Kyllä Lauri olet ihan oikeassa, että kuvan Veto-hinaaja ja Vana ovat sama alus, tosin eri "kuosissa"!
Kyseinen hinaaja "Veto" on valmistunut vuonna 1920 Taipalsaaren Merenlahden Kähönsalmella Ojansuun rannassa kuuluisan Taipalsaaren Illukansaaresta kotoisin olevan laivanrakentajan Pekka Väkevän johdolla. Rakennuttajina olivat Anton Kilkkinen ja isoisäni Antti Talka.
Kuva hinaajasta "Veto" on otettu vuonna 1923 ns ruuviajelulta Lappeenrannan kaupunginlahdella. Miesten takaa pilkistävät vanhan kaljatehtaan rakennukset.
Kuvassa hinaajan kannella ovat keulalla Anton Kilkkinen, Paavo Talka, satamamestari Brander, koneentarkastaja Luostarinen ja kipparina Antti Talka.
Hinaajan "Veto" päällikkönä oli kuolemaansa 14.3.1926 saakka Antti Talka. Hänen perikunta myi puolet hinaajan osuudesta Anton Kilkkiselle.
Hinaajan myöhempi historia on Vanan nykyisten omistajien tiedossa. Huvialus "Vana" pitää kotisatamaan Luukkaansalmen telakkaa.
Laiva hinasi etupäässä Anton Kilkkisen ja Antti Talkan sekä Paavo ( Paavali ) Talkan omistamia lotjia.
Anton Kilkkinen oli kuuluisa parrunostaja, joka myi parruja myös ulkomaille ja niitä vietiin lotjissa Uuraaseen.
Antti Talka osti myös parruja, jotka myi Antonille. Lotjissa vietiin Uuraaseen myös halkoja ja propsia. Minulla on hallussa paljon kuormakirjoja, joista näkyy lotjien nimet, päälliköt ja kuljetettavat kuutiomäärät, jotka olivat noin 360-400 kuutiota/lotja. Siis hirmuinen kuutiomäärä, kun kanavaan mahtui 30 m pitkä ja 7 metriä leveä lotja.
Hinaaja "Veto" ei mennyt Saimaan kanavalle, koska hinauksen hoiti siellä ollut oma hinausyhtiö, joka laskutti lotjien hinauksesta.
Teen parhaillaan historiikkia Antti Talkan liiketoimista vuosilta 1913-1926.
Tähän liittyen tarvitsisin valokuvia aluksista s/s Partakoski ja s/s Salmi, jotka olivat 1914-1916 Höyryvene Osakeyhtiö Kosken omistuksessa. Tuolloin laivayhtiön omistivat asianajaja Onni Voipio, kauppias Esa Pärnänen ja Antti Talka, kunnes Antti Talka ja hänen setänsä Paavo Talka ostivat koko yhtiön osakekannan heinäkuussa 1916. He myivät elokuussa 1916 s/s Salmen Räisälän Unnankoskelle ja s/s Partakosken Pietariin maaliskuussa 1917.