maritimeforum.fi

Merenkulku => Matkustaja-autolautat => Aiheen aloitti: Mika Liinamaa - 09.10.2012, 01:38:28

Otsikko: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 09.10.2012, 01:38:28
Uudelle RG Linen korvaavalle varustamolle ei taida vielä olla omaa otsikkoaan, joten aloitanpa sellaisen.

Muistaakseni RG Linen konkurssipesän on tarkoitus lopettaa toimintansa tämän kuun lopussa. Saa nähdä vaan jatkaako kuitenkin vielä pidempään. Mitään uutta ei ole ainakaan uudesta varustamosta NCL Ferrystä kuulunut. Mitään lukkoon lyötyä päätöstä laivasta ei taida vieläkään olla, joten tulee vähän kiire saada kaikki valmiiksi tämän kuun aikana.

Pohdiskelin Vaasa-Uumaja reitin vaihtoehtoisiakin reittejä, vaikka tietysti Vaasa-Uumaja reitti onkin takuuvarmasti se ykkösreitti (ja todennäköisesti myös ainoa). Siitä huolimatta halusin leikitellä täysin järjenvastaisilla reittiajatuksilla... Sesonkiaikana reitti (Uumaja)-Vaasa-Eckerö-Kapelskär. Käytännössä ei ollenkaan realistinen, mutta antaa mielikuvituksen viedä. Minkäslainen satama muuten Eckerössä on? millaisille laivoille puitteet olisivat riittävät?

Mahdollisuudet:
1. Taxfree
2. Matka kutakuinkin samaa luokkaa kuin kuin Helsinki-Maarianhamina-Tukholma, ja matka pääasiassa avomerellä, jolloin ajallisesti saattaisi olla jopa lyhyempi kuin Helsinki-Maarianhamina-Tukholma.
3. Uusi reitti, jolla ei kilpailijoita.

Uhat:
1. Vaatisi täysin toisen tyyppisen laivan kuin mikä Vaasa-Uumaja välillä olisi optimaalisin. Joutuisi takuuvarmasti käyttämään toista laivaa Vaasa-Uumaja reitin rinnalla. Matkustajia voisi kulkea riittävästi vain sesonkiaikana.
2. Kiinnostaisiko kyseinen reitti uuden yhtiön Uumajalaista omistajaosapuolta... Tuskin.
3. Jos matkustajia saataisiin jotenkuten riittävästi mukaan merenkurkun alueelta, niin kiinnostaisiko reitti riittävästi Tukholman alueen mahdollisia matkustajia, jotta laivaan saataisiin matkustajia myös paluumatkalle.

Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan, millainen konsepti uusi varustamo ja laiva tulee olemaan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 09.10.2012, 13:04:02
Uuden varustamon nimi on NLC Ferry (Nordic Logistic Center), ei NCL Ferry (Norwegian Cruise Line). Itsekin kyllä olen syyllistynyt samaan virheeseen...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 09.10.2012, 13:13:58
Onneksi vain Ari-Jukan väärinlukemisen vuoksi tästä voitaisiin irviä, että Norwegian Cruise Line tulisi tekemään sivubisnestä Merenkurkussa. ;)

Pohjalaisen mukaanhan se olisi NLC Ferry, sanoista Nordic Logistic Center.

Jos liikenteen pyörittämiseen haetaan valtioiden ja/tai EU:n tukia, sen reitti on mahdollisimman lyhyt ja kätevä operoitava, eli tässä tapauksessa Vaasa-Uumaja, teoriassa osalla rahtivetoisemmista vuoroista Ruotsin puoleinen satama voisi kai olla myös Härnösand, tuskin Övik tai Sundsvall. Jos tukipolitiikkaan kuuluu tietyn aluksen operoiminen tietyllä linjalla tietty vuoromäärä tietyssä ajassa, on varustamon vapaus sanella palvelutasoa aika rajallinen. Elleivät itse halua ajaa omalla riskillään ylimääräisiä vetoja.
Tämän operaattorin intresseihin saattaisi tietysti kuulua myös veroton linja etelämmäs, mutta sen liikennöintiin ei tukirahoja tippuisi, joten sen olisi oltava kannattavaa bisnestä. Ja sitä se tuskin olisi muulloin kuin kesäisin.

Ajatus Vaasan ja Tukholman välisestä linjasta ei toki ole ihan uusi, tietääkseni sitä on -60-luvun alussa jollain Korsholmilla kokeiltukin. Matka on kuitenkin pitkähkö, eli se kestäisi kauemmin kuin matka Suomenlahdelta. Käynti sekä Suomen että Ruotsin puoleisessa Merenkurkun satamassa samana päivänä ei olisi ihan helppo järjestettävä, vaikka saattaisi siten onnistua, että kummassakin pistäydyttäisiin vain kerran ja kauppa olisi tuon siirtymän ajan kiinni. Kapellskär olisi rahdin kannalta tietysti käypä satama, mutta koska ajoaika on niin pitkä, ettei matkaa mitenkään ehdi ajaa vuorokaudessa edestakaisin, saattaisi olla järkevämpää parkkeerata laiva keskipäiväksi Tukholmaan; risteily Merenkurkun alueelta sinne voisi oikeasti jonkin verran asiakkaitakin kiinnostaa.
Ahvenanmaan ohittamisen kannalta on oikeastaan samantekevää ajetaanko Vaasasta tultaessa lähellä Suomen rannikkoa ja Isonkarin-Kihdin väylästä Sottungan kohdalle, jolloin Långnäsissä käynti mutkistaisi matkaa saman verran kuin TKU-STO-linjallakin, vai lännempää Ahvenanmeren kautta, jolloin Eckerön Berghamniin koukattaisiin Märketin ja Enskärin välistä -siinä on vettä vaan ei koko matkalle merkittyä väylää. Lounaaseen päin matka jatkuisi Gisslanin kautta. Käyntisatamaksi Eckerö olisi erinomainen, jos linjan operaattori olisi Eckerö Line/Linjen, muuten jokseenkin mahdoton. Berghamn kun sattuu olemaan varustamon oma satama.

Olen puolittain vitsinä heittänyt Vikingin pähkäilyihin Isabellan seuraavasta toimesta tämän Vaasa-Tukholma-kesäreitin vailla oletustakaan, että Viking siihen lähtisi. Epäilen vahvasti, ettei siihen lähde kukaan muukaan. Niin kiva kuin moinen reitti olisikin... ::)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 11.10.2012, 11:48:36
Merenkurkun liikenne tarvitsee UUDEN aluksen, joka on ympäristöystävällinen ja jäissäkulkeva.  ;D  :thumb:
Linkki Pohjalaisessa:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/tyoryhma-uusi-alus-turvaamaan-merenkurkun-liikennetta-1.1270160
Eipä tohon ois mitään työryhmään tarvittu ;D No joo vakavasti ottaen näinhän asia on, mutta mistä rahat? 1A jääluokan alukset tarvitsevat myös jäänmurtajan avustusta.
Henk.koht mielipide: Alus joka kykenisi parhaiten selviämään ilman jäänmurtoapua olisi varustettu jollain suunnilleen 25000KW tehoisilla koneilla ja tietysti suunniteltu jäissä kulkemaan ollen 1A Super jääluokan alus... ::)
Lainaus jutusta:

"Työryhmän ehdottamassa mallissa alueen toimijat vastaisivat liikenteestä ja nykyisestä joukkoliikennetuesta voitaisiin luopua. Työryhmä ehdottaa myös, että Vaasan ja Uumajan kaupungit ja Merenkurkun alueen toimijat tekevät yhteistyötä EU-tukien hakemiseksi ja tarvittavan kansallisen rahoituksen varmistamiseksi."

Samaa asiaa Ylen webissä:
http://yle.fi/uutiset/tyoryhma_esittaa_merenkurkun_liikenteeseen_uusi_malli_ja_alus/6330816

Sanoisin osittain heti, että ei onnistu: (ymmärsinkö oikein käsitteen "alueen toimijat"?)
Esim. Uumajan alueen teollisuus kyllä vaatii rahtiliikenteeseen lauttaa, mutta ei ole valmis maksamaan muutakuin rahtimaksut ja niistäkin hyvin vähän. (Omakohtainen kokemus, ajalta jolloin toimin huolitsijana eräässä isossa rahtifirmassa, joka kuljettaa paljon rahtia Merenkurkussa). Lisäksi Uumajassa esim. Volvo,Komatsu ja Ålö ovat juuri käymässä\käyneet YT-neuvotteluja, ja porukkaa on pistettu kortistoon oikeen urakalla syys-lokakuun 2012 aikana. Jos ei yritykset ole valmiita pitämään tuotanto henkilökuntaakaan kuin pätkätöissä, niin miten ihmeessä ne vielät voisivat omistaa osaa jostain varustamosta. Vaativat vaan, että yhteiskunta hoitaa infrastruktuurin heidän vaatimallaan tavalla ::)

EDIT:
Ja vielä konkurssipesän hoitajan mietteitä Ylen webissä: http://yle.fi/uutiset/rg_linen_konkurssipesanhoitaja_valtion_tuki_merenkurkun_liikenteelle_valttamaton/6332052 (juttu tuli siis sen jälkeen kun olin jo ensimmäisen kerran kirjoittanut, mutta konkurssipesän hoitaja toteaan sen jota jo tossa aikasemmin pähkäilin:
" Konkurssipesänhoitaja Christer Erikssonin mielestä valtiontuen loppuminen on ikävä uutinen paitsi konkurssipesälle myös yksityisten yritysten mahdollisuudelle osallistua liikenteen hoitamiseen".

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Sakari Savinainen - 11.10.2012, 21:05:32
Merenkurkun liikennettä pohtinut työryhmä esittää uutta toimintamallia Merenkurkun laivaliikenteen turvaamiseksi. Tavoitteena olisi uuden aluksen hankinta. Aluksen tulisi olla erityisesti Merenkurkun liikenteeseen suunniteltu ympäristöystävällinen ja jäissä hyvin liikkuva alus.

Merenkurkun liikenteen tulevaisuutta pohtinut työryhmä esittää, että Merenkurkun liikenteeseen hankitaan uusi alus. Alus turvaisi liikenteen Vaasan ja Uumajan välillä ja mahdollistaisi alueiden elinkeinoelämän kehittämisen ja erityisesti rahtiliikenteen lisäämisen.

Alueen toimijat vastaisivat liikenteestä ja nykyisestä joukkoliikennetuesta luovuttaisiin. Liikenteeseen tarvittaisiin uudempi alus, koska tällä hetkellä väliä liikennöivä alus on vanha, hidas ja huonosti jäissä kulkeva, mikä tuo epävarmuutta liikenteeseen.

Uuden aluksen hankinnan rahoittamiseen voi mahdollisesti saada tukea EU:sta. Työryhmä ehdottaa, että Vaasan ja Uumajan kaupungit ja Merenkurkun alueen toimijat tekevät yhteistyötä EU-tukien hakemiseksi ja tarvittavan kansallisen rahoituksen varmistamiseksi.

Uusi alus maksaa arviolta 85 miljoonaa euroa

Uuden aluksen hankkiminen Merenkurkkuun toisi Vaasan seudun kunnille 7-8 miljoonan euron laskun. Samalla summalla aluksen hankintaan tulisi osallistua myös Uumajan seudun. Merenkurkun liikennettä pohtinut työryhmä laskee, että uusi alus maksaisi 85 miljoonaa euroa.

Loput kustannukset jakaantuisivat Suomen ja Ruotsin valtioiden ja EU:n kesken. Eri osapuolilla on kiire sitoutua työryhmän esittämiin toimenpiteisiin, sillä EU-rahojen ensimmäinen haku on jo loppuvuonna.

Ministeri tyytyväinen työryhmän esitykseen

Uusi alus vahvistaisi Merenkurkun asemaa osana Eurooppa-tie 12:sta. Lauttayhteydellä autoilla on 800 kilometriä lyhyempi reitti kuin Perämeren pohjukan kiertävä maantie. Lauttayhteys lisäisi myös kehitysmahdollisuuksia Norjan, Venäjän ja Baltian maiden suuntiin.

- Pidän esitettyä uutta toimintamallia hyvänä pitkäntähtäimen ratkaisuna. Se on myös uuden liikennepolitiikan mukainen, koska se on asiakaslähtöinen ja huomioi merenkulkuun kohdistuvat ympäristövaatimukset, ministeri Merja Kyllönen sanoi tänään torstaina raportin luovutustilaisuudessa Helsingissä.

Loppuraportti sisältää pitkäntähtäimen toimenpide-ehdotukset henkilö- ja tavaraliikenteen turvaamiseksi Merenkurkussa. Tällä hetkellä Vaasan ja Uumajan välistä lauttaliikennettä tuetaan joukkoliikenteenä. Suomen valtion osuus vuosittain maksettavasta tuesta on 250 000 euroa ja tuki sisältyy vuoden 2013 valtion talousarvioehdotukseen.

YLE
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 11.10.2012, 23:01:01
Täältä löytyy koko työryhmän raportti:
http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?folderId=1986562&name=DLFE-17707.pdf&title=Julkaisuja%2016-2012
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.10.2012, 12:20:01
RG1:sen korvaava alus löytynyt(ollut siis jo vaihto-ehtona aikaisemminkin) ja nyt se on ostettu :thumb:
http://www.vk.se/721431/klart-med-ny-farja
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Joni Huopana - 17.10.2012, 13:03:42
Jopas jotakin! Oikein paluu vanhoihin aikoihin. Odotan mielenkiinnolla...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Eerik Laine - 17.10.2012, 14:28:58
RG1:sen korvaava alus löytynyt(ollut siis jo vaihto-ehtona aikaisemminkin) ja nyt se on ostettu :thumb:
http://www.vk.se/721431/klart-med-ny-farja

Kannattaa käydä lukemassa "asiantuntevia" kommentteja sivun alareunasta. Alusta epäillään jopa Estonian sisaralukseksi, kunnes joku osaa korjata että kyseinen Wasa Express on yksi 70-luvun papenburgilaisista...

Hyvä että saadan myös Merenkurkun ilmanlaatuongelmat kuntoon kertaheitolla...

http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1431268 (http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1431268)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 17.10.2012, 14:44:22
Jotta tiedätte mitä odottaa, matkaraporttini kuvineen:

https://sites.google.com/site/balooislascanarias/betancuria

Ihan hyvä siitä tulee, mutta vessat on kauheat, koneet on vanhat ja polttoainetta menee paljon.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.10.2012, 15:01:37
Kannattaa käydä lukemassa "asiantuntevia" kommentteja sivun alareunasta. Alusta epäillään jopa Estonian sisaralukseksi, kunnes joku osaa korjata että kyseinen Wasa Express on yksi 70-luvun papenburgilaisista...
Eipä noita VK:n jutun kommentteja kannata lukea ;D Kyllä Uumajalaiset ovat sitten asiantuntevaa porukkaa :o ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Samu Rautiainen - 17.10.2012, 19:07:47
Kannattaa käydä lukemassa "asiantuntevia" kommentteja sivun alareunasta. Alusta epäillään jopa Estonian sisaralukseksi, kunnes joku osaa korjata että kyseinen Wasa Express on yksi 70-luvun papenburgilaisista...
Ei helkutti... Oli kyllä hupasaa lukea noita... Mut tää oli kyllä kaiken huippu: '' Ahh..!  Gamla "Viking 3".. :-) ''
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 17.10.2012, 19:20:00
Tuo uutinenhan VK:ssa on harhaan johtava sikäli että  alus oli Vaasan vierailun aikaan  nimeltään Sally Star, mutta sen markkinointi nimenä käytettiiin Wasa Expressiä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 17.10.2012, 19:36:24
Onhan sillä paatilla ainakin historiaa takanaan http://www.faktaomfartyg.nu/travemunde_1981.htm ;D

Mites muuten, kun on puhuttu vaarallisen lastin kuljettamisesta sääkannella, onko tuo avoimen oloinen perän autokansi sellainen?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.10.2012, 21:01:11
Käsitykseni mukaan on mahdollista tiettyjen luokkien ADR-kuljetukset ja juuri tuon "hieman avoimen" peräkansirakennelman ansiosta. Tehty ilmeisesti aikoinaan Gotlannin liikenteen tarpeisiin? En sitten tiedä onko jokaisen ADR-luokan kuljetus mahdollista?
Enpä itsekään tiennyt vielä hetki sitten, että ADR-kuljetukset onnistuvat.  :thumb:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 18.10.2012, 13:21:31
Tuo peräkansirakenne on alkuperäinen - se mitä mahdollisesti on tehty niin voi olla vinssien uudelleensijoittelu. Gotlanninliikenteessä se kuljetti kaiken sinne vietävän / tuotavan vaarallisen aineen mutta tietyt vuorot oli vain niitä varten, eli matkustajia ei ollut kyydissä kuin kuorma-autojen kuljettajat. Luultavasti vastaava järjestely nytkin edessä?

Periaatteessa ADR ajoneuvot voi aluksella joka on siihen varustettu sijoittaa minne tahansa, kunhan vaatimukset sijoituspaikan suhteen täyttyvät - sillä Kanariansaarten liikenteeseen rakennetut Volcan de Teide ja Volcan de Tejeda saivat niille peräti alaruuman! Ilmeisesti siellä ajatus oli se että alaruuma on kuitenkin niin kallis, niin tehdään se sitten kunnolla.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Eerik Laine - 18.10.2012, 22:48:43
Betancuria on lähtenyt hetki sitten Las Palmasista. Kohde näyttää olevan Vaasa ja arvioitu saapuminen on 28.10.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 19.10.2012, 20:23:36
Tuolla kerrotaan mm se että aikovat yrittää nostaa myyntiä laivalla - ja siihenhän tuolla on hyvät tilat, sekä samaten alhaisilla hinnoilla nostaa volyymeja.

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/10/19/forsaljning-ombord-pa-nya-kvarkenfarjan-viktig
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 20.10.2012, 01:27:24
Tuolla kerrotaan mm se että aikovat yrittää nostaa myyntiä laivalla - ja siihenhän tuolla on hyvät tilat, sekä samaten alhaisilla hinnoilla nostaa volyymeja.
http://svenska.yle.fi/artikel/2012/10/19/forsaljning-ombord-pa-nya-kvarkenfarjan-viktig
Kauppa oli Wasa Queenilläkin ja Casino Expressilläkin. Myös Kahlebergilla oli pieni koppimyymälä kun se aloitti liikenteen Merenkurkussa. Se poistettiin RG1:llä ja paikalle tuli muutama pöytä, jolla saatiin hieman lisätilaa "ravintolaan".
Kaikki "baarimyynti "on muuten edelleenkin verovapaata Merenkurkussa, ruoka, alkoholipitoiset ruokajuomat aluksella tapahtuvan ruokailun yhteydessä,karkit jne... Tämä asia on vain ajan saatossa päässyt unohtumaan::)
Ei tosin mahdollista verotonta alkoholin\savukkeiden\nuuskan  myyntiä mahdollisessa myymälässä aluksella. Casino Expressillä esim. myytiin aikoinaan kaljasalkkuja, mutta niistä piti verot maksaa ihan niinkuin lähikaupassakin ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 22.10.2012, 22:08:30
Tulipahan tällä rintamalla kerta heitolla parempia uutisia, mitä osasin edes odottaa. Olin melkein varma, että RG1 vain saa uuden nimen ja maalin pintaan, mutta mikään muu ei sitten muuttuisi miksikään. Toisin kuitenkin kävi.

Tuohan vaikuttaa ainakin tällä hetkellä varsin hyvältä ratkaisulta. Löytyy reilusti rahtitilaa (ehkä myös edellä mainittu ADR-mahdollisuus) ja sen lisäksi vielä kelvolliset matkustustilat. Toivottavasti vielä jaksaa kulkea jäissä riittävän hyvin, niin siinähän on varsin sopiva laiva.

Se mikä olisi aivan ehdoton juttu reppumatkaajien houkuttelemiseksi olisi kunnolliset liikenneyhteydet satamista kaupunkien keskustoihin, kuten loppuraportissakin mainittiin. Vaskiluodosta on toki bussiyhteys keskustaan, mutta se ei ole sidoksissa laiva-aikatauluihin. Holmsundista puolestaan lähin bussiyhteys Uumajaan on n. 3 kilometrin päässä Holmsundin keskustan tuntumassa. Kun bussiyhteyksiin vielä saataisiin parannus niin alkaa kuulostaa aina vaan paremmalta.

Taas kun alkaa mielikuvitus laukkaamaan, niin seuraavaksi tuli mieleen reittiaikataulut, jotka voisivat houkutella viihdematkustajia...

Perjantaina iltalähtö esimerkiksi Vaasasta. Iltalähdön kellonaika sen mukaisesti, että työssäkäyvät ehtisivät mukaan. Viihdettä ja ohjelmaa laivalle. Viihdematkailijat yöksi hytteihin nukkumaan, eteenpäin matkaajat tietysti pääsisivät heti vastarannalla maihin ja eteenpäin. Laiva jäisi laituriin. Lauantai-aamuna mahdollisuus vierailla vastarannan kaupungissa, ja taas lauantai iltalähtö takaisin Vaasaan. Tällöin myös Uumajalaisilla olisi mahdollisuus viihdereissailuun viikonloppuna. Vastaavanlainen järjestely myös Vaasaan palatessa. Sunnuntai iltapäivällä takaisin Uumajaan. Arkipäivinä aikataulut sitten enemmän rahtiliikenteen ehdoilla. Eikös tuossa tulevassa Wasa Expressissä ole nykyään hyttikapasiteetti jotain 300 hytin suuremmalla puolella, jotta laivalla yöpymiinen onnistuisi isommallakin porukalla?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 22.10.2012, 23:40:28
Muutamia säätöjä tuo tosiaan kaipaisi. Ravintolakonseptin olisi oltava mahdollisimman yksinkertainen ja ruuan sisällyttävä lipun hintaan, jolloin niistä "edullisista" juomista voitaisiin sitten joka kerta rahastaa erikseen. Ruokaravintoloina "mättöpaikka" ja "fiinimpi paikka" varmasti riittäisivät ihan hyvin ja humppa/karaokebaari tämän lisäksi. Saunakin olisi mukava, mutta sellaista ei laivassa taida olla ja olisikohan sen rakentaminen vaikka joitakin hyttejä korvaamaan liian iso investointi?
Timo vai Jani (vai olivatko peräti molemmat?) taannoin kertoi Colorin tuotevalikoimasta Oslonvuonon poikittaislinjalla ja tämä ajatus kävi tässäkin kohden mielessä. Jos ylempi autokansi ei autokuormasta täyttyisi, sinne voisi hyvin rakentaa Wasa Express-marketin, jossa olisi myynnissä edulliseen merihintaan mm.kodinkoneita, työkaluja, autojen varaosia etc. Kenties jopa Biltema tai Tuurin kyläkauppa voisi perustaa sinne haarakonttorin (IKEA tuskin, vaikka epäilemättä sponssi saataisiin joillekin vuoroille Holmsundin ja Uumajan IKEAn välisen ilmaisbussin muodossa)..?

Satamajärjestelyt olisi syytä muotoilla mahdollisimman joustaviksi ja vähän henkilöstöä vaativiksi. Lippujen tulostaminen itse taitaisi olla peruslähtökohta, silloin ei sataman luukulla monta työntekijää tarvittaisi. Itse tulostettujen lippujen koodit ja henkkarit voi tarkastaa laivahenkilökuntakin laivaan noustessa tai -kenties vielä edullisempi ratkaisu- noustaessa bussiin, joka vie jalankulkijat autokannen kautta laivaan. Tällöin ei oikeastaan tarvittaisi terminaaliakaan.

