta), ei aukea; uusi alus on aina kova investointi. Liikenteen tehostamisella pyritään saamaan matkalippujen hintataso pudotettua merkittävästi ainakin paljon kulkevien kohdalla.

Tätä voi olla ihan mielenkiintoista seurata. Noin puolentoista vuoden ajan operointia jatketaan nykyisellä tonnistolla, johon aktiivisesti tuntuisi Hiidenmaan reitin kakkosaluksen ominaisuudessa kuuluvan myös Regula ja kaiketi jonkinlaisena vara-aluksena myös St.Ola.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 19.01.2015, 06:31:03
Tallinnan satamayhtiön (yhteiskunnan omistaman tahon) ottaessa lokakuun 2016 alusta haltuunsa Rohuküla-Heltermaa- ja Virtsu-Kuivastu-linjat on SLK, Tuule Laevad ja muut asiaan nykyään liittyvät organisaatiot määrä syrjäyttää. toimitaanko näin myös Kihnun ja Vormsin linjoilla, jäi hivenen epäselväksi, enkä tämän keskustelun aiemmissa viesteissä mainituista uudisaluksistakaan ole mitään kuullut.

Alukset on tilattu pari kuukautta takaperin. Kai niitä ei tänne linkitetty kun aina on joku valittamassa siitä miksi artikkelia ei ole käännetty.

http://www.portoftallinn.com/news?art=511
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 26.01.2015, 12:01:45
Saaremaan ja Hiiumaan liikenteeseen tulevia lauttoja testattiin Aker Arcticin altaalla Helsingissä. Artikkeli on viroksi, mutta kuvia on silti kiva katsella:

http://arileht.delfi.ee/news/uudised/arilehe-fotod-helsingis-toimusid-uute-parvlaevade-jaakatsetused?id=70629669 (http://arileht.delfi.ee/news/uudised/arilehe-fotod-helsingis-toimusid-uute-parvlaevade-jaakatsetused?id=70629669)

edit: tässäpä sama englanniksi:

http://www.baltic-course.com/eng/transport/?doc=101516 (http://www.baltic-course.com/eng/transport/?doc=101516)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 30.07.2015, 00:24:49
Viron yhtenäinen liikennesysteemi kehittyy. Vormsin linjaa on jo parin kuukauden ajan operoinut uudisalus nimeltä Ormsö (saaren ruotsinkielinen nimi), joka ulkoisesti muistuttaa Skarvenia
Kuulemani huhun (jolle tässä kaipaisin vahvistusta tai kumoamista ja mieluusti myös taustoitusta, jos joku sellaista pystyy antamaan) mukaan Saaremaa ja Muhumaa siirtyvät vielä kuluvana syksynä Elben suistoalueen liikenteeseen. Onko alukset myyty vai rahdattu sinne ja onko Leedon firma heittämässä pyyhettä kehiin tultuaan ikävästi syrjäytetyksi "omakseen" mieltämältään linjalta?
Käsittääkseni Virtsun ja Kuivastun välille jäävät nyt Kreikasta rahdattu Ionas eli Superflex-sarjan yksilö alkuperäiseltä koodinimeltään Hotel, ja joko Regula tai St.Ola, joista toinen ajaa Heltermaan linjan kakkosaluksena Hiiumaan rinnalla.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 30.07.2015, 07:44:31
Keskustelua ja linkkejä löytyy:
http://forum-schiff.de/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=6232 (http://forum-schiff.de/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=6232)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 31.07.2015, 00:17:06
Kiitoksia. Saksantaidottomalle kuvaton blogi varmasti antaakin parhaat mahdolliset apajat, mutta onneksi jollain päättely- ja linkkienseurailukyvylläni pystyin hahmottamaan Muhumaan ja Saaremaan siirtyvän Brunnsbüttelin ja Cuxhavenin välille ja löysin jopa alusten uuden operaattorin vielä tosin melko vaatimattoman nettisivun http://www.elb-link.de
Käsitin parinkin saksalaisen uutissivun perusteella projektin operaattorin olevan virolainen, ja myös nimi Tallink mainittiin, SLK:ia taas ei. Kenen projektista oikeastaan on kyse ja onko SLK myynyt vai rahdannut alukset toimijalle vai onko kyseessä sen oma hanke, johon Tallink ei liity mitenkään?

