Kirjoittaja Aihe: Uitto yleistynyt puun kuljetusväylänä  (Luettu 791 kertaa)

Peltipurkki

  • Vieras
Uitto yleistynyt puun kuljetusväylänä
« : 29.06.2009, 19:00:43 »
Uitto yleistynyt puun kuljetusväylänä

Puun uittaminen vesireittiä tehtaalle on lisääntynyt 30 prosenttia kahdesta edelliskesästä. Kuluvan kesän uittomääräksi arvioidaan 1,1 miljoonaa kuutiometriä.

Uittopäällikkö Matti Purhonen näkee tilanteen yhtenä alkupisteenä vuoden 2007 kiivaan puukaupan. Silloin varauduttiin myös Venäjän uhkaamiin puutulleihin. Metsäteollisuuden käyntiaste oli tuolloin aivan toisenlainen kuin nykyisin.

Nyt tavallaan korjataan parin vuoden takaista satoa, muuten puukauppa käy nihkeästi. Koska metsäteollisuus ei pysty käyttämään entisenlaisia puumääriä, se varastoi sitä veteen.

Vedessä puu säilyy paremmin, eikä nykyisillä tehdasalueilla olisi oikein tilojakaan suurille puupinoille. Kaadetun puun ajamista metsistä edellyttää osin jo hyönteistuholaki.

Sisävesistä vain Vuoksen vesistössä puuta kuljetetaan uittamalla. Yli 80 prosenttia siitä päätyy eteläiselle Saimaalla, suureksi osaksi Kaukaan tehtaille Lappeenrantaan. Myös Metsä-Botnia Joutsenossa käyttää uittopuuta. Stora Enso Imatralla on tänä kesänä alkanut jälleen tuoda puuta uittamalla.

ETELÄ-SAIMAA