Isoin ongelma WE:n kohdalla tulee kuitenkin olemaan konetekninen. Alus ei ole ihan uusi ja se on aiemmissakin toimissaan ajanut paljon ja tiheärytmisesti. Siitä voi itse kukin tehdä johtopäätöksensä, joita ei tarvinne toistella.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 23.10.2012, 00:11:57
Se mikä olisi aivan ehdoton juttu reppumatkaajien houkuttelemiseksi olisi kunnolliset liikenneyhteydet satamista kaupunkien keskustoihin.
Perjantaina iltalähtö esimerkiksi Vaasasta. Iltalähdön kellonaika sen mukaisesti, että työssäkäyvät ehtisivät mukaan. Viihdettä ja ohjelmaa laivalle. Viihdematkailijat yöksi hytteihin nukkumaan, eteenpäin matkaajat tietysti pääsisivät heti vastarannalla maihin ja eteenpäin. Laiva jäisi laituriin. Lauantai-aamuna mahdollisuus vierailla vastarannan kaupungissa, ja taas lauantai iltalähtö takaisin Vaasaan. Tällöin myös Uumajalaisilla olisi mahdollisuus viihdereissailuun viikonloppuna. Vastaavanlainen järjestely myös Vaasaan palatessa. Sunnuntai iltapäivällä takaisin Uumajaan. Arkipäivinä aikataulut sitten enemmän rahtiliikenteen ehdoilla. Eikös tuossa tulevassa Wasa Expressissä ole nykyään hyttikapasiteetti jotain 300 hytin suuremmalla puolella, jotta laivalla yöpymiinen onnistuisi isommallakin porukalla?
Vaasan ja Uumajan kaupunki järjestää linja-autokuljetukset satamista ja satamiin. Se on ihan selvä asia. Ei varustamo ole alusta pelkästään täysin rahdin kuljetukseen ostanut. Kyllä nyt  otetaan huomioon myös ilman autoa matkustavat :thumb:
Wasa Queenillä oli juuri suunnilleen edellä mainittu konsepti käytössä 1999-2000. Tällöin uskottiin vielä matkustajia tulevan tarpeeksi, koska Silja Line korvasi Fennian juuri Wasa Queenillä, missä oli paremmmat ravintolat jne. Tuohon aikaan rahdilla ei vielä ollut niin suuri merkitys( tai niin luultiin?).Merenkurkun neuvosto oli se,joka halusi isomman ja paremman laivan kuin Fennia. Nykyään hiljaisin rahtipäivä on juuri lauantai, laivalle pitäisi saada todella paljon huvimatkailijoita, että lauantai vuorosta tulisi kannattava kesän ja koulujen loma-aikojen ulkopuolella. En usko lauantai vuorojen palaavan.
Edullisempaa on tehdä yhteistyötä alueiden hotellien kanssa, ja tarjota laivamatka+hotelli yö edullisesti. Näin oli muuten myös aluksi Casino Expressillä. Edestakainen laivamatka maksoi vain marginaalisesti vähemmän kuin meno-paluu+hotelliyö viikonloppuna! ::)
Sitten RG Line halusi suuremman osan kakusta, ja yhteistyö hotellien kanssa päättyi jo ennenkuin RG1 aloitti liikennöinnin.
Timo vai Jani (vai olivatko peräti molemmat?) taannoin kertoi Colorin tuotevalikoimasta Oslonvuonon poikittaislinjalla ja tämä ajatus kävi tässäkin kohden mielessä. Jos ylempi autokansi ei autokuormasta täyttyisi, sinne voisi hyvin rakentaa Wasa Express-marketin, jossa olisi myynnissä edulliseen merihintaan mm.kodinkoneita, työkaluja, autojen varaosia etc. Kenties jopa Biltema tai Tuurin kyläkauppa voisi perustaa sinne haarakonttorin (IKEA tuskin, vaikka epäilemättä sponssi saataisiin joillekin vuoroille Holmsundin ja Uumajan IKEAn välisen ilmaisbussin muodossa)..?
Satamajärjestelyt olisi syytä muotoilla mahdollisimman joustaviksi ja vähän henkilöstöä vaativiksi. Lippujen tulostaminen itse taitaisi olla peruslähtökohta, silloin ei sataman luukulla monta työntekijää tarvittaisi. Itse tulostettujen lippujen koodit ja henkkarit voi tarkastaa laivahenkilökuntakin laivaan noustessa tai -kenties vielä edullisempi ratkaisu- noustaessa bussiin, joka vie jalankulkijat autokannen kautta laivaan. Tällöin ei oikeastaan tarvittaisi terminaaliakaan.
"Wasa Express" market ei ehkä olisi mikään huono idea, mutta tulisiko alukselle tosiaan joku Biltema? Tulisi ehkä, jos ei tarvitsisi maksaa vuokraa myyntipaikasta? ::)
RG Line yritti  noita "tulosta itse" matkalippuja. Oli vielä ainakin joku aika sitten muutama automaatti jopa Holmsundin terminaalissa, tosin virrat oli niistä sammutettu jo monta vuotta sitten... ??? Muistaakseni näihin automaatteihin pystyi syöttämään varausnumeron ja kun lippu oli maksettu luottokortilla tulosti automaatti lipun\maihinnousukortin. Jostain syystä näitä automaatteja ei kukaan käyttänyt , vaan porukka meni kuitenkin aina luukulle. Jos oli kotona tulostanut varauksen lipun\varauksen, niin viivakoodin lukija tulosti myös maihinousukortin\lipun. Ehkä kannattaisi yrittää uudelleen? Kaikki, jotka liput puhelimitse varaavat osaisivat kyllä näpytellä luvut näytölle. Ei pitäis olla vaikeempaa ku pankkiautomaatilla. ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 23.10.2012, 00:17:46
Wasa Queenillä oli juuri suunnilleen edellä mainittu konsepti käytössä 1999-2000. Tällöin uskottiin vielä matkustajia tulevan tarpeeksi, koska Silja Line korvasi Fennian juuri Wasa Queenillä, missä oli paremmmat ravintolat jne. Tuohon aikaan rahdilla ei vielä ollut niin suuri merkitys( tai niin luultiin?).Merenkurkun neuvosto oli se,joka halusi isomman ja paremman laivan kuin Fennia.
Tosin Fennian korvaamiseen Wasa Queenillä oli todennäköisesti syynä ennemminkin tuolloin reitistä järjestetyn tarjouskilpailun vaatimukset kuin Siljan usko siihen, että reitillä tarvittiin suurempaa alusta. Tai siis en tietenkään tiedä, mutta kun siihen asti oli pitkään vedetty pääosa vuodesta Fennialla, niin ei kai kukaan uskonut tax-freen loppuessa reitin alkavan vetää enemmän matkustajia?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 23.10.2012, 00:35:21
Tosin Fennian korvaamiseen Wasa Queenillä oli todennäköisesti syynä ennemminkin tuolloin reitistä järjestetyn tarjouskilpailun vaatimukset kuin Siljan usko siihen, että reitillä tarvittiin suurempaa alusta. Tai siis en tietenkään tiedä, mutta kun siihen asti oli pitkään vedetty pääosa vuodesta Fennialla, niin ei kai kukaan uskonut tax-freen loppuessa reitin alkavan vetää enemmän matkustajia?
Tiedettiin, että matkustajamäärät luonnollisesti tippuvat, mutta samalla uskottiin Wasa Queenin hieman hiljentävän matkustaja katoa. Kukaan ei osaanut odottaa matkustajamäärien niin isoa romahdusta! Tosiaan tarjouskilpailussa määriteltiin ehdot, jolloin Fennia käytännössä oli liian pieni ja "vanha"! :o
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 25.10.2012, 12:38:33
Betancuria on lähtenyt hetki sitten Las Palmasista. Kohde näyttää olevan Vaasa ja arvioitu saapuminen on 28.10.
Näyttäisi tulevan Itämerelle Skagenin kautta. Lopullinen valinta Juutinraumasta vai Beltistä nähdään huomenissa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 25.10.2012, 20:16:32
Arvioitu saapumisaikakin on hieman muuttunut: 2012-10-29 08:00

Espanjalainen miehistökö sitä tuo?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 25.10.2012, 20:27:28
Nopeus hiipunut alkumatkan 15-16 solmusta, tämän hetkiseen 8-10 solmuun.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Janne Koskinen - 25.10.2012, 23:24:09
Isoin ongelma WE:n kohdalla tulee kuitenkin olemaan konetekninen. Alus ei ole ihan uusi ja se on aiemmissakin toimissaan ajanut paljon ja tiheärytmisesti. Siitä voi itse kukin tehdä johtopäätöksensä, joita ei tarvinne toistella.

Noi Wärtsilä 12V32 4SA:t on jotain esituotanto/protoja ja ongelmia on piisannut uudesta asti ja monen mestarin tukka on harmaantunut etuajassa. Palonalkuja on ollut konehuoneessa 1990-luvulla useita myös 1997 Vaasa-Umeå reitillä.

Seuraavan kesän Wasa Jubileetahan (Stena Invicta) Silja suunnitteli ostavansa post tax-free liikenteeseen, mutta huonon taloudellisen tilanteen (myyntikuntoon saneeraus) siitä luovuttiin. Olisi varmaan ollut samaan hintaan vähemmän ongelmaisiakin tarjolla?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 26.10.2012, 12:24:34
RG Linen konkurssipesän liiketoiminnot ovat nyt sitten virallisesti luovutettu "NCL":lle. Eikös varustamon aluksella jo pystyisi jonkinlaista risteily toimintaa harjoittaa... 8)  ;D
Juttu päivän Pohjalaisen webissä:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/rg-linen-konkurssipesan-liiketoiminta-nlc-ferry-lle-1.1278148
Tällä hetkellä Betancuria odottelee Skagenin edustalla jotain.On maannyt siellä jo hetken aikaa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 26.10.2012, 13:03:38
Mitenköhän (jos mitenkään) tämä vaikuttaa NLC:n haluamaan Vaasanlaivat-nimeen? Nimihän on (tai on ainakin ollut) RG Linen omistuksessa; siirtyykö nyt nimi muun RG Linen toiminnan kanssa NLC:lle?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 26.10.2012, 13:59:11
Skagenin edustalla otetaan yleensä bunkkeria ja voidaan tietysti tehdä muitakin täydennyksiä. Toinen syy voi olla tuulen laantumisen odottelu. Viime yönä ainakin tuolla oli ollut hieman tuulista.

Edit: Kun pienellä syväydellä kulkevat, niin Juutinrauman kautta sitten tulivat.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 26.10.2012, 17:02:21
Skagenin edustalla otetaan yleensä bunkkeria ja voidaan tietysti tehdä muitakin täydennyksiä. Toinen syy voi olla tuulen laantumisen odottelu. Viime yönä ainakin tuolla oli ollut hieman tuulista.
Bunkkerialus Dana näyttäis käyneen bunkraamassa Betancurian Marinetraffikista päätellen. :)
http://www.marinetraffic.com/ais/se/shipdetails.aspx?imo=8502286
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 26.10.2012, 17:07:29
^Samaa katselin, mutta tuli paikalle Göteborgista asti...  :o
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 28.10.2012, 15:00:33
Näyttäisi saapuvan Vaasaan jo tänä iltana:

Lainaus
Kohde: VAASA
Arvioitu saapumisaika: 2012-10-28 22:00
Tieto vastaanotettu: 2012-10-28 08:09 (0d, 4h 44min sitten)

Sijainti ei näkynyt Marinetraffic (http://www.marinetraffic.com/ais/fi/shipdetails.aspx?MMSI=224471000)'issa juuri nyt, mutta Ahvenanmeri on kai jo ohitettu.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Janne Koskinen - 28.10.2012, 15:41:08
Näyttäisi saapuvan Vaasaan jo tänä iltana:

Sijainti ei näkynyt Marinetraffic (http://www.marinetraffic.com/ais/fi/shipdetails.aspx?MMSI=224471000)'issa juuri nyt, mutta Ahvenanmeri on kai jo ohitettu.

http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=214435
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 28.10.2012, 17:09:15
Aamupäivällä oli jo  Ahvenanmaan pohjoispuolella. Saapumisaika Vaasaan on 22.00.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 28.10.2012, 23:05:45
MarineTrafficin mukaan laiva näyttäisi juuri äsken kiinnittyneen laituriin Vaasassa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jokke Harju - 28.10.2012, 23:20:35
Terveisiä Vaasan satamasta. Alus on kiinnittynyt. Kuvia ja n. 15min video tulee aamulla.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 28.10.2012, 23:52:31
Ne, jotka ei malta odottaa aamuun asti kuvia niin tuossa makupala jo ennen aamua.  :)

(http://i9.aijaa.com/t/00344/11185166.t.jpg) (http://aijaa.com/a8urMt)

Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä kuvan päällä.

Paljon oli satamassa ihmisiä laivaa vastaanottamassa neljän asteen pakkasessa. Onhan se taas hienoa saada Vaskiluotoon monen vuoden tauon jälkeen oikein laivan näköinen laiva. Vaasan saaristossa kohtasivat myös pitkän tauon jälkeen kaksi Ruotsin laivaa, kun RG1 oli matkalla Uumajaan. Näin on viimeksi käynyt silloin, kun Onyx (ex-Fennia) oli viiimeisiä päiviään Vaasassa testiajossa remonttien jälkeen.

Tästä on hyvä jatkaa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jokke Harju - 29.10.2012, 00:20:39

Sanomalehti Pohjalaisen kirjoitus:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/nyt-se-on-taalla-1.1279428

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jokke Harju - 29.10.2012, 00:35:05
Tuossa pari kuvaa minulta, klikkaa kuva suuremmaksi.
Valitan huonoa laatua, kuvattu iPhone 4S :llä.

(http://i1.aijaa.com/t/00527/11185259.t.jpg) (http://aijaa.com/oWKokQ)

(http://i3.aijaa.com/t/00014/11185260.t.jpg) (http://aijaa.com/VHzUNx)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jokke Harju - 29.10.2012, 07:27:31
Tässä lupaamani video. http://youtu.be/nUTnJ1Tgbu8
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 30.10.2012, 17:49:24
Miljoona menee Betancurian kunnostamiseen ennenkuin liikennöinti alkaa. Asiasta lisää Ylen webissä:
http://yle.fi/uutiset/betancuria_ikaansa_nahden_hyvassa_kunnossa/6357357
Ja videopätkä Tuubista:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gbLPrtk-DKQ
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 30.10.2012, 19:19:00
Kävin tänään ottamassa muutaman valokuvan päivänvalossa.

Sama kuvio kuin aiemmin... Klikkaamalla kuvan päällä hiirellä kuvan saa suuremmaksi.

(http://i2.aijaa.com/t/00086/11194808.t.jpg) (http://aijaa.com/En6C77)

(http://i6.aijaa.com/t/00278/11194809.t.jpg) (http://aijaa.com/6RV6PA)

Ja pitihän sitä ottaa myös yhteiskuvaa nykyisestä ja tulevasta...

(http://i10.aijaa.com/t/00159/11194810.t.jpg) (http://aijaa.com/lPXqSh)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 30.10.2012, 20:14:10
Vasabladetin sivuilla olevassa videossa (löytyy myös JuuTuubista: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gbLPrtk-DKQ#!) NLC Ferryn johtokunnan puheenjohtaja kertoo, etta Wasa Expressin kylkeen maalataan Vasabåtarna-teksti. Ilmeisesti siis NLC Ferry on saanut/saamassa oikeudet perinteiseen Vaasanlaivat-nimeen. Hyvä niin.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 30.10.2012, 22:06:33
Kävin tänään ottamassa muutaman valokuvan päivänvalossa.

(http://i6.aijaa.com/t/00278/11194809.t.jpg) (http://aijaa.com/6RV6PA)

FRED. OLSEN Express tekstit on näköjään jossain vaiheessa jo kadonneet. Tosin olihan jo Marinetraffic'issa Skagen'issa kuvattu valkea laiva.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 31.10.2012, 12:12:00
Mkä mahtaa olla RG1n kohtalo? Romutus?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 31.10.2012, 16:56:29
(http://www.hermola.net/images/Betancuria_s.jpg)

:)

http://www.marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?imo=8000226
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jokke Harju - 31.10.2012, 17:35:12
Näkyy Taunon linkittämänä edelleen aluksen nimi korjaamatta tietosivulla. Pikkukuvassa se jo näkyy:

(http://i5.aijaa.com/t/00243/11199496.t.jpg) (http://aijaa.com/xTVmnZ)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 05.11.2012, 02:34:49
FRED. OLSEN Express tekstit on näköjään jossain vaiheessa jo kadonneet. Tosin olihan jo Marinetraffic'issa Skagen'issa kuvattu valkea laiva.

Fred Olsen tekstit oli maalattu piiloon jo Las Palmasissa. Sitä en tiedä miten pitkään ehti olla siellä valkokylkisenä.

Mkä mahtaa olla RG1n kohtalo? Romutus?

Ei ole ainakaan minun korviin tullut mitään tietoa RG1:n kohtalosta. Veikkaisin, että myydään alle markkinahinnan. Konkurssipesällä ei varmastikkaan ole varaa eikä varmaan haluakaan makuuttaa laivaa käyttämättömänä kovinkaan pitkään. Kuluthan juoksee kuitenkin koko ajan, joten sen perusteella uskoisin kauppojen syntyvän nopeasti. Samanlaista farssia ei takuuvarmasti ole luvassa kuin oli Casinon kohdalla. Toisaalta eihän RG1 aivan ikäloppu laiva ole, vaikka parhaat päivänsä onkin jo nähnyt. RG1 on itseasiassa 2 vuotta nuorempi kuin Betancuria. Voisi sillä vielä tulevaisuuttakin olla ehkä jollain puhtaasti rahtipainotteisella reitillä, johon ei ole tarkoituskaan houkutella matkustajia.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 10.11.2012, 21:57:27
Onkos Betancurian/Wasa Expressin telakoinnista näkynyt mitään tietoa? Vaasan satamassa se ainakin vielä näkyy köllöttävän.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 11.11.2012, 00:08:45
Tuohan on viimeeksi käynyt telakalla elokuussa 2011 (ainakin MarineTrafficistä löytyvien kuvien perusteella), joten lienee mahdollista että kaikki muutostoimet suoritetaan Vaasassa laiturissa ja laiva telakoidaan vasta loppuvuodesta 2013. Jos siis olen ymmärtänyt oikein, että telakoinnit pitää tehdä parin vuoden välein.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 11.11.2012, 22:55:11
Muistelisin, että aluksi on tarkoitus tehdä vain pieniä muutoksia ennen liikenteen aloittamista, joten eipä taida telakalle mennä. Satamassa siistitään ja tehdään ne huollot mitä on suunniteltu tehtäväksi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 01.12.2012, 07:00:14
Kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa kaivataan. http://yle.fi/uutiset/varustamoyhtio_vaasan_ja_uumajan_kukkarolla/6392437 (http://yle.fi/uutiset/varustamoyhtio_vaasan_ja_uumajan_kukkarolla/6392437)

Varustamon kotisivutkin alkavat muodostua pikkuhiljaa. http://www.vaasanlaivat.fi/ (http://www.vaasanlaivat.fi/)  :beer:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 01.12.2012, 16:48:28
Nyt voi sitten varata päiväristeilynkin Uumajaan.  ;) Hinta sama kuin yhdensuuntaisella matkalla. Hyttejä myöskin tarjolla ja niissä yöpyminen mahdollista. http://www.vaasanlaivat.fi/?page_id=15 (http://www.vaasanlaivat.fi/?page_id=15) Pientä ontumista havaittavissa suomenkielen osalta ko. sivustolla, mutta eivät liene vielä täysin valmiit...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jokke Harju - 03.12.2012, 20:46:05
RG-Linen aikataulujen mukaan laiva liikennöintiä on myös keväällä 2013.
Jatkuuko liikenne RG1 vai Wasa Express laivalla?

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 03.12.2012, 20:49:25
Vuoden alusta Wasa Expressillä. Ne on jo jonkin aikaa myyneet kevään matkoja  Wasa Expressille  RG Linen sivuilla.  Mutta nyt kun alkaa omat sivut  valmistumaan niin varmaan vähitellen jää RG Linen sivusto pois käytöstä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 18.12.2012, 16:08:42
Ei sitte alkaakaan liikennöinti vielä 1.1 2013.  :'( Syynä viivästyneet moottoreiden varaosa-toimitukset alukselle. Soittivat Vaasanlaivoilta tänään mulle ja tarjositvat matkan peruuttamista tai siirtämistä. Harmittava liikenteen aloituksen myöhästys kaikille.
En taida keritä sitten 4.1 2013 matkalle Vaasasta, mutta myöhemmäksi tammikuulla olinkin jo toisen matkan varannut aikaisemmin.   :thumb:
Varustamon kotisivuilla  ei tosin mainita mitään syytä miksi liikennöinnin aloitus siirtyy kolmella päivällä, vaan puhutaan liikennöinnin alkamisesta 4.1 2013... ::)

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 03.01.2013, 15:56:32
 Vaasanlaivat aloittaa liikennöinnin Vaasan ja Uumajan välillä perjantaiaamuna 4.1.
Neitsytristeilylle Wasa Express -alukselle lähtee noin 500 matkustajaa.

iltasanomat[/url (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288529108322.html?ref=rss)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 03.01.2013, 15:59:38
Huomenna sitten ajan autoni Wasa Expressin kannelle Holmsundista ja klo18 lähtö kohti Vaasaa. Päivällä yritän keritä kuvaamaan kun Wasa Express saapuu Holmsundiin. :thumb:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 03.01.2013, 16:56:52
Neitsytristeilylle Wasa Express -alukselle lähtee noin 500 matkustajaa.

Monellekos hengelle se nyt sitten lopulta rekisteröitiin? Täyttä 1536:tta sinne ei kai tullut? YLE:n uutissivulla (http://yle.fi/uutiset/betancuria_ikaansa_nahden_hyvassa_kunnossa/6357357) puhuttiin aikanaan 600:sta:

Lainaus
Tulevaan alukseen mahtuisi 1500 matkustajaa, kuitenkin laiva rekisteröidään pienemmälle matkustajamäärälle kustannussyistä.

-Tää merenkurkun liikennehän on vahvasti kausiluonteista ja on arvioitu, että sellaiset 600 matkustajaa on sellainen optimaalinen matkustajamäärä, toteaa Vaasan kaupungin talousjohtaja Jan Finne.

Saisivat muuten laittaa nettisivulleen esittelyn laivas(tos)taan; niinhän sitä on tapana tehdä :)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 03.01.2013, 20:23:55
Saisivat muuten laittaa nettisivulleen esittelyn laivas(tos)taan; niinhän sitä on tapana tehdä :)
Laita varustamolle sähköpostia  niin eivätköhän asian huomioi välittömästi, elleivät ole jo suunnittelemassa esittelyä. :thumb:
Pieni juttu myös Pohjalaisen webissä liikenteen aloituksesta. :)
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/m-s-wasa-express-neitsytristeilylle-perjantaina-1.1313125
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 04.01.2013, 15:12:33
Kuvasarja Wasa Expressin saapumisesta Uumajaan "pitkästä aikaa"  :thumb:
https://skydrive.live.com/?cid=0326ff44563ccf52#cid=0326FF44563CCF52&id=326FF44563CCF52%21840
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 05.01.2013, 18:23:41
Noh, missäs on kokemukset laivalta? Pohjalaisessa jotain: http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/m-s-wasa-express-perilla-katso-kuvia-risteilylta-1.1314306 (http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/m-s-wasa-express-perilla-katso-kuvia-risteilylta-1.1314306)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 06.01.2013, 00:16:11
Mikäköhän lienee syy, että purku ja lastaus sekä Vaasassa että Uumajassa tapahtuu ainoastaan perärampin kautta? Eikös tuossa kipossa ole kumminkin toimiva keulavisiiri ja ramppi?

Ylellä on muutama kuva laivan sisältä ja videopätkää:
http://yle.fi/uutiset/kuvagalleria_wasa_express_uudistui_miljoonalla_neitsytmatkalleen/6438092# (http://yle.fi/uutiset/kuvagalleria_wasa_express_uudistui_miljoonalla_neitsytmatkalleen/6438092#)
http://areena.yle.fi/?q=wasa+express&media=video (http://areena.yle.fi/?q=wasa+express&media=video)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 06.01.2013, 00:55:24
Ylempi autokansi pitää kaiketi hoidella joko ahterin tai bb-sivustan rampin kautta ja sisäisiä ramppeja ei ilmeisestikään ole? Jos siltoja yläramppiin ei kummassakaan satamasa ole, on kätevämpää vetää pakki päällä molempiin päätyihin.
Onko satamissa muuten riittävän korkeita matkustajaputkiakaan vai heitetäänkö jalankulkijat sisään/ulos jotain erikoisjärjestelyjä hyödyntäen?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tapani Salonen - 06.01.2013, 11:01:48
Edellä mainitussa YLE:n videossa matkustajat kävelevät autokannen kautta sisään
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 06.01.2013, 12:43:16
Ylempi autokansi pitää kaiketi hoidella joko ahterin tai bb-sivustan rampin kautta ja sisäisiä ramppeja ei ilmeisestikään ole? Jos siltoja yläramppiin ei kummassakaan satamasa ole, on kätevämpää vetää pakki päällä molempiin päätyihin.
Onko satamissa muuten riittävän korkeita matkustajaputkiakaan vai heitetäänkö jalankulkijat sisään/ulos jotain erikoisjärjestelyjä hyödyntäen?
Edellä mainitussa YLE:n videossa matkustajat kävelevät autokannen kautta sisään
Parin viikon päästä pitäisi valmistua maihinnoususiltojen muutostyöt Holmsundissa ja Vaskiluodossa, jolloin laivaan\laivasta pääsee lankkujen kautta sisään\ulos :thumb:
Trailer\auto hissi on ollut joskus aikoinaan aluksella, mutta se on poistettu käytöstä jo kauan sitten.Lisäksi autojen hissillä nostelu veisi liikaa aikaa?6-autokannen ramppeja ei ainakaan perjantaina tarvinnut käyttää. Tulevat kuitenkin tarpeeseen varmaankin lomien aikoihin, jolloin kaikki kaistametrit tarvitaan? :)
BB-sivustan rampit voisi kyllä rakentaa Holmsundiin ja Vaskiluotoon, mutta satamat eivät liene innokkaita niitä rakentamaan kustannussyihin vedoten? :-X
Alus on kyllä nyt todella hyvässä kunnossa ikäisekseen, kun sitä on kunnostettu miljoonalla eurolla! :) Porukkaa tuli myös Holmsundista todella paljon alukselle ja ravintolassa sai jonottaa ruokaa. Sitten kun tanssibaari aukesi, niin tuli paljon väljempää. Tähän kun vielä laskee, että aluksessa on myös iso kafeteria joka on auki loma-aikoihin, niin kyllä aluksella kelpaa matkustaa. :) On se niin iso muutos matkustus mukavuudessa verrattuna RG1:seen.
En ole M\S Eckeröllä matkustanut, mutta eiköhän aluksena Wasa Express ole ihan vertailukelpoinen ko. alukseen nähden?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 06.01.2013, 13:33:52
Kuvasarja Wasa Expressin saapumisesta Uumajaan "pitkästä aikaa"  :thumb:
https://skydrive.live.com/?cid=0326ff44563ccf52#cid=0326FF44563CCF52&id=326FF44563CCF52%21840
Päivitetty lisää iltakuvia aluksen kannelta.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Ikävalko - 06.01.2013, 19:00:19
Kyllähän hei noista muutamista sisäkuvista vaan huokuu se sellainen"vanhan hyvänajan"laivafiilis,mitä valitettavan harvoin pääsee nykyään kokemaan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Daniel Kosk - 18.01.2013, 13:57:13
Vaasanlaivat - Vasabåtarna
Vaasanlaivojen perjantailähtö on peruttu teknisten ongelmien takia. Ongelmat on saatu korjattua, mutta laiva on kylmä ja lämmön saanti takaisin on tehtävä hitaasti. Täten perjantain lähtö sekä Vaasasta että Uumajasta on peruttu.

Valitamme tapahtunutta.

https://www.facebook.com/VaasanlaivatVasabatarna?ref=stream
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 18.01.2013, 15:49:01
Ongelma ollut "öljypolttimessa".
http://yle.fi/uutiset/lampoongelmat_estivat_wasa_expressin_lahdon/6457315
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 19.01.2013, 06:24:59
Wasa Express lähtee tänään klo 19 charter-risteilylle.  :beer:  http://www.vaasanpingviinit.com/ (http://www.vaasanpingviinit.com/)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 19.01.2013, 22:30:36
Wasa Express lähtee tänään klo 19 charter-risteilylle.  :beer:  http://www.vaasanpingviinit.com/ (http://www.vaasanpingviinit.com/)
Tais joutua pingviinit tavalliselle sauna reissulle. Wasa Express on huollossa ens viikon tiistaihin asti... :'(
Itte joudun bussiin Vaasa-Haaparanta-Uumaja huomenna. :(
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 20.01.2013, 08:13:28
Kyllä se charter-risteily taisi onnistua. Ainakin Vaasan Pingviinien FB-ryhmän sivulta saa sellaisen käsityksen. Ikävä juttu tuo huoltokatkos, mutta hyvä että edes bussikuljetuksen järjestävät Uumajaan. Olisiko siinä mitään järkeä, että rahtaisivat konkurssipesältä RG1:sen? Lienee varmaan liian iso projekti yhdelle päivälle...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 20.01.2013, 10:36:41
Kyllä se charter-risteily taisi onnistua. Ainakin Vaasan Pingviinien FB-ryhmän sivulta saa sellaisen käsityksen. Ikävä juttu tuo huoltokatkos, mutta hyvä että edes bussikuljetuksen järjestävät Uumajaan.
AIS:n mukaan Wasa Express ei kyllä liikahtanut laiturista juuri mihinkään,(AIS:n mukaan korkeintaan köydet ollu irti laiturista) ja jos laiva ois tosiaan jäärännissä käynyt, niin eikai tänään bussilla lähdettäis Tornio\Haaparannan kautta?  ??? Päivän Pohjalainen kertoo, että lämmitysongelmat laivalla jatkuvat. ???
Mutta toden totta, Pingviinit on ollut risteilyllä niiden facebookin mukaan!  ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 21.01.2013, 19:48:34
Toivotaan,että Wasa Express pääsee liikenteeseen jälleen tiistaina. :thumb: Aluksen "epävirallisen"Twitterin mukaan "putkimiehet" vauhdissa aluksella korjaamassa sprinklereitä yms.. :thumb:
Viime torstaina Holmsundissa tehtiin alukselle Port State Controll. Alus laitetttiin\pakotettiin Black Out tilaan, jolloin testattiin aluksen hätägeneraattorit yms. Myös palontorjuntajärjestelmää (sprinklereitä) testattiin. Aluksen "epävirallisen" Twitterin mukaan ei ois kannattanu kastella ihmisiä... ;D  ;D
Holmsundissa oli -20 astetta pakkasta ja sprinkleri järjestelmä jäätyi.
Nyt sitten kysymys: Ei kai sentään edes ISPS-koodissa käsketä testaamaan palontorjuntajärjestelmää -20 asteen pakkasessa? :o  Eikö ko. testiä olisi voinut suorittaa hieman lämpösemmällä kelillä?  :deal:

http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/vaasanlaivat-liikenteeseen-huomenna-1.1322452
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Janne Raiskinmäki - 22.01.2013, 08:46:58
Näin maakravusta tuntuisi ihan hyvältä, että järjestelmä testataan kovalla pakkasella.  Onhan se kiva tietää mitä tapahtuu. Tulipaloja kun syttyy kovallakin pakkasella..


Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Petri Lahti - 22.01.2013, 09:59:07
Toivotaan,että Wasa Express pääsee liikenteeseen jälleen tiistaina. :thumb: Aluksen "epävirallisen"Twitterin

Keskiviikkoon menee. Facebook kertoo:

Vaasanlaivat - Vasabåtarna

Joudumme vielä perumaan tämän illan 22.1 lähdön Vaasasta ja huomisen 23.1 lähdön Uumajasta klo 08:00. Seuraavat lähdöt Vaasasta keskiviikkona 23.1 klo 14:30 ja UUmajasta 20:00.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 23.01.2013, 16:51:38
Nyt on Wasa Express matkalla kohti Uumajaa. :thumb: Jäänmurtaja Ale on menossa Norra Gloppetia kohti, että saadaan Wasa Express vauhdilla Uumajaan! :thumb:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 25.01.2013, 14:08:51
Laita varustamolle sähköpostia  niin eivätköhän asian huomioi välittömästi, elleivät ole jo suunnittelemassa esittelyä. :thumb:

No nyt on tullut kohtaan 'Kuvia', paitsi suuri määrä kuvia laivasta/laivalta, myös tietoja aluksesta. Kuljetuskapasiteettia (matkustajat/hytit/ajoneuvot/rahtimetrit) jäin vieläkin kaipaamaan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 30.01.2013, 12:05:07
Taas on juttua sekä Pohjalaisessa sekä Vasabladetissa Merenkurkun tulevaisuuden autolautasta. Vasabladetin kuvitteellisessa kuvassa aika hurjan näköinen alus. :D
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/merenkurkkuun-tavoitellaan-tuliteraa-laivaa-1.1328097
http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=223742
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 30.01.2013, 13:35:41
Tuo Vasabladetin kuvitus taitaa olla Wärtsilän pari vuotta sitten jossain yhteydessä julkaisema konseptilautta.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Melker Söderudd - 03.02.2013, 08:13:03
Alku aina vaikeaa.. mut puikko palamaan niin kyllä se siitä!

IS:Kovan onnen ruotsinlaiva rikki taas - aamulähdöt peruttu

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288537269718.html (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288537269718.html)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 03.02.2013, 22:28:24
Taisi puolisen tuntia myöhässä lähteä. Onkos siellä Vaasassa pahastikin jäitä vai miksi se tuollaista reittiä ajaa? Jonkin matkaa mentiin suuntaan 251 astetta.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 03.02.2013, 22:54:09
Kun kattoo Marinetraffikista kuljettua väylää, niin kyllä se on ihan normaali! Fågelskäristä Ensteniin, mitään muuta väylää siellä ei ole tolle syväykselle. Ihan hyvää vauhtia ränniä aukoo, täysillä avovedessä aikasemmin viikolla meni jopa hieman yli 18-solmua, ja saariston jäärännissä parhaillaan lähes 14 solmua on hyvää vauhtia! :thumb:
Se reittiviiva mikä näkyy Googlessa on ihan minne sattuu, en tiedä että uskaltaisinko edes omalla 20-heppasella perämoottoriveneellä sitä viivaa seurata... ;D


Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Laakso - 04.02.2013, 12:50:38

Nettisivujen hinnastosta sattui silmiin tällainen huomautus:

"Valitettavasti emme tällä hetkellä voi tarjota hyttejä teknisten ongelmien takia. Valitamme tilannetta ja toivomme että saamme ongelman ratkaistua pikimmiten."

Onkohan kyse lämmitysongelmista edelleen?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 04.02.2013, 20:02:30
Nettisivujen hinnastosta sattui silmiin tällainen huomautus:

"Valitettavasti emme tällä hetkellä voi tarjota hyttejä teknisten ongelmien takia. Valitamme tilannetta ja toivomme että saamme ongelman ratkaistua pikimmiten."

Onkohan kyse lämmitysongelmista edelleen?
Taitaapa olla aikalailla ikäloppu romu tämä "Wasa Express", tai eipä ainakaan sellaiselta mielikuvalta voi oikein välttyä, kun liikenteen takkuavaa alkua on seurannut. Pitää varmaan ottaa pian taas vanha kunnon "Rabbe Grönblom Ykkönen" käyttöön.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 04.02.2013, 20:34:21
En ole satavarma tästä - lankulla ja laivan twittersivulla tulee käsitys että osassa laivaa oli vesivahinko sprinklereiden petettyä pakkaskokeessa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 04.02.2013, 23:24:18
Ja vielä kerran oliko ne sprinklerit pakko testata juuri silloin kun oli tammikuun kylmin päivä. ??? Kuulemani mukaan samalla tavalla on muitakin laivoja "jäädytetty" pahimmillaan lähes telakoitavaksi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 05.02.2013, 10:48:10
Nyt on sitten Trafin ylitarkastaja kommentoinut asioita päivän Pohjalaisessa:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/vanha-rouva-karsi-kanarialla-1.1332131
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 10.02.2013, 21:44:33
Olipa vähän ikävä lehtijuttu WE:stä. Toisaalta paperiversiona kyseinen lehtiartikkeli selvitti vähän laajemmin asiaa kuin nettiversio. Itse tulkitsin laajemman tekstin enemmän siihen suuntaan, että 32-vuotias laiva vaan ei ole enää kuin uusi, ja pieniä takaiskuja voi tulla vastaan aivan kuten mille tahansa saman ikäiselle laivalle. Eihän se RG1:n alkutaivalkaan merenkurkussa mitenkään ruusuinen ollut, mutta vähitellenhän sekin varmuutta löysi.

Itse olen sitä mieltä, että ei ammuta alas ennen aikojaan laivaa eikä varustamoa. Uskon, että ihan kelvollisesti WE tulee hoitamaan tehtävänsä, joka tyydyttää sekä rahtiliikenteen tarpeet että matkustajaliikenteen tarpeet. Alku aina vaikeaa, mutta parempaa kohti. Uusi varustamo on otettu vähän epäreilustikkin silmätikuksi aina, kun jotain häiriöitä sattuu. Sattuuhan niitä häiriöitä muillakin, mutta ei niistä niin isoja otsikoita revitä mediassa.

Omalta osaltani ainakin toivon, että varustamo saa tuulta purjeisiinsa uutta vauhtia merenkurkun liikenteeseen. Kyllähän matkustajaviihtyisyys on huomattavasti paremmalla mallilla nyt kuin mitä RG1:n aikana.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 13.02.2013, 15:46:05
RG1 alusta koskeva keskustelu siirretty tänne. 

http://www.maritimeforum.fi/index.php?topic=16098.90
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Ikävalko - 15.02.2013, 05:13:00
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013021516678481_uu.shtml
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Matti Holmström - 09.03.2013, 12:28:27
Löytyi ensimmäiset tilastot matkustajaluvuista tammikuun osalta ja helmikuun luvut tässä linkin tarinassa ovat osittan varaustietojen ennusteet koska VK:n juttu päivitetty helmikuun 11 pv.
http://www.vk.se/798192/succe-for-vasabaten


Olisiko ollut keskiviikon tai torstain YLE paikallisuutiset Pohjanmaan alueelta tiesi kertoa että Wasa Expressin korjauskulut ovat nousseet n. 3 milj. eur paikkeille ja Umajan kaupunki takaa korjauksiin menevät lainarahat.  Varustamolle tullut täysin yllätyksenä näinkin suuret kulut. Tähän juttuun en etsinyt linkkiä mutta löytynee YLE areenan puolelta paikallisuutis osastolta. Ei siinä tarkempaa tarinaa enempää.  Mutta tuo matkustajaluku lienee kohtuullinen hankalasta aloituksesta huolimatta ja odotukset varustamolla lienee ihan hyvät. 
Toivottavasti Wasa Express pysyy nyt kunnossa kun pääsiäis / kevätsesonki tuloillaan ja muutenkin kun mennään kesää kohti.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 09.03.2013, 16:38:55
Aluksella on ollut niin paljon porukkaa hiihtolomien aikaan, että peräkahvila on myös ollut avoinna torstai-sunnuntai. Tarkemmin en pysty matkustajamääriä tietämään,mutta kyseessä lienee vänintään 2-3 kertaa enemmän matkustajia kuin RG Linellä oli vastaavina aikoina parhaimmillaan. :thumb:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Joni Huopana - 09.03.2013, 16:46:45
Hienoa! Minkäs makuista ja laajuista tarjontaa ruoka- ja kahvilapuolella on ollut?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 09.03.2013, 17:27:42
Ruoka on hyvää. Päivän annos riittää hyvin kaikille. Torstaina 7.3 söin oikeaa perunamuusia ( ei mitään pussijauhomuusia) sekä riisiä,kanaa ja jotain lihapataa. Lisäksi samaan runsas vaihto-ehto eri salaatteja sekä ruisleipä+ juoma 13 euroa, mun mielestä ihan käypä hinta hyvästä ruuasta.
Lisäksi löytyy jokunen muu vaihto-ehto tilattavaksi, hampurilaislautanen, paistettua ahventa,lasten annokset jne. Kahvilasta löytyy tottakai leipiä,kahvipullaa jne.täysin riittävä valikoima kaikille. Taitaa olla Vaasalaisen leipomon tuotteita. :thumb:
Alukseen mennään edelleen autokannen kautta. Vaasan ja Uumajan satamat eivät ole vieläkään asentaneet uusia maihinnoususiltoja. Sähköpyörätuoli (permo) ei mahdu hissiin autokannelta, ja näinollen alukselle pääsee ainoastaan tavallisella pyörätuolilla. Toivotaan, että satamat rupeavat sovittamaan/asentamaan maihinnoususiltoja pikimmiten!
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 14.03.2013, 18:36:49
Wasa Expressin Twitterissä tänään:
Kahdessa kuukaudessa 12000 matkustajaa!  :thumb:
Eli hyvin on matkustajat löytäneet alukselle. Luin Landgångenilta matkakertomusta ja siellä joku mainitsi, että maaliskuun alussa oli jopa niin täyttä ainakin yhdellä vuorolla autokannella, että ainakin yksi kutoskannen autohyllyistäkin oli otettu käyttöön. :)

Tässä hieman tarkempaa tietoa: (lähteenä Västerbottens Kuriren helmikuu 2013)
http://www.vk.se/798192/succe-for-vasabaten

                                                2011                      2012                     2013

Matkustajat tammikuu           1 899                    1 807                    4 408

Lähdöt tammikuu                       35                        37                        44

Rahti\tonnit  tammikuu           17 600                12 400                   17 500

matkustajat helmikuu*          1 770                  1 900                     5 440

matkustajat  vuositasolla*       45 000               72 000              >100 000
*helmikuun varaustilanne
* arvio koko vuosi 2013
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 21.03.2013, 19:23:34
Tänään on tullut julki kaksi vallan erilaista tietoa koskien Ruotsin hallituksen tuesta Merenkurkun liikenteeseen. Ensin kaikki oli selvää, ja että hallitus pitää tärkeänä liikennettä ja on mukana tukihakemuksissa EU:lle Uumajan kanssa. Kaikki hyvin! ::)
http://www.vk.se/824259/stod-till-kvarkentrafiken
Sitten kolahtaa muutaman tunnin päästä. Hallituksen tuki hankkeelle on "tuulesta tempastu" bluffi(a) kuten sanotaan. Koska näin on, eroaa hankkeen koordinaattori Bertil Hammarsteds tehtävästä, koska ei usko enää tukea tulevan hallituksesta johtuen.Vuoden työ valuisi näin ollen hukkaan ???
Stödet till färjan bluff... :'(
http://www.vk.se/824589/stodet-till-farjan-en-bluff
Hallitus ei satsaa yhtäkään kruunua EU-projektiin koskien uutta Merenkurkun alusta lukee mustalla otsikossa.
Ja päivän Vasabladetissa taaseen puhutaan tulevaisuuden LNG-poltto-aineella kulkevasta aluksesta,jossa kuva "kuljetusteistä" Uumajasta ja Vaasasta ympäri Eurooppaa...
http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=228865
Elikkä käytännössä  hakemus EU:lle lähtee, mutta ruotsin hallitus ei ole siinä mukana siinä muodossa, että antaisi hankkeelle rahaa. :(
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 26.03.2013, 23:09:21
Tukihakemus on jo matkalla Brysseliin, toivotaan että sieltä sitten tulee hyviä uutisia syksyllä. :thumb:
EU:lle ei jutun mukaan ole mitään väliä onko ruotsin hallitus antanut antaa rahaa hankkeeseen vai ei. Uumaja on itse jutun mukaan maksamassa ko. 250000 euron summan,minkä ruotsin hallitus jätti maksamatta!
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/tukihakemus-on-jo-matkalla-brysseliin-1.1361803
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 03.04.2013, 23:40:11
Mikäs siinä Wasa Expressin yhdessä apukattilassa on, kun sitä ei saada katsastettua? Status on jo punaisella!
https://exchange.dnv.com/exchange/main.aspx?extool=vessel&subview=surveys&vesselid=12763

Edit:
Ulkopuolinen manager-yhtiö (maarianhaminalainen Baltic Maritime Consulting Ltd) näyttää jääneen pois ja NLC Ferry Ab Oy huolehtii nyt itse laivastaan.
https://exchange.dnv.com/exchange/main.aspx?extool=vessel&subview=owner&vesselid=12763

Edit 2:
No nyt on se apupata saatu lopultakin katsastettua ja WE:n 'Status' muutenkin OK: :thumb:
Lainaus
Not Due  Auxiliary boiler, vertical shell type F  Helsinki 2013-05-07   2015-01-31

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.04.2013, 16:35:01
Wasa Expressin lauantai risteilyt ovat suosittuja. Tulevan lauantain risteily on lähes loppuunvarattu, eli noin 600 matkustajaa! :thumb: Hyvä, että risteilyt ovat suosittuja. :) Kesäksi matkustajakapasiteettia ilmeisesti myös nostetaan hieman. Lomakuukausina varmaan tollasia 600 matkustajan vuoroja tulee lisää muutoinkin kuin lauantaisin. :thumb:
http://www.vk.se/842070/populart-med-kryssning
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Matalamäki - 11.05.2013, 08:58:44
http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/mita-ihmetta-wasa-expressin-nimi-muuttui-wasa-lineksi-1.1386493
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 11.05.2013, 12:30:38
Lehdistön kyvyttömyyden lisäksi tämä kertonee ehkä siitä, että laivan kylkeen olisi sittenkin kannattanut maalata laivan eikä varustamon nimi. Myöskin varsin tylsää, että varustamon nimi päätettiin käyttää muodossa Wasa Line perinteikkäämmän Vaasanlaivojen sijaan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Joni Huopana - 11.05.2013, 16:14:28
Outoa. Eikös Vaasanlaivat-nimen oikeudet ostettu ihan tätä varten?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 11.05.2013, 17:06:23
Kyllä historiasta löytyy myös nimi Wasa Line.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasanlaivat#Yhti.C3.B6n_nimihistoria
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 11.05.2013, 19:41:32
Toki, mutta Wasa Line ehti olla firman nimenä vain pari vuotta. Ja toisekseen kuten Jani edellä viittasikin, NLC Ferry on erikseen Vaasanlaivat-nimen oikeudet ostanut (RG Linen konkurssipesältä kylläkin).
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko Vartiainen - 12.05.2013, 12:11:08
Silja Festival aisapariksi merenkurkkuun. :-X
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Matti Holmström - 12.05.2013, 14:28:03
Yritystietokannassa RG-Line konkkapesä omistaisi edelleen Vasabåtarna nimen aputoiminimenä ja aputoiminimen rinnakkaisena sen suomenkielinen versio. 
Wasa Line Oy toiminta lakannut 2001 vuonna ja ei selviä kuka olisi rekisteröinnyt nyt lähiaikoina. Tietokanta ei varmaan ihan ajantasalla mutta uskoisin että NCL Ferry olisi rekisteröinnyt aputoiminimekseen tuon Wasa Linen koska viime elokuun perustamisen ja PRH tietojen mukaan sillä ei ole mitään aputoiminimeä missään vaiheessa.

Tallink Silja tai edes Sally Ab:n alaisuudessakaan ei näitä Wasa Line ja Vaasanlaivat ole olleet aikoihin joten se siitä paluusta. Markkinat joille Tallink Siljan ei todellakaan kannata sotkeentua.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 12.05.2013, 15:18:54
Noista nettiin julkaistuista kuvista saa käsityksen, että uusi nimi olisi Wasaline eikä Wasa Line. PRH:sta ei kyllä tuollakaan nimellä mitään tietoa. Ehkä huomenna olemme viisaampia, kun NLC Ferry tiedottaa asiasta.

btw. Itse olisin pitänyt enemmän vanhasta Vaasanlaivat -brändistä, Wasaline kuulostaa ihan Vaseliinilta.  :-X

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 12.05.2013, 19:06:07
Itse olisin pitänyt enemmän vanhasta Vaasanlaivat -brändistä, Wasaline kuulostaa ihan Vaseliinilta.  :-X

Yllättävä valinta minustakin; toki Wasaline (tai Wasa Line) on lyhyempi eikä vaadi suomen- ja ruotsinkielistä muotoa, mutta mieluummin olisin nähnyt tutun Vaasanlaivat - Vasabåtarna. Toivottavasti edes vanha, ainakin minusta onnistunut, lokki-logo säilyy. 
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 12.05.2013, 22:37:09
Juuri nyt wasaline.fi avaa selaimeen "Vaasanlaivojen vanhan logon ja tekstin" sekä Suomeksi että Ruotsiksi eikä mitään muuta ::)
Edit: Nyt osoitteesta aukeaa Wasalinen nettisivut.(samat tottakai kun aikaisemmin Vaasanlaivat.fi)  :)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 13.05.2013, 11:03:53
Lehdistötiedote: http://www.wasaline.com/fi/lehdistotiedote-13-5-2013-vaasanlaivat-on-nyt-wasaline/#.UZCd8B1HLXh (http://www.wasaline.com/fi/lehdistotiedote-13-5-2013-vaasanlaivat-on-nyt-wasaline/#.UZCd8B1HLXh)

Vaasanlaivat on nyt Wasaline
NLC Ferry aloitti liikenteen merenkurkussa alkuvuonna nostalgisella Vaasanlaivat nimellä. Kevään aikana strategiaa on hiottu ja konseptia on parannettu. Tänään lanseerataan Wasaline, joka tulee olemaan varustamon uusi markkinointinimi. jne...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Matti Holmström - 13.05.2013, 11:52:34
Nyt on mielestäni erittäin onnistunut brandäys jos nyt niin vois sanoa, nimi kohdallaan ja lehdistötiedoitteessa mainittu perustelu on erittäin hyvä.  Olihan Vaasanlaivan nimellä perinteet mutta nyt on uudet tuulet ja omistajat, eli uusi aikakausi alkakoot.

Ajoituksin on erittäin hyvä näin kesän kynnyksellä kun firma saa lehdistötiedoitteen kautta lisämarkkinointia mitä näissä positiivisissa tiedoitteissa on tapana hakea.
Logo onnistunut ja uskon että kun tekevät vielä markkinoinnissa kunnolla duunia niin homman pitäisi onnistua.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 13.05.2013, 15:06:40
Onneksi ne ruosteraitaiset kyljet ja se keltainen piippu on nyt myös maalattu uudestaan, joten ei ole uusissa kuvissa enää ihan yhtä hyytävän näköinen.

http://www.wasaline.com/sv/wasa-express/#.UZDXDB1HLXg (http://www.wasaline.com/sv/wasa-express/#.UZDXDB1HLXg)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 13.05.2013, 19:06:32
Kyljen logotekstistä puuttuu lokki - tai sitten se on lentänyt tuonne ylös piipun kylkeen ;D

Olisi se aurinkokin siinä logossa saanut olla! :D

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 20.05.2013, 22:37:50
Tuossa pari kuvaa uusissa väreissään. Kuvat otettu 13.5.2013.

Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla kuvaa.

(http://i4.aijaa.com/t/00508/12242020.t.jpg) (http://aijaa.com/usl2IK)

(http://i10.aijaa.com/t/00871/12242021.t.jpg) (http://aijaa.com/cJ4c3J)

(http://i10.aijaa.com/t/00370/12242022.t.jpg) (http://aijaa.com/lss5c2)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jussi Laine - 20.05.2013, 23:30:40
Tuossa pari kuvaa uusissa väreissään. Kuvat otettu 13.5.2013.

Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla kuvaa.

(http://i4.aijaa.com/t/00508/12242020.t.jpg) (http://aijaa.com/usl2IK)


Erinomainen esimerkki siitä mitä vähän maalaamisella ja pahimpien ruosteiden putsaamisella saadaan aikaan.

Olenkin aina ihmetellyt, että miksi mukavuuslippu-, kehitysmaissa laivat ym. ovat aina niin ruosteisia ja hoitamattomia. Luulisi sieltä löytyvän halvalla porukkaa ruostetta skrapaamaan sekä maalaamaan.  Kun työn hinta suhteessa laivan arvoon on melkeinpä ilmaista, niin luulisi olevan järkevää tehdä huoltoa vai onko esteenä periaate, että centtiäkään ei satsata turhaan ylläpitoon.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Matalamäki - 21.05.2013, 08:13:10
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/han-on-wasalinen-uusi-toimitusjohtaja-1.1391936
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ilpo Kuivanen - 21.05.2013, 10:57:02
Olenkin aina ihmetellyt, että miksi mukavuuslippu-, kehitysmaissa laivat ym. ovat aina niin ruosteisia ja hoitamattomia. Luulisi sieltä löytyvän halvalla porukkaa ruostetta skrapaamaan sekä maalaamaan.  Kun työn hinta suhteessa laivan arvoon on melkeinpä ilmaista, niin luulisi olevan järkevää tehdä huoltoa vai onko esteenä periaate, että centtiäkään ei satsata turhaan ylläpitoon.

Kannattaa nyt kuitenkin muistaa, että tämä meidän Itämeremme on oikeastaan vain murtovesialue pikemmin kuin meri. Nuo maailman meret ovat sen verran enempi suolaisia, että niitä paatteja saisi olla koko ajan maalaamassa, jos kaikki ruosteet pitäisi aina piiloon maalata.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 28.05.2013, 19:42:13
Noin kolmekymmentä autoa ja viisi moottoripyörää jäivät jumiin liki kolmeksi tunniksi Wasa Express -alukselle tiistaina, kun laivan autokannen ramppia ei saatu auki Vaasan satamassa. Laiva saapui Vaasaan kello 14 aikaan. Vian syynä olivat hydrauliikkaongelmat, varustamolta kerrottiin. 

iltalehti (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013052817078581_uu.shtml)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 28.05.2013, 19:59:52
Muuten matka kyllä meni mainiosti, itse olin matkustajana ilman autoa.  :) Kyseessä oli ramppi ylemmälle autokannelle, minne henkilöautot ja osa irtoperistä ajetaan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Matalamäki - 28.05.2013, 21:59:55
Joko sinne M/S Wasa Expressiin pääsee matkustajaputkea pitkin Vaasassa ja Uumajassa? ::)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 28.05.2013, 22:29:00
Joko sinne M/S Wasa Expressiin pääsee matkustajaputkea pitkin Vaasassa ja Uumajassa? ::)
Vaasassa pääsee, Uumajassa vielä rakennustyöt kesken. Näyttivät rakentavan kokonaan uutta putken palaa...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 08.07.2013, 00:32:09
Päivän VK:n webissä taas vähän asiaan Merenkurkun liikenteestä. Viikolla 28 odotellaan Brysselistä vastausta uuden aluksen rahoituksen ensimmäiseen vaiheeseen, missä alus olisi vasta projekti vaiheessa. Jos rahaa ei Eu:lta tule, niin  koko uuden aluksen suunnittelu ja projekti loppuisi heti alkuunsa. Eli eipä mitään uutta...
Uusi alus olisi "kantava osa" Nordic Logistic Corridoria"...
Vaasan mainokset pyörii nyt muuten Ruotsin nelosen TV:ssä täällä Västerbottenissa, joten markkinointiin on panostettu oikein huolella. :)
Juttu VK:ssa
http://www.vk.se/929884/ingen-ny-farja-utan-eu-stod
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Matti Holmström - 08.07.2013, 13:41:25

Juttu VK:ssa
http://www.vk.se/929884/ingen-ny-farja-utan-eu-stod

Ihmetyttää joka lehtijutussa vanhojen kuvien käyttö vaikka laivasta olisi tuoretta kuvaa tarjolla.  Tämä sama ongelma lähes kaikilla lehtiyhtiöillä ja myös tv puolella.  Välillä käyttävät todella vanhaa kuvamatskuu ja tässä tapauksessa ei ainakaan varustamolle eduksi.

Mutta mahdollisesta uudesta aluksesta... eikö tuolle reitille sopisi mainiosti Viikkarin peruttu projekti ADCC jota nyt väkerretään taas. Tosin se ei taida ehtiä rahoitus aikatauluun, meinaan että päätöksen teko kestää kauemmin kuin ADCC valmistuu ja tietenkään mitään havaintoa että mille taholle se valmistunee, mutta alustyyppinä lienee kiinnostava Vaasa-Uumaja reitille..?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 08.07.2013, 13:50:17
Mutta mahdollisesta uudesta aluksesta... eikö tuolle reitille sopisi mainiosti Viikkarin peruttu projekti ADCC jota nyt väkerretään taas. Tosin se ei taida ehtiä rahoitus aikatauluun, meinaan että päätöksen teko kestää kauemmin kuin ADCC valmistuu ja tietenkään mitään havaintoa että mille taholle se valmistunee, mutta alustyyppinä lienee kiinnostava Vaasa-Uumaja reitille..?

Tuskin - liian pieni autokansi. Tosin jos alemman matkustajakannen muuttaisi kokonaan autokanneksi, se voisi ehkä olla jotakin sinnepäin. Taitaa olla että siitäkin huolimatta että ADHDn runko on vaihtanut omistajaa ja se on hinattu telakalle viimeisteltäväksi, niin koska sille ei ole tilaajaa tämä ei ole mikään nopea prosessi. Päätöksenteko voi hyvinkin olla nopeampi kuin uskotaan -ainakin jos ADHDn valmistuminen on se vertailukohde... Jos huhut pitää paikkansa siitä tulee ADCCn tilaa ASSV eli Arctic Seismic Survey Vessel.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 08.07.2013, 17:06:24
Eu on myöntänyt nyt 6 miljoonaa euroo Merenkurkun projektille. Asiasta kertoo Ylen Pohjanmaan uutiset! :thumb:
Rahat riittää\käytetään osaan Wasa Expressin huoltokustannuksista, sekä uuden aluksen suunnitteluun\piirustuksiin. Oliko yllätyksenä myös, että tästä 6 miljoonan potista voi ottaa rahaa myös Wasa Expressin korjauskustannuksiin? Itse luulin, että lähes kaikki menee uuden aluksen\infrastruktuurin suunnittelu projektiin.
Näin sanoo Wasalinen toimitusjohtaja (alla kopia lauseesta)
"Nu kan fas ett av projektet inledas. Sex miljoner euro ska enligt Wasa Lines vd Jan Teir räcka till en del reparationer av Wasa Express och till ritningar för en ny färja".
Ihmetyttää joka lehtijutussa vanhojen kuvien käyttö vaikka laivasta olisi tuoretta kuvaa tarjolla.  Tämä sama ongelma lähes kaikilla lehtiyhtiöillä ja myös tv puolella.  Välillä käyttävät todella vanhaa kuvamatskuu ja tässä tapauksessa ei ainakaan varustamolle eduksi.
Ylellä onkin uutisessa uudempi kuva Wasa Expressistä kuin VK:lla... ;D
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/07/08/sex-miljoner-planering-av-kvarkentrafiken
Juttua löytyy myös Suomen kielellä:
http://yle.fi/uutiset/merenkurkun_liikenteen_jatkohankeelle_eu-tukea/6723836
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Matalamäki - 08.07.2013, 23:37:37
http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/merenkurkun-liikenne-sai-eu-tukea-1.1422260
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 15.07.2013, 11:02:14
Wasa Express on kuljettanut ensimmäisen puolen vuoden aikana 62 000 matkustajaa. Vertailun vuoksi 2012 reitillä kulki 75 000 matkustajaa koko vuonna. Tavoitteena 2013 on 120-130 000 matkustajaa, ja siihen ollaan ilmisesti pääsemässä. Uumajan suunnasta kävijöitä on kuulemma odotettua vähemmän.

Keskimääräisesti laskien linjalla on ollut 140 matkustajaa lähtöä kohden, eli matkustajapuolen käyttöasteeksi voidaan laskea noin 20-25 %.


http://svenska.yle.fi/artikel/2013/07/04/uppsving-kvarkentrafiken


Kvarkentrafiken hade ett uppsving under årets första halva. Wasalines vd Jan Teir ändå inte helt nöjd.

Färjan hade 62 000 passagerare det första halvåret, vilket är en stor ökning jämfört med 2012 då färjan hade 75 000 passagerare under hela året.

Rederiet har räknat med att få ihop 120 000-130 000 passagerare under hela 2013, så siffrorna för det första halvåret ligger i linje med kalkylen.

Men Wasalines vd Jan Teir är ändå inte helt nöjd. Han önskar mera passagerare från Umeå.

- Vi kör väldigt mycket folk västerut och betydligt färre från väst till öst. Det är något vi får bli bättre på, att få västerbottningarna att inse att också Österbotten har något att erbjuda, säger Teir till Sveriges Radio Västerbotten.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 15.07.2013, 11:42:58
Torstaina 11.7 ei mahtunu kaikki kyytiin Vaasasta.Ois ollu yli 800 matkustajaa,mutta muutama joka ei ollut varannut ennakkoon ei mahtunut mukaan. Joutuivat odottamaan perjantain aamulähtöä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 15.07.2013, 12:31:13
Monelleko matkustajalle se nyt sitten on rekisteröity, jossain puhuttiin 500:sta 600:sta.
Joku voisi käydä kuvaamassa sen rekisteröintitodistuksen! ;)
Eikös se ole siellä laivalla jossain kehystettynä esillä.

Edit: 600 tosiaan on näkynyt julkisuudessa, muistin vain väärin tuon 500 ::)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 15.07.2013, 12:55:07
500 tai 600 matkustajaa normaalisti,kesäloma-aikana rekisteröity 800 matkustajalle.
http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/3801
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 15.07.2013, 21:52:43
Olin itse viime perjantaina päiväristeilyllä. Jututin henkilökuntaa, ja oli puhetta myös, että on ollut välillä loppuunmyyty laiva. Hyvä niin.

Viime perjantaina Vaasasta Uumajaan oli n. 700 matkustajaa ja takaisin Vaasaan päin samana iltana 730 matkustajaa. Matkustaja kapasiteetti tällä hetkellä se 800 matkustajaa. Pelkästään fyysisesti laskettuna matkustajakapasiteettihan on melkein tuplamäärä, jos olisi tarvetta kasvattaa matkusjajamäärää. Vaasasta Uumajaan lähdöllä en ehtinyt vilkaista miten täynnä autokansi oli,  mutta paluumatkalla oli ylempi autokansi aivan viimeistäkin paikkaa myöten täynnä. Alemmalla autokannella olisi ollut vielä jonkin verran kapasiteettia jäljellä.

Uutena asiana huomasin, että laivan takaosaan 8-kannelle oli rakennettu uudet kokoustilat. Kertoivat, että olivat toukokuussa saaneet kokoustilat valmiiksi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 16.07.2013, 15:58:33
Viime keskiviikkona 10.7 oli myös 3. autokansi täynnä. Tosin hyllyt keskicasingin molemmin puolin eivät olleet käytössä, eli vielä oli kymmeniä autopaikkoja vapaana jos hyllyt ois otettu käytöön.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 26.07.2013, 23:03:56
30000 matkustajaa heinäkuussa tuli täyteen tänään. Asiasta kertoo Wasalinen Facebook.  :thumb:
Onhan se aikamonen määrä jos vertaa paljonko RG Linellä oli matkustajia yleensä koko vuoden aikana.
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/heinakuussa-30-000-matkustajaa-1.1431898
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 07.09.2013, 09:13:35
Tällä kertaa on suomen- ja ruotsinkielisen version välillä sisältöeroa. Suomenkielisessä versiossa puhutaan vain Kvarkenlink-hankkeen rahoituksesta, mutta alla olevassa ruotsinkielisessa versiossa todetaan että ilman lainarahoja liikenne loppuu telakointiin. Siitäkin huolimatta että kesä meni hyvin, rahat ovat vähissä - syynä mm alkuvuoden ongelmat. Ensi vuodesta saattaa muodostua jopa voitollinen.


http://yle.fi/uutiset/merenkurkun_liikenteen_eu-rahoitus_viitta_vaille_valmis/6817244
Merenkurkun liikenteen EU-rahoitus viittä vaille valmis
Lopullisia päätöksiä Merenkurkun liikenteen kehitysavustuksesta odotetaan ensi viikolla. Wasalinen toimitusjohtaja Jan Teir uskoo EU-varoja löytyvän tulevaisuudessa myös uuden laivan rahoittamiseen. Nyt varustamoyhtiö hakee 2,5 miljoonan euron lisälainaa Vaasan kaupungilta.


Wasaline laiva Vaasan satamassa.
Kuva: Anna Wikman / Yle
Ensi viikolla Eu:n odotetaan antavan lopullisen päätöksen Merenkurkun liikenteen kehitysavulle. Wasalinen toimitusjohtaja Jan Teir uskoo laivaliikenteen saavan positiivisen vastauksen Brysselistä 6 miljoonan euron avustukseen.

Karkeasti jaettuna rahasummasta Vaasan ja Uumajan kaupungit saisivat kolme miljoonaa euroa, Wasaline kaksi ja hankkeen muut sidosryhmät miljoona euroa Merenkurkun liikenteen parantamiseksi. Jan Teir uskoo EU:n haluavan kehittää liikennettä myös tulevaisuudessa. Pidemmän aikavälin tavoitteena Wasalinella on ostaa liikennöintiin uusi alus.

Kaupungin kukkarolle

Laivayhtiö NLC Ferry hakee enintään 2,5 miljoonan euron korotonta lainaa Vaasan kaupungilta. Lainalla on tarkoitus rahoittaa käynnistyvää Kvarkenlink-hanketta, koska hankkeelle myönnettyjen EU-tukirahojen maksatus tapahtuu jälkikäteen.

Yhtiön on tarkoitus maksaa laina takaisin, kun hanke päättyy vuoden 2015 lopussa. Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan kaupungin taloustilanne on ongelmista huolimatta niin vakaa, että lainaa voidaan antaa.

Laivayhtiö on tekemässä tappiota aloitusvuonnaan, mutta odotusten mukaan jo ensi vuonna liikenne tuottaisi voittoa. Lainahakemus on maanantaina Vaasan kaupunginhallituksen käsittelyssä.


Ja sitten se ilmeisesti lähempänä totuutta oleva versio.

http://svenska.yle.fi/artikel/2013/09/06/wasaline-behover-lan-att-kunna-trafikera

Wasaline behöver lån för att kunna trafikera
Publicerad för ungefär 17 timmar sedan.

Wasaline behöver 2,5 miljoner euro för att kunna fortsätta trafikera i vinter. Enligt rederiets vd Jan Teir har man begärt summan i lån av Vasa stad. Vid staden finns beredskap att bevilja lånet.

Fr 6.9.2013 kl. 15.35
Wasaline vill låna 2,5 miljoner av Vasa stad

Wasaline behöver 2,5 miljoner euro för att kunna fortsätta trafikera i vinter. Rederiet har begärt summan i lån av Vasa stad, berättar vd Jan Teir:

- Färjan som trafikerar mellan Vasa och Umeå ska in på torrdocka i slutet av oktober och kommer inte ut igen om inte kassan fylls på före det, säger Wasalines vd Jan Teir.

Han gläds åt att kvarkenlinkprojektet går som planerat och att EU:s sex miljoner i stödpengar är på väg, men på kort sikt behöver rederiet alltså låna för att kunna fortsätta trafikera.

- Vi hade ett tufft första halvår då det rann ut enorma mängder pengar ur kassan, säger Teir

Men han tillägger att sommaren ändå gått mycket bra. Det räcker däremot inte och nu behövs alltså ett lån.


Vasa beviljar lånet

Det ser ändå ut som om Wasaline får sitt lån. Umeå lånade två miljoner euro till rederiet tidigare i år och vid staden anser man att det nu är Vasas tur att hjälpa till.

- Vi har kommit överens med Umeå om att finansiera den här verksamheten på lika villkor, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Han påpekar att Vasa har råd att bevilja det räntefria lånet eftersom ett lån betalas tillbaka. Han säger att staden har förtroende för Wasaline som låntagare.

- Wasalines verksamhet har kommit igång på ett övertygande sätt, passagerar- och fraktmängderna ser bra ut och likaså hela utvecklingen framåt, säger Häyry.

Nästa år kan rederiet gå på plus

Samma tongångar hörs från rederiets ledning med vd Jan Teir i spetsen.

- På kort sikt är jag bekymrad över vår ekonomi men nästa år ser ljusare ut, säger Teir.

Han menar att rederiet nästa år, utan de motgångar som rederiet hade i början av detta år och med fortsatt högt antal passagerare, rentav kunde gå en aning på plus.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Oiva Kettu - 09.10.2013, 17:32:48
Tuosta saisi taxfree  :beer: linjan jos laiva kävisi kääntymässä ulkokallalla, 2x170km trip. Sehän on autonominen alue jonka itsemääräämisoikeuksiin ei taida verotus kuulua??  mutta äkkiäkös me se ajetaan eu:ssa..  Saatais uusi veroparatsiisi  ;)

Hiukan autonomiasta. Tietoa haluavat osaavat etsiä lisääkin. http://www.kalastakalajoella.fi/kalastusalueet_kalla.php

Oikeudellista pohdintaa asiasta. http://www.erkkiaho.com/blogarchive/313.htm
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Alexsander Bagelius - 20.10.2013, 22:28:33
Tuli tässä vaan mieleeni että jos ja kun Wasaline tulevien vuosien aikana uudistaa kalustoaan tuolla Vaasa-Uumaja linjalla eli hankkii uuden laivan Wasa Expressin tilalle niin minkä kokoluokan laivaa tässä kannattaa toivoa näkevän Merenkurkussa ??

Onko mahdollista että Wasalinen tuleva laiva olisi esim Viking XPRS kokoluokkaa vai jopa Isabella / Amorella kokoa ? Jos ei niin minkä kokoinen uusi laiva todennäköisesti tulee olemaan ?

Kysynpä nyt tähän samaan syssyyn että olisiko se taloudellisesti ja kaikki muut seikat huomioon ottaen kannattavaa että Wasalinella olisi jatkossa kaksi laivaa ? Tarkoitan siis sitä että kummastakin päästä eli Vaasasta ja Uumajasta lähtisi aina samoihin aikoihin laivat "vastarannalle" eli Uumajasta Vaasaan ja Vaasasta Uumajaan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 20.10.2013, 22:35:42
Tuli tässä vaan mieleeni että jos ja kun Wasaline tulevien vuosien aikana uudistaa kalustoaan tuolla Vaasa-Uumaja linjalla eli hankkii uuden laivan Wasa Expressin tilalle niin minkä kokoluokan laivaa tässä kannattaa toivoa näkevän Merenkurkussa ??

Onko mahdollista että Wasalinen tuleva laiva olisi esim Viking XPRS kokoluokkaa vai jopa Isabella / Amorella kokoa ? Jos ei niin minkä kokoinen uusi laiva todennäköisesti tulee olemaan ?

Kysynpä nyt tähän samaan syssyyn että olisiko se taloudellisesti ja kaikki muut seikat huomioon ottaen kannattavaa että Wasalinella olisi jatkossa kaksi laivaa ? Tarkoitan siis sitä että kummastakin päästä eli Vaasasta ja Uumajasta lähtisi aina samoihin aikoihin laivat "vastarannalle" eli Uumajasta Vaasaan ja Vaasasta Uumajaan.

Nuo kaikki kolmehan on samaa kokoa ( xprs bella/rella)   ja ei  nykyisessä maailmassa olisi mitään mahdollista kahta alusta ajattaa kun  yhdenkin kannattavuuden kanssa oin tiukkaa.   600 pax 1000 lm on melko maksimi alus linjalla. En usko että suurempi  voisi kannattaa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 20.10.2013, 23:51:08
ADCC:n hylsyyn hyttejä matkustajakapasiteetin kustannuksella ja direktiivien mukainen tekniikka - siinä se on, halvalla :D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 23.10.2013, 19:51:17
Wasa Express telakoidaan Koplissa 28.10-4.11 2013.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 05.11.2013, 11:49:26
Telakkareissu tehty ja liikenne jatkuu tänään klo20 Vaasasta. :thumb:
http://yle.fi/uutiset/wasa_express_palaa_liikenteeseen/6917240
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 08.11.2013, 22:57:51
Kysynpä nyt tähän samaan syssyyn että olisiko se taloudellisesti ja kaikki muut seikat huomioon ottaen kannattavaa että Wasalinella olisi jatkossa kaksi laivaa ? Tarkoitan siis sitä että kummastakin päästä eli Vaasasta ja Uumajasta lähtisi aina samoihin aikoihin laivat "vastarannalle" eli Uumajasta Vaasaan ja Vaasasta Uumajaan.

Olisihan se vähän niin kuin vanhaan "hyvään" aikaan, kun laivoja tuli vastaankin, mutta realistisesti ajateltuna ei kannattavaa toimintaa ollenkaan. Kaksi laivaa, kahden kulut.

Jos kuitenkin joskus tulisi sellainen tilanne, että liikenne vaatisi kuljetuskapasiteetin tuplaamista, niin sen pystyy kyllä tuplaamaan yhdelläkin laivalla tarvittaessa. Nykyäänhän WE tekee kaksi lähtöä vuorokaudessa poislukien "sataman vaihtopäivät" keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, jolloin lähtöjä on kolme. Vuorokauden aikana ehtii tarvittaessa tekemään neljä lähtöä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Alexsander Bagelius - 12.11.2013, 21:14:43
Onko tuonne Vaasa-Uumaja välille tulossa siis lähivuosien aikana täysin upouusi alus vai kelpaako sinne myös käytetty ? Ajattelin vain että sopisiko tuo Viking linen Rosella tuolle Vaasa-Uumaja välille ? Rosellan wikipedian mukaan alukseen tehdyn peruskorjauksen ansiosta Rosella kuuluu Viking linen laivastoon vuoteen 2016 asti mutta eihän siihen ole enään kuin pari vuotta joten olisiko Rosellan siirtyminen merenkurkkuun millään mittapuulla mitattuna kannattavaa ja realistista ?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 12.11.2013, 21:28:09
Uutta sinne kaipaillaan.

Rosellasta ei siihen työhön ole, nykyalus on sitä sopivampi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.11.2013, 13:18:16
Kovaa tuulta Merenkurkussa ja Wasa Express jättää sunnuntaina 17.11-13 ajamatta aamuvoron Vaasastata ja muuttaa aikataulua. Varustamon mukaan myrskyn takia aikataulun muutos.
Sehän on selvää,että jos vauhtia tiputetaan keskimäärin 3-5 solmua ei voi pysyä aikataulussa, silloin jätetään toinen vuoro Vaasasta ajamatta... ::)
Maanantain 18.11-13 aamuvuoro jää siis myös Uumajasta ajamatta...

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 21.11.2013, 12:08:04
Wasa Expressille tehdään telakointi Turun korjaustelakalla 7-10.1 2014. Kyseessä keulapotkurin takuuhuolto. Tehtiinköhän Koplissa jokin huolto myös keulapotkurille, joka nyt sitten joudutaan takuuhuoltamaan Turussa?
Asiasta uutisoi Pohjalaisen webbi:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasa-express-ei-liikennoi-tammikuun-alussa-1.1504828
Sitten Turkulaiset valokuvaamaan alus telakalla\Turussa. :thumb:

offtopic:
Katsokaa mun kuvista tekemä uus video Youtubessa Vaskiluodosta ja Holmsundista. Kuvia mm. jo romurannalle päätyneistä entisistä Merenkurkussa liikennöineistä aluksista... ::)
http://www.youtube.com/watch?v=l2gPkz4yFPE
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.12.2013, 21:47:37
Merenkurkussa on nyt myös Kvarken Multimodal hanke, jonka tarkoitus on edelleen kehittää Merenkurkun liikennettä teollisuuden tarpeisiin. Tälläisestä hankkeesta en itse ollutkaan kuullut aikaisemmin. :thumb:
Nyt on sitten Marco Poloa,Eu-tukea,Ruotsin ja Suomen Valtion tukea,Uumajan ja Vaasan tukea ja tämä Kvarken Multimodal, jota myös Eu rahoittaa. Unohtuikohan jokin muu tuki joukosta? :)
Asiasta pieni juttu päivän Pohjalaisen webissä:
www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/vaasa-ja-uumaja-kehittavat-merenkurkkua-1.1520808
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 17.12.2013, 22:52:48
Kansainvälisen Kvarken Multimodal Link -hankkeen tavoitteena on parantaa Merenkurkun kuljetusreittiä siten, että se täyttää kansalliset ja kansainväliset vaatimukset, jotka sekä ympäristön että talouden kannalta kestävälle kuljetusjärjestelmälle on asetettu. Tavoitteena on myös lisätä multimodaalisuutta ja varmistaa liikenteen turvallisuus ja jatkuvuus. Hanke kattaa sekä rahti- että matkustajakuljetukset. Hankkeesta vastaavat Uumajan ja Vaasan kaupungit

http://www.kvarken.org/projektit/kvarkenmultimodallink/

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ilpo Kuivanen - 07.01.2014, 14:29:40
Ihan kohtuullisestihan tällä reitillä on ollut matkustajia:

http://yle.fi/uutiset/wasaline_kaksinkertaisti_matkustajamaaran_merenkurkussa/7011628

Tuo toimarihan on muuten entinen kapteeni Merenkurkusta (liekö joskus aikoinaan kipparoinut nykyistäkin alusta?) ja sittemmin mm. Nordlandialla.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 08.01.2014, 11:44:31
Rahtimäärä kasvoi myös 8%, joka on todella hyvin. :thumb:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasaline-kasvatti-jopa-rahtiaan-1.1531300
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 12.01.2014, 13:25:19
Sjöfartstidningen (http://www.sjofartstidningen.se/nybygge-en-del-av-transportkoncept-over-kvarken/) kertoo Wärtsilän suunnittelevan uuden kuljetuskonseptin mukaista uudisrakennusta Merenkurkkuun. Projektin nimi on Kvarken Multimodal Link.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 12.01.2014, 18:56:59
Laitetaan tähän ketjuun, vaikka alkuperäinen kommentti oli toisaalla ja toisessa yhteydessä:

Huonosti kyllä Wasaline informoi poikkeuksista liikenteessä; en löytänyt tietoa heidän sivultaan muualta kuin aikataulun alahuomautuksesta ja vanhasta lehdistötiedotteesta.

Olikin näköjään tullut Wasalinen etusivulle ilmoitus huoltoseisokista 7-10.1.2014 - toivottavasti muistavat poistaakin, kun nyt on jo 12.1 ja liikenne taas normaalia ;)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 13.01.2014, 21:06:41
Sjöfartstidningen (http://www.sjofartstidningen.se/nybygge-en-del-av-transportkoncept-over-kvarken/) kertoo Wärtsilän suunnittelevan uuden kuljetuskonseptin mukaista uudisrakennusta Merenkurkkuun. Projektin nimi on Kvarken Multimodal Link.

Huomioikaa kuvan aluksen olevan Wärtsilän muutaman vuoden takainen projekti. Se on siis kehitetty johonkin muuhun, mutta varmaankin muokataan tähän projektiin.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 16.01.2014, 23:27:59
Saa nähdä millaisen konsepti uusi laiva tulee olemaan. Taatusti kuitenkin sopiva yhdistelmä matkustusmukavuutta ja reippaasti kaistametrejä / rahtikapasiteettia. Nykyinen laivanhan on tilaratkaisuiltaan melko lailla passeli laiva tähän välille. Ehkä hieman nykyistä pienempi (oma veikkaus n. 110 metrin luokkaa) aivan täydellinen kokoluokka, ja tilaratkaisut suurin piirtein samalla idealla kuin nykyisellä laivallakin.

On tullut omassa päässäni pyöriteltyä ideoita, millaiselta uusi laiva voisi näyttää tilaratkaisuineen yms. Pitänee suoltaa ideat paperille, ja piirtää luonnos laivasta, ettei jää vain pään sisään, ja vertailla sitten joskus tulevaisuudessa. oliko oma ajatus lähellekkään samankaltainen kuin se mihin todellisuudessa päädytään.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 17.01.2014, 00:02:33
Tuosta http://www.marine-consultant.com/SPECS333333.jpg (http://www.marine-consultant.com/SPECS333333.jpg) vähän matkustajakapasiteettia pois ja tilalle hyttejä, tulee ihan hyvä! :D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 17.01.2014, 00:19:58
Tuosta http://www.marine-consultant.com/SPECS333333.jpg (http://www.marine-consultant.com/SPECS333333.jpg) vähän matkustajakapasiteettia pois ja tilalle hyttejä, tulee ihan hyvä! :D

Kyllähän tuo "ADHD" kohtuullisen sopiva voisi olla. Sitä itsekkin välillä ajatellut. Vähän ehkä isohko minun mielestä. Se mikä ehkä kaikkein eniten panee silti vastaan tuossa on konehuone. Täällä päin kovasti vannotaan DF-koneiden nimeen uudisrakennuksessa. Tuohon ADHD:en on listan mukaan merkattu diesel 46-moottorit. Siitä ei ole toki minulla harmainta aavistustakaan miten pitkällä tuo ADHD on moottorien osalta. Olisiko ehkä mahdollisuudet vaihtaa DF-moottoreiksi... Tai lähinnä mitä se maksaisi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Selkälä - 17.01.2014, 01:02:44
Alla olevasta linkistä (pdf dokumentti) löydätte GAn tuolle Wärtsilän lautalle. Siellä myös Gracen kokoinen Flettner laiva.

Eli kuvassa olevalla laivalla oli vain 390 kaistametriä.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDgQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.wartsila.com%2Ffile%2FWartsila%2F1278512448322a1267106724867-Wartsila-SP-A-Id-ferry-b.pdf&ei=_GPYUpngEcuw4QSA8ICAAg&usg=AFQjCNHEv-5ndF2F7SEUkIXJYRXJ7x7rFQ&bvm=bv.59568121,d.bGE
Otsikko: Re: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Petri Lahti - 25.02.2014, 07:18:02
Helsingin Sanomat kertoo jäiden hidastavan Wasa Expressin kulkua Uumajan edustalla.

Jäihin jäänyt matkustajalaiva edelleen paikoillaan Merenkurkussa

25.2.2014 0:23 Päivitetty 25.2.2014 6:37 0

Merenkurkun jäihin puolen yön tienoilla jumiin jäänyt matkustaja-alus Wasa Express on edelleen Uumajan edustalla, eikä ole vielä päässyt jatkamaan matkaansa, selviää meriliikenteen seurantajärjestelmä AIS:stä.

Aluksen matka Vaasasta Ruotsin Uumajaan keskeytyi yöllä, kun tuuli oli kasannut merelle paljon jäätä. Noin 15 sekuntimetrin voimalla puhaltanutta tuulta luonnehdittiin vaarallisen voimakkaaksi.

