Kotikirjastosi

Aloittaja wirrankoski, 10.02.2002, 16:03:02

« edellinen - seuraava »

wirrankoski

Kysymys kuuluu: antakaahan ehdotuksia kotikirjaston luetteloimiseksi! Ajattelin joskus lähitulevaisuudessa laittaa omat laiva-aiheiset kirjani atk:lle, mutta mikä olisi paras järjestys? Ajattelin myös, että erittelisin Suomessa painetut ja ulkolaiset erillisiksi. Entäs tämän jälkeen? Ei liene järkevää aakkostaa tekijän mukaan - sehän nyt ei juurikaan usein mitään kerro. Nimen mukaan? Silloin ongelma nämä "enklantilaiset" THE -alkuiset kirjannimet. Usein ulkomaalaisen kirjan "pääsanaa" on vaikeaa löytää, jotta se aakkostuisi hyvin löydettäväksi. No, ainahan voi lykätä niitä useampiinkin paikkoihin - tosin silloin lukumäärän yhteenveto on vaikeampaa. Kyseessä on kuitenkin useita satoja (?) teoksia, joten asia on mielestäni vakava, sillä en itsekään enää jaksa muistaa mitä kaikkia kirjoja hyllyissäni on! ;-)

t. Rami-the library man

Vesa Vepsäläinen

#1
Teet tietysti tietokannan, josta on mahdollisuus hakea monilla eri kriteereillä, esim. tekijä, nimi, valmistusvuosi jne.   ;D

Moisen pitäisi onnistua periaatteessa ihan vaikka Officen mukana tulevalla Microsoft Accessilla, jos hallitsee vähääkään tietokantasuunnittelua.  :)

Ja mitä tulee tuohon englanninkielisten teosten nimiin liittyvään artikkeliongelmaan, niin määrittelet ne hakujen ulkopuolelle. Ts. nimet ovat täydellisinä tietokannassa, vaikka artikkeleita ei hakujen yhteydessä käytettäisikään.

Matti Kauppinen

#2
Rami, oletko harkinnut, että antaisit jokaiselle kirjalle oman numerokoodin (esim. 1 - 150 jne.), jonka tallentaisit tietokantaan. Näin, kun saat uusia kirjoja annat sille uuden numeron ja lisäät tietokantaan. Tietysti laitat numeron perään kirjan nimen eri sarakkeeseen. Itse olen soveltanut tuota numerokoodi-hommelia kun olen tehnyt tietokannan elokuvista, jotka omistan. Leffat pysyy järjestyksessä ja tiedän mikä mikin on ja jos myyn jonkun leffan (laivakirjoja ei tietenkään myydä;)) pois, niin poistan vain numeron ja toisinpäin kun ostan jotain.

wirrankoski

Kiitokset vain vihjeistä, vaikka epäilinkin, että porukka vetää heti esille jonkinlaisia tietokanta -juttuja, mutta: Ottakaas huomioon, etteivät kaikki ole syntyneet mikrot kainalossa ;) Mulla ei koneella ole mitään sellaista ohjelmaa (kait niitä jostain ihan peräti vallan tietokonekaupasta saanee...?)
Tuo juokseva numerointi sydeemi tuntuu hyvältä ajatukselta.
Kiitokset!

Rami - the nearly unknowledge of computer-man

Matti Kauppinen

#4

LainaaOttakaas huomioon, etteivät kaikki ole syntyneet mikrot kainalossa ;) Mulla ei koneella ole mitään sellaista ohjelmaa (kait niitä jostain ihan peräti vallan tietokonekaupasta saanee...?)

Ei tässä kukaan ole mikro kainalossa syntynyt. Kokeilemalla sitä oppii. Ja kyllähän noita ohjelmia muualtakin kuin kaupasta saa ;). Ja löytyyhän netistä paljon freewarenakin softia.  Esim. Star Office vastaa Microsoftin officea, mutta on kokonaan ilmainen.

wirrankoski

#5
hehee...hyvä vastaus Matti!

Tarkoitin tällä vain sitä, että allekirjoittanut kun kävi koulunsa loppuun, niin silloin käytettiin vielä helmitauluja (ihan totta!), eikä tietokoneista oltu kuultukaan ;-)
Eli, hieman kateellisena katsonut kun nykynuoriso saa hyvää atk -opetusta jo peruskoulusta alkaen, ja monet pitävät aivan itsestäänselvyyksinä monia niihin liittyviä asioita - joista taas täysin minkäänlaisia kursseja käymättömät (työnantaja pihi!) eivät välttämättä tajua samalla lailla. Kyseessähän on ns. pankkiautomaattisyndrooma, joka tarkoittaa sitä, että varsinkin iäkkäämmät ihmiset eivät osaa/halua/kykene käyttämään pankkiautomaattia, vaan jonottavat pankkien kassoilla tuntikausia (no allekirj. kyllä käyttää..heh). Oikeassa olette myös siinä, että parhaiten koneista oppii niitä räpeltämällä - mutta hyvä perusoppipohja auttaisi kyllä tosi paljon joskus...No tämähän nyt ei kuulunut tähän asiaan, mutta halusin hieman selventää näitä asioita.
t. Rami

wirrankoski

Nonniin: kaikista ongelmista lähes selviytyneenä olen saanut pääosan omaa kirjastoani tietokantaan. Homma on kyllä aika kova, ja siitäpä syystä johtuen en edelleenkään ole saanut edes alaoitettua suomalaisten kirjojen sisäänajoa - mutta nekiin tulevat mukaan ajan myötä. Siispä -> suosittelisinkin KAIKILLE niille, joilla on enemmän kuin kymmenen laivakirjaa, mutta vähemmän kuin sata HETI JA VÄLITTÖMÄSTI tekemään luettelon kirjastostaan. Myöhemmin saatuja kirjoja on sitten helppo lisätä, eikä joudu joskus ihan tautisen urakan eteen.
Ideaali tilanne olisi se, että kaikkien kirjastoluettelot olisivat kaikkien halukkaiden käytössä, ja jos joskus tulee jokin ongelma, mihin oma kirjasto ei anna vastausta, voisi tietoja kysellä jonkun muun hallussa olevasta kirjasta.
Elikkä: KAIKKI JA JOUTUIN KIRJASTOLUETTELOJEN TEKOON!!!!

Rami-the library-man

Heikki Kautiainen

#7
kuten aiemmin ehotettiin niin, numero kirjaan ja kirjassa oleva numero tietokoneelle. luettelon tekoon voit mainiosti käyttää exceliä. siinä kun sattuu olemaa rivit ja taulukot jo valmiina.