Koronan laannuttua tulee joskus joku uusi pandemia. Tämän kokemuksen jälkeen siihen osataan varautua, ja yksi varautumiskeino on matkustamisen tarpeen punnitseminen. Tämä lienee globaali ilmiö. Itämeren pysyminen alueena, jossa matkailu, jos se ei aivan välttämättömäksi mielly, painottuu tiettyyn vuodenaikaan, on myös vakio. Matkustamiseen saattaa vaikuttaa myös se, kuinka monen lentofirman talous kestää tämänhetkisen toimintakatkon (ja kuinka monen niistä lopulta annetaan mennä nurin).
Näitä faktoja vasten ajatus, että joitakin nyt jo teknisesti parhaat päivänsä nähneitä aluksia pantaisiin talveksi "koipussiin", ei ole ollenkaan kaukaa haettu. HEL-STO voisi kesälinjana toimia jopa nykyisellä volyymillaan, ollen muulloin sitten hiljaisempi tai jopa kokonaan suljettu. Eckerön ja Grisslehamnin välillä on syytä operoida kesäisin päivittäin ja kevättalvea lukuun ottamatta viikonloppuisin ihan siitä syystä, ettei Vikingin kapasiteetti mitenkään riittäisi kuskaamaan kaikkia kulkijoita sesonkihuippuina ja siksikin, että jos varustamon viidellätuhannella pienosakkaalla on omistajuutensa tuoma käyttöoikeus linjaan, nämä taitaisivat nostaa lopettamisesta sen verran ison äläkän, että sen tuoma julkisuus ei välttämättä enää olisikaan sitä Paavo Väyrysen julistamaa "ihan sama mitä puhutaan, kunhan puhutaan"-tyyppistä.
On aika kaukaa haettu ajatus, että kruisailuista eroon hankkiutunut Stena, painotuksia muunlaisista toiminnoista hakeva DFDS tai ymmärtääkseni talouspuolellaan ei aina täysin vakaa Color haluaisi hankkiutua Itämerelle täkäläisellä konseptilla joitakin Tallinkin tai Vikingin nykyaluksia ostaen. Tosin eihän sitä koskaan tiedä.. (Stena ja DFDS ovat toki näillä vesillä mahdollisia ja jopa todennäköisiä osuuksiensa kasvattajia, mutta ne eivät tätä ostokalustolla tee, vaan siirtävät reiteilleen tarpeen mukaan sopivia aluksia muilta reiteiltään)

Viihdetarjontaa kehittämään rakennettiin kerran jopa laiva, jossa oli ihan erillinen teatteri tätä varten. Ja on edelleenkin -pari kertaa olen Folklandian puitteissa tuolla Europan isossa auditoriossa (jonka nimi ainakin ennakkomainonnassa oli Moulin Rouge, nykyään muistaakseni ihan vain Teatteri Europa) käynytkin. Se on estraadina akustisiin esityksiin heikko, teknisesti vahvistettuihin samoin. Alkuperäiset istuimet eivät ole vuosikymmenten mittaan olleet liialla kulutuksella.
Baarien puolella taas ohjelmapalvelut eivät ole olennaisia, ainoastaan myynti on. Luonnollisesti hyvä ohjelma voi lisätä kassavirtoja, mutta joissakin tapauksissa se voi sitä heikentääkin. Mainittua Folklandiaa lukuun ottamatta ei mieleen tule toista risteilykokonaisuutta, johon voidaan olettaa kaikkien mukaan tulijoiden saapuvan laivalle vain (täydellisesti muiden kuin laivayhtiön tuottamien) ohjelmapalveluiden takia.
Ja mitä siihen laivalla ryyppäämisen ihanuuteen tulee, se pitää kysyä niiltä, jotka sen takia laivalle menevät...