Merenkulku > Matkustaja-autolautat

Stena tilaa uusia aluksia Kiinasta

(1/5) > >>

Mikko-Oskari Koski:
Stenalla näyttää olevan neljän uudisaluksen tilaus päällä Avic Shipyards-telakalta Weihaista Kiinasta. Edes FoF ei tunnu tietävän kipoista muuta kuin sen, että ne on tilattu, tuhat matkustajaa ja kolme kilometriä rahtia sekä 25200kW konetehoa.

Hahmokuvista ei pysty päättelemään mitään tulevista käyttötarkoituksista. Stenallahan kyllä linjoja piisaa, samoin vanhenevaa tonnistoa, joten sijoitteluvaihtoehtoja on. Olisikohan nyt kuitenkin vuorossa varustamon vanhimpien perustoimintojen eli Kattegatin linjojen päivittäminen, eli jokohan jopa -80-luvun alun Stena Danica kohtaisi seuraajansa?
Irlanninmerellekin tällaisia voisi ajatella, mutta ennen brexit-kuvioiden lopullista hahmottumista sinne on paha suunnitella mitään kovinkaan pysyvää. Jos Holyheadin ja Dublinin väli muuttuukin yhtäkkiä tullirajan ja passikontrollit käsittäväksi linjaksi, sen liikennemäärissä ei ehkä tapahdukaan kasvua. Tosin kahden uudisaluksen voimin linjalla pystyttäisiin takaamaan tasainen palvelu identtisillä aluksilla vuoromääristä riippumatta. Tämähän pätee Belfastin linjalla nykyäänkin, ja sehän voi hyvin olla jatkossakin yhden valtakunnan tai vaihtoehtoisesti EU:n sisäistä liikennettä (jos Skotlanti ja Pohjois-Irlanti pysyvät osana UK:ia tai jos Skotlanti itsenäistyy ja Pohjois-Irlanti liittyy Irlannin tasavaltaan).

Mutta kiintoisaa, ettei tällä foorumilla kukaan ollut tätä tilausta huomannut, tai jos olikin, ei sen vertaa arvostanut muita, että olisi vaivautunut kertomaan tietonsa.

Juhani Mehto:

--- Lainaus käyttäjältä: Mikko-Oskari Koski - 26.01.2017, 13:24:40 ---Mutta kiintoisaa, ettei tällä foorumilla kukaan ollut tätä tilausta huomannut, tai jos olikin, ei sen vertaa arvostanut muita, että olisi vaivautunut kertomaan tietonsa.

--- Lainaus päättyy ---
Kyllähän tämä tilaus tuli huomattua, mutta ei kaikkea tule laitettua tänne tai tarkastettua, jos joku on jo asian ottanut esille. Jos tietoja halajaa (etenkin Ruotsista), niin Sjöfartstidningenia seuraamalla pysyy monesta asiasta melkoisen hyvin perillä...  ::)

Sjöfartstidningen kertoi tilauksesta havainnekuvan kera huhtikuussa 2016.

Kalle Id:
Huhun mukaan kahta ensimmäistä uudisrakennetta olisi suunniteltu juurikin Irlanninmerelle, mutta Brexit on saattanut vaikuttaa näihin suunnitelmiin.

Juhani Mehto:

--- Lainaus käyttäjältä: Kalle Id - 28.01.2017, 23:28:04 ---Huhun mukaan kahta ensimmäistä uudisrakennetta olisi suunniteltu juurikin Irlanninmerelle, mutta Brexit on saattanut vaikuttaa näihin suunnitelmiin.

--- Lainaus päättyy ---
Ja nyt myös Stena on vahvistanut, että kaikki neljä alusta tulevat Irlanninmeren-liikenteeseen. Tilaukseen sisältyy myös optio neljästä lisäaluksesta.

Sjöfartstidningen

Mikko-Oskari Koski:
Neljän aluksen sijoittaminen Belfastin liikenteeseen on monessa mielessä ihan järkeenkäypää, joskin sekä rahdin että matkustajamäärien kohdalla voi olla odotettavissa kiintoisia vaihteluita. Hahmokuvien perusteella näihin olisi tulossa myös hyttitiloja, joten varmaan koko kvartetti kiertäisi sekä Skotlannin että Liverpool/Birkenheadin linjoilla. Nehän ovat UK:n sisäistä liikennettä ainakin nykyisten rajojen puitteissa -itse en tosin usko tippaakaan nykyrajojen säilymiseen, vaan siihen, että Irlanti yhdentyy ja Skotlanti itsenäistyy.
Jos Brexit lisää paineita lisätä Irlanninmerelle taxfree-linjoja, nämä alukset eivät ehkä ole siihen parhaat mahdolliset. Mutta jos liikennetarve rupeaa vaatimaan EU:n sisäliikenteelle suoria yhteyksiä mantereelle, saattaisi tällainenkin alus olla varsin pätevä ratkaisu siihenkin.

Jos alustyyppi osoittautuu hyväksi, se varmaan ilmestyy johonkin lähemmäskin. Göteborgin ja Frederikshavnin väli saattaisi olla tämäntyyppisen aluskaksikon kipeimmässä tarpeessa, mutta muitakin ratkaisuja on. Irlanninmereltä vapautuvat visentiniläiset lienee jo katsottu Latvian linjoille, jotta jo ikälopuista Urdista ja Gothicasta päästään eroon, ja kieltämättä joku tai jotkut fastereistakin voisi(vat) Stenan operoinnissa jatkaa esim.Trelleborgin linjoilla.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta