Turussa taas öljyvahinko

Aloittaja 2709, 26.04.2007, 17:43:38

« edellinen - seuraava »

2709

    
Airistolla sattui öljyvahinko
26.4.2007 17:30 Iltalehti

Turun Airistolla on havaittu öljyvahinko. Ennakkotietojen mukaan öljylautta on yli neljä kilometriä pitkä ja noin 150 metriä leveä. Lautta ulottuu Ruissalon kärjestä Rajakarille.

Pelastuslaitos on aloittanut rantojen puomittamisen ja öljyn keräämisen ja varautuu pitkähköön toimintaan.

Vahingolla ei ole todennäköisesti yhteyttä aiemmin tapahtuneeseen ruoppaajaan uppoamiseen.


Alueuutiset: Öljy on peräisin ohikulkeneesta aluksesta, joka on viranomaisten tiedossa.

Eerik Laine

#1
Eikai vain olisi päivällä Naantalin telakalta lähtenyt Eckerö..?

Edit: Ja MTV 3:n uutiset kertoi juuri että päästöstä epäillään Naantalista päivällä lähtenyttä alusta... Se kuvaus ainakin Eckeröön sopii.

Wirrankosken Rami

Lainaus käyttäjältä: Markus Myllymäki - 26.04.2007, 19:21:48
Eipä olisi mikään yllätys jos näin olisi... Sillä on tämänki yhtiön laivoille sattunu ja tapahtunu kaikenlaista...
:o :o ::) <--- nämä puhukoon puolestaan...


Kristian Lampio

Uutisissa sanottiin että se oli venäläinen rahtialus  ::) Luulin että Eckerö mutta ei sentäs  ;D

Miksu

Niinpä niin... "ItäSuomalaisethan" ne taas ....

Ari Elenius

Parikin öljyvuatoo on sattunu Airistol ja kilometrikaupal öljylauttoi peilailee taivast Ruissaloj ja Rajakariv välis.Olis Pentti Viherluato kummissans kun näkis et kuin on toteutettu nykytekniikal tämä et niin kirkkahasti kirkkahasti kimmeltää taas ulappa Airiston.

- Rario Saran Uutissi Turust 27.4.2007 (ei virallissi, mut torellissi).

Kimmo Rantanen

#7
Turun Airistossa veteen pääsi vain laivan pilssivettä
Julkaistu: 26.4.2007 17:24
Päivitetty: 26.4.2007 22:45

Turku. Turun Airistolla eilen havaittu öljyvahinko on osoittautumassa pelättyä huomattavaksi lievemmäksi. Mereen on ilmeisesti päässyt vain laivan pilssivettä, jonka joukossa on ollut kevyttä polttoöljyä.

Pelastuslaitoksen mukaan likaista nestettä on meressä pari kuutiota. Kevyt polttoöljy haihtuu vedestä melko nopeasti.

Joukossa saattaa kuitenkin olla myös rantoja sotkevaa raskasta polttoöljyä. Pelastuslaitos aikoo jatkaa puhdistustöitä tänään.

Vuoto havaittiin Airiston pohjoisosissa eilen. Mereen pilssivetensä päästi ilmeisesti venäläinen rahtialus.

Aluksi pelättiin, että öljy uhkaa Ruissalon länsipäässä Saarronniemessä Turun parhaita ja suosituimpia uimarantoja sekä Ruissalon edustan parhaita lintuluotoja, joiden luona on nyt paljon muuttavia ja pesimään valmistuvia vesilintuja.

Öljyä alettiin nopeasti kerätä pois useiden palolaitosten aluksilla, ja jalkapartiot lähtivät tarkkailemaan Ruissalon rantoja, sillä tuuli oli lounaasta Ruissaloon päin.

Ruissalon rantoja ja uimarantaa suojellaan kertakäyttöisillä öljypuomeilla samoin kuin Ruissalon länsipään lintusaaria. Uudestakaupungista saatiin vielä pari kolme kilometriä öljypuomia.

Öljyä arvioitiin aluksi olevan meressä kolmesta jopa 14 kuutioon, mutta illan mittaan määrä vakiintui kahteen kuutioon.

Naantalista lähteneen Nesteen säiliöaluksen luotsi ilmoitti viranomaisille epäilevänsä, että edellä kulkeva alus vuotaa öljyä mereen. Airistolla kulki säiliöaluksen edessä venäläinen ja ruotsalainen laiva. Molemmista otettiin öljynäytteet.

Epäilyt alkoivat pian kallistua venäläiseen, Naantalista lähteneeseen alukseen, sillä vain siinä oli raskasta polttoöljyä.

Rajavartiolaitos kävi myöhemmin illalla aluksellaan hakemassa pakkokeinoin venäläisaluksen päällikön ja konepäällikön Turkuun poliisin kuulusteluihin.

Tallinnaan tyhjänä matkalla oleva alus jäi ankkuriin Nauvon eteläpuolelle odottamaan päällikköjensä paluuta.


HS-STT


http://www.turunsanomat.fi/?ts=1,3:1000:0:0,4:1:0:1:2007-04-27,104:1:455025,1:0:0:0:0:0:

Edit: AISLiven mukaan Nauvon ja Korppoon välillä seisoo ainakin MV Sinegorsk- niminen alus, joka on käynyt purkamassa lastin Naantalissa ja lähtenyt sieltä 25.4. illalla.... ::)

http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=240976

Miksu

Voisikohan mitenkään olla mahdollista, että nämä pienet ItäSuomalaiset isännät eivät ymmärrä, että pilssi/jätevedet  voi/ täytyy tyhjentää satamassa???


Teemu Knuutila

Venäläisalus lähti Nauvosta uuden kapteenin johdolla
Airiston öljypäästöstä epäillyn laivan kapteeni ja konepäällikkö vangittiin

ANNE LAITINEN

Airistolle kilometrien mittaisen öljylautan päästämisestä epäillyn laivan kapteeni ja konepäällikkö vangittiin maanantaina. Venäläismiesten epäiltiin poistuvan maasta ja karttavan oikeudenkäyntiä.

Rikoskomisario Kirsi Alaspää Turun poliisista kertoo, että voimakkaaseen toimenpiteeseen turvauduttiin myös siksi, että päästön vahingot olisivat voineet olla toteutunutta suuremmat.

- Tässä on mietitty sitä mitä olisi voinut tapahtua. Öljyntorjuntatoimenpiteet olivat mittavat ja ne onnistuivat hyvin. Varauduttiin pahimpaan mahdolliseen ja sen ansiota oli, ettei vahinkoja tullut hirveästi, perustelee Alaspää.

Joitakin uusia rantojen likaantumisia on hänen mukaansa tullut tietoon. Todellisista vahingoista ei ole vielä varmuutta.

Kilometrien mittainen öljyvana ulottui torstaina pahimmillaan Ruissalon kärjestä Rajakarille saakka.

Vielä ei tiedetä tarkoin mitä venäläislaivalta pääsi mereen. Oletettavasti mukana oli sekä raskasta että kevyttä polttoöljyä. Se ei välttämättä ole pelkkää pilssivettä, vaan joukossa saattaa olla esimerkiksi moottoriöljyä. Näytteet ovat rikosteknisessä laboratoriossa analysoitavina.

Mereen pääsi arviolta 1-2 kuutiota nestettä. Se ei ole välttämättä ollut puhdasta öljyä, vaan joukossa on voinut olla vettä.

Alun perin päästön arvioitiin olevan jopa 14 kuutiota.

Tutkintanimeke lieventyi

Mieskaksikko on vangittuna toistaiseksi. He voivat pyytää seuraavaa käsittelyä kahden viikon päästä. Pisimmillään vankeus jatkuu oikeudenkäyntiin asti.

Poliisi pyrkii saamaan esitutkinnan valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Tutkintanimeke on lieventynyt. Aluksi tapahtunutta tutkittiin törkeänä tekona, nyt ympäristön turmelemisena.

Kuulusteluissa miehet ovat kiistäneet, että öljy olisi lähtöisin heidän laivaltaan.

Airistolle laitetun öljypuomit poistetaan vapun jälkeen.

Laiva suuntasi takaisin Suomeen

Sinegorsk-rahtilaiva jatkoi matkaansa Nauvosta lauantaina, kun se oli saanut uuden kapteenin ja konepäällikön. Alus suuntasi ensin tankkaamaan virolaiseen satamaan, josta sen oli määrä jatkaa takaisin Suomeen Inkoon satamaan.