Mitä tämän otsikon alaiseen varsinaiseen teemaan tulee, on Tallinnan sataman varustamon uusien alusten (joita onkin tulossa neljä kappaletta) nimiksi poimittu täällä syystä tai toisesta noteeraamatta jääneen yleisökilpailun perusteella Tõll, Piret, Leiger ja Tiiu. Kvartettia rakennetaan Gdanskissa, käsittääkseni Remontowalla.
http://www.ts.ee/uudised?art=567
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 02.08.2015, 19:15:16
Tallink ei liity asiaan mitenkään. Joidenkin juttujen kirjoittajat tekivät vain turhan nopeita johtopäätöksiä.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 13.08.2015, 00:48:57
Vormsin uudisalus Ormsön liikennöinti Svibyn ja Rohukülan välillä kilpailutettiin -ja voittajaksi tuli Leedon firma Väinamere Liinid Oü. Alus on nyt ollut liikenteessä parisen kuukautta, ja siihen ollaan ilmeisen tyytyväisiä. Tässä linkissä elävää kuvaa lautan avajaispäivältä kesäkuun toiselta. SLK:n Harilaid ehtikin ajaa linjaa kokonaisen päivän Reetin lähdettyä Kihnu Veeteedin sopimuskauden päätyttyä.
http://www.reporter.ee/2015/06/02/uus-praam-ormso-tegi-esimese-reisi-vormsile/

Saarenmaalaiset ja saarelle matkanneet turistit ovat kiehuneet raivosta SLK:n isojen lauttojen vaihduttua Regulaan, Iannikseen ja joinakin viikonloppuina myös Harilaidiin. Jonot ovat olleet sitä luokkaa, että virolaismediassa on taas viritelty keskustelua Virtsun ja Kuivastun välisen sillan rakentamisen mielekkyydestä...

Ormsön sisaralus Kihnu Virve aloittaa näillä näkymin lokakuun puolessavälissä. Se korvannee Amalien Munalaiun linjoilla, eli vastannee tulevaisuudessa myös Manilaiun raskaskuljetuksista. Kihnu Virve saa nimensä meidän aikamme kiistatta tunnetuimman kihnulaisen, kansanmusiikkiyhtyeensä solistina suurta suosiota nauttivan teräsmuori Virve Järsumäen mukaan. Virve on muuten syntyisin Manilaiulta, mutta ilmeisen hyvin kotiutunut naapurisaarelle. Vielä ei ole tullut vahvistusta sille, mikä operaattori Kihnu Virven liikennöinnistä vastaa.

