Kirjoittaja Aihe: Kiinalaislaiva seisoo saarrettuna Uudessakaupungissa  (Luettu 954 kertaa)

Juha-Matti Harjumäki

  • Försti
  • ****
  • Viestejä: 576
Kiinalaisen valtionyhtiön omistama iso rahtilaiva seisoo Merimies-Unionin saartamana Uudenkaupungin edustalla. Kemiran laiturista lannoitelastia hakenut alus saarrettiin ja lastaus keskeytettiin toukokuun puolivälissä, ja viime viikolla alus siirrettiin redille ankkuriin muiden laivojen tieltä.

Merimies-Unionin toimitsijan Simo Nurmen mukaan Le Yi -aluksen miehistöluetteloon on merkitty 27 merimiestä ja yksi komissaari. Nurmen mukaan aluksella ei ole hyväksyttävää työehtosopimusta eikä miehistön palkoista ole esitetty mitään kunnon tietoa.

Miehistöstä osa on tullut alukseen viime syksynä ja osa helmikuussa, ja palkkasaataviksi on arvioitu noin 150 000 euroa.

Kiinan valtion omistama varustamo on palkannut avukseen suomalaisen asianajotoimiston, joka on toimittanut Helsingin käräjäoikeuteen turvaamistoimihakemuksen saadakseen Merimies-Unionin luopumaan saarrosta uhkasakon voimalla. Käräjäoikeus on saanut unionin vastineen, ja ratkaisua odotetaan lähipäivinä.

Nurmen mukaan kolme saman varustamon laivaa on ollut parin viime vuoden aikana samasta syystä saarrettuna, ja kaikki ovat lähteneet vajaassa lastissa merelle kesken saarron. Le Yi on noin 20 000 tonnin laiva, joka ajaa irtotavaralasteja kansainvälisessä liikenteessä.

Kemiran satamassa se ehti ottaa jo yli puolet lastistaan ennen kuin lannoitteiden lastaaminen keskeytettiin.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen jää nähtäväksi, onko varustamo kiinnostunut jatkamaan neuvotteluja Merimies-Unionin kanssa ja tekemään miehistölle hyväksyttävän työehtosopimuksen vai lähettääkö se laivansa merelle vajaassa lastissa.Turun Sanomat 31.5.
2010

Silja Europa 9.10-10.10.

2008 Isabella 26.1-27.1  XPRS 29.6-30.6.
2007         Gabriella 3-5.4.
Rosella 18-19.6.  Isabella 22-23.9