maritimeforum.fi

Merenkulku => Matkustaja-autolautat => Aiheen aloitti: Mikko-Oskari Koski - 11.07.2004, 16:39:48

Otsikko: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 11.07.2004, 16:39:48
Vaikka Nauvon siltahanke onkin jäissä, aiheen perään varmasti kuulee monenkin haikailevan varsinkin silloin, kun kesäruuhkassa sattuu se, mikä taas tässä päivänä muutamana pääsi sattumaan. Tällä kertaa Sternalle:

Sterna-lautan rikkoutumisen syy löytyi ohjailujärjestelmästä ja vikaa ryhdyttiin korjaamaan heti aamupäivällä.
Paikalle tuotiin myös varalautta hoitamaan liikennettä. Kesälautta Replot 2 saaminen Korppoon reitiltä kesti kolme tuntia. Se alkoi liikennöidä Paraisten ja Nauvon väliä iltapäivällä neljältä.
- Sitten huomattiin, että korjaamiseen tarvitaan varaosia. Niitä tuotiin pikakuljetuksena Raumalta laitteen toimittajan varastolta, Tieliikelaitoksen lauttavarustamon projektipäällikkö Timo Mäkelä kertoo.

Varaosat Sternan ohjailujärjestelmään tulivat Raumalta puoli neljältä, ja lautta saatiin kuntoon ennen viittä. Sen jälkeen ruuhkia purki kolme lauttaa tunnin verran. Kuudelta ruuhkia ei enää ollut.

Normaalisti Paraisten ja Nauvon väliä hoitaa kaksi lauttaa. Falco-lauttaan mahtuu 55 henkilöautoa ja lauantaina rikkoutuneeseen Sternaan 66 henkilöautoa.
Odotellessa popsittiin metsämansikoita
Vaikka Replot 2 purkikin ruuhkaa, vielä puoli viideltä autoletka oli Paraisten puolella kahden kilometrin mittainen. Turkulainen Risto Mannila oli matkalla Nauvoon kalalle. Hän oli odottanut lautalle pääsyä puolisen tuntia, ja jonoa edessä oli noin puolentoista kilometrin verran.
- Vein porukkaa syntymäpäiville Airiston rantaan, kun olin matkalle kalalle. Olisi pitänyt jäädä itsekin sinne, Mannila nauraa.
Kiire miehellä ei kuitenkaan ollut, ja odottaminen sujui leppoisasti.

Auton ulkopuolella hän jutteli ristiinalaisen Marjo Tirkkosen kansa. Tirkkonen oli perheineen matkalla Korppooseen ystävien mökille. Kotoa matkalle oli lähdetty jo kymmeneltä aamulla.
- Yksi ruokatauko on pidetty. Tämän jälkeen on vielä kolme lauttaa, että kyllä matka vielä kestää.

Melissa Hardén jaloitteli autossa istumisen sijasta. Hän käveli lastensa kanssa autoletkan rinnalla ja poikkesi välillä tieltä metsän puolelle syömään metsämansikoita.
- Hirveästi on marjaa. Ja tattikin löytyi.

Perhe suuntasi Kirkkonummelta Houtskäriin omalle mökille. Hardén kertoi, että odottaminen lautalle ei tuntunut kohtuuttoman pitkältä.
- Autossa on eväitä ja iltapäivälehtiä. Ollaan osattu varautua, että jonottaminen voi kesällä kestää lautalle, mutta tällaisessa jonossa ei olla oltu aikoihin.
(TS)

Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 01.11.2004, 15:11:02
Tieliikelaitoksen Lauttavarustamo tarjosi FCBS:n Utön retkikunnalle mielenkiintoisen alusbongauksen Lillmälön ja Prostvikin välille Falcon telakointituuraajaksi sijoitetun Replot 2:n muodossa. Vuonna -62 Vaasan saaristoon rakennettu, nykymitoin vaatimaton, mutta ehkä juuri siksi eksoottisenoloinen lautta "osutettiin" retkikuntamme paluumatkan ylitysvälineeksi päästämällä kiireisempiä autoilijoita ohi juuri kuormaamassa olleelle "mällilautalle" (Sternan lempinimen miedompi versio MKL:n yhteysalushenkilöstön keskuudessa aluksen ollessa uusi)...

Tielaitoksen muututtua liikelaitokseksi lautat siirtyivät varustamoyksikölle, joka ei liene tulosvastuullinen, mutta jonka velvollisuus taitaa olla kulujen minimointi. Pääasia kuitenkin on, että niin kauan, kuin pettämättömät keltsut välittävät liikennettä ilmaiseksi, on ainakin suhteellisen moni asia ainakin aika hyvin.

Miranin eiliseen kysymykseen muutamia vastauksentyyppisiä (täydennyksiä varmasti saadaan useammaltakin suunnalta):
Lillmälö-Prostvik-linjalla ajettiin vuosina 1955-83 nykyisen luotsilaiturin ja MKL:n huoltopaikan välillä, aluksina ainakin Nagu, Nagu 2, Replot 2 ja Meritie-Havsvägen.Vuonna -83 siirryttiin nykyisiin kaijoihin ja aluksiksi tulivat Prostvik ja Prostvik 2. Sterna ja Falco korvasivat valmistuessaan nämä. Varalla ovat viime vuosina olleet Replot 2 ja Nagu 2.
Korppoo-Norrskata-Houtskär-linjan aluksia ovat olleet ainakin Meritie-Havsvägen, Merilintu-Havsfågeln (myöh.Hailuodon linjalla ilman ruotsinkielistä nimiosaa), Korpo, Nagu 2 ja Replot 2. Merguksen valmistuttua -84 sen vuorojen aikataulua voitiin nopeuttaa. Rinnakkaislauttana on vuodesta -88 ollut pääsääntöisesti Merituuli.

Haverön ja Källdön lossilinjat ovat yksityisessä hoidossa, mutta onko niiden (kuten muidenkin yksityisteiden lossilinjojen) kalusto kuitenkin Tieliikelaitoksen Lauttavarustamon omaisuutta?
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 01.11.2004, 16:45:46
Korppoo-Norrskata-Houtskär-linjan aluksia ovat olleet ainakin Meritie-Havsvägen, Merilintu-Havsfågeln (myöh.Hailuodon linjalla ilman ruotsinkielistä nimiosaa),

M-O: mihin tuo tieto Meritie-Havsvägenin pelkästä suomalaisnimestä pohjoisen-linjalla perustuu? Oletko nähnyt sen siellä? tai kuvaa?
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 01.11.2004, 22:34:13
Keravan Hailuodon-lähettiläältä saamaani epätieteelliseen infoon, joka koski Merilintua...
Kyseinen tieto tai pikemminkin muistikuva koski todellakin vain Merilintua, mutta kyseessä oli todellakin vain hatara muistikuva 11 vuoden takaa.

Mistä muuten tulikin mieleeni: Mihin Meritie-Havsvägen- ja Merilintu-Havsfågeln joutuivat "tietöistä" vapauduttuaan? Ainakin ensinmainittua tarjottiin ostettavaksi Turun Sanomissa joskus -90-luvun alkupuolella...
Meritie-Havsvägen on nykyään nimeltään Ebbas Dröm ja Merilintu-Havsfågeln puolestaan tottelee nimeä Ornö Kurir. Molempien alusten omistaja on nykyään Ornö Sjötrafik AB, ja ne liikennöivät Tukholman saaristossa reitillä Dalarö - Ornö. Lisätietoa alusten nykyisestä tilasta ja linkki niiden varustamon vaatimattomalle kotisivulle löytyy täältä: http://www.sweref.se/Skeppslista/RederiPresentation.asp?Medlnr=1116 (http://www.sweref.se/Skeppslista/RederiPresentation.asp?Medlnr=1116)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 01.11.2004, 22:42:23
Minä taas muistelisin (ja kun minä muistelen niin muistikuvat ovat varmasti yhtä hataria  ;D), että alus sai kokosuomenkielisen nimen vasta kun Kai Olin osti sen.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 02.11.2004, 15:04:29
MT-HV:n ja ML-HF:n päätyminen Ornön yhteydenpitäjiksi tuokin mielenkiintoisen linkin Ålandstrafikenin käyttämään Husellin Spoveniin, se kun -ainakin aluksen päällikön tietojen mukaan- on ennen Ellosfärjan-aikojaan ollut nimenomaan Ornön liikenteessä. Tämä ei kuitenkaan ollut aluksen alkuperäinen toimenkuva.
Sekä Ornö Sjötrafik Ab että Spoven (ottamatta tässä kantaa siihen, oliko se OS:n vai Vägverketin operoinnissa noina aikoina) puuttuvat yhä FoF:stakin... ::)

Mieleen tuli myös Iniön kummallinen tilanne. Sehän on Suomen ainoa kunta, jonne ulkopuolinen ei maksamatta pääse -ellei halua soutaa tai hiihtää. Auroraa rakennettaessa puhuttiin julkisuudessakin ajatuksesta panna uudisalus ajamaan keltsuna, jotta tämä mökkiläisten mielestä "epäkohta" poistuisi. Näin ei kuitenkaan käynyt, mikä ehkä onkin parempi. Pysyvätpähän huviajelijat poissa Iniöstä. Skagenin ja Keistiön lossit, jotka ulkoisesti ovat Tieliikelaitoksen Lauttavarustamon kaluston oloisia, taitavat kuitenkin olla kunnallista omaisuutta, vai..?
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 02.11.2004, 15:29:31
MT-HV:n ja ML-HF:n päätyminen Ornön yhteydenpitäjiksi tuokin mielenkiintoisen linkin Ålandstrafikenin käyttämään Husellin Spoveniin, se kun -ainakin aluksen päällikön tietojen mukaan- on ennen Ellosfärjan-aikojaan ollut nimenomaan Ornön liikenteessä. Tämä ei kuitenkaan ollut aluksen alkuperäinen toimenkuva.
Sekä Ornö Sjötrafik Ab että Spoven (ottamatta tässä kantaa siihen, oliko se OS:n vai Vägverketin operoinnissa noina aikoina) puuttuvat yhä FoF:stakin... ::)
Spoven ajoi Ornön liikennettä saman Ornö Sjötrafikenin leivissä Ornöström nimellä parinaan "åmålilainen" Dalaröström(myytiin sittemmin Jõnn nimellä Viroon Kihnun liikenteeseen, joka on sittemmin päättynyt tämän aluksen osalta). Ornön yli 30 vuotinen lauttaliikennehän ei ole koskaan ollut Ruotsin tielaitoksen hoidossa, vaan koko lauttaliikenne sinne on Ebba Stenbock nimisen naisvarustajan päättäväisyyden aikaansaannosta. Tästä johtuen Meritie-Havsvägenin nykyinen nimi on juuri tuo Ebbas Dröm. Ornö Sjötrafik on ollut erittäin tyytyväinen tähän  vuonna 1989 tekemään ostokseensa muunmuassa sen hyvien jääominaisuuksien ansiosta, joka on varmasti pääsyy sille miksi yhtiö osti myöhemmin sen pariksi juuri Merilintu-Havsfågelnin, kun uusi Meriluoto oli korvannut sen silloisen Tielaitoksen Hailuodon liikenteessä.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 02.11.2004, 15:48:22
Ornön yli 30 vuotinen lauttaliikennehän ei ole koskaan ollut Ruotsin tielaitoksen hoidossa, vaan koko lauttaliikenne sinne on Ebba Stenbock nimisen naisvarustajan päättäväisyyden aikaansaannosta. Tästä johtuen MT-HV:n nykyinen nimi on juuri tuo Ebbas Dröm. Ornö Sjötrafik on ollut erittäin tyytyväinen tähän ostokseensa muunmuassa sen hyvien jääominaisuuksien ansiosta, joka on varmasti pääsyy sille miksi yhtiö osti myöhemmin sen pariksi juuri ML-HF:n.

Tämä oli pakko tarkistaa Googlesta. Kreivitär Ebba Stenbock tosiaan on myös meidän aikamme vaikuttajanaisia, mutta nimi särähti korvaan, koska senniminen henkilö sattui olemaan myös amiraali Klaus Flemingin (153?-1597) puoliso. Albert Edelfeltin kuuluisassa maalauksessa "Kaarle Herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista" http://www.kokkola.fi/historia/nuijasota/herjaus.htm Ebballa on keskeinen rooli.
Taulun kuvaama tilanne on sellainen, että KH on piirittänyt Turun linnaa viikkotolkulla ja lopulta, kun puolustajat saavat kuulla Flemingin kuolleen, he antautuvat. Kaarle haluaa kuitenkin varmistua siitä, että Flemari on tosiaan mennyttä miestä ja painelee linnan kappeliin, jossa vietetään ruumiinvalvojaisia.
Kaarle: Jos nyt eläisit, niin eipä pääsi olisi kovin lujasti kiinni.
Ebba: Hyvä herra, jos mieheni eläisi, te ette ikinä olisi päässyt tänne!

Mutta tämän keskustelun aihepiiriin liittyvä Ebba Stenbock on siis Ornön lauttaliikenteen vaikuttajanainen, johon voi tutustua esim.täällä:
http://www.sweref.se/Redaren/pred402.htm
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 22.01.2005, 01:38:34
MKL:n lauttareittiverkoston puolelta tutut HK-Service, Suomen Saaristolaivat/RMR Oy Merirakenne tai mahdollisesti jotkin muut yrittäjät saattavat tulevaisuudessa tulla tutuiksi myös Suomen maantielauttaliikenteessä. Sillä perjantain Uutispäivä Demari kirjoittaa Tiehallinnon tehneen Tieliikelaitoksen kanssa torstaina vuoteen 2009 ulottuvan 95,6 miljoonan euron sopimuksen maantielauttojen ylläpidosta siihen saakka, kunnes Tiehallinto on saanut kaikki lauttareitit kilpailutettua. Sopimuksen mukaan kaikki Suomen 43 maantielauttaa tulevat liikennöimään Tieliikelaitoksen alaisuudessa vähintään kaksi vuotta. Tämän jälkeen reitit alkavat siirtyä porrastetusti tarjouskilpailut voittaneiden yritysten hoitoon vuosien 2007-2009 aikana.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 22.01.2005, 09:26:40
Kaiken kaikkiaan: on täysin jossakin määrin hölmöä se, että valtiolla on KAKSI eri lauttavarustamoa. Varustamoliikelaitos ja Tieliikelaitos. En ole koskaan missään nähnyt valtion taholta tehtyä selvitystäsiitä miksi tällaiseen hulluuteen on ryhdytty tai järjestelmä on säilytetty. Ainakin meriliikennealueen lautat ja lossit olisi aiheellista siirtää Finstashipin hallintaan.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 16.02.2005, 16:09:11
Olennainen erohan TLL:n Lauttavarustamon ja Stasin -tarkennettuna Saaristovarustamon, eli MKL:n alihankkijana toimivan yksikön- aluksilla on se, että viimemainitut ovat periaatteessa meriliikennettä, mitä tulee yhteiskunnalta tulevien rahojen nimiin. TLL:n keltsut ovat teiden jatkeita ja siten käyttäjilleen ilmaisia.
Tämä jakohan on muutamissa kohdissa todella hölmö. Ikäänkuin miltei identtisten alusten (Nauvon, Houtskärin ja Hailuodon linjat vs.Hiittisten ja Iniön linjat) ajokustannuksissa voisi olla jotain olennaisia eroja. Kun Auraa ja Auroraa rakennettiin, puhuttiin julkisestikin mahdollisuudesta sijoittaa ne silloisen Tielaitoksen hoitoon, mutta hankkeesta ei tullut mitään; liikenne-ja viestintäministeriö katsoi, että linjojen on kyettävä tuomaan takaisin edes ne pennoset, joita MKL:n maksuista voi saada. Tätä taustaa vasten ei olisi täysin mahdoton ajatus sekään, että Houtskärin ja Hailuodon linjoja tulevaisuudessa kilpailutettaessa otettaisiinkin lähtökohdaksi reittien muuttaminen maksulliseksi muille, kuin niiden takana vakituisesti asuville.

Pieni kysymys topicin aiheeseen liittyen: Kuinka läheistä sukua Falco ja Meriluoto ovat toisilleen? Raameiltaanhan alukset muistuttavat toisiaan aika paljon, mutta onko niiden "sisaruus" vain esim.Alfågeln-Viggen-tasoa?

***

Ensi kesänä Houtskärin linjalla aiotaan soveltaa nykyistä löysemmällä aikataululla. Merguksen matka-aika pitenee 3-5 minuuttia polttoainesäästösyistä. Lisäksi illan viimeiset vuorot muuttuvat tilausvuoroiksi.
Pieniä muutoksia tulee myös Paraisten, Nauvon ja Korppoon välisille linjoille, mutta vuoromäärä kaikilla linjoilla pysyy ennallaan.
Kesäaikatauluun siirrytään vuonna 2005 20.toukokuuta ja syystauluun 5.9.

***

Keravan Hailuodon-lähettiläältä saamaani epätieteelliseen infoon, joka koski Merilintua...
Kyseinen tieto tai pikemminkin muistikuva koski todellakin vain Merilintua, mutta kyseessä oli todellakin vain hatara muistikuva 11 vuoden takaa.


Kyllä Keravan Hailuodon-lähettilään epätieteellinen info taisi pitää paikkansa. Hailuodon kunnan matkailuesitteessä on kuva uudesta Merisillasta, jonka takana näkyy joku Meritie-Havsvägen-sarjan aluksista, yksikielisellä nimellä varustettuna, mutta nimi on kirjoitettu ylemmäs, kuin Merituulessa. Eli 1+1=...?

Saaristotien rakentamisesta kertovassa sinällään mielenkiintoisessa opuksessa mainitaan nimeltä kaikki Saaristotien liikenteessä olleet TVH:n ja sen seuraajien lautta-alukset. Suurimman osan myöhemmät kohtalot ovat selviä, Nagu 2 ja Replot 2 jatkavat yhä palvelustaan, Nagusta tuli tutkimusalus Geola, Korposta Inimo ja Mt-Hv ja Ml-Hf kaupattiin Ruotsiin. Vaan mihin päätyi vuonna -61 Galtbyn ja Kittuisin välin avannut ms.HOUTSKÄR? Kyseinen alus ei muistikuvieni mukaan ollut ajossa enää vuonna -80, jolloin itse olen ensi kertaa Saaristotien läpi kulkenut (silloin Lillmälö-Prostvik-linjalla olivat Replot 2 ja Nagu, Pärnäs-Retais-linjalla Retais ja kaukaisimmalla reitillä Meritie-Havsvägen, Korpo ja Nagu 2).
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 16.02.2005, 17:51:42
Vaan mihin päätyi vuonna -61 Galtbyn ja Kittuisin välin avannut ms.HOUTSKÄR? Kyseinen alus ei muistikuvieni mukaan ollut ajossa enää vuonna -80, jolloin itse olen ensi kertaa Saaristotien läpi kulkenut (silloin Lillmälö-Prostvik-linjalla olivat Replot 2 ja Nagu, Pärnäs-Retais-linjalla Retais ja kaukaisimmalla reitillä Meritie-Havsvägen, Korpo ja Nagu 2).

Ainakin pari vuotta sitten alus makasi Tammisaaressa...Tietenkin tuntemattomaksi muutettuna. Oli välillä ruoppauslautta nimeltä Kaivaja.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 20.02.2005, 15:56:32
Replot2, nimi viittaa Raippaluotoon Vaasan saaristossa,minne menee Suomen suurin silta nykyään!
Onko tämä lautta siis se joka on aikoinaan ollut Raippaluodon lossina? :o  :D
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 20.02.2005, 18:55:05
Niin, siis REPLOT 2 oli Raippaluodon toisena lossina.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 29.03.2005, 17:20:32
21.2.2005:
Replot 2 oli viimeinen Replotiin ns.pidemmän kaavan mukaan liikennöinyt lautta, kun se siirtyi Saaristomerelle, Replotiin ruvettiin ajamaan vaijerilossilla, jonka Norrbackin vaalisilta joitakin vuosia sitten korvasi.

Onko tietoa, minä vuonna 1) Houtskär-lautta poistui TVH:n armaadasta ja 2) Replot 2 siirtyi Saaristomerelle (ja liittyivätkö kyseiset tapahtumat kenties toisiinsa..?)?

***

29.3.2005:
Merituuli on nyt ollut jo yli kuukauden poissa liikenteestä. Turun Aurajoen suullahan sekin kököttää, lähellä sisaralustaan Antoniaa. Remontin laatu ei Merituulen kohdalla ole tiedossa, tuskinpa alusta nyt ihan huvikseenkaan Turkuun olisi makuutettu..?  ::)
Norrskatan linjan pääasiallinen operoitsija on tällä hetkellä Replot 2. Nagu 2 on makuutettuna Retaisissa.
Ainakin allekirjoittanutta joskus askarruttanut kysymys siitä, kumpi pää kaksisuuntaisilla tielautoilla on "se virallinen" keula, selvisi: Vessat, matkustamot, portaikot yms.ovat pääsääntöisesti sb-sivustalla, eli kuten Replot 2 taannoin, myös Sterna ja Falco "peruuttavat" aina Nauvoon päin ajaessaan.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Antti Havukainen - 25.04.2005, 21:06:04
Lainaus maikkarin sivuilta:

"Tiehallinto haluaa ottaa järeät keinot käyttöön saavuttaakseen uusia säästöjä. Nyt kohteena ovat suomen kaikki lautat ja lossit.
Lauttaliikenne vapautetaan avoimeen kilpailuun ja ensimmäisistä yhteyksistä käydään jo huutokauppaa. Neljän vuoden aikana kaikilla yli 40 lautalla pitäisi olla uusi yrittäjä. Ensimmäisessä aallossa kilpailuttaminen koskee kymmentä lauttapaikkaa. Tarkoitus on, että vuoden päästä syksyllä uudet lautturit voisivat aloittaa toimintansa Turun saaristossa ja Saimaalla. Tällä hetkellä Tieliikelaitos omistaa kaikki 43 lauttaa Suomessa. Tiehallinto hakee uusia yrittäjiä lehti-ilmoituksella. Kyse on isoista rahasummista. Lauttaliikenteessä vuosikustannukset ovat halvimmillaan 250 000 euroa ja kalleimmillaan 3,5 miljoonaa euroa lauttaa kohden."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2005/04/363724
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 21.06.2005, 00:55:28
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 15.07.2005, 16:24:37
  • Mergus on talvisin kovilla jäissä, jonka vuoksi paikalliset asukkaat ovat toivoneet Houtskärin linjalle jo uutta lauttaa.

Mergus sai jo ensimmäisenä liikennöintitalvenaan vähemmän kunnioittavan lempinimen Vargus (susi), liittyen tähän samaan ongelmaan... ::)

***

Tieliikelaitoksen Lauttavarustamo operoi nyt kesäruuhkissa Galtbyn, Olofsnäsin ja Kittuisin (eli Korppoon, Norrskatan ja Houtskärin) linjaansa kolmella aluksella. Mergus ajaa aikatauluihin mustilla palloilla merkityt vuorot, Replot 2 punaisilla ja Merituuli pääosan Norrskatan suunnan vuoroista sekä lisäksi tuuraa välillä muita Houtskärin linjalla. Troikka ei tosiaankaan ole edustavin mahdollinen suomalaisessa saaristoliikennearmaadassa ja voidaan ihan aiheellisesti toivoa, että onpa linjan tarjouskilpailun jälkeinen operaattori kuka tahansa, se ei ainakaan näitä kolmea liikenteessään pidä.
Houtskärin ja Hailuodon linjat taitavat kuitenkin olla TLLL:n nykylinjoista ainoat, joilla yksityinen operaattorikin voisi kuvitella saavansa linjasta voittoa -kahvilaliikevaihdon muodossa...
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 17.07.2005, 16:09:33
Tieliikelaitoksen Lauttavarustamo operoi nyt kesäruuhkissa Galtbyn, Olofsnäsin ja Kittuisin (eli Korppoon, Norrskatan ja Houtskärin) linjaansa kolmella aluksella. Mergus ajaa aikatauluihin mustilla palloilla merkityt vuorot, Replot 2 punaisilla ja Merituuli pääosan Norrskatan suunnan vuoroista sekä lisäksi tuuraa välillä muita Houtskärin linjalla.
Juhannuksenahan oli perinteiseen tapaan tätä lisäliikennettä myös Korppoo-Nauvo ja Nauvo-Parainen väleillä. Olettaen, että nuo lautat olivat silloinkin Korppoon, Norrskatan ja Houtskärin linjoilla, niin mitkä lautat olivat sitten näillä muilla? Nagu 2 mahdollisesti Nauvo-Parainen välillä?

