maritimeforum.fi

Merenkulku => Risteilijät => Aiheen aloitti: laivat - 03.06.2001, 18:49:27

Otsikko: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: laivat - 03.06.2001, 18:49:27
Landgångenissa oli jokin aika sitten juttua Baltic Starin uudelleenrakentamisesta. Kyseessä on siis Ånedin Linjenin Baltic Star, eikä Saksassa liikennöinyt Baltic Star eli ex Stena Finlandica, joka on "Ferries" lehden mukaan myyty risteilyalukseksi ja saanut nimekseen Galapagos Legend. Ånedin Linjenin Baltic Staria kunnostetaan parhaillaan telakalla Tukholmassa, jotta laiva täyttäisi Ruotsin rekisterin säännökset. Samalla laiva yritetään liputtaa takaisin Ruotsiin, kun Ruotsissa otetaan kääyttöön uusi nettopalkka -systeemi.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 04.06.2001, 19:38:09
Mitähän muutoksia siihen vielä voi tehdä?? Alunperin varsin kaunislinjainen Birger Jarl on Baltic Starina niin pahasti raiskattu, ettei Svean Olympialaivaa enää tunnista, ellei tiedä, mistä aluksesta on kysymys.
Mutta sinänsä on mukava, jos Ahvenanmeren ainoa "banaanilaiva" tulee ruotuun. Ånedinhan on aina ajanut tuollaisten kivampien lippujen alla: Achilleus kantoi Kyproksen, BS Panaman ja Russ (joka tosin oli vain Å:n markkinoinnissa Tukholman ja Riian välillä ajaessaan) Venäjän lippua.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: laivat - 04.06.2001, 20:48:54
En tiedä, mitä uudistuksia Baltic Stariin tehdään. Ehkä ne on jotain pieniä turvallisuuteen liittyviä korjauksia.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 11.06.2001, 01:15:09
Toivottavasti siihen ei rakenneta perälevikkeitä, sillä silloin Baltic Star todella olisi ...tin ruma. Vahinko, että alkuperäiset muodot on hävitetty, toisin kuin esim Kristina Reginassa. Tietääkö muuten kukaan, milloin Kristina REginaan on rakennettu se kaulakannella oleva baarisalonki? Jo siljan aikana? vai Merenkurkun liikenteessä???
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 30.10.2001, 21:08:09
Herää vain Baltic Starin kohdalla kysymys, että kannattaako niin vanhaan alukseen enää tehdä kovin kummoisia investointeja?

Baltic Starhan on Panaman lipun alla, tietääkö kukaan minkämaalainen miehistö aluksella on? Päällystö on varmaankin ruotsalainen, mutta entäs muu miehistö?
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 31.10.2001, 17:05:44
Kansallisuuksiltaan aika sekalainen porukkahan BS:lla vaikuttaa, mutta banaaniliputuksessa taitaa kuitenkin olla enemmän kysymys ruotsalaisen työaikalain kiertämisestä kuin varsinaisesta hulahulahenkilöstön palkkatasosta aiheutuvista kustannussäästöistä.

Tulee mieleen muutaman vuoden takainen Orionin tapaus Haminasta: Kari Erikssonhan onnistui puhumaan puolalais-filippiiniläisittäin miehitettyyn Orioniinsa (Kristina Brahen jenkki- ja norjalaisaikojen sisaralus) Suomen lipun, kun oli aikansa operoinut Haminan ja Viipurin väliä St.Vincentin & Grenadiinien lipun alla. BS:n Ruotsiin liputtamisessa voisi myös olla kyse jostain tällaisesta.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 02.11.2001, 08:38:35
Löytyisiköhän tuosta Baltic Starista sisäkuvia jostain tai onko kukaan teistä matkustanut Baltic Starilla? Jos on niin voisiko kertoa millainen se on laivana, millaiset yleiset tilat, millaiset hytit siellä on jne.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 02.11.2001, 16:20:26
Helpoiten asiasta pääsee selville kun menee Tukholmassa tai Maarianhaminassa kurkistelemaan laivan ikkunoiden läpi. Se on meinaan niin matala laiva, että moinen operaatio onnistuu ;D
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 02.11.2001, 19:16:16

Lainaus

Helpoiten asiasta pääsee selville kun menee Tukholmassa tai Maarianhaminassa kurkistelemaan laivan ikkunoiden läpi. Se on meinaan niin matala laiva, että moinen operaatio onnistuu ;D


Puhutko omasta kokemuksesta? :) Eihän tuo olisi temppu eikä mikään, jos asuisi etelä-suomessa ja senkun hyppäisi laivaan, mutta kun asuu täällä susirajalla :'(, niin sepäs ei olekaan niin yksinkertaista. Siksi juuri kyselin niitä sisäkuvia ja kokemuksia laivasta. Mutta, ehkä ensi kesänä.

Onko kenelläkään tietoa sitten minkä maalaiset Baltic Starilla matkustaa? Ovat ruotsalaiset pääosassa vai käykö siellä suomalaisia, norjalaisia ja ihmisiä muualta maailmasta?
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: laivat - 02.11.2001, 21:26:40
Olen kuullut, että Baltic Stariin on helppo kävellä sisään satamassaoloaikana. Jos tuo pätee, niin ei ainakaan tarvitse tyytyä ikkunoiden läpi ihmettelemiseen ;) Ainakin viime helmikuussa laivalle näytti olevan lähdössä paljon ruåttalaisia eläkeläisiä, liekö siis heidän suosiossa ::)
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Eerik Laine - 02.11.2001, 22:03:43
No tuohan on totta että laivalle on todella hellppo vain kävellä sen olllessa Tukholmassa ;) mutta... Muutaman kerran olenkin tempun tehnyt mutta visiitti päätty aina siihen seinitetylle puukannelle kun joku tyyppi aina onnistuu bongaamaan mut siitä..  :(
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: wirrankoski - 03.11.2001, 14:35:53
Joo, kyllä se Baltic Star etupäässä ruåttalaisia "pensionärinnoreita" kuskaa - markkinointi kohd
istetaan juuri heille - on bingoa ja iltapäivätanssia yms (ihan kuin Tallinnan -linjallakin!). Ei muuta kuin virkkuukoukut tai sukkapuikot mukaan ja Baltic Starille (ei sitten erotu joukosta...?) ;-)

Rami
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 05.11.2001, 16:36:21
Baltic Starin kanta-asiakkaista monet ovat varmaan tutustuneet laivaan jo sen liikennöidessä Svealla ja käyvät nyt vanhoja muistoja verestämässä. Voisikohan BS:n risteily siis olla sopiva paikka pokata rikas leski?  ;D

Tuosta henkilöstöstä vielä, kun BS vuonna -79 aloitti nykyisenlaisen risteilytoimintansa, sen ensimmäinen päällystö oli kotoisin useammasta eri maasta. Ilmeisesti kipparilla oli kuitenkin Maarianhaminan satamaluotsin paperit, koska BS onnistui yhdellä ensimmäisistä matkoistaan ajamaan niin holtittomasti laituria päin ja kiilautumaan museolaiva Pommernin ja rannan väliin. Pommern sai tapahtuneesta lieviä ja Ånedinin merenkulkutaidon maine kovempia kolhuja.
Nykyään aluksen päällystö on kuitenkin ruotsalainen. Tietääkö joku, mitä laivan uudelleenliputushankkeelle kuuluu?
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 19.11.2001, 21:14:52
Ei kenelläkään ole tietoa, onko Ånedin Linjenille tulossa uusi alus, koska Baltic Star on pistetty myyntiin?
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Eerik Laine - 19.11.2001, 23:28:38
Näin yhtäkkiä ajatellen luulisi että BS pysyisi vanhassa liikenteessään... Paperit vaan vaihtavat omistajaa... :P
Otsikko: Baltic Star saa vanhan nimensä
Kirjoitti: laivat - 17.01.2002, 19:35:38
Baltic Star nimitetään uudestaan Birger Jarliksi!!! Katso linkki -> http://www.nyan.aland.fi/arkiv/2002/01/17/artikel1.html
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 17.01.2002, 22:16:35
Ei voi muuta sanoa kuin että HIENO HOMMA! Siitähän saavat pitkän nenän kaikki Rabbet ja sun muut Casino hirvitysten viljelijät. Kyllä vanhojenkin nimien arvostajia varustamoissa näyttää vielä löytyvän.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Heikki Helen - 18.01.2002, 03:04:37
En mä kyllä löytänyt yhtään sanaa tuosta linkistä, joka liittyisi tähän aiheeseen, vaikken sen puoleen osaakaan hirveästi ruotsia.

