Kirjoittaja Aihe: Virolainen Eesti Gaas tilaa Suomenlahden ensimmäisen LNG-bunkrausaluksen  (Luettu 1368 kertaa)

Mikko Valli

  • Matruusi
  • **
  • Viestejä: 113
Virolainen Eesti Gaas tilaa Suomenlahden ensimmäisen LNG-bunkrausaluksen


Viron johtava energiayhtiö Eesti Gaas on tilannut nesteytetyn maakaasun (LNG) bunkrausaluksen, joka tarjoaa joustavan tankkausmahdollisuuden LNG:tä polttoaineena käyttäville aluksille Suomenlahdella.

Uuden aluksen rakentaa hollantilainen Damen Group -telakka ja se toimitetaan Eesti Gaas -yhtiölle syyskuussa vuonna 2020.

− Alus kuljettaa nesteytettyä maakaasua (LNG) Itämeren terminaaleista jakelua varten ja liikennöi pääasiassa Suomenlahdella, jossa on selkeä tarve siirtyä vähäpäästöiseen polttoainehuoltoon, Eesti Gaasin hallintoneuvoston puheenjohtaja Ain Hanschmidt sanoo.

Eesti Gaas liikennöi LNG-bunkrausalusta pitkäaikaisen rahtaussopimuksen puitteissa, jonka se on solminut emoyhtiönsä ja aluksen omistajan Infortar AS:n kanssa. Aluksen teknisestä hallinnoinnista vastaa Itämeren alueen johtava varustamo Tallink-konserni.

− Olemme erittäin iloisia siitä, että uusin laivamme, LNG-käyttöinen Megastar, on mahdollistanut Eesti Gaasille uuden bunkrausaluksen tilauksen. Uskon myös, että kokemuksemme niin laivanrakennuksen kuin LNG:n käytön suhteen auttavat tämän uuden bunkrausaluksen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa, Tallink-konsernin Head of Ship Management Tarvi-Carlos Tuulik sanoo.

Uusi alus tulee tekemään Itämerestä puhtaamman palvelemalla kasvavaa määrää aluksia, jotka käyttävät LNG:tä polttoaineena. LNG on tällä hetkellä puhtain saatavilla oleva meriliikenteen polttoaine, jonka avulla alukset tuottavat 30 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä, 85 prosenttia vähemmän typen oksideja ja käytännössä 0 prosenttia rikkidioksidia ja hiukkasia verrattuna perinteisiin dieseliä tai raskasta polttoöljyä käyttäviin aluksiin.

−Eesti Gaas on vuodesta 2016 alkaen kasvattanut LNG:n kuljetus- ja bunkrauskapasiteettiaan solmimalla pitkäaikaisen bunkraussopimuksen Tallinkin kanssa. Eesti Gaasin viime vuosina kerryttämä kokemus LNG:stä ja tekninen asiantuntemus aiheesta ovat olleet erittäin arvokkaita uuden säiliöaluksen teknisen konseptin kehittämisessä. Olemme nykyään Itämeren alueen suurin LNG-bunkrauspalvelun tarjoaja, ja edistämme LNG:n käyttöä puhtaimpana meriliikenteen polttoaineena”, Eesti Gaasin johtokunnan jäsen Margus Kaasik sanoo.

Innovatiivisen runkomallin ja LNG-käyttöisyyden ansiosta aluksen päästöt ovat huomattavasti perinteisiä aluksia pienemmät.

Uuden bunkrausaluksen jääluokka tulee olemaan suomalais-ruotsalaisten jääluokkamääräysten mukaisesti 1A. Alus voi siten liikennöidä ympäri vuoden myös alueen haastavissa jääolosuhteissa. Uusi alus pystyy suorittamaan bunkraustoimia satamissa ja satamien ulkopuolella sijaitsevilla ankkuripaikoilla.

Uusi säiliöalus tulee olemaan tärkeä osa Suomenlahden ja Itämeren uutta liikkuvaa LNG-infrastruktuuria, jota EU rahoittaa Verkkojen Eurooppa -ohjelman kautta.

 


Thea Ekholm

thea.ekholm@tallinna24.ee


https://www.tallinna24.ee/artikkeli/708486-virolainen-eesti-gaas-tilaa-suomenlahden-ensimmaisen-lng-bunkrausaluksen

https://navigatormagazine.fi/uutiset/meriliikenne-ja-varustamot/eesti-gaas-tilaa-suomenlahden-ensimmaisen-lng-bunkrausaluksen/
« Viimeksi muokattu: 10.11.2018, 15:14:51 kirjoittanut Mikko Valli »