"Hiekkaimuri" M/s Hiekan kohtalo?

Aloittaja Mikko Pätäri, 05.01.2001, 09:27:31

« edellinen - seuraava »

Mikko Pätäri

Joskus 90-luvun puolivälissä näin Hiittisten saaristoon kuuluvan Tunnhamin saaren rannassa ruosteisen laivanromun, jota pääsin tarkastelemaan sisältäkin päin. Alus vaikutti todella parhaat päivänsä nähneeltä, ja tuntui selvältä, että tällä ei taida olla enää kuin yksi määränpää, ellei sitä suorastaan romutettaisi paikan päällä. Aluksen omistaja(?)(en muista tarkkaan) kertoi, että irti otetaan kaikki mitä saadaan, ja runko myydään romuttajalle. Repimistalkoissa oli todellakin oltu, kaikki helposti irti lähtevä oli jo lähestulkoon korjattu, aina konehuoneen portaita myöten.

Myöhemmin Vapalahden &Co. laivaluetteloa selailtuani kävi ilmi, että kyseinen alus oli Suomen Merihiekka Oy:n M/S Hiekka, alunperin muistaakseni amerikkalainen maihinnousualus. Tyypiksi mainittiin "Hiekkaimuri", elikkä ilmeisestikin imuruoppaaja, jota käytetään hiekan keräämiseen.

Juttu alkoi ihmetyttämään, kun alus vielä vuosien ajan esiintyi laivaluetteloissa...eikö sitä sitten romutettukaan? Todellakin ihme jos ei, nimittäin kyllä se sen verran "valmis" tuntui olevan.
Onko kellään siis tietoa laivan myöhemmistä vaiheista? Ja ainakin vuoden 2000 laivaluettelon omistajat voisivat kertoa, onko alus vielä siinäkin?

Heikki Helen

#1
Alus on Lloyd's Registerin tiedoissa 7/2000 mainittu olemassa olevaksi. Aluksen tiedot lyhyesti.
Rakennettu: 1944 Englannissa, rakentaja ei tiedossa.
Vetoisuus: 391 brt, 237 nrt, 813 dwt
Pituus: 59.97 m
Leveys: 9.2 m
Syväys: 3.1 m
Nopeus: 7 solmua
Pääkone: 2 x Vivian, 480 hv

Nimet:

1944 Zagri 9
1965 Sandeman
1968 Hiekka

Aluksen tyypiksi on ilmoitettu ruoppaaja.

Toivottavasti tässä on tarpeeksi tietoja, koska enempää en pystynyt kaivamaan esille...
Nykyään yli 1100 alusta ja 1300 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org

Miran Hamidulla

#2
Mun mielestä se Hiekka oli siinä tuoreimmassa laivaluettelossa. Toi Hiekka ei muuten oo ainoa saaren rantaan hylätty laivan romu, jonka sisälle pääsee. Sillä Brändön Asterholmassa on ainakin 30 metrinen puinen kalastuslaiva uponnut laituriin niin, että sen lastiruuma on täyttynyt vedellä, mutta miehistön tiloihin ja komentosillalle pääsee. Husössä(joka on myös erinomainen laivakuvauspaikka) on rantaan hylättynä vanha proomu, mutta se ei ole niin mielenkiintoinen kuin tuo Asterholman laiva. Menitkö kenties tuonne Tunnhamiin Merenkulkulaitoksen autolautta Rosala II:lla?
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Mikko Pätäri

#3
>Menitkö kenties tuonne Tunnhamiin >Merenkulkulaitoksen autolautta Rosala II:lla?

Itseasiassa en. Oltiin tuollon leirikoulussa, ja majoittuneina Rosalaan, ja retkeiltiin mm. vähän ympäriinsä. Tunnhamniin mentiin troolarin kyydissä, oli niin maan perhanan kylmä, satoi ja tuuli jotain 16-17 M/s...ihan kiva keli siis.
Sen lisäksi kävimme mm. Bengtskärin majakalla, upea kokemus, mutta hitonmoinen sumu esti näkyvyyden.:( Mikäli ette muuten tuolla ole käyneet, niin todellakin lämpimästi suosittelen...pitäsiköhän mennä itsekin ensi kesänä uudestaan paremmalla onnella...