Vallankumouskalenterista

Aloittaja Mikko-Oskari Koski, 22.09.2005, 14:12:17

« edellinen - seuraava »

Mikko-Oskari Koski

Ranskan Suuren Vallankumouksen mainingeissa päätettiin aloittaa uusi ajanlasku Ensimmäisen Tasavallan julistamispäivämäärästä. 1.1.vuonna 1 oli tämän ajanlaskun mukaan sama ajankohta, kuin juliaanis-gregoriaanisesti tunnettu päivämäärä 22.9.1792.
Tänään alkaa siis vuosi 214. Ajanlaskua hämää kaksi seikkaa; ensinnäkin se, että vuosi vaihtuu tähän aikaan vuodesta (siis vallitsevaan käytäntöön nähden), mikä helposti saa jo aiemmassa vaiheessa vuotta ilmoittamaan todellista korkeamman vuosilukeman ja lisäksi se, että vallankumouskalenterin ensimmäinen vuosi oli 1 eikä 0, kuten ikälaskureissa yleensä.
Vallankumouskalenteri perustui kymmenjärjestelmään. Kuukausia oli 12, jokaisessa 30 päivää ja viikossa 10. Kuunkierto sattui jokaisen vuoden kohdalla suunnilleen määrättyihin vuorokausiin. Koska 365 ei ole kymmenellä, saati 30:llä jaollinen luku, jäi joka vuoden loppuun viiden, karkausvuosina kuuden, päivän mittainen vallankumouksen ja satokauden juhla.

Ymmärrettävistä syistä vallankumouskalenterista ei tullut maailmanlaajuista menestystä samaan tapaan kuin sisarestaan metrijärjestelmästä...
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Kalle Id

Lainaus käyttäjältä: Mikko-Oskari_Koski - 22.09.2005, 14:12:17 vallankumouskalenterin ensimmäinen vuosi oli 1 eikä 0, kuten ikälaskureissa yleensä.
Sama vikahan on kyllä myös tällä hetkellä käytössä olevassa järjestelmässä.

Eipä tosin tuo kalenteriuudistus ollut ainoa jokseenkin älytön vallankumouksen seurauksena tehty uudistus (vaikka tarkoituksena ilmeisesti olikin asioiden järkestäminen eikä monimutkaistaminen)...