Houtskärin ja Hailuodon linjat taitavat kuitenkin olla TLLL:n nykylinjoista ainoat, joilla yksityinen operaattorikin voisi kuvitella saavansa linjasta voittoa -kahvilaliikevaihdon muodossa...
Kahvilatulot ovat varmasti hyvä lisätulo, mutta eiköhän loppupeleissä kannattavuuden määrää se hinta, jolla liikennöitsijä tarjoutuu reitin hoitamaan. Sellaisessakin joukkoliikenteessä, jossa on käytössä matkaliput, nuo lippurahat menevät käsittääkseni useissa tapauksissa kokonaan palvelun ostajalle, joka sitten tilittää liikennöitsijälle sen määrän rahaa, millä tämä on tarjoutunut liikenteen hoitamaan. Eli liikennöitsijän omien voittojen kannalta on loppujen lopuksi aika yhdentekevää rahoittaako palvelun ostaja ostonsa lipputuloilla, tiemäärärahoilla tai jollakin muulla. Pääasia, että palvelulle määrätty hinta kattaa liikennöinnistä aiheutuneet kulut, niin hyvin, että siitä jää jotain vähän ylikin. Tätä taustaa vasten tuottoisampi reitti tarjouskilpailun voittajalle voisikin olla joku syrjäinen lossireitti, jossa on vähän liikennettä, jolloin palvelunostajan maksamasta potista kuluisi mahdollisimman vähän rahaa polttoaineeseen eikä lauttakaan kuluisi niin paljon. Toisaalta tuollaista ajatusmallia pidetään usein vain kilpailutusta vastustavien panetteluna...


Perinpohjaisen tutkivan journalismin lähde Kaleva raportoi vaihteeksi uutisia jopa kotiseudultaan... Mahtaako Hailuoto pian upota törmäyksen jäljiltä?

Hailuodon lautta törmäsi Hailuotoon

Hailuodon pienempi lautta törmäsi Hailuodon puoleiseen laituriin sunnuntaina iltapäivällä. Törmäys aiheutti vähäisiä vaurioita lautan kyydissä olleille autoille. Myös lautta vaurioitui.

"Törmäys sattui, kun alus tuli laituriin vähän normaalia suuremmalla nopeudella. Kyseessä on ilmeisesti toiseen jarruttaneeseen potkuriin tullut tekninen vika", lauttapaikan päällikkö Reijo Patjas kertoo.

Törmäyksessä lautan keulaportti vaurioitui. Alus pystyi kuitenkin omin voimin ajamaan takaisin Oulunsalon puolelle korjauksia varten.

KALEVA.PLUS seuraa tilannetta....mikäli joku ei jo tekstistä osannut päätellä niin kyseessä oleva alus oli tietenkin Meriluoto.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 21.07.2005, 16:45:42
Juhannuksenahan oli perinteiseen tapaan tätä lisäliikennettä myös Korppoo-Nauvo ja Nauvo-Parainen väleillä. Olettaen, että nuo lautat olivat silloinkin Korppoon, Norrskatan ja Houtskärin linjoilla, niin mitkä lautat olivat sitten näillä muilla? Nagu 2 mahdollisesti Nauvo-Parainen välillä?

Nagu 2 oli ainakin viime viikolla makuutettuna Retaisissa, mutta on hyvin todennäköistä, että se on ainakin joinakin ruuhkaviikonloppuina käynyt Paraisten ja Nauvon välillä ajamassa kolmantena aluksena. Retaisin lautan (eli ms.Prostvikin) aikataulu on normaalioloissakin niin pahasti sekaisin, ettei vaikuta järin todennäköiseltä, että tätä linjaa olisi tuettu toisella aluksella -tai jos on, niin silloin kyseessä lienee joku Nagu 2:a vähemmän järeä lautta...

Kahvilatulot ovat varmasti hyvä lisätulo, mutta eiköhän loppupeleissä kannattavuuden määrää se hinta, jolla liikennöitsijä tarjoutuu reitin hoitamaan. Sellaisessakin joukkoliikenteessä, jossa on käytössä matkaliput, nuo lippurahat menevät käsittääkseni useissa tapauksissa kokonaan palvelun ostajalle, joka sitten tilittää liikennöitsijälle sen määrän rahaa, millä tämä on tarjoutunut liikenteen hoitamaan. Eli liikennöitsijän omien voittojen kannalta on loppujen lopuksi aika yhdentekevää rahoittaako palvelun ostaja ostonsa lipputuloilla, tiemäärärahoilla tai jollakin muulla. Pääasia, että palvelulle määrätty hinta kattaa liikennöinnistä aiheutuneet kulut, niin hyvin, että siitä jää jotain vähän ylikin. Tätä taustaa vasten tuottoisampi reitti tarjouskilpailun voittajalle voisikin olla joku syrjäinen lossireitti, jossa on vähän liikennettä, jolloin palvelunostajan maksamasta potista kuluisi mahdollisimman vähän rahaa polttoaineeseen eikä lauttakaan kuluisi niin paljon. Toisaalta tuollaista ajatusmallia pidetään usein vain kilpailutusta vastustavien panetteluna...

Juuri tästä syystä luulisin aika harvan operaattorin olevan vakavissaan kiinnostunut jostain tienjatkeeksi tarkoitetusta, kuluttajalle ilmaisesta liikennepalvelusta. Houtskärin linjan tapauksessa voidaan kuitenkin aina nostaa esiin kalabaliikki, mikä käytiin Auroraa rakennettaessa Iniön liikenteeseen. Iniön kesävieraathan ovat kokeneet joutuneensa huutavan vääryyden uhreiksi joutuessaan maksamaan kyydistä, joka Houtskärin kesäasukkaille on ilmainen. Linjathan eivät merenkulullisessa mielessä juurikaan toisistaan eroa ja täten olisi täysin perusteltua ruveta perimään Galtbyn ja Kittuisin välisiltäkin asiakkailta FMA:n taksojen mukaisia kuljetusmaksuja.
Kahvilatulot taas liittyvät operaattorin matkailulliseen puoleen. Ålandstrafikenin aluksillahan kahvilat ovat yksityisyrittäjien omaa bisnestä, josta maksetaan Landskappsstyrelselle joku tietty vuokrasumma riippumatta siitä, kuinka paljon pannaria ja kahvia kaupaksi menee. Suomen Saaristolaivat taas aikanaan onnistui syrjäyttämään Harunin Utön linjalta painamalla Aspön liikennöintitarjouksen hieman alle FMA:n omien laskelmien -ja tuo tarjous perustui täysin varustamon laskelmiin, että ravintola- ja majoituspuoli linjalla alkaisi vetää, kuten sitten kävikin. Houtskärin linjalla -miksei Hailuodonkin- operaattori voisi laskea tarjoustaan hieman juuri sillä perusteella, että matkustajat jättäisivät hieman rahojaan lautallekin. Ilman myyntipalveluita he taas eivät sitä tee...

Mutta Houtskärin linjan kisan voittaja -olipa se kuka tahansa- joutuu ensi töikseen investoimaan linjalle uudet alukset. Nykyisistä tuskin mikään kelpaa pidemmän päälle enää vara-alukseksikaan. Tämä kuvio herättää taas henkiin vision kalustonhallintayhtiöstä, joka vastaisi tämäntyyppisistä kuvioista. Ja mieleen palaa myös Ahvenanmaan maakuntahallituksen vuosi vuodelta eteenpäin siirtynyt hanke uudesta Föglölinjan lautasta. Kaksikeulainen, jäävahvisteinen, noin 300 matkustajan ja 60 auton kuljettamiseen kykenevä ja matkustajatilojakin omaava alus kun taitaisi kuulua myös sikäläisiin intresseihin. Vaan voisivatko suomalaiset ja ahvenanmaalaiset alentua niin huimaan yhteistyöprojektiin, että Houtskärin ja Föglön uudislautoista tehtäisiin sisaraluksia..?  ::)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Joni Huopana - 10.11.2005, 12:57:18
Maantielautta törmäsi miinanraivauskalustoon Turun saaristossa
Julkaistu 12:26    
   
Nauvo/Korppoo. Maantielautta törmäsi kello kahdelta torstaiyönä merivoimien miinanraivauskalustoon Turun saaristossa. Onnettomuudessa Nauvon Pärnäisten ja Korppoon Retaisten välillä ei sattunut henkilövahinkoja.
     
Lautan potkuri sotkeutui vaijereihin, joilla miinanraivausalus hinasi raivauskalustoa. Paikalle hälytetty hinaaja veti lautan Retaisten telakalle Korppooseen.
     Kolaroineen lautan tilalle saatiin tunnissa varalautta.
     
STT
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 21.11.2005, 14:57:25
Tänään 21.11.on merkkipäivä suomalaisen maantielauttaliikenteen historiassa. Tasan 50 vuotta sitten nimittäin Haminan Hillossa vietettiin juhlallisia lautanluovuttajaisia -Warkaudessa rakennettu ms.Nagu oli juuri tuotu junakyydillä Lappeenrannasta ja vielä samana syksynä se avasi Saaristotien ensimmäisen lauttaosuuden Paraisten Lillmälön ja Nauvon Prostvikin välillä. Reitti oli jonkin verran nykyistä pidempi, tie aika paljon nykyistä heikkotasoisempi ja lauttakin melko vaatimaton: kyytiin mahtui kaksi bussia ja muutama henkilöauto sekä sata matkustajaa.
Ennen pitkää Nagu havaittiinkin linjalle liian pieneksi ja sille rakennettiin pari -edelleenkin käytössä oleva Nagu 2. Pian myös Nagu itse suurennettiin parinsa kaltaiseksi. Se jatkoi Saaristotiellä vuoteen -83 asti, jonka jälkeen muutettiin Merigeologisen tutkimuslaitoksen tukialukseksi; uljaan Espooseen rekisteröidyn tonniston lippulaivaksi ms.Geolaksi.

Onnittelut viiskymppiselle (ei ihan heti päältä huomais)... 8)
http://www.gsf.fi/palvelut/kartoituspalvelut/merigeologia/geola.htm
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 09.02.2006, 19:10:03
Kuluvan vuoden ehkä mielenkiintoisin kilpailutus on odotettavissa Saaristotiellä. Parainen-Nauvo- ja Korppoo-Norrskata/Houtskär-linjat kilpailutetaan vuoden 2006 aikana ja uudet liikennöintisopimukset astuvat voimaan 1.1.2008.
Erityisesti Norrskatan linja vaikuttaa nykyisellään aika oudolta. Sitä liikennöidään Replot 2:lla alle kahden auton keskipokalla/meno-paluu. On enemmän sääntö, kuin poikkeus, että aluksessa on vähemmän matkustajia, kuin henkilökuntaa... ::)

Toivottavasti kisan yhteydessä käydään perusteellinen keskustelu siitä, millä motiivilla jokin linja voidaan luonnehtia tien jatkeeksi ja jokin vastaavanlainen yhteysaluslinjaksi. Galtbyn ja Houtskärin välinen matkahan on maantieteellisesti pidempi, kuin esim.Auroran matka Kustavista Kannikiin, joten mikäli Houtskärin reitin uudeksi operaattoriksi tulisikin Stasi, olisi oltava todella hyvät perustelut, miksi linjaa jatkossakin ajettaisiin "lossimentaliteetillä".
Norrskatan reitille sopivin alustyyppi olisikin esim.Kaitan ja Kivimon kaltainen paatti; riittävän jäissäkulkukykyinen, muttei liian iso, kun täyttä ei kuitenkaan koskaan ole. Jos linja olisi yhteysalus- eikä lossilinja, sen reittiä voisi myös miettiä kehitettäväksi Satavan reittialueen kanssa, eli osa Galtbystä lähtevistä vuoroista voisi ajaa myös Åvensoriin, Pensoreihin ja Maskinnamoon. Kun houtskäriläiset on totutettu siihen, ettei ainakaan päiväsaikaan enää ajeta Norrskatan kautta kulkevia vuoroja, linjat lienee viisainta kilpailuttaa erikseen. Ja silloin olisikin mielenkiintoinen tilanne, jos operaattori ei jatkossa olisikaan sama...

Vuosi sitten Tieliikelaitoksen herrat lausuivat seuraavaa:
Lauttavarustamon johtaja Erkki Wallenius toivoo, ettei hinta ole ainut määräävä tekijä. 60 prosenttia lauttavarustamon kustannuksista on henkilöstö- ja loput muita menoja.
- Kauheasti ei ole varaa tehostaa, Koivisto pohtii.
Iniön ja Velkuan lauttasopimukset ovat jo pitkiä sopimuksia. 10-15 vuoden sopimuskausi mahdollistaa sen, että yrittäjä pystyy investoimaan uuteen kalustoon.
Toistaiseksi on pärjättävä vanhoilla lautoilla, jotka alkavat olla loppuunkuluneita. Koivisto vakuuttaa, että lauttaliikenne hoidetaan kunnialla, vaikka esimerkiksi Houtskarin Mergus vetelee viimeisiään.
- Meillä on varaa tehdä riittävät korjaukset, Koivisto lupaa.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 09.02.2006, 19:30:40
Toivottavasti kisan yhteydessä käydään perusteellinen keskustelu siitä, millä motiivilla jokin linja voidaan luonnehtia tien jatkeeksi ja jokin vastaavanlainen yhteysaluslinjaksi.
Suomen valtion organisaatiothan ovat tunnettuja laajamittaisesta yhteistyöstä ja synergiaetujen hakemisesta... ::)

Galtbyn ja Houtskärin välinen matkahan on maantieteellisesti pidempi, kuin esim.Auroran matka Kustavista Kannikiin, joten mikäli Houtskärin reitin uudeksi operaattoriksi tulisikin Stasi, olisi oltava todella hyvät perustelut, miksi linjaa jatkossakin ajettaisiin "lossimentaliteetillä".
Ja jos operaattoriksi tulisi Viking Line, pitäisi Houtskäristä tehdä tietenkin verovapaavyöhyke, jotta Houtskärin reitti voitaisiin muuttaa tarjouksen voittaneen yhtiön aiempaa liiketoimintaa vastaavaksi. ;)

En ymmärrä mitä vaikutusta liikenteen tulevaisuudelle sillä on mitä tarjouskilpailun voittanut yritys on aiemmin tehnyt, kun tähän kilpailuun osallistutaan Tiehallinnon ehdoin, jotka ovat kaikille samoja riippumatta siitä onko firman aiempi yritystoiminta ollut hinaustoimintaa tai Merenkulkulaitoksen yhteysalusliikennettä.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 10.02.2006, 14:51:18
Kysymys on tietysti laajemmassa mielessä siitä, mikä on Tiehallinnon ja mikä Merenkulkuhallinnon alaista julkista palvelua. Tästähän on saariston jakava mielipide; Iniössä ollaan yhtäältä (kantaväestön keskuudessa) tyytyväisiä siitä, että Aurora ei ole kesä- ja muille vierailijoille ilmainen, mutta sikäläiset kesävieraat eivät voi ymmärtää, miksi merenkulullisesti pidempi Galtby-Houtskär-linja mielletään maantielauttalinjaksi...
Kun Auroraa -90-luvun puolenvälin tienoilla rakennettiin, käytiin neuvotteluja sen saattamiseksi silloisen Tielaitoksen lipun alle, mutta iniöläisten kanta voitti. Iniö ja Houtskär ovat syrjäseututukipolitiikan suhteen samantyyppisiä kuntia; tämä lauttapaketin hallinnonala taitaa olla niiden suurin erottava tekijä.

Mielenkiintoinen ajatusleikki sinänsä olisi, että Stasi tosiaan voittaisi Houtskärin linjan itselleen ja ryhtyisi hommaamaan siihen uutta lauttaa. Mahtaisiko syntyä...AURELIA..?  8)

Ja jos operaattoriksi tulisi Viking Line, pitäisi Houtskäristä tehdä tietenkin verovapaavyöhyke, jotta Houtskärin reitti voitaisiin muuttaa tarjouksen voittaneen yhtiön aiempaa liiketoimintaa vastaavaksi. ;)

Mutta eihän Rosellan nykyinen liikennekään ole verovapaata... 8)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 15.02.2006, 20:45:35
YLE:n  Turun radion uutisissa tänään:

Lauttaliikenteessä muutoksia Korppoossa.
Lautta-alus Nagu 2 on pois liikenteestä Korppoossa. Norrskatan ja Houtskarin väliä liikennöidään toistaiseksi normaalista poiketen vain yhdellä lautalla, mikä aiheuttaa aikataulumuutoksia. Nagu 2:n polttoaineensyötössä havaittiin keskiviikkoaamuna vika, jota korjataan paraikaa.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juhani Mehto - 22.02.2006, 11:05:27
Päivän Turun Sanomat (http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-02-22,104:2:361011,1:0:0:0:0:0:) kertoo kilpailutuksesta ja rahaongelmista.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 17.03.2006, 19:32:37
Ja uusia aluksia tosiaan taidettaisiin tarvita. Paraisten ja Nauvon välille kun näyttää syntyvän aika mielenkiintoinen lastaustekninen ongelma (Åbolands Internytt):

Hyllorna ombord på landsvägsfärjorna Falco och Sterna utgör en säkerhetsrisk och ingen tvingas längre att köra upp på dem. Vägaffärsverkets färjerederi ser över säkerhetsföreskrifterna och det blir befälhavaren som avgör ifall hyllorna skall användas eller inte.
Bilarna har blivit större och beredare samtidigt som den tunga trafiken har ökat och därför måste vi göra något för att trygga passagerarnas säkerhet säger trafikchef Håkan Forsman vid Vägaffärsverkets färjerederi.
Det kan tom. bli aktuellt att helt och hållet ta hyllorna ur bruk.


Kysehän on periaatteessa samasta asiasta, mistä on puhuttu isompienkin lauttojen kohdalla niiden kapasiteetissä tapahtuneita muutoksia käsiteltäessä. Autojen koko ei vuosikymmenestä toiseen yksinkertaisesti pysy standardina...
Nauvon kunnanhallitus vaatii odotetusti tämän seurauksena kolmannen lautan Paraisten ja Nauvon välille.
Turkkulainen (http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-03-17,104:2:365948,1:0:0:0:0:0:)
Otsikko: Re: Huoltotyö Sternalla
Kirjoitti: 2709 - 16.05.2006, 07:33:52
Lautan huoltotyöt saattavat ruuhkauttaa liikennettä saaristossa
Maantielautta Sternan huoltotyöt saattavat ruuhkauttaa liikennettä saaristossa. Paraisten ja Nauvon välillä kulkeva lautta on huollossa ainakin torstaihin asti. Tilalla liikennöi Replot 2, johon mahtuu noin puolet vähemmän autoja kuin Sternaan. Aikatauluihin ei Tiehallinnon mukaan tule muutoksia, mutta liikenne saattaa ajoittain ruuhkautua.

Julkaistu 16.5.2006 7:15:00 Turun Sanomat
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 16.05.2006, 15:15:57
Lauantai-iltana Sterna ainakin liikennöi ihan normaalisti, eli se ilmeisimmin on eilen viety huoltoon. Falco ja Replot 2:kin olivat kumpainenkin paikalla, mutta myöhäisestä ajankohdasta johtuen "mällilautta" hoiti liikenteen yksin.
Kovassa käytössä kuluu, tämä totuus pätee niin Paraisten-Nauvon aluksiin kuin Mergukseenkin, joka jälleen joutuu hoitamaan yksinään yli puolet kaukaisemman liikennealueen kesäliikenteestä, vaikka apuun rientääkin Merituulen lisäksi joko Replot 2 tai Nagu 2.

Yleisesti parhaimman oloisessa kunnossa Saariston Rengastien varrella bongatuista TLLL:n aluksista tuntuivat olevan 177 Mossala ja 178 Kivimo; niiden partaisiin kun oli ilmeisesti kuluvana vuonna kipattu kerros keltaista maalia. Myös 164 Skagen kulki moitteettomasti... 8)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: JNordman - 16.05.2006, 19:13:49
Nagu 2 näytti olevan telakalla Turussa pansiossa ylhäällä eilen kun väyläalus Prisma lähti merelle.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: 2709 - 27.05.2006, 22:34:38
Maantielautta Mergus pois liikenteestä
Korppoon Norrskatan ja Houtskarin välillä liikennöivä maantielautta Mergus otetaan sunnuntaina pois liikenteestä huoltotöiden takia. Huollon aikana Merguksen ulkokannet huolletaan, korjataan ja maalataan. Samalla korjataan toiseen pääkoneeseen lauantaina tullut vika. Merguksen korvaavat Merituuli ja Replot 2. Tieliikelaitoksen Lauttavarustamon mukaan aikataulut eivät välttämättä pidä ja pienet myöhästymiset ovat todennäköisiä johtuen Replot 2:n hitaudesta. Lähtöjen määrät pysyvät kesäaikataulun mukaisina. Merguksen odotetaan palaavan liikenteeseen perjantaina 2. kesäkuuta.

Julkaistu 27.5.2006 21:49:00 Turun Sanomat
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 20.06.2006, 01:25:16
Sterna kaipaa taas huoltoa...

Maantielautta Sterna huoltoon 13.6. - huollon aikana asiakkaita kuljettavat Falco ja Replot 2

Paraisten ja Nauvon väliä liikennöivä maantielautta Sterna otetaan pois liikenteestä 13.6.2006 kytkimen huollon ajaksi. Liikenteeseen Sternan arvioidaan palaavan torstaiaamuna 15.6.2006.

Huollon aikana liikennettä hoidetaan Falcolla ja varalautta Replot 2:lla.

Aikatauluihin ei tule muutoksia huollon takia mutta ruuhkia saattaa esiintyä kyseisillä lauttarannoilla, erityisesti aamu- ja iltapäivän työmatkaliikenteen aikana.

Lisätietoja: Tieliikelaitos, liikennepäällikkö Timo Mäkelä puh. 040 842 5303


LAUTTA-AIKATAULUT
Numerosta 0200 22422

Internetistä:
www.liikkujat.com sekä
www.tieliikelaitos.fi

(13.6.2006)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 26.06.2006, 17:05:42
TLLL aloittaa tänään arkisin viikonpäivästä riippuen 4-5 kertaa Galtbyn ja Houtskärin välillä ajettavan lisävuoron. Osa vuoroista kulkee Norrskatan kautta, lisäksi on yksi päivittäinen lisäkäynti Galtby-Norrskata.
Tämä ei ole yllätys; ilman muuta tuota vuoroa olisi tarvittu jo viime viikollakin, jolloin Houtskäriin menijät pahimmillaan joutuivat odottelemaan Galtbyssä pari tuntiakin. Yllätys sen sijaan on alus, joka vuoroja alkaa operoida. Se nimittäin on...INIMO!
Alusvalinta kertoo jotain TLLL:n asenteesta Saaristotien lähempänä Turkua sijaitsevien lauttapaikkojen puuroutumisuhan suhteen. Sternan ja Falcon hyllypaikkojen menetys on tehnyt viime kesinä muuten aina uloimmalle linjalle kuuluneesta Replot 2:sta välttämättömän lisän ensimmäiseen lauttapaikkaan koko kesän kaikiksi viikonlopuiksi ja ilmeisesti Pärnäsin ja Retaisin välilläkin on sumppua välillä jouduttu purkamaan myös Nagu 2:n voimin -tosin juhannusaattona Prostvik oli ainakin iltapuolella linjalla yksinään.
Otsikko: Kuljettajat ovat vastuussa ajokeistaan laivamatkalla
Kirjoitti: 2709 - 27.06.2006, 10:30:08
Kuljettajat ovat vastuussa ajokeistaan laivamatkalla
MIKKO LINDQVIST
Liikennevakuutus ei korvaa moottoripyörän kaatumisesta lautalla syntyviä vahinkoja, koska liikennevakuutus ei ole voimassa laivamatkojen aikana ajoneuvojen ollessa pysähdyksissä.
Turun Sanomien mielipideosastolla kerrottiin viime perjantaina tapauksesta, jossa moottoripyörä kaatui yhteysalus Auroran kannella vieressä ollutta autoa päin. Moottoripyörän omistaja ja Saaristovarustamo kiistivät vastuunsa autolle aiheutuneisiin vahinkoihin. Autolle aiheutuneet vahingot korvasi auton omistaja omasta vakuutuksestaan. Mielipidekirjoituksen tekijä, Veikko Näntö, ihmetteli mikä on varustamon vastuulla, mikä moottoripyöräilijän ja mikä auton omistajan.

Lisää aiheesta http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-06-27,104:2:388029,1:0:0:0:0:0:
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: 2709 - 02.07.2006, 21:14:22
Kunnossapitokulut ja kantavuusongelmat jatkuvassa nousussa
Ikääntyvät lossit kaipaavat uudistusta Suomessa
STT–MAUNU ANHAVA-PK, 2.7.2006
________________________________________
Suomessa tarvittaisiin lisää investointeja lossien käytön tehostamiseen. Etenkin lossien eli maantielauttojen heikosta kantavuudesta aiheutuu paljon ongelmia, arvioi Tieliikelaitoksen lauttavarustamon johtaja Erkki Wallenius.

Lisää aiheesta http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=93636
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 03.07.2006, 09:14:16
    
 Pohjois-Karjalassa
vielä kolme lossia

Pohjois-Karjalassa liikennöi tällä hetkellä yhä kolme lossia. Mönnin sillan valmistuttua ensi syksynä Kontiolahdella niiden määrä vähenee kahteen.
Jäljelle jäävät Arvinsalmen lossi Rääkkylän ja Liperin välissä sekä Hirvisalmen lossi, joka liikennöi Juuassa Paalasmaalle. Näihin kahteen paikkaan siltaa ei ole suunniteltu.
Mönnissä liikennöinti loppuu näillä näkymin 6.10. Lossinkuljettaja Erkki Vauhkosen mukaan Mönnin lossi on ollut varma työväline. Samaa sanovat myös Arvinsalmen ja Hirvisalmen lautturit omista losseistaan.
- Välillä pientä vikaa on ollut ja huoltoa tehty. Mönnissä ei ole varalossia, vaan tien molemmin puolin laitetaan pukit lossiliikenteen keskeydyttyä. Yleensä korjaaminen on kestänyt muutamia tunteja. Ei äskettäin ole tarvinnut kuljetusta keskeyttää, Vauhkonen kertoo.
Arvinsalmessa liikennöintiä ovat lisänneet kesätapahtumat. Varalossi on viereisessä laiturissa.
- Koko ajan olen ajanut ilman taukoja. Aikataulussa ei ole tarvinnut kulkea. Lossiin vaihdettiin uudet koneet viime kesänä. Perusteellinen vuosihuolto tehtiin toukokuussa. Pieniä vikoja on aina ajoittain, mutta varalossia on tarvinnut harvoin, lossinkuljettaja Osmo Torni toteaa.
Hirvisalmessa lossi liikkuu aikataulun mukaan. Liikennöinti on huipussaan kesäkuukausina, etenkin juhannuksena.
- Vuosihuollon yhteydessä lossi maalataan, koneet huolletaan ja valot tarkistetaan. Huolto kestää kaksi viikkoa. Ovathan lossit vanhoja ja huoltokulut rasitteena. Edellisen kerran varalossi oli käytössä viikon verran viime talvena, kun toinen moottori hajosi, lossinkuljettaja Heikki Nevalainen muistelee.
Hirvisalmen lossia odottaa myös toisen koneen remontti, koska siinäkin on havaittu vikaa.

   
Sanomalehti KARJALAINEN
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 03.07.2006, 15:02:57
Kun tämä katoava kansanperinne eli suomalaiset  lossit tulivat jälleen ajankohtaiseksi niin keskustelussa kuin myös toisessa mielessä, olisin etsintäkuuluttamassa kuvia muutamasta "kaukaisilla" reiteillä (ainakin täältä käsin katsoen) kulkevista losseista.
Eteläisen rannikon lossit, muutamaa Turun saariston lossia lukuun ottamatta, onkin jo melko hyvin hallussa.

Nyt puuttuisi kuvat ainakin seuraavaista (Suurin osa Saimaalla):
-HIRVISALMI
-HÄTINVIRTA
-KIETÄVÄLÄ
-KOIVUKANTA
-VEKARANSALMI
-MÖNNI (poistumassa..)

-OIKARINEN (Lapissa ja erittäin harvinainen Mekes Oy:n valmiste)
-PUUTOSSALMI
-RONGONSALMI
-RÄISÄLÄ

On myös muitakin losseja, jotka ovat yksityisten tiekuntien omistuksessa/hoidossa.

Jos ja mikäli matkaatte kesällä Saimaan vesistössä, kuvatkaa ihmeessä myös lossit ja mikä tärkeintä: lossin numero sekä rakennuskyltti kannattaa kuva erikseen. Kyltti on yleensä ohjaamon seinässä, autokannen puolella. Kaikissa Parkanon valmistamissa losseissa ei tosin ole numeroa tai rakennusvuotta.

t. Rami W

wirrankoski@gmail.com
Otsikko: Re: Onnettomuus Arvinsalmen lossissa
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 07.07.2006, 17:17:32

Onnettomuus Arvinsalmen lossissa

Arvinsalmen lossin liikenne on keskeytetty onnettomuuden vuoksi. Rehulastissa ollut rekka on kaatunut lossin oviaukon kylkeen ja lossiliikenne on jouduttu keskeyttämään. Lauttaliikenne jatkuu heti, kun rekka saadaan raivattua pois, lossilta kerrotaan. Arvinsalmen lossi sijaitsee Liperissä.

Liikenne jatkuu.......
Lossiliikenne jatkuu - kantavuus muuttunut

Arvinsalmen lossin kantavuus on muuttunut. Lossiliikenne jouduttiin keskeyttämään iltapäivällä rekan kaatumisen vuoksi ja nyt on toistaiseksi käytössä 44 tonnin lossi.

Lähde: RADIO REX /JOENSUU
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 28.07.2006, 07:02:04
Uusista lautoista on turha haaveilla ensi vuonnakaan, koska valtion budjettiin on varattu yhteysalusliikenteen palvelujen ostoon ja kehittämiseen ensi vuodeksi vain kuusi miljoonaa euroa, joka on kaksi miljoonaa vähemmän, kuin tänä vuonna.

Lissää (http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-07-28,104:2:394478,1:0:0:0:0:0:) :deal:

Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 28.08.2006, 22:09:09
Nyt olisi vielä mahdollisuus käydä bongaamassa ainakin yksi lossi Taivassalossa. Pinonperän lossin eläkepäivien alettua on Turun tiepiirin alueella enää 18 lauttapaikkaa. -> VIHAA ja KIUKKUA >:( :'(

Pinoperän silta valmis

Pinoperän silta Taivassalossa tiejärjestelyineen avataan yleiselle liikenteelle torstaina. Työt Pinoperän lossin korvaavalla siltatyömaalla aloitettiin vuoden 2005 lokakuussa ja hanke valmistuu kokonaisuudessaan tämän vuoden syys-lokakuun vaihteessa.

Hankkeeseen kuuluu Pinoperän sillan rakentamisen lisäksi Kahiluodon maantien rakentaminen noin 850 m:n matkalla.

Pinoperän sillan pituus on 264 metriä ja veneliikenteen alikulkukorkeus 6,0 metriä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 3 miljoonaa euroa.

Pinoperän sillan valmistuttua on Turun tiepiirin alueella vielä 18 lauttapaikkaa.


YLE Turun Radio 28.8.2006
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 31.08.2006, 13:59:00
Kirveenrauma, Merimasku, Attu, Wattkast, Pinoperä ja ensi vuonna vielä Särkisalon Ulkoluoto (Utö på svenska!). Siinä toteutuva osa tappolistasta, joka lossibongareiden iloksi lyheni loppupäästään määrärahojen loputtua. Kun se siltojen rakentaminen on niin kallista.. ::)

Jäljelle jäävät lossipaikat ovat siis Hämmärönsalmi (Aasla), Högsar, Keistiö, Kivimo, Kokkila, Lövö, Mossala, Palva, Saverkeit, Skagen, Vartsala, Velkuanmaa ja Våno. TLLL:n hoidossa olevien vapaasti ohjailtavien lauttalinjojen (Parainen-Nauvo, Nauvo-Korppoo, Galtby-Norrskata-Houtskär) sekä Haverön ja Högsåran yksityistielauttojen kanssa lukemaksi tulee juuri tuo mainittu 18, mutta lukemaan ollaan voitu päätyä jollain muullakin laskutavalla.
Haverön ja Högsåran lossit ovat TLLL:n kaluston oloisia keltsuja, mutta ovatko ne tämän vai jonkun muun hallinnonalan alaisia, kertokoon joku, joka tuntee tapaukset paremmin. Käyttäjille ne kuitenkin ovat ilmaisia tien jatkeita.

Nauvon saaristossa on vielä kolme "epäselvää" lauttapaikkaa: Vikomin Hangslaxin ja Ramsön välillä kulki jo vuonna -88 joku yksityislautta ja Öjenille ja Sandöhön kulkevan tien varressa on ainakin ollut kaksikin pientä keltaista lossia. Liikkujien lossihaku ei kuitenkaan näitä reittejä tunne. Toisaalta jos nämä ovat kaikki normaalsti toimivia lossilinjoja, on lossilukuun 18 päädytty laskemalla mukaan nämä, mutta ei isoja tielauttoja. Mene tiedä... ::)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 01.09.2006, 09:55:45
Nyt olisi vielä mahdollisuus käydä bongaamassa ainakin yksi lossi Taivassalossa. Pinonperän lossin eläkepäivien alettua on Turun tiepiirin alueella enää 18 lauttapaikkaa. -> VIHAA ja KIUKKUA >:( :'(

Nyt se on sitten myöhäistä...
Pinoperän 1972 rakennettu lossi tosin jää vielä vaihtolossiksi Turun seudulle. Tieliikelaitoksen lauttavarustamon liikennepäällikkö Håkan Forssman sanoo, että Turunmaalla on vielä yli 20 lossia, kun yksityisteiden lossit lasketaan mukaan. Seuraava siltatyömaa, joka tuhoaa taas osan suomalaista lossi-idylliä alkaa syys-lokakuun vaihteessa Särkisalossa. Montakohan vuotta noillakin kolmella miljoonalla eurolla olisi käyttänyt Pinoperän lossia. Mökkiläiset saavat lisäksi varmasti ongelmia lisääntyvien mökkimurtojen ja varkauksien muodossa. ::)

Turun Sanomat (http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-09-01,104:2:402027,1:0:0:0:0:0:)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 20.09.2006, 00:37:38
Tiistain Hesari kertoo Tieliikelaitoksen aloittavan kokeilun, jossa lautta-aluksiin sekä joihinkin losseihin asennetaan nettikameroita lauttojen ruuhkatilanteen kartoittamiseksi. Kamerat on asennettu jo Merisiltaan, ja myöhemmin niitä on tarkoitus tulla myös Turun saariston lautoille sekä mahdollisesti myös Puutossalmessa liikennöivään Suomen vilkkaimpaan lossiin. Kameroita on tulossa lauttojen lisäksi myös itse lauttasatamiin. Ulkomaillahan tällaisia lauttasatamien ruuhkakameroita on ollut käytössä jo pitkään. Hienoa, että nyt myös Tieliikelaitoksella on herätty nykyaikaan.

Merisillan kamerat:
Hailuotoon päin (http://212.50.142.226:8082/cgi-bin/guestimage.html)
Oulunsaloon päin (http://212.50.142.226:8081/cgi-bin/guestimage.html)
(Kameroilla voi myös tappaa aikaansa tylsinä päivinä risteilemällä koko päivän Oulunsalon ja Hailuodon välillä)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Joni Huopana - 20.09.2006, 10:56:31
Mainio juttu ja teknisesti aika hyvä kuvanlaatukin.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 20.09.2006, 16:06:34
Mukavaa kruisailuahan tuolla...kelikin vaikuttaa juuri sopivalta.  8) Merisiltahan taitaa olla ainoa TLLL:n alus, jossa on kahvilakin...
Oulunsaloon saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä saa ainakin tällä hetkellä aika hyvän lähikuvan Meriluodostakin. Ja kun sitä vertaili mielikuviin Saaristomeren alueella liikennöivistä saman kaliiberin aluksista, huomasin, ettei Meriluodossa -eikä kaiketi Merisillassakaan- ole noita paljon puhuttuja henkilöautohyllyjä. Aiemmin tässä topicissa on käsitelty teemaa, miksi niitä ei enää Saaristomerellä saa käyttää, joten ei siitä sen enempää, mutta tulipa mieleen kysymys: Onko Hailuodon lautoilla koskaan henkilöautohyllyjä ollutkaan?
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 20.09.2006, 16:11:53
tulipa mieleen kysymys: Onko Hailuodon lautoilla koskaan henkilöautohyllyjä ollutkaan?
Ei ollut ainakaan 13 vuotta sitten, kun olen noilla lautoilla viimeksi liikkunut (eikä ole ollut kyllä aiemminkaan tai tuon ajankohdan jälkeenkään). Eikä Merisillassa ainakaan silloin ollut kahvilaakaan.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 23.09.2006, 14:16:50
Tieto/oletus Merisillan kahvilasta perustuu lautalla pari vuotta sitten Hailuotoon matkanneen majakkabongariseurueen kertomukseen ja saattaa olla myös virheelliseen muistikuvaan perustuva -mikä ei tällä foorumilla Oulun seudun lauttaliikenteestä puhuttaessa olisi mitenkään uutta... 8)
Oulunseudun kauppahakemisto tarjoaa pariakin kahvilayrittäjää, joiden asemapaikka saattaisi viitata toimintoihin myös aluksella. Tarkoitan lähinnä Grilli Farestiinaa ja Riutunkarin Grilli-Kahvilaa. http://www.oulunkaupat.fi/listaus.php?valittu_kategoria=kahvilat/konditoriat&paikkakunta=kaikki

Valtion meriliikenneoperaattoreiden -siis sekä TLLL:n että Stasin- kohdalla voidaan aiheellisesti huolestua kaluston vanhenemisesta kovassa käytössä. Toisin, kuin ehkä alunperin oli ajateltu, ei kilpailun avaaminen tai operaattoreiden "itsenäistyminen" ole saanut aikaan ensimmäistäkään uudisrakennusta kummallakaan sektorilla. Jo pian parinkymmenen vuoden ajan reittiensä jatkuvina ykkösvatakaimina toimineet Merisilta ja Sterna saattaisivat varsin piankin olla korvaajan tarpeessa, pahasti kulahtaneesta Merguksesta puhumattakaan.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kari Rantamäki - 23.09.2006, 17:16:25
Valtion meriliikenneoperaattoreiden -siis sekä TLLL:n että Stasin- kohdalla voidaan aiheellisesti huolestua kaluston vanhenemisesta kovassa käytössä. Toisin, kuin ehkä alunperin oli ajateltu, ei kilpailun avaaminen tai operaattoreiden "itsenäistyminen" ole saanut aikaan ensimmäistäkään uudisrakennusta kummallakaan sektorilla. Jo pian parinkymmenen vuoden ajan reittiensä jatkuvina ykkösvatakaimina toimineet Merisilta ja Sterna saattaisivat varsin piankin olla korvaajan tarpeessa, pahasti kulahtaneesta Merguksesta puhumattakaan.

Ei kai kukaan oleta kaluston uudistuvan kilpailutuksessa, jollei kalustolle aseteta jotain ehtoja, kuten vaikka esimerkiksi linja-autojen puolella maksimi-ikä? Kilpailutuksella on tämän tyyppisessä valtionhallinnossa parikin hyötyä. Kilpailutuksella saadaan mahdollisuus siihen, että tulee kilpailua joka laskee kustannuksia, ja saadaan eriytettyä valtion tehtäväkenttään kuuluvat asiat, ja selkeästi yritystoiminnan omaiset toiminnat erikseen.

Eiköhän korvaajat hankita, jos ko laitteet eivät täytä kilpailuksen ehtoja, kun kuitenkaan nuo valtion omistamat putiikit eivät ole välttämättä 100% markkinalähtöisiä toiminnassaan. Se että ne ovat kulahtaneet, mutta kuitenkin täyttänevät paikkansa, ilman että niiden palveluissa on merkittäviä palvelutason alenemia lienee pääasia.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 25.09.2006, 15:47:16
Palvelutason alenemiahan nimenomaan kalustosta johtuvista syistä on ainakin Paraisten ja Nauvon välillä kuluvana vuonna ilmennyt, kuten tiedämme. Kulahtaneisuus ei sinällään ole rasite, mutta oikeaan paikkaan -lähinnä konetekniselle sektorille- sattuessaan se sitä on mitä suurimmassa määrin... ::)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kalevi Hietanen - 28.09.2006, 17:28:57
Täytyy ihmetellä lauttavarustamon ajattelumallia jossa web-kamerat on sijoitettu hailuodon lautalle vaikka Parainen-Nauvo lauttaväli on ylivoimaisesti Suomen vilkkain. Lauttaväliä vuodesta 1974 asti käyttäneenä olen huomannut että muutkin kulkijat ovat kiinnostuneita kyseisen lauttavälin jonoista joten parempi paikka kameralle olisi ollut paraisten lautat.
Täytyy lisäksi todeta että kyllä lauttavarustamon palvelutaso on viime vuosina huonontunut huomattavasti lauttojen lastauskapasiteetin pudottua
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 28.09.2006, 17:52:06
Mikäli satuit lukemaan aihetta käsitelleen viestin tarkemmin, huomasit varmasti, että kyllä ne kamerat tulevat myös Turun saariston lautta-aluksille. Hailuodon lautta ei ole ruuhkaton sekään. Mahdollisesti myös teknologiapainotteisella Oulun seudulla on osattu olla myös oma-aloitteisia tämän asian suhteen?
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 02.10.2006, 11:50:09
Yksi pikakysymys: koska (ex :-[) Inimo maalattiin Tieliikelaitoksen keltaiseksi?
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 02.10.2006, 12:17:58
Todennäköisesti samaan aikaan, kun parakkikahvila on poistettu. Viime kesänähän alus ajoi muutaman viikon ajan Korppoon ja Houtskärin välillä ylimääräisiä vuoroja, kuten aiemmin tässä topicissa on mainittu.
Tietääkö joku, kuka vanhan Korpon osti ja mihin hintaan..? ::)

Mitä noihin webbikameroihin tulee, lauttaa järkevämpi sijaintipaikka niille voisi olla laiturin päässä. Ainakin Paraisilla kameran voisi asentaa uloimpaan tihtaaliin, jolloin autokaista olisi näkyvissä koko ajan. Tämä ongelmahan Merisillan kameroissakin on; eipä Hailuodon satamasta juurikaan näe, millaiseksi jono Oulunsalon puolella on muodostumassa...
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Miran Hamidulla - 02.10.2006, 15:25:35
Mitä noihin webbikameroihin tulee, lauttaa järkevämpi sijaintipaikka niille voisi olla laiturin päässä. Ainakin Paraisilla kameran voisi asentaa uloimpaan tihtaaliin, jolloin autokaista olisi näkyvissä koko ajan. Tämä ongelmahan Merisillan kameroissakin on; eipä Hailuodon satamasta juurikaan näe, millaiseksi jono Oulunsalon puolella on muodostumassa...

Mikäli luit HS:n orginaalin jutun tai edes siitä tänne tekemäni referaatin, huomasit varmasti, että kamerat on tarkoitus asentaa myös lauttojen satamiin...
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 02.10.2006, 20:34:27
Huomasin toki, mutta tarkoitin vain, että jos kameroita on vain joku tietty määrä (esim.2, kuten tällä hetkellä tässä Hailuodon tapauksessa), ne ehkä olisi jaettavan informaation kannalta viisaampi asentaa satamiin, kuin lautoille...Niin mukavia, kuin virtuaaliristeilyt ovatkin... ::)  8)
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mika Järvinen - 04.10.2006, 12:45:49
Yksi pikakysymys: koska (ex :-[) Inimo maalattiin Tieliikelaitoksen keltaiseksi?

Inimo vaihtoi lippua ja on matkalla Ruotsiin uuden omistajan toimesta. Kesällä Inimo maalattiin ja siihen vaihdettiin iso määrä pohjalevyjä.

Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 11.10.2006, 18:18:52
 MÖNNIN ja HIRVISALMEN lossit.
 Ei mitenkään erinomaiset kuvat.

http://kuvablogi.com/nayta/iso/img121399.jpg   Hirvisalmen lossi

http://kuvablogi.com/nayta/iso/img121400.jpg   Mönnin lossi

http://kuvablogi.com/nayta/iso/img121401.jpg   Mönnin lossi
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: 2709 - 13.10.2006, 07:43:50
Korppoon ja Houtskarin lautat poikkeusaikataulussa

Korppoon ja Houtskarin välistä lauttaliikennettä ajetaan poikkeusaikatauluilla vielä tämän viikonlopun.

Huollossa oleva maantielautta Mergus palaa takaisin liikenteeseen ensi viikolla. Siihen asti lauttaa paikkaavat Merituuli ja Replot 2. Replotin hitauden takia aikatauluissa on odotettavissa myöhästymisiä.

Lisäksi tänään perjantaina ajetaan ylimääräinen vuoro Korppoosta Norrskataan kello 11.35 ja Norrskatasta takaisin Korppooseen kello 11.50. Ajamatta jäävät tänään kello 12.30 ja 17.10 Korppoosta Norrskataan lähtevät vuorot sekä niitä vastaavat paluumatkat. Sunnuntaina ajamatta jää Korppoosta Norrsakataan kello 13.55 lähtevä vuoro ja sen paluuvuoro.


Julkaistu 13.10.2006 2:33:11 TS
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kalevi Hietanen - 14.10.2006, 13:21:56
Turunmaan saaristossa liikkuu vahva huhu että Tieliikelaitoksen lauttavarustamo olisi ostamassa Ruotsin tielaitokselta 1960-luvulla rakennetun lautan ensi kesän liikenteeseen. Huhuissa on liikkunut lautat Odil ja Karolina. Alusluettelosta saatujen tietojen perusteella kyseiset lautat näyttäisivät kuitenkin olevan elinkaarensa loppupäässä joten taitaa olla ainoastaan pelkkä huhu. Saariston ympärivuotisena mökkiläisenä kannatan kapasiteetin lisäämistä mutta onko perusteltua ostaa lähes museolauttaa jolloin odotettavissa on varmaankin entistä enemmän liikennehäiriöitä.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 14.10.2006, 16:19:07
Uusia aluksia tarvittaisiin sekä Hailuodon, Nauvon, Korppoon kuin Houtskärinkin linjoille. Mutta vaikka uudisalus tilattaisiin nyt ja toteutettaisiin jonkun jo olemassaolevan mallin piirustusten mukaan, se ei kuitenkaan ehtisi ensi kesän liikenteeseen. Sikäli väliaikaisratkaisuksi joku käytetty ruotsalaislautta voisi hyvin sopia -olisihan niissä kuitenkin tilaa vähän enemmän, kuin esim.Repolt 2:lla, Merituulella tai Nagu 2:lla.
Sitävastoin kysymys, sopisiko ko.lautta nykyisiin ramppeihin, olisikin mielenkiintoisempi. Jos nimittäin ei sovi, on edessä remontti joko aluksen (todennäköisempää) tai laiturien ramppeihin. Ja olisiko investointi siinä vaiheessa enää mielekäs..?  ::)
Yksi hätäratkaisu voisi olla myös kaluston kierrättäminen siten, että ajomaileiltaan aika paljon TLLL:n "vanhoja" lauttoja uudemmat Aura ja Aurora pantaisiin johonkin kokopäiväisempään työhön. Hiittisten ja Iniön linjoilla saattaisi uusia aluksia odotettaessa riittää väliaikaiseksi alukseksi Repolt 2 tai Merguskin.
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 06.11.2006, 16:22:15
Koskahan on Suomessa viimeksi tähän aikaan "syksystä" jouduttu lopettamaan lossiliikenne jäätilanteen vuoksi? Nyt sekin on kuitenkin nähty. Oikaraisen lossi Rovaniemen lähellä lopetti liikennöinnin jo 1.11. klo 6.30 jään muodostumisen vuoksi ja nyt on Räisälän lossikin päässyt talvilomalle. Koskahan jäätiet saadaan käyttöön?

Räisälän lossi talviteloille

Kemijärvellä loppuu lossiliikenne talven ajaksi Räisälän ja Kervisen välillä.

Tiehallinnon mukaan Räisälän lossi lopettaa liikennöinnin 6.11. kello 15.00 jään muodostumisen vuoksi.


YLE Lapin radion uutiset 6.11.2006
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Matti Kauppinen - 21.11.2006, 12:37:32
Lisää vahvistusta huhuille vanhan kaluston ostamisesta Ruotsin suunnalta:

http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-11-21,104:2:420590,1:0:0:0:0:0:
Otsikko: Re: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 04.12.2006, 21:08:56
Turunmaan saaristossa liikkuu vahva huhu että Tieliikelaitoksen lauttavarustamo olisi ostamassa Ruotsin tielaitokselta 1960-luvulla rakennetun lautan ensi kesän liikenteeseen.

Huhu on nyt totta, paitsi että ostettu lautta on rakennettu vuonna -70:

Tielaitoksen lauttavarustamo on ostanut vuonna 1970 rakennetun maantielautan saaristotien kesä- ja ruuhkaliikenteeseen. Muutamien satojen tuhansien arvoinen käytetty lautta hankittiin Ruotsin tielaitoksen lauttavarustamolta. Nyt ostettu lautta täyttää Inimon aukon...

Turun Sanomat (http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-12-04,104:2:423542,1:0:0:0:0:0:)
Otsikko: Vs: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 02.01.2007, 20:06:48
Rakennusvuotta lukuunottamatta täsmäisi tähän, mutta luultavammin ei.
http://www.djurgardsvarvet.se/pass/karolina/index.s.php
Onhan sillä Vägverketillä varmaan muitakin aluksia myynnissä. Hankinta kuitenkin lienee samaa kaliiberiä, niin kapasiteetiltään kuin hinnaltaankin.

***

Vaan onkin tuo hankinta tämä: http://www.faktaomfartyg.se/farja_280_1970_b_1.htm
Aika mukava kapasiteetinlisäyshän tuo on. Rampit pitää viritää uusiksi, mutta onhan tässä vielä aikaa ennen tositoimiin ryhtymistä... 8)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 29.01.2007, 20:14:44
Tieliikelaitos muuttaa nimensä Destiaksi. Muuttuupa ilmeisesti myös...tämän topicin otsikko.
Destia ei kyllä kuulosta hirvittävän onnistuneelta nimeltä. This way is your desti...a..?  ::)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: 2709 - 29.01.2007, 20:37:18
Tievaltio on muuttanut nimensä moneen kertaan. Kansan keskuudessa se on vieläkin TVH tai TVL. Sitten tuli Tielaitos ja Tieliikelaitos. Monessa julkaisussa se oli tieliikennelaitos. Jossain vaiheessa joku oli keksinyt niinkin huvittavan nimiehdotelman kuin Tietapio, no se ei onneksi koskaan toteutunut. Mutta asiaan, kyllä tästä lauttavarustamosta tulee varmasti DESTIA FERRIES.  Menestystä vaan "uudelle yritykselle"
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Ilari Uotila - 30.01.2007, 00:57:52
Mistä ne nyt tuon ovat keksineet repiä? Desperate? Destiny?  :o
Ei kuullosta lupaavalta käyttäjän näkökulmasta....
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Aleksi Lindström - 30.01.2007, 10:16:11
Destination
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 01.02.2007, 20:44:06
Tieliikelaitoksen nimi vaihtuu

Tieliikelaitoksen päätös ottaa uudeksi nimekseen Destia herättää nurinaa eduskunnassa. Viime vaalikaudella Tieliikelaitoksesta yritettiin tehdä nimenmuutoksella Tietapiota. Eduskunta sai asiasta hallituksen esityksen. Siellä liikenne- ja viestintävaliokunta ei innostunut ehdotuksesta, koska sana "Tapio" oli jo Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiolla. Nyt eduskunnan valiokuntaa ei päästetty sähläämään väliin. Nimenmuutos on hoidettu niin, että Destia-nimeä käytetään markkinoinnissa, mutta Tieliikelaitos pysyy taustalla virallisena nimenä.

Turun Sanomat 1.2.2007 15:53:00


Ja sitten aiheesta kolmanteen...
Kuvia tieliikelaitoksen lautoista: http://www.tieliikelaitos.fi/uutiskeskus/kuvapankki/lauttaliikenne.asp (http://www.tieliikelaitos.fi/uutiskeskus/kuvapankki/lauttaliikenne.asp)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: 2709 - 14.02.2007, 18:38:31
Tieliikelaitos on nyt Destia

Tässä nyt tämä tiedote, opimme siinä vähän latinaakin.

14.2. 16:03 Tieliikelaitos otti tänään käyttöön aputoiminimen Destia, josta tulee yrityksen varsinainen käyttönimi. Uudella nimellä halutaan korostaa Tieliikelaitoksen asemaa vapailla markkinoilla toimivana palveluyrityksenä.

Destia jatkaa valtion liikelaitoksena.

Destian nimen ja ilmeen taustalla on Tieliikelaitoksen henkilöstön ja asiakkaiden keskuudessa viime keväänä toteutettu lähtökohta-analyysi. Haastatteluissa ja testeissä etsittiin yhteistä ja perusteltua näkemystä siitä, millaisena Tieliikelaitos haluttaisiin nähdä ja kokea tulevaisuudessa.

Analyysin pohjalta lähdettiin kehittämään uutta nimeä, joka olisi aidosti kansainvälinen, erottuva ja positiivinen, mutta silti suomalaisen suuhun sopiva.

Valittu Destia-nimi voidaan juontaa latinan kielen päättäväisyyttä tarkoittavasta destinatus-sanasta tai englannin määränpäätä tarkoittavasta destination-sanasta.

Kirjoittaja: Taloussanomat
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: 2709 - 17.02.2007, 08:32:16
Pärnäisten lautalle aikataulumuutos

Saariston lautta-aikatauluihin tulee joitakin muutoksia Korppoon ja Nauvon välille ensi keskiviikosta 21. helmikuuta lähtien.

Korppoosta kello 16.45 ja Nauvosta kello 16.50 lähtevä vuoro jäävät pois. Ne ajetaan kuitenkin kesällä 1.5.-30.9. pyhisin eli linja-auton vuorojen mukaisesti. Vastaavasti aikatauluun tulee kaksi vuoroa lisää: Korppoosta kello 15.10 ja Nauvosta kello 15.20 lähtevät vuorot.

Uusi aikataulu löytyy Destia lauttapalveluiden sivuilta. Destia on Tieliikelaitoksen uusi nimi.

Julkaistu 17.2.2007 1:33:36 TS
Otsikko: Vs: Tieliikelaitoksen Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 03.04.2007, 23:48:27
Vaan onkin tuo hankinta tämä: http://www.faktaomfartyg.se/farja_280_1970_b_1.htm
Aika mukava kapasiteetinlisäyshän tuo on. Rampit pitää viritää uusiksi, mutta onhan tässä vielä aikaa ennen tositoimiin ryhtymistä... 8)

Odil on näköjään Naantalissa laitettavana: http://www.faktaomfartyg.se/odil_1970_b_1.htm (http://www.faktaomfartyg.se/odil_1970_b_1.htm)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juhani Mehto - 10.04.2007, 12:50:20
Destia näkyy odotetusti nyt myös lauttojen ulkoasussa. Viime viikolla Naantalin telakalta lähteneen Falcon kyljessä oli jo teksti Destia, noin kaksi kertaa lautan omaa nimeä suurempana.
Otsikko: Hailuodon lauttaliikenne on kokonaan poikki.
Kirjoitti: 2709 - 01.06.2007, 10:08:59
Saaren noin tuhat asukasta ovat motissa.

Hailuodon ja Oulunsalon välillä kulkeva lauttaliikenne katkesi aamulla kuuden aikaan, kun Meriluoto-lautan ajoramppeihin tuli vika.

Korjaustyöt ovat alkaneet. Lautan päällikkö Juha Ketola arvelee, että liikenne saadaan kulkemaan puoleenpäivään mennessä.


STT
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: tporko - 01.06.2007, 10:28:39
Lisätietona tuohon edelliseen, että Kaleva tietää kertoa Meriluodon törmänneen toisesta laidastaan laiturirakenteisiin torstai-iltana ja lautan toisen pään rikkoontuneen vastaavalla tavalla varhain perjantaiaamuna... ::) Vaurioiden vuoksi lautalle ei pystytä ottamaan autoja. Tapahtumien kerrotaan johtuneen ohjausvirheistä. Merisilta puolestaan sattuu juuri olemaan Naantalissa telakoitavana...
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Olli Tuominen - 01.06.2007, 19:33:26
Onko kenelläkään tietoa, mistä löytyisi kuvia lautoista, joissa on jo Destian nimi kyljessä?
Destian sivuilta ei ainakaan löydy
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 01.06.2007, 19:40:51
Kiinteästi tähän aiheeseen liittyen: onko joku nähnyt jo Destian uutta lippua? Kuvaa?
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 01.06.2007, 20:16:04
Kiinteästi tähän aiheeseen liittyen: onko joku nähnyt jo Destian uutta lippua? Kuvaa?

Mennessäni toissa viikolla Korppooseen ja Nauvoon näin tuon lipun ja uudet nimet kyljissä, mutta eipä ollut kameraa. Keltainen on kuitenkin pääväri, tarkemmin lippu on kokonaan keltainen ja vihreällä teksti DESTIA. Näkyy muunmuassa huonosti Destian kotisivuilla olevassa sidosryhmälehden VIA:n ensimmäisen numeron etusivulla.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juha-Matti Harjumäki - 07.06.2007, 15:10:46
Merisilta palasi Hailuodon liikenteeseen

Hailuotoon pääsee jälleen suuremmalla lautalla. Naantalissa huollossa ollut Merisilta on palannut aamulla liikenteeseen ja ajaa normaalin aikataulun mukaisesti.

Hailuotoon pääsee jälleen suuremmalla lautalla. Naantalissa huollossa ollut Merisilta on palannut aamulla liikenteeseen ja ajaa normaalin aikataulun mukaisesti.

YLE Oulu Radio 7.6

Hailuodon lauttaliikenteelle on luvassa helpotusta, kun Merisilta palaa reitille torstaina. Samalla lauttaliikenne alkaa kulkea kesän aikataulujen mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Hailuodon ja mantereen välillä liikennöi alkukesän viikonloppuina kaksi lauttaa.

Torstaihin asti lauttaliikenne hoidetaan viime viikon lopulla rikkoutuneella Merisilta-lautalla. Sen peräportti on tosin edelleen rikki, ja autot täytyy peruuttaa pois. Kapteeni Reijo Pätjäs kertoo, että peräportti pyritään korjaamaan maanantai-iltana.


Kaleva 4.6.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juha-Matti Harjumäki - 07.06.2007, 15:18:19
Lisälautat purkavat saaristotien ruuhkia
Saaristotiellä varaudutaan kesän kasvavaan liikennemäärään lauttakalustoa lisäämällä. Lisäalukset ovat olleet liikenteessä ruuhka-aikoina jo keväästä asti ja juhannusviikosta alkaen koko kalusto on liikkeellä päivittäin.


Filmi (http://videot.turunsanomat.fi/?video=d659073c)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Tommi Kankaala - 14.06.2007, 13:58:37
Replot 2 ?

Onko tämä lautta ollut joskus Raippaluodossa ?
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 14.06.2007, 14:29:23
Replot 2 ?

Onko tämä lautta ollut joskus Raippaluodossa ?

On. ::) Ennen Suomen pisimmän sillan (http://www2.syh.fi/replot/index.html) valmistumista.
Seuraavassa lainauksessa kerrotaan hiukan enemmän Raippaluodon lautoista:

Den första Replotfärjan var 27 m lång och hade en lastkapacitet på 50 ton. Hösten 1962 ersattes Replot I med Replot II. P.g.a. ökande trafikproblem och problem med vintertrafiken, togs en ny färja "Havsfågeln-Merilintu" i bruk år 1969. I mitten av 1970-talet skedde en stor förbättring när en vägbank byggdes till Fjärdskär och färjpasset forkortades då från 2,8 km till 750 m och år 1975 användes de vajerstyrda färjorna för första gången. Replotbron blev klar år 1997 och därmed hade skärgårdsborna fast vägförbindelse med fastlandet och färjtrafiken upphörde.

http://www.korsholmsskargard.fi/index.php?tocID=139&sprak=swe (http://www.korsholmsskargard.fi/index.php?tocID=139&sprak=swe)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 27.06.2007, 11:32:28
Hailuodon lauttaliikenteessä on edelleen ongelmia:

Hailuodon Merisilta liikennekelpoinen

Hailuodon päälautta Merisillan eilinen konevika ei estä lautan liikennöintiä.

Aluksen koneiston sähkövian takia lautta ajautui eilen aamulla Oulunsalon lauttarannassa päin laituria ja lautan keulaosa kärsi vahinkoja. Hailuodon lauttaliikenne kulkee tänään kuitenkin normaalin aikataulun mukaan.

Lautat vaihtavat paikkoja siten, että Meriluoto ajaa päälautan vuorot ja Merisilta lisälautan vuorot. Lautan korjausta jatketaan tulevina päivinä. Merisilta on myös läpi ajettavassa kunnossa, eikä sitä näin ollen jouduta kääntämään ajoneuvojen kyydistä pois saamiseksi.


YLE Oulun Radion uutiset 27.6.2007 (http://lotta.yle.fi/rsweboul.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentE3752)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: tporko - 27.06.2007, 11:36:43
Kaleva (http://www.kaleva.fi/plus/juttu666032_page0.htm) tietää kertoa, että myös tuohon eiliseen sähkövikaan liittyi lievä törmääminen laituriin Oulunsalon lauttarannassa, eli taas on laskusillan kulmaa kurtussa... ::)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 21.07.2007, 16:45:03
Mennäänpä hieman vanhempiin asioihin, vaikka otsikossa Destiasta puhutaankin. Tarvitsisin pikaista tietoa siitä, millä kalustolla Saaristomerellä ajettiin Paraisten Nauvon, Nauvon Korppoon ja mahdollisesti Korppoon Houtskärin välillä ennen varsinaisten isojen lauttojen tuloa?

1955 NAGU Parainen-Nauvo, sitä ennen?
1957 KORPO  Nauvo-Korppoo, sitä ennen?
1960 RESERV I/HOUTSKÄR Korppoo-Houtskär, sitä ennen?

Kulkiko linjoilla yksityisiä lauttoja/laivoja?

EDIT: Erinomaiselta Lasse Sjöströmin turkusteamers.com- sivustolta löytyi lisätietoa, että ms FIX ajoi vuosina 1950-55 Paraisten ja Nauvon väliä. Muut välit tunnuttiin hoitavan 1950-luvulle saakka vain matkustajia kuljettavilla höyrylaivoilla. Oliko näin?
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 26.07.2007, 13:30:36
Saaristotie rakennettiin nykyiselle paikalleen melko myöhäisessä vaiheessa, joten kauhean paljon suoranaisia edeltäjiä ei vuonna -55 valmistuneella Nagulla ole edes voinut olla. Korpo- ja Houtskär-lautat otettiinkin käyttöön sitä mukaa, kuin tie kaukaisempiin saariin valmistui ja ainakin -50-luvun lopussa vallitsi hetken sekin tilanne, että Korpo ajoi pari vuoroa päivässä Pärnäsistä Kittuisiin oto.
Tänään 21.11.on merkkipäivä suomalaisen maantielauttaliikenteen historiassa. Tasan 50 vuotta sitten nimittäin Haminan Hillossa vietettiin juhlallisia lautanluovuttajaisia -Warkaudessa rakennettu ms.Nagu oli juuri tuotu junakyydillä Lappeenrannasta ja vielä samana syksynä se avasi Saaristotien ensimmäisen lauttaosuuden Paraisten Lillmälön ja Nauvon Prostvikin välillä. Reitti oli jonkin verran nykyistä pidempi, tie aika paljon nykyistä heikkotasoisempi ja lauttakin melko vaatimaton: kyytiin mahtui kaksi bussia ja muutama henkilöauto sekä sata matkustajaa.
Ennen pitkää Nagu havaittiinkin linjalle liian pieneksi ja sille rakennettiin pari -edelleenkin käytössä oleva Nagu 2. Pian myös Nagu itse suurennettiin parinsa kaltaiseksi. Se jatkoi Saaristotiellä vuoteen -83 asti...

Pitää kyllä sanoa, että Destian Lauttavarustamon vapaasti ohjailtavan kaluston tilanne ei ole kovin häävi. Parhaiten pullat Saaristotien osalta ovat uunissa Paraisten ja Nauvon välillä, jossa Odil ilmiselvästi isoine autokansineen on aika paljonkin Replot 2:a tehokkaampi ruuhkan purkaja. Muuhunhan sitä ei liene tarkoitettukaan -itse päädyin tuoreimmalla ylitykselläni Falcon kyytiin, mikä oli sekin suoranaista vaihtelua "normaalikäytäntöön"... Odil makasi Lillmälön oikeanpuoleisessa kaijassa.
Nauvon ja Korppoon välisessä salmessa ruuhkia puretaan ajamalla Prostvik 1:n ja Nagu 2:n voimin päiväsaikaan suunnilleen jatkuvaa ylitystä -näin P1 pysyy suunnilleen siinä aikataulussa, joka esim.Liikkujat-sivustolla on ilmoitettu. N2 ei tarjoa mitään asiakaspalveluita (kokolattiamattoja siinä tuskin koskaan on ollutkaan, mutta nyt on matkustajille tarkoitettu vessakin poistettu käytöstä) eikä sen vauhtikaan päätä huimaa. Vanha lautta lienee viimeisessä palvelutehtävässään.

Muutaman vuoden takainen tilanne vallitsee kaukaisimmassa lauttapaikassa (sillä erotuksella, että Merituuli ja Replot 2 jakavat nyt punaisten pallojen sekä ylimääräiset vuorot taannoista tasaisemmin):
Tieliikelaitoksen Lauttavarustamo operoi nyt kesäruuhkissa Galtbyn, Olofsnäsin ja Kittuisin (eli Korppoon, Norrskatan ja Houtskärin) linjaansa kolmella aluksella. Mergus ajaa aikatauluihin mustilla palloilla merkityt vuorot, Replot 2 punaisilla ja Merituuli pääosan Norrskatan suunnan vuoroista sekä lisäksi tuuraa välillä muita Houtskärin linjalla. Troikka ei tosiaankaan ole edustavin mahdollinen suomalaisessa saaristoliikennearmaadassa ja voidaan ihan aiheellisesti toivoa, että onpa linjan tarjouskilpailun jälkeinen operaattori kuka tahansa, se ei ainakaan näitä kolmea liikenteessään pidä.
Ongelma on sikäli konkreettinen, että tuulen ei tarvitse olla kovinkaan paljon yli 10 m/s, kun troikasta vain Mergus pysyy aikataulussaan. Vallitsipa maanantaina Galtbyssä Gudingenin lähtiessä reippaasti myöhässä 17.15-vuorollaan kohti Ahvenanmaata jopa sellainen tilanne, että kaikki kolme "destiaalia" olivat samaan aikaan Galtbyn tuntumassa, Merituuli aikataulustaan kymmenisen minuuttia ja Replot 2 noin vartin myöhässä. Näinhän nyt ei tosiaankaan pitäisi olla... ::)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 27.07.2007, 13:51:38
Kysymys M-O:lle. Olit Iniössä. Näitkö/kävitko Mossala färjalla? Jos, niin mikä sen nykyinen numero on? Sieltä väittivät (kun soitin) että se olisi sama kuin mitä sitten paikalla ollut kuljettaja totesi hitsatun Palvan lossin ohjaamoon! Mossalassa lienevät vain lautat vaihtuneet Palvan lossilta.
Heittäisin tämän kysymyksen laajempana haasteena: aina, kun menet yli jostain Destian lossipaikasta, tarkista operoivan aluksen numero. Destia kun tuntuu kierrättävän tonnistoaan reilunpuoleisesti -RAW:n esittämään kysymykseen en voi vastata, koska en mainitusta lossipaikasta nyt mennyt (Palvan lossin vieressä kylläkin kävin, mutten ehtinyt numeroa tarkistaa, kun oli kiire Kivimolle), mutta viimeksi siellä näkemäni alus on kuulemma sittemmin nähty ainakin Hämmärönsalmessa...
Haverön linjalle näytti tulleen aiempaa isompi lautta. Tämä ei ollut yllätys, sillä linjan edellisen kulkijan havaitsin lojuvan Tukholmassa Söderin puolella Hammarbystrandia vastapäätä alkukesästä. Haverö kylttikin oli yhä paikoillaan.. 8)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Folke Österman - 27.07.2007, 14:15:05
Käy kirjastossa etsimään sellaista kirjaa kun Skärgårdsvägen i Åboland/Turunmaan saaristotie (oli hyllyssä aika monessa pääkaupunkiseudun kirjastoissa)kirjoittanut Matts Vikström.Sieltä voit saada vastausta kysymyksiin.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 27.07.2007, 15:47:15
Heittäisin tämän kysymyksen laajempana haasteena: aina, kun menet yli jostain Destian lossipaikasta, tarkista operoivan aluksen numero. Destia kun tuntuu kierrättävän tonnistoaan reilunpuoleisesti...

M-O puhuu asiaa. Valitettavasti vain useimmille kulkijoille lossi/lautta on vain se "Haverön", Skåldön" tms. lossi, samaan tapaan kuin "maalaiset" matkustavat Ruotsiin Silja Linellä tai Viking Linellä ::)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 31.07.2007, 23:05:28
Myrsky hankaloittaa lossiliikennettä Arvinsalmen lossilla Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa.

Lisää;KARJALAINEN

http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset/myrsky_haittaa_arvinsalmen_lossiliikennett%C3%A4_3535853.html
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 01.08.2007, 18:59:59
HS:ssa la 21.7.julkaistu artikkeli Etelä-Savon alueen losseista herätti kysymyksen, kuinka paljon Destialla on tuota kalustoa Vuoksen vesistön alueella. Aina aika ajoinhan radiossakin kerrotaan -lähinnä Hätinvirran, joskus Kietävälänvirran, Puutossalmen tai Arvinsalmenkin- lossipaikoilla tapahtuneesta tilapäisestä kapasiteettivajeesta lautanvaihdoksen takia. Saimaan alueella pyörii siis kaiketi jokin alle 44-tonninenkin varalautta?

