Merenkulku > Muu merenkulku

Kotkan tulevasta Merimuseosta

<< < (5/10) > >>

Miran Hamidulla:
Kotkassa muurattiin uuden merimuseon peruskivi

Kotkassa on muurattu uuden museokeskuksen peruskivi. Vuonna 2008 avattavaan keskukseen sijoitetaan sekä merimuseo Vellamo että Kymenlaakson maakuntamuseo.
Merimuseon sijoituksesta käytiin kilpailua Helsingin, Turun ja Kotkan välillä.

- Päätös merimuseon sijoittamisesta oli kovasta kilpailusta huolimatta selkeä, arvioi eduskunnan puhemies Paavo Lipponen Vellamon peruskiven muuraustilaisuudessa perjantaina.

http://www.yle.fi/uutiset/24h/id43095.html

Kimmo Rantanen:

--- Lainaus käyttäjältä: Kimmo Rantanen - 01.06.2006, 15:54:57 ---Wellamo-nimen saaneen arkkitehtikilpailun tuotoksen oli tarkoitus olla ensi kesän Tall ships' raceen ja Meripäiviin mennessä siinä kunnossa, että sen tiloja voidaan käyttää tapahtumien huoltotiloina, vaikka näyttelyt olikin tarkoitus avata vasta vuonna 2008, saas nähdä kuinka senkin suunnitelman käy. 

--- Lainaus päättyy ---

Wellamo vaihtui Vellamoksi

Kotkan kaupunginhallitus oikaisi museokeskuksen nimen Suomen kielen mukaiseksi Museoviraston kehotuksesta.

Kotkan museokeskus on juhlallisen peruskivenmuurauksen alla ristitty uudelleen Vellamoksi. Kotkan kaupunginhallitus on toistaiseksi julkistamattomalla päätöksellään oikaissut helmikuussa päättämänsä nimen Wellamo suomen kielen mukaiseksi. Nimi Wellamo herätti heti päätöksenteon jälkeen kritiikkiä, mutta vasta Museoviraston heinäkuussa kaupunginhallitukselle lähettämä kirje käänsi poliitikkojen päät.
Museovirasto muistuttaa kirjeessään suomen kielen nykykäytännöistä, joiden mukaan w-kirjaimen käyttö ei ole suositeltavaa.
-W-kirjain tuo Suomen merimuseon toimipaikalle ei-toivottavan vanhahtavan sävyn, joka voidaan helposti tulkita tämän päivän käyttöyhteydessä erikoisuuden tavoittelemiseksi ja historian väärin tulkinnaksi. Näillä seikoilla on merkittävä imagollinen merkitys erityisesti museo- ja tiedeyhteisön piirissä, mutta myös yleisemmällä tasolla, Suomen Kansallismuseon ylijohtaja Ritva Wäre ja Suomen merimuseon johtaja Leena Haila perustelevat.
Museokeskuksen nimestä järjestettiin vuodenvaihteessa yleisökilpailu. Kilpaiun raati esitti kolme vaihtoehtoa: Aava, Pooki tai Vellamo. Vellamo miellytti virkamiesvalmistelijoita eniten ja he esittivät vaihtoehdoiksi päättäjille joko Kotkan Vellamo tai Merikeskus Vellamo. Kahden kokouksen ja erillisen iltakoulupohdinnan jälkeen kaupunginhallitus väänsi yksimielisesti nimen Merikeskus Wellamoksi. Ehdotuksen teki hallituksen varapuheenjohtaja Markku Saastamoinen (kok.) ja sitä kannatti puheenjohtaja Anna-Liisa Kasurinen (sd.)
Kaupunginhallitus ei pyytänyt päätöksenteon pohjaksi suomen kielen tai historian asiantuntijoiden arviota nimestä.

W ei kuulu nykysuomeen
Museoviraston selvityksen mukaan w-kirjainta on suomessa käytetty v-äänteen merkkinä ja sitä pidetään fraktuuraan liittyvänä v:n typografisen muunnoksena. Fraktuura-kirjoitusta käytettiin yleisesti vielä sata vuotta sitten.
Nykykielessä w:stä on luovuttu vaikka se suomalaisissa aakkosissa esiintyykin. Sinne se on jätetty vierasperäisten nimien oikeinkirjoituksen helpottamiseksi. Esimerkiksi saksan ja englannin kielessä w:llä on oma ääntämyksellinen merkityksensä.
Suomen meriä on seilannut useita Vellamo-nimisiä aluksia. Muutamia Wellamojakin sieltä löytyy. Merimuseoon on tulossa yhden Wellamon kapteenin hytti.
Suomalaisesta kansanperinteestä kumpuava Vellamo tarkoittaa veden emäntää, vedenhaltija Ahdin puolisoa. Muinaiset suomalaiset anelivat Vellamolta hyvää kalaonnea ja myötäisiä purjehdustuulia.

Lainattu: Kymen Sanomat 16.9.2006

Voihan V. ::)  Eikös rouva Wäreenkin pitäisi sitten muuttaa sukunimensä nykyaikana Väreeksi.

Suomen meriä on seilannut useita Vellamo-nimisiä aluksia. Muutamia Wellamojakin sieltä löytyy.
Eiköhän Wellamo ole kuitenkin se yleisempi laivan nimi Suomen merenkulun historiassa. Ei sillä että tuo museorakennus mitenkään historiallinen olisi, mutta nimenä kuitenkin. ::)

Rolf Jacksen:
Ottamatta sen enempää kantaa uuteen museorakennukseen, pitää sanoa muutama asia entisestä Hylkysaaren museosta;
Vierailimme siellä kerran vuoden 2000 paikkeilla. Museo oli tunkkainen ja näyttely huonosti järjestetty. Joku voi selitellä sitä museon sen hetkisellä käymistilalla, mutta luulen, että paikan tila oli ollut sama viimeiset parikymmentä vuotta. Tätä tukee myös keskusteluni erään meriantiikin ammattilaisen kanssa, joka piti museota lähinnä suojatyöpaikkana. Myös tieteellisen palvelun laatu asiakkaille oli kuulemma jäykkää.

Mielipiteeni saattaa olla puolueellinen, koska vaimoni oli kolme kesää töissä Kotkan museoveneillä ja pääsin nuohoamaan näyttelyä päivittäin, mutta kyllä pelkät perusnäyttelyt Kotkassa ja todennäköisesti Turussa (jonka museossa en ole vieraillut) olivat aivan_toista_maata. Tämän takia ihmettelen eräiden ihmisten haikailua Hylkysaaren pölypesän perään. Kyseessä lienee enemmän nostalgia?

Wirrankosken Rami:
Jotenkin en mitenkään osaa allekirjoittaa tätä museoviraston (joka ei mitenkään ole oikea viranomainen puuttumaan suomenkielen kirjoitusasuun tms) älytöntä lauselmaa... ::)

Aleksi Lindström:
Jaan täysin Ramin mielipiteen - meinasin heti eilen kommentoida tota Museoviraston typerämpääkin typerämpää lausuntoa mutta jätin sen tekemättä koska se olisi tarvinnut runsasta itsesensuuria - että voi olla pölvästejä tuolla Museovirastossa, eikä tää todellakaan oo eka kerta kun näin tarvitsee sanoa!  >:(

Suomen NYKYkielioppi siis ajaa MUSEON statuksen ohi, toisin sanoen asiassa ei ole mitään järkeä! Eivätkö museot enää nykyään liity historiaan??

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta