Öljypäästöhavainto Suomenlahdella

Aloittaja 2709, 06.07.2006, 18:07:44

« edellinen - seuraava »

2709

05.07.2006


ÖLJYPÄÄSTÖHAVAINTO SUOMENLAHDELLA SUOMEN TALOUSVYÖHYKKEELLÄ 5.7.2006


Tänään päivällä on havaittu Suomenlahdella Porkkalan eteläpuolella öljypäästö. Päästön havaitsi rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone normaalilla valvontalennollaan. Päästö on keskellä Suomenlahtea noin 8 meripeninkulman päässä uloimmista saarista.

Öljyä on päässyt mereen St. Vincent & Grenadinesin rekisterissä olevalta Reval nimiseltä alukselta, jonka omistaa Iso-Britanialainen yhtiö ja laivanisäntänä on Virolainen yhtiö. Mereen päässyt määrä on huomattava, mutta määrän arvioidaan jäävän lentovalvonnan arvion perusteella kuitenkin alle 2500 litran. Päästöstä on aiheutunut mereen 13 meripeninkulman mittainen öljyvana.

Sääolosuhteet merellä: hyvä näkyvyys, tuuli suunnasta 250 noin 5 m/s.

Länsi-Suomen merivartiosto on aloittanut tutkinnan öljynpäästömaksun määräämiseksi ja Turun kihlakunnan poliisilaitos on aloittanut tapauksen rikostutkinnan. Päästöstä otetaan näytteet sekä merestä että aluksesta tutkintaa varten.

Lentovalvonnan tulosten perusteella öljy on levinnyt ohueksi kalvoksi niin laajalle alalle ja haihtumassa niin nopeasti, että torjuntatoimiin ei ole aihetta. Suomen Ympäristökeskus päättää tarvittavista torjuntatoimista ja tiedottaa tarvittaessa torjunnasta.

Lisätietoja: Länsi-Suomen merivartiosto, (puhelin 020410 7474).