Aluksen piti saapua Uumajaan puoliltaöin, mutta saapumisen ennustettin tuolloin venyvän aamuun jäänmurtajan avustamana.

"Jäänmurtaja on jo Wasa Expressin luona", Göteborgin meripelastuskeskuksesta kerrotttin puolen yön jälkeen. "Laiva on turvallisessa paikassa syvässä vedessä."

Aamukuuden jälkeen aluksen aikataulusta ei ollut vielä varmuutta.

"En ole saanut uusia tietoja", kertoi HS:lle Wasalinen myynti- ja markkinointijohtaja Catarina Fant. "Laivan pitäisi suunnitelmien mukaan saapua Uumajaan kahdeksalta."

Laivassa on hieman alle sata matkustajaa. Varustamon mukaan heille kaikille tarjotaan hytti ja aamiainen.

http://www.hs.fi/kotimaa/J%C3%A4ihin+j%C3%A4%C3%A4nyt+matkustajalaiva+edelleen+paikoillaan+Merenkurkussa/a1305791576834

Katso myös:
http://yle.fi/uutiset/jumiin_jaanyt_wasa_express_paasee_uumajan_satamaan_vasta_myohemmin_aamulla/7106350
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Heikkinen - 21.03.2014, 20:56:28
Wasa Express kuljetellut hiukan erikoisempaa rahtia. ydinpolttoainetta. Kuljetukset nyt jäissä imago syistä. Juttua Ylen saitilta http://yle.fi/uutiset/wasa_express_on_kuljettanut_ydinpolttoainetta/7148812 (http://yle.fi/uutiset/wasa_express_on_kuljettanut_ydinpolttoainetta/7148812)

Trafin ajatuksia asiasta http://yle.fi/uutiset/trafi_on_hyva_etta_ydinmateriaalia_kuljetetaan_kotimaisella_kalustolla/7150077 (http://yle.fi/uutiset/trafi_on_hyva_etta_ydinmateriaalia_kuljetetaan_kotimaisella_kalustolla/7150077)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ville Taavitsainen - 21.03.2014, 22:36:33
saako nyt kysyä et miksi tämä ydinpolttoaineen kuljetus on uutinen? eikös se ole ihan luonnollista että sitä kuljetetaan jotenkin. ei kai noi ydinvoimalat olis tähänkään asti toiminut jos sitä ei olis kuljetettu vuosia niille polttoaineeksi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 21.03.2014, 22:56:37
Allekirjoitan Trafin mielipiteen ydinkuljetuksista kotimaisella kalustolla. Mielestäni on typerää, että laivayhtiö luopuu kuljetuksista tehdäkseen pesäeron ydinvoimaan. Ei sieltä raskasta polttoöljyä polttavan moottorilaivan korsteenista mitään kettuvauvoja putkahtele. Ydinvoima on mielestäni ainut järkevä ympäristöystävällinen vaihtoehto tämän hetken energiatarpeen tyydyttämiseen.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Laakso - 22.03.2014, 09:11:12
Melko typerä (tai ainakin tietämättömyyttä kuvastava) on myös uutisissa ollut Wasalinen tj:n lausunto jossa polttoainekuljetuksia verrattiin röntgenlaitteiden kuljetuksiin. Mutta toisaalta ehkä ns. "suuri yleisökään" ei osaa tehdä eroa eri säteilylajien välille.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 22.03.2014, 12:40:51
Pakkoko sitä on matkustajalaivalla kuljettaa ? Saariston lautoillakin on vaarallisille aineille omat vuorot.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ville Taavitsainen - 22.03.2014, 15:21:46
Melko typerä (tai ainakin tietämättömyyttä kuvastava) on myös uutisissa ollut Wasalinen tj:n lausunto jossa polttoainekuljetuksia verrattiin röntgenlaitteiden kuljetuksiin. Mutta toisaalta ehkä ns. "suuri yleisökään" ei osaa tehdä eroa eri säteilylajien välille.

no kerrotko sit tyhmälle "suurelle yleisölle" eron? jos kerran näytät itse tietävän.

Pakkoko sitä on matkustajalaivalla kuljettaa ? Saariston lautoillakin on vaarallisille aineille omat vuorot.

miksi ei voisi kuljettaa jos kerran on käytännössä vaaratonta. eri osastoillahan tuo lasti ja matkustajat kulkee. Vai toi säteily-sanako tuossa pelottaa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 22.03.2014, 16:43:29
^Esim. siksi, että vältyttäisiin tälläiseltä negatiiviselta julkisuudelta.  :deal:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ville Taavitsainen - 22.03.2014, 17:51:51
kysyinkin aluksi että miksi tämä on negatiivistä julkisuutta?  ja miksi se on uutinen ylipäätään? jos siitä ei kellekkään vaaraa ole niin miksi siitä pitäisi keikille tiedottaa että milloin ja millä laivalla noi kulkee. saattaisi kiinnostaa vääriäkin ihmisiä. ja mua nyt ei ainakan haittais jos samalla laivalla tollasta kuljetetaan
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 22.03.2014, 19:23:47
Ydinpoltto-aineen kuljettaminen turvallisuusohjeiden vaarallisten aineiden ADR-IMDG:n säännösten mukaisesti on täysin turvallista. Tällöin noudatetaan nk. kuljetusindeksiä (TI) säteilyarvojen suhteen sekä pakkausmääräyksiä.
Itämerellä saa kuljettaa pakattuja vaarallisia aineita RO-RO aluksessa  MoU:n mukaisesti ja siinä sanotuin ehdoin(Yhteispöytäkirja Memorandum Of Understanding MoU).

Mielestäni Wasalinen ei  kannattaisi luopua näistä ydinpoltto-aine kuljetuksista.Myös muut varustamot esim. Stena Line kuljettaa samaa ainetta!

Asian tultua esille ilmeisesti pelätään nyt erityisesti ruotsalaisten (risteily)matkustajien määrän laskua. Ydinvoimaan suhtautuminen on negatiivisempaa Ruotsin puolella ja varsinkin täällä pohjois-ruotsissa. Silloin tällöin esim. VK:ssa on ollut juttuja kuinka mahdollisesti Pohjanlahdelle voidaan tulevaisuudessa rakentaa uusi ydinvoimala Skellefteån korkeudelle Suomen puolella... :o (tuskin kuitenkaan ihan hetkeen, kun toi uusin voimalakaan ei ole edes vielä valmis etelämpänä). :o

Pakatuilla 2-9 luokan vaarallisilla aineilla kuormattujen lastinkuljetusyksiköiden lastauksessa käytetään ahtaustalukkoa, jossa 7-luokan (radio-aktiiviset aineet) kuljetukseen sovelletaan seuraavia ahtausmääräyksiä
ADR(maantie)-IMDG(The international Maritime Dangerous Gods). Aluksen täytyy täyttää Solas määräyksissä olevien vaatimustenmukaisuustodistusten määräykset.
Lastiyksiköiden sijoittelu sallittu sekä kannella(sääkansi) ja kannen alla.
Määräyksissä sanotaan selvästi, mitä aineluokkaa saa tietyllä alustyypillä kuljettaa sääkannella tai kannella sekä matkustaja määrä kuljetettaessa vaarallisia aineita.

Eli ei ydinpoltto-aineen kuljetus ole sen kummenpaa kuin minkään muunkaan vaarallisten aineiden kuljetus.Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Heikkinen - 22.03.2014, 19:37:22
kysyinkin aluksi että miksi tämä on negatiivistä julkisuutta?  ja miksi se on uutinen ylipäätään? jos siitä ei kellekkään vaaraa ole niin miksi siitä pitäisi keikille tiedottaa että milloin ja millä laivalla noi kulkee. saattaisi kiinnostaa vääriäkin ihmisiä. ja mua nyt ei ainakan haittais jos samalla laivalla tollasta kuljetetaan

Kaikki mikä liittyy nykyään ydinvoimaloihin nostetaan tapetille. Tässäkin on käynyt "lapsus" ja sinänsä turvallisen aineen kuljettaminen on vuotanut lehdistölle jotka tykkäävät revitellä aiheesta.

Ajatuksena heitän, että minkälainen kohu olisikaan noussut jos kyseessä olisi vaikkapa Viikkarin  Turku - Tukholma linja jossa matkustajia paljon.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 22.03.2014, 19:59:25
Kaikki mikä liittyy nykyään ydinvoimaloihin nostetaan tapetille. Tässäkin on käynyt "lapsus" ja sinänsä turvallisen aineen kuljettaminen on vuotanut lehdistölle jotka tykkäävät revitellä aiheesta.
Ajatuksena heitän, että minkälainen kohu olisikaan noussut jos kyseessä olisi vaikkapa Viikkarin  Turku - Tukholma linja jossa matkustajia paljon.
Mikäli Wasaline lopettaa nämä kuljetukset päätyvät ne varmasti Turku-Tukholma linjalle tai Kapellskär-Naantali linjalle.  ::)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Laakso - 22.03.2014, 22:18:00
no kerrotko sit tyhmälle "suurelle yleisölle" eron? jos kerran näytät itse tietävän.

Se että itse luulen jotain tietäväni ei välttämättä tarkoita että osaisin silti selittää muille...  ;D

Mutta siis, röntgenlaitteet ( -putki) on toimintaperiaatteeltaan tavallaan kuin hehkulamppu. Se tuottaa ionisoivaa röntgensäteilyä ainoastaan käynnissä ollessaan, ja kun se on sammuksissa se ei säteile mitään. Samalla tavalla kuin hehkulamppukaan ei säteile näkyvää valoa virran katkeamisen jälkeen. Radioaktiivisten alkuaineiden hajoamisessa syntyvä ionisoiva säteily sen sijaan on pysyvää, se jatkuu niin kauan kuin aineen hajoaminen jatkuu.

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 23.03.2014, 12:51:44
Mikäli Wasaline lopettaa nämä kuljetukset päätyvät ne varmasti Turku-Tukholma linjalle tai Kapellskär-Naantali linjalle.  ::)

Jos polttoaine on matkalla Västeråsista Olkiluotoon ja/tai Loviisaan, niin miksi ne on Uumajan ja Vaasan kautta kiertäneet ? Wasaline taitaa kuljettaa lähes ilmaiseksi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 23.03.2014, 22:46:45
Jos polttoaine on matkalla Västeråsista Olkiluotoon ja/tai Loviisaan, niin miksi ne on Uumajan ja Vaasan kautta kiertäneet ? Wasaline taitaa kuljettaa lähes ilmaiseksi.
Hyvä kysymys. :-X
Ainakin aikoinaan RG Linellä oli todella halvat rahtihinnat verrattuna Finnlinkkiin. Sundsvallista oli huolitsijalle halvempaa ajaa 24-metrinen Vaasan kautta tietyllä kuormalla Lappeenrantaan kuin Sundsvall-Kapellskär-Lappeenranta! :o Näin oli kesällä 2010, kun työskentelin huolitsijana eräässä suuressa rahtifirmassa Uumajassa. Mutta tosiaan Västerås on paljon lähempänä kuin Sundsvall...
En sitten tiedä paljonko rahtihinnat ovat muuttuneet? Luulen, että Wasalinellä on samat hinnat käytössä mitkä oli Rg Linellä?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 01.04.2014, 18:22:52
Jollain tavalla se ydinpolttoaine joka tapauksessa toimitetaan sitä tarvitseville. Harmi, jos Wasaline luopuu kuljetuksista pysyvästi... Tällöinhän käy vain niin että kilpailevat kuljetusliikkeet kiittää kauniisti ja vie rahtituloja Wasalineltä. Ei voi muuta toivoa kuin, että tarpeeton media-jeesustelu asiasta lässähtää kasaan ja kuljetukset jatkuisi vähin äänin niin kuin tähänkin asti.

Sitten asiasta viidenteen. Kävin viime viikolla Uumajassa ja laivalle on tulossa pieni uudistus. Myymälä siirtyy laivan perälle Kafeterian tiloihin. Uusi myymälä on tarkoitus  avata toukokuussa. Työn alla oleva tila näytti olevan hieman nykyistä myymälää suurempi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 01.04.2014, 20:47:39
Satuinpa viime viikon perjantaina Vaasaan juuri Wasa Expressin lähtöaikaan ja heräsipä mielessäni ajatus, etteivät tainneet olla ihan kaikki säädöt kohdallaan aluksen konehuoneessa, siinämäärin sankkaa mustaa savupatsasta nimittäin sylki korsteenistaan, että näkyi varmaan muutamankin kymmenen kilometrin päähän.(olisivatko mahdollisesti koettaneet käyttää nyt sitä paljonpuhuttua ydinpolttoainetta... ;D) Myös kuvassa oikealla näkyvä savu on aluksesta peräisin. Kuva tosin hiukan latistaa vaikutelmaa, paikanpäällä näytti vielä pahemmalta.
(http://i214.photobucket.com/albums/cc278/mopomies/wasaexpress_zpsd5e22c4c.jpg) (http://s214.photobucket.com/user/mopomies/media/wasaexpress_zpsd5e22c4c.jpg.html)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 01.04.2014, 21:52:44
Kiinnitin samaan huomiota, kun kävin koeajamassa laivaa viime kuussa. Lähtiessä laivalta tuleva savu näytti lähinnä kaupunkia peittävältä sumuverholta.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 02.04.2014, 16:10:21
Tässä vielä sama havainnoituna laivan kannelta:

(http://maritimematters.com/wp-content/uploads/2014/03/011-Smoke.jpg)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 03.04.2014, 15:35:40
Satuinpa viime viikon perjantaina Vaasaan juuri Wasa Expressin lähtöaikaan ja heräsipä mielessäni ajatus, etteivät tainneet olla ihan kaikki säädöt kohdallaan aluksen konehuoneessa, siinämäärin sankkaa mustaa savupatsasta nimittäin sylki korsteenistaan, että näkyi varmaan muutamankin kymmenen kilometrin päähän.

Hyvinhän tuo savutteli jo Betancuriana: http://photos2.marinetraffic.com/ais/showphoto.aspx?photoid=644203&size=1600 (http://photos2.marinetraffic.com/ais/showphoto.aspx?photoid=644203&size=1600)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Toppi - 03.04.2014, 17:52:10
Minua nuo kuvat hämmentävät, kun olen autohommissa oppinut, että dieselin musta savu on sitä halpaa savua, ja harmaa kallista ja kuvissa on molempia! Mustahn mrkitsee jotta koneeseen työnnetään polttoainetta enemmän kuin palaa, ns. voimasavu - vaikkapa suutinten vuotaessa eli avautuessa liian pinellä paineella. Harmaa savu tulee puolestaan öljystä, joka pääsee palotilaan männänrenkaiden ohi. Savujen hintaero tulee tarvittavan remontin hinnasta, suuttimia voi jopa säätää ennenvanhaan, männärenkaiden vaihto merkitsi koko koneremonttia.

Kertokaapa konemestarit, josko laivadieseleissa samaa sääntöä onkaan. Maallahan on aina viisaita, kun merellä käy vahinko.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Vesa Penttilä - 03.04.2014, 20:44:43
itse traktori dieseleitten kans pelannu ni harmaa savu johtuu jäähdnesteestä tai sitten suutin viasta yms.. sininen meinaa notta öljyä palaa...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 07.04.2014, 18:52:00
Wasalinen aikana normaalit kylmäkäynnistyssavut. Pölläyttänyt samanlaiset savut myös Betancuria aikakaudella, kuten aiemmin todettinkin. Savutuksen syinä voisi olla (ei ole varma tieto), että sylinterit lähtee heräilemään mukaan pikkuhiljaa, jolloin kärytkin sen mukaiset. Toinen mikä myös vaikuttaa savun määrään on se, että koneet olleet sammuksissa hieman pidempään. Kylmäkäynnistyksessä väkisinkin jonkin verran puskee savua. Savun määrä kuitenkin tasaantuu hyvin nopeasti käynnistyksen jälkeen. Tässä aikajanana eräs viime toukokuinen lähtö Vaskiluodosta. Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla kuvaa.

Hetki 0: Koneita käynnistellään.
(http://i8.aijaa.com/t/00528/13184288.t.jpg)

2 minuuttia lähdön jälkeen. Savun määrä vähentynyt huomattavasti.
[URL=http://aijaa.com/SzsW06](http://i4.aijaa.com/t/00875/13184289.t.jpg)

5 minuuttia lähdön jälkeen. Normaali matkasavutus.
[URL=http://aijaa.com/gGR9uX](http://i5.aijaa.com/t/00871/13184290.t.jpg)

10 minuuttia lähdön jälkeen. Normaali savumäärä, joka toki ei enää edes erotu pilvistä taustaa vasten.
[URL=http://aijaa.com/uebcXE](http://i1.aijaa.com/t/00948/13184291.t.jpg) (http://aijaa.com/d3vzGO)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 02.07.2014, 21:54:57
Pohjalaisen eilisen uutisen mukaan matkustajamäärissä pienoinen kasvu viime vuotiseen verrattuna. Ei suuren suurta kasvua, mutta kasvua kuitenkin. Positiivinen uutinen ehdottomasti, vaikka tietysti paljon enemmänkin matkustajia mukaan mahtuisi.

http://www.pohjalainen.fi/uutiset/talous/wasalinen-matkustajamaarat-nousseet-hieman-1.1640713 (http://www.pohjalainen.fi/uutiset/talous/wasalinen-matkustajamaarat-nousseet-hieman-1.1640713)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 04.08.2014, 16:19:51
Wärtsilä valittu Merenkurkun uuden autolautan suunnitteluun kumppaniksi. Sopimus on allekirjoitettu 4. elokuuta 2014.
Juttu Pohjalaisessa:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/talous/wartsila-suunnittelee-lautan-merenkurkun-liikenteeseen-1.1660000
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 04.08.2014, 21:43:00
Ei hassumman näköinen konsepti. Sikäli kun Wärtsilä on puikoissa, voidaan tuossa jopa nähdä jotain perusautolautoista poikkeavaa teknologiaa, vaikkapa tässä esitelty CRP tai wing thrusterit (http://www.wartsila.com/file/Wartsila/fi/1270037230672a1267106724867-wartsila-sp-b-wartsila-boosting-enegy.pdf). LNG lienee todennäköisin polttoainevaihtoehto.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Markus Myllymäki - 29.09.2014, 15:16:06
Wasa Expressin konehuoneessa oli pieni tulipalo.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288744616395.html
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 30.09.2014, 00:21:28
Ruotsinkielisen YLE:n uutisen mukaan palo on ollut konehuoneen sähkötaulussa ja laivan miehistö sammutti palon.

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/09/29/brand-pa-wasa-express-kvallsturen-inhiberad
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 02.12.2014, 15:15:28
Viime vuoden matkustajamäärä on jo saavutettu marraskuussa.  :) :thumb:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasaline-saavutti-viime-vuoden-matkustajamaaran-1.1730914
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 07.12.2014, 21:53:40
Pieni takaisku tuli liikennöintiin teknisen vian seurauksena. Aamulähtö Vaasasta ja päivälähtö Uumajasta jouduttu peruuttamaan. Iltalähtö Vaasasta normaalisti.

http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasalinen-aamulahto-peruuntui-iltalaiva-seilaa-aikataulun-mukaan-1.1733712 (http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasalinen-aamulahto-peruuntui-iltalaiva-seilaa-aikataulun-mukaan-1.1733712)

Matkustajien korvaavat matkat näyttää lehtitiedon mukaan hoidetun hienosti.

Ihmettelinkin päivemmällä, että miksi WE on vielä Vaskiluodossa, mutta syy selvisi sitten Pohjalaisen sivuilta.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 10.12.2014, 10:06:51
Tänään kovaa tuulta myös Merenkurkussa. Wasa Express lähtee illalla Holmsundista jos tuulet tyyntyy. Marinetraffikin mukaan hinaaja Kronö kävi katsastamassa tilanteen Wasa Expressin luona, mutta ei taida yksi hinaaja riittää avustamaan turvallisesti Wasa Express ulos Holmsundista, joten aamulähtö on peruttu.
Ahvenanmerellä on myös tänään Rosella perunut myrskyn takia lähtöjä. Eckerö Linjen ei ole perunut lähtöjä.
http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/47520
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko Valli - 28.12.2014, 18:53:34
Pientä huolto taukoa pukkaa.Tallinnaan menossa.

Tauko liikenteessä 28.12.2014-11.1.2015
M/s Wasa Express on huollossa 28.12.2014-11.1.2015. Laiva palaa liikenteeseen 12.1.2015 iltalähdöllä Vaasasta klo 20.00. Ei liikennettä Uumajasta 12.1.2015.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Antti Helder - 30.12.2014, 00:14:47
Jaa, se tuli huoltoon Tallinnaan. Ihmettelinkin hieman
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Sami Penttilä - 31.12.2014, 09:24:15
Tuommoinen artikkeli löytyi:
http://yle.fi/uutiset/merenkurkun_laivaliikenne_poikki_pari_viikkoa/7713874
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 06.03.2015, 17:04:18
Alkuviikolla julkaistiin positiivisia uutisia. Hyvä näin.

http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasaline-kuljetti-viime-vuonna-161-700-matkustajaa-1.1787177 (http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasaline-kuljetti-viime-vuonna-161-700-matkustajaa-1.1787177)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 16.04.2015, 13:55:56
"Wärtsilän projektista"  julkaistu uutta materiaalia ja tietoa:
http://www.vk.se/1426000/forsta-bilderna-pa-nya-vasafarjan
http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/60373
Hieno alushan tosta tulisi ja lisäksi mikä tärkeämpää hyvin toimiva kokonaisuus. :thumb:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 16.04.2015, 15:50:13
Sehän näyttää ihan laivalta! :) Aikaisemmat futuristiset luonnokset on ilmeisesti pantu roskiin, onneksi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Lari Uotinen - 16.04.2015, 16:52:19
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/merenkurkun-uudella-laivalla-kelpaa-matkustaa-1.1816087
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 16.04.2015, 22:15:19
Aikaisemmat futuristiset luonnokset on ilmeisesti pantu roskiin, onneksi.
Eihän tuo eroa merkittävästi aiemmista luonnoksista kuin keulan osalta.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 16.04.2015, 22:50:16
Eihän tuo eroa merkittävästi aiemmista luonnoksista kuin keulan osalta.

Kyllä tuossa Pohjalaisen parin vuoden takaisessa jutussa http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/merenkurkkuun-tavoitellaan-tuliter%C3%A4%C3%A4-laivaa-1.1328097 (http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/merenkurkkuun-tavoitellaan-tuliter%C3%A4%C3%A4-laivaa-1.1328097) oleva laiva ainakin minusta näyttää melko omituiselta eikä kovinkaan samanlaiselta ::)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 16.04.2015, 23:41:50
Anteeksi, luulin että viittasit tähän (http://img.photobucket.com/albums/v13/Sysiyo/Wasaline_zpsx3lrefm2.jpg) viime kesänä julkaistuun luonnokseen. Tuo Pohjalaisen artikkelissa oleva kuva on muistaakseni vanhempi Wärtsilän lauttakonsepti, joka ei varsinaisesti liittynyt Merenkulkun uuden lautan suunnitelmaan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 17.04.2015, 00:12:18
Anteeksi, luulin että viittasit tähän (http://img.photobucket.com/albums/v13/Sysiyo/Wasaline_zpsx3lrefm2.jpg) viime kesänä julkaistuun luonnokseen. Tuo Pohjalaisen artikkelissa oleva kuva on muistaakseni vanhempi Wärtsilän lauttakonsepti, joka ei varsinaisesti liittynyt Merenkulkun uuden lautan suunnitelmaan.

Ainakin projektin vetäjä tuntuu olevan sitä mieltä, että laiva on monelta osin muuttunut tuostakin luonnoksesta ;)

Lainaus
– Nyt lähdemme tekemään yksityiskohtaisempia piirustuksia. Piirtämää laivan sisälle tulevaa ympäristöä, kuvailee laivan projektijohtaja, diplomi-insinööri Tuomas Linna Wärtsilä Ship Powerista.

Hänen mukaansa viime syksynä julkaistu taiteellinen näkemys laivasta on muuttunut niin, että laivan laidat eli "posket" ovat vahvemmat, ikkunoita on suurennettu ja muoto on perinteisempi, arvokkaampi.

http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/merenkurkun-uudella-laivalla-kelpaa-matkustaa-1.1816087 (http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/merenkurkun-uudella-laivalla-kelpaa-matkustaa-1.1816087)

Tuon lehtijutun mukaan 800 matkustajaa ja 203 hyttipaikkaa. Paljonkohan siihen on suunniteltu lastimetrejä ja autopaikkoja?

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 08.01.2016, 14:37:55
Wasalinella ennätysvuosi. Sekä matkustaja että rahtimäärät kasvoivat 2015.
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/talous/enn%C3%A4tysvuosi-takana-wasalinen-matkustajam%C3%A4%C3%A4r%C3%A4-nousi-tuhansilla-1.1975716
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 12.01.2016, 13:43:13
Yksi asia lisää taas järjestyksessä kohti uutta alusta.  :thumb:
http://yle.fi/uutiset/vaasauumaja_-valin_uusi_laiva_askelta_lahempana/8587650?ref=leiki-uu
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 15.02.2016, 12:30:42
Valtio ei osallistune, mutta hakemus EU:lle ?
http://yle.fi/uutiset/merenkurkun_laivahanke_paatyi_sittenkin_hallituksen_kasittelyyn/8673600 (http://yle.fi/uutiset/merenkurkun_laivahanke_paatyi_sittenkin_hallituksen_kasittelyyn/8673600)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 16.02.2016, 17:23:47
Pohjalainen -lehden maksumuurin takana olisi artikkeli otsikolla "Voitto Vaasalle: Suomi aikoo tukea Merenkurkun laivahanketta"...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Harri Anukka - 16.02.2016, 18:58:29
Yle uutiset kertoo näin:

Merenkurkun laivahankkeelle sittenkin rahaa valtiolta
Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tiistaina antaa lisärahaa Merenkurkun liikenteeseen. Valiokunta päätti puoltaa Suomen EU-tukihakemusta täydentämällä sitä kymmenellä miljoonalla eurolla.

http://yle.fi/uutiset/merenkurkun_laivahankkeelle_sittenkin_rahaa_valtiolta/8677829?ref=leiki-uu
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 28.02.2016, 19:49:03
Lisää positiivisia uutisia tuli kuluneella viikolla. Wasaline saavutti viime vuonna positiivisen tuloksen. Kasvua tuli melkein joka mittarilla mitattuna. Liikevaihtoa tuli 16,1 miljoonaa euroa ja tulos poistojen jälkeen 375000 euroa. Matkustajamäärissä ja rahdissa molemmissa kasvua.

