Jäätalvi 2023-2024

Aloittaja Tuomas Romu, 23.10.2023, 22:54:14

« edellinen - seuraava »

Pekka Laakso

Onkohan tänään Kantvikissa bunkrannut Fennica siirtymässä nyt Pohjanlahdelle? Ainakin sen vauhti ja kurssi viittaisivat sellaiseen...
Copyright © 2023 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.

Ari-Jukka Perkiomaki

Merenkurkussa odottaa suma. Eilen jopa 1A-Super jääluokan Wasalinen autolautta Aurora Botnian vauhti pysähtyi täysin ahtojäävalliin suunnilleen keskellä Merenkurkkua. Pääsi itse irti peruuttamalla ja täydet tehot eteenpäin väistäen hieman ahtojäävallia. Ensimmäinen kerta sen aluksen historiassa, kun jäät tekevät täyden stopin sille alukselle. Aikaisemmin tänä ja muina talvina pahimmillaan sen vauhti on voinut hetkellisesti tippua 2-5 solmuun, mutta täyttä stoppia ei ollut tullut koskaan aikaisemmin.
Perjantain ja lauantain kovat etelätuulet ovat ahtauttaneet jäätä Merenkurkussa Nordvalenille, jonka kautta kaikki liikenne kulkee etelä-pohjoissuunnassa. Lisäksi keskelle eteläiseen Merenkurkkuun on jäärajasta ylöspäin muodostunut raskaskulkuinen sohjovyö.
Fennica on menossa kurssin mukaan Merenkurkkuun avustamaan. Silloin Otso nousee hieman ylemmäksi tai sitten Fennica menee itse hieman ylemmäksi? Koko Perämeri on myös täynnä raskaskulkuisia ahtojäävyöhykkeitä, jolloin alukset tarvitsevat pitkän matkaa avustusta. Iso railo on auennut lähelle Suomen rannikkoa Pietarsaaren alapuolelta Raaheen asti, mitä alukset pystyvät käyttämään navigointiin,siellä on vaihtelevasti hajonnutta ja erittäin hajonnutta ajojäätä. Rannikon kiintojäässä tarvitaan myös avustusta.