Ja Sami: eikös se nimi pitäisi olla Birger Jarl?
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: laivat - 18.01.2002, 17:53:06
Hese: Nyt pitäisi löytyä.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Heikki Helen - 18.01.2002, 22:13:03
Joo no nyt toi artikkeli näytti jo enemmän aiheeseen liittyvältä.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: laivat - 23.01.2002, 22:04:00
Voisiko joku hieman selventää minulle Baltic Starin omistussuhteita? Käsitykseni mukaan laivan omistaa panamalainen Caribbean Shipping Company, joka toimii nimellä Baltic Star Ab, ja liikennettä hoitaa kyseisen varustamon ahvenanmaalainen tytäryhtiö Ånedin-Linjen, jonka takana puolestaan seisoo Silja. Stemmaako vai, olenko ihan hakoteillä? Onko kyseessä ns. bareboat-rahtaus?
Otsikko: Baltic Star/Birger Jarl
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 23.01.2002, 22:47:52
Tota noin...On ainakin osittain stemmannut. Paattihan oli äskettäin kaupan (mm.Djurgårdsvarvetin listoilla) ja ainakin kahdesta eri lähteestä saamani ruotsalaistiedon mukaan se oli myyty. Kyseessä on tosin saattanut olla jonkinasteinen naamiointi, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisen kaupankäynnin kanssa.

Siljalla (siis varustamolla, ei Silja Linellä) ei ole enää moniin vuosiin ollut mitään tekemistä Ånedinin kanssa. Tuo firmahan ostettiin joltain Gamborg-nimiseltä henkilöltä tai yritykseltä, joka oli aikanaan hankkinut Ånedinin omistukseensa Resman-matkatoimistolta (jonka slogan Den Glada Ålandsbåten oli maalattu BS:n edeltäjän Achilleuksen kylkeen). Kuka Ånedinin nykyään tarkalleen ottaen omistaa, taitaa olla asia, jonka Micke Asklanderkin kuittaa merkinnällä "Har bytat ägare flera gånger under årets lopp..." -90-luvun alussa silloisen EffJohnin ideana oli luoda yhteinen risteilijäbrändi "Happy Ships", mutta hanke haudattiin aika pian sen jälkeen, kun Sally Albatross I oli haihtunut savuna Tukholman taivaalle.

Panamalaisyrityskin on jossain välissä vaihtanut nimeä, joten BS:n omistuskuvion selvyys on aika liukuva käsite tässäkin kohtaa.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: wirrankoski - 24.01.2002, 21:00:52
Tuo Samin mainitsema Caribbean Shipping Co. Inc, on vuonna 1978 perustettu Gamborg & Co:n tytäryhtiö (joka taas puolestaan muutti nimensä v. 1987 Scandinavian Timber & Marine Services Ltd:ksi - siitä siis se "tammi" korsteenissa). Laivan managerina toimi, kuten tuli esille, Rederi Baltic Star AB. Varustamo pitää majaansa Lontoossa "Norway Housessa".
Otsikko: Birger Jarl
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 12.03.2002, 19:06:53
Suuri päivä oli viime perjantaina -emmekä huomanneet sitä. Vaikka alus on edelleen kammottava rumilus yms. on sen nimi nyt BIRGER JARL ja ahterissa hulmuaa sinikeltainen Ruotsin lippu!  8)

ps.niitä sponsoneita ei ole rakennettu, vaikka tuskinpa ne enää Birger Jarlin ulkonäköä hirvittävästi pilaisivat...
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 12.03.2002, 22:02:04
Miksikähän Ånedin Linjen sille yhtäkkiä ruåattin lipun laittoi? Onko sini-kelta-ristilippu jotenkin tullut halvaksi pitää, kun monilla varustamoille näkyy oleva suuntaus siirtyä siihen. Hienoa kuitenkin Birger Jarl sai entisen nimensä takaisin. Sen laiva-vanhus on ansainnut. ;):D
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 12.03.2002, 22:46:05
Harmi vaan, että tarroilla laitettu uusi nimi on heti kättelyssä alkanut liueta pois... >:( :( Olisivat saaneet kyllä käyttää maalia uutta nimeä pistäessään...
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 13.03.2002, 14:07:55