Itseäni yllätti se, että liikevaihdosta tuli 10,2 miljoonaa euroa matkustajatuotoista. Itse olen luullut, että rahti olisi se merkittävämpi tekijä rahavirrassa, mutta tilanne olikin päinvastoin. Mutta hyvä näin.Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 28.02.2016, 21:11:02
Lisää positiivisia uutisia tuli kuluneella viikolla. Wasaline saavutti viime vuonna positiivisen tuloksen. Kasvua tuli melkein joka mittarilla mitattuna. Liikevaihtoa tuli 16,1 miljoonaa euroa ja tulos poistojen jälkeen 375000 euroa. Matkustajamäärissä ja rahdissa molemmissa kasvua.
Tosin kasvua oli myös ajettujen vuorojen määrässä, ja sekä matkustaja- että rahtiyksiköiden määrät kasvoivat pikkaisen vähemmän kuin ajettujen vuorojen määrä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Eemeli Mäenpää - 04.03.2016, 16:06:08
Pohjalainen -lehden maksumuurin takana olisi artikkeli otsikolla "Voitto Vaasalle: Suomi aikoo tukea Merenkurkun laivahanketta"...

Onneksi on maksumuuri kaadettu.

****

Voitto Vaasalle: Suomi aikoo tukea Merenkurkun laivahanketta

Suomi aikoo tukea Merenkurkun laivahanketta.

Asiasta päätti talouspoliittinen ministerivaliokunta iltapäivällä.

Vaasalaiset joutuivat jännittämään loppuun asti, sillä aamupäivällä alkanut kokous jouduttiin keskeyttämään pitkän asialistan ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kiireiden vuoksi.

Valiokuntaan kuuluu seitsemän ministeriä. Valiokunta päätti, että Merenkurkun laivaliikenne -hanke Midway Alignment pääsee mukaan hankkeisiin, joihin Suomi hakee rahoitusta Euroopan komissiolta.

Suomi hakee kymmenen miljoonan euron tukea EU:lta laivahankkeeseen. Hankkeen kokonaiskustannusten arvioidaan nousevan 191,5 miljoonaan euroon, josta Suomen valtio rahoittaa 25 miljoonaa euroa. Midway Alignment -hankkeeseen haetaan nyt yhteensä 20 miljoonaa euroa, joka jakautuu puoliksi Suomen ja Ruotsin kesken.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan hankkeen loppurahoitus tulee useammilta suomalaisilta ja ruotsalaisilta toimijoilta.

Suomen päätöksellä oli kiire, sillä hakemusten täytyy olla perillä komissiossa tänään.

Laivahankkeella pyritään kasvattamaan sekä tavara- että matkustajavirtoja Merenkurkussa Suomen ja Ruotsin välillä. Lisäksi liikenne pyritään yhdistämään Euroopan liikenneverkostoon.

- Tässä hankkeessa yhdistyvät innovaatiot ja ympäristöystävällinen teknologia asiakkaiden ja elinkeinoelämän hyväksi. Olen iloinen siitä, että hanke saadaan eteenpäin valtion, Vaasan kaupungin ja alueen toimijoiden yhteistyön voimalla. Alueen toimijoiden aktiivisuutta tarvitaan myös aluksen valmistuttua, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner tiistaina iltapäivällä lähetetyssä tiedotteessa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko Valli - 03.06.2016, 15:33:45
Merenkurkun lauttahanke ei etene – tukihakemuksessa todettu puutteita
Merenkurkun autolauttahanke viivästyy. Merenkurkun Midway Alignment -hankkeen EU-rahoitushakemuksessa on havaittu puutteita. Hakemuksen käsittely on keskeytynyt eikä se etene seuraavaan hakuvaiheeseen.

Merenkurkun Midway Alignment -hankkeen hankehakemus on läpikäynyt teknisen tarkastelun. Hakemuksen on tarkastanut EU:n Innovoinnin ja verkkojen toimeenpanovirasto.  Hakemuksessa on todettu puutteita eikä hanke etene tällä hakukierroksella seuraavaan vaiheeseen.

Hankekoordinaattori Mathias Lindström uskoo kuitenkin hankkeen jatkumiseen.

– Nyt täytyy istua alas ja miettiä, mitä se tarkoittaa meidän aikataululle. Hakukierroksia on tulossa lisää, ehkä jopa tänä vuonna, toteaa Lindström.

Lindströmillä ei ole vielä tarkaa käsitystä siitä, mitä puutteita hakemuksessa on ollut. Hän sanoo, että seuraavaksi analysoidaan palaute ja sen jälkeen muokataan hakemusta.

Komission tukeen luotetaan

Lindströmin mukaan hankkeelle on komisiossa edelleen vahva tuki. Siksi hän luottaa siihen, että hanke edistyy eikä tule kaatumaan hakemuksessa todettuihin puutteisiin.

– EU on kuitenkin jatkuvasti peräänkuuluttanut juuri Midway Alignmentin kaltaisia innovatiivisia hankkeita. Nyt tarkistamme työn aikataulua, ja järjestelemme ja hiomme hankkeen teknisiä perusteluja, Lindström tiivistää.

Midway Alignment of the Bothnian Corridor -hankkeen tavoitteena on parantaa Pohjois-Eurooppaa halkovaa itä-länsisuuntaista liikennejärjestelmää. Hanke sisältää uuden Vaasan ja Uumajan välille räätälöidyn matkustajalautan, joka soveltuu talvimerenkulkuun ja käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita.

http://yle.fi/uutiset/merenkurkun_lauttahanke_ei_etene__tukihakemuksessa_todettu_puutteita/8928802
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 07.05.2017, 23:10:13
Wasalinen ensimmäinen kvartaali 2017 vaikuttaa lupaavalta. Wasalinen aikaisia ennätyksiä on taas onnistuttu rikkomaan.

Ensimmäisen kvartaalin jälkeen matkustajamäärissä kasvua 14% (3990 matkustajan kasvu). Rahtimäärät puolestaan kasvoivat 29,1% Uumajassa hotellipakettien myynti kasvanut 8,9% ja vastaavasti Vaasassa kasvua tapahtunut 20,4%

Yllä mainitut peräisin Pohjalainen-lehdestä (20.4.2017).
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 04.06.2017, 23:30:16
Tämän päivän Pohjalainen kertoo lisää lupaavia uutisia rahdin ja matkustajamäärien kehityksestä.

Tämän vuoden 5 ensimmäisen kuukauden aikana rahtia on kuljetettu enemmän vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana kuin kertaakaan aikaisemmin varustamon olemassaolon aikana vuodesta 2013 lähtien. Rahtimetreillä mitattuna tammi-toukokuussa kasvua tapahtunut 20,7% Matkustajamäärät ovat nekin kasvaneet samana ajankohtana 9,3% Wasalinen kautta varattujen hotelliyöpymisten osalta kasvua kertynyt Vaasassa 58% ja Uumajassa 23%

Hyviä kasvuprosentteja, vaikka menneiden aikojen tax-free aikaikauteen onkin vielä matkaa valovuoden verran. Niihin aikoihin on vähän turha edes verrata. Konsepti on sen jälkeen niin vahvasti muuttunut.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 09.06.2017, 13:27:52
Wasa Express saa lisää matkustajakapasiteettia pelastusvarustusta ja istumapaikkoja lisäämällä. Kapasiteetti kasvaa näillä toimilla 850:stä 915:een. Lisäistumapaikkoja tulee muuttamalla konferenssitiloja istumasalongiksi.

Sjöfartstidningen (http://www.sjofartstidningen.se/wasa-express-far-mer-kapacitet/)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 07.01.2018, 19:48:29
Herätellään vähän taas tätäkin keskustelua hyvillä uutisilla. Pohjalainen 4.1.2018 kirjoittelee tiivistetysti näin.

Vuosi 2017 oli Wasalinelle ennätyksellinen. Kasvua löytyi joka osa-alueella. Liikevaihto kasvoi 13,2% ollen 19,3 miljoonaa euroa. Eniten kasvua tuli rahdista. Rahtimetreissä 26,6% nousua ja tonneissa mitattuna kasvua 24,3%. Syyksi kasvulle mainittiin yleinen talouden piristyminen ja asiakkaiden luottamus laivayhtiötä kohtaan. Uusi aluevaltaus on voimakas kasvu Virosta Ruotsiin suuntautunut liikenne.

Matkustajamäärien osalta myös kasvua 8,4% matkustajamäärien ollessa lähes 200 000. Kasvua haetaan myös edelleen matkustajamäärissä, ertyisesti Ruotsista Suomeen päin.

Myös laivaa on tarkoitus hieman ehostaa.


Noin siis tiivistettynä Pohjalaisen artikkeli. Ihan lupaavia lukemia jälleen tuolta rintamalta. Ehkä Se uusi laivakin saa taas lisää tuulta purjeisiin näillä uutisilla.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.01.2018, 12:58:18
Ehkä Se uusi laivakin saa taas lisää tuulta purjeisiin näillä uutisilla.
Kun olisikin saanut. Päivän VK:n juttu ei paljoa lupaa.  :'(
https://www.vk.se/plus/2203696/nytt-drapslag-for-farjeprojektet
Vapaasti käännettyä:
Eli Ruotsin valtio/hallitus ei ole myöntämässä 250milj.kruunun rahoitusta, jolloin myös rahoitus raukeaa myös Suomen puolella.
Jutun mukaan virallista päätöstä ei ole julkistettu, mutta VK:n saamien tietojen mukaan suoraan Ruotsin infrastruktuuri ministerin tiedotusvastaavalta rahoitus päätös on negatiivinen hankkeen kannalta. :'(
Uumajan kunta jatkaa rahoituskuvioiden järjestelyä, ja ei aio antaa periksi.  :thumb:

EDIT 1: Ota nyt sitten näistä selvää. Vasabladet puhuu ainoastaan että tuet Holsmundin satamaan on evätty, ja tuet uuteen alukseen on eri asia?   ::) Kaikkihan on kuitenkin yhdessä paketissa Midway Alignment.
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/173740

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 26.01.2018, 00:24:11
Mä olin siinä käsityksessä, että Midway Alignment -paketti on se, jolla haetaan EU-tukea (koska EU-tuen saamisen ehdot on ajoittain hyvin jännät kun joskus niihin tutustuin)? Jos näin on, niin Ruotsin valtio on vapaa tukemaan vain osaa paketista jos se haluaa. Se tosin saattaa sitten entisestään mutkistaa EU-rahan saantia...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 14.02.2018, 20:44:28
Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan yhteinen kehitysyhtiö Kvarken Link on lähettänyt kiinnostustiedustelut uuden laivan rakentamisesta 17:lle telakalle. Tarkoituksena on kartoittaa, mitkä telakat ovat kykeneviä suunnitellun laivan rakentamaan ja mikä uudisrakenteen todellinen hintaluokka olisi. Vasabladet kertoo aiheesta tarkemmin toisella kotimaisella: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/178255
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 21.03.2018, 23:09:31
"De utlovade miljonerna till Kvarkenfärjan kommer troligen att finnas med i vårens tilläggsbudget, det lovar Kommunikationsministeriet enligt Yles uppgifter".
Luvatut miljoonat mukaan kevään lisäbudjettiin?  :D :thumb:
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/185583
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/20/ministeriet-forsakrar-i-var-kommer-de-utlovade-miljonerna-till-kvarkenfarjan
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 17.04.2018, 09:24:01
Hieman uutta asiaa uuden aluksen rahoituskuvioista.  :thumb:
Vaasan kaupunki aikoo investoida 25milj€ uuteen alukseen ja sitoutua takaamaan 35€milj€ lainan. Tämän esityksen tekee Vaasan kaupunginhallitus kaupungin valtuustolle.  Kaupungin takaus ja rahoitus täytyy siis ensin hyväksyä kaupungin valtuustossa, sekä vaatii tietysti että myös muut rahoittajat tulevat mukaan hankkeeseen vaadituilla osuuksilla.
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/16/stadsstyrelsen-sager-ja-till-ny-kvarkenfarja-beredd-att-satsa-25-miljoner
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 19.04.2018, 09:52:20
Vasabladetissa olevan jutun mukaan uuden aluksen rahoitusjärjestelyjen suunnitelmat ovat nyt valmiit.  :thumb:
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/193163
Asiasta kertoo myös Uumajan sanomalehti VK. VK:n juttu on maksumuurin takana, joten en nyt sitä linkitä. Enää on jäljellä, että Vaasan Kaupungin valtuutetut hyväksyvät kaupungin osuuden.  :thumb:
Uumajan kaupungin täytyy myös hyväksyä Vaasan tavoin rahoituspaketti, mutta käytännössä kenenkään ei enää Uumajassa pitäisi tulla hankkeen tielle. Projektijohtaja on siis täysin varma, että uuden aluksen tilaus tulee tapahtumaan. :thumb:
Euroopan investointipankki EIB on suurin rahoittaja isolla lainalla. Vaasan kaupungin lisäksi Uumajan kaupunki rahoittaa hanketta 250miljoonalla kruunulla. Jutussa mainitaan, että Ruotsin valtio ja EU eivät tulleet mukaan rahoitukseen. ??? >:( :finger:  Jutussa ei mainita mitään Suomen valtion osuudesta? Mitenköhän sille kävi?
"De utlovade miljonerna till Kvarkenfärjan kommer troligen att finnas med i vårens tilläggsbudget, det lovar Kommunikationsministeriet enligt Yles uppgifter".
Luvatut miljoonat mukaan kevään lisäbudjettiin?  :D :thumb:
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/185583
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/20/ministeriet-forsakrar-i-var-kommer-de-utlovade-miljonerna-till-kvarkenfarjan

Ilmeisesti EU kuitenkin edelleen täälläkin kirjoitettujen tietojen mukaan osallistuu jotenkin hankkeeseen, mutta oman käsityksen mukaan nyt sitten vain itse infrastruktuurin parantamiseen, eli satamien jne. kehittämiseen?
11 telakkaa on ilmaissut kiinnostuksen rakentaa uusi alus. Näistä valitaan 4-5 lopulliseen tarjouspyyntöön. Syyskuussa 2018 valitaan sitten sopivin telakka tarjousten perusteella. Syys-lokakuun vaihteessa 2018 pitäisi aluksen rakentava telakka olla selvillä. Uusi alus voisi olla liikentessä joskus helmikuussa 2021 suunnitelmien mukaan. :thumb:Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Joonas Vähämäki - 19.04.2018, 13:53:51
Jutussa ei mainita mitään Suomen valtion osuudesta? Mitenköhän sille kävi?

Omat tiedot ovat täysin uutisten varassa, mutta aamuisen YLE:n jutun (https://yle.fi/uutiset/3-10166624) mukaan
Lainaus
"Valtio lupasi jo aikaisemmin rahoitusta hankkeeseen ja tällä hetkellä neuvotellaan tavasta, jolla se tulee."
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 12.07.2018, 14:18:51
Suunnitelmat uuden laivan saamiseksi Merenkurkkuun etenevät. Kvarken Link Ab on kutsunut neljä telakkaa jättämään sitovat tarjoukset uuden laivan rakentamisesta. Telakoista kolme on eurooppalaisia ja yksi aasialainen.

Telakoiden on määrä jättää tarjouksensa jo elokuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että sopimus voidaan allekirjoittaa ennen vuodenvaihdetta. Merenkurkun uuden laivan toimitusajaksi on määritelty huhtikuu 2021.

https://yle.fi/uutiset/3-10301083
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Manninen - 17.07.2018, 20:55:02
On herännyt itselle kysymys tästä Vaasa-Uumaja välin liikenteestä, että mikseiköhän Eckerö tai Viking ole olleet kiinnstuneita ostamaan yhtiöö. Kerta nyt on tosdistettu, että siinä voi harjoittaa bisnestä. Jotenkn harmittaa se Silja Linen luopuminen reitistä aikanaan vedoten tax freen loppumiseen.

Toivottavasti tilaus tulisi Raumalle!
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 17.07.2018, 23:16:12
Kvarken Link tuskin lienee myytävänä, mutta uuden aluksen operointi saatettaisiin kilpailuttaa. Siinä tilanteessa Eckerö voisi tosiaan -niin halutessaan- olla mahdollinen toimija, mutta yhtä hyvin voi olla, ettei moinen sitä kiinnosta. Eihän Eckerö tiettävästi lähtenyt kisaamaan Ålandstrafikeninkaan operoinneista, vaikka siinä oltaisiin oltu kirjaimellisesti varustamon kotivesillä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 16.09.2018, 21:36:07
Hyvältä näyttää tällä rintamalla. Uutisten mukaan uuden laivan rahoitus pitäisi olla varma ja laivatilaus on totta tämän vuoden aikana. Olisi hienoa, jos tänne saataisiin Suomalaisen telakan laiva. Toivottavasti voittava tarjous osuisi Suomeen.

Viitaten aiempaan kirjoitukseen Siljan luopumiseen reitistä... Sama juttu itselläkin. Olihan se iso harmi, kun Silja vetäytyi näiltä vesiltä, mutta olihan nämä vedet aivan toisenlaset silloin, kun tax-free oli vielä liian tuoreessa muistissa. Silloin haikailtiin, jotain sellaista, mihin ei ollut enää paluuta. Nykyään konsepti on liikenteellisesti paljon monipuolisempi ja nykyinen konsepti tuntuu myös toimivan. Tietysti matkustajamäärissä ollaan vielä kaukana tax-free aikakauden matkustajamääristä, jolloin laivoja oli useita ja reittejäkin useaan eri kaupunkiin. Noista ajoista on ehtinyt kulua jo lähes 20 vuotta ja uusi matkustajasukupolvi ei enää osaa edes kaivata kaikkia tax-free aikakauden "riemuja".
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 17.09.2018, 00:44:26
Kvarken Link tuskin lienee myytävänä, mutta uuden aluksen operointi saatettaisiin kilpailuttaa. Siinä tilanteessa Eckerö voisi tosiaan -niin halutessaan- olla mahdollinen toimija, mutta yhtä hyvin voi olla, ettei moinen sitä kiinnosta. Eihän Eckerö tiettävästi lähtenyt kisaamaan Ålandstrafikeninkaan operoinneista, vaikka siinä oltaisiin oltu kirjaimellisesti varustamon kotivesillä.

Jos ei sittenkään kilpailuteta! Pakko ihailla sitä tinkimätöntä turvallisuuskulttuuria, joka nykyisen operaattorin toimitusjohtajan(?) sanoista heijastuu:

Lainaus
Inte en enda passagerare utöver det som fartyget registrerats för. Inte en enda. Det är vad som gäller.

https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/3801 (https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/3801)

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 29.11.2018, 21:30:44
Suunnitelmat uuden laivan saamiseksi Merenkurkkuun etenevät. Kvarken Link Ab on kutsunut neljä telakkaa jättämään sitovat tarjoukset uuden laivan rakentamisesta. Telakoista kolme on eurooppalaisia ja yksi aasialainen.

Kaksi on leikistä jäljellä:

TS: Wasalinen uuden aluksen rakentaja ratkeaa pian – Rauman telakka lähellä tilausta (https://www.ts.fi/uutiset/talous/4286046/Wasalinen+uuden+aluksen+rakentaja+ratkeaa+pian+Rauman+telakka+lahella+tilausta)

Wasalinen uuden aluksen rakentaja ratkeaa pian. Mukana tarjouskilpailussa on enää kaksi telakkaa, RMC Raumalta sekä ”suuri eurooppalainen telakka”. Tilaus saattaa selvitä jo joulukuun alussa.

Mikähän mahtaa olla kilpailija? Flensburger Schiffbau-Gesellschaft?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 29.11.2018, 23:20:21
Saattaapi olla – paljon riippuu siitä, haluaako Kvarken Link sen alkujaan puhutun 2021-toimituksen. FSG ei nimittäin käsittääkseni siihen pysty, sen verran hyvässä kuosissa ovat tilauskirjat. Lisäksi kun puhuttiin suuresta eurooppalaisesta telakasta niin mietin, että olisiko kuitenkin Fincantierilla jollain telakalla tilaa? Heillähän on toki paljon tilauksia, mutta niin on telakoitakin...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 11.01.2019, 13:53:12
Kyl Raum o ain Raum:

https://yle.fi/uutiset/3-10592138 (https://yle.fi/uutiset/3-10592138)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Heikkinen - 11.01.2019, 14:15:30
Kyl Raum o ain Raum:

https://yle.fi/uutiset/3-10592138 (https://yle.fi/uutiset/3-10592138)

Ei voi muuta todeta kuin, että hieno homma Raumalaisille  :beer: On se hienoa, että kotimaiseen osaamiseen luotetaan, jätettäköön se muuan sanomatta...  ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Mäkelä - 11.01.2019, 14:25:14
Aika pikkunen tuon havainnekuvan perusteella.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Peetu Mäkelä - 11.01.2019, 14:50:57
Vois luulla, että se ihan tarpeen mukaan rakennetaan. Ei kai oo järkeä kuljettaa matkustajille hukkatilaa ja autoille turhia metrejä, kun alusta asti päästään uutta suunnittelemaan ja tekemään.  ::)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Mäkelä - 11.01.2019, 15:07:50
Vois luulla, että se ihan tarpeen mukaan rakennetaan. Ei kai oo järkeä kuljettaa matkustajille hukkatilaa ja autoille turhia metrejä, kun alusta asti päästään uutta suunnittelemaan ja tekemään.  ::)
No tottahan tuo on. Esim Viking Gracessa on tarpeetonta hukkatilaa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kai Heino - 11.01.2019, 15:15:56
Varmaan aika lailla Hammershusin pohjiin perustuva lautta. Autokansi yhtäsuuri ja matkustajia hieman enemmän.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 11.01.2019, 15:22:22
Kynäilin Ulkomatalan blogiin vähän enemmän tietoa sisältävän uutisen (kuin Ylen versio): http://ulkomatala.net/ajankohtaista/uutiset/2019/kvarken-link-ja-rmc-aiesopimukseen-uudesta-vaasa-uumaja-lautasta/

Onhan tuo tosiaan varsin pieni, mutta matkustajakapasiteetti on kuitenkin samaa luokkaa kuin nykyisessä (ja ilmeisesti siis tarpeeksi), rahtikapasiteetti puolestaan melkein puolet nykyistä isompi. Tuohan ei ole reitti, jossa olisi varsinaisesti odotettavissa isoa kasvua tulevaisuudessa, mutta uusi laiva on "pakko" rakentaa kun sopivan kokoista Wasa Expressiä uudempaa joka a) täyttäisi ympäristövaatimukset ja b) jossa olisi sopiva jääluokka ei ole saatavilla.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 12.01.2019, 12:29:13
Aika pikkunen tuon havainnekuvan perusteella.

En ole nähnyt missään aluksen mittoja, mutta Svenska YLE:n uutisen mukaan pituus ja leveys olisi hieman suurempi kuin Wasa Expressin.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/11/nya-kvarkenfarjan-ska-byggas-i-raumo-leverans-varen-2021?page=1 (https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/11/nya-kvarkenfarjan-ska-byggas-i-raumo-leverans-varen-2021?page=1)

Wasa Expressin matkustajakapasiteettihan on ollut yli 1500, miehistön pienentämiseksikö se on nyt rajoitettu 850:een?

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Mäkelä - 12.01.2019, 12:49:25
En ole nähnyt missään aluksen mittoja, mutta Svenska YLE:n uutisen mukaan pituus ja leveys olisi hieman suurempi kuin Wasa Expressin.

Näkeehän sen kun kuvaa katsoo ettei se nyt mikään jättiläinenkään ole. Mutta varmasti ihan kompaktinkokonen nykyiseen liikenteeseen merenkurkussa.
Wasa Expressin matkustajakapasiteettihan on ollut yli 1500, miehistön pienentämiseksikö se on nyt rajoitettu 850:een?

Joo niin se on eli Wasa Expressin matkustajamäärää on tarkoituksella rajattu ja onhan jos jollakin matkalla tuo 850 ihmistä niin sehän on paljon pohjanlahden liikenteessä. Aikoinaan muistan kun joulukuussa 2000 Wasa Queenilla mun lisäksi tais olla noin 50 ihmistä mennentullen.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 12.01.2019, 15:45:06
Muistelisin jostain lukeneeni (ja nyt saatan siten olla 100% väärässä) että pelastusvälineistöä on alkuperäisestä muokattu ja siksi 850 olisi nykyinen maksimi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 12.01.2019, 20:02:11
Ajoittain ollut pienempikin kuin 850 matkustajaa.  En tiedä onko vähennetty pelastusvälineistöä mutta toisaalta olisi loogista kun on vähemmän välineistöä katsastettavaksi.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 14.01.2019, 21:51:24
Tulihan se hyvä uutinen sieltä. Paljon on ehtinyt tapahtua taxfreen poistumisen jälkeen. On ollut konkursseja ja muutenkin vaikeita aikoja, mutta löytyihän se sopiva konsepti. Sitä piti vain etsiä ja kokeilla kymmenkunta vuotta ennen kuin lähti nousuun.

Nykyinen Wasa Expressin kapasiteetti taitaa olla rekisteröity 915 matkustajaan. Fyysinen kapasiteettihan olisi enemmänkin. Uusi laiva on ulkoisilta mitoiltaan kutakuinkin samaa kokoa kuin nykyinenkin. Kaistametreissä tosiaan aika merkittävä ero. Muihin reitteihin verrattuna ulkomitat saattavat tuntua kovin pieneltä, mutta onhan se kohtalaisen kookas, jos verrataan millaisia paatteja täällä aiemmin on kulkenut. Esimerkiksi viimeiseksi jäänyt (suurten matkustaja määrien aikakaudenlla) taxfree lautta Fenniahan oli selkeästi pienempi kuin nykyinen laiva. Ja moni muukin tässä kulkenut laiva on paljon pienempi kuin nykyinen. Ehkä muistoissa ne laivat tuntuivat suuremmilta kuin nykyinen ja tuleva laiva.

Tuo tulevan laivan 800 matkustajan kapasiteetti riittää kyllä vallan mainiosti... Tai jos tuleva laiva jäisi heti kättelyssä liian pieneksi niin silloin kyllä tämä reitti suorastaan nousisi uuteen isoon kukoistukseen ja silloin täällä kohdattaisiin positiivinen "ongelma". Nykytilanteessa Wasa Expressin 915 matkustajan kapasiteetti on riittänyt lähes aina. Joitakin lähtöjä on ollut loppuun myyty, mutta ne ajoittuu kyllä sesonkiaikoihin. Ruuhkaisina aikoina on myös noin lyhyellä välillä valmius ajaa tuplalähdöt tarvittaessa saman vuorokauden aikana... Kesäsesongin aikaan noita tuplalähtöjä on ollutkin tiettyinä päivinä viikossa ja myös tulevana kesänäkin tulee olemaan tietyt viikonpäivät tuplalähtöinä.

Hyvä uutinen saatiin vihdoin ja samaan aikaan myös julkistettiin toinenkin hyvä uutinen. Vuonna 2018 matkustajamäärät ja rahti kasvoivat taas edellisvuoteen verrattuna. Hyvältä näyttää Merenkurkun liikenteen tulevaisuus.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 14.01.2019, 23:10:32
Laivatilauksen lisäksi jotain muutakin "pientä" tuli nikkaroitua valmiiksi joululomien aikana mittakaavassa 1:100.  :D

(https://img.aijaa.com/m/00435/14657861.jpg) (https://aijaa.com/wfvlwm)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kai Heino - 14.01.2019, 23:15:58
Käsittämättömän hienolta näyttää. Aina on ilo nähdä osaavan ihmisen työn tuloksia. :)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 15.01.2019, 13:17:43
Wasa Express ei ole ilmeisesti vaikea myytävä, kun nyt jo on ollut kyselyitä. 8)
Onhan sitä rempattu ostohinnan verran jo vuoden 2013 jälkeen ja on hyvässä kunnossa. Montussakin koneet sai jatkoajan pitkälle, kun ne konvertoitiin toimimaan pakosta matalarikkisellä polttoaineella direktiivin mukaiseksi.
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/259704ttps://www.vk.se/plus/2639765/gamla-farjan-vacker-intresse
https://www.vk.se/plus/2639765/gamla-farjan-vacker-intresse
Maksumuurin takana linkit :(

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 15.01.2019, 15:31:20
Komia on pienoismalli.   Halpa  tuplakantinen  ropax on varmasti kysytty laite markkinoilla.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Manninen - 16.01.2019, 08:05:33
No tottahan tuo on. Esim Viking Gracessa on tarpeetonta hukkatilaa.
Missä Viking Gracella on hukkatila? Ei ainakaan rahtipuolella.
Puhetta ollut uudislaivan pienuudesta. Olisko mahfollista, että laiva suunnitellaan heti alkuunsa jatkettavaksi versioksi. Elikä todella helposti pystytään laittamaan muutamia metrejä lisää väliin. No lisävuorojen ajaminen sesonki aikaan on kuitenkin mahdollista niin onhan reitillä varaa kasvaa.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Mäkelä - 16.01.2019, 09:26:51
Viking Gracessa on yleisissä tiloissa hukkatilaa eli hyödyttömiä käytäviä. Viking voisi kyl joskus tsempata ja tilata kunnollisen laivan jossa on enemmän kun pari kämästä baaria ja a la carte ja buffet. Valintani siis on Silja ainakin Turusta matkatessa.On se kummallista kun täällä ei saa olla kriittinen.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 16.01.2019, 12:09:34
Puhetta ollut uudislaivan pienuudesta. Olisko mahfollista, että laiva suunnitellaan heti alkuunsa jatkettavaksi versioksi. Elikä todella helposti pystytään laittamaan muutamia metrejä lisää väliin. No lisävuorojen ajaminen sesonki aikaan on kuitenkin mahdollista niin onhan reitillä varaa kasvaa.

Tuskin on tarpeen/järkevää ruveta uutta laivaa pidentämään, mutta jos matkustajakapasiteetti osoittautuisi liian pieneksi, ei kai tuon kokoisessa päivälaivassa ole mahdotonta lisätä sitä johonkin 1200..1500 matkustajaan? Rahtitilaahan tuossa on reilusti enemmän kuin Wasa Expressissä. Kuten Kai Heino jo aikaisemmin kirjoitti, runko taitaa tosiaan olla aika pitkälle Hammershusin runko. 
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 16.01.2019, 14:08:51
Kuten Kai Heino jo aikaisemmin kirjoitti, runko taitaa tosiaan olla aika pitkälle Hammershusin runko.
Ei taida Hammershusissa kuitenkaan olla 1A Super jääluokan mukaan suunniteltu runko, joten muutoksia täytyy olla vähintäänkin jonkinverran? Potkureista en tiedä, kuinka eroaa ei jäissä kulkemiseen suunnitelluista?
Tähän ehkä Tuomas Romu täällä Forumilla voisi tietää hyvän vastauksen?
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 16.01.2019, 14:45:23
Tuskin on tarpeen/järkevää ruveta uutta laivaa pidentämään, mutta jos matkustajakapasiteetti osoittautuisi liian pieneksi, ei kai tuon kokoisessa päivälaivassa ole mahdotonta lisätä sitä johonkin 1200..1500 matkustajaan?
Nimenomaan uutta laivaahan on järkevää lähteä pidentämään, koska silloin pidennykselle jää enemmän aikaa maksaa itsensä takaisin.

Ei taida Hammershusissa kuitenkaan olla 1A Super jääluokan mukaan suunniteltu runko, joten muutoksia täytyy olla vähintäänkin jonkinverran? Potkureista en tiedä, kuinka eroaa ei jäissä kulkemiseen suunnitelluista?
Lisäksi Hammershusissa oli perinteiset kiinteät peräsimet ja potkurit, kun taas tähän on tulossa podit. Näinollen runkoa on pakkokin suunnitella uusiksi ainakin perästä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 16.01.2019, 17:58:30
Nimenomaan uutta laivaahan on järkevää lähteä pidentämään, koska silloin pidennykselle jää enemmän aikaa maksaa itsensä takaisin.
Lisäksi Hammershusissa oli perinteiset kiinteät peräsimet ja potkurit, kun taas tähän on tulossa podit. Näinollen runkoa on pakkokin suunnitella uusiksi ainakin perästä.

Mutta miksi pitäisi pidentää, kun kaiken järjen mukaan tuohon saisi helposti paljon enemmänkin matkustajakapasiteettia? ::)

Paljonko siihen mahtaa tulla hyttipaikkoja? Päivävuoroja, toki, mutta jonkinlaiseen risteilybisnekseen varmaan mahdollisuus.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 16.01.2019, 18:45:14
Ei matkustajakapasiteetin lisäyksen takia tarvitse pidentää. Ainoastaan jos rahtimetrejä halutaan lisää.  Varmasti jonkin verran tulee hyttejä ainakin  autonkuljettajille. Toivottavasti myös muille matkustajille
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 16.01.2019, 19:04:46
Tähän ehkä Tuomas Romu täällä Forumilla voisi tietää hyvän vastauksen?

Lisää terästä sinne sun tänne. Suunnitteluvaiheessa suomalais-ruotsalaisen jääluokan korottaminen on melko triviaalia.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Manninen - 20.01.2019, 15:31:23
Viking Gracessa on yleisissä tiloissa hukkatilaa eli hyödyttömiä käytäviä. Viking voisi kyl joskus tsempata ja tilata kunnollisen laivan jossa on enemmän kun pari kämästä baaria ja a la carte ja buffet. Valintani siis on Silja ainakin Turusta matkatessa.On se kummallista kun täällä ei saa olla kriittinen.

Tottakai saa olla kriittinen, mutta silti ihmettelen näitä käytäviä monikossa. Ainoa tylsä käytävä laivassa on 11 kannella Span vieressä oleva käytävä. Hieman tylsä, mutta sitäkin on hieman muutettu alkuperäisestä lookista.
Päinvastoin koen puutteeliseksi, että ei ole käytäviä. Baarin läpi menevä käytävä on huono. No on sekin saanut levennystä alkuperäisestä. En tiedä onko tälläinen käytävä baari paras mahdollinen.

Mutta aiheeseen. Olen Kallen kanssa samaa mieltä siitä, että viisi vuotta vanhaa laivaa kannattaa pidentää ennemmin ku 15 vuotta vanhaa. Finnlines teki suuren pidennys investoinnin uusimmille laivoille. Mut varmasti tämän pidennykseen pystyy varautumaan jo laivaa suunniteltaessa. Mut kyllä tää laivatilaus on parasta vuosikymmeniin Vaasan ja Ruotsin välille.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 21.01.2019, 15:58:21
Ja nyt sen on tilattu ihan oikeasti eli rakentamissopimus on allekirjoitettu:

https://ls24.fi/uutiset/nimet-kirjoitettiin-sopimuksen-alle-merenkurkun-lautan-rakentaminen-kayntiin-raumalla (https://ls24.fi/uutiset/nimet-kirjoitettiin-sopimuksen-alle-merenkurkun-lautan-rakentaminen-kayntiin-raumalla)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 07.03.2019, 10:28:23
Matkustajamäärä ja rahtimäärä kasvoi edelleen vuonna 2018.  :D :thumb:
https://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/wasaline-vei-merenkurkun-yli-jo-200-000-matkustajaa-laivayhtion-tulos-parani-liki-viidenneksen-1.2895396

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 16.09.2019, 17:13:43
Kvarken Linkin uudisrakenteen tuotannonaloitus Raumalla:
https://ls24.fi/uutiset/rauman-telakalla-juhlan-aika-vaasa-uumaja-aluksen-rakentaminen-kaynnistyi (https://ls24.fi/uutiset/rauman-telakalla-juhlan-aika-vaasa-uumaja-aluksen-rakentaminen-kaynnistyi)

https://mobile.twitter.com/RMCFinland (https://mobile.twitter.com/RMCFinland) > Kootut uutislinkit aiheesta

Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 14.10.2019, 10:41:11
Kvarken Link twiittasi lyhyen videopätkän uuden lautan jäämallikokeista:

https://twitter.com/KvarkenL/status/1182593710355288064 (https://twitter.com/KvarkenL/status/1182593710355288064)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 31.10.2019, 13:09:38
Uudelle vaasanlaivalle saa ehdottaa nimeä marraskuun loppuun asti: https://www.kvarkenlink.com/contest/
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Joonas Vähämäki - 01.11.2019, 07:29:15
Uudelle vaasanlaivalle saa ehdottaa nimeä marraskuun loppuun asti: https://www.kvarkenlink.com/contest/

Polar Express ehdotettu  :thumb:
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 01.11.2019, 10:47:46
Tässä tulee olemaan jännitää nähdä, millainen nimi siellä on hakusessa. Halutaanko jotain perinteeseen viittaavaa vai jotain ihan uutta? Ja perinteisessäkin on vaihtoehtona joko Express-loppu tai Wasa-alku. Kun muissa viimeaikaisissa nimikilpailuissa on ollut aika selvää millainen on hakusessa, tässä lopputulos ei ole lainkaan niin selvä.

Päädyin itse ehdottamaan perinteeseen sopivaa mutta ei suoraan perinteistä Kvarken Expressiä.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 01.11.2019, 15:13:32
Sanaa Express hyvin todennäköisesti haetaan, vaikka se tuskin lienee mikään välttämättömyys. Oma ehdotukseni sisälsi sen silti, mutta muodossa, jossa se ei olekaan nimen loppu vaan alku -Express Botnica. Viittaus siis sekä Väster- että Österbotteneihin ja niiden väliseen nopeuteen.
Tuo Kvarken Express-nimi muuten on kerran ollut käytössä. Se oli jonkun pohjalaisen urheiluseuran projektiluontoinen Merenkurkun ylitys soutuveneellä keväisenä ajankohtana, jolloin jäitä vielä oli. Joskus -80-luvulla, matkassa oli muistaakseni Apu-lehden toimittajakin...
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Mäkelä - 01.11.2019, 19:41:58
Ehdotin maailman kauneinta nimeä ja se kuuluu seuraavasti: Wasa Queen. Sen verran Wasa Queen teki  minuun laivana vaikutuksen aikoinaan ja on vieläkin suosikkilaiva numero Uno.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kai Heino - 01.11.2019, 20:56:01
Vanhalla Svea Coronalla tuli muutaman kerran Tku-Sto väliä kuljettua. Jäi mieleen mukavana sen aikaisena laivaan. Ehdotin kuitenkin Botnia Baronessan.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Marko Mäkelä - 01.11.2019, 22:55:02
Vanhalla Svea Koronalla tuli muutaman kerran Tku-Sto väliä kuljettua. Jäi mieleen mukavana sen aikaisena laivaan. Ehdotin kuitenkin Botnia Baronessan.
Okei mut Wasa Queenhan oli ex Bore/ Silja Star. Hyvä ehdotus tuokin.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kai Heino - 02.11.2019, 11:50:58
Olisi pitänyt tarkastaa eikä luottaa miesmuistiin, joka on yllättävän lyhyt.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 03.11.2019, 16:29:06
Mielenkiintoinen nimikilpailu. Pysyttäydytäänkö perinteissä vai keksitäänkö jotain aivan uutta. Perinteisiä nimiähän täällä on paljon suosittu, kuten nykyisen laivankin tapauksessa. Toisaalta, nyt ollaan rakentamassa aivan uutta laivaa ja poikkeuksellisia uusia teknisiä ratkaisuja. Olisiko nimenkin puolesta aika uudistua. Aika näyttää.

Jotenkin kuitenkin epäilen, että Wasa alkuinen se tuskin tulee olemaan. Varustamon omistus kuitenkin on molemmin puolin Pohjanlahtea niin ihan jo asiakkaiden tasapuolisuuden vuoksikin olisi varmasti sopivampaa, jos nimi kuvastaisi jollain tavalla molempia rantoja... Ei ehkä kuitenkaan Wameå Express.  ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 03.11.2019, 17:45:25
Ei ehkä kuitenkaan Wameå Express.  ;D

Usa Express  ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tauno Hermola - 03.11.2019, 18:29:18
Botnia/Bothnia/Botnica -pohjaiset nimet ovat varmasti vahvoilla, mutta onhan Wasa/Vasa (https://sv.wikipedia.org/wiki/Vasa_(olika_betydelser)) niin selvästi tuontitavaraa Ruotsista, ettei sitäkään nyt voi pois sulkea sillä perusteella, että se jotenkin olisi suomalaisia liikaa suosiva. Kallen Kvarken tuntuu kyllä suomalaiselle vieraalta, olisiko Quark parempi, neutraalimpi ;D
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Tuomas Romu - 21.12.2019, 11:07:07
Aurora Botnia:

https://www.maritime-executive.com/corporate/wasaline-names-new-ferry-aurora-botnia
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kai Heino - 21.12.2019, 19:45:57
https://yle.fi/uutiset/3-11130009 (https://yle.fi/uutiset/3-11130009)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Juhani Mehto - 23.12.2019, 00:22:12
https://yle.fi/uutiset/3-11130009 (https://yle.fi/uutiset/3-11130009)
Klikinsäästäjä: Uuden aluksen nimeksi on päätetty Aurora Botnia.
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 23.01.2020, 13:17:05
Aurora Botnian köli lasketaan torstaina 13.2., kertoo minulle tullut mediakutsu (jonka aion kyllä jättää käyttämättä, minulla kun ei oikein ole mahdollisuutta reissata Raumalle asti alle tunnin tilaisuutta varten).
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 13.02.2020, 15:45:44
Aurora Botnian köli lasketaan torstaina 13.2., kertoo minulle tullut mediakutsu (jonka aion kyllä jättää käyttämättä, minulla kun ei oikein ole mahdollisuutta reissata Raumalle asti alle tunnin tilaisuutta varten).
Virallinen tiedote kölinlaskusta (Wasaline ja Kvarken Link jakaneet RMC:n tiedotetta suoraan copypastena, joten niitä ei ole kannattavaa linkittää tänne):

https://rmcfinland.fi/fi/wasalinen-uuden-matkustaja-autolautan-koli-laskettiin-rauman-telakalla/ (https://rmcfinland.fi/fi/wasalinen-uuden-matkustaja-autolautan-koli-laskettiin-rauman-telakalla/)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Pekka Laakso - 06.05.2020, 16:41:57
RMC tiedottaa Aurora Botnian (tuo nimi on kyllä kaikista nimikilpailuista ja päättelyistä huolimatta napattu suoraan Aalto Shippingiltä...  ;D) rakentamisen etenemisestä:

"Wasalinen uuden matkustaja-autolautan, Aurora Botnian, rakentaminen Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla etenee koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta.

– Viimeisten lohkojen kokoaminen on alkamassa ja rungon koonti sekä konehuoneiden ja autokansien varustelu jatkuvat vilkkaana. Puolan Gdanskista toimitetaan Aurora Botniaan yhteensä seitsemän lohkoa, joista kolme saapui huhtikuun lopulla. Saapuneiden lohkojen varustelu on nyt käynnissä, kertoo uudisrakennusprojektin NB6002 projektipäällikkö Johanna Kaijo."


"Seuraava merkittävä etappi Aurora Botnian rakentamisessa on syksyllä tapahtuva vesillelasku."

https://rmcfinland.fi/fi/rauman-telakalla-wasalinen-uuden-matkustaja-autolautan-rakentaminen-jatkuu-vilkkaana/ (https://rmcfinland.fi/fi/rauman-telakalla-wasalinen-uuden-matkustaja-autolautan-rakentaminen-jatkuu-vilkkaana/)
Otsikko: Vs: NLC Ferryn merenkurkun liikenne
Kirjoitti: Kalle Id - 11.09.2020, 16:11:35
Aurora Botnia laskettiin vesille tänään. Vesillelaskutilaisuus esitettiin livenä Vimeossa ja sen voi katsoa "jälkilähetyksenä" linkin takaa: https://vimeo.com/452475147/9e781d1baa

 Varustamon lehdistötiedote kertoo seuraavaa:

Wasalinen uusi matkustaja-autolautta, Aurora Botnia lasketaan vesille Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla perjantaina 11. syyskuuta. Alus valmistuu keväällä 2021, minkä jälkeen se liikennöi Vaasan ja Uumajan välillä. Aluksen rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.

Vesillelaskupäivä on Aurora Botnian historiassa merkityksellinen. Vaasan ja Uumajan kaupunkien perustama Kvarken-työryhmä toimitti Viestintäministeriölle 11. syyskuuta 2012 raportin Ehdotukset toimenpiteiksi matkustaja- ja tavaraliikenteen turvaamiseksi Kvarkenissa ympäri vuoden. Nyt, tasan kahdeksan vuotta myöhemmin, Wasalinen uusi laiva, Rauma Marine Constructionsin uudisrakennus NB6002 lasketaan vesille.

”Voimme olla ylpeitä siitä, että vallitsevista olosuhteista huolimatta juhlistamme tänään Aurora Botnian vesillelaskua. RMC:n ja verkostoyritystemme työntekijät ovat tehneet erinomaista työtä ratkoen yhä uudelleen koronan aiheuttamia haasteita ja vieneet projektia määrätietoisesti eteenpäin. Olen myös todella tyytyväinen asiakkaan kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja uskon sen jatkuvan erinomaisena tästä eteenpäinkin. Projekti on uniikki meille molemmille”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki
Heinimaa.

Uudenlainen tekniikka alentaa hiilidioksidipäästöjä

Aurora Botnia on maailman ensimmäinen matkustaja-autolautta, joka tulee täyttämään Clean Design -luokkamerkin kriteerit. Sen neljä Wärtsilän toimittamaa pääkonetta toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla (LNG) että biokaasulla (LBG), ja sen liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä. Uuden tekniikan ansiosta aluksen hiilidioksidipäästöt laskevat huomattavasti Merenkurkussa nyt liikennöivään alukseen verrattuna.

”Tänä erityisenä päivänä haluan kiittää koko Wasalinen henkilöstöä sekä laivalla että maissa. Haluan myös lähettää kiitokseni kaikille kumppaneillemme ja kaikille, jotka tukevat meitä tällä matkalla. Uusi laiva on maailman ympäristöystävällisin matkustaja-autolautta ja siinä on paljon uusia ominaisuuksia. Wasaline haluaa olla Itämeren sympaattisin, ympäristöystävällisin ja luotettavin varustamo. Tänään aloitamme myös matkamme päivittämään tuotemerkkiämme vastaamaan tätä uutta aikakautta”, Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg sanoo.

Työt jatkuvat laivan sisällä

Vesillelaskun jälkeen alus siirtyy runkotyövaiheesta varusteluvaiheeseen. Varusteluvaiheessa rakentamisen painopiste vaihtuu terästyöstä putkitöihin, eristykseen, ilmastointiin ja sähkötöihin. Lisäksi aluksen konehuoneiden varustelutyöt ja autokansien rakentaminen jatkuvat.

Laivaa herätellään henkiin, kun automaation ja erilaisten systeemien yhteensovittamisen kautta sähköt saadaan päälle ja putkissa alkaa kiertää vettä ja polttoainetta. Aluksen sisustustyöt tehdään ensi talven aikana. Varusteluvaihe huipentuu ennen laivan luovutusta tehtäviin käyttöönotto- ja merikokeisiin keväällä 2021.

(Pitäiskö tämän ketjun otsikko muuten vaihtaa joko muotoon Wasalinen Merenkurkun liikenne, tai Kvarken Linkin Merenkurkun liikenne? NLC Ferryä kun ei ilmeisesti ole enää olemassa, vaan Wasalinen omistaja on nimeltään Kvarken Link Oy.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tuomas Romu - 23.12.2020, 10:56:37
Wasa Expressillekin löytyi ostaja:

https://www.wasaline.com/fi/portfolio-item/kvarken-link-myy-m-s-wasa-expressin-ume-shippingille/ (https://www.wasaline.com/fi/portfolio-item/kvarken-link-myy-m-s-wasa-expressin-ume-shippingille/)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Aleksi Lindström - 23.12.2020, 11:14:53
Wasa Express pääsee tuttuun seuraan: UME (United Marine Egypt) liikennöi myöskin POSEIDON EXPRESS-autolauttaa, joka on entinen Finnlinesin TRANSLUBECA. Sama varustamo osti myös Rederi AB Gotlandin GUTE-lautan nyt marraskuussa.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 25.03.2021, 13:36:30
RMC tiedottaa Aurora Botniasta:

https://rmcfinland.fi/fi/aurora-botnialle-kayttoon-pelastusveneiden-sijaan-evakuointijarjestelma/ (https://rmcfinland.fi/fi/aurora-botnialle-kayttoon-pelastusveneiden-sijaan-evakuointijarjestelma/)

Poimintoja:

"Aurora Botnialle käyttöön pelastusveneiden sijaan evakuointijärjestelmä

Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla on rakenteilla Wasalinen matkustaja-autolautta Aurora Botnia. Pelastusveneiden sijaan laivalle tulee käyttöön pelastautumista varten kaksi evakuointijärjestelmää, jotka toimittaa Viking Life-Saving Equipment. Hätätilanteessa järjestelmät saadaan käyttöön vain 90 sekunnissa, ja niillä voi pelastautua yli 1 100 ihmistä alle 30 minuutissa. Evakuointijärjestelmää testattiin onnistuneesti Rauman telakalla keskiviikkona 24. maaliskuuta.
...

Pelastusveneiden sijaan Aurora Botniassa käytetään pelastautumiseen kahta laivan kannelta laukaistavaa evakuointijärjestelmää. Laukaisun myötä veteen putoaa evakuointisukka ja pelastuslautta, joka täyttyy automaattisesti. Kun lautta on täyttynyt, matkustajat voivat liukua sille evakuointisukkaa pitkin.

Pelastusveneisiin verrattuna evakuointijärjestelmällä on monta etua. Se vie vähän tilaa, sen saa käyttöön erittäin lyhyessä ajassa, sille mahtuu suuri määrä matkustajia ja pelastautuminen on sen avulla nopeaa.

”Aurora Botnian kokoiseen laivaan tarvittaisiin perinteisiä pelastusveneitä noin 6–8 kappaletta. Yhteen pelastusveneeseen mahtuisi enintään 150 matkustajaa ja sen käyttöönotto veisi noin 10 minuuttia neljältä henkilöltä. Evakuointijärjestelmiä laivaan tarvitaan vain kaksi ja yhden järjestelmän käyttöönotto vie ainoastaan noin 90 sekuntia 1–2 henkilöltä. Aurora Botnia on ensimmäinen suomalainen matkustaja-alus, joka korvaa pelastusveneet kokonaan evakuointijärjestelmillä”, kertoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg."


Länsi-Suomi aiheesta:
https://ls24.fi/uutiset/aurora-botniaan-ensimmaisena-suomalaisena-matkustaja-aluksena-pelastusveneiden-sijaan-evakuointijarjestelma-ensitesti-rauman-telakalla-oli-onnistunut (https://ls24.fi/uutiset/aurora-botniaan-ensimmaisena-suomalaisena-matkustaja-aluksena-pelastusveneiden-sijaan-evakuointijarjestelma-ensitesti-rauman-telakalla-oli-onnistunut)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 31.03.2021, 14:04:49
Nyt tiedotetaan Aurora Botnian luovutuksen siirtymisestä kesäkuun puoleenväliin. Wasa Express jatkaa tietenkin luovutukseen asti.

https://rmcfinland.fi/fi/vaasa-uumaja-valia-liikennoiva-matkustaja-autolautta-aurora-botnia-luovutetaan-kesakuussa/ (https://rmcfinland.fi/fi/vaasa-uumaja-valia-liikennoiva-matkustaja-autolautta-aurora-botnia-luovutetaan-kesakuussa/)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 09.04.2021, 23:09:47
Uutiset på svenska Wasalinen terminaalin ja laiturin rakennuksesta Uumajassa.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/nya-hamnen-i-umea-kan-bli-400-miljoner-dyrare
Toivottavasti videolinkki toimii muuallakin kuin Ruotsin puolella.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 01.06.2021, 23:46:10
Pilotonlinessa alustava ennakko Aurora Botnian koeajolle lauantaina aamupäivällä. Saa nähdä venyykö lähtö paljoa, kuten monasti uudisrakenteiden kanssa, kuin myös aiemman RMC-rakenteen eli Hammershusin tapauksessa.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 09.06.2021, 14:38:56
Aurora Botnian koeajon virallinen tiedote:

https://rmcfinland.fi/fi/aurora-botnia-paasi-ensi-kerran-merelle-koeajolla-testattiin-maailman-ymparistoystavallisimman-matkustaja-autolautan-suorituskykya/ (https://rmcfinland.fi/fi/aurora-botnia-paasi-ensi-kerran-merelle-koeajolla-testattiin-maailman-ymparistoystavallisimman-matkustaja-autolautan-suorituskykya/)

Kuin myös:
https://www.sjofartstidningen.se/forsta-testet-avklarat-for-aurora-botnia/ (https://www.sjofartstidningen.se/forsta-testet-avklarat-for-aurora-botnia/)

Poiminta:

"Parhaillaan käynnissä ovat valmistelut Aurora Botnian Vaasassa tapahtuvaa luovutusta varten. Luovutuksen päivämäärästä, neitsytmatkasta ja lipunmyynnin alkamisesta kerrotaan lisää ensi viikolla."
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tuomas Romu - 15.06.2021, 20:48:49
Vaasa–Uumaja-väliä liikennöivän matkustaja-autolautta Aurora Botnian luovutus siirtyy heinäkuulle (https://rmcfinland.fi/fi/vaasa-uumaja-valia-liikennoivan-matkustaja-autolautta-aurora-botnian-luovutus-siirtyy-heinakuulle/)

Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla rakennustöiden loppuvaiheessa oleva Aurora Botnia luovutetaan tämän vuoden heinäkuun puolivälissä.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tapio Väyrynen - 13.07.2021, 09:31:50
Heinäkuun puoliväli lähenee.
Onko kuullut uutisia milloin uusi laiva aloittaisi.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Esa Vaatto - 13.07.2021, 10:17:34
Loppukuuhun venyy. "Aurora Botnian toimitus on viivästynyt edelleen. Laivan on määrä saapua Rauman telakalta Vaasan satamaan perjantaina 30. heinäkuuta." https://yle.fi/uutiset/3-12017815 (https://yle.fi/uutiset/3-12017815)
Länsi-Suomen juttu maksumuurin takana: https://ls24.fi/uutiset/wasalinen-laivan-valmistuminen-rauman-telakalta-viivastyy-lisaa (https://ls24.fi/uutiset/wasalinen-laivan-valmistuminen-rauman-telakalta-viivastyy-lisaa)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 21.07.2021, 16:24:23
Luovutus venymässä vielä elokuun loppuun, sillä muun muassa pääjärjestelmien käyttöönottotyöt vievät edelleen aikaa:

https://ls24.fi/uutiset/aurora-botnian-luovutus-siirtyy-elokuun-loppuun (https://ls24.fi/uutiset/aurora-botnian-luovutus-siirtyy-elokuun-loppuun)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 13.08.2021, 17:37:47
Uusi tiedote on varsin ympäripyöreä, edelleen puhutaan luovutuksesta elokuun lopulla:

https://rmcfinland.fi/fi/vaasa-uumaja-valia-liikennoivan-matkustaja-autolautta-aurora-botnian-luovutusajankohta-edelleen-elokuun-loppu/ (https://rmcfinland.fi/fi/vaasa-uumaja-valia-liikennoivan-matkustaja-autolautta-aurora-botnian-luovutusajankohta-edelleen-elokuun-loppu/)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 17.08.2021, 12:46:24
Naantalin satamalistan mukaan Wasa Expressiä odoteltaisiin telakkakäynnille 1. syyskuuta, ja se olisi lähes koko syyskuun telakalla. Ilmeisesti maalataan samantien uusiin väreihin ja mahdollisesti vaihtaa nimeään?  ???