Vierailin vastikään Kihnulla ja Manilaiulla, ja suosittelen samaa kaikille. Elämyksiä, muuta ei voi sanoa! Vanhoilla lautoilla kulkeminenkin on sitä omalla viehkolla tavallaan, tällä hetkellä Pärnun vuorot ajaa Vormista vapautunut Reet ja Munalaiun vuorot Amalie. Liisi on makuutettuna Pärnussa ja Jõnn Kihnun satamassa, tuskin edes varalautaksi tituleerattuna, mutta runsaalla muistoarvolla varustettuna. Kihnun museossa on syyskuulle asti esillä näyttely saaren yhteyksistä ulkomaailmaan. Kalastuksesta ja hylkeenpyynnistä tuloja saanut saariyhteisö oli vielä 1930-luvullakin varsin tehokkaasti eristynyt muusta maailmasta, pari kertaa viikossa saaren kohdalla pysähtynyttä postilaivaa käytiin vastassa veneellä, jos käytiin -sattui sellaistakin, että maihin aikovat astuivat laivasta vedenalaiselle hiekkasärkälle ja kahlasivat siitä maihin. Ensimmäinen saaren kuljetuksia varten varta vasten hankittu lautta oli juuri tuo Jõnn, eli alkujaan åmålilaismallinen Färja 61/211 vuodelta 1955. Sekin aloitti kulkunsa Liivinlahdella vasta neuvostomiehityksen päätyttyä ja Viron palattua jälleen itsenäisten kansakuntien joukkoon.
Jõnn, eli Enn Uuetoa (1848-1913) oli itseoppinut kihnulainen laivuri, joka päätyi lopulta valtameripurjehtijoidenkin päälliköksi. Todennäköisesti hän oli suorittanut samanlaisen suullisen tutkinnon kuin ahvenanmaalaiset kofferdikipparitkin, mutta jostain syystä päätti sitten lähteä vähän kauemmaskin. Jõnn kohtasi purjehduksensa pään Tanskan rannikolla vuonna 1913, mutta hänen jäännöksensä on -90-luvulla siirretty Kihnun kalmistoon. Amalie, Liisi ja Reet olivat kaikki keskivertoa paremman laivaruuan ystävänä tunnetun Jõnnin laivakokkeja. Näyttelystä ei käynyt ilmi, oliko heidän suhteensa päällikköön muutakin kuin ruokahuoltoasioita käsittänyt.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 21.03.2016, 01:00:06
Kihnu Veeteed on julkaissut tämän vuoden aikataulunsa. Yllätys on, että firma on makuuttanut koko vanhemman tonnistonsa ja käytännössä lakkauttanut Kihnun ja Pärnun välisen linjansa. Huhti-syyskuussa Kihnu Virve tulee käymään Pärnussa keskiviikkoisin, mutta muina päivinä yhteys tuolle erikoislaatuisen hienolle saarelle on vain Tõstamaan Munalaiusta 2-4 kertaa päivässä. Amalie on mainittu Ruhnun huolto- ja tilausvuorojen operoitsijana, mutta Reet ja Liisi näyttävät poistuneen täysin palvelleina.
Kihnu Veeteed operoi myös Vesta-aluksella vuoroja Tallinnan Kalamajan rannasta Aegnalle ja ilmeisesti tilauksesta myös Naissaareen. Wrangö hoitaa Pranglin saaren yhteysliikennettä Kelnasen ja Leppneemen välillä ympäri vuoden ja kesäkaudella liikennettä täydentää Peipsijärven Piirissaareen Emajõen suusta kulkeva Koidula.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 21.04.2016, 01:44:11
Tallinna Sadaman uudisrakennussarja onkin jaettu puolalais- ja turkkilaistelakan kesken. Omituista, ettei kukaan ole korjannut edellä esittämääni virheellistä tietoa. Tulevat Saarenmaan kulkijat Piret ja Tõll on jo laskettu vesille Gdanskissa ja Hiidenmaan linjalaisista Leiger Turkin Sefinessä. Tiiu odottelee vesillelaskuaan Turkissa, mutta ainakin minulle on epäselvää, onko Hiidenmaan linjalaiset tarkoitus tehdä siellä valmiiksi asti vai varustellaanko ne jossain lähempänä liikennealuettaan.

Nelikko tulee olemaan sikäli visuaalisesti kiintoisa, että kaikki lautat ovat eri värisiä. Piretistä tulee oranssi, Tõllistä sininen, Leigeristä vihreä ja Tiiusta punainen. Tähän ei Tallinkissakaan ole pystytty: koko armaada sisaraluksia samoin kuvioin mutta eri värein!
Lauttojen ravintolapalvelut on kilpailutettu ostettavaksi Arensburgilta ja kauppapalvelut R-kioskilta. Osoitteesta www.praamid.ee saa jo nyt tietoja prosessin etenemisestä, vaikka osoite toistaiseksi ohjaakin asiakkaansa Tallinna Sadaman sivuille.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 30.07.2016, 23:37:12
Leedo voi sikäli huokaista helpotuksesta, että ilmeisesti vaikein Saaremaa Laevakompaniin vanhoista aluksista myynnin kannalta eli Regula on mennyt kaupaksi. Osataja on -yllätys yllätys- Tallinna Sadaman tytäryhtiö, joka lokakuun alussa aloittaa sopimusliikenteensä. Ilmeisesti kesäruuhkiin on laskettu tarvittavan Saarenmaan linjalle kolmaskin alus.
http://www.ts.ee/parvlaevade-uudised?art=746
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 01.08.2016, 23:32:40
Nelikko tulee olemaan sikäli visuaalisesti kiintoisa, että kaikki lautat ovat eri värisiä. Piretistä tulee oranssi, Tõllistä sininen, Leigeristä vihreä ja Tiiusta punainen. Tähän ei Tallinkissakaan ole pystytty: koko armaada sisaraluksia samoin kuvioin mutta eri värein!
Leigeristä löytyy jo kuvia Marinetrafficista (http://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:4269003/mmsi:276823000/imo:9762675/vessel:LEIGER). Alus näemmä varustellaan valmiiksi Turkissa.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 28.09.2016, 13:16:05
Kuten arvata saattoi, nopeasta laatuosaamisesta tunnetuilta telakoilta tilatusta nelikosta yksikään ei ehdi valmistua liikenteen aloittamispäiväksi 1.10.2016. Regulan lisäksi myös Hiiumaa ja St.Ola sekä ilmeisesti Harilaidkin saavat lokakuussa töitä tuuraajina.
Leigerin ja Tõllin arvioitu liikenteeseentuloaika on näillä näkymin lokakuun aikana. Leiger on ilmeisesti jo luovutettu Praamidille, mutta se ei vielä ole päässyt telakan lähivesiä kauemmas, eli on ilmeisesti säädettävänä. Tiiu on pahasti kesken, Puolassa rakennettavista ei tietoja (mutta voivat toki tulla nopeastikin, jos luovuttamisesta liikenteen aloittamiseen ei mene kuin muutama päivä). Leigerin ja Tõllin olisi määrä aloittaa liikenne lokakuun aikana, tarujättien puolisoiden myöhemmin, ja ainakin Tiiun tulo näyttää menevän vuodenvaihteen tienoille ellei sen ylikin.
https://www.praamid.ee/wp/?p=2089

