maritimeforum.fi

Merenkulku => Muu merenkulku => Aiheen aloitti: Joni Huopana - 31.07.2001, 21:20:31

Otsikko: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 31.07.2001, 21:20:31
Taannoin Mariellalla katselin karttaa laivan reitistä. Siinä oli hyvin muutamia etappeja ja noin-aikoja niiden ohittamisesta. Onko muista reiteistä tietoja? Erityisesti kiinnostaisi Cinderellan ajantappo Tallinnassa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kenny Leong - 31.07.2001, 21:59:23
Cinderellan kuvio lienee aina tämänkaltainen:

Lähtö Helsingistä, noin tunnin-puolentoistatunnin jälkeen laiva lilluu merellä keula Viroon päin.....matka jatkuu joskus iltasella kohti Tallinnaan....satamassa laiva on muutamasta tunnista kolmeen tai jotain sinne päin. Sitten laiva lähtee takasin Suomenlahdelle lillumaan ja ihmiset kuluttavat rahansa loppuun.
Syntyy avioeroja, tappeluja, huonoa oloa, järjestysmiehillä on burn out, vanhukset nukkuvat.
Lilluu aikansa ja jatkaa kohti pari tuntia ennen Hesaan saapumista.

Jos ei ollut kovin hyvä selitys niin Miran tai joku muu täydentäkööt   ;D :D

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 31.07.2001, 23:37:16
Pari vuotta sitten Cindystä tehtiin havainto eräänä syksyisenä lauantaiaamuna Porkkalan väylässä yhdeksän aikaan matkalla noin kymmenen solmun vauhtia Helsinkiin päin. Syynä oli ilmeisesti luotsikirjojen uusiminen...

Helsinki-Maarianhamina-reitti on avannut paljon uusia mielenkiintosia tarkkailupointteja. Erityisesti osuus Lågskär-Utön eteläpuolinen merialue on hahmottunut uudella tavalla aiempaan verrattuna. Erikoislaatuinen pointti on myös Mariellan perämiesten "Nils-Eriksgrundiksi" nimeämä noin 7-8 metrin matalikko lähellä kääntöpistettä itäänpäin.

Myös Ahvenanmeren ylitys on erikoislaatuista seurattavaa. Koska Turku-Tukholma-laivoilla on Tukholman saaristossa hieman eri nopeusrajoitukset kuin muilla laivoilla, eivät kaikki ajat suinkaan aina osu yksiin toisten vastaavien kanssa. Puhumattakaan Birka Princessistä, Baltic Starista tai Rosellasta, jotka halutessaan voivat ajaa vaikka Sandhamnin kautta.
Myös Rosellan "kesäyön hidas" Turusta Maarianhaminaan ansaitsee erikoismaininnan: Alushan pyrkii säännöllisesti myöhästymään lähdössä, että se saisi aikansa kahdella koneella madellessaankin edes jotenkin kulumaan...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 01.08.2001, 01:49:18
Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös Sea Wind Linen alusten reitti hieman ennen Tukholmaan saapumista. Alukset näyttävät tällöin lähes aina valitsevan muiden Ruotsinlaivojen käyttämästä väylästä kauempana kulkevan väylän, joka tekee näistä aluksista todella viheliäisen kuvattavan Helsinkiin meneviltä lautoilta käsin jopa zoomillista kameraakin käytettäessä. Tätä väylää kulkiessa nämä laivat ohittavat Helsingin laivat Tukholman saaristossa kaukaa oikealta puolelta muiden Turusta tulevien laivojen kulkiessa ohitse vasemmalta puolelta lähietäisyydeltä.

Noista 20-24 tunnin surffailuista mulla on todella vähän kokemusta, mutta joskus 90-luvun(jolloin viikkarin kruisailijat kävivät vain Tallinnan edustalla) alussa Isabella ohitti ensin Tallinnan illalla valoisaan aikaan, mutta yöllä havaitsin laivan purjehtivan jonkun valaistun kaupungin ohi. Palasiko laiva Tallinnan edustalle uudelleen vai oliko näkemäni kaupunki Helsinki? Se asia ei mulle koskaan selvinnyt.

Joskus kultaisina aikoina 90-luvun alussa, kun Tukholman ja Maarianhaminan välistä eläkeläislinjaa hoitivat sekä Birka Princess että ATHENA, huomasin Birka Princessillä matkatessani Birkan ja Vikingin valinneen eri taktiikan Tukholmasta Oolantiin matkattaessa. Birkan taktiikkana oli ajaa reitti Maarianhaminaan saakka pysähtymättä, mutta matelevalla nopeudella. Athena sensijaan ajoi jonnekin Kapellskärin edustalle ja jäi lillumaan merelle keula Kapellskäriä kohti suunnattuna josta se sitten myöhemmin ajoi Maarianhaminaan saapuen sinne pari tuntia Birkaa myöhemmin. Onko kellään tietoa onko Athenan perinteitä jatkava Rosella missään vaiheessa reittiä kulkiessaan menetellyt näin(esim. toiminnan alkuvaiheessa jolloin Dancing Queen risteilyt olivat 24 tunnin mittaisia)?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 01.08.2001, 21:59:55
Tässä sitä pitäsi lauantaina lähteä katsomaan, missä sen Cindyn kanssa oikein lillutaan. Yritetään kertoa ensi viikolla sitten jotakin.

Cindyn aikataulun mukaan se on satamassa 23.30-01.00

Uuden vuoden risteilyllä aikataulu piti ainakin paikkansa.
Miksi Cinderella ei voi samalla kuljettaa reittimatkustajia, kun se lastiakin kuljettaa. Vai kuljettaako? No, miksi sitten Tallinnan satamassa on Viking Line toimisto? ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 01.08.2001, 22:52:30
Cinderellan virallinen lähtöaika Tallinnasta on klo 00.30. Viikkarin Tallinnan toimisto sijaitsee kuulemma sataman lähellä jossain World Trade Center Tallinn-Talossa keskustan ja sataman kieppeillä (-> missä???). Cinderellan reittimatkaajina ovat rekkakuskit, jotka kuulemma ovat tykänneet matkata Cintulla, koska "saavat nukkua kunnolla ja pitkään".

Muistelen muuten, että sillon aikanaan kun Silja Festival ajoi Tallinnaan 23h risteilyjä, niin se ainakin lillui ihan Tallinnan edustalla. Tosin en tiedä oliko se normaali käytäntö, koska ko. yönä oli helkkarinmoinen lumimyrsky, eli menikö se vaan suojaan. Ehkä?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 01.08.2001, 22:54:00
Tai siis; ainakin kun Cintun matkaa varataan, niin kirjoitetaan bookkausjärjestelmään esim. HT 0108 1500, TH 0208 0030, eli reitti, päivä ja lähtöaika
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Eerik Laine - 02.08.2001, 02:42:46
Tossa heinäkuun alussa kattelin Meloodialta Cinderellan lähtöä ja Cinderella lähti ainakin varttii merkittyy aikasempaan eli joskus 0:00 jälkeen... En nyt ihan tarkkaa aikaa muista mutta ainakin aikasempaa se oli kun 0:30...  :o Veikkaan et Cinderella käyttää Tallinnas rahtilaiva periaatetta että lähetään heti kun lasti on saatu laivaan... ???

Mir: kysyit tosta ettö millai Rosella anykyään ajelee yöllä Tukholmasta Maarianhaminaa... viime Helmikuussa ja viime lokakuussa kun menin reitillä se ajo Tukholman saariston läpi ihan normaalisti (siinä ei ilmeisesti saa hidastella....) ja sen jälkee se tais jäädä lillumaan tai sitten se ajo ihan hitaasti... Mutta lilluminen tulee jatkumaan kesän jälkeen taas oikein urakalla kun Rosella tulee aamulla Maarianhaminan satamaan vasta 7:15... Enne se tuli jo 05:00.... Onko tolla muuten joko tarkotus että Rosella tulee satamaan vasta heti Ålandsfärjanin lähdön jälkeen? Törkeetä kun Åfa lähtee just 07:00 eikä enää kerkee Rosellan reittimatkan jälkeen Kapellskäriin...  (no en kerinny silti viimekskään 07:00 Ålandsfräjaniin vaik Rosella saapu jo 05.00 satamaan... Nukuin pikkasen pommiin  ;D )
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 02.08.2001, 13:49:27
Joo, kuulemma Cinttu lähtee vähän millon lähtee. On kuulemma joskus talvimyrskyjen aikaan lähtenyt laiturista vasta kuudelta aamulla, jotta ihmiset "eivät tulisi merisairaiksi". Mä kyllä luulen, että CInderellan matkustajat on aina perseet olalla, niin että niitä keikuttaa jo valmiiksi...  :D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 02.08.2001, 20:18:53
Helsingin ainoa todellinen cruiseri, joka noita TLL-lillintöjä on tehnyt, eli Sally Albatross (II), omasi jossain Naissaaren kärjen tuntumassa vakipaikan, johon Tallinnan valot näkyivät mukavasti. Tosin talvisin oli vähän ikävää, kun laiva irtosi "suojavalleistaan" juuri, kun hilpeimmän humalan (ja mahdollisen muun toiminnan) päälle oli pääsemässä unen lämpimään tunneliin. Jäänmurto kun ei koskaan ole äänetöntä.
Silloin, kun Isabellalla kuvattiin Megavisaa, se lojui usein Helsingin edustalla, vain pari mailia Kaivopuiston eteläpuolella. Tietääkseni ainakin joskus luotsivene kävi hakemassa Jukkis Palon nauhoitusten jälkeen illan esitykseen Kansallisteatteriin...

Bogesundin eteläpuolinen väylä, jonka Miran mainitsi, on tosiaan SeaWindien, kuin myös Baltic Starin, pääasiallinen kulkureitti Tukholman sisäsaaristossa mikäli on kohtaavaa liikennettä. Mutta mahtuu siitä isompikin laiva: Olin viime joulukuussa tulossa Isabellalla Tukholmasta Turkuun ja katselin peräterassilta vastaantulijoita. Baltic Kristina, Silja Symphony ja Palanga tulivat vastaan normaalissa järjestyksessä, mutta Gabriella olikin valinnut eteläisemmän väylän. Ei sieltä oikaisemaan pääse, mutta ainakin yhteentörmäyksen sitä kautta kulkien pystyy ehkäisemään. Isompien Turun laivojen aikataulu on niin tiukka, ettei niistä mikään koskaan ehdi käyttää tuota reittiä, eikä kai sieltä kukaan huvikseen aja, jos vastaantulijoita ei ole.

Tukholmanlinjan laivojen Helsingin satama- ja saaristoluotsin pätevyyskirja edellyttää myös Porkkalanväylän hallitsemista, niin järjetöntä kuin tuonkokoisilla purkeilla onkin siitä ajaa. Pätevyyskirjat pysyvät voimassa vain, jos reittiä käytetään tietyin väliajoin. Ainakin Vikingillä Porkkalan kautta ajaminen on yleensä ajoitettu kesään, jolloin saaristomaisemia voi joku olla katselemassakin...
Heinäkuussa HEL-STO-laivat ovat muuten käyttäneet useammin Porkkalan- kuin Kasuuninväylää iltaisin. Onko kukaan seurannut tilannetta aamuisin?

Suomenlahden molemmat tässä mainitut väylät näkyvät MKL:n karttasarjassa Z (Pellinki-Inkoo), Porkkalan väylä kokonaan ja Kasuunin väylä siltä osin, kuin on tarpeen. Osviittaa saat esim.osoitteesta www.fma.fi ja sieltä edelleen alavalikko "merikartat".
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: laivat - 03.08.2001, 03:07:42
"Mutta mahtuu siitä isompikin laiva: Olin viime joulukuussa tulossa Isabellalla Tukholmasta Turkuun ja katselin peräterassilta vastaantulijoita. Baltic Kristina, Silja Symphony ja Palanga tulivat vastaan normaalissa järjestyksessä, mutta Gabriella olikin valinnut eteläisemmän väylän."

Gabriella käytti tuota Bogesundin väylää myös kolmisen viikkoa sitten. Vastassa oli tulossa Silja Europa, jota se ilmeisesti väisti.

"Heinäkuussa HEL-STO-laivat ovat muuten käyttäneet useammin Porkkalan- kuin Kasuuninväylää iltaisin. Onko kukaan seurannut tilannetta aamuisin?"

Minä olen puolestaan havainnut, että illalla Siljat käyttää useimmiten Kasuunin väylää, kun taas Vikingit Porkkalan väylää. Tosin aamuisin ollessani kuvaamassa Hernesaaren kärjessä Siljat tulee useimmiten Porkkalan väylää pitkin, ja Viking myöhemmin Kasuunin suunnalta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 03.08.2001, 20:22:20
Hmm, kiintoisaa. :) Onko noista väylistä jonkinmoista karttaa jossakin?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: laivat - 03.08.2001, 20:47:46
No, jos tarkoitat, onko laivoilla jonkinlaisia karttoja, mistä matkaa voi seurata, niin useimmilta laivoilta kyllä löytyy reittikartta, josta matkan edistymisen seuraaminen onnistuu (tosin nuo kartat ovat kyllä olleet useimmiten sekaisin).

Myös Värtanin Silja-terminaalissa on reittikartta, josta pystyy seuraamaan sekä Turun että Helsingin-laivojen matkaa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 03.08.2001, 23:08:56
Heeei... muistelisin muuten että Birkalinen kotisivuilla on joku kartta mistä näkee Birka Princessin sijainnin???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Petri Lindqvist - 03.08.2001, 23:12:07
Birkan nettisivulla loytyy muistaakseni muuten kartta, josta näkee missä se laiva milläkin hetkellä on, mutta se ei varmaan huomio erilaisia reittejä.
Cinderellasta vielä sellasta, matkustan sillä melkeen kerran kuussa ja olen kiinnittänyt huomiota, että se on tallinnan satamssa noin 23.00-01.00. Toi ei kyllä aina pidä paikansa sillä kun olin maaliskuusa risteilyllä, se lähti vasta 2.30. Tolla samalla risteilyllä mua ärsytti se, että viiden aikan kun tulin hyttiin paahdettiin viimeistä päivää eteenpäin jäissä niin että nukkumisesta ei tullut mitään.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 03.08.2001, 23:36:22
Joku taisikin jo mainita, että Silja näyttää aina sekä tulevan että menevän "merta pitkin" Helsinkiin kun taas Viking tulee ja menee Porkkalan kautta. Tää oli vaan tällänen välikommentti asiaan  :D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 06.08.2001, 19:45:28
Cinderella tuli Tallinnaan n. 23.50 ja lähti yhden aikoihin.
Se ajoi suunnilleen 20.00 Helsingistä (lähtö 16.00) ja jäi seisomaan paikoilleen ja sitten kun lähti huristi aika täysiä Tallinnaan. Aamulla lähdettiin keskeltä Suomenlahtea 10 jälkeen ja kyllä sitä perille tultiin vähän yli 12.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 07.08.2001, 21:14:52
Cinderellan reitti eilen Tallinnaan saakka oli seuraava: Ensin Helsingistä suoraan Muugan eteen lillumaan josta laiva joskus yhdeksän-kymmenen aikoihin lähti ajamaan Tallinnaan.

Vana Tallinn muuten lähti taas Tallinnasta vasta puolen yön aikoihin kohti Helsinkiä. Liekö aikataulu muuttunut?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 09.08.2001, 23:25:10
Yön yli risteilijöiden lillintäpaikoista mielenkiintoisimpiin kuului Wasa Queenin aikanaan harrastama tapa ajaa TLL-HEL-iltalähdöllä melkein perille asti normaalilla matkanopeudella ja jäädä viettämään yön hiljaiset tunnit Kruunuvuorenselälle Katajanokan ja Laajasalon väliin. Tosi eksoottinen "risteilykohde", eli ilmeisesti laivalla luotettiin siihen, että koko poka oli jo sammunut...

Vaihtelevista reiteistä tuli mieleen Nordlandian tulo Helsinkiin, lautan päälliköillä kun on eri tavat peruuttaa sisään: Ståhlberg ajaa keulan kohti Hernesaarta ja ottaa pakin päälle "ylioikean" kautta, Kiwilsza puolestaan kääntää ennen Jätkäsaaren kärkeä "ylivasempaan" ja pakittaa vasta, kun koko purkki on varmasti kääntynyt. Minusta Ståhlbergin tapa on normaalioloissa taloudellisempi, mutta jos Hernesaaren kärjessä on esim.joku iso kruiseri, taitaa Kiwilszan kuvio olla järkevämpi...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jaakko Ahti - 10.08.2001, 00:17:45
>Vana Tallinn muuten lähti taas Tallinnasta vasta puolen yön aikoihin kohti Helsinkiä. Liekö aikataulu >muuttunut?


Ei nyt liity kauheesti aiheeseen, mutta... Tilasin eilen Tallinkilta Vana Tallinnin päiväristeilyn 14.8 tiistaiksi (huikeaan 75mk:n hintaan...) No, tyttö puhelimen toisessä päässä sanoi, ettei Vana Tallinn  tee ollenkaan päiväristeilyjä viikolla, johon sanoin että heeetkinen, eikös sen pitäis alkaa tehdä niitä 13.8. alkaen (ainakin nettisaitin mukaan), johon tyttö vaan intti vastaan että ei ala... No, sitten se kuitenkin lähti kysymään ja tuli nolona takaisin ja totes että niinpäs alkaa tekemään päiväristeilyjä. -> a)Tallinkin sisäinen info ei pelaa b)puhelimessa olikin siivooja joka vaan sattui vastaamaan puhelimeen  ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Eerik Laine - 10.08.2001, 06:59:36
Joo no Suomen päässä Tallinkilla ne ei ikinä tiedä ikinä mistään tärkeästä ja oleellisesta...  >:( >:( >:(Esim. kerran Tallinkin viron toimisto muutti Meloodian tuloaikaa Tallinnaan muuttamalla viidellä minuutillä, mutta kun kysäisin Tallinkilta Suomessa että missä vaiheessa aikataulua oli muutettu niin varausmuijan mukaan vaihto tapahtuisi vasta parinkuukauden päästä vaikka aika oli muuttunut jo paria kuukautta aikaisempaa...

Muutenkaan Tallinkin Suomen pään toiminta ei aina ole ihan kunnollista -> esim jos varaat matkasi puhelimella tai muuten vain soittelet Tallinkille niin saat usein jonottaa tiäs kuinka kauan...  ??? Ja nyt kun pääsin purkamaan sydäntäni niin sanoisin että nykään kaikken eniten vi***taa että nyt kun Tallinkilla on sitten Ruotsin linjakin niin Suomen päästä ei voi varata hyttipaikkaa... Eli reittilipun lisäksi sinun tulee varata SUOMEN päästä koko hytti.... Ja sehän tulee kalliiksi... >:(

No itse varasin maanantaisen ReBa matkani "viisaampana " puhelimella Tallinkin puolelta Virossa ja muija vakuutti että nyt kun varaan matkani 14 päivää ennen lähtöä niin minun ei tarvitse maksaa matkaa ennen lähtöpäivää.... No vi*** kun sitten menin lunastamaan lippuja satamassa niin eihän sitä varausta enää mistään löytynyt... Kolmea päivää ennen matkaa sitten kuulemma perutaan maksamattomat varaukset... No onneksi haluamalleni hyttiluokalle oli vielä tilaa ja pääsin matkalle....

Tallinkissa muuten mitään vikaa ole mutta sen maahenkilöstö ei aina ihan kunnolla toimi...  :-/ :-/
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: laivat - 10.08.2001, 17:03:10
Noista reiteistä vielä, että eilen satuin näkemään Meloodian käyttävän Harmajan väylää. Tietääkö kukaan, käyttääkö Tallinkit säännöllisesti sekä syvä- että Harmajan väylää? Itse olen nähnyt viimeksi Jorin ajavan tuota Tallinkeille "harvinaista" reittiä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 15.08.2001, 20:02:32
Koska Tallinkin kippareilla on Helsingin satamaluotsin paperit, on niiden voimassa pitämiseksi pakko ajaa silloin tällöin myös Harmajan kautta. Nykyisistä Länsiterminaalin Tallinnanmatkaajista olen itse nähnyt vain Meloodian joskus kulkevan sitä kautta, mutta esim.jäätilanne saa joskus aikaan yllättäviäkin reittivalintoja: Esim.kevättalvella -98 kaikki Jätkäsaaren Vironmenijät kulkivat Harmajan väylää ja kovina jäätalvina kevätpuolella -94 sekä -96 kaikki liikenne ohjattiin välillä Porkkalan kautta (vrt.esim.Sally Albatross II:n onnettomuus, joka tapahtui Savinilla matkalla TLL-HEL/4h!!).
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: laivat - 15.08.2001, 21:50:20
Eikö suomalaisilla matkustajalaivoilla ole sitten luotsipätevyyttä Tallinnan satamaan, sillä ennen Tallinnaan saapumista luotsivene tuo luotsin kaikkiin suomalaisiin autolauttoihin? Luulisi, että lauttojen päällystöt hankkisivat myös Tallinnan reitille luotsipätevyyden, samoin kuin Tukholman reitillekin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 16.08.2001, 01:15:21
Arvaa vain, ovatko suomalaiset yrittäneet päästä Tallinnan sataman luotsikirjoihin käsiksi?? Helsingin paperitkin myönnettiin virolaispäälliköille aikanaan juuri siksi, että etelärannalla saataisiin samanlaiset edut itselle, vaan kuinkas kävi...?  :(
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Eerik Laine - 16.08.2001, 02:32:35
Kumma ettei edes Nordlandian melkein virolaiselle (puolalaisellle) kapteenille ole annettu Viron luotsin papereita  ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 16.08.2001, 19:38:09
Eikös Suomi sijaitse lähempänä Viroa kuin Puola...?
Kiwilszasta puheenollen, mies on kyllä syntyjään puolalainen ja aloittanut meriuransa PBZ:n aluksilla, mutta hänen kapteenintutkintonsa on suomalainen, kuin myös palkkaliuskansa... Ja hän on itse kertonut useampaankin kertaan yrittäneensä saada lupaa suorittaa Tallinnan satamaluotsin papereita, mutta viranomaiset eivät ole suostuneet...

***

Yksi mielenkiintoinen reitti, jota harvemmin (tai OK, ei koskaan) nykyään käytetään ainakaan tähän keskusteluun liittyvän tyyppisillä aluksilla, on Saaristomeren eteläosien poikki kulkeva yhdeksän metrin väylä Hanko-Hiittinen-Vänö-Borstö-Jurmo-Kökar. Tuota reittiä Gabriella näet testasi muutaman HEL-STO-reissun kesällä -98, kun alkoi näyttää siltä, että Oolannin visiitti aktualisoituisi seuraavana vuonna (kuten sitten kävikin, mutta tätä reittiä ei kuitenkaan ruvettu soveltamaan).
Saman reittivalinnan teki kesällä -80 viimeisiä matkojaan SIljan väreissä ajanut Ilmatar, jonka matka-aika Helsingistä Tukholmaan oli tunnin ja Tukholmasta Helsinkiin kaksi pidempi kuin ulkoreittiä käyttäneellä Wellamolla. Ilmatarhan joutui Tukholman reitille, koska neuvostoviranomaiset peruuttivat sen laituripaikat Leningradissa ja Tallinnassa Olympiakisojen järjestelyjen takia...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 10.01.2002, 20:32:51
Bellan onnettomuus toi taas mieleen Ahvenanmaan "Bermudan kolmion" eli Järsön saaren ympärillä Föglössä kiertävät melko mutkaiset saaristoväylät. Bellahan oli matkalla Turusta Tukholmaan pohjoista väylää eli Gottholmen-Staholmen-reittiä ja sen olisi pitänyt poiketa Långnäsissä, mitä se kovan tuulen takia ei ollut tehnyt. Onnettomuus sattui Staholmissa, vain muutaman sadan metrin päässä paikasta, missä Siljan legendaarinen "Hullu-Holmia" vuonna -65 tai -66 ajoi rantaan.

Järsö kierretään useimmiten (eli silloin, kun Långnäsissä ei poiketa ja laiva on joku pienempi kuin Silja Europa) eteläpuolista Hjulgrundin reittiä eli ns.Apteekkarin väylää. Siinäkin on pelti kolissut: Aurella tarttui Järsön rantakivikkoon joskus -70-luvun alussa ja Viking Sally keväällä -84. Aurella saatiin irti, kun Kapella ja Marella tyhjensivät sen autokannen, Sally pääsi muistaakseni jatkamaan omin avuin Maarianhaminaan (se oli lähtenyt aamulla Turusta). Myös Finnfellowin taannoinen käynti Överön rannassa yli menneen käännöksen seurauksena voidaan laskea samalla alueella tapahtuneiden onnettomuuksien joukkoon, koska etäisyyttä on vain muutama maili.

Joku Siljan pikkulautoista törmäsi aikanaan Långnäsissä laituriin ja joutui jättämään matkan sillä kertaa kesken peltien oikomisen takia, mutta myös Suomen ja Ruotsin välillä sattuneista onnettomuuksista vakavin tapahtui Långnäsin väylässä: Ilmatar törmäsi Botnian kylkeen marraskuussa 1968 ja viisi B:n matkustajaa kuoli. Tässäkin oli onni onnettomuudessa: Jos laivat olisivatkin törmänneet toisinpäin, olisi raatoja varmasti tullut enemmän.

Hjulgrund on ulkokansivisiitin arvoinen paikka Turun ja Maarianhaminan välisellä päivämatkalla. Normaaliaikataulun mukaan Amorella on siinä vähän ennen yhtä iltapäivällä, Festari vartin myöhemmin ja Isabella neljän jälkeen. Europa ei väylään mahdu, vaan se kiertää aina Järsön pohjoispuolitse.
Myös Ahvenanmeren laidassa sijaitseva Ledsund kuuluu kansitärppisuosikkeihini. Siitä meneminen ajoittuu noin kolme varttia Långnäsistä Tukholmaan tai vajaan tunnin Maarianhaminasta Turkuun päin. Europa kiertää Ledskärin saaren yleensä eteläpuolelta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 10.01.2002, 22:05:57
Kaipa tämä kuuluu tähän topicciin. ???

Olen huomannut kesäisin Turussa käydessäni seuraavan seikan: Kun Rosella iltaisin saapuu Turkuun, niin se parkkeeraa Isabellan edessä olevaan laituripaikkaan, jossa se sitten odotteleen köysissä puolisen tuntia kunnes Isabella lähtee Tukholmaan ja siirtyy sen jälkeen Viking-terminaalin varsinaiseen laituripaikkaan. Tämä siis kesäisin jolloin Rosella liikennöi Turusta Kapellskäriin. Kysyisinkin, että miksi Rosellan aikataulu on niin tiukka, että se joutuu parkkeeramaan laituriin, josta kohta joutuu taas siirtymään toiseen paikkaan. Eikö tuo ole Rosellan päällystöllekin hankala järjestely? Eikö Rosella voisi hidastaa Turun ulkopuolella vauhtiaan tai jäädä odottelemaan vaikkapa Airistolle?

Toinen asia. Pari kesää sitten ollessani risteilyllä Silja Europalla, huomasin Maarianhaminassa mielenkiintoisen seikan joka jäi vaivaamaan minua. Maarianhaminassa pysähtyy päivällä 45 minuutin sisällä 5 suurta autolauttaa. Oli kiva katsella kun Isabella ja Amorella olivat laiturissa kun Europa aikataulun mukaan saapui ja töräytti torvea pari kertaa merkiksi tulostaan. Ja Festival seurasi Europan perässä. Noh siinä mietin kun laivat kääntyilivät satamassa, että eikö noin tiukat aikataulut ole jossain määrin meriturvallisuuden vaarantamista koska Maarianhaminan satama on ahdas neljälle lautalle yhtäaikaa. Kun Isabella ja Amorella olivat lähteneet ja Europa sekä Festival laiturissa kiinni, niin samaan ruuhkaan vielä tunki Rosella joka vähän Turun tapaan jäi tällä kertaa odottamaan melkein Europan ahteriin laiturin vapautumista. Tästa seurasi se että, Rosella ja Europa kohtasivat melko läheltä toisiaan, koska samalla kun Europa irroittautui laiturista niin Rosella käänsi jo samaan aikaan siirtyäkseen laituriin.

Tällaista olen mietiskellyt toisinaan kahden vuoden ajan :).
Pahoitteluni jos tästä tuli hieman sekava postaus, mutta tätä on hankala muotoilla selkeäksi. :-[
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Santeri - 10.01.2002, 22:43:08
Tuosta Maarianhaminan sataman laiva ruuhkasta oli joskus joku juttu jossain. En muista oliko se lehtijuttu vai tuliko se TVstä.
Niin kauan kun tekniikka ei petä niin nuo laivat eivät törmää toisiinsa.

Sitten tuosta Maarianhamina-Turku välisestä väylästä.
En löytänyt ainakaan tästä keskustelusta mitään siitä, että jotkut vaativat johonkin tuolle välille nopeusrajoitusta vajaalle 10 km matkalle johonkin missä ranta niiden mukaan vaurioituu.
Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että matka pidentyisi 20 minuutilla/suunta ja se tekis tiukkaa 24 H aikataululle.
Lars Wendelin vertasi asiaa Turun sataman työllisyyteen. No mitäköhän se sitten mahtoi tarkoittaa.
Päätös asiasta pitäsi tulla tässä kuussa.

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 11.01.2002, 18:20:33
Joo, tuo lisärajoituspaikka olisi Rymättylän ja Nauvon välisellä alueella Airistonselän eteläosissa. Rajoitusta vaativat etupäässä ammattikalastajat ja heitä ei voi olla kuulematta, koska ammattikalastus on nykyään Suomessa hupeneva luonnonvara. ::)
Jos rajoitus saatettaisiin voimaan, se pidentäisi ajoaikaa TKU-MHQ (edellyttäen, että muualla saisi ajaa kuten ennenkin ja reitti olisi Hjulgrund-Ledsund-Korsö ja laiva siis jokin S.Europaa pienempi) kahdeksan minuuttia. Käytännössä Europan visiitti samalla reisuulla sekä Tukholmassa että Maarianhaminassa ei tämän aikataulusuunnitelman mukaan olisi mahdollista, koska alle tunnissa alus ei kummassakaan päädyssä käänny. Muut alukset voisivat nippanappa selvitäkin.

Rosella ajaa MHQ-TKU-osuuden neljällä koneella ja sehän tunnetusti kulkee hyvin. Alus ehtii varsin usein Turkuun Siljan terminaalin 3-kaijaan jo ennen sovittua 20.58-aikaa. Kiinnittyminen tehdään siksi, ettei alus reagoisi lisäkierroksia ottavan Bellan potkurivirtoihin. Toinen, varmsti kyllä edullisempi vaihtoehto olisi ajaa Rosella Linnanaukolle eli Siljan ja länsilaiturin väliin odottelemaan, että Bella on mennyt alta pois, mutta silloin sen saapumisaika Turkuun voisi olla vasta 21.20, kun se nyt on muistaakseni 21.10. Yömatkalla TKU-MHQ Rosella sitten ajaakin kahdella koneella, silti vaatii taitoa saada tuohon matkaan kulumaan 8 tuntia...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Santeri - 23.02.2002, 01:37:21

Lainaus

Joo, tuo lisärajoituspaikka olisi Rymättylän ja Nauvon välisellä alueella Airistonselän eteläosissa. Rajoitusta ativat etupäässä ammattikalastajat ja heitä ei voi olla kuulematta, koska ammattikalastus on nykyään Suomessa hupeneva luonnonvara.
Jos rajoitus saatettaisiin voimaan, se pidentäisi ajoaikaa TKU-MHQ (edellyttäen, että muualla saisi ajaa kuten ennenkin ja reitti olisi Hjulgrund-Ledsund-Korsö ja laiva siis jokin S.Europaa pienempi) kahdeksan minuuttia. Käytännössä Europan visiitti samalla reisuulla sekä Tukholmassa että Maarianhaminassa ei tämän aikataulusuunnitelman mukaan olisi mahdollista, koska alle tunnissa alus ei kummassakaan päädyssä käänny. Muut alukset voisivat nippanappa selvitäkin.


Nyt tuohon juttuun ollaan saatu päätös joka on laivayhtiöille myönteinen eli rajoitusta ei tule.

Uutinen Ylen Teksti-TVstä:
SAARISTOMEREN merenkulkupiiri on päättänyt, että laivojen ei tarvitse alentaa nopeuttaan Airistolla.        
Rymättylän kunta oli vaatinut nopeusrajoituksia, koska katsoo laivojen nostamien aaltojen uhkaavan luontoa.  

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 15.05.2002, 01:36:46
Miten on, missä ja mihin aikaan Helsinki-Tukholma -laivat kohtaavat toisensa? Entä Helsingin- ja Turun-laivat keskenään?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 24.05.2002, 20:25:13
Nordlandia suuntasi aamulla 23.5.2002, allekirjoitanutkin mukanaan, kohti Tallinnaa varsin kummallista reittiä: Länsisatamasta käännyttiin kohti Harmajaa, mikä ehti jo kovasti minuakin 8.kannen peräosassa ilahduttaa, kunnes Pihlajasaaren itäpuolelta koukattiinkin Tiirakarin ja Pihliksen välistä takaisin syväväylälle. Järjestely johtui siitä, että risteilijä Marco Polo eli entinen Alexandr Pushkin tuli vastaan.
Kapteeni Hans Karlsonin reittivalinta oli tosi omituinen, eihän tuosta pääsyt edes oikaisemaan. Lisäksi Harmajan väylällä ei ollut edes ruuhkaa, koska nopeat vehkeet painelivat alta pois ja Sija Symphonykin kohdattiin vasta Kasuunin kohdalla. Mutta poikkeuksellisen hyvällä näkyvyydellä HEL-TLL-reissu todella meni kuin siivillä, eikä sillä niin väliä, mistä laiva meni.

Tallinnassa oli johonkin turistikarttaan piirretty Tukholman lautan lähtevän länteen jo Naissaaren eteläpuolelta. Sehän ei pitäne paikkaansa, vaan TLL-STO-Tallinkit ajavat Naissaaren pohjoiskärjestä kohti Porkkalan länsipuolista aluetta, jossa sitten suunnilleen Sandhamnin latitudilla ottavat suunnan kohti länttä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 24.05.2002, 20:57:04
Olin 19.-21.5. Gabriellalla - tasan 10 vuotta laivan neitsytmatkasta. :D

Aamulla Tukholmaan tullessa 8.30 maissa Isabella ja Europa tulivat vastaan. Satamassa oli päivän myös Norwegian Dream, ja ilman laituripaikkaa kellui vanha Albatross. Vajaa tunti ennen lähtöä nähtiin Birka Princess ja Rosella. Saipa kerralla monet kuvat!  8)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Salomon Kaukiainen - 25.05.2002, 00:02:50

Lainaus

Tallinnassa oli johonkin turistikarttaan piirretty Tukholman lautan lähtevän länteen jo Naissaaren eteläpuolelta. Sehän ei pitäne paikkaansa, vaan TLL-STO-Tallinkit ajavat Naissaaren pohjoiskärjestä kohti Porkkalan länsipuolista aluetta, jossa sitten suunnilleen Sandhamnin latitudilla ottavat suunnan kohti länttä.


Ainakin mitä itse olen nähnyt niin noi Tukholmaan menevät laivat ajavat ylensä Naissaaren eteläpuolelta, samoin kuin Finnjet Saksaan mennessään. Tämähän tietty riippuu myös keleistä.
Ja jos nyt ihan tarkkoja ollaan niin Sandhamnhan on reilusti etelämpänä kuin Tallinna...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 31.05.2002, 18:28:15
Osaisiko joku kertoa aiheeseen liittyen, että mihin aikaan ja missä Turku - Tukholma -linjan laivat kohtaavat Birka Princessin? Samoin kiinnostaisi tietää myös missä ja mihin aikaan Turun lautat kohtaavat merellä Finnlinkin laivat?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Heikki Kautiainen - 04.06.2002, 03:39:38
turku tukholma linjan laivoist en tiä. mut Europa ainaski kohtaa kesäisin birkan, rosellan, ja Bal....birger Jarlin hiukan kapelskärin jälkeen tai enne, en nyt muista. mut joka tapauksessa Furusundin jälkeen. eli n. puolen päivän aikaan. paras paikka bongata ne europalta käsin on tietty kansi 12 keulaosa, tai peräosa sauna osaston vierestä.

Finnlinkkiä onki hiema pahempi bongata, ne kun tulee ja menee miten sattuu
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 04.06.2002, 03:53:05
No, minä lähden 18.6. Silja Festivalille. Birka Princess uudessa ulkoasussaan olisi tosiaan kiva saada kuvattua. Katsoin juuri Tukholman risteilijälistaa ja 18.6. Tukholmassa on Radisson Diamond ja Braemar, joten pitää olla kannella silloin illalla Tukholman saaristossa kameran kanssa. ;)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Santeri - 09.06.2002, 06:31:15
Harmi Matti, että et mene Festivalille jo 14.6 sillä sillon Birka Princess menee Tallinnaan ja kuvan "tietoihin" olisi voinut lisätä Birka Princess matkalla Tallinnaan.
Reitihän on Tukholma-Tallinna-Visby-Maarianhamina-Tukholma.
No muistakaa kaikki ainakin katsoa Tallinnan webbicamerasta kun harvinainen vierailija on siellä. No meneehän se tänä kesänä pari kertaa Tallinnaan jos ekalla kerran ei sitä bongaa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Santeri - 14.06.2002, 07:13:04
Niin juu muuten Silja Serenaden aikatauluun voi tutustua tarkemmin Silja Serenaden kotisivuilla josta löytyy oikein tosi hieno kartta. ;D ;D
Tiedoksi siis kaikille jotka ei ole sivuilla käynyt, että sellaisetkin sivut on olemassa joita pitää aluksen päälikkö.
Tosin ne sivut on päivitystä vaille.

http://personal.inet.fi/atk/navigation/route.html
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 07.02.2002, 01:24:08
Kiinnostaisi tietää, minkämoista pelivaraa laivoilla on nopeuden/aikataulujensa suhteen.

Saaristoissahan on paljon nopeusrajoituksia? Millä vauhdilla avomerellä mennään? Turku-Tukholma-reitti on vissiin aika tiukka. Minkämoisia mahtanee olla teoreettiset minimiajat vaikka Helsinki-Tukholma-reitillä?

(Onpas kysymystulva...  ::))
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Juha Westerlund - 07.02.2002, 02:05:39
Niin..En tiedä sitten, aika harvoin nooita aikatauluja saadaan ihan ajamalla kiinni, jos sattuu niin että kyse on enemmän kuin tunnista! Mutta onhan toki tosi myös se että on mahdollista ottaa koneista irti 110%(Load limit setting) ja silloin voidaankin mennä oikein reilusti yli max-nopeuden... :P Ja siinä on tunnelmaa ;D ;D 8) Onhan ne vihreät tosin saaneet saaristoon rajoitukset, aallon muodostuksen vuoksi kai... 8)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Eerik Laine - 07.02.2002, 04:16:20
Ainakin Tallinkilla on Tallinna - Tukholma reitillä ehkä vähän liikaakin pelivaraa.... ReBa lähtee Tallinnasta 18:00 ja saapuu Tukholmaan 10:00.

Hyvänä esimerkkinä aikataulun väljyydestä oli esim ReBan ensimmäinen (Tallinkin) matka 4.1.2001 Tallinasta Tukholmaan. Tuolloin Tallinnasta laiva pääsi matkaan vasta puoli kymmenen jälkeen eli yli 3½ tuntia myöhässä. Silti laiva saapui kuulemma kaikesta huolimatta täysin ajoissa Tukholmaan!  :D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Salomon Kaukiainen - 07.02.2002, 21:32:54
Jos  nyt oikein muistan niin Tukholman laivat joutuvat ajamaan paluumatkalla lähes maksiminopeutta kun aikaa on aikaeron takia tunti vähemmän kuin mennessä. Symphonylla nopeus taisi olla jopa 21 solmua, näin ainakin kapteeni sanoi vuonna
-96 eikä se matka ole tainnut siitä vähentyä...

Tallinnan reitillä lautoilla yleinen 3½ tunnin ylitys vaatii n. 17 solmun nopeuden. Nykyiset laivathan pääsevät maksimissaan vähän päälle 20 solmua jolloin aika olisi vähän vajaa kolme tuntia. Toisaalta taas Finnjet pääsisi täydellä nopeudella lahden yli n. kahdessa tunnissa, eli pelivaraa laivalla on parhaimmillaan yli 2 tuntia.
Tuolla Tallinna-Tukholma reitillä tarvittava matkanopeus taitaa olla jotain 17 solmun paikkeilla, eli ReBahan pystyy helposti ajamaan aikataulua kiinni.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 08.02.2002, 00:27:45
HEL-STO-laivat kohtaavat Föglön eteläpuolella 01.45-02.15-välisenä aikana. Kummassakin parissa Silja on yleensä etummaisena.
Helsingistä tultaessa kannattaa muuten kahden-puolen kolmen aikoihin tähyillä saariston suuntaan, yhden jälkeen Långnäsistä lähtenyt Bella on silloin juuri lähestymässä Ahvenanmeren laitaa ja Amorella tulossa sieltä sisään. Festari on Amorellan ja Europa (kesällä) Bellan perässä ja kaikki kohtaavat kuitenkin Ahvenanmeren puolella. Paras paikka tuon seuraamiseen saattaisi olla Herröskattanin lintutorni tai Lågskärin majakkasaari.
Päiväsaikaanhan Turun laivat kohtaavatkin Maarianhaminassa, mikä varmasti ei jää kenellekään siellä joskus käyneelle epäselväksi.

***

TKU-STO-linjalla aikataulussa ei pelivaraa ole oikeastaan yhtään. Kymmenen minuutin viive lähdössä näkyy jo saapumisessakin ja esim.Isabellan aiempi aikataulu MHQ-TKU-osuudella oli liian tiukka, koska alus molemmissa päissä kääntyessään jäi usein taulusta 3-4 minuuttia. Tosin myös Amorella oli usein myöhässä Maarianhaminaan saapuessaan, mutta se johtui myöhästelleestä junasta. Aiemmin yömatkalla TKU-STO oli pelivaraa, mutta ei enää, koska yökäynti Långnäsissä ja Tukholman aamusaapumisen aikaistaminen vetivät ns.löysät pois.

HEL-STO oli mielenkiintoisempi: Siinähän oli aiemmin aika huomattavakin ajallinen ero suunnasta riippuen. Tämä johtui ainakin osittain siitä, että -70-luvun lautat (joille ne aikataulut oli suunniteltu) olivat aikamoisia herneenpalkoja Itämeren syys-ja talvikeleissä ja koska länsituuli on usein vallitseva, oli laskettu länteenpäin ajettaessa tarvittavan enemmän aikaa. Itään pääsee useammin peesaamaan. Tietysti tuollaiset erot ovat todellisissa olosuhteissa aika marginaalisia.

TLL-STO hyödyntää nyt aiempia Helsingin liikenteen kokemuksia (ja tietysti on ottanut myös omistaan opikseen, toivottavasti). Estonian päälliköillehän aikataulussa pysyminen oli kunnia-asia tunnetuin seurauksin, nykyiset kipparit taitavat olla realiteettitajuisempia.

***

Ainakin itse olen noita valomeriä parinakin talviyönä Mariellan kattoterassilta tiiraillut, eikä tunnisteista ole voinut erehtyä. Illalla Turusta lähteneeseen SeaWindiin on saatu jopa "lähikontakti" Lågskärin, Nyhamnin ja Flötjanin muodostamassa kolmiossa.
Huonolla näkyvyydellä alukset tuskin näkyvätkään.

Aiheeseen liittyen: FinnLinkithän eivät poikkea Långnäsissä, joten ne voisivat ajaa Föglön saaristossa Apteekkarin väylää eli Hjulgrundin kautta. Vai voisivatko sittenkään? Eli ovatko Clipper, Eagle ja Sailor niin raamikkaita, että ne kierrätetään aina Långnäsin ohi Staholmin reittiä samasta syystä kuin Silja Europa?
Vanha Fellowhan oli Överön rantaan törmätessään juuri tullut Hjulgrundista ja ehkä siksikin perämiehen ote oli vaikean paikan jälkeen päässyt hetkeksi herpaantumaan...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kenny Leong - 17.08.2001, 14:19:06
Tuossa viime viikolla tulin Hesasta kotio päin Espooseen ja Länsiväylällä Lauttasaaren sillan kohdalla kattelin bussista merelle päin ja näin kuinka Mariella oli kääntynyt Porkkalanväylälle. Oli hienon näköistä kun se oli niin lähellä ja se oli niin isonnäköinen. Se oli siinä Pihlajasaaren takaa kääntynyt Pväylälle. Yleensä oli tottunut näkemään samasta kohtaa vain Meloodian, Nordlandian tai Fantaasian tms. menevän merelle päin...
Onko siihen joku tietty syy että miksi Viikkari tai Silja käyttää joskus Porkkalanväylää?? Hiukan tyhmä kysymys mut kuiteskii.
Tuskinpa siihen on mitään erityistä syytä. Ajavat vaihtelun vuoksi varmaankin välillä Porkkalan kautta...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 18.11.2002, 14:11:14
     Ajattelin kysäistä että tietääkö kukaan, että jos Helsinki Tukholma linjan laivat jättävät Maarianhaminassa käynin kovan tuulen takia väliin, (tällaista kai sattuu harvemmiten), niin onko niillä tapana ajaa Tukholman saaristoon "Ahvenanmeren kautta" Kapellskärin läheltä eli samaa reittiä kuin muutenkin vai onko mahdollista että ne ajavat Tukholman saaristoon etelämpää samaa reittiä kuin Tallinkin laivat? (www.tallink.se ja sieltä "Här är båten" löytyy jonkunlainen kartta...) Tapauksessa jolloin ei käydä Maarianhaminassa "eteläisempi reitti" tulisi kai lyhyemmäksi...???
   Ja vielä yksi kysymys; Millainen muuten oli Helsinki Tukholma laivojen reitti ennen Maarianhamina käyntien alkamista?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jussi Pehkonen - 18.11.2002, 15:20:38
Helsinki-Tukholma linjan laivojen ns. myrskyreitti kulkee "Ahvenanmeren kautta". Tämä reitti on ollut käytössä kovilla tuulilla myös ennen Maarianhaminassa piipahdusta. Eteläinen reitti on matkustajien ja laivojen kannalta erittäin epämiellyttävä, kun tuulen voimakkuus kasvaa.  ;D

Reiteillä ei ole pituus eroa kuin muutamia maileja, mutta pohjoisella reitillä tulee avomeriosuudella ajaa nopeammin, koska Tukholman saariston nopeusrajoitukset hidastavat matkantekoa.

Ennen Maarianhaminan kiertoa pääreitti kulki Sandhamin kautta ja poikeuksellisesti Söderarmin kautta edellä mainituista seikoista johtuen. ;)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Salomon Kaukiainen - 18.11.2002, 15:22:28
Ennen kuin Tukholman laivat rupesivat poikkeamaan Maarianhaminassa ne ajoivat yleensä sisään Tukholman saaristoon etelästä Sandhamnin kautta (eli samaa reittiä kuin Tallink). Joskus kovemmilla tuulilla saatettiin ajaa nykyistä reittiä Söderarmin kautta, jolloin saariston suojaan päästiin nopeammin.
Samoin jos nykyään Maarianhaminan käynti jää kovan tuulen takia väliin (sillonhan täytyy myräkän olla jo aikamoinen..) niin laivat ajavat yleensä silti pohjoisempaa Söderarmin väylää sen suojaisuuden takia.

Edit: tuli näköjään sama asia kahdelta eri henkilöltä saman aikaan... ;)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kenny Leong - 18.11.2002, 16:47:36
Ahvenanmerta ylitettäessä huomaa että aika lujaa ne laivat pistävät menemään.
Mariellalla ollessani huomasin kun kannella kävin että aika sika lujaa sitä mentiin. Kuten mainittua...Tukholman saariston nopeusrajoitukset.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Santeri - 18.11.2002, 17:57:27

Ahvenanmerta ylitettäessä huomaa että aika lujaa ne laivat pistävät menemään.
Mariellalla ollessani huomasin kun kannella kävin että aika sika lujaa sitä mentiin. Kuten mainittua...Tukholman saariston nopeusrajoitukset.

Ootko Kenny varma....
Olitko varmasti siinä mielentilassa, että tajusit kulkunopeuden... ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 18.11.2002, 18:51:28

     Joo, mä huomasin kans joskus Serenadella laivan tullessa Tukholmasta Maarianhaminaan päin, että laiva paino eteenpäin aika haipakkaa... :)
      Samaisella Päivä Tukholmassa-risteilyllä Helsingistä päin mentäessä Maarianhaminaan ei vauhdista voinut puhua samaa. Erityisesti kello 22-24 aikoihin laiva suorastaan mateli eteenpäin (oli keskikesä, näki hyvin ulos). Aikataulussa on Hesasta Tukholmaan päin kai jotain joustoa, kaiketi vaikeiden meriolosuhteiden varalta...???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kenny Leong - 18.11.2002, 18:52:46

Ootko Kenny varma....
Olitko varmasti siinä mielentilassa, että tajusit kulkunopeuden... ;D ;D ;DNiin muuten... :) ...oonkohan ihan varma :o Saattaa olla että eräs pullossa sisältänyt juoma aiheutti mulla silmissä sellasen zoomspeed efektin :-\ :) Mutta siihen saattoi vaikuttaa myös eräs ohi kävellyt nuori neitonen 8)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Santeri - 18.11.2002, 19:28:06


     Joo, mä huomasin kans joskus Serenadella laivan tullessa Tukholmasta Maarianhaminaan päin, että laiva paino eteenpäin aika haipakkaa... :)
      Samaisella Päivä Tukholmassa-risteilyllä Helsingistä päin mentäessä Maarianhaminaan ei vauhdista voinut puhua samaa. Erityisesti kello 22-24 aikoihin laiva suorastaan mateli eteenpäin (oli keskikesä, näki hyvin ulos). Aikataulussa on Hesasta Tukholmaan päin kai jotain joustoa, kaiketi vaikeiden meriolosuhteiden varalta...???

Tiedä sitten, että onko kyse vain aikataulun yhdenmukaistamisesta eli lähtöaika Helsingistä ja Tukholmasta on kello 17.00 ja saapuminen Tukholmaan ja Helsinkiin on kello 09.30.
Aikaeron takiahan Hki-Sto sunnassa tulee se kaksi tuntia enemmän kuin Sto-Hki.
Jos jollain on parempi selitys niin kertokoot...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 18.11.2002, 22:36:42

       Joo, totta, sillä aikaerollahan/aikataulun yhdenmukaistamisellahan se selittyy. Kumma juttu silti, että joskus oli lehdessä juttu että Mariella saapui kolme tuntia myöhässä Tukholmaan myrskyn takia, vaikka lähti Hesasta ajallaan. (Olikohan se Marraskuu-tai joulukuu 1999)
Tulee vaan mieleen että kuinka hiljaa Mariella on silloin "madellut"... Onko kellään kokemuksia myrskyisistä keleistä ja olosuhteiden vaikutuksista aikatauluihin Hel-Mar-Sto reitiltä?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Juha Westerlund - 19.11.2002, 00:23:29
Joo Sto-Hel välillä otetaan kiinni se tunnin aikaero...

On muuten ollut rauhallinen syksy, ei ole sattunut yhtään kunnon tuulta kohdalle viellä tänä syksynä... 8)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jussi Pehkonen - 19.11.2002, 11:46:40
Tarkennus vielä noihin Tukholman saariston etäisyyksiin. Eteläinen reitti eli Sandham - Värtän on noin 42nm ja pohjoinen reitti Söderarm - Värtän on noin 54nm. Eli tästä tulisi noin 1 tunnin matka-aika ero. Lisäksi matkat länteen eli Tukholmaan ovat yleensä vastatuuliosuuksia ja siten voivat vaatia lisää aikaa. Edelläolevasta johtuen laivat "matelevat" Ruotsiin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 20.11.2002, 14:52:09

   Noista reitetistä vielä; käyttävätkö Tallinkin Tallinna-Tukholma laivat koskaan myrskyisellä ilmalla tuota "pohjoisempaa reittiä", (sitä mistä Vikingin ja Siljan Hel-Mar-Tuk laivat kulkevat tulleessaan Tukholman saaristoon...?
Heh, Vikingin sivuilla lukee että Rosellassa ei ole vakaajia. Niimpä sitten ei taida olla sisarusalus Fantaasiassakaan. Voi olla joskus aika "kuoppaista" menoa Tallinnasta Tukholmaan jossain 25m/s puhaltavssa esim.etelä tuulessa...  ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jamppa11 - 21.03.2003, 13:27:33
kyl se vaikuttaa vähän siltä et säällä kuin säällä laivat matelee tukholmaan ja painaa täysillä takasin stadiin...johtuen ehkä siitä et siljalla on sto-hel välillä 2 tuntia vähemmän aikaa kuin hel-sto..ja viikkarilla 55 min vähemmän aikaa
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jasper Kaarna - 21.05.2003, 17:43:24
     AAH! Pääsen melkein heti kesäloman alettua (3.6) Isabellalla Helsinki - Tukholma - Helsinki, risteilylle. :D Isabellalla olen joskus vuosia sitten ollut yhden Maarianhamina - Turku, reittimatkan, joten pieni kruisailu Stokikseen, Isabellalla ei tee pahaa minulle.
     No turhista lörpötyksistä asiaan; Matti Kauppinen sanoi, että Amorellan, Silja Festivalin, Silja Europan, sekä Gabriellan saa kuvattua Tukholman Saaristossa. Mietin vaan, että jos jollain on mitään hajua, milloin Isabella kohtaa kyseiset laivat, niin voisi kertoa, mihin aikaan minun kannattaa mennä ulkokannelle, kamera kaulassa. Saako Regina Baltican ( tai Fantaasian) ja Birka Princesin kuvattua?

Ps. Tämä ei liity asiaan, mutta Costa Mediterranea lähtee tietääkseni huomenna (22.5.2003) kauas pois täältä meidän pohjoisesta Suomesta. :'(
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 21.05.2003, 19:04:07
No, Amorella ja Festival tulevat vastaan Tukholman saaristossa muistaakseni noin 1-2 h lähdön jälkeen, Amorella yleensä ensin.

Tässä kuva, joka on otettu juuri ed. tilantessa viime heinäkuussa http://kotisivu.mtv3.fi/cafe/am1_iso.htm (http://kotisivu.mtv3.fi/cafe/am1_iso.htm)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jasper Kaarna - 28.05.2003, 16:52:14
     Ymmärrän, että on lähes mahdotonta sanoa tarkkaa kohtaamisaikaa ja paikkaa, joten Markon tieto onkin jo melko kattava, mutta kuinka on Ennen Stokikseen tulemista. Mietin vaan, että kerran kun menin Stokikseen Helsingistä, Silja Symphonyllä, niin Tukholman saaristossa heti takanamme ajoi Viking Linen Mariella (vai oliko se Gabriella) ja heti sen takana (silloin vielä Estlinen) Regina Baltica. Onko tämä yleistä? Sillä laivat ajoivat aivan peräkkäin.
     Ja vielä sellainen, että kohtaako laiva myös Silja Europan, sillä muistaakseni täällä sanottiin aikaisemmin jotakin sellaista. Mietin vaan, että Europa taitaa nykyään käydä Tukholman sijasta Kapelskärissä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 28.05.2003, 19:22:07
Mietin vaan, että kerran kun menin Stokikseen Helsingistä, Silja Symphonyllä, niin Tukholman saaristossa heti takanamme ajoi Viking Linen Mariella (vai oliko se Gabriella) ja heti sen takana (silloin vielä Estlinen) Regina Baltica. Onko tämä yleistä? Sillä laivat ajoivat aivan peräkkäin.
Eikös se ole selvä, että kapeassa ja melko karikkoisessakin Tukhoman saaristossa laivat ajavat peräkkäin eikä esim. vierekkäin. Symphony/Serenade, Mariella/Gabriella (nyt Isabella), ReBa/Fantaasia ajavat Vikingin ja Siljan laivojen perässä kaiketi myös siksi, että ne lähtevät Tukholmasta suunnilleen samaan aikaan.

Lainaus
Ja vielä sellainen, että kohtaako laiva myös Silja Europan, sillä muistaakseni täällä sanottiin aikaisemmin jotakin sellaista. Mietin vaan, että Europa taitaa nykyään käydä Tukholman sijasta Kapelskärissä.

Silja Europa ajaa kesäsesongin aikaan Tukholmaan, jolloin Mariella/Gabriella kohtaa Silja Europan aamulla tullessaan Tukholmaan, josta Europa on lähtenyt kohti Maarianhaminaa ja Turkua. Syksyllä Europa taas palaa Turku - Mhamina - Kapellskär -reitille.
Lainaus
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jasper Kaarna - 03.06.2003, 11:37:12
     Nyt sitten vaan toivotaan, että satun olemaan kannella täsmälleen oikeaan aikaan, sillä lähtö on tänään. ;D ;D :D Luultavasti, jos missaan Amorellan, niin ainakin sen jälkeen menen kannelle, Silja Festivalia vastaan, joten kyllä minä ainakin muutaman laivan nappaan. Niin, ja voihan olla, että Tukholmassa on Riga Sea Linen Baltic Kristina, tai Regina Baltica. ::) ;D

Hyvät kesät! 8)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 16.06.2003, 16:00:12
Ahvenanmaan vesiltä havaitsin parikin tähän keskusteluun liittyvää juttua. Pitkä vieroitusjakso (olin edellisen kerran mennyt suosikkimatkani Korppoosta Kökariin vuonna 1999!!!) oli ehkä tehnyt tehtävänsä, mutta muistelisin, että jo silloin, ehkä aiemminkin, Gråskärin ja Söderhära djupetin välinen osuus ajettiin suoraan Kalskärskobbin eteläpuolelta. Tämä reitti on hieman etelämpänä, kuin Saaristomereltä Utöseen menevän syväväylän kääntöpiste samoilla vesillä.
Menin aikanaan eteläistä reittiä ensimmäisen kerran jo legendaarisella Tre Måsarilla ja se pääsi oikomaan suoraksi mutkan, jonka Gudingen teki. Nyt aluksena oli Skiftet, jonka sisätiloissa olevaan karttaankin väylämuutos oli korjattu. Samoin oli Gudingenillä, jolla seuraavana päivänä jatkoin matkaani.

Toinen mainittava reittiasia tuli esiin toisella legendaarisella reitillä eli Postvägenillä. Moniin karttoihinkin merkitty oletus, että Eckerö Linjen käyttäisi pääasiallisesti Enkärin ja Signildsskärin välistä reittiä ei pidä paikkaansa, vaan yleensä Roslagen ja Alandia valitsevat ko.saarten eteläpuolisen väylän. 14.6.liikkeellä olleiden postisoutajien reittivalinta luonnollisesti kulki mahdollisimman hyvien olosuhteiden mukaan ja se vei heidät mainittujen saarten välistä.
Kysyin Grisslehamnista lähtiessämme Alandian päälliköltä Lars Berténiltä käyttääkö hän koskaan mainittua reittiä. Kapteeni totesi, ettei viitsi, siellä pitää käännellä liikaa. Kuin vastaukseksi vastaantulleella vuorolla ollut Roslagen vääntelehti saarten välissä ja sen matkustajat saivat postisoutajiin lähikontaktia, jota me "kakkoslauttalaiset" jäimme paitsi. Toisaalta me olimme menossa "oikeaan suuntaan" ja saimme olla vastaanottamassa tulijoita, joista nopeimman aika tänä vuonna oli miltei optimaalinen 4 tuntia 11 minuuttia (eli keskinopeus jopa yli 8 solmua!).
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 19.06.2003, 14:24:33

Helsingistä tultaessa kannattaa muuten kahden-puolen kolmen aikoihin tähyillä saariston suuntaan, yhden jälkeen Långnäsistä lähtenyt Bella on silloin juuri lähestymässä Ahvenanmeren laitaa ja Amorella tulossa sieltä sisään. Festari on Amorellan ja Europa (kesällä) Bellan perässä ja kaikki kohtaavat kuitenkin Ahvenanmeren puolella. Paras paikka tuon seuraamiseen saattaisi olla Herröskattanin lintutorni tai Lågskärin majakkasaari.

Milloinkas kohtaaminen tapahtuu Tukholmasta lähdön jälkeen?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 05.07.2003, 12:40:29
Todettakoon vielä vastaisuuden varalle, että Tukholmasta Helsinkiin tullessa n. tuntia ennen saapumista tulee vastaan Nordlandia. Helsingistä lähdettäessä on mahdollisuus nähdä Meloodia tulossa Tallinnasta oliko se n. 1-1½ tuntia lähdön jälkeen.

Silja Europa tulee vastaan noin tuntia ennen Tukholmaan saapumista.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kim Granlund - 07.07.2003, 10:22:17

Helsingistä tultaessa kannattaa muuten kahden-puolen kolmen aikoihin tähyillä saariston suuntaan, yhden jälkeen Långnäsistä lähtenyt Bella on silloin juuri lähestymässä Ahvenanmeren laitaa ja Amorella tulossa sieltä sisään. Festari on Amorellan ja Europa (kesällä) Bellan perässä ja kaikki kohtaavat kuitenkin Ahvenanmeren puolella. Paras paikka tuon seuraamiseen saattaisi olla Herröskattanin lintutorni tai Lågskärin majakkasaari.

Milloinkas kohtaaminen tapahtuu Tukholmasta lähdön jälkeen?

Tukholmasta lähdettäessä kohtaaminen Amorellan ja festarin kanssa tapahtuu jos en väärin muista niin siinä 1½ tuntia lähdön jälkeen ja europaa ja Bellaa on ihan turha yrittääkään bongata..niitä ei mun mielestä oo edes mahdollista nähdä...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 07.07.2003, 10:37:16

Helsingistä tultaessa kannattaa muuten kahden-puolen kolmen aikoihin tähyillä saariston suuntaan, yhden jälkeen Långnäsistä lähtenyt Bella on silloin juuri lähestymässä Ahvenanmeren laitaa ja Amorella tulossa sieltä sisään. Festari on Amorellan ja Europa (kesällä) Bellan perässä ja kaikki kohtaavat kuitenkin Ahvenanmeren puolella. Paras paikka tuon seuraamiseen saattaisi olla Herröskattanin lintutorni tai Lågskärin majakkasaari.

Milloinkas kohtaaminen tapahtuu Tukholmasta lähdön jälkeen?

Tukholmasta lähdettäessä kohtaaminen Amorellan ja festarin kanssa tapahtuu jos en väärin muista niin siinä 1½ tuntia lähdön jälkeen ja europaa ja Bellaa on ihan turha yrittääkään bongata..niitä ei mun mielestä oo edes mahdollista nähdä...
Talvisin, kun Europa ajaa Kapellskäriin se on kyllä nähtävissä Tukholma-Helsinki suunnassakin jokin aika Maarianhaminasta lähdön jälkeen.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kim Granlund - 07.07.2003, 11:44:06
selvä homma...en ollutkaan ihan täysin varma mut ite en siis oo onnistunu europaa bongaamaan...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Salomon Kaukiainen - 24.07.2003, 00:53:44
Meikäläisellä on vähän termit hukassa mutta ilmeisesti Apteekkarin väylä on siis se itäisempi 7 m syvyinen väyläosuus joka tekee pari 90 asteen mutkaa Hessalön ja Järsön kohdalla?
Ainakin Festival ja Amorella painelevat tätä reittiä päivävuorolla, ja ainakin syväyksensä (6m ja risat) puolesta pitäisi FinnLinkkienkin sopia reitille, vaikka itse tapahtumaa en olekkaan tainnut koskaan todistaa.
Ja toisaalta Finnilkit kulkevat myös matkustajalauttojan vanavedessä vähintäänkin yhtä ahtaasta Ledsundista. Tosin viimeksi Kapellskäristä tullut Finnclipper kiersikin Ledskärin eteläpuolelta, siinä syynä saattoi olla heti Ledsundin itäpuolella vastaan tullut Sky Wind.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 06.08.2003, 15:53:36
Apteekkarin väyläksi kutsutaan tosiaan Föglön saaristossa Överön länsipuolelta etelään ja siitä edelleen Järsön ohitse Föglöfjärdenille johtavaa reittiä. Virallisesti laivojen sanotaan kulkevan Hjugrundin kautta (vaihtoehtoisesti Staholmin, eli pohjoisempaa Lågnäsin ohittavaa). Väylän nimi tulee maarianhaminalaiselta apteekkari Grönbergiltä, joka aikanaan keksi sijoittaa sataman Långnäsiin. Käsittääkseni hän myös omisti maita Lumparlandissa ja myi niitä ainakin Siljalle varsin hyvään hintaan...

Väylä merkittiin ensimmäisen kerran -60-luvun puolenvälin vaiheilla, jolloin etsittiin mahdollisuutta ajaa päivässä Turun seudulta johonkin Roslagenin satamaan ja takaisin. Långnäsin valmistuttua se vakiintui Maarianhaminassa käyvien tai suoraan menevien alusten oikoreitiksi. Nykyiselleen väylää laajennettiin ennen Amorellan valmistumista, ts.Svea ja Wellamo joutuivat parin ensimmäisen vuotensa ajan kulkemaan aina Staholmin kautta. Nykyisestä tonnistosta Hjulgrundin kapeikosta sopivat kaikki, paitsi Siljan isot (Europa, Sere ja Symppa) sekä Vikingin Mariella ja Cinderella. FinnLinkeistä en ole varma.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miki - 03.09.2003, 07:27:53
 ::) hmmm..Tietääköhän kukaan mihinkä kellon aikaan Cindyn voi nähdä jos itse on hel-sto tai turku-sto laivalla? tarkat ajat/"position"?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kim Granlund - 03.09.2003, 10:01:30
Cinderellan aikataulut ainakin Viikkarin Ruotsin-sivustojen mukaan ovat nämä ...
Sto 18.00 -> Mar 07.15
Mar 09.00 -> Sto 14.00

eli tarkottais sitä ettei Siljan hel-sto laivoilta nää sitä ollenkaan(paitsi ku menee Metrolla Slussenille ja siitä kävelee Tegelvikshamneniin
ja viikkarin Hel-sto laivoilta tietenkin kannelta näkee n.13.30 eteenpäin aina lähtöön saakka. Festarilta näkee n.18.35  Ruotsin aikaa kun laivat kohtaavat ja Amorellalta hiukkasen aikasemmin.Bellasta en osaa sanoa ja Europalta ei Kapelskärissä käynnin takia varmaan näe ollenkaan. ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 03.09.2003, 11:13:24
Europalta ei Kapelskärissä käynnin takia varmaan näe ollenkaan. ???
  Vai näkisikö sittenkin...Eikös se tulisi vastaan Ahvenanmerellä jossain.... Europa lähtee Kapellskäristä 08.00 ja on Maarianhaminassa joskus klo 11.10 aikoihin... Cindy siis tulee vastaan jossain Ahvenanmerellä ::) Sitä, kuinka paljon laivoilla on etäisyyttä kun ne "kohtaavat", en tiedä....voi olla, että tarttis kiikarit. :P
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Sami Korppi - 03.09.2003, 12:03:46
Cinderellan aikataulut ainakin Viikkarin Ruotsin-sivustojen mukaan ovat nämä ...
Sto 18.00 -> Mar 07.15
Mar 09.00 -> Sto 14.00

eli tarkottais sitä ettei Siljan hel-sto laivoilta nää sitä ollenkaan...

Eikös se tule Helsingin laivoja vastaan jossain Mar-Sto-välillä joskus aamuyöstä tuolla aikataululla?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 03.09.2003, 12:09:50
Cinderellan aikataulut ainakin Viikkarin Ruotsin-sivustojen mukaan ovat nämä ...
Sto 18.00 -> Mar 07.15
Mar 09.00 -> Sto 14.00

eli tarkottais sitä ettei Siljan hel-sto laivoilta nää sitä ollenkaan...

Eikös se tule Helsingin laivoja vastaan jossain Mar-Sto-välillä joskus aamuyöstä tuolla aikataululla?
Tai asian voisi myös ilmaista niin, että eikös se "kellu" ;D Helsingin laivoja vastaan....Todennäköisesti se "parkkeeraa" johonkin Ahvenanmerelle Ahvenanmaan rannikon lähettyville tai "pahalla" ilmalla johonkin Ahvenanmeren "länsiosaan" Ruotsin rannikon suojaan...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: keränen - 03.09.2003, 16:03:04
outo aikataulu ??? olihan rosellakin dancing queen risteilyillä jo 03:00 maarianhaminassa ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miki - 03.09.2003, 18:28:28
Nåjaa, vaikea tietenkin lähteä arvailemaan koska nuo "tapaamiset" tapahtuvat, mutta nähtävästi Cindy jää johonki huilailemaan ennen Maarianhaminan tuloa..
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Juho Simonen - 17.10.2003, 14:50:20
Hienot valot tosin ovat saanet diskoon.

Olen samaa mieltä!! ;D Kun Symphonylla tulin muutamia viikkoja sitten kohti Helsinkiä after Mariehamn niin Mariella tuli merellä luonnollisesti vastaan ja uuden discon valot välkkyivät villisti ja aattelinkin ett aika kova meno mahtaa siellä olla :)
-->ottamassani Mariellan yökuvassakin näkyy punainen valonpiste peräosassa ja siellähän se uusi tantsubaari/discoteekki onkin...

Tää on aika pahasti OT:tä, mutta milloin Ruotsin-laivat suunnilleen kohtaavat? Kahden-kolmen aikaan, vai?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miki - 17.10.2003, 14:55:43
Eikö ne siinä 2:en jälkeen kohtaa muistaakseni..
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 20.10.2003, 12:57:51
Seurasin sattumoisin Helsingin sataman veppikamerasta Rosellan lähtöä Tallinnaan. Joidenkin mielestä tämä lienee joutava havainto, ::) mutta panin merkille, että Rosella ei tullutkaan peremmälle kääntymään, vaan kääntyi miltei paikallaan ja koukkasi pohjoisen puolelta ennen Suomenlinnaan päin menoaan. Onko tätä tapaa käytetty ennenkin?

Jos ette ymmärtäneet, katsokaa lyhyt pätkä: http://www.netikka.net/joni.huopana/Rosella201003.wmv
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kim Granlund - 20.10.2003, 13:49:12
oho  :o ..enpäs ole tollasta ennen nähnytkään.Mä kun luulin että Rosellakin käyttää samaa kääntymis-systeemiä kuin ,Gabi,Mariella ja Cindy.Kaikkee sitä näkeekin.Finnjettihän pakittaa aina ja kääntyy vasta suomenlinnan "takana"..Pituutensa vuoksi sen ymmärtää,mutta että Rosella.  
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko_L - 21.10.2003, 00:48:35
Tuon sortin käännos oli mulle ihan uusi, en ole kyllä koskaan moista nähnyt, mutta näköjään se käy Rosellan kokoisella laivalla. :o
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Vesa Vepsäläinen - 21.10.2003, 13:40:10
Seurasin sattumoisin Helsingin sataman veppikamerasta Rosellan lähtöä Tallinnaan. Joidenkin mielestä tämä lienee joutava havainto, ::) mutta panin merkille, että Rosella ei tullutkaan peremmälle kääntymään, vaan kääntyi miltei paikallaan ja koukkasi pohjoisen puolelta ennen Suomenlinnaan päin menoaan. Onko tätä tapaa käytetty ennenkin?

Kyllä minun Rosellan matkoillani on ajettu hieman peremmälle ja sitten käännytty. Toisaalta Rosella on aika pieni ja ketterä, joten käännös tapahtuu huomattavasti pienemmässä tilassa ("lähes paikallaan") kuin noilla isommilla kolosseilla.

Tuosta videosta oli aika paha sanoa oli käännös "normaali" vai ei.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 21.10.2003, 14:13:30
Seurasin sattumoisin Helsingin sataman veppikamerasta Rosellan lähtöä Tallinnaan. Joidenkin mielestä tämä lienee joutava havainto, ::) mutta panin merkille, että Rosella ei tullutkaan peremmälle kääntymään, vaan kääntyi miltei paikallaan ja koukkasi pohjoisen puolelta ennen Suomenlinnaan päin menoaan. Onko tätä tapaa käytetty ennenkin?

Kyllä se tekee noin aika usein. Toisinaan se peruuttaa Finnjet-tyyliin Kruunuvuorenselälle ja kääntää vasta siellä. Ikinä en ole nähnyt, että se olisi kääntynyt Eteläsataman altaassa Cinserella
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 21.10.2003, 16:47:49
Itseasiassa Rosella kävi ainakin elokuussa kääntymässä aika perällä Eteläsataman altaassa, kun olimme tulossa Silja Operalla samaan aikaan
satamaan. Rosella ajoi laiturista suoraan kohti Kauppatoria ja päästi Operan kääntymään Olympiaterminaaliin. Sitten se kiepautti itsensä altaassa ja alkoi purjehtia keula edellä ulos satamasta.


(http://kotisivu.mtv3.fi/cafe/Rosella_2.jpg)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 21.10.2003, 18:25:56
Lainaus
Marko: Itseasiassa Rosella kävi ainakin elokuussa kääntymässä aika perällä Eteläsataman altaassa
Niinpä näkyy. ^^
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 22.10.2003, 00:00:58
Tänään lähtiessäni Helsingistä Rosellan kyydissä laiva kääntyi samalla tavoin kuin Jonin animaatiossa, ja kyseinen lähtötapa oli erittäin nopea verrattuna tuohon Eteläsatamassa kääntymiseen. Sensijaan illalla palatessani Baltic Jetillä Helsinkiin Rosella oli perinteisesti kääntymässä Eteläsatamassa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Petteri Kallanmaa - 22.10.2003, 01:21:37
Olisiko asia niin, että toisen aluksen tulessa samanaikaisesti Eteläsatamaan Rosella tekee tuon "Cinderella käännöksen", kun taas normaalisti Rosella tekee käännöksen omalla paikallaan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Sami Korppi - 23.10.2003, 10:36:35
Eilen iltalähdölläkin Rosella kääntyi Eteläsatamassa. Itse en sitä nähnyt, mutta vesillä ollessani (=VHF:ää kuunnellessani) kuulin Rosellan näin VTS:lle ilmoittavan. En muuten muista että Rosella olis aiemmin ilmoitellut VTS:lle kääntymispaikkaansa. Tosin tällä kaudella oon valitettavan vähän ollutkin vesillä eli VHF:n ääressä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 23.10.2003, 12:02:07
En muuten muista että Rosella olis aiemmin ilmoitellut VTS:lle kääntymispaikkaansa.
Minäkään en ole kuullut. Voi olla, että kääntymisestä ilmoitetaan vain silloin, kun kääntymisoperaatio suoritetaan Eteläsataman altaassa.

Finnjet tosin ilmoittaa lähes joka kerta peruuttavansa Kruunuvuorenselälle ja kääntyvänsä siellä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 20.12.2003, 15:42:57
Tuli vain taas mieleen Rosellan kääntöpaikka Tallinnassa. Rosellahan kääntyy aamun 8.15-lähdöllä aallonmurtajalaiturin sisäpuolella lähtiessään B-terminaalista. Tekeekö Nordlandia samoin? Fantaasiahan peruutti aikoinaan lähtiessään A-terminaalista suoraan aallonmurtajan ulkopuolelle ja kääntyi siellä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 30.12.2003, 20:39:57
Fantaasiahan peruutti aikoinaan lähtiessään A-terminaalista suoraan aallonmurtajan ulkopuolelle ja kääntyi siellä.
Olen nähnyt Fantaasian lähdön Tallinnassa vain kerran (2001) ja silloin se kääntyi altaassa.

Finnjet ja Rosella kääntynevät Hesan päässä Kauppatorin altaassa kovalla tuulella. Tekivät näin mm. eilen.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kim Granlund - 31.12.2003, 10:41:06
Finnjet ja Rosella kääntynevät Hesan päässä Kauppatorin altaassa kovalla tuulella. Tekivät näin mm. eilen.

Jetti?.Mun käsittääkseni Finnjet on liian pitkä kääntyäkseen kauppatorin altaassa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 31.12.2003, 11:07:04
Lainaus
Jetti?.Mun käsittääkseni Finnjet on liian pitkä kääntymään kauppatorin altaassa.
Tarkoitin siis Eteläsataman allasta, mutta koska eilen oli vuoden viimeinen tiistai, ei oikea nimi tullut mieleen, vaikka kuinka yritti kelailla. Alkoholilla ei kuitenkaan ollut osuutta asiaan.=)

Kyllä se Eteläsataman altaassa mahtuu kääntymään, mut Kauppatorin altaassa pyöriminen voisi tosiaan tehdä tiukkaa. ^^
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kenny Leong - 31.12.2003, 14:38:37
...Rosella kääntynevät Hesan päässä Kauppatorin altaassa kovalla tuulella. Tekivät näin mm. eilen.

Eiköhän Rosella aina lähtiessään käy kääntymässä siinä altaassa esim. Cinderellan tapaan ja Marin ja Gabben ja plää plää plää :D
No joo ihan sama kääntyykö vai ei mutta kun kävin kerran Rosellaa kuvaamassa illalla niin kääntyi altaassa eikä siis peruuttanut niin kuin Finnjetillä on tapanaan -tiedä sitten :)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 31.12.2003, 14:44:10
Lainaus
Kenny: Eiköhän Rosella aina lähtiessään käy kääntymässä siinä altaassa esim. Cinderellan tapaan

Aika harvoin. Useimmiten se peruuttaa Finnjet-tyyliin Kruunuvuoren selälle tai sitten se kääntyy ovelasti ramppinsa lähellä ja ajaa Kruunuvuoren selälle Katanokan ja sen-yhden-saaren välistä.

Rosellan eri kääntymisvaihtoehdosita olikin jo juttua jossain muussa thöördissä... en kyllä muista missä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 31.12.2003, 15:59:01
Olen nähnyt Fantaasian lähdön Tallinnassa vain kerran (2001) ja silloin se kääntyi altaassa.


(http://kotisivu.mtv3.fi/cafe/Fantaasia_4.jpg)

19.10.2000 Fantaasia kääntyi näin. Tekeekö Nordlandia samalla tavalla? (Aallonmurtaja rajattu kuvasta vasemmalta pois.)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Sami Korppi - 01.01.2004, 05:49:45
Aika harvoin. Useimmiten se peruuttaa Finnjet-tyyliin Kruunuvuoren selälle tai sitten se kääntyy ovelasti ramppinsa lähellä ja ajaa Kruunuvuoren selälle Katanokan ja sen-yhden-saaren välistä.
...

Katajanokan ja Katajanokanluodon?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 01.01.2004, 15:09:14
Katajanokan ja Katajanokanluodon?
Katajanokanluoto. Sepä se.=)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 01.01.2004, 15:13:08
Rosellan eri kääntymisvaihtoehdosita olikin jo juttua jossain muussa thöördissä... en kyllä muista missä.
Itseasiassa tämän threadin edellisellä sivulla. ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 01.01.2004, 15:18:53
Itseasiassa tämän threadin edellisellä sivulla. ;D
Ai että ihan niin kaukana. X)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Salomon Kaukiainen - 03.01.2004, 21:38:46
19.10.2000 Fantaasia kääntyi näin. Tekeekö Nordlandia samalla tavalla? (Aallonmurtaja rajattu kuvasta vasemmalta pois.)

Nordlandia kääntyy useimmiten ympäri satama-altaassa, mikä on välillä aika hurjan näköistä varsinkin jos aallonmurtajalla on joku risteilijä.
Yleensä noi pienemmät lautat peruuttavat aallonmurtajan ulkopuolelle ja kääntävät perän etelään (kuten Fantaasia kuvassa), kun taas isommat (Romantika, Finnjet) kääntävät perän pohjoiseen ja tekevät yhteensä 270 asteen käännöksen sataman pohjoispuolella. Ilmeisesti suhtellisen nopeasti madaltuvan rannan takia noita ei uskalleta kääntää lyhyempää reittiä etelän kautta. Mielenkiintoinen tapaus on Finnjet joka vielä muutama vuosi sitten kääntyi vaihtelevasti molempia "reittejä", mutta nykyään peruuttelee poikkeuksetta lähes Linnahallin edustalle kääntymään.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kim Granlund - 07.01.2004, 09:35:44
Saa muuten Silja ja Viking painaa aikamoista haipakkaa Tallinkin ohi Maarianhaminan jälkeen Tukholmaan mentäessä.
Tallink 03.40-10.00
Silja/Viking 04.25-04.35 - 9.30  ???
Missäköhän kohtaa mahtaa ohitus sitten tapahtua?
Kun kuitenkin toi 45 min on aika iso etumatka Tallinkille.No kai ne jossain ahvenanmerellä ohittelee.Ei ne enää Tukholman Saaristossa voi  ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kenny Leong - 07.01.2004, 09:52:31
Saa muuten Silja ja Viking painaa aikamoista haipakkaa Tallinkin ohi Maarianhaminan jälkeen Tukholmaan mentäessä.
Tallink 03.40-10.00
Silja/Viking 04.25-04.35 - 9.30  ???
Missäköhän kohtaa mahtaa ohitus sitten tapahtua?
Kun kuitenkin toi 45 min on aika iso etumatka Tallinkille.No kai ne jossain ahvenanmerellä ohittelee.Ei ne enää Tukholman Saaristossa voi  ::)

Todella mielenkiintoista!!!! Mahtaa Tallink ajaa hissukseen Maarianhaminasta lähdön jälkeen mutta tämähän tietää sitä että on oiva mahdollisuus kuvata ohi menevät Silja ja Viking :thumb:
Täytyypi toukokuussa mennä Victorialla Tallinna-Maarianhamina-Tukholma ja takas reittiä testaamaan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: tporko - 07.01.2004, 10:42:40
Missäköhän kohtaa mahtaa ohitus sitten tapahtua?
Kun kuitenkin toi 45 min on aika iso etumatka Tallinkille.No kai ne jossain ahvenanmerellä ohittelee.Ei ne enää Tukholman Saaristossa voi  ::)

Todella mielenkiintoista!!!! Mahtaa Tallink ajaa hissukseen Maarianhaminasta lähdön jälkeen mutta tämähän tietää sitä että on oiva mahdollisuus kuvata ohi menevät Silja ja Viking :thumb:

Jeps, kyllä tuo kolmisen varttia on aika hyvä etumatka... Jospa Tallink sitten tosiaan hidastelee, jotta muut voivat ohittaa ennen saaristoon tulemista...  ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: petri isomäki - 08.01.2004, 19:39:39
Tai sitten se joutuu käyttämään eteläistä reittiä Furusundin sijaan. Jospa Furusundin kuormitusta halutaan täten keventää!
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 13.01.2004, 15:52:55
Tallinkin päällystöllä ei ainakaan vielä ole Furusundin reitin luotsikirjoja (eikä niitä varmaan kovin mieluusti annetakaan, jos on mahdollisuus saada yksikin iso kuormittaja pois tuosta rännistä), joten on suorastaan todennäköistä, että ne ajavat Sandhamnin kautta. Tässä tapauksessa Tallink ehtii Maarianhaminasta Kobbklintarnan länsipuolelta Ahvenanmerelle ennen Siljan ja Vikingin lähestymistä Korsön kautta ja vastaavasti Viking ja Silja ehtivät puolenyn jälkeen Korsön kautta etelään ennen Tallinkin lähestymistä Ahvenanmeren eteläosista.
Näköetäisyydellä toisistaan laivat joka tapauksessa ovat noin puoli tuntia ennen/jälkeen Maarianhaminan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 26.02.2004, 16:45:45
Tätä keskustelua on käyty Vironliikenteen spekulaatioissa, mutta koska se kasvaa kuitenkin, katsoin aiheelliseksi siirtää kulkuväyliä koskevat juttuni tänne "sopivampaan" ympäristöön. Aiheesta löytyy varmaan jotain alempaakin.  :o

Kyse on siis Ruotsissa piilevästä poliittisesta aikapommista, joka saattaa lyhyelläkin varoistusajalla räjähtää TKU-STO-reittiliikenteen silmille. Turunlaivoillahan on Saxarfjärdenin ja Furusundin välisellä osuudella oikeus käyttää monin paikoin kovempaa marssinopeutta, kuin muihin satamiin matkaavilla laivoilla. Tämä näkyy aikatauluissakin, HEL-STO-linjallahan Ahvenanmaan länsipuolinen matka kestää 5h50min, kun taas Turunlaivat selvittävät saman matkan ajassa 5h30min. Molemmat aikataulut ovat kireimmät mahdolliset.

Ruotsin meikäläiselle enemmistöparlamentarismiajattelulle vieras tapa hankkia vähemmistöhallitukselle "tukipuolueita" (jotka siis lupautuvat aina kannattamaan hallitusta, joka ei heille edes omia ministerinpaikkoja myönnä) on johtanut valtaapitävän Socialdemokraternan kanssa yhteistyöhön meikäläistä Vihreää Liittoa vastaavan Miljöpartietin. Tämä on kovastikin ajanut Itämeren tilaa ohjelmassaan ja mm.ollut vaatimassa tietyn tonnimäärän omaavien laivojen kokonaan poistamista Furusundin väylästä. Vaatimus on sinänsä täysin järkevä ja kannatettava, sillä esim.Östanån linnan ja Ljusterön lauttapaikan kohdalla joudutaan jatkuvasti ajamaan rannoille täytemaata juuri ylivilkkaan laivaliikenteen aiheuttaman eroosion takia. Vauhdin hiljentäminen kun ei vähennä sitä imua, minkä vettä syrjäyttäneen megaluokan aluksen jälkeen jäävään "kuoppaan" valuva vesi aiheuttaa.
Mahdollisuus, että Miljöpartiet tarkistaa hallituksen tukemisensa ehtoja, on olemassa aina. Tietenkään se ei lähde epäluottamuspuheita availemaan nyt, kun S.on selkeässä kriisissä Anna Lindhin murhan ja tappiollisen euroäänestyksen jälkeen, mutta pian se voi senkin tehdä. Lisääntyvä risteilyliikenne ja Tallinkien siirtyminen Maarianhaminan reitille nostaa taatusti tämän teeman taas keskusteluun ja parhaassa tapauksessa jo vuonna 2005 kaikki isojen laivojen liikenne Tukholmaan ohjataan Granhamnsfjärdeniltä Blidön ja Ljusterön eteläpuolitse Svartlögafjärdenin ja Gällnanin kautta (katso paikat karttahausta osoitteesta http://www.eniro.se).
Risteilyliikenteelle reittimuutos varmasti sopisi, eikä Suomenlahdelle tulevienkaan laivojen aikataulu siitä hirvittävästi kärsisi, mutta Turun ja Tukholman välinen edestakainen matka vuorokaudessa olisi tämän kuvion toteutuessa mahdottomuus. Eikä se onnistuisi Maarianhaminan kautta siinäkään tapauksessa, että erivapausnopeuden poistaminen Furusundin väylässä toteutuisi.

Eli laivayhtiöiden on koko ajan mietittävä muita vaihtoehtoja. Jos Turusta lähtevät vuorot joudutaan kääntämään Kapellskärissä, ei risteilykonseptilla toimivia aluksia tarvita, kuin yksi/varustamo. Toisaalta Turun ja Kapellskärin väliä pystyttäisiin operoimaan myös toisenluonteisella matkalaivakuviolla (esim.päivässä edestakaisin) ja saamaan silti aikaan taloudellisesti järkevä tulos. Sensijaan aika epätodennäköinen olisi paluu Yhteisliikennevarustamojen aikaiseen aikatauluun, jolloin ajettiin pelkkä yömatka...
 
Kapellskärin satamaa puoltaa moni muukin seikka, kuin Miljöpartietin Itämeri-paketti -jossa tämä väyläjärjestely on todellakin vain sivujuonne, eikä edes MP:n äänestäjäkunnan intressejä lähellä, useimmat täyttömaanajeluista kärsijäthän ovat kultapossukapitalisteja, jotka äänestävät lähinnä Moderaatteja (eli meidän kokoomustamme vastaavaa ykkösoppositiopuoluetta). Mutta jos Furusundin ränniin tunkee päivittäin pelkästään matkustajia kuskaavia aluksia niinkin paljon, kuin 28, ovat niiden hajasijoittamisen kannalla jo saaristolaisten lisäksi veneilijätkin. Asiaa voidaan toki helpottaa ajamalla löysempää aikataulua noudattavat risteilijät Ljusterön eteläpuolelle tai jopa Sandhamnin väylään, mutta se on vain tilapäisapu.
Lisäksi on muistettava bisnes. Eihän Turusta iltaisin lähtevillä laivoilla ole juurikaan ns.asiakaspohjaa Tukholmaan. Suomalaisille risteilijöille on herttaisen yhdentekevää, poikkeaako laiva aamuyöstä Tukholmassa vai Kapellskärissä, vai poikkeako ylipäätään yhtään missään, pääasia, että viinaa saa. Kapellskär on Tukholman satamayhtiön hallinnoima satama, joten sinne ajettaessa ei tule eri laiturimaksuja. Kapellskär on autoilijan, ennenkaikkea ammattisellaisen, mutta myös yksityis-, kannalta huomattavasti miellyttävämpi satama kuin Tukholma, jonka ruuhkasta selviäminen vie monesti saman ajan, kuin Kapellskäristä "ihmisten ilmoille" ajaminen.
Mutta se varustamon kannalta tärkein: Kapellskär sijaitsee huomattavasti lähempänä Suomea, kuin Tukholma. Sinne ei tarvitse pujotella sokkeloisen saariston läpi, aikataulu saadaan löysättyä kaikille mukavammaksi ja -mikä tärkeintä- polttoainetta säästyy. Eihän pikakännille lähteneitä ruotsalaisristeilijöitäkään tuoda yhtään pidemmälle, kuin on ihan pakko. Eli Maarianhamninaan.

Turun liikenteen keskittämisessä Kapellskäriin yhdistyisivät siis lopulta kaikkien edut. Varsinkin ruotsinsuomalaiset ottivat -90-luvulla aika raskaasti Kapellskärin näppärän autolinjan lopettamisen ja varmasti palaisivat lomareissuillaan takaisin tuttuun satamaan.

Tiukkenevat turvamääräykset saattavat toki nekin vaikuttaa, mutta tuskin ne vielä mitään ratkaisevat. On todennäköistä, että laiva pitää edestakaisen reissun jälkeen tyhjentää matkustajista, mikä sekin on omiaan lopettamaan TKU-STO/STO-TKU-risteilyt samalla aluksella. Muuten turvajärjestelyt on varmasti mahdollista hoitaa satamassa, käsketään vain asiakkaiden olla paikalla entistä aikaisemmin. Muualla maailmassa ei taida juuri tämäntyyppistä laivaristeilyliikennettä samalla laivalla molemmilta rannoilta olla, joten tämä mahdollinen ja todennäköinen uudistus ei samalla tavoin vaikuttane muualla.

Tässä vielä kartta, jonka avulla ei eno täysin putoa veneestä.. ::)

http://geocities.com/mo_koski/norrtaljemap.jpg
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 07.05.2004, 11:22:15
Maarianhaminan iltapäiväruuhkasta: Käyttävätkö alukset aina samoja laituripaikkoja ja tulevatko ne aina tietyssä järjestyksessä sisään/ulos? Lähinnä Isabellan kannelta kuvaamisen kannalta tiedustelen...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ziggy - 07.05.2004, 11:38:27
Maarianhaminan iltapäiväruuhkasta: Käyttävätkö alukset aina samoja laituripaikkoja ja tulevatko ne aina tietyssä järjestyksessä sisään/ulos? Lähinnä Isabellan kannelta kuvaamisen kannalta tiedustelen...

Kyllä käyttävät samoja laitureita, joitain poikkeuksia voi joskus tapahtua mutta hyvin harvoin.
Sisään tulo voi riippua onko lähtö viivästynyt jostain, ei määritelty kuka tulee ensin.
Mutta esim. jos viikkarilla alus myöhässä ja silja olisi lähdössä, yleensä silloin silja joutuu odottaan viikkaria (vise versa).
Tämä johtuu maarianhaminan lähestymisestä ja ahtaudesta  :)

http://www.mariehamn.aland.fi/hamnen/hamn6.htm

http://www.mariehamn.aland.fi/hamnen/hamn8.htm

http://www.mariehamn.aland.fi/hamnen/hamn7.htm

Tässä hyvä sivu yleisesti satamista ja matkailukohteista.

http://www.cruiseeurope.com/
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 07.05.2004, 17:51:47
Juu kiitoksia.

Monissa kuvissa näyttää, että Amorella olis Isabellan edellä. Onkos myös niin, että Siljat ovat jo altaassa kääntymässä, kun Vikingit lähtee ulos?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jonas - 08.05.2004, 18:21:53
Kyllä, yleensä Isabella tulee ensin sisään ja odottaa, että Amorella lähtee ennen sitä. Europa kääntelee jo valmiiksi ennen Festivalin tuloa kun Isabella on vasta irtoamassa. Festival myös lähtee yleensä ennen Europaa. Ahdasta siinä on ja yöllä sama ruletti tehdään silleen, että  Symphony/Serenade menee ensin sisään ja sitten Gabriella/Mariella on valmiina tossa missä Europa odottaa kuvassa Isabellan lähtöä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 09.05.2004, 22:55:53
Eihä Serenade/Symphony tule samaan aikaa Maarianhaminaan tai Gabriella/Mariella?
Kyllä se sit sillai menee. 2 laiturii on molemmil käytös eikös? Isabella on just lähdös ennenku Europa tulee laiturii ja Amorella lähtee paljon aikasemmi ennenku Festival pääsee edes siihe laituriin  :o
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jonas - 09.05.2004, 23:51:05
Niin, siis ei ne pitkien linjojen Helsinki-Maarihamina-Tukholma ja Tallinna-Maarianhamina-Tukholma laivat ole kaikki yhtäaikaa sisällä, vaan ensin tulee Vikingin Tukholmasta tuleva laiva 23.35, sitten Siljan Tukholmasta tuleva 23.45 ja sitten Tallinkin Tukholmasta tuleva 0.55. Seuraavaks paikalle pyyhältää Tallinkin Tallinnasta tuleva 3.30, Siljan Helsingistä tuleva 4.15 ja Vikingin Helsingistä tuleva taas heti perään 4.25. Turun laivat käyttävät käsittääkseni kahta peräkkäistä lauttapaikkaa siten, että Turusta tulevat ovat etummaisessa ja Tukholmasta tulevat takimmaisessa paikassa. Helsingin ja Tallinnan laivat taitavat käyttää vain tuota etummaista kaijaa yöllä, kun ruuhka ei ole niin paha.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 10.05.2004, 00:01:07
Miten Långnäsis sitte yöllä? Eihä se mikää ruuhkapaikka ole kute Maarianhamina? Voisko joku muute laittaa jonku linkin misä olis kuva päiväsaikaan Långnäsistä?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ziggy - 10.05.2004, 09:00:57
Långnäsissä illalla tulee 1.Europa 2.Isabella 3.seawindin alus?
Ja jos esim nyt kun kesä aikataulu ja europa myöhässä, se vaikuttaa automaattisesti isabella...
 :)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 10.05.2004, 15:07:57
1) Cinderellan paikka on varmaa se viiminen eli 3 ja 2) tallinkin on se 1. En oo ihan varma mutta näin se meni ku olin Symphonylla.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 10.05.2004, 15:46:23
Hyvähyvä.

Mitenkäs Isabellan ja Viking Cinderellan kohtaaminen aamulla Tukholman saaristossa? Vai lilluuko Cindy jossakin sivummalla?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 10.05.2004, 15:52:49
Cindyhän menee ainakin menomatkan Maarianhaminaan Sandhamnin väylän kautta tai näin ainakin mennessäni Baltic Kristinan kyydissä ko. väylää...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 10.05.2004, 17:37:28
Cinderella ohittaa isabellan oikealta puolelta Suomesta päin katsottuna?  ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 10.05.2004, 17:59:50
Kyllähän te varmasti tiedätte kun Europassa ja Symphonylla/Serenadella on semmone kartta mistä voi seurata tätä laivan liikettä niin, ei kukaan sattumoisin tietäis olisko netissä sen tyylistä karttaa? siis mistä näkyis tukholma helsinki välinen alue?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 10.05.2004, 18:08:48
Kyllähän te varmasti tiedätte kun Europassa ja Symphonylla/Serenadella on semmone kartta mistä voi seurata tätä laivan liikettä niin, ei kukaan sattumoisin tietäis olisko netissä sen tyylistä karttaa?  8)

Silja Serenaden kapteenin sivuilla on jonkinmoinen reittikartta ja ajat etappien ohittamisista.

http://personal.inet.fi/atk/navigation/
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 10.05.2004, 18:18:33
Vielä ku turku näkyis ni olis hyvä juttu
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Petri Lindqvist - 10.05.2004, 18:21:08
Siljan laivoilla myytävä kirja "Ikivanha väylä Turusta Tukholmaan" esittelee tuon reitin parhaiten.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 10.05.2004, 22:24:25
Långnäsissä illalla tulee 1.Europa 2.Isabella 3.seawindin alus?
Ja jos esim nyt kun kesä aikataulu ja europa myöhässä, se vaikuttaa automaattisesti isabella...
 :)

Tuleeko amorella sitten 15 min ennen festivalia? Mutta eiköst Isabella yleensä tule 3.5.-7.9.2004 tuon välisen ajan ennen Europaa långnäsiin? :o
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ziggy - 11.05.2004, 13:02:10
Långnäsissä illalla tulee 1.Europa 2.Isabella 3.seawindin alus?
Ja jos esim nyt kun kesä aikataulu ja europa myöhässä, se vaikuttaa automaattisesti isabella...
 :)

Tuleeko amorella sitten 15 min ennen festivalia? Mutta eiköst Isabella yleensä tule 3.5.-7.9.2004 tuon välisen ajan ennen Europaa långnäsiin? :o

Totta, epähuomiossa kirjoitin väärin, Isa eka ja sit Europa.  :)
Hyvä huomio.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Gallet - 12.05.2004, 00:51:04
Osaakohan kukaan kertoa sen vertaa Star Windista että kun se (ainakin arkipäivänä) lähti tallinnasta klo 0100? tjsp. ja oli aamulla klo 0700 helsingissä että ajellaanko siinä hitaasti, ympyrää vai ollaanko ihan vaan paikoillaan? -Ehkä asia olisi silvinnyt siellä ollessa kysymällä mutta eipä tullut mieleen...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ziggy - 12.05.2004, 12:21:21
Osaakohan kukaan kertoa sen vertaa Star Windista että kun se (ainakin arkipäivänä) lähti tallinnasta klo 0100? tjsp. ja oli aamulla klo 0700 helsingissä että ajellaanko siinä hitaasti, ympyrää vai ollaanko ihan vaan paikoillaan? -Ehkä asia olisi silvinnyt siellä ollessa kysymällä mutta eipä tullut mieleen...

Ajetaan ympyrää ja välillä ovat paikoillaan.
Cinderella teki aikoinaan samalla lailla. :)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 17.05.2004, 11:58:39
Osaakohan kukaan kertoa sen vertaa Star Windista että kun se (ainakin arkipäivänä) lähti tallinnasta klo 0100? tjsp. ja oli aamulla klo 0700 helsingissä että ajellaanko siinä hitaasti, ympyrää vai ollaanko ihan vaan paikoillaan? -Ehkä asia olisi silvinnyt siellä ollessa kysymällä mutta eipä tullut mieleen...

Star Wind ajaa noi helsingin kasuunin seudulle ja jää siihen seisomaan paikalleen, kuetn tekee myös Romantika ollessaan yön merellä. Silja Opera myös tehdessään lyhyitä risteilyjään saattoi ajella sinne, mutta saattaa tehdä myös kuten Cinderella eli ajaa Kerin majakan seudulle seisoskelemaan.
Kapella sen sijaan ei jää "lillimään" vaan ajaa suoraan sisään...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 17.05.2004, 12:01:51
Kapella sen sijaan ei jää "lillimään" vaan ajaa suoraan sisään...
Millaisella nopeudella Kapella muuten ajaa tuon Tallinna-Helsinki välin? Tänä aamuna Hernesaaresta käsin katsottuna aluksen nopeus ei kovin kummoiselta näyttänyt, kun Finnhansa paineli sen ohi vähän ennen Harmajaa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 17.05.2004, 12:16:01
Millaisella nopeudella Kapella muuten ajaa tuon Tallinna-Helsinki välin? Tänä aamuna Hernesaaresta käsin katsottuna aluksen nopeus ei kovin kummoiselta näyttänyt, kun Finnhansa paineli sen ohi vähän ennen Harmajaa.

Suoralta kädeltä en nyt muista mutta ei mitenkään kovin nopeasti sanotaan että ehkä sellaista kymmentä solmua jos niinkään nopeasti. Täytyy tarkistaa... Viiden ja kymmenen välillä se kuitenkin on.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 17.05.2004, 16:09:57
Tallink on muuttanut Tallinna Tukholma reitin kulkemaan Maarianhaminan kautta. Kuvasin toissa yönä Victorian Silja Serenadelta Maarianhaminan edustalla. Toivottavasti onnistuu kuvat lähes pimeässä otettuna ???

Onnistui sentään pari kuvaa Maarianhaminan edustalta :beer: ;D  
http://www.cruiseferries.net/c.asp?goto=photouploadcheck&ship=Victor1.JPG (http://www.cruiseferries.net/c.asp?goto=photouploadcheck&ship=Victor1.JPG)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jonas - 18.05.2004, 18:21:05
Hei! Onko AutoExpressit alkaneet käyttää eri kaijaa länsisatamassa? Helsingin sataman sivuilla on aluspäiväkirjassa LJ5 merkintä kaikkien AutoExpressien parin viimepäivän liikenteen tiedoissa LJ3:n sijasta. Mistä moinen?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 18.05.2004, 19:15:47
LJ3 avattiin viime viikolla matkustajaliikenteen käyttöön, ja se toimii nykyään AutoExpressien laituripaikkana.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ville Taavitsainen - 20.05.2004, 17:53:01
mikäs tuo uusi laituri tallinnassa sitten on. milloin tuollainen on rakennettu

http://www.ts.ee/PortMap/oldcity.html (http://www.ts.ee/PortMap/oldcity.html)

tuolla vasemmassa ylänurkassa laituripaikat 25 ja ilmeisesti 24

onko se joku uusi risteilylaivalaituri vai?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Aleksi Viskari - 20.05.2004, 17:59:23
onko se joku uusi risteilylaivalaituri vai?
se se taitaa olla...ainakin oon nähnyt risteilijän siinä parkissa... ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 22.05.2004, 20:20:40
Cindyhän menee ainakin menomatkan Maarianhaminaan Sandhamnin väylän kautta tai näin ainakin mennessäni Baltic Kristinan kyydissä ko. väylää...

Cindy tuli Isabellaa vastaan puoli yhdentoista aikoihin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 23.05.2004, 20:10:15
Isabellan 7. kannella reittikartassa näkyy myös Helsinki-Tukholma -reitti sekä Helsinki-Tallinna, joista jälkimmäisessä erikoisen näköinen lenkki Suomenlahdella. Liittyy varmaan Isabellan Tallinnan-risteilyjen aikoihin, mutta Bella ei arvatenkaan oikeasti ole tuhlannut polttoainetta moisella lenkillä?

http://www.netikka.net/joni.huopana/isabella_taulu_itaosa.jpg
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: tporko - 23.05.2004, 21:04:51
Kerin majakan tienoillahan tuota joskus tuli Isabellalla lilluttua, eli suuntaa antavahan tuo karttaan merkitty koukkaus on, riippui tietty säästäkin ym...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Risto Hartikainen - 27.05.2004, 21:08:15
Kerin majakan tienoillahan tuota joskus tuli Isabellalla lilluttua, eli suuntaa antavahan tuo karttaan merkitty koukkaus on, riippui tietty säästäkin ym...
Muistan kerran aivan vuorokauden risteilyjen alkuaikoina katsoneeni pimeän aikana merelle Isabellalta ja nähneeni Sköldvikin öljynjalostamon (Porvoon lähellä) valot, eli varmaankin ainakin ajoittain merellä on tosiaan tehty tuo reittikartan näyttämä koukkaus.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 27.05.2004, 22:56:39
Muistan kerran aivan vuorokauden risteilyjen alkuaikoina katsoneeni pimeän aikana merelle Isabellalta ja nähneeni Sköldvikin öljynjalostamon (Porvoon lähellä) valot, eli varmaankin ainakin ajoittain merellä on tosiaan tehty tuo reittikartan näyttämä koukkaus.

Sköldvikin valot näkyy tosi kauas hyvällä kelillä. Kyllä kipot yleensä on lähes paikallaan seisseet. Enemmänkin kosmetiikkaa tuollaisen reitin piirtäminen mitä ei oikeasti ajeta.
Ja Kapella muuten ajaa Tallinna-Helsinski välin kymmenen solmun nopeutta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 28.05.2004, 21:01:21
No on siinä sitten perääkin tuossa Suomenlahden lenkissä.

Tässä vielä saman taulun länsiosa, jossa näkyykin mm. Sandhamnin reitti Tukholman saaristoon sekä joku vaihtoehtoinen ??? reitti Turusta etelään.

http://www.netikka.net/joni.huopana/isabella_taulu_lansiosa.jpg
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko_Laitamaa - 28.05.2004, 21:14:46
No on siinä sitten perääkin tuossa Suomenlahden lenkissä.

Tässä vielä saman taulun länsiosa, jossa näkyykin mm. Sandhamnin reitti Tukholman saaristoon sekä joku vaihtoehtoinen ??? reitti Turusta etelään.

http://www.netikka.net/joni.huopana/isabella_taulu_lansiosa.jpg

Kuulemma turunsaariston eteläinen reitti on siltä ajalta kun Isabella kulki Tukholma- Naantali linjalla, sitä käytettiin aina silloin tällöin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 29.05.2004, 16:21:57
-80-luvun lopulla pohdittiin Utö-Rökobb-linjavaihtoehtoa, kun ahvenanmaalaiset olisivat halunneet saarillaan pysähtymättömät laivat pois saaristoväyliltä. Varsinkin Rosellan ja Diana II:n törmäyksen (muistaakseni -88) jälkeen aiheesta käytiin isoakin polemiikkia ja nimenomaan Isabellan Naantalin ja Tukholman välisillä vuoroilla sekä Siljan hitailla yövuoroilla (lähtö 20.00, Maarianhaminassa ei silloin poikettu päivälläkään) kokeiltiin Lövskäristä Utöseen kulkevaa saaristoväylää ja siitä oiottiin edelleen Sandhamniin. Bella kylläkin junnasi usein myös saariston kautta kahdella koneella koko matkan...

Rökobb sijaitsee Möjan saaren eteläpuolella. Kartassa näkyy tuo -ainakin toistaiseksi- toteutumaton väylävaihtoehto Sandhamnin väylän pohjoispuolisena reittivaihtoehtona. Niin vakavasti tuo suunnitelma silloin otettiin, että se punaisten laivojen reittikarttoihinkin piirrettiin. Väylä olisi rakennettu varmaan vähän tässä esitettyä pohjoisemmas, sillä sen sisääntulopiste oli tarkoitus määrittää Svenska Högarna-majakan mukaan. Matkaa Kanholmsfjärdeniltä avomerelle se olisi oikaissut korkeintaan parikymmentä minuuttia, mutta Sandhamnia vähemmän tuulille alttiina sitä olisi voitu käyttää kaikissa olosuhteissa. Väylän viitoittamista puoltaa se, ettei sen tieltä tarvitse raivata mitään ja samalla saataisiin isot laivat pois ylikuormitetusta Furusundista. Voi olla, että se joskus vielä toteutuukin...
Vaihtoehtoinen väyläratkaisu on Rökobbia pohjoisempi vaihtoehto, jolloin Söderarmilta sisääntullessa käännytään Granhamnsfjärdeniltä (kahdeksan väylän risteys) joko Kapellskäriin tai Blidön ja Ljusterön eteläpuolelle. Tätä kautta matka MHQ-STO kestäisi ehkä 15-20 minuuttia kauemmin, kuin Furusundin läpi.

Isabellan reittitaulussa oli muuten käytössä mennäkesänä mielenkiintoinen ratkaisu kuvattaessa matkaa Tukholmasta Marianhaminan kautta Helsinkiin. Maarianhaminasta lähdettiin ikäänkuin takaisin kohti Tukholmaa ja Söderarmin kohdalta sitten suunnattiin Helsinkiin. Laivan ollessa Skattan terminaalin vieressä taulussakin oli ehditty jo Porkkalan kohdalle... 8)

Kesällä -98 (jolloin HEL-STO oli vielä suora linja) Gabriella kokeili muutaman kerran saaristoreittiä Utöstä Kökarin itäpuolitse Sottungaan ja siitä edelleen Hjulgrundin, Ledsundin ja Söderarmin kautta Tukholmaan. Toiseen suuntaan tätä reittiä ei olisi ehtinyt.

Mariella on muistaakseni yhden kerran käynyt myrskyn takia STO-HEL-suunnassa Långnäsissä, mutta saaristoväylien mutkaisuuden ja luotsikirjoissa olevien puutteiden takia niihin ei juurikaan mennä. Ahvenanmaalaiset ovat itse valinneet reitikseen HEL-MHQ-välillä Föglön eteläpuolisen merialueen ja Silja on päättänyt seurata esimerkkiä.
Luotsikirjakysymyksissä voi muutenkin olla suurin syy reittivariaatioiden vähäisyyteen. Nykyään esim.Sandhamnin väylän valmiuksia ei voida harjoitella millään Siljan aluksella eikä Vikingilläkään muilla kuin Cinderellalla.

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ville Taavitsainen - 12.06.2004, 22:53:03
koska tämäkin topicin sisältö on muutunut käsittelemään myös laituripaikkoja, niin pistän tämänkin kysymyksen tänne:

eli miksi romantika on tallinnan satamassa näin erikoisella paikalla, eli laituripaikalla 14/15, eikä omalla paikallaan laituri 12:ta

http://www.ts.ee/port_info/webcam.shtml (http://www.ts.ee/port_info/webcam.shtml)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 12.06.2004, 23:49:08
eli miksi romantika on tallinnan satamassa näin erikoisella paikalla, eli laituripaikalla 14/15, eikä omalla paikallaan laituri 12:ta
Rosellaa väistää, kun jossain senkin täytyy käydä, kun muut paikat ovat täynnä(ainakin arkisin).
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 09.07.2004, 15:25:50
Fantaasian ja Finnjetin Tallinnan ja Pietarin välisen reittiosuuden ajolinjoista olisi mielenkiintoista kuulla. Eli kuinka lähellä Viron rannikkoa matka tehdään vai mennäänkö jotakuinkin keskelle Suomenlahtea? Saadaanko Suursaareen näköyhteys (saarihan varmaan ohitetaan aika reilusti eteläpuolelta)? Entä muihin Suomenlahden kaukaisiin saariin (Tytärsaari, Lavansaari, Seiskari)?
Pietariin ajaa toki myös Silja Opera, jonka reitistä olisi kiinnostavinta tietää, kummalta puolelta se ohittaa Suursaaren. Perusreittihän sillä lienee suunnilleen sama, kuin isommillakin kruisereilla.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Salomon Kaukiainen - 09.07.2004, 16:53:10
Suomenlahden pohjukan reittijakojärjestelmä kulkee lähes Suursaaren vierestä sen eteläpuolelta. Tästä suunta muuttuu koilliseen Somerin eteläpuolitse, minkä jälkeen enempi kaakkoon kohti Seiskaria mikä ohitetaan suhteellisen läheltä pohjoispuolelta. Sen jälkeen kurssi on suoraan länteen kohti Kotlinia ja Kronstadtia.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 09.07.2004, 17:11:34
Fantaasian ja Finnjetin Tallinnan ja Pietarin välisen reittiosuuden ajolinjoista olisi mielenkiintoista kuulla. Eli kuinka lähellä Viron rannikkoa matka tehdään vai mennäänkö jotakuinkin keskelle Suomenlahtea?

Finnjet kulkee jotakuinkin Viron aluevesirajaa pitkin ehkä kuitenkin aavistuksen verran enemmän kansainvälisillä vesillä. Fantaasia sen sijaan ajaa ihan kylmän viileästi Viron aluevesirajojen sisäpuolella. Eli aivan Kerin majakan vierestä ja siitä eteenpäin kunnes tulee reittijakojärjestelmään Venäjän puolella. Suursaaren pohjoipuolelta ei aja yksikään matkustajalaiva.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 22.07.2004, 12:06:05
Tukholmasta tänne päin tultaessa tiistaina Gabriellan perässä tulivat ReBa ja Silja Symphony kunnes ReBa päästi Sympin edelleen tuossa parin tunnin jälkeen. Eikö Regina Baltica ole(kaan) normaalisti koko ajan viimeisenä, kun kerran käy Maarianhaminassakin vasta Hki-laivojen jälkeen?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: tporko - 22.07.2004, 16:10:39
Tukholmasta tänne päin tultaessa tiistaina Gabriellan perässä tulivat ReBa ja Silja Symphony kunnes ReBa päästi Sympin edelleen tuossa parin tunnin jälkeen. Eikö Regina Baltica ole(kaan) normaalisti koko ajan viimeisenä, kun kerran käy Maarianhaminassakin vasta Hki-laivojen jälkeen?

Normaali tilanne mahtaa olla noin, mutta eipä se mahda jäädä satamaan odottelemaan, jos toisen lähtö viivästyy.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 19.08.2004, 14:53:10
Saa nähdä, kuinka kauan näin tiukalla aikataululla ajamista enää voidaan jatkaa. Löysättäessä olisi pakko siirtyä viikonpäiviin sidottuun kiertävään aikatauluun tai siihen, että Maarianhaminan pysähdys siirrettäisiin Långnäsiin -tai Tukholman Kapellskäriin (epätodennäköisempi vaihtoehto, ainakin kesällä).

Kun nyt tuo tuli puheeksi tuossa myöhästelyjutussa, niin kysyn:
Kuinka paljon aikaa menee tuohon Maarianhaminassa käymiseen ja paljonko se pidentää matkaa?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 19.08.2004, 15:11:31
Maarianhaminan pysähdykseen vaikuttaa ennenkaikkea se, kuinka paljon sinne/sieltä on asiakkaita. Esim.Vikingin päiväristeilijöiden laivanvaihtoihin on pakko varata vartti, mutta yöllinen tax-free-leimanhaku HEL-STO-suunnassa ei oikeastaan edellytä, kuin parin minuutin stoppia, varsinkaan, jos asiakkaita ei ole. Muuten aikaa menee 5-10 minuuttia, mikä menisi Långnäsissäkin.

Vilkaisu karttaan osoittaa Maarianhaminan olevan Suomen ja Ruotsin välisen liikennöinnin siellä poikkeamisen kannalta varsin järjettömässä paikassa. Maarianhaminan ja Turun välillä on ajettava Lemlandin eteläpuolitse, mikä tekee noin tunnin pidennyksen ajoaikaan verrattuna "suoraan" saaristosta Ahvenanmerelle ajamiseen. Långnäs on melkein Staholm-Gottholmin väylän varressa, eli siellä poikkeaminen ei tee kokonaismatkaan mitään hirvittävää mutkaa. Tämän ilmeisesti oivalsi aikanaan myös apteekkari Grönberg, joka puolipakolla myi niemen maat -60-luvulla laivayhtiöille ensimmäistä satamaa varten.

Turusta tai Naantalista Tukholmaan tai Kapellskäriin ajettaessa pysähdys Långnäsissä pidentää suoraa matka-aikaa ehkä 20-30 minuuttia, mutta Maarianhaminassa käynti 75-90 minuuttia.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Juho Simonen - 19.08.2004, 15:49:02
Tukholmasta tänne päin tultaessa tiistaina Gabriellan perässä tulivat ReBa ja Silja Symphony kunnes ReBa päästi Sympin edelleen tuossa parin tunnin jälkeen. Eikö Regina Baltica ole(kaan) normaalisti koko ajan viimeisenä, kun kerran käy Maarianhaminassakin vasta Hki-laivojen jälkeen?

Samanlaisen menettelyn havaitsin myös Victorian kohdalla 31.7. kun Mariellalla olin tulossa Hesaan päin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 19.08.2004, 20:28:24
Viime lauantaina P&O Nedlloyd Russia tuli normaalisti kasuunilta Harmajalle, mutta sitten koukkasikin syväväylän kautta Länteen. Samoin -mutta päinvastoin- teki lähtiessään myös Columba J. Lännestä lähtiessähän tällaista tapahtuu aina silloin tällöin, muta näköjään näin voi käydä myös tullessa.

Kuulemani tiedon mukaan myös Inowrocklaw on tehnyt P&O Neddloyd Russian kaltaisen koukkauksen muutamia vuosia sitten.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Pekka Lappalainen - 20.08.2004, 16:08:59
Viime lauantaina P&O Nedlloyd Russia tuli normaalisti kasuunilta Harmajalle, mutta sitten koukkasikin syväväylän kautta Länteen.
Tarkoittanet Harmajalta rantarännin (9,0m väylä) kautta Katajaluodon ep kiertäen syväväylälle. Luulisin että ne tekee sitä tuulen takia. Pääsee luotsi paremmin pois laivan kyydistä/laivaan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Petri Lindqvist - 13.09.2004, 21:56:22
Tässä muuten Viking Linen Helsinki-Tukholma reitin aikataulu, jos jotakin kiinnostaa.

Helsinki 17.30
Helsinki kasuuni 18.55
Porkkala 19.50
Hanko 22.00
Utö 01.00
Lågskär 03.10
Maarianhamina 04.25
Söderarm 05.50
Furusund 06.50
Oxdjupet 08.50
Tukholma 10.30

Ajat Suomen aikaa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 30.09.2004, 13:39:41
Onpas muuten jännä juttu: Siljan aikatauluun (http://www.silja.com/fi/schedules/hest/) on ilmestynyt maininta Seren ja Sympin kohtaamisesta oikein kellonajan kanssa. :thumb:
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 01.10.2004, 20:02:15
Tuli mieleen tosta Jonin jutusta, että mihin aikaan Europa ja Festival kohtaavat?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 01.10.2004, 20:08:29
Onpas muuten jännä juttu: Siljan aikatauluun (http://www.silja.fi/AIKATAULUT/?reitti=Helsinki%20-%20Tukholma) on ilmestynyt maininta Seren ja Sympin kohtaamisesta oikein kellonajan kanssa. :thumb:

Yleensä vaan menevät sen verran etäältä toisiaan ettei näe muuta kuin valot etäältä.

Kesä aikataululla se oli jotain kahden aikoihin yöllä Turun laivojen kohtaaminen, muistaakseni. Tosin siihen aikaan muutama  :beer: on saattanut häiritä havainnointia... ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 01.10.2004, 20:13:06
Juu. Kiitoksia vain  ;D
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Sami Koskinen - 01.10.2004, 20:35:28
Päivällähän Turun-laivat kohtaavat Maarianhaminassa, joka pitäisi kyllä huomata..  ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Mälkiä - 01.10.2004, 20:35:50
Tuli mieleen tosta Jonin jutusta, että mihin aikaan Europa ja Festival kohtaavat?

Eräänä heinäkuisena päivänä Silja Europalla ollessani, Amorella tuli vastaan 2.29 ja Silja Festival muutaman minuutin perässä eli n. 2.35. Talviaikataulullahan nämä eivät pidä paikkaansa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 07.10.2004, 13:55:22
Talviaikataulullahan nämä eivät pidä paikkaansa.

Kukaan ei olekaan vissiin vielä maininnut, missä kohtaa ja mihin aikaan Turusta tuleva Silja Europa kohtaa tulossa olevan Isabellan. Liekö joskus seitsemän jälkeen?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 07.10.2004, 15:01:53
Europa ehtii Airistolle ennen Bellan sisääntuloa, joten paikka lienee jossain Kuuvannokan, Rajakarin ja Erikvallanniemen muodostaman kolmion keskivaiheilla. Kannattaa muistaa, että molemmat alukset joutuvat Turussa kääntymään, mikä hieman lähentää kohtauspaikkaa Turkuun.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jasper Kaarna - 26.10.2004, 17:09:10
     Kulkuväylistä kun puhutaan niin tulipa mieleen eräs asia. Regina Balticalla kun oli sellainen suuri kartta seinällä, jossa oli sitten ''jouluvaloilla'' merkitty eri reitit Itämerellä (tiedätte kyllä, valo vilkkuu aina siinä kohden karttaa, missä ollaan). Siinä sitten oli monta reittiä Tallinnasta Tukholmaan, mutta eräs olikin melko mielenkiintoinen. Meni nimittäin hyvin eteläistä reittiä ja pujahti Tukholman saaristoon jostain hyvin etelästä, aivan muualta kuin nämä Helsinki-Tukholma -linjan laivat.Tämä vuoro, jolla minä menin, meni kuitenkin tätä tuttua reittiä, kahden ''kuuluisan mutkan'' kautta, enkä sitten tiedä, milloin tätä eteläistä reittiä on käytetty. Sitä pitikin kysyä. Mahtavat olla mielenkiintoiset maisemat. ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 26.10.2004, 17:11:59
Ehkäpä kyseessä oli Sandhamnin reitti? Viking Cinderella käyttää sitä (joskus), ja ilmeisesti myös Baltic Kristina.

Tässäpä vielä Isabellan vastaavan taulun vastaava kohta:
http://cid-f1fbeb3eaffa077b.skydrive.live.com/self.aspx/Julkinen/kuvatnetikasta/isabella_taulu_lansiosa.jpg
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jasper Kaarna - 26.10.2004, 17:16:40
Juuri tuo on se tarkoittamani reitti, sain siis vastauksen elämää suurempaan kysymykseen. ;D Muistini kyllä nyt tökki, kyllähän tuo eteläisempi reitti menee myös niiden kahden ''kuuluisan mutkan'' kautta. Taas yksi syys himoita matkaa Baltic Kristinalla. ;) Ps. Vaikea päätellä missä päin matkaa tuo kuva on otettu. ;)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko Tuominen - 28.10.2004, 09:56:32
Viimeks Europalla ollessa isabella tuli  vastaan klo. 19.10 just rajakarin kohdalla. Jännä homma vaan jos europa myöhästyy pahasti aikataulusta niin siinä voi isabellankin aikataulu kusasta. Tai sitten päästää bella suosiolla ensin turkuun ja lähteä todella reippaasti myöhässä. :-\
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 03.12.2004, 18:57:08
Silja Europa tulee vastaan noin tuntia ennen Tukholmaan saapumista.

Satuin lukemaan tätä ja tuli mieleen että milloinkas Symphony ja Europa kohtaavat?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 05.12.2004, 18:44:17
  Tapuksessa jossa Europa ajaa Kapellskäriin ja Symphony on tulossa Helsingistä kohti Tukholmaa Symphonylta voisi ehkäpä bongata Europan aamuyöllä lillumassa jossakin Kapellskärin edustalla. Toisaalta, jos on kovempi tuuli ja Europa ajaa Kapellskärin sijasta Tukholmaan, Europa tulee varmaankin vastaan jossain puolivälissä Tukholman saaristoa, koska muistaakseni lähtee näissä tapauksissa usein Tukholmasta siinä 5-6 välissä, koska Europan pitää keritä Maarianhaminaan 11 aikoihin aamupäivällä.  ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 16.12.2004, 13:24:40
Ostin viime kerralla kun olin laivalla niin Siljan merikartan josta näkyy nämä reitit ja on muuten tosi kätevä. Onko muilla tällaista?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 16.12.2004, 13:26:55
Kyllähän sitä karttoja löytyy. Onko tässä Siljan uusimmassa merkitty myös kellonajat tai tuntimäärät, milloin missäkin kohdassa mennään?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 16.12.2004, 13:34:46
Onko tässä Siljan uusimmassa merkitty myös kellonajat tai tuntimäärät, milloin missäkin kohdassa mennään?

Niin siinä väitetään, mutta enpä ole löytänyt.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 10.01.2005, 15:03:59
Pari havaintoa kohtaamisista:

Viking Cinderella ja Birka Paradise tulivat Silja Europaa vastaan hieman ennen yhtätoista Suomen aikaa.

Amorella näkyi ennen yhtä ja Sea Wind reilu puolisen tuntia myöhemmin. Festarikin varmaan, mutten juuri silloin sattunut ikkunan ääreen.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 10.01.2005, 15:12:06
Festival meni muutaman kilometrin eteläisempää reittiä ja jotenkin oudosti kiersivät toisiaan kun kaksi kertaa kuvasin vastaan tulevan Festivalin n. 10 minuutin välein :o :o.  Festival tuli noin 10 minuuttia Amorellan jälkeen näkyviin. Skywind meni muuten todella läheltä Europan keulaa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko Tuominen - 10.01.2005, 16:17:08
Festival meni muutaman kilometrin eteläisempää reittiä ja jotenkin oudosti kiersivät toisiaan kun kaksi kertaa kuvasin vastaan tulevan Festivalin n. 10 minuutin välein :o :o.  Festival tuli noin 10 minuuttia Amorellan jälkeen näkyviin. Skywind meni muuten todella läheltä Europan keulaa.
Ja ne promillet oli ?  ;D mutta asiaan, olen itekin saanut havaita näitä jänniä yöllisiä kiemuroita. 2002 lokakuussa Serenadella ollessa Europa meni todella läheltä Serenadea. Sere oli tulossa maarianhaminaan ja europa tukholmaan, Europa tuli oikealta leikkaavalla kurssilla ja meni todella läheltä keulaa poistuen vasemmalle serenaden kurssiin nähden  :o olin aitiopaikalla tätä seuraamassa, seren stardustissa ikkunapöydässä. Ja sitten samantyylistä sekoilua viime keväänä mariellan kanssa. Paluumatkalla n.1 aikaan yöllä näytti aivan siltä että seren kurssi oli suoraan etelään mariellan mennessä normaalisti itään  ??? ja vaikka aluksi naljailin promilleista, nyt ei sitten aleta niistä etsimään selitystä. niin tuiskeessa sillon ollu  :deal:
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jimsmith - 01.02.2005, 02:12:50
Käykö Europa muuten normaalisti (ei varmaankaan) turusta lähtiessä ensin långnäsissä ja sitten jossain aamuyöllä vielä maarianhaminassa abt. klo 04-06 välillä  ??? Kun viimeksi ko. aluksella käydessä heräsimme thrustereiden mukavaan ääniefektiin 2. kannen hytissä, ja ihmeteltiin että eikai me nyt tähän aikaan kapellskärissä olla, ja mentyäni kannelle katsomaan ja ottamaan asiasta selvää, olimmekin maarianhaminassa...
Onhan saattanut olla niin että esim sairastapauksen vuoksi ajavat Marriin.  :)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jimsmith - 01.02.2005, 02:16:24
 Tapuksessa jossa Europa ajaa Kapellskäriin ja Symphony on tulossa Helsingistä kohti Tukholmaa Symphonylta voisi ehkäpä bongata Europan aamuyöllä lillumassa jossakin Kapellskärin edustalla. Toisaalta, jos on kovempi tuuli ja Europa ajaa Kapellskärin sijasta Tukholmaan, Europa tulee varmaankin vastaan jossain puolivälissä Tukholman saaristoa, koska muistaakseni lähtee näissä tapauksissa usein Tukholmasta siinä 5-6 välissä, koska Europan pitää keritä Maarianhaminaan 11 aikoihin aamupäivällä.  ::)
Olempa nähnyt jopa AISsissa Europan, Birka Paradisen ja Silja Operan lilluvan ahvenanmerellä.
Otin digikameralla kuvankin ja laitan sen vaikka tänne kunhan pääsen kotiin  :)
Ne kolme laivaa oli toisistaan öbaut 4 mailin säteellä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 21.02.2005, 16:55:04
Vaihtelevista reiteistä tuli mieleen Nordlandian tulo Helsinkiin, lautan päälliköillä kun on eri tavat peruuttaa sisään: Ståhlberg ajaa keulan kohti Hernesaarta ja ottaa pakin päälle "ylioikean" kautta, Kiwilsza puolestaan kääntää ennen Jätkäsaaren kärkeä "ylivasempaan" ja pakittaa vasta, kun koko purkki on varmasti kääntynyt. Minusta Ståhlbergin tapa on normaalioloissa taloudellisempi, mutta jos Hernesaaren kärjessä on esim.joku iso kruiseri, taitaa Kiwilszan kuvio olla järkevämpi...

Vastaavanlainen "päällikkökohtainen" lähestyminen on käytössä myös Gabriellalla sen saapuessa Maarianhaminaan. Stormblad ajaa Gregersön rannan tuntumasta ja kääntää terminaalin kohdalla "ylioikealle"(kuten Amorellakin), Robers puolestaan kääntää laivan samalla tavalla, kuin Mariella ja Cinderella sekä Siljatkin tulevat. Kroaattilautat lienevät suurimmat, jotka mahtuvat tuossa kohdassa "vauhdissa" kääntymään.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 08.03.2005, 11:33:59
Jääristeilyllä oli mielenkiintoista seurata eri väylävaihtoehtojen käyttöastetta talviaikana. Ströömin väylä on suljettu (vaikka vartioston ilmatyyny siitä menikin), Kihdin väylässä taas on nähty välillä runsaastikin liikennettä, myös pohjoiseen matkanneita jäänmurtajia. Sunnuntaina oli kuitenkin hiljaisempaa, rännistä ei ilmeisesti ollut meidän Ahvenanmaan puolella ollessammekaan mennyt ketään.
Muuten kauppamerenkulun kannalta katsottuna varsin hiljaisella Teilin selälläkin on kaksi ränniä. Tekemämme havainto Grisslanin perjantai-iltaisella lisävuorollaan Hummelvikiin käyttämästä reitistä Seglingen pohjoispuolella tuntui aika rankaltakin oikaisulta. Tarkemmin ajatellen tässä reittivalinnassa ei sinällään ole mitään uutta, jo Skärgårdsfärjanhan operoi samasta paikasta ajaessaan Prästöhön. Alushan poikkesi näillä matkoillaan myös Seglingessä.
Mainittu väylä taitaa muuten näkyä Miranin matkaraportin kolmanneksi viimeisessä kuvassa, en kuitenkaan ole tästä ihan varma...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 27.03.2005, 13:41:51
Seuraavaksi hieman pohjois-etelä -suuntaisista väylistä...

Olenko ymmärtänyt oikein, että Turusta etelään suunnatessa mennään Korppoon ja Nauvon välistä ja siitä jatkuvaa kymmenen metrin väylää pitkin? Entä mitä väyliä pitkin mennään esim. Raumalle vai kierretäänkö Ahvenanmeren kautta?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jimsmith - 28.03.2005, 09:54:51
Seuraavaksi hieman pohjois-etelä -suuntaisista väylistä...

Olenko ymmärtänyt oikein, että Turusta etelään suunnatessa mennään Korppoon ja Nauvon välistä ja siitä jatkuvaa kymmenen metrin väylää pitkin?

Kyllä oikeassa olet, se on juuri se väylä joka Fagerholmin kautta menee Utöseen.
Aspö ajaa juuri myös sieltä  :)
Tuohon toiseen kysymykseen en osaa vastata,
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 29.03.2005, 16:55:54
Pohjois-etelä-suunnassa on muutamia vaihtoehtoja. Voi ajaa Ahvenanmeren kautta (tätä reittivaihtoehtoa suosii iso osa pohjoisen satamista eteläisen Itämeren suuntaan menevistä aluksista), Kihdin kautta tai saaristoväylää. Viimemainittu menee Kustavin ja Brändön välistä, Iniönaukkoa ja Norrskatan saarten itäpuolitse Lövskärin kohtauspaikkaan, jossa risteää myös saaristoväylä Turusta Kihdille. Etelään jatkettaessa ajetaan tosiaan Nauvon ja Korppoon välistä, edelleen Nötön ja Aspön välistä ja ulos Utön länsipuolelta.
Isot tankit käyttävät Naantaliin tullessaan Utö-Kalskärskobb-Rödskär-syväväylää, joka kiertää Korppoon länsipuolelta. Tämä väylä on 13-metrinen ja sitä käyttävät Kalskärskobbin ja Korppoon välisellä osuudella myös Ålandstrafikenin etelälinjan lautat.

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko Juuti - 11.05.2005, 16:39:04
Arvaa vain, ovatko suomalaiset yrittäneet päästä Tallinnan sataman luotsikirjoihin käsiksi?? Helsingin paperitkin myönnettiin virolaispäälliköille aikanaan juuri siksi, että etelärannalla saataisiin samanlaiset edut itselle, vaan kuinkas kävi...?  :(

Suomalaiset ovat jakaneet hövelisti linjaluotsipätevyyksiä jokaiselle kipparille/perämiehelle, joka osaa suunnilleen suomeksi päivää ja ruotsiksi näkemiin.
Toisaalta kirjojen saamista vaikeuttaa noiden kahden kielen osaamisvaatimus; englanti ei ole vieläkään VTS- kielenä käytössä.

 Muualla käytännöt vaihtelevat paljolti maittain; Saksassa sai ennen luotsata itse  Kieliin satamaan, eli lähinnä kääntää ja peruuttaa kaijaan. Nykyisin Kielikin vaatii luotsin. Tanskassa saa taas ajella miten huvittaa. Välillä kyllä tuntuu, että siellä saisi olla tietyille kansalaisuuksille ehdoton luotsipakko eräillä tanskalaisilla ja saksalaisilla vesialueilla (Sund, Gedser ;D).

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 07.06.2005, 16:47:51
Rauman uusi syväväylä syntyisi edullisimmin nykyisen eteläisen Rihtniemen väylän paikalle. Merenkulkulaitoksen ja Rauman Sataman laatiman alustavan yleissuunnitelman mukaan Rihtniemen väylän syventäminen nykyisestä 10 metristä 11–12 metriin maksaisi 14 miljoonaa euroa.
Valkeakarin nykyisen 7,5 metrin väylän syventäminen maksaisi kaksi kertaa niin paljon. Hintaero johtuu pääosin ruopattavista kalliomääristä. Valkeakarin väylän syventämistä saattaisi vaikeuttaa myös se, että Valkeakarin väylä kulkee merenpuoleisessa päässä Natura-alueen halki.

Väylän syventämistä vaativat sataman lisääntynyt liikenne ja suuremmat alukset. Syväykseltään noin 11,5 metrin irtolastia kuljettavat alukset eivät pysty käyttämään satamassa koko lastikapasiteettiaan.
Rauman satamanjohtaja Hannu Asumalahden mukaan hankkeen odotetaan toteutuvan seuraavan hallituskauden väyläpaketissa vuosina 2007–12. (STT)

Että osataan niitä uusia väyliä suunnitella muuallekin, kuin Vuosaareen tai Saaristomerelle... 8)

***

Ja syväväyliä kun rakennetaan, kannattaa muistaa yleinen ohjeistus:
Maailman luonnonsäätiö WWF kehottaa Itämeren maita yksimielisyyteen, kun ne etsivät parannuksia Itämeren meriliikenteen turvallisuuteen. WWF vaatii, että koko Itämeren halkovan päälaivareitin kansainvälisille vesialueille Kattegatin salmista Suomenlahden itäosiin tehtäisiin kaistajako. Lisäksi koko alueelle olisi saatava kehittynyt alusliikenteen valvonta- ja raportointijärjestelmä.
- Nämä molemmat lisäturvatoimet ovat jo käytössä Suomenlahdella Venäjän, Viron ja Suomen yhteisestä sopimuksesta, ympäristöjärjestö muistuttaa.