Viranomaisten mukaan alusta ei ole tarvetta pitää silmällä.

Julkaistu 1.5.2007 2:31:35 TS

Kimmo Rantanen

Airiston öljyvahingon tutkinta

Airistolle öljyä päästäneen venäläisaluksen ympäristörikostutkinta valmistunee toukokuun aikana.

Aluksen päällikkö ja konemestari odottavat vangittuina oikeudenkäynnin alkua.

Syytteen nostamisen määräaika päättyy kesäkuun puolivälissä.

Esitutkintaa johtava komisario Kaarle Lönnroth Turun poliisista uskoo tutkinnan valmistuvan tämän kuun aikana.

© |YLE| Turun Radio 11.05.2007 päivitetty klo 09:35:50


http://lotta.yle.fi/rswebtku.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content42C09

Juha-Matti Harjumäki

Öljypäästöstä epäillyt matkustuskieltoon

Airiston huhtikuisesta öljypäästöstä vangittuina olleet venäläisaluksen kapteeni ja konepäällikkö on vapautettu. Miehet on tuomioistuimen päätöksellä kuitenkin asetettu matkustuskieltoon, jonka vuoksi he eivät saa poistua Turusta. Epäiltyjen on säännöllisin väliajoin ilmoittauduttava poliisille, ja heidän matkustusasiakirjansa on takavarikoitu. Kapteenia ja konepäällikköä epäillään todennäköisin syin ympäristön turmelemisesta. Syyttäjälle asia etenee toukokuun aikana. Öljypäästöstä epäilty alus oli päästön havaitsemisen aikaan ankkurissa Fagerholmin alueella.

TS 17.5.
2010

Silja Europa 9.10-10.10.

2008 Isabella 26.1-27.1  XPRS 29.6-30.6.
2007         Gabriella 3-5.4.
Rosella 18-19.6.  Isabella 22-23.9

Kimmo Rantanen

Lainaus käyttäjältä: Juha-Matti Harjumäki - 17.05.2007, 14:59:02
Airiston huhtikuisesta öljypäästöstä vangittuina olleet venäläisaluksen kapteeni ja konepäällikkö on vapautettu. Miehet on tuomioistuimen päätöksellä kuitenkin asetettu matkustuskieltoon, jonka vuoksi he eivät saa poistua Turusta. Epäiltyjen on säännöllisin väliajoin ilmoittauduttava poliisille, ja heidän matkustusasiakirjansa on takavarikoitu.

Hyvä, että edes joku joskus joutuu vastaamaan tahallaan aiheuttamistaan ympäristörikoksista, vaikka käsky olisikin tullut ylemmältä taholta. Saattaa olla kyseisten herrojen palkansaantikin pidätysajalta hiukan kiven takana...

Kimmo Rantanen

Aluksien päästömaksuja laskutettu yli satatuhatta euroa

Rajavartiosto on määrännyt aluksille öljypäästömaksuja kaikkiaan reilun sadantuhannen euron edestä Suomen merialueilla.

Tänä vuonna maksuja on määrätty kaksi, ja tutkinnassa on vielä viisi tapausta. Viime vuoden huhtikuun alusta käytössä ollut öljypäästömaksu on määrätty kaikkiaan 13 kertaa, ja tutkintoja asian tiimoilta on tehty miltei kaksinkertainen määrä, kertoo yliluutnantti Rauno Kotilainen Länsi-Suomen merivartiostosta.

Kotilaisen mukaan suurin päästömaksu on vajaat 13 000 euroa. Viimeksi tällainen maksu lähti tämän vuoden huhtikuussa venäläiselle alukselle, joka päästi öljyä pilssipäästönä Airistolla. Toinen öljynpäästö tapahtui Raumalla tammikuussa, jolloin päästäjä oli kotimainen hinaaja. Maksu voidaan määrätä laittomaan öljypäästöön syyllistyneen aluksen omistajalle. Maksuun vaikuttavat päästön laajuus ja aluksen koko. Tietoja öljypäästöistä tulee vartioston tarkkailun lisäksi rantojen omistajilta ja alueella liikkuvilta ihmisiltä.

Julkaistu 3.7.2007 2:31:57
  -Turun Sanomat-