Keskustelu aiheesta on ollut mielenkiintoista. Tässä näkemyksiä Saimaan vilkkaimman rahtisataman (Joensuu, Ukonniemi) liepeiltä.
Vuonna 2004 Syväsatamassa kävi 170 kansainvälisen liikenteen rahtialusta, rahtia maailmalle lähti 356 tuhatta tonnia. Määrä kasvaa vuosittain, vaikka viime vuonna kausi keskeytyi etuajassa erään kanavasulun vaurioiduttua rahtialuksen törmäyksestä. Talviliikennettä Saimaan sisäisesti on ylläpitänyt Mopro oy Arppe monitoimialuksella. Väylä Lappeenrannasta Varkauteen on ympärivuotisessa käytössä ja Joensuun haara on ummessa vain helmi-maaliskuun. Saimaan liikennemäärät ovat edelleen kasvussa, alusmäärät lisääntyvät, mutta vielä enemmän kasvaa alusten kuljetuskyky, enää Saimaalle ei liikennöidä pienillä merilaivoilla, vaan Hollantilaiset ovat vallanneet esimerkiksi Joensuusta lähtevät kuljetukset täysin uusilla, ajanmukaisilla ja sisävesiliikenteeseen suunnitelluilla SaiMax mitoilla rakennetuilla aluksillaan.
Joensuusta eniten maailmalle lastataan sellua, joka tuodaan junakuljetuksina Uimaharjun tehtailta. Lisäksi Joensuusta kuljetetaan talkkia eurooppaan, raakapuuta Etelä-Saimalle sekä puhelinpylväitä Englantiin. Lastaus suoritetaan hydraulisilla, Mantsinen Oy:n suunnittelemilla satamanostureilla. Joensuun satamaa on nykyaikaistettu ja laajennettu pikkuhiljaa äärimmilleen. Nyt odotetaan Saimaan kanavan uutta sopimusta ja investoinnit ovat jumissa. Seuraavana tarvitaan isoja panostuksia, jotta satama-aluetta saadaan taas laajemmaksi ja sijoituksia ei uskalleta tehdä, niin kauan kun ei ole varmuutta että sijoitukset tuottavat vielä kolmenkymmenenkin vuoden kuluttua.
Realistisimpana ja järkevimpänä pidän Saimaan kanavan sopimuksen uusimista/koko kanava-alueen ostamista, toimivaa järjestelmää ei kannata hylätä. Kanavan kauko-ohjaukseen, sulkuihin ja Saimaan vesiliikenteen valvontajärjestelmiin on uhrattu paljon viimevuosina rahaa. Ympärivuotista käyttöä tutkitaan, ongelmaksi on muodostunut kuitenkin kuinkaollakkaan jää. Se kun tuppaa tukkimaan sulkuportit ja kanavan kapeimmat kohdat. Saimaan kanava tarvitsee myös huoltotauon vuosittain, joka vuosi yksi sulku on perusteellisemmassa remontissa. Talviseisokki on siis toisaalta myös tarpeellinen. Kuitenkin jos talvikäyttö saadaan sujumaan, olisi se lottovoitto Saimaan alueen yrityksille. Vesitie maailmalle ympäri vuoden on harvinaisuus.
Tuonnilla ei ole Saimaalla mitään merkitystä (yksittäisiä laivoja ja kappaletavaroita), myöskään konttiliikenteelle ei ole kovasti kysyntää. Tärkeintä on saada täällä tuotettavaa puolivalmista tavaraa maailmalle.
Kun puhutte kulkusyvyyksistä, muistutan, että Saimaan syväväylän kulkusyvyys on 4,2 metriä. Eli esitetty kolmen metrin syväyksellä oleva alus kyllä mahtuisi tänne, olisi jopa pieni nykyisiin verrattuna.
Toinen Saimaan liikenteen osa on puunkuljetus. Tänävuonna puun uitto pelasti monen metsänomistajan, veteen ajettuna puu on säilynyt täysin käyttökelpoisena ja säilyttänyt arvonsa. Maavarastoissa siitä olisi lakon aikana tullut arvotonta. Uittomäärät kasvavat taas hitaasti, minusta uitto on yksi niitä kuljetusmuotoja, joita tässä maassa tulisi kannattaa. Kapasitettia olisi, uiton huippuajoista ollaan kaukana. Tässä esimerkki puun matkasta Lappeenrantaan: Lähtö Nurmeksesta, lautassa on neljä-viisisataa autokuormallista puuta. Parissa päivässä lautta on Pielisjoen yläpäässä Kaltimossa, jossa se katkaistaan pariin osaan ja sulutetaan. Kuurnaan vedetään 10 000 kuution lauttoja, Kuurnassa sulutus, josta matka jatkuu halkaisun jälkeen 5000 kuution yksiköissä. Joensuussa niput kootaan taas yhdeksi selkälautaksi, n. 25 000-30 000 kuutiota, siinä on yli 1500 nippua ja sen kokonaispituus on n. 1,5 kilometriä. Matka Lappeenrantaan taittuu hyvällä säällä alle viikossa. Takana on sen jälkeen 450 kilometriä Suomalaista kansallismaisemaa, vesitietä.
Jos saman matkan ajaisi yhdellä tukkirekalla, olisi kilometrejä kertynyt auton mittariin 359 000 km ja aikaa olisi kulunut puoli vuotta, mikäli joku robotti olisi kyennyt ajamaan ilman taukoja. Uittamalla polttoöljyä kuluu huomattavasti vähemmän, päästöjä syntyy murto-osa, palkkakustannuksiakaan ei voi edes verrata. Nopea vesikuljetuskaan ei ole, yksittäinen tukki olisi autolla paljon nopeammin Nurmeksesta Lappeenrannassa, mutta puulla ei ole kiire. Sitä ajetaan kaikkialta Saimaan rannoilta veteen, joten keväällä tehdas saa ensimmäiset uittopuut heti kun vedet vapautuvat ja sen jälkeen tasaisella syötöllä niin, että viimeisille nipuille pitää hiukan murtaa jäätä Kaukaan altailta.
Puuta kuljetetaan myös proomuissa. Esimerkkeinä Pielis-Laivat oy:n Jermac ajaa kahdella proomulla (Alma ja Alina) Pieliseltä ja Parkko puskee kolmella proomulla, keskimäärin lähtö on kaksi kertaa viikossa Joensuusta, Penttilästä. Puu ajetaan Penttilään talvella ja säilytetään lumihauteessa sahanpurujen sisällä, joten se on tuoretta ympäri vuoden. Näiden proomu-yhdistelmien, kuten hinaajienkin maksimisyvyys on 2,4 metriä, koska syväväylästö päättyy Joensuuhun ja tästä ylöspäin Pielisjokea menee vain 2,4 väylä.