Kävin eilen hyvästelemässä SLK:n Heltermaan linjalla. Harilaid oli Rohukülassa huollettavana, ja siirtyi iltapäivällä Virtsuun. Regulassa oli työn tohina päällä, alus ilmeisimmin muuttuu ainakin vaadittavilta sisäosiltaan Praamidin alihankkijoiden työalustaksi vielä kuluvan viikon aikana. Oma reissuni oli samalla ensituttavuuteni näiden vesien viimeisen vanhan liiton papenburgarin eli St.Olan kanssa. Miellyttävä kulkuväline, toki vähän rähjäinen, eikä välttämättä kaikkien normien mukainen enää. Pahoin pelkään seuraavan osoitteensa olevan romuttamo. Moneen otteeseen matkan aikana pähkäilin, millainen on ollut meininki laivassa silloin, kun se Eckerö-nimisenä operoi Ahvenanmerellä vv.-83-91, ja otti kyytiinsä jopa 800 matkustajaa (eilen ei kumpaankaan suuntaan varmaan ollut sataa)... ::)
Sen mukaan, mitä vajavaisella virontaidollani selvitin, Regulan osto on saattanut olla Leedon ehto muiden alusten rahtaamiselle. Loogistahan se olisikin, mitään velvoitteita seuraajaa kohtaanhan varustamolla ei olisi ollut. Hiiumaasta tehty rahtaussopimus on käsittääkseni voimassa Piretin valmistumiseen asti, tapahtuipa se milloin tahansa ja St.Olan lokakuun loppuun. Jos Harilaidia tarvitaan lisälauttana, sekin on käytettävissä.

Väinamere Liinid katoaa samanalikaisesti Saarenmaan ja Hiidenmaan linjojen kanssa operaattorina myös Triigin ja Sõrun väliltä. 1.10.2016 alkaen siinäkin toimii Kihnu Veeteed, aluksena nyt ilmeisimmin Reet (tietääkö joku, onko Ormsön ja Kihnu Virven tälle linjalle aiottu sisaralus toteutumassa?). Älkäämme siis hämmästykö, jos seuraavan kerran Suomessa tehtäviä saaristoliikennekilpailutuksia voittaa varustamo, joka tarjoaa modernien lautta-alusten tilalle Harilaidia ja Kõrgelaidia... :o
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 03.11.2016, 17:08:51
Leiger valmistuu Turkissa, ennemmin tai myöhemmin... Saattaa ehtiä jopa länsimetron, Olkiluoto3:n tai Berliinin lentokentän edelle. Muista ei ole välittynyt informaatiota.
https://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=73090

Hiidenmaan linjalla on tosiaan matalan veden takia jouduttu osa vuoroista ajamaan Harilaidilla. Rukkirahun kohdalla on väylän ruoppaustyöt aloitettu, jotta ainakaan tällaisesta syystä ei vastaisuudessa jouduttaisi jättämään kapasiteettinsä puolesta riittoisaa tonnistoa rantaan.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 09.12.2016, 13:30:43
tietääkö joku, onko Ormsön ja Kihnu Virven tälle linjalle aiottu sisaralus toteutumassa?