Koko Itämerta koskeva kaistajako olisi sellainen, että Itämerelle tulleet alukset käyttävät edetessään etelänpuoleista kaistaa, ja päinvastoin Tanskan salmiin päin pyrkivät kulkisivat pohjoisen puoleista kaistaa.
Lisäksi WWF esittää pakollista luotsin käyttöä Tanskan salmiin.

WWF julkisti vaatimuksensa päivänä, jolloin oli kulunut tasan 20 vuotta siitä, kun rahtialus Eira haaksirikkoutui Merenkurkussa. Seurauksena oli 300 tonnin öljyvuoto, joka saastutti laajalti Suomen rantoja. (STT)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Pekka Laakso - 07.06.2005, 20:55:18
Väylän syventämistä vaativat sataman lisääntynyt liikenne ja suuremmat alukset. Syväykseltään noin 11,5 metrin irtolastia kuljettavat alukset eivät pysty käyttämään satamassa koko lastikapasiteettiaan.
Että osataan niitä uusia väyliä suunnitella muuallekin, kuin Vuosaareen tai Saaristomerelle... 8)
Kyllähän sitä, kuten tuossa sanotaan. Ellei tämä paperiteollisuuden kiista ratkea tarvitsee Rauma suuremman väylän juuri UPM:n tehtaiden viennin ja tuonninkin vuoksi. Toinen merkittävä syy suuremman väylän tarpeelle siellä on tietysti Aker Finnyards. Syvempi ja leveämpi kulkuväylä mahdollistaisi suurten alusten esim. risteilijöiden rakentamista myös Rauman telakalla.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 21.06.2005, 16:52:31
Kysymys Porkkalan väylästä ja Helsinki-Tukholma -laivoista: Onko tällä reittivalinnalla ajallisesti minkämoista eroa tavanomaisempaan vaihtoehtoon?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Lasse Hyppönen - 03.07.2005, 01:43:07
Vois heittää tähän tälläsen välikyssän  ;D väliin. Eli minkälaista on laivojen -varsinkin eri yhtiöiden välinen- kommunikointi. Eli ilmeisesti ovat kokoajan ainakin ohituksissa yhteydessä. itämeri, kun nyt sattuu olemaan pienehkö ja laivat isoja. Vaaratilanteita harvoin sattuu.

Vetävätkö ohitukset automaatilla vai tuleeko joku ohjaileen laivoja?

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Sami - 03.07.2005, 09:20:32
Siljat lähtevät Helsingistä/Tukholmasta puoli tuntia aikasemmin kuin Vikingit, niin miten on mahdollista että Vikingit ajelevat Ahvenanmerellä/Suomenlahdella aina Siljaa edellä?  ??? :o

Ja kaiken lisäksi Siljan laivat tulevat ensimmäisenä satamaan Tukholmassa/Helsingissä. Mutta Vikingin laivat ovat Ahvenanmaalla ensimmäisenä. Joskus aikoja sitten olen kysynyt laivoilla (niin punaisella kuin valkoisella) tätä asiaa ja se johtuu yhtiöiden välisestä sopimuksesta, kun Siljan laiva lähtee ekana Helsingistä/Tukholmasta on sillä oikeus myös tulla ensimmäisenä Tukholmaan/Helsinkiin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 03.07.2005, 15:12:20
Ja kaiken lisäksi Siljan laivat tulevat ensimmäisenä satamaan Tukholmassa/Helsingissä. Mutta Vikingin laivat ovat Ahvenanmaalla ensimmäisenä. Joskus aikoja sitten olen kysynyt laivoilla (niin punaisella kuin valkoisella) tätä asiaa ja se johtuu yhtiöiden välisestä sopimuksesta, kun Siljan laiva lähtee ekana Helsingistä/Tukholmasta on sillä oikeus myös tulla ensimmäisenä Tukholmaan/Helsinkiin.

Pieni tarkennus: Saapumisaika Tukholmaan on ollut molemmilla sama 9.30 pitkään. Tosin 1.9. alkaen Viking saapuu 10 min myöhemmin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jimsmith - 04.07.2005, 13:02:21
Kommunikointiin; kyllä kipparit pitävät yhteyttä ja keskustelevat mm. emailin välityksellä lähes viikottain.
Aluksilla on myös ns. brygamöte, jolloin laivan kulkuun liittyviä asioita setvitään, ja jos siellä ilmenee jotain mistä pitää informoida toisille laivoille, niin silloin ilmoitetaan. Esim, Isabellassa joka päivä lähtee brygalta maili festariin ja europalle koskien Maarianhaminan saapumisaikoija.

Mitä taas tulee siihen että jos joku laiva lähtee aikaisemmin jostain, siihen ei ole mitää lakiin perustuvaa, saatika määräystä kumpi tulee ensin. Se on pikemminkin herrasmies sopimus.

Ohituksissa luotsi taikka perämies ohjaa, ei siihen sen kummempaa dramatiikkaa synny  ;)
Joskus joutuu kysymään/ilmoittamaan kummalta puolelta ohitus tapahtuu, tämä tapahtuu lähinnä vain saaristoajossa ja kohtaamisissa. On myös paljon rahtilaivoja joiden nopeus ei yllä matkustaja-aluksen nopeuteen, silloin matkustaja-aluksesta tiedustellaan edellä menevän aikeista (suunta) ja sovitaan ohituspuoli, tällöin usein edessä oleva alus siirtyy väylän reunaan.
Niin muuten hesan laivoilla yöllä ei ole kuin perämies ja tähystäjä, ja turun laivoilla on viikkarilla Luotsi, perämies ja tähystäjä, kun taas siljalla on vain luotsi ja perämies.

Tukholman saaristossa tässä jäsrjestyksessä Symphony ja Gabriella, ja luonnollisesti seuraavana aamuna Mariella ja Serenade, eli ei se ainakaa lähtöajasta ole riippuvainen kumpi ajaa ensin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 15.07.2005, 16:37:36
STO-MHQ-osuudella Suomenlahdelle matkaava Viking ajaa aina edellä, Silja keskellä ja Tallink viimeisenä. Silja ohittaa Vikingin Lågskärin eteläpuolella kello yhden jälkeen. Siljan on sovittu olevan Helsingissä ensimmäisenä (OK, näin olisi jo aikataulunkin puolesta, mutta olisi muutenkin) laituripaikkansa sijainnin aiheuttaman vatkauskuvion takia.
Toiseen suuntaan ajettaessa sovitaan ilmeisesti tapauskohtaisesti, mutta kyllä Silja järjestäen on Maarianhaminan kaijassa kiinni ennen Vikingiä. Pari viikkoa sitten seurasin paseerausta Gustafsvärniltä Hangon edustalla ja silloin länteenpäin tässä järjestyksessä matkanneiden Victorian, Seren ja Marin ohitusväli Russarön majakan tornin kohdalla oli kaikilla tasan 20 minuuttia.

***

Viime yönä Sere ohitti Marin tosiaan Lågskärin majakan valon jäädessä taakse, mutta Victorian käyntiaika Maarianhaminassa oli sen verran myöhäisempi, että se ei tähän "kuviokelluntaan" ehtinyt mukaan. Melkein plägässä kesäyön hämärässä oli varsin hyvä fiilis myös vähän ennen kahta, kun kohdattiin tässä järjestyksessä jopa yllättävän lähellä toisiaan ajaneet Symppa, Gabbe ja ReBa. Aamulla Sere tuli Helsinkiin Porkkalan kautta, Mari Kasuunin reittiä.

Ahvenanmaan saaristossa mukavan reittivaihtoehdon tarjosi Ålandstrafikenin matkustajan kannalta vaatimattomin purtilo Grisslan, joka ahdettiin keskiviikon 16.15 lähdöllä Långnäsistä Snäcköhön niin täyteen, ettei fillarin vierestä päässyt siirtymään kuin keulapakkaa markkeeraavalle "töijausterassille"(mikä kyllä hienolla ilmalla lieneekin yksi parhaista mestoista koko Åt:n tonnistossa, vastaavaa -ainakaan matkustajille avointa- ei isommista lautoista löydy). Långnäsistä käännyttiinkin pohjoiseen ja ajettiin Bussön ja Bergön eteläpuolelta Teilille ja ko.ulappa ylitettiin siten, että Snäcköhön tultiinkin Seglingen pohjoispuolelta reittiä, joka ei ainakaan isoissa merikartoissa näy. Bergössä ja Överössä ei poikettu.
Olin saman päivän aamuna nähnyt Sottungan Skagetilta Grisslanin ajavan Snäcköstä Seglingen eteläpuolista väylää, jota se ilmeisesti kulkeekin aina Överön kautta mennessään. Tuuria sinänsä, etten ollut luottanut siihen, että Grisslan poikkeaa aina Överössä mot beställning. Silleilläkin nimittäin lienee kiislan mahassa enemmän liikkumatilaa, kuin Grisslanin pokalla tuolla reissulla, eikä kippari taatusti olisi yhden fillaristin takia ruvennut Överössä poikkeamaan...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Väyrysen Antti - 17.07.2005, 18:37:21
En nyt jaksa lukea koko 15-sivuista ketjua, mutta uskoisin, ettei tälläisestä tapauksesta ole vielä ollut juttua.

Kuulemani huhun mukaan tänään Helsingistä lähtenyt Siljan Helsinki-Tukholma-laiva ajoi varsin hupsua reittiä. Eteläsatamasta lähdettiin normaalisti Kustaanmiekan ja Harmajan kautta kohti Porkkalaa, mutta Katajaluodon hujakoilla paatti heittikin kunnon kurvaa ja kääntyi siitä sitten syväväylälle, jota pitkin matka jatkui kasuunille ja edelleen merelle.

En sitten tiedä, mikä oli tapauksen taustalla...Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: petri isomäki - 16.08.2005, 22:07:01
Siljahan aikoinaan seilaili Uudenkaupungin ja Norrtäljen väliä Holmialla ja Silvialla. Onko kellään käsitystä siitä kulkiko reitti Ahvenanmaan pohjoispuolitse vai mistä?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 17.08.2005, 13:46:50
Ei tietoa, mutta käsitys, että kulki. Ugistahan on reittiliikennöintimielessä ajettu myös Grisslehamniin (Eckerön ensimmäinen Alandia), Simpnäsiin (Apollo Ålandspilen), Gävleen (Svean Brunhild) ja Östhammarin Hargshamniin (FinnLink) ja näissä kaikissa tapauksissa reitti on mennyt Ahvenanmaan pohjoispuolelta.
Jostain syystä Uki ei ole pystynyt ottamaan tuulta satamapaikkana. Yksi mahdollisuus liikennepaineen luomiseksi sinne voisi tietysti olla Hepokarin sataman myyminen jollekin Ahvenanmaan kunnalle, jolloin tax-freen toteutumiseen ei tarvittaisi pysähdystä saarimaakunnassa... Pitää muistaa, että uuskaupunkilaisilla oli jo purjelaivakaudella varsin runsaasti suhteita Oolantiin päin ja kaupungin telakkakin oli pitkään Gustaf Eriksonin varustamon omistama.

Kysymys Porkkalan väylästä ja Helsinki-Tukholma -laivoista: Onko tällä reittivalinnalla ajallisesti minkämoista eroa tavanomaisempaan vaihtoehtoon?
Eipä juuri, sillä vaikka Porkkalan kautta kuljettaessa onkin enemmän mutkia ja hiljaisempi perusvauhti, on matkaa Kasuunin kautta sen verran enemmän, että samoihin aikoihin siellä yhtymiskohdassa ollaan. Esim.kesällä 1994 olin Europan ahteritäkillä noin klo 20.45, kun asetuttiin samaan linjaan Vikingin sekä eteläsuunnalta kolmanneksi samaan letkaan liittyneen Estonian kanssa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Reima Metsäranta - 17.08.2005, 16:37:49
En ole lukenut koko topicia ja toivottovasti tätä kysymääni asiaa ei ole missään tässä topicissa sanottu :-\.

Eli, kysymys koskee Olympia terminaalin vierestä menevää väylää jota useimmin käyttävät vain pika-alukset. Minkä koikoinen laiva siitä mahtuu?(ainakin Opera mahtuu siitä, joten varmaan silloin myös vikingin Tukholman laivojenkin pitäisi mahtua siitä). Siljan Tukholman laivat siitä tuskin mahtuvat, mutta säästäisikö sitä kautta kulkeminen aikaa/rahaa?

Tässä linkki valkeat laivat-sivuilta löytämääni kuvaan jossa Opera käyttää kyseistä väylää.
http://www.valkeatlaivat.net/laivasto/sallyalbatross1992/kuvat/sallyalbatross1992-54.jpg
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Pekka Lappalainen - 18.08.2005, 10:47:14
Eli, kysymys koskee Olympia terminaalin vierestä menevää väylää jota useimmin käyttävät vain pika-alukset. Minkä koikoinen laiva siitä mahtuu?(ainakin Opera mahtuu siitä, joten varmaan silloin myös vikingin Tukholman laivojenkin pitäisi mahtua siitä). Siljan Tukholman laivat siitä tuskin mahtuvat, mutta säästäisikö sitä kautta kulkeminen aikaa/rahaa?

Ko. väylä on 6.9m syvä ja aika kapea. Viikkarit mahtuisivat ehkä menemään siitä läpi mutta kun ottaa huomioon heidän laituripaikkansa Skattan puolella niin siitä ei varmasti ole mitään hyötyä. Matka Harmajalle on kuitenkin käytännössä sama niin Särkän kuin Gustunkin kautta. Pikalaivat käyttävät sitä mieluummin koska näin heidän ei tarvitse välittää Sompasaaren kulkijoista ja eteläsataman isommista laivoista ollenkaan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 03.10.2005, 17:36:46
Tukholman sisääntuloväylistä se ns.ikiaikaisin eli suorin reitti Trälhavetilta Bogesundiin johti Hästholmenin pohjoispuolitse ja Kodjupet-syvänteen läpi. Väylä päätettiin Kustaa Vaasan aikana linnoittaa ja oheistuotteena sulkea leveämpi Oxdjupet -missä sitten riittikin tekemistä yli kolmeksisadaksi vuodeksi. 1800-luvun lopullahan Oxdjupetin kivipatoa oli pakko ruveta purkamaan, kun isot laivat eivät enää muuten Tukholmaan mahtuneet. Tosin jo aikaisemmin oli Oxdjupetin rannalle rakennettu meidänkin hyvin tuntemamme Smörasken eli Fredriksborgin tykkitorni.
Syy, miksi Oxdjupet piti uudelleen avata oli se, etteivät laivat enää mahtuneet kääntymään Vikingsborgin kohdalla -itse Kodjupet Waxholmin linnan kohdalla ei olisi mahdoton paikka edes Birger Jarlin tai Ålandsfärjanin kokoisille aluksille. Nykyään Hästholmenin väyliä ei hoideta kuin pienehkön tonniston tarpeisiin, mutta Stegesund Skarpön ja Hästholmenin välissä oli kyllä kokemus sinänsä -siitä tuskin Vånökään matalalla vedellä pystyy kulkemaan.

Tukholman saaristoväylistä niin tämä Kodjupet-Stegesund-reitti, Lindalssundet Värmdön itäpuolella kuin myös Ljusterön eteläpuolinen reitti Grindalta Örsön ja Staveströmin välitse Hummelmoraan olivat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Tällaisiin kapeikkoihin ei Suomen vesillä kovinkaan monesti mennä. Waxholmsbolagetilla on maisematarjontaa, jota ei voi kuin arvostaa.  8)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Sami Koskinen - 08.10.2005, 12:27:18
Meloodia ajaa Tallinnasta Helsingiin yövuoron 23.55 Tallinnasta ollen 08.00 Helsingissä. Miten tämä ylitys ajetaan? Jäädäänkö Tallinnaan, josta lähdetään aamuyöllä vai ajetaanko Helsinkiin "täysillä" ollen aamuyöstä jo perillä? Vai ajetaanko koko matka hidastellen?  ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko_Laitamaa - 08.10.2005, 13:19:22
Taitaa olla niin että Tallinnasta lähdön jälkeen ajataan jonku matkaa ja sitte lillutaan merellä, ja sitte aamulla Helsinkiin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 08.10.2005, 16:52:09
Taitaa olla niin että Tallinnasta lähdön jälkeen ajataan jonku matkaa ja sitte lillutaan merellä, ja sitte aamulla Helsinkiin.

 Näin on. Lillutaan merellä, yleensä Helsingin majakan itäpuolella. Jos on kova keli saattaa jäädä Muugan edustalle.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Emil Östman - 26.11.2005, 16:14:07
Pitkästä aikaa Silja Festival menee Amorellan edessä vai onko näkynyt lähiaikoina..? AISissa näkyy kun Festival menee Amorellan edessä.

PS. En tiedä tuliko oikeaan ketjuun
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 26.11.2005, 16:27:01
Siljan sivuilta:

Poikkeuksia aikataulusta (Silja Festival)
7., 26. ja 27.11.2005 Långnäsin kautta klo 13.35, tulo Tukholmaan klo 18.45
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Globab - 22.01.2006, 16:09:19
Kysymys Porkkalan väylästä ja Helsinki-Tukholma -laivoista: Onko tällä reittivalinnalla ajallisesti minkämoista eroa tavanomaisempaan vaihtoehtoon?
Eipä juuri, sillä vaikka Porkkalan kautta kuljettaessa onkin enemmän mutkia ja hiljaisempi perusvauhti, on matkaa Kasuunin kautta sen verran enemmän, että samoihin aikoihin siellä yhtymiskohdassa ollaan. Esim.kesällä 1994 olin Europan ahteritäkillä noin klo 20.45, kun asetuttiin samaan linjaan Vikingin sekä eteläsuunnalta kolmanneksi samaan letkaan liittyneen Estonian kanssa.

  Joo, tuli tuosta mieleen kun oltiin helmikuussa 2003 (muistaakseni) Silja Serenadella. Samana iltana Opera ei lähtenyt ollenkaan aikataulun mukaiselle matkalleen koska oli aikaisemmin juuttunut ahtojäihin. (Kova jäätalvi). Joka tapauksessa tuolloin Serenadekin meni ilmeisesti jää-olosuhteiden vuoksi Porkkalan väylää ja huomattavasti mutkaisempihan se tosiaan on, huomasi ihan laivalla alkuillasta laivan liikkeistä, ainakin silloin.
  Tuosta vaan tuli mieleeni, että onko kyseisellä väylällä laivalla tilaa väistellä ahtojäitä? Ja onko laivoilla yleensä tapana jotenkin väistellä niitä? Eikös ahtojäät erottaa usein aika hyvin tietynlaisista jääkasoista? Ajattelin vaan kun laivan liikkeet/kallistukset olivat sen verran voimakkaita ja paatissa oli keulassa valonheittimet päällä jotka "haravoivat" jäätikköä kauas eteenpäin.
Välillä kyllä Atlantis Palacen keulabaarissa 8.kannella helisi oikeinkin mallikkaasti. Saati sitten 2.kannella.... ;D Itseasiassa ryminä tuntui ihan Promenaden keulaosissa asti. ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: jimsmith - 23.01.2006, 15:22:14
Kyllä niitä ahtojäitä mahdollisuuksien mukaan väistellään.
Aina se ei onnistu kuitenkaan, niinku mulla 4 vuotta sitten Riikanlahdella yöllä 3 aikaan.
Jäätiin kiinni, se oli n. 4 vedenyläpuolella ja vähintäänkin saman verran veden alla.  ;D
Ruori nollaan ja kahvat ylös, eikun taakse päin ja uusi yritys, päästiin ekalla siitä sit yli, vauhtia oli törmäyksessä n.16,5 solmua.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Tero Ilus - 25.01.2006, 09:47:58
  Tuosta vaan tuli mieleeni, että onko kyseisellä väylällä laivalla tilaa väistellä ahtojäitä? Ja onko laivoilla yleensä tapana jotenkin väistellä niitä? Eikös ahtojäät erottaa usein aika hyvin tietynlaisista jääkasoista? Ajattelin vaan kun laivan liikkeet/kallistukset olivat sen verran voimakkaita ja paatissa oli keulassa valonheittimet päällä jotka "haravoivat" jäätikköä kauas eteenpäin.

Ahtojäitä ei muodostu porkkalan väylälle saariston suojasta johtuen. Harmajan edusta sitävastoin on 'kuuluisa' keräämään ahtojäävalleja varsinkin lounaistuulilla. Jäätalvena -93 koko laivaliikenne Helsinkiin ohjattiin porkkalan kautta useita kuukausia Harmajan vallien takia. Tästä johtuen Sallykin aikoinaan ajoi Savinin matalalle Porkkalan reitillä.

Laivoilla käytetään jääajossa voimakkaita valonheitimiä ennenkaikkea 'rännien' etsimiseen. Polttoaineen kulutus sekä rytinä vähenee jos ajaa jo valmiiksi pehmennettyä ränniä.  :)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 22.02.2006, 16:28:19
Eilisessä HS:ssa oli mielenkiintoinen juttu 50 vuoden takaa. Silloin oli ollut niin kova pakkanen, että Tukholman saaristoväylät olivat kiinni. Wellamo oli ensimmäisenä aluksena lähtenyt matkaan, mutta sillekään ei oltu luvattu ulospääsyä Sandhamnin kautta vaan jäänmurtaja Ymer (vuoden -37 versio aiheesta eli maailman ensimmäinen dieselsähkömurtaja) oli luvannut avustaa Suomenlaivan ulos Landsortin väylän kautta.
Kyseinen väylä on Nynäshamnin sisääntuloreitti, josta tietysti lähestytään myös Tukholmaa Mysingenin selän kautta. Jos Wellamo on joutunut tosiaan ko.väylää menemään, se on joutunut kiertämään Svenska Utön eteläpuolelta Nynäsistä itään menevään ränniin (jos sellaista sitten on edes ollut). Matka-aikaan on tuonaikaisilla vehkeillä tämän mutkan ansiosta tullut vähintään kymmenen tunnin lisäys.

Birger Jarlilla oli muuten mielenkiintoinen kartta 3.kannen ahteripuolen portaikossa. Siinä oli vanhanmallinen merikartta Tukholmasta Loviisaan, korostettuna STO-HEL-saaristoreitti ja merkittynä kuulakärkikynällä kellonajat, missä ollaan mihinkin aikaan, mikä sinällään on tämän topicin kannalta hyvinkin mielenkiintoista triviaalitietoa. Kerrottakoon, että STO-HEL-alusten kohtaaminen on tapahtunut Jurmon länsipuolella noin klo 23 Ruotsin aikaa...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 22.02.2006, 16:34:27
Birger Jarlilla oli muuten mielenkiintoinen kartta 3.kannen ahteripuolen portaikossa. Siinä oli vanhanmallinen merikartta Tukholmasta Loviisaan, korostettuna STO-HEL-saaristoreitti ja merkittynä kuulakärkikynällä kellonajat, missä ollaan mihinkin aikaan, mikä sinällään on tämän topicin kannalta hyvinkin mielenkiintoista triviaalitietoa. Kerrottakoon, että STO-HEL-alusten kohtaaminen on tapahtunut Jurmon länsipuolella noin klo 23 Ruotsin aikaa...

Sinä tietysti kunnon FCBS:läisenä otit taulusta kuvan ja laitat sen tänne kaikkien ihmeteltäväksi...? ::) ;)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Hirvi - 10.06.2006, 21:24:59
Käväistiin tässä viikolla Tukholmassa Serenadella.Ennen Tukholmaan saapumista odottelin Isabellan ja Silja Europan kohtaamista mutta harmikseni sivuutus tapahtui todella kaukaa ja olipa välissä vielä saariakin.Muistelisin että aikoinaan kohtaaminen tapahtui todella läheltä,pitääkö paikkansa?Jos pitää paikkansa niin onko tämä väylä joka vie laivat kauas toisistaan ollut kauan käytössä?Ja ajoiko itse asiassa Serenade vai Isabella ja Europa tätä perinteistä väylää? ??? ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Eerik Laine - 10.06.2006, 21:37:36
Käväistiin tässä viikolla Tukholmassa Serenadella.Ennen Tukholmaan saapumista odottelin Isabellan ja Silja Europan kohtaamista mutta harmikseni sivuutus tapahtui todella kaukaa ja olipa välissä vielä saariakin.Muistelisin että aikoinaan kohtaaminen tapahtui todella läheltä,pitääkö paikkansa?Jos pitää paikkansa niin onko tämä väylä joka vie laivat kauas toisistaan ollut kauan käytössä?Ja ajoiko itse asiassa Serenade vai Isabella ja Europa tätä perinteistä väylää? ??? ???

Etpä ole aino joka asiiaa on pohtinut... Kuka tietää miten on asian laita?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: tporko - 11.06.2006, 01:21:40
Käväistiin tässä viikolla Tukholmassa Serenadella.Ennen Tukholmaan saapumista odottelin Isabellan ja Silja Europan kohtaamista mutta harmikseni sivuutus tapahtui todella kaukaa ja olipa välissä vielä saariakin.Muistelisin että aikoinaan kohtaaminen tapahtui todella läheltä,pitääkö paikkansa?Jos pitää paikkansa niin onko tämä väylä joka vie laivat kauas toisistaan ollut kauan käytössä?Ja ajoiko itse asiassa Serenade vai Isabella ja Europa tätä perinteistä väylää? ??? ???

Kyseisiin saariin kuuluvat mm. St Höggarn ja Östra Granholmen. Se "perinteinen" eli siis useammin käytetty väylä kulkee saarten pohjoispuolitse kun taas eteläinen väylä mahdollistaa ilmeisesti aikataulullisesti noille Tukholmasta Turkuun aamulla lähteville laivoille paremman kohtaamisen Helsingin laivojen kanssa. Muistaakseni myös ainakin viime vuonna elokuussa Europa juuri käytti tuota kyseistä kuvailemaasi reittiä, joten ei tuo ihan uusi kuje enää ole... Aikaisemmin muistan tuota kyllä pienempien alusten käyttäneen ainakin.