Tuo indikoi samalla sitä, että RMC:n aikataulu Aurora Botnian suhteen pitäisi.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 18.08.2021, 16:37:03
Aurora Botnian aloittaa liikenteen 28/8 2021 :thumb: :)
https://ilkkapohjalainen.fi/uutiset/paikalliset/aurora-botnian-neitsytmatka-vahvistettu-ensimmaiset-matkustajat-kyytiin-reilun-viikon-paasta-1.16516683
https://yle.fi/uutiset/3-12063329

https://svenska.yle.fi/a/7-10004787
EDIT1: Aluksen luovutus ruotsinkielisen jutun mukaan Vaasassa 25/8 2021
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 23.08.2021, 20:08:05
Aurora Botnia on shiftaamassa luotsilistan mukaan tänään illalla telakalta Rauman kantasatamaan. Luotsilistalla ei ole kuitenkaan vielä edes ennakkona sen lähtöä Raumalta eikä saapumista Vaasaan.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 23.08.2021, 20:33:19
Wasaline antaa tiedon että AURORA BOTNIA saapuu Vaasan luotsipaikalle 25.8. klo 10:30 josta jatkaa matkaa satamaan päin.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 24.08.2021, 15:34:14
Wasaline antaa tiedon että AURORA BOTNIA saapuu Vaasan luotsipaikalle 25.8. klo 10:30 josta jatkaa matkaa satamaan päin.
Aurora Botnia käännettiin Håkun Leon toimesta eilen illalla kymmenen aikoihin, joten Pilotonlinen mainitsema shiftaus olikin vain kääntö toisin päin telakan varustelulaituriin. Ja tänään aamulla klo 9 Aurora Botnia näkyy lähteneen telakalta kohti Vaasaa. Ilmeisesti koeajoja ajetaan vielä siirtomatkan yhteydessä?
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jussi Laine - 25.08.2021, 09:43:25
Merenkurkun liikenne oli vuosia hiipumassa ja olisiko se loppunut kokonaan ellei pitsakeisari Rabbe Grönblom olisi jatkanut sitä omalla riskillään. Laivaa morkattiin mutta se oli parempi kuin ei mitään. Eli tällaisena juhlapäivänä voi myös muistella alan vanhoja tekijöitä.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Sven Liljeström - 25.08.2021, 11:12:01
Niin, onko kellään tietoa, josko nykyvarustamon omistus on tarkoitus säilyä Vaasan ja Uumaja kunnilla,
vai yritetäänkö löytää yksityinen yrittäjä kun liikenne on saatu käyntiin?
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 25.08.2021, 13:22:16
Merenkurkun liikenne oli vuosia hiipumassa ja olisiko se loppunut kokonaan ellei pitsakeisari Rabbe Grönblom olisi jatkanut sitä omalla riskillään. Laivaa morkattiin mutta se oli parempi kuin ei mitään. Eli tällaisena juhlapäivänä voi myös muistella alan vanhoja tekijöitä.
Välillähän kulki jopa kaksi alusta, kun Botnia Link oli kilpailussa mukana "Pizza Expressiä" vastaan... ::)
Yhtenä kesänä RG1 oli myös Vaasa-Sundsvall reitillä. Botnia Link taisi olla sillä reitillä kauemminkin ::)
Rabben hinnat olivat hyvin sopivat rahdille, mutta erittäin kallista matkustajille :o
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 25.08.2021, 13:24:41
Näin saapuu Aurora Botnia Vaskiluotoon :beer: :thumb:
https://yle.fi/uutiset/3-12068506
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Arto Papunen - 25.08.2021, 14:24:04
Kovasti siellä joku haastattelussa mainitsi kuinka aikataulut nyt sopivat paremmin kun nopeampi laiva ja nyt aikataulut parempia myös Ruotsista päin.
En mä nyt näe, että aikataulussa juuri mitään isoa muutosta ole ainakaan loppuvuodeksi.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tauno Hermola - 25.08.2021, 15:59:36
Välillähän kulki jopa kaksi alusta, kun Botnia Link oli kilpailussa mukana "Pizza Expressiä" vastaan... ::)
Yhtenä kesänä RG1 oli myös Vaasa-Sundsvall reitillä. Botnia Link taisi olla sillä reitillä kauemminkin ::)
Rabben hinnat olivat hyvin sopivat rahdille, mutta erittäin kallista matkustajille :o

Unohtamatta Rabben M/S Casino Expressiä, ei tainnut sekään olla reitille kovin sopiva laiva. Wasalinella taisi olla enemmän osaamista ja onneakin, kun löysivät tuon M/S Betancurian.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 25.08.2021, 17:35:59
Kovasti siellä joku haastattelussa mainitsi kuinka aikataulut nyt sopivat paremmin kun nopeampi laiva ja nyt aikataulut parempia myös Ruotsista päin.
En mä nyt näe, että aikataulussa juuri mitään isoa muutosta ole ainakaan loppuvuodeksi.
Lisää lähtöjä on uuden aluksen aikataulussa jo nyt runsaasti. Esim. tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin on 2 vuoroa Vaasasta ja Holmsundista. Suuri parannus on jo se, että pääsee iltapäiväksi lauantaina aikaisemmalla vuorolla Uumajasta Vaasaan, eikä ole perillä klo24 lauantai yöllä. Lisäksi sunnuntai iltana on 2 tuntia aikaisemmin perillä Holmsundissa kuin aikaisemmin, tosin lähtö on 1 tunti aikaisemmin kuin vanhassa aikataulussa :thumb:
Kyllä ainakin mun mielestä parannus aikatauluihin/liikenteeseen on huomattava.
Kesäliikenne tulee olemaan sitten ilmeisesti vielä tiheämmällä aikataululla :)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 25.08.2021, 21:30:23
Niin, onko kellään tietoa, josko nykyvarustamon omistus on tarkoitus säilyä Vaasan ja Uumaja kunnilla,
vai yritetäänkö löytää yksityinen yrittäjä kun liikenne on saatu käyntiin?

No, onhan se liikenne kyllä jo saatu käyntiin vuodesta 2013 saakka. Koko NLC-ferryn ja Kvarken Linkin perustamisessa jne on koskaan puhuttu siitä että politiikka, eli kunnat, vetäytyisivät jossain vaiheessa ulos. Tähän asti liikenne on kehittynyt mukavasti ja tuotti ainakin ennen Coronaa voittoa. On hyvin epätodennäköistä että veronmaksajan omistama laiva annettaisiin (siis myytäisiin) yksityiselle yritykselle, ei ainakaan ennen kun se on maksanut itsensä takaisin.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 25.08.2021, 21:33:25
Naantalin satamalistan mukaan Wasa Expressiä odoteltaisiin telakkakäynnille 1. syyskuuta, ja se olisi lähes koko syyskuun telakalla. Ilmeisesti maalataan samantien uusiin väreihin ja mahdollisesti vaihtaa nimeään?  ???

Täällä Pohjois-Saksassa olemme "vahdilla" jos WASA EXPRESS tulee uudella maalilla ja nimellä Kielin kanavan kautta...  8)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Arto Papunen - 25.08.2021, 22:56:36
Onko missään uuden laivan kansikarttaa?
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Sven Liljeström - 26.08.2021, 09:12:37
Markolle vain kommentti sinne Holtenauhun, että uskotko, että minäkin joskus varta vasten olen ajanut sinne ja seissyt siellä kameran kanssa!
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 26.08.2021, 12:02:35
Wasalinella taisi olla enemmän osaamista ja onneakin, kun löysivät tuon M/S Betancurian.
Se oli Vaasan satamakapteenin virkanimellä siihen aikaan Vaasan satamaa johtanut Teijo Seppelin, joka kävi muistaakseni M/S Betancurian ainakin katsastamassa ennen aluksen ostoa. Varmaan siellä on ollut muutakin osaamista taustalla.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Mikko Salmela - 26.08.2021, 14:56:15
Instagramiin on ilmestynyt jo muutamia kuvia Aurora Botnian sisätiloista

https://www.instagram.com/p/CTAc_t7gdDT/
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 26.08.2021, 15:55:25
AURORA BOTNIA on tänä aamuna lähtenyt jatkaamaan merikokeet Vaasan saariston edustalla. Saas nähdä käykö vielä Holmsundin ja Vaasan laituria kokeilemaan...
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 27.08.2021, 09:53:26
AURORA BOTNIA on tänä aamuna lähtenyt jatkaamaan merikokeet Vaasan saariston edustalla. Saas nähdä käykö vielä Holmsundin ja Vaasan laituria kokeilemaan...
Palasi Vaasaan aikaisin aamulla käymättä Holmsundissa ja lähtöennakko on tänään klo 11. Ainakin näin alkuun menemisiä on helppo seurata molemmilla puolin lahta luotsilistoilta.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 27.08.2021, 12:57:24
Palasi Vaasaan aikaisin aamulla käymättä Holmsundissa ja lähtöennakko on tänään klo 11. Ainakin näin alkuun menemisiä on helppo seurata molemmilla puolin lahta luotsilistoilta.

Juu, ja perä edessä kiinni vanhassa laiturissa - eli se uusi ei vielä valmis ole. Sinne se olisi ainakin ymmärtääkseni tulossa keula edessä.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 27.08.2021, 13:21:58
Hetki sitten (eli suunnilleen klo 13:15) AURORA BOTNIA lähti taas matkalle Vaasasta.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 27.08.2021, 17:59:53
AURORA BOTNIA on nyt ensimmäistä kertaa matkalla Uumajaan, näyttää AISissa saapuvan klo 17:30 UTC eli 19:30 paikallista aikaa

Edit: Saapui kl 18:32 paikallista aikaa.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Kalle Id - 28.08.2021, 16:41:26
Merenkurkun liikenne oli vuosia hiipumassa ja olisiko se loppunut kokonaan ellei pitsakeisari Rabbe Grönblom olisi jatkanut sitä omalla riskillään. Laivaa morkattiin mutta se oli parempi kuin ei mitään.
Ei Grönblom ihan kokonaan omalla riskillään liikennettä ajanut, Vaasan kaupunki ja Uumajan kunta (sekä ajoittain muutkin tahot Suomessa) tukivat RG Linea taloudellisesti koko sen olemassaolon ajan. (Ja sitä ennen Siljan viimeistä yritystä liikennöidä linjaa 1999-2000).

Tähän asti liikenne on kehittynyt mukavasti ja tuotti ainakin ennen Coronaa voittoa.
Tästä kun tein artikkelia joka ei lopulta sitten toteutunut joko Vaasan kaupunginjohtaja tai Uumajan kunnan sijoitusyhtiön johtaja (en nyt muista tähän hätään kumpi) kertoi, että vaikka liikenne itsessään tekee voittoa, niin tulot eivät kata laivan pääomakustannuksia (ainakaan nyt kun liikenteessä on paljon aiempaa tältä osin kalliimpi Aurora Botnia), saatika sitten tehdä kaupallisen operoijan vaatimaa tuottoa sijoitetulle pääomalle.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 29.08.2021, 22:22:38
LNG terminaali on valmistumassa Vaskiluotoon.
https://yle.fi/uutiset/3-12072521
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 30.08.2021, 12:53:49
Tästä kun tein artikkelia joka ei lopulta sitten toteutunut joko Vaasan kaupunginjohtaja tai Uumajan kunnan sijoitusyhtiön johtaja (en nyt muista tähän hätään kumpi) kertoi, että vaikka liikenne itsessään tekee voittoa, niin tulot eivät kata laivan pääomakustannuksia (ainakaan nyt kun liikenteessä on paljon aiempaa tältä osin kalliimpi Aurora Botnia), saatika sitten tehdä kaupallisen operoijan vaatimaa tuottoa sijoitetulle pääomalle.

Juuri tämä on ollut lähtökohta kaupunkien ym. osallistumiseen tähän yritykseen. Ja alusta alkaen olikin idea saada siihen sopivampaa (ja uudempaa/ympärisöystävällisempaa) kalustoa käyttöön, ja WASA EXPRESS on ollut alusta lähtien vain väliaikainen ratkaisu. Tässä ketjussa (tai oliko muualla) kun oli kysytty josko kaupungit myysivät yhtiön kaupalliselle operoijalle, niin tässä syy miksi tämä ei ainakaan lähitulevaisuudessa (tai jopa koskaan) tapahtuisi.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tauno Hermola - 30.08.2021, 17:00:26
Juuri tämä on ollut lähtökohta kaupunkien ym. osallistumiseen tähän yritykseen. Ja alusta alkaen olikin idea saada siihen sopivampaa (ja uudempaa/ympärisöystävällisempaa) kalustoa käyttöön, ja WASA EXPRESS on ollut alusta lähtien vain väliaikainen ratkaisu.

Millä lailla WASA EXPRESS oli sopimaton Merenkurkun liikenteeseen? Olihan se alun perinkin rakennettu melko samanlaiseen liikenteeseen.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 30.08.2021, 19:03:48
Wasa Express on lähdössä viimeistä kertaa Vaasasta alustavasti huomenna 31.8. klo 12.00. Se suuntaa Vaskiluodosta Turun Korjaustelakalle Naantalin Luonnonmaalle.

EDIT: Marinetrafficin mukaan alus on saanut Kyproksen lipun, nimi pysynyt ennallaan.
EDIT 2: Lippua ei ilmeisesti ole sittenkään vielä vaihdettu.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 01.09.2021, 15:18:38
Millä lailla WASA EXPRESS oli sopimaton Merenkurkun liikenteeseen? Olihan se alun perinkin rakennettu melko samanlaiseen liikenteeseen.

Ei se ollut "sopimaton". Jos olisi ollut sopimaton NLC Ferry ei olisi ostanut sitä. Siihen aikaan kun sitä ostettiin oli oikeastaan ainoa mahdollinen ratkaisu. Se oli jo silloin suhteellisen vanha ja sisätiloiltaan ja rahtitiloiltaan se mitä se oli. Eli sisätilat liian isoja (alunperin lähes 1800 matkustajille). AURORA BOTNIAalla on nyt sisätilojen käyttö helpompi säädellä tarpeen mukaan (ja sen mukaan myös säädetään miehistön lukumäärää), sekä sillä on huomattavasti isompaa rahtitilaa.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 01.09.2021, 15:19:58
Wasa Express on lähdössä viimeistä kertaa Vaasasta alustavasti huomenna 31.8. klo 12.00. Se suuntaa Vaskiluodosta Turun Korjaustelakalle Naantalin Luonnonmaalle.

EDIT: Marinetrafficin mukaan alus on saanut Kyproksen lipun, nimi pysynyt ennallaan.
EDIT 2: Lippua ei ilmeisesti ole sittenkään vielä vaihdettu.

Lippu vaihdettiinkin eilen ja luotsilistalla esiintyy nyt lähtevänä Naantaliin huomenna 2.9. klo 18.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jussi Viljanen - 07.09.2021, 17:14:43
"pientä" ehostusta ennen Egyptiin menoa :D
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 01.10.2021, 20:44:22
WASA EXPRESS lähti siis telakoinnin jälkeen tänään klo 18 paikallista aikaa Naantalista merelle. Mutta ei Utö-hön luotsiaseman suuntaan vaan pohjoiseen. AISissa laiva antaa määränpääksi Holmsund!

Edit: syyksi paljastui että laiva käy hakemassa lastia Holmsundista.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 01.10.2021, 21:20:53
WASA EXPRESS lähti siis telakoinnin jälkeen tänään klo 18 paikallista aikaa Naantalista merelle. Mutta ei Utö-hön luotsiaseman suuntaan vaan pohjoiseen. AISissa laiva antaa määränpääksi Holmsund!

Edit: syyksi paljastui että laiva käy hakemassa lastia Holmsundista.
Joten Naantalin satamalistassa jo pitkään näkynyt määränpäätieto piti lopultakin paikkaansa!
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 02.10.2021, 10:33:35
WASA EXPRESS lähti siis telakoinnin jälkeen tänään klo 18 paikallista aikaa Naantalista merelle. Mutta ei Utö-hön luotsiaseman suuntaan vaan pohjoiseen. AISissa laiva antaa määränpääksi Holmsund!

Edit: syyksi paljastui että laiva käy hakemassa lastia Holmsundista.
Ja ilmeisesti tämä on syy sille miksi AURORA BOTNIA ajaa tänään (2.10.) poikkeuksellisesti Uumajan sisäsatamaan.

Wasalinen tiedote: https://www.facebook.com/418358414950387/posts/4411767402276115/ (https://www.facebook.com/418358414950387/posts/4411767402276115/)

Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 02.10.2021, 21:25:31
Ja ilmeisesti tämä on syy sille miksi AURORA BOTNIA ajaa tänään (2.10.) poikkeuksellisesti Uumajan sisäsatamaan.

Wasalinen tiedote: https://www.facebook.com/418358414950387/posts/4411767402276115/ (https://www.facebook.com/418358414950387/posts/4411767402276115/)

Ei se ollutkaan syy... AURORA BOTNIA lähti äsken, ja WASA EXPRESSin luotsaus satamaan alkoi vasta hetki sitten. Kohtasivat noin klo 20:30 Uumajan edustalla.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Hannu Sarell - 02.10.2021, 23:34:44
Aurora Botnia taisi ajaa ihan omaan laituriinsa. Olisikin hieman erikoinen syy siirtää sen paikka muualle siksi, että edeltäjälaiva, jolla nyt tuskin on kovin tarkkaa aikataulua, pääsisi kuormaamaan rahtia.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 03.10.2021, 09:00:46
Tosiaan AURORA BOTNIA kävi joen varrella laiturissa jossa WASA EXPRESS nyt makaa. Wasalinen omassa kaijassa on saattanut olla jotakin erikoista meneillään ellei kyse sitten ole jokin harjoitus jonkin varalta. Mene ja tiedä.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Kalle Id - 03.10.2021, 16:18:38
Olisiko ollut jotain valmistelutöitä normaalissa kaijassa?
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 03.10.2021, 17:06:21
Wasaline tiedottaa sivuillaan poikkeusjärjestelyjen jatkumisesta:
Lainaus
Sunnuntai iltana 3.10 Aurora Botnia ajaa Uumajan sisäsatamaan. Maanantain lähtö 4.10 tapahtuu myös sieltä. Huom! check in on terminaalissa. #liikennetiedote
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jarkko Ruusulaakso - 03.10.2021, 23:36:18
WASA EXPRESS ja AURORA BOTNIA on tällä hetkellä kumpikin Uumajan sisäsatamassa vierekkäisissä kaijoissa. Facebookissa Vasabåtarna.se Nostalgi -sivustolla kerrotaan että WASA EXPRESS on lastaamassa puutavaraa Uumajassa ennenkuin lähtee kohti lämpimiä vesiä.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 09.10.2021, 22:38:21
Facebookissa Vasabåtarna.se Nostalgi -sivustolla kerrotaan että WASA EXPRESS on lastaamassa puutavaraa Uumajassa ennenkuin lähtee kohti lämpimiä vesiä.
Wasa Express on lähtenyt Uumajan Holmsundista lauantaina iltapäivällä ja AIS mukaan suuntaa suoraan Alexandriaan.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 10.10.2021, 22:25:52
Wasa Express on lähtenyt Uumajan Holmsundista lauantaina iltapäivällä ja AIS mukaan suuntaa suoraan Alexandriaan.

Katsotaan pitääkö saamani tieto paikkansa, että on tulossa Kielin kanavan kautta.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jussi Viljanen - 10.10.2021, 23:53:20
Katsotaan pitääkö saamani tieto paikkansa, että on tulossa Kielin kanavan kautta.
tuskin enään tulossa,mutta Dubai odottaa
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Marko Stampehl - 11.10.2021, 12:03:47
tuskin enään tulossa

totta... suuntaa Juutinraumalle just nyt...
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 11.10.2021, 15:23:22
Katsotaan pitääkö saamani tieto paikkansa, että on tulossa Kielin kanavan kautta.
Normaalisti kohti Öresundia vie kurssi, kuten tuolla väylällä kulkiessa on tarkoitus. Silti joskus joko sääolosuhteista johtuen tai vaikkapa huonoilla merikorteilla varustettuina jotkin laivat ovat kääntyneet Falsterborevin loistolta takaisin lounaaseen kohti Saksaa tai Isoa-Belttiä.

EDIT: Kulki Flintrännanin väylää sillan alta ja Malmön ohitse. Skagen ohitettu tiistaiaamuna klo 5 tienoilla.

Eihän tuolla mikään kiire ole, jos suoraan Egyptiin aikovat, joten siinä tapauksessa kanavasta kulkeminen ei kuulostakaan kovin todennäköiselle.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Jussi Viljanen - 12.10.2021, 23:18:44
rosvo roopet matkalla...
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 13.10.2021, 09:41:07
Sjöfartstidningen kirjoittaa Wasa Expressiin puutavaralastista sekä avaa UME-varustamon taustaa. Laivastostahan löytyy mm. entinen Finnlinesin Translubeca nimellä Poseidon Express.

https://www.sjofartstidningen.se/wasa-express-till-egypten-med-tra-i-lasten/ (https://www.sjofartstidningen.se/wasa-express-till-egypten-med-tra-i-lasten/)

Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 03.11.2021, 23:00:58
Wasa Express on matkalla takaisin Egyptin Alexandriasta Espanjan Almeriaan. Jääköhän kuitenkin toistaiseksi Välimerelle..?
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Sven Liljeström - 04.11.2021, 10:16:18
Ymmärsin asiasta aikaisemmin käydystä kirjoittelusta, että ostettu alus olisi jäämämässä varustajan omaan käyttöön.
Kenties jonkinlainen lyhyt aikarahtaus Espanjassa?
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Aleksi Lindström - 04.11.2021, 10:59:06
Chartrattu Baleàrialle reitille Almeria-Nador.

https://www.faergenyt.dk/balearia-chartrer-wasa-express/
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Mika Liinamaa - 15.03.2022, 23:09:05
Tuli käytyä tänään ulkoilemassa jäällä hienolla kevätkelillä. Pitihän sitä ottaa valokuvausvälineet mukaan ja suunnata laivaväylän varrelle.  :D Yllättävän vähän aiheutti jäänalaista aaltoa Aurora Botnia. Odotin voimakkaampaa jäiden rutinaa kun aalto tulee kohdalle. Vanha Wasa Express aiheutti paljon voimakkaampaa jäiden rutinaa kuin Aurora.

Nämä kuvat napattu vain puhelimen kameralla nopeasti. Siksi kuvan laatu on mitä on. Kameralla otetut kuvat tarkempia, mutta en ole ehtinyt käydä kamerakuvia vielä läpi, joten ehkä ne niitä lisäilen sitten kun ehdin.

(http://img.aijaa.com/m/00603/15041240.jpg) (https://aijaa.com/VtRxvx)

(http://img.aijaa.com/m/00437/15041241.jpg) (https://aijaa.com/d8hGfq)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tapio Väyrynen - 16.03.2022, 09:33:46
Tuo laiva täytyy käydä testaamassa. Harmi, ettei nykyään pääse junalla Vaasan satamaan saakka. Olisi ollut kätevää. Onko kokemuksia bussiyhteydestä Vaasan keskustasta satamaan.
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tauno Hermola - 16.03.2022, 15:30:17
Tuo laiva täytyy käydä testaamassa. Harmi, ettei nykyään pääse junalla Vaasan satamaan saakka. Olisi ollut kätevää. Onko kokemuksia bussiyhteydestä Vaasan keskustasta satamaan.

Ei ole kokemusta, mutta tuossahan on aikataulu:

https://www.vaasa.fi/uploads/2021/07/14c2062f-5_linja.pdf (https://www.vaasa.fi/uploads/2021/07/14c2062f-5_linja.pdf)

Näyttää kulkevan vain arkisin. Matka rautatieasemalta satamaan ei kuitenkaan ole kovin pitkä (n. 3,3 km) kävelläkään ;)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Esa Vaatto - 16.03.2022, 20:24:09
Muutama vuosi sitten tuli käytyä, oli ainakin silloin toimiva juttu.
Yhteysbussin aikataulu: https://www.wasaline.com/wp-content/uploads/2019/12/buss-730x1030-1.jpeg (https://www.wasaline.com/wp-content/uploads/2019/12/buss-730x1030-1.jpeg)
Otsikko: Vs: Merenkurkun liikenne (oli: NLC Ferryn...)
Kirjoitti: Tauno Hermola - 16.03.2022, 22:22:29
No katos, hain vain Vaskiluotoa, enkä huomannut tuota laivabussia lainkaan, vaikka se aikataulussa on 😧