Ainakin Sea-Webin mukaan Soela (IMO 9776494) on laskettu vesille ja valmista pitäisi olla ensi keväänä.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 11.12.2016, 00:52:05
Turkkilaisten kokoama purkki ehti ennen Puolan laatutyön valmistumista. Leiger on päässyt kotimaahansa, tosin ei vielä omalle linjalleen. 4665 mailin taivallus kesti toista kuukautta. Lauantaipäivän ratoksi vihreä lautta kävi testaamassa tulevat satamansa Heltermaan ja Rohukülan, jatkaakseen sitten matkaansa ilmeisesti telakalle Tallinnaan... ::)
https://www.praamid.ee/wp/leiger-joudis-kuivastusse/

Praamid kiirehtinee nyt liikenteen aloittamisen kanssa, sillä St.Olan jatkettu rahtaus päättyi marras-joulukuun vaihteessa, ja Hiidenmaan reitillä on pääaluksena ollut nyt pari viikkoa Regula ja parallerina Harilaid ja Kõrgelaid, joilla on ajettu tarvittaessa vaikka kummallakin.
Myös Tõlliä odotetaan töihin vielä jouluruuhkiin. Sen koeajot Gdanskinlahdella ovat tiettävästi jo ohi, mutta joulukuun puolella lautta ei Remontowasta ole liikahtanut mihinkään. Hiiumaan rinnalla on vilkkaimpina päivinä käytetty Ionasia, joten ihan katastrofaalinen tilanne siellä ei ole, vaikka uudisalus myöhästyisi vieläkin.

Liikennejärjestelyihin liittyvistä talousepäselvyyksistä on käynnissä jokin juridinen prosessikin, joten tässäkin mielessä vertaus Länsimetroon ei onnahda hirvittävän pahasti.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 08.01.2017, 22:27:42
Tasaiseen tahtiin näyttävät uudisalukset tulevan. Leigerin liikenne alkoi 22.12., ja tänään on Tõll suunnannut Gdanskista kohti tulevaa työmaataan. Tosin sekin taitaa mennä Saarenmaalle Tallinnan kautta. Superflex-lautta Ionas poistunee linjalta viimeistään ensi viikonloppuna.
Myös Tiiun koeajot Turkissa ovat käynnistyneet, joten sen ehtiminen linjalle joskus maaliskuussa on realismia. Piretistä ei ole käsitystä.

No, hyvää kannattaa odottaa. Toivottavasti näitäkin... ::)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 09.01.2017, 12:10:23
Subsea Seven (entinen Grisslan) on näemmä ollut Hiidenmaan ja Saarenmaan välisessä liikenteessä Triigi-Pärna -reitillä jo lokakuusta alkaen.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Joonas Kortelainen - 09.01.2017, 15:45:19
http://news.err.ee/v/news/f2994690-13e1-4ac2-af4a-e91e50c44b78/ferry-adrift-between-saaremaa-and-hiiumaa

Subsea Seven (entinen Grisslan) on näemmä ollut Hiidenmaan ja Saarenmaan välisessä liikenteessä Triigi-Pärna -reitillä jo lokakuusta alkaen.

