Thor Heyerdahl lähti viimeiselle purjehdukselleen

Aloittaja Mikko-Oskari Koski, 19.04.2002, 20:09:17

« edellinen - seuraava »

Mikko-Oskari Koski

Norjalainen tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl kuoli kotonaan Colla Micherissa Pohjois-Italiassa torstaina 18.4.2002 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Larvikissa vuonna 1914.

Heyerdahl herätti suurta huomiota purjehtiessaan vuonna -47 Perusta Polynesiaan Kon-Tiki-bambulautalla. Hän pyrki tällä demonstraatiolla osoittamaan, että polynesialaiset ovat lähtöisin Etelä-Amerikasta, minkä dna-testit ovat myöhemmin varmistaneet.
Toinen merkittävä purjehdus Heyerdahlilta oli Ra-kaislaveneellä Marokosta Barbadokselle. Tällä teolla hän pyrki osoittamaan yhteyden Egyptin pyramidien ja vastaavien intiaanirakennelmien välillä. Myöhemmin arkeologisiin tutkimuksiin osallistuessaan hän löysikin jostain väli-Amerikasta merkkejä juuri Ran kaltaisesta kaislaveneestä.
Vanhemmilla päivillään Heyerdahl keskittyi arkeologisiin tutkimuksiin mm.Malediiveillä, Perussa ja Pääsiäissaarella.

Kon-Tiki-lautta sekä Titicacajärven intiaanien rakentama Ra II on museoitu Osloon, maailmanhistorian ehkä onnistuneimman tutkimusaluksen eli Fridjof Nansenin ja Roald Amundsenin Framin läheisyyteen. Ehkäpä maailman mielenkiintoisin tutkimusretkimuseo, eikä merihistorian harrastajankaan kannalta yhtään hassumpi.

***
Lokakuussa 2004 kuultiin museosta seuraava hälyttävä uutinen:

Oslon ulkopuolella sijaitseva Kon-Tiki-museo on varoittanut Norjan ympäristöministeriötä siitä, että Thor Heyerdahlin kuuluisa Kon-Tiki-alus on hajoamassa. Myös Heyerdahlin toinen tutkimusalus Ra II on vaaravyöhykkeessä.
Museonjohtajan Maja Baugen mukaan museo tarvitsee kipeästi uuden ilmastointijärjestelmän, jonka avulla kummatkin alukset voitaisiin vielä pelastaa.

Ongelmana on alusten erilainen rakenne. Kon-Tiki on rakennettu balsapuusta ja se tarvitsee runsaasti kosteutta. Ra II:n papyrusrakenne puolestaan kaipaa kuivaa ilmastoa. Tästä museon vanha ilmastointi ei selviä, eritoten sen vuoksi, että alukset ovat esillä samassa näyttelyhuoneessa.
Jo nyt on Kon-Tikissa havaittu suuria halkeamia. - Yhä useampia halkeamia syntyy. Alus pysyy vielä nyt ehjänä, mutta ei pitkään, varoitti Bauge.

Heyerdahl teki Kon-Tikilla tutkimusmatkan Perusta Polynesiaan 1947. Ra II oli käytössä vuonna 1970 Marokosta Etelä-Amerikkaan suuntautuneella matkalla. (STT-NTB)
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950