Google Earthista jos tuon paikan haluaa katsoa niin katselukorkeutta sellaiset about 26 000 ft ja koordinaateiksi 59 astetta 22'22.27" N   18 astetta 19'26.93" E niin löytyy Östra Granholmen ja hieman vasemmalle kuvassa on St Höggarn jossa tuntomerkkeinä öljysäiliöitä ja laitureita ym.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kim Helle - 21.06.2006, 11:56:13
Kohtaamisista puheen olleen; Kontti 6 ja Rosella olivat tänään Kasuunin kohdalla törmäyskurssilla. Kontti 6 ei väistämisvelvollisuudestaan huolimatta tehnyt mitään peliliikkeitä vaan jatkoi samalla kurssilla. Rosella joutui väistämään jyrkästi oikealle.
Kontti 6 ei vastannut mihinkään kutsuihin. Kääntyessään pohjoiseen kohti Harmajaa ilmoitti itsestään VTS normaalisti. CPA ollut pienimmillään 3 min. Että ei ne pika-alus/tankkeri skenaariot ainoita ole.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: tporko - 21.06.2006, 13:53:11
Eikös Amorella tule Cinderellaa vastaan?Monen aikaa se oli kun en muista.Olin  niin  juhlatunnelmissä :beer:Illalla.............................Amorella menossa tukholmaan Cinderella maarianhaminaan. :finger ::)Mutta aika? ::)

Oliskohan siinä about puolisen tuntia ennen Tukholmaan tuloa...  8)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kristian Lampio - 25.06.2006, 17:53:28
Mihin aikaan muuten Silja Symphony/Serenade kohtaa Silja Europan kun se on Kapellskärin reitillä ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 26.06.2006, 17:17:47
Ahvenanmaan saaristossa mukavan reittivaihtoehdon tarjosi Ålandstrafikenin matkustajan kannalta vaatimattomin purtilo Grisslan, joka ahdettiin keskiviikon 16.15 lähdöllä Långnäsistä Snäcköhön niin täyteen, ettei fillarin vierestä päässyt siirtymään kuin keulapakkaa markkeeraavalle "töijausterassille"(mikä kyllä hienolla ilmalla lieneekin yksi parhaista mestoista koko Åt:n tonnistossa, vastaavaa -ainakaan matkustajille avointa- ei isommista lautoista löydy). Långnäsistä käännyttiinkin pohjoiseen ja ajettiin Bussön ja Bergön eteläpuolelta Teilille ja ko.ulappa ylitettiin siten, että Snäcköhön tultiinkin Seglingen pohjoispuolelta reittiä, joka ei ainakaan isoissa merikartoissa näy. Bergössä ja Överössä ei poikettu.
Olin saman päivän aamuna nähnyt Sottungan Skagetilta Grisslanin ajavan Snäcköstä Seglingen eteläpuolista väylää, jota se ilmeisesti kulkeekin aina Överön kautta mennessään. Tuuria sinänsä, etten ollut luottanut siihen, että Grisslan poikkeaa aina Överössä mot beställning. Silleilläkin nimittäin lienee kiislan mahassa enemmän liikkumatilaa, kuin Grisslanin pokalla tuolla reissulla, eikä kippari taatusti olisi yhden fillaristin takia ruvennut Överössä poikkeamaan...

Viimevuotisesta viisastuneena kännyköitsin juhannuspäivänä kapteeni Petterssonille ja varmistin, että Grisslan poikkeaisi Sottungassa iltapäivävuorollaan Pitkästänenästä Näkkisaareen. Vaihto Skiftetin klo 15 lähdöstä Kökarista onnistui näin jouhevasti eikä kiislalla tällä kertaa ollut hirveän ahdastakaan... Ja keulapakkakin odotti taas matkustajaansa... 8)
Grisslanin reitti Seglingen eteläpuolella on kyllä yksi maisemallisesti upeimmista kokonaisuuksista koko saaristomaailmassa, joten jos vähänkin maiseman päälle arvostavia henkilöitä palstalta löytyy, suosittelen tätä alusta. Jopa riippumatta siitä, minkä reitin se muutamista vaihtoehdoistaan valitsee, kaikki ovat kokemisen arvoisia. Ja mainittua alusta suosittelen siitäkin huolimatta, ettei sen matkustajatiloissa ole juuri kehumista; yksi pimeä salonki autokannen alla. Jossa tosin on mahdollisuus ostaa kahvia, keksiä ja purkkimehuja -ja jossa vuonna -89 on muuan matkustaja synnyttänyt terveen tytön...

Eilisellä päiväristeilyllä MHQ-KPS-MHQ Ålandsfärjanin kippari Thomas Jansson teki mukavan reittivalinnan länteenpäin; ilmeisesti melko voimakkaan lounaistuulen takia alus valitsi sisääntuloväyläkseen Tjärvenin majakan pohjoispuolisen reitin, jolta tuohon kivilinnantapaiseen saa huomattavasti "lähemmän kontaktin", kuin yleensä -nytkin paluumatkalla- käytetyltä eteläisemmältä väylältä.

Mihin aikaan muuten Silja Symphony/Serenade kohtaa Silja Europan kun se on Kapellskärin reitillä ???

Granhamnsfjärdenillä rapiat kaksi tuntia MHQ:sta lähdön jälkeen tai Ahvenanmerellä, jos Europa on jäänyt sille puolelle odottelemaan sisäänpääsyä Kapellskäriin. Ja kysehän lienee enemmän ohittamisesta kuin kohtaamisesta, mutta alukset joka tapauksessa lienevät useimmiten näköyhteydessä toisiinsa.

Eikös Amorella tule Cinderellaa vastaan?Monen aikaa se oli kun en muista.Olin  niin  juhlatunnelmissä :beer:Illalla.............................Amorella menossa tukholmaan Cinderella maarianhaminaan. :finger ::)Mutta aika? ::)
Oliskohan siinä about puolisen tuntia ennen Tukholmaan tuloa...  8)

Siinä. Ja paikka on suunnilleen Fjärderholmarnan eli Höyhensaarten kohdalla tai Lidingön Brevikin ja Nackan Hasseluddenin välissä. Sitä, onko samaan aikaan Tukholmasta lähtevillä Cinderellalla, Birger Jarlilla ja Birka Paradisella jotain keskinäisiä sopimuksia ajojärjestyksestä, en tiedä, mutta Cindyllähän on aikataulussaan eniten "ilmaa", kun se joka yö jää lillumaan Ahvenanmerelle...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Hirvi - 02.09.2006, 19:00:55
Siellä täällä tulee esiin välillä semmoinen paikka kuin Hjulgrund ja Hjulgrundin salmi mutta en löytänyt omista kartoista kyseitä paikkaa eikä googlettaminenkaan tuonnut tulosta.Mistähän tämä paikka tarkalleen ottaen löytyy? ???
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 02.09.2006, 19:52:26
Kyseessä on Lumparlandin ja Föglön välissä, tarkemmin sanottuna Järsön saaren lähellä kulkeva kapea väylä.
http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=6165.msg286#msg286
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Hirvi - 24.09.2006, 16:25:04
Onkohan joskus 70-luvulla (Viking 4/ Marellan aikoihin) ajettu Tukholmaan Vaxholmin ohi?Tarkoitan nyt väylää joka kulkee Rindön saaren eteläpuolitse ja kääntyy etelään aivan Vaxhomlin edustalla.En tiedä onko kyseinen väylä edes noiden mainituiden laivojen ajettava syvyydeltään mutta jostain olisi vain jäännyt mieleen että silloin pienenä poikana Vaxholm sivuutettiin paljon lähempää.Tosin tuo väylä näytää aika kapealta mutta eiväthän nuo laivatkaan olleet isoja silloin. ??? ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 25.09.2006, 14:00:52
Ei ole. Kodjupetin väylä, eli Vaxholmin linnan ohittava, on tarkoitettu max.300 tonnin aluksille, sitä isommat ajavat Oxdjupetin kautta eli Fredriksborg/Smörasken-tykkitornin ohi. Nykyään väylissä on hyvin tarkka rajoitus juuri tuon tonnimäärän perusteella, isommilla ei ole Vaxholm-Kodjupetin eikä pienemmillä Oxdjupetin väyliin mitään menemistä.
Pohjoista reittivaihtoehtoa suosittelen ehdottomasti jo maisemallisista syistä, eikä sen bongaaminen Waxholmsbolagetin saaristolaivoilla ole mitenkään erityisen työlästä, saati kallista.
Viimeinen vakituisessa ajossa Suomeen Kodjupetin kautta kulkenut matkustajalaiva oli Micke Asklanderin mukaan ss.Bore I, jonka taival päättyi jo -60-luvun alussa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: als - 06.10.2006, 21:06:17
Sanokaas onko tuo Airisto liian kapea/matala kahdelle n.33m (leveys) / 8m (syväys) toisiaan ohittavalle laivoille? Entä mikä on Turun saaristossa/Långnäsin lähisaaristossa kulkevien laivojen keski-nopeus?  ??? Olen lukenut illan aikana koko topicin läpi, enkä ole löytänyt kysymykseeni vastausta.. :-X
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Tero Ilus - 09.10.2006, 09:14:28
Airistolla mahtuu pahimmassa tapauksessa jopa kolme laivaa rinnakkain (jos ei ole liikaa huviveneitä liikenteessä).

Nopeusrajoitusalueita ja muutamia matalia alueita lukuunottamatta alukset ajavat suunnilleen näin:

Festival 19, Eurpa 20 (hidastaa enemmän matalissa)
bellat 19,5kn
SeaWind 18, SkyWind 18,5
Fjärdvägen 17,5 (yöllä 13)
FinnLinkit vaihtevasti 12-19

Aikataulumyöhästymieset ja muut tekiät vaikuttavat ko. nopeuksin, mutta näin havaintojeni mukaan keskimäärin...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Juha-Matti Harjumäki - 14.03.2007, 17:13:22
Miten Regina Baltica tulee sitten Gabben seuraksi, että saisinko kuvia hänestä. Aikatauluja olen katsellut niin se vaikuttaisi siinä hyvältä mahdollisuudelta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 14.03.2007, 20:57:36
ReBa ajaa Tukholman saaristoon Sandhamnin väylän kautta ja yhtyminen Söderarmin suunnasta lähestyvän väylän kanssa tapahtuu Saxarfjärdenillä. Vikingiltä kannattaa tiirailla eteenpäin alkaen 2 tuntia ennen saapumisaikaa, Gabbella on brygan edestä esteetön näkyvyys, mutta mitään lienee turha luvata, koska  hyvissä olosuhteissa ReBa on saattanut ehtiä edelle niinkin paljon, ettei näy, kuin saarten takaa sisempänä saaristossa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: juzzy - 14.03.2007, 21:02:51
Minä en ainakaan saanut yhtään kuvaa ReBasta kun kävimme Tukholmassa viime kuussaGabbella. ReBa menee niin pitkällä (ainaki meijän matkalla) että ei siitä kuvaa saa. Tosin sitten jos siljalla menee niin silloin sen saa paremmin kuvattua. Romantikan/Victorian pystyy kuvata melko hyvin, se tuli meidän perässämme ja melko lähellä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kenny Leong - 30.03.2007, 11:17:16
Isabellan 7. kannella reittikartassa näkyy myös Helsinki-Tukholma -reitti sekä Helsinki-Tallinna, joista jälkimmäisessä erikoisen näköinen lenkki Suomenlahdella. Liittyy varmaan Isabellan Tallinnan-risteilyjen aikoihin, mutta Bella ei arvatenkaan oikeasti ole tuhlannut polttoainetta moisella lenkillä?

http://www.netikka.net/joni.huopana/isabella_taulu_itaosa.jpg

Vuonna 1990 tai 1991(muistini mukaan) olin Isabellan 24 tunnin risteilyllä Suomenlahdella ja kyllä oltiin liikkeessä koko ajan mutta aika verkkaisesti Bella liikkui (erittäin tärkeä tieto tämäkin kaikille laivaharrastajille ;) ). Muistan itsekin tuon reittikartan ja hassun lenkin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kalle Id - 30.03.2007, 12:06:43
En tiedä onko tämä mainittu aiemmin (en jaksa kahlata koho ketjua läpi näin aamutuimaan), mutta tuo samanlainen lenkki löytyy (tai ainakin löytyi) myös Cinderellan reittikartasta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Timo Hirvi - 18.05.2007, 21:44:30
Ehkäpä kyseessä oli Sandhamnin reitti? Viking Cinderella käyttää sitä (joskus), ja ilmeisesti myös Baltic Kristina.

Tässäpä vielä Isabellan vastaavan taulun vastaava kohta:
http://www.netikka.net/joni.huopana/isabella_taulu_lansiosa.jpg

Olen seurannut tuota Tukholman aissia parina peräkkäisenä iltana ja huomasin, että Cinderella on käyttänyt Sandhamnin väylää molempina iltoina.Onkohan tämä kuinka yleistä nykyään.Matkaahan tulee tuota kautta Maarianhaminaan jonkin verraan enemmän ja nykyisillä polttoaine hinnoilla luulisi kuitenkin kiinitettävän huomiota tuollaisiin asioihin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: als - 19.05.2007, 01:29:08
Olen seurannut tuota Tukholman aissia parina peräkkäisenä iltana ja huomasin, että Cinderella on käyttänyt Sandhamnin väylää molempina iltoina.Onkohan tämä kuinka yleistä nykyään.Matkaahan tulee tuota kautta Maarianhaminaan jonkin verraan enemmän ja nykyisillä polttoaine hinnoilla luulisi kuitenkin kiinitettävän huomiota tuollaisiin asioihin.
Näin on. Ja nyt kun katsoin AIS:ia huomasin, että Cinderella oli käynyt vain kääntymässä Sandhamnin sisääntuloväylällä ja jatkaakin nyt matkaansa tavallisesti Tukholman saaristoa pitkin. Aika kummallista tuollainen kiertely.. Täytyy aamulla katsoa myöhästyykö Cindy Maarianhaminasta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Kinnari - 19.05.2007, 15:52:49
Joo meni cindy Sandhamnin kautta kun menin pääsiäisenä, mutta kääntyikö sandhamnissa vai ei, en tiedä... Vai menikö suoraan ahvenanmerelle...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 28.06.2007, 14:37:32
...legendaarisella reitillä eli Postvägenillä. Moniin karttoihinkin merkitty oletus, että Eckerö Linjen käyttäisi pääasiallisesti Enkärin ja Signildsskärin välistä reittiä ei pidä paikkaansa, vaan yleensä Roslagen ja Alandia valitsevat ko.saarten eteläpuolisen väylän. 14.6.liikkeellä olleiden postisoutajien reittivalinta luonnollisesti kulki mahdollisimman hyvien olosuhteiden mukaan ja se vei heidät mainittujen saarten välistä.
Kysyin Grisslehamnista lähtiessämme Alandian päälliköltä Lars Berténiltä käyttääkö hän koskaan mainittua reittiä. Kapteeni totesi, ettei viitsi, siellä pitää käännellä liikaa. Kuin vastaukseksi vastaantulleella vuorolla ollut Roslagen vääntelehti saarten välissä ja sen matkustajat saivat postisoutajiin lähikontaktia, jota me "kakkoslauttalaiset" jäimme paitsi. Toisaalta me olimme menossa "oikeaan suuntaan" ja saimme olla vastaanottamassa tulijoita, joista nopeimman aika tänä vuonna oli miltei optimaalinen 4 tuntia 11 minuuttia (eli keskinopeus jopa yli 8 solmua!).
Muutaman vuoden takaiset puheet palautuivat mieleen tämänvuotistenkin Postisoutujen aikaan. Yllättäen ensimmäinen alus, jonka kyydissä tosiaan päädyin Enskärin ja Signildsskärin väliseen kapeikkoon (ja onnellisesti sieltä poiskin) olikin tuo nykyinen, Johan Bertellin päälliköimä Mega-Eckerö. Sama laiva, jonka taksivene Bävernin kippari Ingvald Eckerman oli samana päivänä arvellut olevan mainittuun väylään liian kookkaan -ja joka saman miehen mukaan on kuluvan vuoden toukokuussa muutaman kerran kokeillut uutta, karttoihinkin merkitsemätöntä reittiä mainittujen saarten pohjoispuolelta, Tistronkobbenin ja Måsskärin välistä. Vaikuttaa sikäli oudolta, että sitä kautta ei Gisslanin kahden käännön reittiin verrattuna pääse edes oikaisemaan... ::)

Tukholman saaristoväylistä niin tämä Kodjupet-Stegesund-reitti, Lindalssundet Värmdön itäpuolella kuin myös Ljusterön eteläpuolinen reitti Grindalta Örsön ja Staveströmin välitse Hummelmoraan olivat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Tällaisiin kapeikkoihin ei Suomen vesillä kovinkaan monesti mennä. Waxholmsbolagetilla on maisematarjontaa, jota ei voi kuin arvostaa.  8)
Myös Waxholmsbolagetin yhteistyökumppani Blidösundsbolaget tarjoaa maisemallisia herkkupaloja, W:n tunnetusti kohtuuhintaisilla taksoilla. Matka läpi koko Roslageniksi luokiteltavan Tukholman pohjoisen saariston läpi Arholmasta Blidösundin kautta Grand-hotellin eteen ms.Sjöbrisillä ei nimittäin kustantanut fillaristiltakaan kuin 150 SEK...
Ulkosaaret, kuten Idö, Tjockö, Fejan ja Gräskö, muistuttavat monin tavoin meikäläisiä, pieniä kaukaisia saaria. Arholma puolestaan muistutti monella tavoin Nauvon eteläsaaristossa hukattua helmeä Nötötä. Sillä erotuksella, että täällä on palveluita, jotka pelaavat ja suorat vuorot Vaxholmiin ja Tukholmaan tuovat nämä saaret huomattavasti lähemmäs suurkaupunkia ja sen turistimassoja...
Blidösundin läpiajo oli mukavaa vaihtelua isojen alusten myötä maisemana minun silmissäni varsin loppuunkuluneelle Furusundille. Tässä "naapurisalmessa" vallitsee runsaita huvilaidyllejä ja alus poikkesi useassa laiturissa sekä Yxlanin että Blidön puolella ollen ilmeisen suosittu mökkiläiskyyditsijä. Näin siis siitäkin huolimatta, että saariin on autotie. Siaröfortetin jälkeen siirryttiin Ljusterön pohjoispuoliseen ränniin, jossa kohdattiin Helsinkiin matkalla olleet isot lautat. Saxarfjärdenillä kerettiin juuri sopivasti kruisereiden alta pois. Värmdö lähestyi samaan aikaan Vaxholmia Möjan suunnasta ja se paineli Kodjupetin läpi samaan aikaan, kun Sjöbris jarrutteli Stegesundissa.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ari Elenius - 28.06.2007, 17:44:02
Naantalista klo 17 lähtevän Finneaglen ja Naantaliin klo 18 saapuvan Finnclipperin kohtaamisen Airiston pohjoispäässä näkee ehkä parhaiten Kolkan kärjestä n. klo 17.30, esim. kuvaamista varten.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 28.06.2007, 18:00:42
Naantalista klo 17 lähtevän Finneaglen ja Naantaliin klo 18 saapuvan Finnclipperin kohtaamisen Airiston pohjoispäässä näkee ehkä parhaiten Kolkan kärjestä n. klo 17.30, esim. kuvaamista varten.

Kuten tässä Saaronniemestä (Ruissalo camping) käsin kuvattuna kesäkuun alussa: :)

http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429698 (http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429698)
http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429694 (http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429694)
http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429692 (http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429692)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Olli Tuominen - 28.06.2007, 19:10:00
Aika jännä juttu, että Finnclipperin kyljessä lukee Finnlines ja Finneaglen taas FinnLink  ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 28.06.2007, 19:28:52
Aika jännä juttu, että Finnclipperin kyljessä lukee Finnlines ja Finneaglen taas FinnLink  ::)
http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=6278.0
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Olli Tuominen - 28.06.2007, 20:05:22
Kiitokset linkistä. Nyt olen taas viisaampi...  :thumb:
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ari Elenius - 29.06.2007, 14:39:42
Kuten tässä Saaronniemestä (Ruissalo camping) käsin kuvattuna kesäkuun alussa: :)

http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429698 (http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429698)
http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429694 (http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429694)
http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429692 (http://www.shipspotting.com/modules/myalbum/photo.php?lid=429692)

Upeita kuvia!  :D  Lautat kohtaavat siis suunnilleen Porokarin edustalla klo 17.30 tietämissä paikalliseksi ajaksi muutettuna.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: als - 10.07.2007, 01:26:30
Lahden Kaislikkokiitäjä™ -liikennettä:

Sunnuntaina pongasin Translandian Helsingin edustalta vähän Kasuunin väylästä itään. Sillä hetkellä ei liikkunut, eli lilluntaa siellä päin yöisin?

Star ja Rosella kohtaavat Tallinnan edustalla Aegna -saaren luoteispuolella vähän ennen kello 15, jolloin Star ohittaa Galaxyn. Kohtaavat laivat saa kuvattua (isolla zoomilla) Galaxyn takakannelta hyvällä säällä ihan kohtuullisesti.

Star ja Superfastit kohtaavat heti kello 22 Superfastin lähdön jälkeen Pihlajasaaren korkeudella. Kuvaamassa ollessani olin jo lähdössä Hernarista heti Fastin kadottua Pihjalasaaren taakse ja eikun Starhan se sieltä saaren takaa lipuu.. Heti vaan takaisin kuvailemaan ;D

Nordlandia ja Tukholman -laivat kohtaavat vähän ennen kello 9 kun Tukholman -laivat tulevat syväväylää. Silja passaa Norsun takaa aika läheltä. Molemmat saa Nordlandialta todella hyvin kuvattua ja myös varmaan toistenpäin. Norsu kohtaa toisen varmaan aikaisemmin, jos jompikumpi tulee Porkkalan kautta.

Finnlinesin Star -luokan alukset ajavat Galaxyn rinnalla vähän aikaa ennen kello 20. Sen jälkeen ajavat Galaxyn edestä ja lähtevät Kasuunilta kohti Saksaa. Joskus saattaa Finnlines olla jo Harmajalla, ennen kun Galaxyn on edes ylttänyt Pihlajasaaren taakse. Sama tapahtuu Superfasteilla ja Hansa -luokan aluksilla paitsi, että molemmat menevät Saksaan ja ehkä menevät kauemminkin vierekkäin?

PS: Ennen Galaxylle lähtöä tein koneella listan Galaxya kohtaavista ja ohittavista aluksista. Mukana myös sen päivän risteilyvierailut. Eli jos joku haluaa, niin voisin skannata sen tänne.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 10.07.2007, 10:51:17
PS: Ennen Galaxylle lähtöä tein koneella listan Galaxya kohtaavista ja ohittavista aluksista. Mukana myös sen päivän risteilyvierailut. Eli jos joku haluaa, niin voisin skannata sen tänne.

Olen lähdössä tänään M/S Linnunradalle, joten pane näytille vaan. Säästät sitten vähän omaa aikaani. Tallinnan risteilijälista täytyy tosin tsekata...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: als - 10.07.2007, 11:57:51
http://i34.photobucket.com/albums/d106/amattila/FCBS%20kuvia/Kuvauslista.jpg

Siinähän se.
Kohdassa, 14.45: Rosella ja 14.30: Star on virhe. Menee joko toisten päin (uskoisin) tai sitten molemmissa aikavirhe. Eli Kimmo, tarkkaile kello 14-15 välillä horisonttiin. ;) Pahoittelen virhettä ja huonoa skannauslaatua..!

*En vastaa aikataulumuutoksista tai myöhästymisistä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 29.11.2007, 20:16:57
Saaristomeren Kansallispuiston alueella -etenkin nykyisen Nauvon kunnan eteläisillä vesillä- haluttaisiin lisätä pienveneväyliä ja myös valvoa niiden käyttöä ainakin rauhoitusaikoina. Tässä ei varmasti ole kenellekään mitään uutta, vaan mistä rahat siihen valvontaan?
Eero Laaksosen kertoman mukaan Aspö tullee ensi kesänä käyttämään ainakin osalla Turun ja Utön välisistä vuoroistaan vanhaa, nykyään pimeää väylää Lohmin eteläpuolelta Aspön länsipuolitse ja Vidskärin sivuitse Bokullaan. Joskus -80-luvulla oli Silja kuulemma hetken tutkinut mahdollisuutta tuon väylän kunnostamiseen, mutta ympäristöväki vastusti. Ihan hyvä, säästyttiin turhalta väylänteolta, sillä eihän sitä kuitenkaan nykyisinä tax-free-aikoina mikään isompi lautta käyttäisi.
 
Ja aika lailla tähän aihepiiriin liittyy myös tämä uutinen, sillä eihän laiva liiku Saaristomerellä, ellei siellä aika ajoin myös ruopata. Vaan kuinkas käy, kun..?  ::)
http://www.turunsanomat.fi/talous/?ts=1,3:1004:0:0,4:4:0:1:2007-11-29,104:4:501598,1:0:0:0:0:0:
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: laiva.sivustot - 12.07.2009, 13:23:09
Baltic Queenin voi bongata hyvin Siljan Tukholman laivalta joskus illemmalla, ehkä n. 20-22 näkyy vähän aikaa melko lähelläkin, mutta myöhemmin illalla ja yöllä ei enää Queeniä näkynyt ainekaan samasta ikkunasta. Serenadella kun on vähän huonot näkymät merelle, vaan harvat ja valitut ikkunat muille kuin ravintolan asiakkaille...

Ilmeisesti Tallinnan laiva kulkee siis johonkin aikaan viereistä väylää, onhan kohdekin sama... tulisipa joskus BQ samaan aikaan Maarianhaminaan, mutta aikataulut suunniteltu niin että siihen jääkin jo tunti väliä  :'(
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Lassi Liikanen - 12.07.2009, 13:43:14
Omilla reissuilla ainakin BQ on tullut ainakin neljän aikaan yöllä vastaan Maarianhaminaan kun laiva itse (tässä tapauksessa Viking) on lähtenyt jo.

Ja BQ tosiaan menee Helsinkiläisten edellä ihan sinne iltaan asti, noin 22-23 saakka. Sitten se tulee ihan vierelle ja lopulta jää taakse. Viime lokakuussa Romantika on jäämässä taakse Gabriellasta n. kello 23:40 [kuva] (http://lassiivi.1g.fi/kuvat/2008-10/14-16.10+Gabriella/DSC02180.JPG).

Mutta täytyy huomioida, ettei tuo ohitus ole mikään nopea, siinä kestää kauan ennenkuin Ruotsinlaivat ovat päässeet Tallinnalaisen ohi.  ;) Mutta kuitenkin se "ratkaiseva" puolisen tuntia lopuksi.

OT: tosin nyt alkaa menemään siihen laivojen kohtaamistopicciin..  :-X
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Lassi Liikanen - 12.07.2009, 15:57:40
En löytänyt tätä ketjusta niin kysytään... ::)
Eli olen lähdössä Isabellan mini-risteilylle tämän kuun lopussa. Elikkäs mitä laivoja Isabella kohtaa reitillä?
Illalla lähdettäessä taitaa saalis olla kehno. Satamassa saattaa olla jotain laivoja (pienia general cargoja, PowerLinen rollikoita yms.) ja jos hyvä tuuli käy niin Pernosta/Pernoon voi olla menossa jotakin pientä.

Seuraavana aamuna (jos on risteilijöitä) saattaa matkalla Tukholmaan mennä edellä / tulla perässä jotakin. StatOilin rannassa voi olla joku pieni tankkeri, aamulla saa yleensä parhaat kuvat siitä. Satama-aikana ei oikeastaan ole mitään, ellei joku risteilijä rantaudu Stadsgårdenille tuona aikana.