Saimaan vesistössä (OK, kieltämättä myös meren puolella ja varmaan muissa sisävesissäkin) lienee useitakin yksityisteiden lossipaikkoja. Onko kellään tietoa, missä määrin näissä käytetään Destian, missä määrin muiden operaattoreiden omistamia lautoja tai voiko jokin tiehoitokunta jopa olla tieosuutensa lautan omistaja..?
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Wirrankosken Rami - 01.08.2007, 19:06:24
Ihan tarkkaa varalauttalukua en tutkimuksissani saanut selville. Destian mukaan jokaisessa vesistössä+merellä on vähintään yksi varalautta.
Paria poikkeusta lukuun ottamatta, Destia omistaa yksityisillä osuuksilla kulkevat lautat.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 02.08.2007, 07:41:31
Pellingin lautan turvallisuutta parannetaan
30.07.2007

Porvoosta Pellingin saareen liikennöivän lautan turvallisuutta parannetaan.

Lautan ohjaamoa korotetaan, jolloin kuljettaja pystyy näkemään kyydissä olevien rekka-autojen yli.

Muutostyöt on tarkoitus aloittaa marraskuussa ja niiden arvioidaan kestävän nelisen viikkoa.

Tuona aikana saareen liikennöi nykyistä pienempi lossi.

Pellingin saaressa asuu vajaat kolmesataa vakituista asukasta.


YLE Radio Itä-Uudenmaan uutiset
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Raine Taponen - 02.08.2007, 12:06:03
Pellingin lautan turvallisuutta parannetaan
30.07.2007

Porvoosta Pellingin saareen liikennöivän lautan turvallisuutta parannetaan.

Lautan ohjaamoa korotetaan, jolloin kuljettaja pystyy näkemään kyydissä olevien rekka-autojen yli.

Muutostyöt on tarkoitus aloittaa marraskuussa ja niiden arvioidaan kestävän nelisen viikkoa.

Tuona aikana saareen liikennöi nykyistä pienempi lossi.

Pellingin saaressa asuu vajaat kolmesataa vakituista asukasta.


YLE Radio Itä-Uudenmaan uutiset

Tässä Destian/Pellinki aikataulut: http://www.destia.fi/lauttaliikennepop.asp?page=pellinki.htm R.T
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 17.08.2007, 22:15:43
Kova tuuli katkaisi Hailuodon lauttaliikenteen
17.8.2007 20:45
Ajoittain myrskylukemissa puhaltanut tuuli katkaisi lauttaliikenteen Perämerellä Hailuodon ja Oulunsalon välillä perjantaina.

Matkustajat joutuivat odottelemaan tuulen tyyntymistä päälautta Merisillalla tuntikausia. Lopulta lautta ajoi poikkeuksellisesti Ouluun Toppilan satamaan, jonne se saapui noin puoli kahdeksan aikaan illalla.

- Puolilta päivin lähdimme, ja silloin tuli myräkkä. Tuuli puhalsi huomattavasti yli 20 metriä sekunnissa, kun 16:ta metriä sekunnissa luvattiin. Jos olisimme tämän tienneet, olisimme tehneet erilaisia ratkaisuja, Merisillan päällikkö Juha Hietala harmitteli.

Lautta odotteli rantautumismahdollisuutta Hailuodossa kyydissään muun muassa lapsiperheitä.

- Heillä meni pipariksi koko päivä. Yleensä tällaiset puhurit eivät kestä kuin tunnin tai pari maksimissaan.

Lopulta lautta sai luvan lähteä, mutta matkustajat jouduttiin kuljettamaan Toppilan satamaan.

- Vielä silloinkin, kun lähdimme, merellä myrskysi 20-25 metriä sekunnissa. Täällä Toppilassa tukka ei heilu. Täällä ollaan metsän keskellä ja talot ovat välissä, joten täällä ei tiedä mitään tuulesta. Hailuodon päässä on yhä paha ilma, Hietala kertoi iltakahdeksan aikoihin.

Lautan oli vielä illan kuluessa määrä jatkaa matkaansa joko Oulunsaloon tai Hailuotoon.


http://www.iltalehti.fi/uutiset/200708176477120_uu.shtml (http://www.iltalehti.fi/uutiset/200708176477120_uu.shtml)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: 2709 - 16.09.2007, 08:16:32
    
Destian monopoli lossiliikenteessä ei ole murtunut
Päivitetty 16.9.2007 04:04
Julkaistu 16.9.2007 04:01  Nelonen

Destian monopoli lossiliikenteessä pysyy vankkumattomana lähivuosina. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan lauttaliikennettä pyöritetään toistaiseksi samoilla eväillä kuin tähän saakka.

Tiehallinto aloitti lossiliikenteen kilpailutuksen toissa vuonna, mutta Destia eli entinen Tieliikelaitos liikennöi yhä lähes kaikkia maantielauttoja. Ongelman ydin on siinä, että lautat ovat Destian omistuksessa. Kilpailijoita ei tule alalle, koska investoinnit toiminnan aloittamiseksi ovat suuret.

Ongelmat on pantu merkille liikenne- ja viestintäministeriössä, jonka tilaama selvitys lossien kilpailutuksesta valmistui toukokuun puolivälissä.

Lossit ovat ikääntyneitä, sillä valtaosa niistä on peräisin 1970-luvulta. Niinpä kustannukset kaluston kunnossapidosta kasvavat vuosi vuodelta.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 20.09.2007, 15:11:17
Yllätys tässä ehkä on pikemminkin se, että Destialla ylipäätään on joku kuvitellut jonkun rupeavan kilpailemaan heidän kanssaan jostain lossilinjoista. Kalustokysymykset ja muut liikenteen käytännön hoitoon liittyvät ongelmakentät kun ovat varmasti olleet kaikkien sellaistenkin tahojen tiedossa, jotka olisivat muuten voineet asiaa kohtaan jotain kiinnostusta esittääkin.
Mutta se ei muuta sitä tosiseikkaa, että muutamille linjoille D:n pitäisi rakennuttaa uutta tonnistoa nopeutetussa aikataulussa ennen nykykulkijoiden lopullista hajoamista. Lauttaliikenteessä on kuitenkin aika paljon kovempi kulutus, kuin esim.Stasin yhteysaluksilla.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: välitäkin poosu - 16.11.2007, 09:38:44
täytyy sanoa että destia on onnistunut edes välttävästi liikenteenharjoittajana saaristolautoilla kun ottaa huomioon että varustamon johtoportaassa ei kenelläkään ole merenkulkualan ylintä koulutusta ts. merikapteeni taikka ylikonemestari. sisäpiiritietona olen saanut kuulla että varustamon palveluksessa on lukuisia merenkulun  ylimmän pätevyyden omaavia henkilöitä joten miksi ei heidän joukostaan valita esimerkiksi liikennepäällikköä vaan tehtävää hoitaa nykyisin kuulemani mukaan armeijataustan omaava henkilö jonka liikenne- ja henkilöstöasioiden hoito on kuulemani mukaan epäpätevää. saaristoliikenteen sujuvuuden ja kehittämisen kannalta tulisi olla ensiarvoisen tärkeää että myös varustamon johdossa olisi henkilöitä joilla on merikapteeni/ylikonemestari tausta sekä pitkä kokemus saaristoliikenteestä.  :(
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Janne Koskinen - 16.11.2007, 10:01:48
Lienee yleisesti tiedossa, että Destia haluaa koko lauttaliikenteestä eroon.
Lauttavarustamon perustamistahan on erityisesti ajanut Stasin saaristoliikenteestä vastaava johtaja.
Destialla ei tietääkseni ole mitään ko. suunnitelmaa vastaan, kunhan pääsevät koko hommasta eroon.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: overseas - 16.11.2007, 21:17:13
Janne Koskisen ja välitäkin poosun kommentteihin viitaten täytyy todeta että Finstaship  lienee todellakin halukas ottamaan destian lautat hoitoonsa ja hyvä niin.
Ei liene alan ammattilaisten piirissä  mikään salaisuus että destian lauttojen liikenteenjohdossa on täysin epäpätevää henkilöstöä joka ei pysty kehittämään yhtiötä tulevaisuuden vaatimuksia vastaavaksi, jossa nykyisin olemassaolevan laivaston kustannustehokas sekä maksimaalinen hyväksikäyttö ja alusten miehistöjen asiallinen, tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu tulee olla avainasemassa pyrittäessä pitämään yllä edes nykyistä palvelutasoa. Liikenne- ja viestintäministeriön tulisikin viipymättä käynnistää toimenpiteet saariston lauttaliikenteen hoidon siirtämiseksi merenkulun alaa paremmin tuntevan finstashipin taikka alan muun ammattilaisen hoitoon jotta edes nykyinen palvelutaso saataisiin pidettyä.
Destian lauttojen siirtämisellä Finstashipin hoitoon tulisi myös veronmaksajien kannalta suuria taloudellisia säästöjä hallintoa yhdistämällä sekä antamalla asioden hoito   alan ammattilaisten käsiin koska nykyinen tietotaito destiassa ei yksinkertaisesti riitä merenkulullisten asioden hoitoon. Saariston lauttoja vakituisesti käyttävänä en ole voinut olla huomaamatta lauttojen miehistöjen turhautumista nykyiseen tilanteeseen sekä destian henkilöstöpolitiikkaan.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 20.11.2007, 21:48:32
Lienee yleisesti tiedossa, että Destia haluaa koko lauttaliikenteestä eroon.
Lauttavarustamon perustamistahan on erityisesti ajanut Stasin saaristoliikenteestä vastaava johtaja.
Destialla ei tietääkseni ole mitään ko. suunnitelmaa vastaan, kunhan pääsevät koko hommasta eroon.
Tällaista puhetta olen kuullut minäkin, mutta isoissa laitoksissa puhutaan aina paljon kaikenlaista. Ja onko missään sanottu, onko Stasikaan lopulta mitenkään järin halukas ottamaan tuottamattomia lauttalinjoja ja niillä operoivia suhteellisen vanhoja ja reissussa rähjääntyneitä aluksia tonnistonsa riipoiksi..?
Männäviikonloppuna Paraisten ja Nauvon välillä operoiva kaksikko oli muuten Sterna ja Odil. Tällä kertaa kuljettajani oli kuitenkin sitä tyyppiä, jolle ei laivabongausmielessä ehdoteta jonossa muiden ohi päästämisiä, ja kun tuuri ei riittänyt, "mällilautalla" tuli reissattua molempiin suuntiin.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Janne Koskinen - 09.10.2008, 18:52:14
http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=141198

Nyt on uutuuria roppakaupalla ja mr. Murphy liikkeellä.

"Färjproblematiken har igen aktualiserats. Orsaken är de propellerproblem som färjorna Mergus och Merituuli som kör från Korpo till Houtskär och Norrskata har fått. De kommer nu att vara ur bruk samtidigt åtminstone de följande två veckorna."
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juhani Mehto - 09.10.2008, 21:06:32
http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=141198

Nyt on uutuuria roppakaupalla ja mr. Murphy liikkeellä.

"Färjproblematiken har igen aktualiserats. Orsaken är de propellerproblem som färjorna Mergus och Merituuli som kör från Korpo till Houtskär och Norrskata har fått. De kommer nu att vara ur bruk samtidigt åtminstone de följande två veckorna."


Aiheesta myös Turun Sanomissa (http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2008-10-09,104:2:569317,1:0:0:0:0:0:).


Lisäksi Turun Sanomat uutisoi Tiehallinnon suunnittelevan kahden vaijerilossin tilaamista. KLIK (http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2008-10-09,104:2:569263,1:0:0:0:0:0:)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 13.10.2008, 13:48:07
Artikkelissa mainitut varalautat lienevät Replot 2 ja Nagu 2 -ellei jompaakumpaa niistä ole jostain syystä vaihdettu Odiliin. Mikä ei vaikuttaisi kovin todennäköiseltä ratkaisulta, koska mainitut reservilautat löytyvät maantieteellisesti lähempää; R2 on varmaan muutenkin tullut paikalle Mergusta tuuraamaan ja N2:kin on pitänyt uittaa paikalle vain Retaisista.
Tonniston uusimisen kanssa alkaa tosiaan pikkuhiljaa olla kiire. Kun se vaan vielä konttorissakin tajuttaisiin.. ::)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 13.10.2008, 14:53:22
Artikkelissa mainitut varalautat lienevät Replot 2 ja Nagu 2 -ellei jompaakumpaa niistä ole jostain syystä vaihdettu Odiliin....

Mergus kaksi viikkoa telakalla

Korppoon, Norrskatan ja Houtskarin maantielauttojen liikenteeseen tulee muutoksia maanantaista alkaen, kun maantielautta Mergus telakoidaan Naantaliin Luonnonmaalle 6.10.-17.10. ajaksi. Aluksen toiseen potkuriakseliin tehdään korjaus.

Tällä hetkellä myös maantielautta Merituuli on poissa liikenteestä potkuriakselissa ilmenneen vian takia, ja sen korjaustyöt ovat meneillään.

Merguksen ja Merituulen tilalla liikennöivät vanhat Replot 2 ja Nagu 2. Nämä lautat ovat hitaampia, mistä johtuen myös aikataulut muuttuvat.

Lauttojen uudet aikataulut tulevat voimaan maanantaina 6.10. ja niillä liikennöidään ainakin perjantai-iltaan 17.10.2008 asti. Tiedot muutoksista päivitetään viikonlopun aikana Destian lautta-aikataulut internet -sivulle.

Julkaistu 3.10.2008 18:53:52  Turun Sanomat
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: David Wallin - 24.10.2008, 22:08:31
Joskus 80-luvulla oli Destialla ilmatyynyaluskin tässä on yksi kuva: http://www.leuku.fi/testi.php?lang=finnish&id=9277&haid=22052410222008297&alid=1&indeksi=30&hakuback=.... Itse en tiedä minne alus loppujenlopuksi häipyi  ???
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 25.10.2008, 00:03:27
Joskus 80-luvulla oli Destialla ilmatyynyaluskin. Itse en tiedä minne alus loppujenlopuksi häipyi  ???

Myytiin Kanadaan: http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=3102.0 (http://www.fcbsweb.com/forum/index.php?topic=3102.0)

Wirrankoski sai sittemmin ongittua enemmänkin tietoja Larus-projektista ja kertoi niistä jokin aika sitten Laiva-lehdessä...
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Janne Koskinen - 12.12.2008, 07:40:10
Maikkarin aamu-uutisissa Nauvon-Paraisten välistä; saaristolaiset haluavat ehdottomasti sillan. Suunniteltu tunneli heidän mukaansa liian suurella kaltevuudella; ei EU-säännöstön mukainen ja osa raskaasta liikenteestä ei sinne sovi. Lauttaliikenteen kehittämisen suhteen on heidän mukaansa tie kuljettu loppuun.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: David Wallin - 12.12.2008, 16:31:39
Maikkarin aamu-uutisissa Nauvon-Paraisten välistä; saaristolaiset haluavat ehdottomasti sillan. Suunniteltu tunneli heidän mukaansa liian suurella kaltevuudella; ei EU-säännöstön mukainen ja osa raskaasta liikenteestä ei sinne sovi. Lauttaliikenteen kehittämisen suhteen on heidän mukaansa tie kuljettu loppuun.
viimekesänä nehä hankkisivat uuden lautan Odil. Myös on ollut puhetta että Sterna ja Falco siirrettäisiin Norskata-Korppoo Houtskär-Korppoo ja Paraisten ja Nauvon liikenteeseen pistettäisiin isommat lautat mutta asiasta on luovuttu laituri kustannuksien vuoksi.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: wanvil - 12.12.2008, 17:13:08
viimekesänä nehä hankkisivat uuden lautan Odil. Myös on ollut puhetta että Sterna ja Falco siirrettäisiin Norskata-Korppoo Houtskär-Korppoo ja Paraisten ja Nauvon liikenteeseen pistettäisiin isommat lautat mutta asiasta on luovuttu laituri kustannuksien vuoksi.

Joo hankkivat Odilin tosiaan Ruotsista. Lautta on rakennettu 1970 ja kunnostettu Turussa 2007. Odil lienee enemmänkin varalauttana Nauvo-Parainen -välillä. Sterna ja Falco ovat tosiaankin Destian isoimpia lauttoja. Ihmetyttää muuten, että Odilissa on Faktaomfartygin mukaan 6 konetta! 6 x Scania D11. Luulisi, että olisi 4 kookkaampaa konetta. Mutta ihan miten vain.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Janne Koskinen - 12.12.2008, 18:17:45
TV-NYTT FST5 aiheesta muutaman minuutin kuluttua.

Oletettavasti uusinta klo. 20.00 lähetyksessä (12.12.2008)

http://arenan.yle.fi/toista?id=1717435

(noin 10 minuutin kohdalla)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 20.02.2009, 22:16:22
Tässä yhteydessä on kuitenkin tarpeen havaita jälleen kerran sellainen seikka, että ainakin Mergus ja Sterna alkavat olla uransa ehtoopuolella -riippumatta siitä, mitä ja millaisia niiden tulevat korvaajat ovatkaan.. ::)
No, entäs Merituuli, Replot 2 ja Nagu 2, jotka edelleenkin taitavat myös kalustoon kuulua?
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: wanvil - 20.02.2009, 23:52:55
ainakin Mergus ja Sterna alkavat olla uransa ehtoopuolella -riippumatta siitä, mitä ja millaisia niiden tulevat korvaajat ovatkaan.. ::)

Sterna on rakennettu ´92 ja on Destian kaluston uudemmasta päästä. Taitaapa olla isoinkin vielä. Destialla on edelleen liikenteessä useita huomattavasti vanhempia lauttoja (esim. nimenomaan noita ylemmässä viestissä mainittuja 1960-luvulla rakennettuja), jotka nekin käsittääkseni toimivat moitteettomasti. Lisäksi 2006 hankittu Odil on peräisin vuodelta 1970. Mitenkäs nykyaikainen Sterna-lautta sitten olisi uransa lopussa?
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikael Fors - 21.02.2009, 00:53:32
Näin on uusimmasta päästä on Sterna. Meriluoto 1996, Falco 1993, Sterna 1992, siinä uusimmat kaikki muut on vanhempia. Lisäksi Sterna on varustamon suurin alus.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Timo Selkälä - 21.02.2009, 10:14:00
Hyvä, sitten voimmekin tehdä johtopäätöksen että vuosimallin 1992 Volkswagen Golf on nykyaikainen... Noiden ongelmahan on lähinnä se että liikennemäärät ovat kasvaneet, samalla kuin autojen koko on kasvanut, pisteeseen jolloin ne alkavat Mikko-Oskarin ehdottaman mukaan olemaan nykyisten reittiensä puolesta uransa ehtoopäässä, eli suuremmalla kapasiteetilla olevaa kalustoa kaivataan. Kyytiin saadaan monta 1992 Golfia, mutta kun tänään ihmiset ostavat jo luokkaa isompaa autoa - mitkä nekin ovat kasvaneet varsinkin leveyttä. Samalla jo nuo vuosiluvut kertonevat aika hyvin että kohta puolin ei enää selvitykset riitä, vaan pitäisikin tehdä jotain. No, on tähän pisteeseen sentään vielä muutama vuosi. Olisi kyllä käytännöllistä käyttää alkavaa lamaa uusien lauttojen hankkimiseen.
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 21.02.2009, 14:36:00
Mainitut alukset ovat paitsi uusimmille autoille liian pienikapasiteettisiä, myös linjojensa ykköslauttoja, joiden kulutus on suhteellisesti kovempi, kuin muilla saman reittialueen aluksilla. Mainitut aluksetkaan eivät ole enää priimoja, muiden alusten kohdalla vanha vertaus, miten rampa taluttaa sokeaa, alkaa jo sekin onnahdella. Mutta siteeratakseni itseäni kesän 2007 fillaroinneista:
Pitää kyllä sanoa, että Destian Lauttavarustamon vapaasti ohjailtavan kaluston tilanne ei ole kovin häävi. Parhaiten pullat Saaristotien osalta ovat uunissa Paraisten ja Nauvon välillä, jossa Odil ilmiselvästi isoine autokansineen on aika paljonkin Replot 2:a tehokkaampi ruuhkan purkaja. Muuhunhan sitä ei liene tarkoitettukaan -itse päädyin tuoreimmalla ylitykselläni Falcon kyytiin, mikä oli sekin suoranaista vaihtelua "normaalikäytäntöön"... Odil makasi Lillmälön oikeanpuoleisessa kaijassa.
Nauvon ja Korppoon välisessä salmessa ruuhkia puretaan ajamalla Prostvik 1:n ja Nagu 2:n voimin päiväsaikaan suunnilleen jatkuvaa ylitystä -näin P1 pysyy suunnilleen siinä aikataulussa, joka esim.Liikkujat-sivustolla on ilmoitettu. N2 ei tarjoa mitään asiakaspalveluita (kokolattiamattoja siinä tuskin koskaan on ollutkaan, mutta nyt on matkustajille tarkoitettu vessakin poistettu käytöstä) eikä sen vauhtikaan päätä huimaa. Vanha lautta lienee viimeisessä palvelutehtävässään.

Muutaman vuoden takainen tilanne vallitsee kaukaisimmassa lauttapaikassa (sillä erotuksella, että Merituuli ja Replot 2 jakavat nyt punaisten pallojen sekä ylimääräiset vuorot taannoista tasaisemmin):Ongelma on sikäli konkreettinen, että tuulen ei tarvitse olla kovinkaan paljon yli 10 m/s, kun troikasta vain Mergus pysyy aikataulussaan. Vallitsipa maanantaina Galtbyssä Gudingenin lähtiessä reippaasti myöhässä 17.15-vuorollaan kohti Ahvenanmaata jopa sellainen tilanne, että kaikki kolme "destiaalia" olivat samaan aikaan Galtbyn tuntumassa, Merituuli aikataulustaan kymmenisen minuuttia ja Replot 2 noin vartin myöhässä. Näinhän nyt ei tosiaankaan pitäisi olla... ::)
Mergus ja Sterna, uskoakseni myös Merisilta, Meriluoto ja Falco, ovat vielä pitkään ihan käypiä reittialueidensa kakkosaluksiksi, mutta linjojen ensisijaisen lautan, joka on periaatteessa aina ajossa tai ainakin lähtövalmiudessa, tulisi olla uudempi ja ajanmukaisempi. Vanhemmat alukset ovat ohittaneet parhaan käyttöpäivänsä ajat sitten -kuten kaikki me, jotka niillä joskus olemme matkanneet ihan hyvin tiedämmekin- enkä niihin suoraan sanottuna edellisessä viestissäni viitannutkaan... 8)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Janne Koskinen - 22.02.2009, 01:42:43
http://www.smu.fi/viestinta/nettijutut/parainen-nauvo-liikenne_kasitt/

Tunnelihanke kuopattaneen tällä erää huomenna (Nauvo-Parainen väli).
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 02.02.2010, 09:48:27
Lossiliikenne on vaikeuksissa Pohjois-Karjalassa.

Lisää:ISKELMÄ REX

http://www.radiorex.fi/pages/paikallisuutiset?newsid=24666&PHPSESSID=425d34305fd208cc3b7d9ded443fc71f
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 14.02.2010, 20:28:02
Moottorivika pysäytti taas maantielautta Nagu 2:n Korppoossa
14.2.2010 19:03 HELSINGIN SANOMAT

TURKU. Turun saaristossa Korppoosta Norrskataan liikennöivä maantielautta Nagu 2:n moottori hajosi sunnuntaina.

Lauttaliikenne Galtbystä Norrskataan pysähtyi päivällä ja vuorot Korppoosta Norrskataan kello 14.45 ja 15.30 Norrskatasta Korppooseen jäivät ajamatta.