Ja hiljattain myös vaikeuksissa.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 10.01.2017, 00:13:53
Kihnu Veeteed on tosiaan operoinut Saarenmaan Triigin ja Hiidenmaan Sõrun välistä reittiään kolme viime kuukautta ex-Grisslanilla ilmeisesti ajatuksella, että se palautetaan omistajalleen kevään korvalla uudisalus Soelan valmistuttua.
Sikäli tämä on viehättävä kuvio, että pääsipä edes tämän kerran käytännössä lähes finaaliin ajettu lautta ajelemaan Viron vesille. Muutenhan etelänaapurissa on viime vuosina järjestäen siirrytty kilpailutettuun liikenteeseen, jossa operoitavat alukset ovat kalustofirman omaisuutta. Olisikohan tässä mallissa jotain kopioitavaa ministeri Bernerinkin (kepu?) aivoituksiin..?  ::)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 10.03.2017, 01:15:43
Samaan aikaan, kun Praamid (ainakin henkisesti) valmistautuu tuleviin, kenties juridisiin selvittelyihin sekä liikennekilpailutuksiin että alustilauksiin liittyneisiin mahdollisiin väärinkäytöksiin liittyen ja puolalaiset laittelevat Piretiä ja turkkilaiset Tiiua luovutuskuntoon, on Saaremaan Saksan operaatio kohdannut uusia vaikeuksia. Hollantilaispankki DVB on ulosmitannut lainan vakuudeksi Muhumaan ja Saaremaan ja siirtänyt ne Maltan lipulle. Ilmeisesti aluksilla on edelleen vanhat nimet, vaikka niitä Saksassa on markkinoitu nimillä Grete ja Anne-Marie. Leedon väite, että hän olisi myynyt osuutensa Elbe Link Reedereista, on Õhtulehden artikkelin mukaan väärä. 
Onko liikenteelle Cuxhavenin ja Brunnsbüttelin välillä näillä aluksilla odotettavissa jatkoa, sen näyttänee aika. Jos jollakulla on Saksasta suoraa tietoa, se olisi kiintoisaa kuulla.
Uutislinkki on viroksi, mutta sitä voinee pitää luotettavana -aiheesta oli toisenlaisin painotuksin kertonut Leedon omistama julkaisu... ::)
http://www.ohtuleht.ee/791708/pank-vottis-leedo-ja-miili-laevad-laenu-katteks

Mitä St.Olaan, Harilaidiin ja Kõrgelaidiin tulee, ne tuntuvat lojuvan Viron rannikolla, mutta onko niille odotettavissa tulevaisuutta, on kiintoisa kysymys.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 10.03.2017, 01:31:35
on Saaremaan Saksan operaatio kohdannut uusia vaikeuksia. Hollantilaispankki DVB on ulosmitannut lainan vakuudeksi Muhumaan ja Saaremaan ja siirtänyt ne Maltan lipulle. Ilmeisesti aluksilla on edelleen vanhat nimet, vaikka niitä Saksassa on markkinoitu nimillä Grete ja Anne-Marie. Leedon väite, että hän olisi myynyt osuutensa Elbe Link Reedereista, on Õhtulehden artikkelin mukaan väärä. 
Onko liikenteelle Cuxhavenin ja Brunnsbüttelin välillä näillä aluksilla odotettavissa jatkoa, sen näyttänee aika. Jos jollakulla on Saksasta suoraa tietoa, se olisi kiintoisaa kuulla.
Sieltä lukemaan suoraan, etenkin ne uutislinkit. Jos joku ei osaa Kielin kanavan murretta, niin Google-kääntäjä tai parempi käännöskone apuun. :)

http://forum-schiff.de/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=6232&start=230 (http://forum-schiff.de/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=6232&start=230)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 03.04.2017, 14:25:17
Elämme harvinaista viikkoa, sekä Tiiu että Piret ovat Tallinnan satamassa!
https://www.facebook.com/praamid/photos/rpp.1250354714979810/1688832757798668/?type=3&theater

Tiiun matka Turkista kesti 22 vuorokautta, kauttakulkupaikkoina ainakin Messina, Almeria, Lissabon, Brest ja Brunnsbüttel. Piret tuli Gdanskista parissa päivässä, suoraan.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 06.05.2017, 21:04:42
Viron saarten lauttaliikenteen uudisprosessi on lopultakin loppuun saatettu. Tonniston valmistumisvuodet antavat kyllä Suomen saaristoliikennettä suunnitteleville operaattoreille paljon ajateltavaa.