Tukholmasta pois päin mentäessä suht nopeasti vastaan tulee laivat Helsingistä (Silja & Viking), Tallinnasta (Tallink) sekä Riiasta (Tallink). Lisäksi pieniä losseja, saaristolaivoja (Vaxholmin) yms. tulee aika paljon.

Yleensä noin Furusundin kohdilla (eli siihen on tunti-pari edellisistä isoista ellei jotain risteilijöitä tule saaristossa vielä vastaan) tulee vastaan Birger Jarl. Siitä hetken päästä Viking Cinderella & Birka Paradise tulee vastaan siinä Kapellskärin sataman ulkopuolella. Kapellskärin ohituksen jälkeen kannattaa väijyä Naantalista tulevia mahdollisia Finnlinkin laivoja.

Seuraavaksi mennään Maarianhaminaan, matkalla voi olla pientä general cargoa yms.. Vähän ennen Maarianhaminaa voi vastaan tulla (kaukaa) Rosella. Maarianhaminassa on perinteiset menot (Galaxy, Silja Europa ja Amorella). Maarianhaminan jälkeen tulee yleensä hiljaisempaa. Sen jälkeen kannattaa kyllä tähyillä, nimittäin esim. Naantalista voi tulla ro-paxeja tai rahtilaivoja. Itse bongasin myös Långnäsistä matkalla Naantaliin menneen Fjärdvägenin.

Ja aina voi tulla vastaan kaikenmaailman saaristolauttoja (varsinkin Tukholman saaristossa sekä Ahvenanmaalla) ja muita pieniä rahtilaivoja ja semmoisia.

L' Shipspottingisistä (http://lassiivi.1g.fi/kuvat/2009-06/28.06+-+29.06+TKU-STO-TKU+minicruise+(ms+Isabella)/) löytyy satsi Isabella-matkani kuvia. Kuvien alta löytyy ajat (Suomen aikaa!) joista voi vähän hahmottaa toimintaa.  :)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Teemu K. - 12.07.2009, 16:03:56
En löytänyt tätä ketjusta niin kysytään... ::)
Eli olen lähdössä Isabellan mini-risteilylle tämän kuun lopussa. Elikkäs mitä laivoja Isabella kohtaa reitillä?

Isabella kohtaa reitillä ainakin nämä laivat(suluissa noin ajat) Galaxy ja Silja Europa (14:00-14:10) Finncilpper tai joku muu Finnlinkin alus (14.00-14.30) Skiftet (16.30-16-40) FJÄRDVÄGEN (17:40-17:50) Merituuli(18:00-18:05) Finnsalior (18:30-18:40) Seawind (18:30-18:40) Ukkopekka (19:30-19:35) ja 19.55 Isabella saapuu TurkuunHuom: Nämä havainnot Maarianhamina-Turku vällillä

Edit Lassi ehti ensin
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 28.01.2010, 15:37:44
Lainaus käyttäjältä: Janne Koskinen
AIS:lla on tapana välillä hyppiä, mutta en usko että jäätilanne on sellainen että Porkkalan kautta ainakaan Serellä on tarvetta. Ilmeisesti joku ajaa "varoiksi" linjaluotsin kirjoja Porkkalaan (matkoja/tutkintoajo) tai sitten jollakulla on tarve saada matkoja linjaluotsiinkirjan saamiseksi.

Ajettiinhan Europallakin aikoinaan ennen pakollista Ahvenanmaan yökäyntiä Utöstä ulos ja Sandhamnista sisään kirjojen ylläpitämiseksi. Tosin toi Sandhamnin kautta ajaminen on nykyään jäänyt Hgin laivoiltakin pois nykyisten tax-free säädösten myötä.

Oliko todella näin? Itse muistan Svean ja Wellamon kulkeneen 20.00-lähdöllään vuosina 1989-92 (loppuaikoinaan sitten jo Karnevalina ja Festarina) mainittua reittiä, mutta että Europakin..? En ole tietoinen, koukkasivatko S&W Utö-Sandhamn-reittiä päivämatkoillaankin noihin aikoihin. Päivävuoro oli viikonloppuja lukuunottamatta suora, mutta nopea.
MHQ:n yökäyntihän tuli Siljan ohjelmaan jo kevättalvella -93 ja Europa kuvioihin pari vuotta myöhemmin, joten en saa mahtumaan tähän kuvioon sellaista ajankohtaa, jolloin Europan aikataulussa olisi ollut niin "löysiä" suoria vuoroja, että avomerireittiä olisi ehditty.
Mutta asian varmuudella muistavat varmistakoon.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 27.12.2010, 15:36:03
Paperisessa HS:ssä 23.10. oli mielenkiintoinen juttu siitä, miten Puolustusvoimat estää Örön länsipuolisen väylän toteuttamisen. Kyseessähän on merkitty väylä, jota militäärisyistä ei ole merkitty karttoihin, mutta jonka olemassaolosta ollaan yleisesti tietoisia. Juttu löytyy myös HS:n digilehdestä.
Örön väylä olisi tarpeellinen, jos Turun ja Suomenlahden satamien välisiä meriyhteyksiä haluttaisiin kehittää -nykyäänhän Keisarinväylältä pääsee Hangon läntiselle selälle suhteellisen kookkaillakin aluksilla, mutta Örön väylän avaaminen mahdollistaisi estettömän liikenteen. Kaiketi armeijalla on motiivinsa estää tämä kehitys. Hupaisa yksityiskohta jutussa oli, että myös Länsi-Turunmaan kunta kuuluu väylän ponteviin vastustajiin -motiivinaan se jo ties kuinka monessa budjettiriihessä haudattu Paraisten ja Nauvon välinen silta, jonka alikulkukorkeuteen väylällä olisi vaikutus.. ::)

Aah, onkohan Maarianhaminassa haistettu että kova jäätalvi olisi jälleen tulossa ja luotsikirjoja saattaisi tarvita myös eteläiselle reitille?  :P ;D
Kenties jotain sellaista  tässä oli takana ;). Tultiin illalla samaa reittiä toiseen suuntaan, käytiin Maarianhaminassa 00.50 ja  Helsinkiin tultiin 10.35.
Vaikuttaa siltä, että talveen ja Sandhamniin varaudutaan myös Birkalla -Paradisea kun ei joulun alla normaaleihin aikoihin MHQ:ssa näkynyt ja lankulla on kerrottu siitä tehdyn havaintoja aamupäivisin Kanholman väylässä. Cinderellallahan Sandhamnin väyläkirjat ovat kunnossa, tietty määrä STO-MHQ-suuntaisia matkoja vuosittain ajetaan sitä kautta, eikä asia vaikuta aluksen aikatauluihin mitenkään.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 09.03.2012, 20:45:03
Vuoteen -81 eli Finlandian liikenteeseen tulemiseen asti kaikki Tukholmanlaivat ajoivat oletusarvoisesti Särkänsalmen kautta. Silja ehti silloin yleensä eteen, kun se ajoi ulos Klippanin ja Kaivarin välistä, Viking taas kävi kääntymässä Kruunuvuorenselän kulmalla eli suunnilleen siinä, missä XPRS nykyään kääntyy. Saga ja Song ajoivat myös tällä reittioletuksella. Helsinkiin saavuttaessa saatettiin tulla Kustaanmiekankin kautta, mutta tästä ei itselläni ole muistikuvia; paitsi tietysti sellainen, että isot ranskattaret saapuessaan kesällä puolenpäivän jälkeen Tukholman myöhäisvuorolta kiersivät kyllä Klippanin ympäri ennen Olympiaan pakittamistaan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Manninen - 08.01.2013, 11:12:55
En ole suuremmin tietoinen minkäkaisia rajoituksia Ruissalon kärjen ja Turun sataman välillä on laivojen vastaan tulemisesta. Ja jos on niin millai se vaikuttaa aikatauluihin? Esim. SeaWind saapuu 20,00 satamaan, mihin aikaan satamasta merelle lähtevän laivan tarvitsee lähteä, että SeaWind ei joudu jarruttelee ja kohtaaminen tapahtuu Ruissalon eteläpuolella?Edit: Muokattu topicin yhdistämisen johdosta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Ari Leskinen - 08.01.2013, 19:33:03
Ruissalon eteläkärjen eli Kuuvan ja Turun sataman välisellä laivaväylällä on käytössä laivojen kohtaamiskielto. Tämä ei koske jäänmurtoa eikä pieniä aluksia. Väylällä on lisäksi lähtölupajärjestelmä ja linjalaivoilla etuajo-oikeus. Myöhästymiset eivät siis johdu ainakaan odottelusta väylän vapautumiseksi.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Pasi Laakso - 05.06.2013, 18:45:21
Mikähän syy sille mahtaa olla että Silja Symphony on kulkenut ainakin viime päivinä Helsingistä lähtiessään eri reittiä kuin "tavallisesti"? Tuo Symphonyn käyttämä reitti kulkee huomattavasti lähempänä Porkkalanniemeä kuin yleensä ja siis vain Helsingistä lähdettäessä, paluu tapahtuu kuten ennenkin.

Olen seurannut tätä MarineTrafficista jo useampana päivänä ja tuo "rannikkoreitti" koskee vain Symphonya, sillä Serenade kulkee samaa reittiä kuin ennenkin.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 05.06.2013, 18:48:22
Varmaankin linjaluotsin papereita varten. Muistaakseni tietty määrä vuodessa ajettava että pysyy paperit voimissaan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joonas Kortelainen - 07.06.2013, 01:10:54
Juu. Molemmat käyttelevät Porkkalanväylää aina silloin tällöin juurikin Janin mainitsemasta syystä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Pasi Laakso - 08.06.2013, 19:31:40
Harmi ettei tuota ole sattunut matkustajana ollessa koskaan omalle kohdalle. Olisihan tuo mukavaa vaihtelua maisemiin.
Otsikko: Vs: Viking Grace
Kirjoitti: Tuomas Mäkelä - 09.08.2013, 20:34:06
Tämäkään ei suoranaisesti tähän aiheeseen liity, mutta sanokaas missä kohtaa Helsingistä lähtenyt Gabriella/Mariella kohtaavat Gracen, kun Grace on lähtenyt Tukholmasta. Tai oikeastaan mihin aikaan suunnilleen :) ?
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 09.08.2013, 20:50:51
Pyöreästi tunti Gracen lähdöstä ja tunti ennen Helsingin-laivojen saapumista.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Rami Kristian Wirrankoski - 12.08.2013, 23:09:09
Liekö tästä keskusteltu, mutta juuri äsken seurasin Flinterrebecca-laivan matkaa Paraisille. ALus on nyt Paraisten Portissa. Tulossa Bilbaosta. Ei tuossa mitään, mutta onko tuo reitti todellakin Paraisille noin hankala? Laiva ajanut ensin mereltä Nauvon ja Korppoon välisestä salmesta ylös, sitten Nauvon pohjoispuolta ja taas alas Nauvon ja Paraisten välisestä salmesta ja Atun länsipuolta ylös Paraisten Porttiin? :O
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Sami Saarinen - 12.08.2013, 23:55:35
MarineTraffic:in alusjäljen mukaan näyttäisi ihan normaalilta reitiltä Utö-Parainen Keisarin väylän kautta.
Otsikko: Sv: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Petri Lahti - 22.01.2014, 06:51:09
Apteekkarinväylän nopeusrajoitusvaatimuksista 15 vuoden takaa on taas keskustelua Ahvenanmaalla. Lisäksi silloin vaadittiin, että liikennöintiä rajoitettaisiin isommilta aluksilta. Apteekkarinväylähän on se paikka, jossa Amorella sai lievän pohjakosketuksen joulukuun alkupuolella.

Ålands Radio kertoo asiasta http://www.radiotv.ax/news.con?iPage=3&iArticle=54377
Mukana myös linkki itse haastatteluun

Nya krav om begränsningar för färjor

Att mark- och vattenägare i Lemland och Föglö inte fått svar om begärda begränsningar för färjetrafiken i de smala farlederna på 15 år, är en rättsskandal. Det menar juristen Marcus Måtar. På uppdrag av ägaren till den holme som Viking Lines Amorella körde upp på i december kräver Marcus Måtar nu att fartbegränsningar införs i det så kallade Apotekarfaret i Föglö och att de större fartygen inte använder faret utan kör norr om.
    År 1999 begärde Vargskärs byalag och Flaka bys samfällighet samma sak av dåvarande skärgårdshavets sjöfartsdistrikt. Men ingenting har hänt sedan dess, enligt Marcus Måtar.

Publicerades 21.01.2014 kl. 15:50
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Jussi Lampinen - 04.02.2014, 22:17:10
Mistähän tälläinen melu apteekkarinväylästä ja sitä käyttävistä laivoista on alkanut Ahvenanmaalla. Maarianhaminalainen apteekkari Fjalar Grönberg oli aikoinaan se henkilö jonka aloitteesta tämä Apotekarsleden otetiiin yleiseen merenkulkukäyttöön ja tämä väylän virallistaminen tehtiin vasta 1970 luvulla, eli ei siitä niin kovin kauan ole. Tietysti alusten koko on moninkertaistunut noista päivistä, mutta jos laiva pystyy syväyksensä ja muun kokonsa puolesta käyttämään tätä väylää niin miksi se pitäisi kieltää. Onko älämölö alkanut siksi kun Amorella karautti karille joulukuussa, menikö luonto piloille siitä? Ympäristöllehän ei tietääkseni tullut tästä karilleajosta mitään ongelmia ehkä pohjamaalin ja pienten teräspalojen irtoamista lukuunottamatta.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 06.02.2014, 16:47:42
Fjalar Grönberg oli tosiaan vaikutusvaltainen henkilö Långnäsin sataman suunnitteluvaiheessa, eikä ollut sattumaa, että hänen vaimonsa Saga sai kummilaivakseen "merten jumbojetin" ms.Aurellan.
Apteekkarinväylän rajallisuus on koko ajan ollut hyvin kaikkien osapuolten tiedossa. Vikingillä saattaa tietysti hieman harmistusta ilmetä, kun Kreisi joutuu ajamaan iltapäiväsiivunsakin Järsön pohjoispuolelta, kun Tallinkin alukset nyt voivat molempiin suuntiin oikoa päivällä Hjulgrundista. Mutta olennaisin syy rajoitushakuisuuteen on silti ihan se, että ahtaassa väylässä on varsinkin kesäisin myös muuta liikennettä.

Hjulgundissa ja sen tuntumassa sattuneita onnettomuuksia on niin paljon, ettei yksittäisestä kolinasta paljoa muutoksia vallitsevaan tilanteeseen tule. Yksinkertaisin ratkaisu olisi tietenkin sulkea koko väylä, mutta tuskinpa tässä sitäkään tapahtuu. Suurennuksiinkaan ei ryhdytä, koska se edellyttäisi valtaisia räjäytystöitä, joita tuskin väylämaksuin lypsettäisiin takaisin. Eivätkä kaikki varustamot nykyäänkään Hjulgrundia tarvitse.
Amorella/Athena-luokkia rakennettaessahan Apteekkarinväylä syvennettiin ja laajennettiin niin isoksi kuin mitä ilman kokonaisten luotojen räjäytysoperaatioita oli mahdollista. Athena ja Kalypso taisivatkin sitten olla suurimmat laivat, jotka siitä normivedenkorkeudella pystyivät ajamaan.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Alton - 01.04.2015, 20:35:17
Laitetaan nyt tähän threadiin vaikka hieman vanha aihe, koska tämä liittyy tavallaan aiheeseen.

Mietin tässä tänään tuota yöllistä Tax Free käyntiä Maarianhaminassa varsinkin HEL-STO laivoilla. Matkustajia tai rahtia ei yleensä varmaankaan ole Maarianhaminaan niin pysähdys on vain Tax Freetä varten. Joku tässä keskustelussa sanoikin, että käynti kestää vain pari minuuttia, jos ei matkustajia ole.  Mikä tässä tapauksessa lasketaan pysähtymiseksi ? Riittääkö pelkkä hetkellinen pysähdys laituriin ilman mitään putkien tms. yhdistämisiä vai onko tässä jotain muita vaatimuksia, että saa Tax Free oikeudet ? Eli siis onko tämä yöllinen tax free käynti vain pysähdys laiturin viereen ilman mitään yhteyttä terminaaliin ? Tarvitseeko laivan olla kiinni laiturissa köysillä, putkella tai muulla vastaavalla, että se lasketaan käynniksi satamassa ?
Otsikko: Re: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Petri Lahti - 08.04.2015, 23:52:20
Furusundin kohdalla rantojen eroosio on tuplaantunut vuodesta 2000. Erityisen paha aallokon aiheuttaja on yllättäen Viking Grace. Vaikka laivan aallonmuodostukseen on kiinnitetty erityistä huomioita, Furusundin kohdalla sallittussa 12 solmun nopeudessa Grace aiheuttaa isompaa aallokkoa kuin muut laivat. Parin solmun pudotus matkanopeudessa Furusundin kohdalla lisää ajoaikaa edestakaisella matkalla noin 15 minuuttia.

Lisää Skärgården-lehdestä
   http://www.skargarden.se/miljofartyg-hotar-stranderna/
tai Nyanista
   http://www.nyan.ax/viking-grace-drar-upp-storsta-vagsvallet/

Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 09.04.2015, 00:52:46
Mikä tässä tapauksessa lasketaan pysähtymiseksi ? Riittääkö pelkkä hetkellinen pysähdys laituriin ilman mitään putkien tms. yhdistämisiä vai onko tässä jotain muita vaatimuksia, että saa Tax Free oikeudet ? Eli siis onko tämä yöllinen tax free käynti vain pysähdys laiturin viereen ilman mitään yhteyttä terminaaliin ? Tarvitseeko laivan olla kiinni laiturissa köysillä, putkella tai muulla vastaavalla, että se lasketaan käynniksi satamassa ?

Kyllä alus pitää töijata ja vähintään yksi luukku avata, mutta jos kulkijoita ei ole, se voidaan sulkea saman tien. Pitääkö joku lappu kuitata, sen kertokoon asiasta varmuudella jotain tietävät. Itse olen osunut vain kerran sellaiseen tilanteeseen, ettei laivasta, jonka kyydissä olen ollut, ole kukaan ollut jäämässä eikä kyytiin pyrkimässä, mutta kyllä se Galaxyn autoportti silloinkin avattiin Pitkännenän rampin luona noin viideksitoista sekunniksi.
Sinälläänhän verottomuusehdon tuo nimenomaan tuo Ahvenanmaalla käynti kunhan alus on kansainvälisellä matkalla. Näin Ruotsista tulevat risteilyalukset voivat kääntyä Ahvenanmaalta takaisin, mutta Suomesta tulevien on ajettava Ruotsiin asti.

Furusundin kohdalla rantojen eroosio on tuplaantunut vuodesta 2000. Erityisen paha aallokon aiheuttaja on yllättäen Viking Grace. Vaikka laivan aallonmuodostukseen on kiinnitetty erityistä huomioita, Furusundin kohdalla sallittussa 12 solmun nopeudessa Grace aiheuttaa isompaa aallokkoa kuin muut laivat. Parin solmun pudotus matkanopeudessa Furusundin kohdalla lisää ajoaikaa edestakaisella matkalla noin 15 minuuttia.

Eihän tässä mitään yllättävää ole. Iso laiva on massaltaan iso, ajoipa se millaista vauhtia tahansa, kyllä tämän tiedon nyt pitäisi yleissivistykseen kuulua. Gracen turhat Tukholmankäynnit voitaisiin kenties saadakin loppumaan sillä, että Ruotsin varakkaimmat huvilanomistajat pelkäävät rantojensa puolesta..?
Myrstenin aikanaan masinoiman Rökobbin väylän (Ljusterön eteläpuolelta Möjan tuntumaan ja Svenska Högarnan ja Söderarmin välistä Ahvenanmerelle) toteuttaminen olisi silloin aikanaan ollut viisasta. Silloin Furusundista olisi saatu pois kaikki turha liikenne, sillä ei-ehdottoman-kiireelliset vuorot olisi armotta siirretty uudelle väylälle. En jaksa uskoa, että suunnitelmaa enää kaivettaisiin esiin...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Joni Huopana - 09.04.2015, 10:33:52

Eihän tässä mitään yllättävää ole. Iso laiva on massaltaan iso, ajoipa se millaista vauhtia tahansa, kyllä tämän tiedon nyt pitäisi yleissivistykseen kuulua. Gracen turhat Tukholmankäynnit voitaisiin kenties saadakin loppumaan sillä, että Ruotsin varakkaimmat huvilanomistajat pelkäävät rantojensa puolesta..?

On se siinä mielessä yllättävää, että uuden laivan odotettiin olevan saaristoystävällisempi ja pienempiä aaltoja synnyttävä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 09.04.2015, 11:28:44
Juuri näiden samaisten huviloiden takia, ei ihan kaikille Turusta lähteville risteilijöille ole ihan sama, missä laiva käy. Ainakin itse katson mielummin aamupalapöydässä noita "ohi lipuavia" huviloita, veneitä ja rantoja, kuin jonkun laivan kylkeä Kapelskärissä. Tosin jos makaa kauhessa kankkusessa ikkunattomassa hytissä, ei asialla tosiaan ole merkitystä.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Tero Ilus - 20.04.2015, 11:28:50
Aluksen runko on luultavasti suunniteltu toimimaan hyvin 18-22kn nopeudessa, mutta 12kn aiheuttaa ongelmia. Sama ongelma näkyy uusien laivojen kohdalla Kustaanmiekassa...
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Manninen - 20.04.2015, 22:26:27
Juuri näiden samaisten huviloiden takia, ei ihan kaikille Turusta lähteville risteilijöille ole ihan sama, missä laiva käy. Ainakin itse katson mielummin aamupalapöydässä noita "ohi lipuavia" huviloita, veneitä ja rantoja, kuin jonkun laivan kylkeä Kapelskärissä. Tosin jos makaa kauhessa kankkusessa ikkunattomassa hytissä, ei asialla tosiaan ole merkitystä.

Tai lillua poreammeessa ihaillessa maisemia. No jos joku haluaa katsella Finnlinesin sini valkoista kylkeä, niin sallitaan se. Turku-Ahvenanmaa-Tukholma on nimen omaan maisemareitti, jota ei saa pilata Keppisaaressa pysähtymisellä missään tapauksessa. Viedään herroille proomulla rompoolia rantaan, ettei rantasauna tipu mereen. Kaiketi Ruotsissakaan niin lähelle rantaan saa rakentaa tätänykyään.
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Kosamo - 05.06.2015, 15:38:34
Olen miettinyt mikä mahtaa olla tukholman saaristossa kulkevien alusten maksimikoko. Ainakin Royal/Regal Princess on käyttänyt Nynashamnia mutta tänään P&O Cruisesin Britannia on keskustassa asti.  Kokoeroa näillä ei ole juuri nimeksikään
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Kalle Id - 06.06.2015, 01:02:38
Ymmärtääkseni Britannia uskallettiin ottaa Tukholmaan Nynäshamnin sijasta hyvästä säästä johtuen.

Edit. Lisätty puuttuvia kirjaimia... ::)
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Marko Kosamo - 13.06.2015, 16:09:07
näinhän asia taitaa olla koska tänään regal princess oli Tukholmassa asti nynashamnin sijaan
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Tauno Hermola - 28.10.2016, 20:50:36
Tallinnassa oli johonkin turistikarttaan piirretty Tukholman lautan lähtevän länteen jo Naissaaren eteläpuolelta. Sehän ei pitäne paikkaansa, vaan TLL-STO-Tallinkit ajavat Naissaaren pohjoiskärjestä kohti Porkkalan länsipuolista aluetta, jossa sitten suunnilleen Sandhamnin latitudilla ottavat suunnan kohti länttä.

Vanha postaus ja moni asia on tuon jälkeen varmaan muuttunutkin, mutta palaisin kuitenkin tähän aiheeseen:

Nykyäänhän yleensä TLL-STO-Tallinkit ajavat Naissaaren eteläpuolelta, mutta pohjoispuolista reittiäkin käytetään suhteellisen usein; esim. juuri nyt Romantika painelee sitä kautta Tukholmaan.

Mutta mielenkiintoista on se, että Naissaaren eteläpuolelta kuljettaessa on kaksi eri reittiä länteen: yleensä käytetään kauempana rannikosta kulkevaa väylää, mutta nykyäänkin toisinaan ajetaan lähempänä rannikkoa kulkevaa reittiä. Tämä eteläisempi väylä on myös se, jota Estonia onnettomuustutkintaraportin piirroksen mukaan käytti. Alla olevaan kuvaan on piirretty AIS-datasta Victoria 1:n ja Romantikan käyttämiä reittejä, sekä myös onnettomuustutkintaraportin mukainen Estonian reitti. Pohjakartta on hiukan viitteellinen, pahoittelut siitä ;)

(http://www.hermola.net/images/routes.gif)

Jos jollain on Viron merikarttoja, tai edes Suomen merikarttasarjan yleiskartta "Läntinen Suomenlahti" (952) tai peräti ammatikseen seilaa noita vesiä, osaisi varmaan tarkemmin kertoa noista väylistä. 
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Tauno Hermola - 29.10.2016, 21:27:29
Katoppas vaan, sattuikin heti Victoria 1:lle sellainen reitti, jota en aikaisemmin ole nähnyt: Naissaaren pohjoiskärjestä ei käännyttykään heti länteen, vaan vaan jatkettiin suuntaan 290 astetta, jolloin Victoria 1 tulee lähelle Helsingistä lähteviä laivoja. Tälläistä reittiähän se ruotsalaissivusto väitti Estonian käyttäneen. Mikähän idea tuossa reitissä on? Matkasta tulee pitkä ja vaikka tuuli onkin nyt pohjoisesta, on se kuitenkin niin heikkoa, että tuskin siltä on mitään tarvetta hakea suojaa Suomen rannikolta.   
Otsikko: Vs: Kulkuväylät, reitit ja laivojen kohtaamiset
Kirjoitti: Andreas Lindström - 21.08.2020, 09:00:47
Katoppas vaan, sattuikin heti Victoria 1:lle sellainen reitti, jota en aikaisemmin ole nähnyt: Naissaaren pohjoiskärjestä ei käännyttykään heti länteen, vaan vaan jatkettiin suuntaan 290 astetta, jolloin Victoria 1 tulee lähelle Helsingistä lähteviä laivoja. Tälläistä reittiähän se ruotsalaissivusto väitti Estonian käyttäneen. Mikähän idea tuossa reitissä on? Matkasta tulee pitkä ja vaikka tuuli onkin nyt pohjoisesta, on se kuitenkin niin heikkoa, että tuskin siltä on mitään tarvetta hakea suojaa Suomen rannikolta.

Viesti on vanha, mutta vastataan nyt silti. Oman tulkintani mukaan tämä on suht normaalia, että Tallinnasta Tukholmaan matkaavat laivat ajavat lähelle Helsingin laivoja. Olen tämän itsekin todistanut monta kertaa matkatessani Helsingistä Tukholmaan. Estoniahan ajoi onnettomuusyönä nimenomaan kauempana Helsingin laivoista, sen takia Mariellalla meni noin tunnin verran saapua onnettomuuspaikalle.

Tuli taas kerran luettua tämä ketju alusta loppuun. Kerrassaan hienoja ja mielenkiintoisia juttuja vuosien varrelta.