Lauttaliikennettä hoitavan FinnFerries varustamon liikennepäällikkö Timo Mäkelä sanoo, että liikennöinti jouduttiin pysäyttämään, kun lautan toisessa koneessa havaittiin tiivistevuoto.

Moottori saatiin iltapäivällä kuntoon ja lautta pääsi sen jälkeen taas liikenteeseen. Lautassa on vain kaksi konetta eikä koneen vaatimaa huoltoa pysytty sen takia hoitamaan ajonaikana.

Muissa suuremmissa lautoissa on kolme tai neljä konetta, jolloin yhden pysähtyminen ei niissä haittaa ajoa, vaan moottoriremontti voidaan tehdä ajon aikana. Yhdestä koneesta tehot eivät tehot riitä paksuissa jäissä ajamiseen.

Edellisen kerran Nagu 2 hajosi kaksi viikkoa, jolloin se vaihdettiin jäähdytysongelmien takia Replot 2:een, joka puolestaan sekin hajosi, kun koneen ja kytkimen välinen akseli meni poikki.

Nagu 2 on rakennettu jo vuonna 1960 eli se on 50 vuotta vanha. Jäissä ajo rasittaa etenkin vanhoja lauttoja, joiden tehot ovat liian heikkoja vaikeisiin jääolosuhteisiin..


HS (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Moottorivika+pys%C3%A4ytti+taas+maantielautta+Nagu+2n+Korppoossa/1135252899164)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Lassi Liikanen - 14.02.2010, 22:15:29
Aika ironista, että juuri tänään jämähti ja nimenomaan Nagu 2. Aamun Hesarissa kun oli iso uutinen, joka kosketti myös kyseistä lauttaa ja sen ongelmia jäissä kulkemisessa.. ;)

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/J%C3%A4%C3%A4t+panevat+maantielautat+lujille+Turun+saaristossa/1135252872395
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 15.02.2010, 16:28:35
Galtbyn vesille tarvittaisiin uutta tonnistoa. Toivottavasti varustamo nyt uuden nimensä innostamana sellaista myös hankkii, tuo R2:n ja N2:n "toiminta" kun alkaa yhä enenevässä määrin muistuttaa vanhaa sanontaa rammasta, joka taluttaa sokeaa... ::)

EDIT. Yhtiön aputoiminimi Finferries kirjoitetaan yhdellä N-kirjaimella, ei kahdella, kuten ketjun otsikossa nyt lukee...
Kiitokset tarkkaavaisuudesta, sama pää kesät talvet... 8)
Otsikko: Vs: Destian Lauttavarustamosta
Kirjoitti: Olli Tuominen - 15.02.2010, 16:29:41
Foorumilla on nähtävästi jäänyt vaille huomiota, että vuoden alusta Destian lauttaliikenne siirtyi uudelle Suomen Lauttaliikenne Oy:lle, jonka omistaa Suomen valtio. Yhtiöllä on aputoiminimenä täällä muutamaan otteeseen näkynyt Finferries, ja ohjautuupa nettiosoite www.finferries.fi Destian lauttapalveluiden sivulle.

Tässä vielä Destian tiedote asiasta.

Destian lauttaliikennettä jatkaa Suomen Lauttaliikenne Oy

Valtioneuvoston yleisistunnossa 15.10.2009 päätettiin irrottaa Destian lauttaliikenne omaksi yrityksekseen.
Uusi erillinen yhtiö, jonka nimi on Suomen Lauttaliikenne Oy, ruotsiksi Finlands Färjetrafik Ab, aloitti toimintansa vuodenvaihteessa.

Uuden yrityksen osakkeet omistaa edelleen suoraan ja kokonaisuudessaan Suomen valtio. Yhtiön kotipaikka on Turku. Sen toimitusjohtajana toimii Mats Rosin, joka on aiemmin työskennellyt Finavian kaupallisena johtajana, Silja-konsernin johtoryhmän jäsenenä ja SeaWind Linen toimitusjohtajana.

Oman yrityksen muodostamisen syynä on valtio-omistajan halu kehittää ja tehostaa lauttaliikennetoimintaa. Tällä hetkellä Suomen Lauttaliikenne Oy liikennöi 40 eri lauttapaikalla ympäri Suomea, saaristosta Sisä-Suomeen. Lauttojen kyydissä kulkee vuosittain noin 5 miljoonaa ajoneuvoa ja 10 miljoonaa matkustajaa.

Suomen Lauttaliikenne Oy, joka tulee käyttämään viestinnässään myös lyhyempää aputoiminimeään Finferries, jatkaa 1.1.2010 alkaen viittä lauttaliikenteen hoitosopimuskokonaisuutta, jotka Destia voitti vuonna 2009 Tiehallinnon kilpailutuksessa. Sopimukset lauttaliikenteen hoidosta ovat kolmen, viiden ja kymmenen vuoden mittaisia, ja pitävät sisällään uusien lauttojen hankintoja ja nykyisten peruskorjauksia. Sopimusten yhteisarvo on 147 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomen Lauttaliikenteellä on myös voimassa oleva, aiemmin solmittu sopimus Turun saaristotien lauttapaikkojen hoitamisesta, joka jatkuu ennallaan.


EDIT. Yhtiön aputoiminimi Finferries kirjoitetaan yhdellä N-kirjaimella, ei kahdella, kuten ketjun otsikossa nyt lukee...
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 22.02.2010, 21:33:42
Tässä FinFerries-uudistuksessa jäi ainakin minulle epäselväksi, onko se kilpailutuksissa edelleen vain yksi tarjouksentekijöistä vai onko se kalustofirma, jonka velvollisuus on tarjota aluksiaan operoitavaksi parhaan tarjouksen tekijälle?
Mikäli jälkimmäinen vaihtoehto on oikea, voisi Saaristotien lauttakantaan ilmaantua uudisrakennuksia parhaassa tapauksessa jo kesäksi 2011. Mikäli FinFerrieskin joutuu kilpailutuskurjimuksessa taistelemaan olemassaolonsa puolesta, on moinen toive turha...
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Koskinen - 25.02.2010, 09:03:09
Tässä FinFerries-uudistuksessa jäi ainakin minulle epäselväksi, onko se kilpailutuksissa edelleen vain yksi tarjouksentekijöistä vai onko se kalustofirma, jonka velvollisuus on tarjota aluksiaan operoitavaksi parhaan tarjouksen tekijälle?
Mikäli jälkimmäinen vaihtoehto on oikea, voisi Saaristotien lauttakantaan ilmaantua uudisrakennuksia parhaassa tapauksessa jo kesäksi 2011. Mikäli FinFerrieskin joutuu kilpailutuskurjimuksessa taistelemaan olemassaolonsa puolesta, on moinen toive turha...

Kaikki riippu kilpailutuksesta ja sopimusten pituudesta:

"Eivor får hjälp av bogserbåt
Bogserare kompletterar Eivor på Utörutten. Suomen Saaristolaivat erbjuder Kökar.

Bogserbåten Kalkke från Vasa inleder trafik på Utörutten i dag.
   Fartyget har plats för tolv passagerare och är i första hand tänkt för de fast bosatta längs rutten. Fredagar och söndagar sköts trafiken av Eivor.
   –  Vi kör upp rännan med Kalkke och bryter is vid vändplatserna. På det här sättet försäkrar vi oss om att trafiken fungerar, säger skeppare Stefan Jensén.
   Han tror att Kalkke kan hålla tidtabellen. Men isläget varierar från dag till dag. I bland måste förbindelsebåten vänta på mötande fartyg i rännan och resan kan dra ut på tiden.
   – Man får agera enligt situationen. Det är ett ständigt pusslande.
   
   Samtidigt frågar sig den förra trafikidkaren Suomen Saaristolaivat varför inte NTM-centralen anlitar Kökar.
   Enligt Eero Laaksonen vid SSL är fartyget av isklass A1 och skulle klara sig bra i rådande isförhållanden.
   – Vi är tankade och i full beredskap att börja köra. Jag förstår inte var skon klämmer,säger Laaksonen.
   Upphandlingschef Kari Höglund vid NTM-centralen säger att de inte kan bryta kontraktet med den nuvarande trafikanten på Utörutten.
   –  Det är en fråga mellan rederierna om man vill ta in en ersättande farkost.
   SSL och rederi Rosita som äger Eivor förde förhandlingar i december men kunde inte komma överens om trafikarrangemangen."

(ÅU)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Koskinen - 07.05.2010, 04:41:02
Finferries tilaa kolme lossia APX:ltä:

http://www.ts.fi/online/kotimaa/129649.html

No, alku se on tämäkin kaluston uusimiselle.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 07.05.2010, 07:31:01
Finferries tilaa kolme lossia APX:ltä:

http://www.ts.fi/online/kotimaa/129649.html

No, alku se on tämäkin kaluston uusimiselle.
Ja on kyllä jo aikakin. Vanhin nykyinen lossikalusto taitaa olla rakennettu 1960-luvun lopulla ja lautta-aluksista jotkin lienevät vielä tätäkin vanhempia.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 29.01.2011, 12:43:09
Eilisen Turun Sanomien mukaan Finferries on voittanut tarjouskilpailun Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa Nauvon ja Korppoon, Paraisten ja Nauvon & Korppoon ja Houtskarin välisestä liikenteestä vuosiksi 2013-22 ja liikenteeseen ollaan tilaamassa uusi lautta. Aluksen mitoista ei ollut juttua, mutta tarjouspyynnöt ovat jo telakoilla, tilauksesta päätetään maaliskuussa ja liikenteessä sen pitäisi olla 2013. Lautta tulee Korppoon ja Houtskarin liikenteeseen ja erityishuomiota kiinnitetään toimintavarmuuteen ja toimintaan vaikeissa jääoloissa.

Mainittakoon myös, että Ugin työvene on saanut 13-14 MEUR arvoisen kahden lossin tilauksen Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Lautat toimitetaan 2012 ja toinen niistä tulee Iniön Skagenin ja toinen Puumalan Kietävälän lauttapaikoille. Mitat 47,4 x 17,15 x 1,5 m. Havainnekuvan mukaan väritys olisi totutusta poiketen sinivalkoinen. (TS 22.1.)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 01.02.2011, 16:53:33
Uuden lautan tilaaminen on monessakin mielessä pakkotilanne; Mergus ei täyttäisi kilpailutuksen ehtoja. Sen lisäksi, että se(kin) on loppuunajettu vanha romu, reittialueen muista aluksista puhumattakaan.
Tosin kenelläkään muullakaan ei olisi ollut tarjolla kilpailutuksen voittamisen eli liikennöinnin oletusehdot täyttävää alusta...

Ihmeen kauan tässä menikin, Mergus, jota jo alunpernkin kutsuttiin lempinimellä Vargus (Susi), on aina ollut heikohko ratkaisu linjalleen. Se kulkee jäissä, jos kulkee ja jättää aina kesäisin jonkin osan mökkimatkalaisista rannalle.
Mutta koko kilpailutuskuviossa jaksaa kuitenkin eniten ihmetyttää se, miksikaikki tämä vaiva on nähtävä. Kun kuitenkaan kukaan yksityinen ei jaksa kiinnostua noin marginaalisella alueella mutta suhteellisen kovalla volyymilla hoidettavasta liikenteestä.  ::)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 01.02.2011, 19:55:09
Mergus ei täyttäisi kilpailutuksen ehtoja. Sen lisäksi, että se(kin) on loppuunajettu vanha romu, reittialueen muista aluksista puhumattakaan.
Ja kuitenkin Mergus taitaa edustaa laivaston parhaimmistoa, onhan se kai uusin alus Falcon ja Sternan jälkeen. Tosin olihan tuo jo uudenkarheanakin aikamoinen murheenkryyni pahoine "lastentauteineen",(tulivat 80-luvulla inttiaikana meikäläiselle melko tutuiksi nämä saaristotien lautat...) pahimmillaan aluksen murheet olivatkin silloin uutena, nyttemmin on tietääkseni toiminut huomattavasti luotettavammin.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 17.02.2011, 18:15:31
Uudenkaupungin Työvene Oy rakentaa kaksi isoa lossilauttaa Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ympäristökeskuksen (ELY) tilauksesta.

Toinen suurista lautoista sijoitetaan Järvi-Suomeen Kietävälän lossipaikalle Puumalaan ja toinen Iniön Skagenin reitille Varsinais-Suomeen.Lisää:Itä-Savo

http://www.ita-savo.fi/Uutiset/10991443.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 23.02.2011, 13:34:46
Kysymyksessä siis samat alukset, joiden tilauksesta Juhani Mehto kirjoitti 29.1. tässä samassa keskustelulangassa. Havainnekuvan mukainen väritys tosiaan vähintäänkin "piristävällä tavalla toisenlainen"... 8)

Skagen on sikäli ongelmallinen paikka, että aina Auroran saavuttua siihen paukahtaa suunnilleen koko poka, poislukien vain ne, jotka jäävät Jumoon tai jatkavat Kannvikista Jurmo II:lla. Muina aikoinahan ylimenijöitä on pari-kolme ajoneuvoa tunnissa, mutta nuo "ruuhkat" ovat nykyiselle pikkulossille kovin hektisiä.
Saimaan vesistössä vilkkaimmiksi mieltyvät lauttapaikat lienevät juurikin Imatralta Sulkavalle ajettaessa matkan varrelle sattuvat Kietävälänvirta ja Vekaransalmi. Viimemainitussa taitaakin nyt olla viimeisintä huutoa oleva lautta-alus, joten uutuuden sijoittaminen Kietävälänvirtaan Sulkavan soutajia väistelemään on varmaan perusteltua.

Saaristomerellä saadaan uudisalusten lisäksi kiertoon kevään korvalla Kemiönsaaren Lövöstä vapautuva lautta-alus. Ongelmallisilla Saaristotien pitkillä reiteillä siitä ei kuitenkaan ole apua.

Ja kuitenkin Mergus taitaa edustaa laivaston parhaimmistoa, onhan se kai uusin alus Falcon ja Sternan jälkeen.

Mergus on uusin näistä isoista kyllä juurikin tässä järjestyksessä, mutta jos ruvetaan katselemaan lauttojen taakseen jättämiä maileja, ovat erot viime vuosikymmenten ajalta aika huimia.
Ennen vuotta -83 Paraisten ja Nauvon sekä ennen vuotta -84 Korppoon ja Houtskärin välillä oli kummallakin reitillä pääsääntöisesti 2-3 lauttaa joukosta Nagu, Nagu 2, Korpo, Houtskär, Replot 2 ja Meritie-Havsvägen. Viimemainittu on nykyinen Antonia, Korpo nykyään ruotsalainen Lagnö ja Houtskär päätynyt ties mihin proomukäyttöön. Pitkään Geolana tunnettu Nagu poistui Saaristotien lautta-armaadasta vähän ennen Merguksen valmistumista, muistaakseni samaan aikaan, kun ensimmäinen linja siirrettiin nykyiseen paikkaansa ja Prostvik-lautta aloitti siinä uutena, kaverinaan Prostvik 2 eli entinen Kaitainen 1.
Isot lautat kiersivät sekä vanhojen laiturien välisellä Lillmälö-Prostvik että Galtby-Olofsnäs-Kittuis-linjoilla melko tasaisesti. Merguksesta tuli ulkosaaristolinjalle ensimmäinen selkeä ykköslautta ja muut jäivät parallereiksi. Väittäisin, että Merguksen tähän asti tahkoama mailimäärä on jopa samaa luokkaa, kuin muiden lauttojen mailimäärät vuoden -84 jälkeen yhteensä. Ja sellainen ei voi olla näkymättä yleiskunnossa.
Tähän olisi oikeasti kiva saada jostain faktuaalinen vahvistus tai kumous.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 27.02.2011, 20:14:15
Ennen vuotta -84 Korppoon ja Houtskärin välillä oli pääsääntöisesti 2-3 lauttaa joukosta Nagu, Nagu 2, Korpo, Houtskär, Replot 2 ja Meritie-Havsvägen. Viimemainittu on nykyinen Antonia, Korpo nykyään ruotsalainen Lagnö ja Houtskär päätynyt ties mihin proomukäyttöön. Pitkään Geolana tunnettu Nagu poistui Saaristotien lautta-armaadasta vähän ennen Merguksen valmistumista, muistaakseni samaan aikaan, kun ensimmäinen linja siirrettiin nykyiseen paikkaansa ja Prostvik-lautta aloitti siinä uutena.
Tuossahan tulivatkin jo melkein kaikki nuo vanhat saaristotien lautat mainittua, mutta ainakin pari taisi jäädä puuttumaan. Eikä meikäläiselläkään ole kyllä tietoa Prostvik2 ja Retais-lauttojen myöhemmistä vaiheista, olisiko muuten kellään? Eikö muuten noita Meritie-nimisiä ollut kaksin kappalein, Meritie1 ja 2?  Myös nuo "muinaiset" Vikom 1 ja 2 lossit (Nauvon ja Pikku-Nauvon välillä), jotka korvattiin sillalla jo aikoja sitten ovat jääneet mieleeni erikoisella "sivusta vetävällä" kuljetussysteemillään.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ville Walden - 01.03.2011, 11:05:48
Jompikumpi Vikomeista on STX:llä Pernossa työlauttana.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 01.03.2011, 15:17:48
Meritie-Havsvägen oli ensimmäinen kolmen lautan sarjasta, jonka toiset yksilöt olivat Merilintu-Havsfågeln ja Merituuli. Kaikki ovat ainakin jossain vaiheessa ennen Merisillan valmistumista olleet myös Oulunsalon ja Hailuodon välillä ja Merituuli siirtyi Saaristomerelle muistaakseni vasta -90-luvulle tultaessa. Merilintu, jonka nimestä jossain vaiheessa pohjoisessa pudotettiin ruotisnkielinen osa pois, tunnetaan nykyään Ornö Kuririna
http://www.faktaomfartyg.se/orno_kurir_1969_b_4.htm
Micken tiedot näiden alusten kulkemisista eivät ole aivan eksakteja, mutta oikean suuntaisia kyllä.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 02.03.2011, 12:26:30
Finferries tilaa kolme lossia APX:ltä:

http://www.ts.fi/online/kotimaa/129649.html

No, alku se on tämäkin kaluston uusimiselle.
Näiden 'uusiolossien' (rungoissa on käytetty osia vanhoista losseista) toimipaikat on nyt päätetty: ensimmäinen luovutetaan toukokuun alussa Houtskarin Kivimoon, toinen heinäkuun lopussa Savonlinnaan ja viimeinen lokakuun puolivälissä Houtskarin Mossalaan. Näin kertoi päivän Turun Sanomat.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 13.03.2011, 12:31:01
Eilisen Turun Sanomien mukaan Finferries on voittanut tarjouskilpailun Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa Nauvon ja Korppoon, Paraisten ja Nauvon & Korppoon ja Houtskarin välisestä liikenteestä vuosiksi 2013-22 ja liikenteeseen ollaan tilaamassa uusi lautta. Aluksen mitoista ei ollut juttua, mutta tarjouspyynnöt ovat jo telakoilla, tilauksesta päätetään maaliskuussa ja liikenteessä sen pitäisi olla 2013. Lautta tulee Korppoon ja Houtskarin liikenteeseen ja erityishuomiota kiinnitetään toimintavarmuuteen ja toimintaan vaikeissa jääoloissa.
Korppoo-Houtskari-lautan tilaaminen lienee jo hyvinkin lähellä, sillä FinFerries on etsinyt konepäällikköä lautalle jo parinakin päivänä Turun Sanomissa. Työpaikkailmoituksen mukaan tosin lautan pitäisi aloittaa liikenne jo ensi vuonna.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ville Walden - 13.03.2011, 13:41:03
Ehkäpä siihen löytyy Ruotsista joku hyvä lautta!!! Olisko Odililla sisaralusta....  ;D ::) :'(
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mika Peltonen - 13.03.2011, 16:00:54
MOL:in sivuilta saksittu

Konepäällikkö, Suomen Lauttaliikenne Oy, Turku
Valtion omistama Suomen Lauttaliikenne Oy, lyhyemmin Finferries, hoitaa lauttaliikenteen Suomessa yhteensä 39 lauttapaikalla. Lauttojen kyydissä kulkee vuosittain noin 5 miljoonaa ajoneuvoa ja 10 miljoonaa matkustajaa. Yrityksen palveluksessa on keskimäärin 275 henkeä. Pääkonttori on Turussa, ja Järvi-Suomen lossien kulkua valvotaan Sulkavan toimistosta.

Haemme

KONEPÄÄLLIKKÖÄ

Finferries on rakennuttamassa lauttaa, joka alkaa liikennöidä Turun saaristossa Korppoon ja Houtskarin välillä vuoden 2012 aikana. Uutena konepäällikkönämme osallistut uuden maantielautan suunnitteluun ja telakkaaikaiseen rakennusvalvontaan. Aluksen aloitettua liikenteensä Turun saaristossa toimit konepäällikkönä ko. aluksessa ja myös muissa Finferriesin maantielautoissa.

Rakennusvalvontatyö edellyttää sinulta rungon rakentamiseen, koneistoihin ja aluksen varusteluun liittyvää teknistä osaamista sekä aikaisempaa työkokemusta vähintään konemestarin toimesta aluksilla. Sinulla tulee olla ylikonemestarin pätevyys ja voimassa oleva merimiehen lääkärintodistus. Työssäsi tulet tarvitsemaan suomen ja ruotsin kieltä. Menestyminen rakennusvalvonnassa vaatii myös englannin kielen taitoa.

Palkkaus määräytyy työehtosopimuksen mukaisesti. Tarjoamme sinulle mielenkiintoisia, monipuolisia ja haastavia työtehtäviä kehittyvässä työympäristössä.

Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 08.04.2011, 10:33:05
Finferries tilaa uuden Korppoon-lautan STX:n Rauman-telakalta.

Suomen Lauttaliikenne tilaa STX Finlandin Rauman telakalta uuden maantielautan Korppoon
ja Houtskarin väliseen liikenteeseen.

Tilauksen arvoa ei kerrota. STX Finlandin mukaan se tuo Rauman telakalle ja sen toimittajaverkostolle
töitä yhteensä noin sadan henkilötyövuoden verran.

Uuden sukupolven teknologialla rakennettava alus toimitetaan tilaajalle vuoden 2012 lopulla. Se aloittaa
liikennöinnin vuoden 2013 alussa. Lauttaan mahtuu noin 250 matkustajaa, kolme täysperävaunullista
rekkaa ja 39 henkilöautoa. (Turun Sanomat - STT 8.4 2011 10:26:27)


FinFerriesin tiedote (http://www.finferries.fi/fi/ajankohtaista/suomen-lauttaliikenteelle-uudisrakennus-stxn-rauman-telakalta..html)

Hyvä että tilataan Suomesta, mutta harmi, että STX on alkanut jo kisata Ugin työveneen kanssa tilauksista - etenkin kun Työvene on pärjännyt käsittääkseni hyvin omalla sektorillaan.

EDIT: kuva löytyy mm. Tekniikka & Talous -lehden sivuilta (http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article607842.ece?s=bu_talouselama) - tästä tulee sitten tutusti keltainen, vaikka äskettäin tilatut lossit ovatkin tulossa sinivalkoisiksi.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 10.04.2011, 11:36:36
Turun Sanomien jutun mukaan kisassa oli loppuun asti mm. puolalainen telakka, mutta Rauma voitti hinnan ja laadun takia - Suomenlinna II:n alkuvaikeudet tuntien ei varmasti ollut huono asia, että tilaus tuli Suomeen... TS:n lehtiversiossa oli myös juttua, että FinFerries tilaa hyvin mahdollisesti vielä lisää tämän vuoden aikana. Raumaa taas perusteltiin telakkana, koska "Turkuun tavoitellaan ennen kaikkea risteilijätilausta ja onhan se lautta pieni sinne montun pohjalle" - eli jotain tapahtumassa?

