"Hylkytavaraa" Virossa

Aloittaja Miran Hamidulla, 06.09.2004, 14:34:50

« edellinen - seuraava »

Miran Hamidulla

Käväisin viikonloppuna Viron saarilla ja mm.Sõrun satamasta löytyi pari erittäin mielenkiintoista alusta.


Jo ulkomuoto kertoo, että tässä veneessä on jotain tuttua. Varsinkin, jos on nähnyt Tallinnan merimuseossa samanlaisen veneen.


Ulkoapäin ei kuitenkaan löydy merkkejä veneen entisestä "nimestä"...


...mutta vilkaisu sisälle paljastaa mille alukselle tämä vene on aiemmin kuulunut.


Herää vain kysymys siitä kuka haluaa antaa henkensä sellaisten pelastusliivien varaan, jotka eivät välttämättä ole olleet kovin onnekkaat niiden edelliselle kantajalle?

Tämän kyseisen Estonian pelastusveneenhän on aiemmin täällä mainittu (sivunmennen eräässä toisessa keskustelussa) olevan nykyään Viron tullin käytössä. Olisi kuitenkin kiinnostavaa tietää, mikä aluksen lukuisista pelastusveneistä tämä vene on mahtanut olla?


Samaisesta Sõrun satamasta löytyy myös tämä purjelaivan raato, joka näyttää hiukan eräältä Asterholmassa lojuvalta purjelaivan hylyltä.


Tässä vielä sama laiva perästä päin. Olisi mielenkiintoista tietää lisää tästä laivasta, jos jollakin sattuisi olemaan tietoa?


Romassaaren satamasta puolestaan löytyi luotsivene Ahto 11


Aluksen rakennuskilpi kertoo sen olleen tehty Reposaaren konepajalla vuonna 1966, ja sen rakennusnumero on 130. Näillä tiedoilla alusten historian selvittäminen lienee helppoa niille joilta jonkinlaista luetteloa Reposaaren aluksista löytyy, joten kiinnostaisi tietää tämän luotsiveneen alkuperä.
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Mikko-Oskari Koski

Osa Estonian ns.pelastusveneistä jäi ajelehtimaan merelle onnettomuuden jälkeen (varsinaista hengenpelastustehtäväänsähän niistä ei tainnut täyttää yksikään, kaikki pelastuneet olivat paukkulautoilla) ja jos sellainen on rantaan ajautunut, on se toki löytötavaraa, jonka löytäjä saa pitää, ellei omistaja sopivaksi katsotussa ajassa halua omaansa takaisin. VS-pelastusliiveillä saattaa olla keräilyarvoa, en minäkään ne ylläni merelle lähtisi...

Purren valitus on kuin suoraan Akseli Gallen-Kallelan samannimisestä taulusta. Rungosta tuntuu päivä paistavan läpi joka kolosta ja aikanaan hyvännäköinen linjakkuuskin on notkahtanut. Laiva on tuontitavaraa, sillä jos se olisi alkujaan virolainen, sen ympärillä olisi jo kova hässäkkä, eikä kukaan puhuisi Hvalin nostamisesta mitään. Ei olisi mahdotonta, vaikka tämä alus olisi joku suomalaisten -40-luvulla Neuvostoliittoon toimittamista sotakorvauskuunareista.

Luotsikutteri puolestaan on selvästi yksi meidän existämme ja varmaan joku expertti piankin kertoo, missä se on aiemmin palvellut. Sisaralus, tosin Haminassa rakennettu, löytyy Forum Marinumin kokoelmista -ja on niin paljon seuraajaansa parempi jäissäkulkija, että kovana jäätalvena 2003 Utön luotsit olivat ottaneet yhteyttä museoon ja pyytäneet saada MKL-2103:n vielä kerran takaisin palvelukseen...
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Wirrankosken Rami

Lainaus käyttäjältä: Mikko-Oskari_Koski - 06.09.2004, 15:30:45

Ei olisi mahdotonta, vaikka tämä alus olisi joku suomalaisten -40-luvulla Neuvostoliittoon toimittamista sotakorvauskuunareista.


Ei valitettavasti ole...Identiteetti selvinnee myöhemmin kuin myös tuon RK:n rakentaman AHTO-luotsiveneen (kunhan saan kotoa RK:n laivalistat...)

Wirrankosken Rami

#3
"The sailing ship Alar was built in Õngu in the years from 1937 to 1939 and it stands in the harbour nowadays as a memorial to the seafaring history."

...ja hakemalla esim. Googlella "purjelaev alar" löytyy yhtä ja toista.


Salomon Kaukiainen

Muistaakseni Estonian pelastusvene oli tosiaan ajautunut rantaan jossain siellä Sõrun tienoilla mistä se oli pelastettu tullilaitoksen käyttöön, näköjään alkuperäiset pelastusliivitkin kelpasi.

Mitä tulee Estonian/Viking Sallyn pelastusliiveihin niin keskiviikkona juuri uin sellaisten varassa pelastuslauttaan Kotkan satama-altaassa, hyvin kellutti :)
Kymenlaakson AMK:n merenkulkupuolella on ollut myös Estonian pelastuslauttoja, ne tuhottiin kuulemma pari vuotta sitten mutta harjoitusliiveinä näytti olevan vielä satunnaisia Viking Sally merkinnöillä varustettuja yksilöitä.
"Kuin ulos kuoresta, pois Roihuvuoresta. Jollakseen." (Leevi and the Leavings)

Markus Takala

Joo, jos joku tietää mistä Paraisilta, Turun saaristosta löytyy Airisto Center meriturvallisuus koulutus keskus, niin siellä ainakin oli Viking Sally/Wasa King liivit. Olisin ottanut kuvia, jos olis ollu "opiskelun" lomassa aikaa ;D Eikä ihme ettei kelluttaneet, olivat kyllä sen verran ohutta tavaraa.

Topi Kajander

Hyvinkin mielenkiintoista että rauman merenkulku oppilaitoksessa on myös noita samoja viking sally liivejä harjoituskäytössä
ainakin vuonna 2003 oli
Silja Serenade Suite 01.02.2008

Mikko R.

Lainaus käyttäjältä: Topi Kajander - 04.02.2006, 22:32:32
Hyvinkin mielenkiintoista että rauman merenkulku oppilaitoksessa on myös noita samoja viking sally liivejä harjoituskäytössä
ainakin vuonna 2003 oli


Ja on edelleen.....