Lainaus

Harmi vaan, että tarroilla laitettu uusi nimi on heti kättelyssä alkanut liueta pois... >:( :( Olisivat saaneet kyllä käyttää maalia uutta nimeä pistäessään...


Tarroilla? ??? Miksikähän uutta nimeä ei ole maalattu laivan kylkeen? Eikös maali pysy paremmin laivan kyljessä kuin joku tarra.
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: wirrankoski - 17.03.2002, 13:30:39
Niin, tuo laivan nimien ja muidenkin tunnusten laittaminen kiinni laivoihin TARROILLA on varsin yleistynyt. Lähinnä muovitarroitusta alettiin käyttää tuolla 1980 -luvulla, ja etenkin vuokralaivoissa, joiden nimiä ja tunnuksia muutettiin vain muutamaksi kuukaudeksi tai määrätyksi ajaksi. Olisiko Baltic Starilla kyseessä tällainen hetken mielijohde?

Itse seurasin joskus 1980 -luvun taitteessa Santoksessa kun edessä olleeseen laivaan vaihdettiin korsteenimerkit. Homma kesti vain pari tuntia kun tarrafirman ukot kävi nostolavalla laittamassa muovikalvosta tehdyt uudet merkit korsteeniin (rahtaajan tunnukset - luulisin). Maalia ei käytetty pisaraakaan, ja kohta oli entinen musta+valko+musta korsteeni muuttunut iloisen siniseksi lisättynä firman merkillä.

Rami
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 17.03.2002, 16:11:42

Lainaus

Niin, tuo laivan nimien ja muidenkin tunnusten laittaminen kiinni laivoihin TARROILLA on varsin yleistynyt. Lähinnä muovitarroitusta alettiin käyttää tuolla 1980 -luvulla, ja etenkin vuokralaivoissa, joiden nimiä ja tunnuksia muutettiin vain muutamaksi kuukaudeksi tai määrätyksi ajaksi. Olisiko Baltic Starilla kyseessä tällainen hetken mielijohde?


Toivottavasti Baltic Starin nimenvaihto ole mikään ohimenevä ilmiö. Kyllähän tuon tarra-hommelin tietysti ymmärtää, jos laivan nimeä vaihdetaan usein, mutta sellaisilla laivoilla, joiden on sama vuodesta toiseen, en ymmärrä, miksi niissä käytetään tarroja. Onko tietoa onko esim. Siljan ja Vikingin laivojen nimet maalattu kylkiin vai onko niissäkin käytetty tarroja?
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Eerik Laine - 17.03.2002, 17:05:21
No tuon Baltic Starin tarraoperaation nyt selittää varmaankin se että tarra laitettiin kiinni laivan ollessa Tukholman satamassa vajaan parin tunnin visiitillä... Siinä ajassa tuskin kannattaa ruveta maalailemaan :-/ Ja maalihan kuluisin heti matkalla Maarianhaminaan varmasti pois (kuten teki kuitenkin myös tarra...)
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Eerik Laine - 18.03.2002, 20:02:18
No Baltic Stariinhan ne tarrat kiinnitettiin jotta laivasta tulisi Birger Jarl... Älkääkä nyt vaan jotkut ruvetko viilaamaan pilkkua että virallisesti nimi oli jo tuolloin Birger Jarl  >:(
Otsikko: Re: Baltic Staria uusitaan
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 18.03.2002, 21:49:45

Lainaus

(eikä siinä sitten taida juuri muuta alkuperäistä ollakaan)... ::)


Eikös siinä ole runko ja savupiippu kokolailla vielä samaa tavaraa kuin aikaisemminkin. Lukuunottamatta pikkumuutoksia siellä täällä... ;)