Turun Sanomat (http://www.ts.fi/online/talous/211446.html)

Nettiuutisten kommentoinnissa on myös puhetta siitä, onko tilaussumman salaaminen laillista vai ei, kun kyseessä on valtion omistama yritys.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 19.04.2011, 02:08:57
Eilisen Turun Sanomien mukaan ensimmäinen APX:n uusiolossi aloittaa liikenteen Kivimossa vapun jälkeen ja seuraava piakkoin sen jälkeen Mossalassa.

Juttu kuvagallerian kera: Turun Sanomat (http://www.ts.fi/teemat/liikenne/214199.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 27.05.2011, 14:57:17
Eipä sitten tullut ehdittyä jäähyväisristeilylle #199:llä -joka kyllä luultavasti sijoitetaan jollekin toiselle välille jo lähitulevaisuudessa...
http://www.ts.fi/online/kotimaa/225363.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 27.05.2011, 20:57:14
#199 viedään kuulema aluksi turkuun telakalle jonka jälkeen lähtee ensin skåldön lossipaikalle tammisaareen ja sitten uudelle paikalleen porvoon saaristoon pellinkiin. Onko kenelläkään palstalaisella tietoa teijossa rakennettavista uusista losseista? Entä houtskarin uuden lossin rakentamisen edistymisestä?
Otsikko: Finferries
Kirjoitti: Janne Malmberg - 04.07.2011, 18:03:40
Mökkirannalta tiirailtuna näyttäis finferrisin teijon telakalla rakennettavalla lossilla olevan isoja ongelmia valmistumisen kanssa. Näkyi olleen pari kertaa jonkinmoisella koeajolla mutta palas nopeasti takas telakan rantaan. Telakkamiehet sanoivat syynä olevan ainaskin potkuriongelmat ja värinät ja tutinat, vanhasta korjaamalla kun ei kuulemma uutta saa tekemälläkään.Lossin valmistuminen kuulema venähtää ehkä syksyyn asti elikkä aika paljon myöhässä alkuperäsestä. Toinen valmistuva lossi on varmaan sekin yhtä paljon myöhässä.
Tietäiskö joku enemmän houtskarin mergus lossin tapauksesta 1.7. perjantai-illalta. Ahvenanmaan kaverit kertovat merguksen rantautumisen galtyssä menneen silloin pieleen ja lossi olis saanut potkurivaurioita samalla. Ainakin galtbyssä oli ollut aikamoinen kuhina ja sukeltaja käyny tutkimassa vahinkoja. Finferrisillä tuntuu tapahtuvan aika usein jotakin vahinkoja mikäli alan ihmisiä on uskominen. Hevosmiesten tietotoimisto tietää kertoa että finferrisillä on ongelmia miehistöjen ja merimiesliittojen kanssa. Olisko tällä vaikutusta  ;D
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 31.08.2011, 12:36:32

Finferriesin 60-tonninen lossi on lähtenyt Salon telakalta kohti Saimaata. Savonlinnan eteläpuolelle kotiutuvaa lossia vetää perässään Kuha-niminen hinaaja. Lossi korvaa vanhan lossin Koivukannassa, Pihlajavedellä.
 

Lossin matkaan on varattu aikaa noin viikko. Hyvässä säässä alukset kulkevat kahdeksan solmun vauhtia. Reitti kulkee Suomen rannikkoa pitkin Viipuriin ja Saimaan kanavalle.


Lisää:YLE/Etelä-Karjala

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2011/08/koivukannan_uusi_lossi_nousee_saimaalle_kanavan_kautta_2832721.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 31.08.2011, 19:32:11
Mitenkä mahtaa olla tuon 60 tonnin kantavuuden kanssa olla? Ainaskin tänään kivimon lossin vihkiäisiäpäivänä näkyi lossin lastimerkki olevan veden alla vaikkei kyydissä näkynyt olevan kuin kuorma-auto ilman släpiä ja muutama henkilöauto. Taikka sitten ovat kovasti painavaa mallia nämä saariston autot. Lossikuskit valittelivat lossin ohjattavuutta, on kuulema liian pienet potkurit ja mitenkäs käy kun tulee syksy ja kovat tuulet? Muuten oli kyllä ihan hienon näkönen tämä kivimon uusi peruskorjattu lossi ja juhlakansaa oli paljon paikalla ja puheita pidettiin.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 02.09.2011, 17:19:51
Päivän Turun Sanomat kertoo Kivimon uudesta lossista ja samalla mainitaan, että uusi Houtskarin-lautta todellakin korvaa Merguksen. Vain paperiversiossa.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Hömppi - 03.09.2011, 16:09:39

Finferriesin 60-tonninen lossi on lähtenyt Salon telakalta kohti Saimaata. Savonlinnan eteläpuolelle kotiutuvaa lossia vetää perässään Kuha-niminen hinaaja. Lossi korvaa vanhan lossin Koivukannassa, Pihlajavedellä.
 

Lossin matkaan on varattu aikaa noin viikko. Hyvässä säässä alukset kulkevat kahdeksan solmun vauhtia. Reitti kulkee Suomen rannikkoa pitkin Viipuriin ja Saimaan kanavalle.


Lisää:YLE/Etelä-Karjala

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2011/08/koivukannan_uusi_lossi_nousee_saimaalle_kanavan_kautta_2832721.html

Tässä olisi muutama kuva uudesta Koivukannan lossista. Kieltämättä lossi Saimaan kanavassa on hieman erikoinen näky.

Kuvattu tänään iltapäivällä Mälkiän sulun yläpuolella.

(http://i130.photobucket.com/albums/p267/woimatar/2011/IMG_9161.jpg)

(http://i130.photobucket.com/albums/p267/woimatar/2011/IMG_9162.jpg)

(http://i130.photobucket.com/albums/p267/woimatar/2011/IMG_9169.jpg)


Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 08.09.2011, 10:37:58
Ylen Etelä-Savon uutisissa hauska uutinen Koivukannan uudesta "kierrätystavarasta" valmistuneesta lossista. Lossihan on samanlainen kierrätys-lossi kuin Kivimoon valmistunut. Kivimon lossin vihkiäisissä en kylläkään nähnyt enkä kuullut laivaston soittokuntaa mutta ovatkin ehkä varattu Koivukannan avajaisiin. Taitaa käydä niin että lossiväylän ylitys kestääkin kaksi tuntia talvella jäiden tultua entisen tunnin sijasta, ainakin mitä on uskominen huhuja lossin potkureista. Olisi mukava kuulla Koivukannan lossikuskien mielipiteitä lossin ajettavuudesta, Kivimossa ainakin todenneet lossin potkurit täysin epäonnistuneiksi.

http://yle.fi/alueet/etela-savo/2011/09/koivukannan_uusi_lossi_kohta_kayttoon_2847186.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 20.09.2011, 13:09:01
Kivimon lossi pysähtyi
Turun Sanomat 19.9.2011 18:46:51

Länsi-Turunmaalla Houtskarin ja Kivimon välinen lossiyhteys on poikki. Liikennöinti katkaistiin maanantaina noin kello 18.

Liikenneviraston mukaan lossissa on tekninen vika. Yhteys saataneen kuntoon vielä illan aikana.

Paikallisten asukkaiden mukaan syynä kuitenkin oli polttoaineen loppuminen ???
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 03.12.2011, 15:12:55
FinFerries on tilannut kolme kierrätyslossia lisää Teijosta. Ensimmäinen luovutetaan lokakuussa ja loput siitä kuukauden välein.

APX-Metalin tiedote (http://www.apx.fi/component/content/article/15--merkittaevae-lossitilaus-apx-metallille-)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 13.12.2011, 19:21:52
Houtskarin-lautan tuotannonaloitus tapahtui tänään STX:n Rauman telakalla.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 31.12.2011, 15:01:06
Mainittakoon myös, että Ugin työvene on saanut 13-14 MEUR arvoisen kahden lossin tilauksen Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Lautat toimitetaan 2012 ja toinen niistä tulee Iniön Skagenin ja toinen Puumalan Kietävälän lauttapaikoille. Mitat 47,4 x 17,15 x 1,5 m. Havainnekuvan mukaan väritys olisi totutusta poiketen sinivalkoinen. (TS 22.1.)
Ensimmäisen (?) lautan vesillelasku oli 22.12. klo 11.

Työveneen tiedote videon kera (http://www.tyovene.com/site/index.php/en/introduction/nb210203-hull-launched/)

EDIT: Kyseessä on ensimmäinen lautta. Toisen lautan rakennustyöt alkavat slipillä tammikuussa (Youtube-videon esittelytekstissä).
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 20.04.2012, 20:22:24
Houtskarin-lautan tuotannonaloitus tapahtui tänään STX:n Rauman telakalla.
Kölinlasku tapahtui tänään Raumalla.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 21.05.2012, 13:16:15
Houtskärin linjalla on jatkossa sitten tarjolla vielä epäsuhtaisempaa kyytiä kuin nykyään, sillä uudisaluksen linjapariksi on sopimuksessa merkitty 1-2 alusta kolmikosta Merituuli, Replot 2, Nagu 2. Rampa ei siis jatkossa sikäli enää taluta sokeaa kuin tähän asti, mutta eikö ympäri vuoden käytettävän kakkosaluksen kuitenkin pitäsi olla hieman ajantasaisempaa vuosikertaa kuin 1960-luvun laatutuotteet?
Jos itse saisin tämän asian päättää, vaihtaisin Merguksen ja Meriluodon paikkoja päittäin. Hailuodon kakkosalukseksi kun periaatteessa riittäisi vähän heikommassakin hapessa oleva kulkupeli ja suhteellisen uusi ja ilmeisen laadukas Meriluoto menee siellä hukkaan joutuessaan suuren osan vuodesta lojumaan tyhjänpanttina. Uuden aluksen ja Meriluodon muodostama kaksikko puolestaan selviytyisi normiliikenteestä Korppoon, Norrskatan ja Houtskärin reitillä varsin hyvin ja käyttöikänsä ajat sitten ylittänyt troikka voitaisiin päästää vanhuuden lepoon.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 29.06.2012, 00:35:24
Houtskarin-lautan vesillelasku oli eilisen Turun Sanomien mukaan Raumalla 16.6. ja aluksen nimestä järjestetään myös nimikilpailu.

Lisää kilpailusta Finferriesin sivuilta. (http://www.finferries.fi/fi/ajankohtaista/osallistu-nimikilpailuun.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 03.07.2012, 14:10:13
Onnistuin juhannusaatonaattona ohittamaan fillarilla Lillmälössä neljän ja puolen kilometrin autojonon, vaikka ei vielä ollut edes kovin myöhäinen iltapäivä. Rannassa sitten selvisi, mikä mätti -Odilissa oli joku tekninen häikkä, jota korjattiin ja Replot 2 oli vasta matkalla paikalle, kun sitä oli arveltu tarvittavan enemmän Houtskärin linjan ruuhkan purkajana.
Falcolla sitten minulle riitti selkääntaputtajia, jotka kilvan kehuivat ajoneuvovalintaani. Heidän kanssaan oli helppo olla samaa mieltä. 8)

Nauvon ja Korppoon välillä ei ollut kovin pahaa ruuhkaa, Prostvik ja Nagu 2 olivat purkaneet syntyvää jonoa jatkuvasti koko päivän.
Korppoon ja Houtskärin välistä ei voi sanoa samaa. Ensimmäisen lauttavälin jumittamisen takia siellä syntyi ruuhkaa illemmalla. Mergus ajoi suunnilleen aikataulunsa mukaan ja Merituuli veti muutaman ylimääräisen keikan -kävin illan ratoksi Houtskärissä kertaalleen kumpaisellakin. Viimeiset aikataulun mukaiset Norrskatan keikat peruttiin ja sinne pääsyä odottaneet kolme autoa pääsivät matkaan vasta Merguksen viimeisellä lähdöllä 0.15, joka ajettiin Norrskatan kautta. Ainakin yksi mökkiläisporukka oli joutunut tuota kyytiä odottamaan yli neljä tuntia.

Tiedän toki, ettei tällaisia sumppuja Saaristotielle synny kuin parina-kolmena päivänä vuodessa jos niinkään usein, mutta silti ikivanhan ja hajoamisalttiin kaluston pitäminen näissä passeissa on lievästi sanottuna arveluttavaa. FinFerries tarvitsisi todella uutta ja tehokasta tonnistoa, kenties joissakin kohden myös reittien uudelleen miettimistä. Ja työrauhan tähän kaikkeen eli vapautuksen kilpailuttamiskurjimukselta.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Rami Kristian Wirrankoski - 31.08.2012, 13:18:38
Houtskarin-lautta on nimikilpailun jälkeen päätetty nimetä Stellaksi. Alustahan rakennetaan paraikaa STX:n Rauman telakalla.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 20.10.2012, 15:54:31
Liperin ja Rääkkylän rajalla liikennöivä lossi vaihtuu uuteen. Uusi Arvinsalmen lossi lähtee marraskuussa Teijon telakalta Hangon, Helsingin ja Viipurin ohitse kohti Saimaata.
Uusi lossi aloittaa liikennöinnin Arvinsalmessa vielä tämän vuoden aikana. Nykyinen lossi on otettu käyttöön vuonna 1974 ja siihen mahtuu noin 14 henkilöautoa. Vanha Arvinsalmen lossi siirretään Mikkelin Kuparonvirran lauttapaikalle.


YLE/Pohjois-Karjala

http://yle.fi/uutiset/arvinsalmeen_tulee_uusi_lossi_-_vanha_lahtee_mikkeliin/6342177
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 21.10.2012, 07:23:03
Ei näitä uusia losseja kylläkään pitäisi uudisrakennuksiksi kutsua. Kaikki kolme teijon telakalta syksyn 2012 aikana luovutettavaa ns. uudisrakennusta on vanhoista losseista parsimalla kasattuja kierrätyspelejä.
Mahtavatkohan Finferriesin johtajat tällä kertaa antaa telakan tehdä työnsä rauhassa ja kunnolla jotta "uudisrakennuksiin" saataisiin kerralla oikeanlaiset potkurit.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 07.11.2012, 09:15:11
Ensimmäisen (?) lautan vesillelasku oli 22.12. klo 11.

Työveneen tiedote videon kera (http://www.tyovene.com/site/index.php/en/introduction/nb210203-hull-launched/)

EDIT: Kyseessä on ensimmäinen lautta. Toisen lautan rakennustyöt alkavat slipillä tammikuussa (Youtube-videon esittelytekstissä).

Nyt ollaan jo lähellä valmistumista, Vikare (http://www.marinetraffic.com/ais/fi/shipdetails.aspx?mmsi=230052810) näkyy jo AIS:ssa, ja kuvakin (http://photos.marinetraffic.com/ais/showphoto.aspx?photoid=981839&size=full) on jo olemassa, ja sinivalkoinen siitä todellakin tulee. Ihmetyttää vaan tuo, miksi lossi olisi AIS:ssa... Onkohan tuo sittenkin lautta-alus? Vai onko AIS vain koeajoja varten?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 15.11.2012, 14:27:56
Houtskarin-lautta on nimikilpailun jälkeen päätetty nimetä Stellaksi. Alustahan rakennetaan paraikaa STX:n Rauman telakalla.
Stella on Marinetrafficiin ilmestyneiden kuvien (http://www.marinetraffic.com/ais/fi/showallphotos.aspx?imo=9624691#top_photo) mukaan käynyt koeajolla jo lokakuun puolivälissä.
Otsikko: Sv: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Petri Lahti - 18.11.2012, 18:06:15
Stella on esittelyssä yleisölle Turussa Aurajoessa maanantaina 26.11.2012 klo 15-17, paikka Läntisen Rantakadun ja Crichtoninkadun risteyksessä. Luvassa glögiä ja piparia.

Ilmoitus oli lauantain Turun Sanomissa.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Rami Kristian Wirrankoski - 18.11.2012, 18:39:54
Ja Teijossa uusittu lautta Arvinsalmi pysähtyi Helsinkiin nyt viikonlopuksi matkalla Saimaalle...
Otsikko: Vs: Sv: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 18.11.2012, 18:49:08
Luvassa ... piparia.

Ilmoitus oli lauantain Turun Sanomissa.
Tuonnehan on sitten mitä ilmeisemmin kova jonotus.  ;D
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari Leskinen - 18.11.2012, 22:17:27
Ja Teijossa uusittu lautta Arvinsalmi pysähtyi Helsinkiin nyt viikonlopuksi matkalla Saimaalle...
Hinataanko sitä vai ajaako itse?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 19.11.2012, 06:39:43
Ei se varmaankaan  itse aja, eiköhän siellä liene muutama kaveri sitä ajamassa.  :thumb:
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Rami Kristian Wirrankoski - 19.11.2012, 11:20:31
Ei se varmaankaan  itse aja, eiköhän siellä liene muutama kaveri sitä ajamassa.  :thumb:
;D ;D ;D Lauttaa hinaavan hinaajan identiteetistä ei ole valitettavasti tietoa. Jokin, joka ei näy AIS:ssa....
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 19.11.2012, 15:41:45
Arvinsalmi saapui äsken stopille Kotkaan. Hinaavaa alusta ei tietenkään AIS:ssa näkynyt, kun liikkui omin konein.

Ei toistaiseksi kuitenkaan kuvia, huomasin hitusen myöhään...
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 19.11.2012, 18:04:54
Teijoltahan on kuulemma lähdössä vielä toinenkin kierrätystavaroista koottu "uusi" lossi saimaalle, kunhan tämä ensimmäinen on saatu perille. Ja täällä Raumalla näyttää olevan vilskettä Stellan kanssa, tavaraa kannetaan kiireellä sisään, luultavasti glögiä ja pipereita  ;D
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 23.11.2012, 20:19:33
Stella kastettiin Raumalla tänään.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 27.11.2012, 20:38:55
Liperin ja Rääkkylän rajalla Arvinsalmessa lähes 40 vuotta palvellut lossi vaihtuu. Uusi lossi on taittanut viikon matkan Salon telakalta Liperiin. Lossi saapui Arvinsalmeen sunnuntaina


YLE/Pohjois-Karjala

http://yle.fi/uutiset/uusi_lossi_laineille_arvinsalmessa/6392598
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 26.12.2012, 21:28:14
Onkohan jollakin palstalaisella tietoa Kustavissa Vartsalan lossin tapaninpäivän vastaisen yön tapahtumista? Sukulaismieheni palasi tänään mökiltään kustavista ja kertoi Vartsalan lautalla olleen yöllä tulipalo konehuoneessa ja yksi moottori olisi palanut käyttökelvottomaksi. Ainesta olisi paikkakuntalaisten mielestä kuulemma ollut suurempaankin vahinkoon. Käsittääkseni myös tällaisissa losseissa on jonkinlainen palohalytysjärjestelmä jonka olisi pitänyt hälyttää. Toivottavasti huomisessa Vakka-Suomen sanomissa on asiasta enemmän mikäli asia pitää paikkansa.
Otsikko: Re: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Petri Lahti - 26.12.2012, 21:33:20
Onkohan jollakin palstalaisella tietoa Kustavissa Vartsalan lossin tapaninpäivän vastaisen yön tapahtumista? Sukulaismieheni palasi tänään mökiltään kustavista ja kertoi Vartsalan lautalla olleen yöllä tulipalo konehuoneessa ja yksi moottori olisi palanut käyttökelvottomaksi. Ainesta olisi paikkakuntalaisten mielestä kuulemma ollut suurempaankin vahinkoon. Käsittääkseni myös tällaisissa losseissa on jonkinlainen palohalytysjärjestelmä jonka olisi pitänyt hälyttää. Toivottavasti huomisessa Vakka-Suomen sanomissa on asiasta enemmän mikäli asia pitää paikkansa.

Tilannehuone.fi sanoo:
Tekninen vika aiheutti savua lossin konehuoneessa Kivimaantiellä. Ei varsinaista tulipaloa, pelastuslaitos tuuletti konehuoneen.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Jani Nousiainen - 29.12.2012, 16:06:13
Kietävälän tuleva lossi Nestori  tänään Laitaatsilassa.  Varmaan pian lähdössä kohti Kietävälää missä aloittaa vuoden alussa.

Kuva:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=503454339698638&set=a.200494466661295.52200.199252790118796&type=1&theater

Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 29.12.2012, 19:11:48
Hieno kuva ja komea on kietävälän uusi lossi. Tämä ei tosin ole Finferrisin lossi vaan ELY-keskuksen ja jonka miehitys ja hoito on annettu jonkin ulkopuolisen varustamon hoitoon. Näin ainakin lehtitietojen perusteella.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 29.12.2012, 19:25:57
Hieno kuva ja komea on kietävälän uusi lossi. Tämä ei tosin ole Finferrisin lossi vaan ELY-keskuksen ja jonka miehitys ja hoito on annettu jonkin ulkopuolisen varustamon hoitoon. Näin ainakin lehtitietojen perusteella.

Varustamo on Nordic Coast Line : http://ncl.fi/ (http://ncl.fi/)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 29.12.2012, 20:39:07
Kietävälän tuleva lossi Nestori  tänään Laitaatsilassa.  Varmaan pian lähdössä kohti Kietävälää missä aloittaa vuoden alussa.

Kuva:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=503454339698638&set=a.200494466661295.52200.199252790118796&type=1&theater


Kietävälänvirran uuden lossin ajaa Puumalaan asemapaikalleen Laitaatsillan Telakan toimitusjohtaja Paavo Luukkanen. Hän kertoo, että kuljetus Puumalaan tarvitsee myös jäänmurtoapua, mutta perjantaina ei vielä ollut tiedossa, mikä alus hoitaa väylän avaamisen.

ITÄ-SAVO
http://www.ita-savo.fi/Uutiset/12970293.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Hömppi - 30.12.2012, 09:11:16

Kietävälänvirran uuden lossin ajaa Puumalaan asemapaikalleen Laitaatsillan Telakan toimitusjohtaja Paavo Luukkanen. Hän kertoo, että kuljetus Puumalaan tarvitsee myös jäänmurtoapua, mutta perjantaina ei vielä ollut tiedossa, mikä alus hoitaa väylän avaamisen.

ITÄ-SAVO
http://www.ita-savo.fi/Uutiset/12970293.html
Missä tuo Nestori on rakennettu ja miten se on tuotu Saimaalle?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 30.12.2012, 10:38:16
Missä tuo Nestori on rakennettu ja miten se on tuotu Saimaalle?

Selviää tuosta Itä-Savon linkin videosta, Uudenkaupungin työveneellä tehtiin, "halkaistiin" pituussuuntaan ja kuljetettiin Saimaan kanavaa pitkin Savonlinnaan koottavaksi.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Pitkänen - 31.12.2012, 20:46:31
Itä-Suomen Uutisissa pätkä 31.12.2012
Kohdassa 5.25

http://areena.yle.fi/tv/1783435/#/play
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 04.01.2013, 18:20:02
Vanha hailuodon ja houtskarin liikenteen työjuhta Merituuli on ilmeisesti myynnissä koska tänään Nauvossa näkyi yhtiön edustajia ja ilmeisesti Ruotsalaisia ostajaehdokkaita kiertävän aluksella. Lauttahan on maannut jo pitkään Nauvossa toimettomana, ilmeisesti jonkinlaista korjausta taikka myyntiä odottamassa.
Näitä vanhoja loppuunajettuja lauttoja myydään näemmän vuoroin Suomeen ja välillä taas Ruotsiin. Merituulikin ilmeisesti päätynee jonnekin päin Ruotsin rannikkoa yksityisomisteiseksi yhteysalukseksi taikka pelkästään tavarankuljetukseen.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Milla Louhi - 08.01.2013, 17:16:13
Merituuli toimi Norrskatan lauttana, vaikkakin ajoi päivittäin "vaihtelun vuoksi" muutaman vuoron Houtskariinkin. Talvisin Merituulen on korvannut Replot 2, joka omaa Merituulta paremmat jäissäkulkuominaisuudet. Nyt Stellan tultua Houtskarin lautaksi, Mergus siirtyy Norrskatan lautaksi Merituulen tilalle. Toimettomana Merituuli ei siis ole ollut kuin vuosittain muutaman talvikuukauden.