Roomassaare/Pärnu-Ringsu (Ruhnu): Runö, 2012
Munalaid/Pärnu-Kihnu: Kihnu Virve, 2015
Virtsu-Kuivastu: Piret ja Tõll, 2017
Triigi-Sõru: Soela, 2017
Rohuküla-Heltermaa: Leiger 2016 ja Tiiu 2017
Rohuküla-Sviby (Vormsi): Ormsö, 2015
Kelnase-Leppneeme (Prangli): Wrangö, 2013
Laaksaare-Piirissaar: Koidula, 2009
 ::)
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Pekka Linnainen - 22.05.2017, 15:12:17
Hiidenmaan linjaa pitkään palvellut autolautta St.Ola on myyty Napolinlahdelle, Ischian liikenteeseen. Uusi nimi on Medmar Giulia. Samainen St.Ola muuten teki Kotkan–Sillamäen laivalinjan ensimmäisen koematkan saapuen Kotkaan 9. kesäkuuta 2005.
http://online.le.ee/2017/05/22/parvlaev-st-ola-muudi-itaallastele/

Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Pekka Linnainen - 20.06.2017, 16:57:14
Saarilinjojen veteraani, alkuaan Juutinrauman autolautta Regula palasi kunnostettuna varalaivaksi. Juhannuspyhinä se ajaa lisävuoroja Hiidenmaan-linjalla. Kuvasarja uusista väreistä: http://www.err.ee/603191/parvlaev-regula-taastusremont-sai-valmis
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 20.06.2017, 22:28:07
Praamid-väritys ei ainakaan omasta mielestäni sovi Regulaan yhtä hyvin kuin uudisrakenteisiin. Harmi, että varustamo ei maalannut laivaan jotain paremmin muotoihin sopivaa variaatiota värityksestä. No, tuolla mennään.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Kai Heino - 13.07.2017, 14:39:58
Hiiumaa ja Piret testattu. Hyvin sopivat tarkoitukseensa. Hiiumaa tuntui jotenkin isommalta. Ihmettelin Viron maalle kovia kahvilahintoja. Kyllä paikallisetkin näyttivät kuitenkin aamupalapöytään runsain joukoin löytävän.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Aleksi Lindström - 02.08.2017, 10:30:45
TIIU ajautui väylän ulkopuolelle ja sai pohjakosketuksen 28.7.2017, poissa liikenteestä ainakin kuusi viikkoa:

https://www.fleetmon.com/maritime-news/2017/19039/brand-new-estonian-ferry-damaged-grounding/
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Pekka Linnainen - 07.08.2017, 22:51:34
Tiiu-lautta odottaa laituripaikkaa korjaustelakalta Naantalista, kertoo Lääne Elu. Remonttisopimus on vasta vireillä.
http://www.postimees.ee/4203481/parvlaeva-tiiu-hakatakse-remontima-naantali-tehases
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 08.08.2017, 23:40:50
Tiiu-lautta odottaa laituripaikkaa korjaustelakalta Naantalista, kertoo Lääne Elu. Remonttisopimus on vasta vireillä.
http://www.postimees.ee/4203481/parvlaeva-tiiu-hakatakse-remontima-naantali-tehases
Tiiu tuli tänään illalla Naantaliin Protectorin vetämänä. Luotsilistalla oleva lähtöennakko on syyskuun alussa.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Folke Österman - 09.08.2017, 22:20:15
Tässä ohittavat Fagerholm 8.8.2017
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=2715237
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 09.08.2017, 22:41:46
Kas, kun ei telakoitu Koplissa. Eikö siellä ollut vapaata kapasiteettia vai eikö telakka muuten sovellu tuollaiseen korjaukseen?
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Johan Snellman - 10.08.2017, 00:33:14
Voihan se olla ettei vakuutusyhtiö ei hyväksy Koplia?
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Pekka Linnainen - 08.09.2017, 10:47:47
Tiiu-lautta palaa Hiidenmaan-linjalle ensi torstaina: http://www.err.ee/617365/parvlaev-tiiu-naasis-remondist
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 08.09.2017, 20:20:02
Tiiu-lautta palaa Hiidenmaan-linjalle ensi torstaina: http://www.err.ee/617365/parvlaev-tiiu-naasis-remondist
Tiiu lähti Naantalista 5.9. illalla. Kävi jo aiemmin koeajolla Airistolla.
Otsikko: Vs: Viron saarten lauttaliikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 11.12.2017, 01:06:15
Nyt Tiiu on vastedes tulossa Raumalle telakoitavaksi. Eikö Naantalissa saatukaan kaikkea korjattua, vai onko tällä välin ilmennyt joitain muita vikoja?

Edit: Lähti Raumalta lauantaina aamulla...