Aboamaren historiikista: "Senaatti ehdotti vuonna 1812 keisarille, että Turkuun, Helsinkiin ja Vaasaan perustettaisiin merenkulkukoulut. Keisari suostui toiveeseen – merenkulkukoulu aloitti toimintansa Turussa vuonna 1813. Merenkulkualan oppilaitosten tärkein tehtävä oli kouluttaa kauppalaivoille niin taitavia perämiehiä, että he tarvittaessa pystyivät korvaamaan kapteenin."
Algoth Niskan mainitaan suorittaneen aliperämiehen tutkinnon Helsingissä?
Kysymys oliko "Helsingfors navigationsinstitutia" koskaan olemassa? Miksi se loppui?
Gustaf Eriksonin mainitaan käyneen aliperämiesluokan Vaasassa, yliperämiesluokan Oulussa ja merikapteeniluokan Maarianhaminassa (kaikki på svenska).
Historiikkia aiheesta tai esim. Vaasan/Oulun ruotsinkielisestä koulutuksesta ei tunnu löytyvän. Viipurissa toimi ruotsinkeilinen merenkulkuopisto 1817-1827.
"Vuonna 1817 perustettiin silloiseen Kaakkois-Suomen keskukseen, Viipuriin, ruotsinkielinen merikoulu, mutta se lakkautettiin kymmenen vuotta myöhemmin opiskelijapulan vuoksi. Purjehdusta harjoittava kansa Suomenlahden itäosissa ja Laatokalla oli suomenkielistä, eikä ruotsin- ja saksankieliseen koulutukseen ollut tulijoita."
"Algot Niskan isän merikoulu
Koulun rehtorina toimi vuosina 1902-1904 merikapteeni Ivar Niska. Hänellä oli viisi lasta, joista historiaan on jäänyt seikkailija Algot Niska. Isän kuoltua vuonna 1904 leski ja lapset muuttivat Helsinkiin"
Eli tämän mukaan Algoth Niskan isä olisi ollut Viipurin suomenkielisen "merikoulun" rehtori?