Meri-luokan aluksia valmistettiin kolme: Meritie-Havsvägen (1967 Oy Wärtsilä Ab, Vaasan telakka), Merituuli (1968 Oy Wärtsilä Ab, Vaasan telakka) ja Merilintu-Havsfågeln (1969 Holming Oy, Rauman telakka). Alukset on rakennettu Det Norske Veritasin luokkaan 1A1 ja jääluokkaan 1A. Merituulen ja Meritien (nykyisin Antonia, ex. Ebbas-Dröm (S)) koneistona on kaksi Wärtsilä 414 T dieseliä ja Merilinnun (nykyisin Ornö Kurir (S)) kaksi Wärtsilä 514 dieseliä. Kaikissa Meri-luokan lautoissa on KaMeWa säätölapapotkurit aluksen kummassakin päässä. Ongelmana on ollut huonohko ohjattavuus varsinkin jäissä ajettaessa verrattuna ruoripotkureilla varustettuihin lauttoihin - Mergus taas on varustettu perässä tuplapotkureilla ja keulassa tunnelipotkurilla. Meri-luokan lautoissa on myös alun alkaen aivan liian pienet ruorihytit - brygäksi niitä ei voi oikein kutsua. Matkustajatilat ovat myös aivan onnettomat ja konehuoneessa pitää olla miehitys. Hyvänä puolena Merituulessa on ollut sen 11 kn nopeus, sekä asiallinen tutka-, pelastuslautta- ja MOB-vene varustus. Outoa jos  Merituuli myydään, sillä se lienee myös huomattattavasti paremmassa kunnossa kuin Antonia, lisäksi se olisi edelleen oiva kolmas kesälautta Korppoo - Norrskata - Houtskär välille. Merituuli on myös käynyt tarvittaessa Oulussa vikaeeraamassa Hailuodon lauttoja.

Kolmanneksi lautaksi jää siis ilmeisesti yli 50-vuotias, 20.9.1962 Wärtsilän Vaasan telakalla vesille laskettu Replot 2. Alusta on pidennetty ja uudistettu  mm.
rakentamalla uusi komentosilta 1971. Replot 2 on myös hidas 9 kn nopeudellaan, ja sen kannen alla sijaitsevat matkustajatilat, sekä miehistötilat ovat auttamattomasti vanhentuneet. Replot 2:n saaminen aikanaan Korppoo - Norrskata - Houtskär välille oli kuitenkin parannusta aiempaan, jolloin jäissä puskivat vielä heikommilla konetehoillaan Korpo ja Nagu 2 lautat. Pisimmillään olen viettänyt vanhalla Korpo-lautalla seitsemän tuntia Galtby - Olofsnäs välillä, ennen kuin jäänmurtaja APU tuli sen irroittamaan jäistä Turku - Tukholma väylän risteyksestä. Replot 2:n jäissäkulkuominaisuuksia paranneltiin 1980-luvun alussa lisäämällä siihen mm. ilmapulputusjärjestelmä, sekä vaihtamalla siihen isommat koneet (koneteho kasvoi 394 kW:sta 914 kW:iin) ja vaihtamalla vanhojen tilalle tehokkaammat 2 x Aquamaster US 550 ruoripotkurit. Replot 2:n ongelmana on kuitenkin ollut voimansiirrosta johtuva tehohäviö, sillä voima aluksen neljältä pääkoneelta on välitetty ruoripotkureille hihnavälityksellä.

Mergus ilmeisesti nyt myös peruskorjataan ja päivitetään lähiaikoina lauttavarustamon saatua sille 10-vuoden sopimuksen Norrskatan liikenteeseen. Matkustajatilat olisi ainakin syytä päivittää ja rakentaa niihin isommat näköalaikkunat Stellan tyyliin nykyisten venttiilinkokoisten pikkuikkunoiden tilalle, snack- ja juoma-automaatit olisivat myös tervetullut lisä kahviautomaatin rinnalle...
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 15.01.2013, 05:32:54
Nyt ollaan jo lähellä valmistumista, Vikare (http://www.marinetraffic.com/ais/fi/shipdetails.aspx?mmsi=230052810) näkyy jo AIS:ssa, ja kuvakin (http://photos.marinetraffic.com/ais/showphoto.aspx?photoid=981839&size=full) on jo olemassa, ja sinivalkoinen siitä todellakin tulee. Ihmetyttää vaan tuo, miksi lossi olisi AIS:ssa... Onkohan tuo sittenkin lautta-alus? Vai onko AIS vain koeajoja varten?
Eilinen TS kertoo, että Vikare on jo valmiina, mutta sitä ei voida ottaa käyttöön koska tarvittavaa ruoppausta laiturien edustalla ei ole voitu tehdä valitusten takia. Ruoppausten pitäisi alkaa huhtikuussa ja olla valmiina toukokuussa. ELY-keskukselle pelkkä palvelun ostaminen vanhalta toimijalta tämän ajan maksaa 160.000 e.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Rami Kristian Wirrankoski - 26.01.2013, 08:03:49
FinFerries on eilen sitten tilannut uuden Kotkan saaristoliikenteeseen tarkoitetun yhteysaluksen Uudenkaupungin Työveneeltä kesäksi 2014. Pituus 34,9 ja leveys 9 metriä. Matkustajia 100.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 28.01.2013, 20:22:33
FinFerries on eilen sitten tilannut uuden Kotkan saaristoliikenteeseen tarkoitetun yhteysaluksen Uudenkaupungin Työveneeltä kesäksi 2014. Pituus 34,9 ja leveys 9 metriä. Matkustajia 100.

Taiteilijan (Håkan Sjöström) näkemys (http://www.finferries.fi/media/kuvat/kuvagalleria/cache/yhteysalus-600x800.jpg) aluksesta näyttää, että tuosta tulee lähes Falkö-luokan sisaralus, autokansi vain ulottuu kansirakennuksen sisään.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 29.01.2013, 11:45:06
FinFerries on eilen sitten tilannut uuden Kotkan saaristoliikenteeseen tarkoitetun yhteysaluksen Uudenkaupungin Työveneeltä kesäksi 2014. Pituus 34,9 ja leveys 9 metriä. Matkustajia 100.

Aika erikoista, että matkustajamäärä ei uuden aluksen myötä merkittävästi kasva (Tekla 1: 73 matkustajaa). Joillakin vuoroilla (ainakin Kuutsalon viikonloppu-lähdöt) on ollut todella täyttä ja jos ihmiset jonain päivänä vielä keksivät, että tuollahan voi lähteä ilmaiselle miniristeilylle saaristoon. Ehkä tätä on ajateltu lisäämällä vuoroja, niin kuin jossakin yhteydessä on tullut julki..


"Kotkan ja Pyhtään uusi yhteysalus käy myös öljyntorjuntatehtäviin

Suomen Lauttaliikenne Oy rakennuttaa uudenlaisen yhteysaluksen, jossa ensimmäistä kertaa on valmius öljyntorjuntatehtäviin. Aluksen on tarkoitus aloittaa liikennöinti Kotka-Pyhtää yhteysalusreitillä heinäkuussa 2014."


YLE kertoo tulevasta tuurista lisää: http://yle.fi/uutiset/kotkan_ja_pyhtaan_uusi_yhteysalus_kay_myos_oljyntorjuntatehtaviin/6467024
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 27.04.2013, 09:17:00
Finferries on huhujen mukaan myynyt/vuokrannut vanhan Merituuli lauttansa Ahvenanmaalle. Milleköhän välille kyseinen lautta on siellä suunniteltu vai liekö tarkoituksena asettaa johonkin muuhun käyttöön, tuulivoimaloitahan siellä ainakin rakennetaan?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 05.06.2013, 17:16:45
Eilinen TS kertoo, että Vikare on jo valmiina, mutta sitä ei voida ottaa käyttöön koska tarvittavaa ruoppausta laiturien edustalla ei ole voitu tehdä valitusten takia. Ruoppausten pitäisi alkaa huhtikuussa ja olla valmiina toukokuussa. ELY-keskukselle pelkkä palvelun ostaminen vanhalta toimijalta tämän ajan maksaa 160.000 e.

Vikare aloittanut liikennöinnin Iniössä kesäkuun alussa. AIS löytyy, mutta lossireitistä tulee aika tylsää viivaa.
Otsikko: Sv: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Petri Lahti - 05.06.2013, 22:33:14
Finferries on huhujen mukaan myynyt/vuokrannut vanhan Merituuli lauttansa Ahvenanmaalle. Milleköhän välille kyseinen lautta on siellä suunniteltu vai liekö tarkoituksena asettaa johonkin muuhun käyttöön, tuulivoimaloitahan siellä ainakin rakennetaan?

Ansgar Ab on vuokrannut Merituulen bareboat-sopimuksella ja asettaa sen Kumlingen ja Enklingen välille eli se korvaa Frida II:n. Merituuli saa uuden, paremmin Ahvenanmaan saaristoon soveltuvan nimen. Laiva on tarkoitus saada reitilleen juhannukseksi

http://www.sjofart.ax/sv/notiser/ansgar_ab_chartrar_nytt/715:

Ansgar Ab chartrar nytt

SJÖFART Rederiaktiebolaget Gustaf Erikson heläga dotterbolag Ansgar Ab chartrar in färjan Merituuli på så kallat bareboat-avtal.
Tills nu har Merituuli trafikerat i Finferries trafik. Hon ska under våren byggas för att passa det åländska kajsystemet. Hon döps samtidigt om till ett mer åländskt namn, meddelar rederiledningen i ett pressmeddelande.
Om allt går som planerat sätts färjan till en början in på Ansgars linje mellan Kumlinge-Enklinge, med trafikstart runt midsommar. (PL)
30.04.2013 16:20
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 08.07.2013, 16:50:35
Mitähän hässäkkä Teijon telakalla mahtoi tänään puolilta päivin olla? Finferrisin lossi kuulemma törmäillyt telakalle tullessaan toisiin laivoihin telakan rannassa, vai onko pelkkä uutisankka? Onko jollakin parempaa tietoa?
Otsikko: Vs: Sv: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 08.07.2013, 18:14:35
Ansgar Ab on vuokrannut Merituulen bareboat-sopimuksella ja asettaa sen Kumlingen ja Enklingen välille eli se korvaa Frida II:n. Merituuli saa uuden, paremmin Ahvenanmaan saaristoon soveltuvan nimen. Laiva on tarkoitus saada reitilleen juhannukseksi

Ei ainakaan vielä ole vaihdettu Frida II:n tilalle.
Otsikko: Sv: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Petri Lahti - 10.08.2013, 16:59:09
Ansgar Ab on vuokrannut Merituulen bareboat-sopimuksella ja asettaa sen Kumlingen ja Enklingen välille eli se korvaa Frida II:n. Merituuli saa uuden, paremmin Ahvenanmaan saaristoon soveltuvan nimen. Laiva on tarkoitus saada reitilleen juhannukseksi

Ex-merituuli oli ainakin lauantaina 3. elokuuta Maarianhaminassa Svibyvikenin rannassa. Laivasssa oli maalaus vielä kesken, joten väritykseltään se oli keltavalkoinen. Tänään ÅT kertoo, että alus on tulossa Bärö-nimisenä aiotulle reitille. Lauttaan on pitänyt muuttaa rampit, jotta se sopii ahvenanmaalaisiin laitureihin.

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=35149&iPage=1 kertoo allaolevaa. Artikkelissa on myös kuva.

Snart får Kumlinge och Enklinge sin nya transportfärja
Ms Bärö heter Ansgar Ab:s nya färja som ska trafikera mellan Kumlinge och Enklinge.

- Vi är nöjda och jag hoppas att passagerarna blir det också, säger vd Tomas Lindqvist.

SJÖFART Det återstår fortfarande lite måleriarbete innan Bärö är helt redo att ta sig an linjen mellan Kumlinge och Enklinge. Men det stora arbetet är redan klart. Både för och akter har fått sig en rejäl renovering och har nu fästen som passar alla hamnar.

- Tidigare hade hon Destiafästen, men det passar inte i våra åländska färjfästen, så nu har vi bytt. Båda ramperna är sprillans nya, säger Tomas Lindqvist.

Destiafästen, som är vanliga i Finland, är nästan helt kvadratiska, medan de åländska hamnarna kräver att fartygen har en rundare form framtill.

- Vi har satsat en hel del pengar, men förhoppningsvis ska det betala sig. Om ingen vågar satsa så blir det ju ingenting.

Ansgar Ab, som är ett helägt dotterbolag till rederiaktiebolaget Gustaf Erikson, chartrade fartyget i juni. Tidigare gick hon i Finferries trafik under namnet Merituuli.

Läs mer i dagens tidning
NINA LATVALA
nina.latvala@alandstidningen.ax   
Publicerad 10.8.2013 06:05
Otsikko: Maantielautta Stella hajuttomaksi - viemärin haju poistuu
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 28.10.2013, 22:35:38
 Monia matkustajia viime kesänä haitannut viemärinhaju poistuu maantielautta Stellalta, kun se on ensi viikolla poissa liikenteestä tiistain ja keskiviikon.

– Telakkatakuutöissä Stellan jätevesitankkiin rakennetaan parempi tuuletusjärjestelmä, joka estää epämiellyttävien hajujen tulvahtelun maantielautan ulkotiloihin, kertoo Finferriesin turvallisuus- ja liikennepäällikkö Timo Mäkelä. Muutostöissä Stellan ohjaamon katolle rakennetaan myös paremmat suojakaiteet, jotka tekevät huoltotyöt jatkossa aiempaa turvallisemmiksi.

Takuukorjaustöiden aikana reitillä liikennöivät lautta-alus Mergus, joka kulkee pääosin Korppoon ja Houtskarin väliä, sekä lautta-alus Replot 2, joka kulkee Korppoosta Norrskataan. Aikatauluihin ei tule muutoksia.

turun sanomat (http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/553424/Maantielautta+Stella+hajuttomaksi)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Timo Selkälä - 14.01.2014, 16:18:07
Yhteysalus Jurmo II myydään Ruotsiin. Kaupan yhteydessä alus saa uudeksi nimekseen Capella.
Alus on rakennettu Suomessa vuonna 1975. Se on aiemmin liikennöinyt muun muassa Turun saaristossa. Viimeksi Jurmo II liikennöi Iniön reittiä vuoden 2012 loppuun asti.

Aluksen myy Suomen Saaristovarustamo, joka on osa Finferries-konsernia. Ostaja on Ruotsin Trafikverket Färjerederiet.


http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288642362406.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 14.01.2014, 21:59:22
Yhteysalus Jurmo II myydään Ruotsiin. Kaupan yhteydessä alus saa uudeksi nimekseen Capella.
Alus on rakennettu Suomessa vuonna 1975. Se on aiemmin liikennöinyt muun muassa Turun saaristossa. Viimeksi Jurmo II liikennöi Iniön reittiä vuoden 2012 loppuun asti.
Aluksen myy Suomen Saaristovarustamo, joka on osa Finferries-konsernia. Ostaja on Ruotsin Trafikverket Färjerederiet.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288642362406.html
No niin, sitten nähdään kestääkö Capella paremmin Merenkurkun ahtojäiden rasituksia kuin nykyinen lautta(Helena Elisabeth), ja kuinka pitkälle Capellan tehot riittää? Tiedättekö miten alus on pärjännyt kovina jäätalvina kun sillä kerran on jäävahvistus+jääluokka 1A? Holmön väylällä kun on käytännössä aina vaikeat jääolosuhteet joka talvi. Moottorikelkoilla, helikopterilla ja jopa hyrdrokopterilla on hoidettu liikennettä, kun jäät on saartaneet saaren. Tai sitten paikalla on käynyt avustamassa Ale tai jopa joskus jokin Atle luokan murtaja. Jonkun kerran myös Kronö hinaaja.
Tulee ainakin hyvin lisää kapasiteettia väylälle. Nykyisellä aluksella kun on vaan 1 autopaikka + 59 matkustaja paikkaa. :thumb:
 http://www.vk.se/1088704/finsk-farja-ska-trafikera-holmon
http://www.vk.se/plus/1088989/gammal-farja-ny-pa-holmoleden
Toisessa linkissä kritisoidaan varustamoa vanhan aluksen hankinnasta, koska uutta oli luvattu. Nyt saatiin vuonna 1975 rakennettu vanha hylky halvalla,joka ei edes ole ympäristöystävällinen... ;D
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 20.02.2014, 14:38:11
Kuva entisestä Jurmo II:sta,tulevasta Capellasta Fridhemsvarvetilla remontissa\kunnostuksessa:
http://www.fridhemsvarv.se/Capella_2.pab
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tuomas Romu - 28.04.2014, 16:07:02
Uusi yhteysalus kastettiin Otavaksi:

http://yle.fi/uutiset/otava_on_kotkan_ja_pyhtaan_uusi_yhteysalus/7211118 (http://yle.fi/uutiset/otava_on_kotkan_ja_pyhtaan_uusi_yhteysalus/7211118)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 28.04.2014, 22:26:10
YLE:n uutinen lupailee hiukan liikoja sanoessaan aluksen olevan valmistunut, sillä kyseessä oli vasta vesillelasku.

FinFerriesin tiedote (http://www.finferries.fi/fi/ajankohtaista/oljyntorjunta-ja-yhteysalus-otavan-kastettiin-uudenkaupungin-telakalla.html)
Tapahtumasta on julkaistu kuvia ainakin Facebookin Merimies-ryhmässä, jos jotakuta kiinnostaa.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 18.07.2014, 22:35:31
Otava käväisi tänään koeajolla Uudenkaupungin edustalla.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 07.08.2014, 13:26:26
Otava lähti aamulla Ugista kohti Kotkaa.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 08.08.2014, 17:08:39
Marinetrafficista ei löydy Otavaa ollenkaan ?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 08.08.2014, 19:18:01
Marinetrafficista ei löydy Otavaa ollenkaan ?
Löytyy laivahausta jostain syystä nimellä Fin8.

Tässä kuitenkin suora linkki:
http://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/230942840 (http://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/230942840)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 14.08.2014, 23:13:58
Otavalla oli eilen avoimet ovet Kotkassa:
http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/08/13/Uusi%20yhteysalus%20Otava%20odottaa%20k%C3%A4vij%C3%B6it%C3%A4%20Kotkassa/2014317733988/4 (http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/08/13/Uusi%20yhteysalus%20Otava%20odottaa%20k%C3%A4vij%C3%B6it%C3%A4%20Kotkassa/2014317733988/4)

http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/08/13/Uusi%20yhteysalus%20Otava%20kiinnosti%20kymmeni%C3%A4%20Kotkassa/2014317744706/4 (http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/08/13/Uusi%20yhteysalus%20Otava%20kiinnosti%20kymmeni%C3%A4%20Kotkassa/2014317744706/4)

Loviisan Sanomat: "Otava ei mahdukaan Kaunissaareen":
http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=7186 (http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=7186)

Eli seuraavaksi varmaan Otava päätetään lahjoittaa esim. Viroon ja Nordic Eideristä tehdään uusi vuokrasoppari, ihan vaan hinnan perusteella, tietysti, kuinkas muutenkaan... Voi luoja näitä päättäjien oivalluksia. Pitäisköhän ennen laivan valmistumista laittaa paikat kuntoon tai vaihtoehtoisesti hankkia paikkoihin sopiva alus..
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 15.08.2014, 14:36:56
Hieman lisää taustoja Kaunissaaren liian kapeasta altaasta Otavalle Kymen Sanomisssa:

Kymen Sanomat (http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/08/15/Otava%20ei%20mahdu%20Kaunissaaren%20satamaan/2014317753224/4)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Timo Lehtinen - 15.08.2014, 18:08:42
Hauskaahan tässä että asiakkaat eli saariston asukkaat ovat tienneet jo pitkään että alus ei mahdu kaikkiin laitureihin, olisiko ÄLY-keskuksen kannattanut kuunnella käyttäjiä kerrankin.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 15.08.2014, 20:45:24
Eipä ole yllätys tämä uutinen kun puhutaan Finferries Oy:stä  :thumb:
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 17.08.2014, 23:58:26
Otava aloitti aikataulun mukaisen liikenteen Kuusisesta Kirkonmaalle ja Haapasaareen 15.8.2014. Tässä muutama kuva ja linkki vapisevaan videoon, kun alus saapui iltapäivällä takaisin Kuusiseen ensimmäiseltä tuurikierrokseltaan: http://youtu.be/rLG9AT6fcOw

(http://i51.photobucket.com/albums/f361/KimmoRantanen/Kotka/HelsinkiKotkaMsOtava027.jpg) (http://s51.photobucket.com/user/KimmoRantanen/media/Kotka/HelsinkiKotkaMsOtava027.jpg.html)
(http://i51.photobucket.com/albums/f361/KimmoRantanen/Kotka/HelsinkiKotkaMsOtava031.jpg) (http://s51.photobucket.com/user/KimmoRantanen/media/Kotka/HelsinkiKotkaMsOtava031.jpg.html)
(http://i51.photobucket.com/albums/f361/KimmoRantanen/Kotka/HelsinkiKotkaMsOtava035.jpg) (http://s51.photobucket.com/user/KimmoRantanen/media/Kotka/HelsinkiKotkaMsOtava035.jpg.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 08.09.2014, 18:06:46
Otavan mahtumiseen Kaunissaareen on nyt tutkittavana ja mietittävänä tämän kuun aikana. Viime viikolla oltiin tehty tarkastusmatka Kaunissareen tiedon keräämiseksi.

http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/09/08/Syyskuun%20aikana%20mietitään%20miten%20Otava%20mahtuu%20Kaunissaareen/2014317872629/4 (http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/09/08/Syyskuun%20aikana%20mietitään%20miten%20Otava%20mahtuu%20Kaunissaareen/2014317872629/4)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 30.09.2014, 18:06:42
Koska vedenpinta on nyttemmin noussut, pääsee Otava vihdoin kulkemaan Kuutsaloon. Aloittavat huomenna. Kertoo KySa:

http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/09/30/Otava%20aloittaa%20liikenn%C3%B6innin%20Kuutsaloon%20-%20katso%20aikataulut%20t%C3%A4%C3%A4lt%C3%A4%21/2014317978809/4 (http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/09/30/Otava%20aloittaa%20liikenn%C3%B6innin%20Kuutsaloon%20-%20katso%20aikataulut%20t%C3%A4%C3%A4lt%C3%A4%21/2014317978809/4)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 15.04.2015, 17:04:38
Nyt on sitten entinen Jurmo II eli nykyinen Capella päässyt perille Norrfjärdenin laituriin hieman Uumajan pohjoispuolelle. Ihan hyvännäköinen lauttahan tuosta vielä hitsattiin. Liikennöinnin aloitus 15.toukokuuta 2015.
Aika näyttää sitten miten Capella murtaa Holmöväylän ongelmalliset jäät, sohjovyöt ja ahtaumat talvella. Lauttaahan jopa oltiin myyjän toimesta luonnehditty hyväksi jääkulkijaksi Turun Saaristossa... Ero on nyt vaan että ehkä entisillä väylillä on ollut enemmän kiintojääränniä, vaikka lautan myyjä jääolosuhteita hyvin koviksi väitti...? Nykyään Holmoväylällä tapaa olla hyvinkin sohjoista talvisin... ::)
Tosiaan niinkun jutussa sanotaan, aika näyttää miten lautta kulkee jäissä. Rungon muotokin tukisi jäissäkulun hyviä edellytyksiä ainakin ostajan Färjerederietin toimitusjohtajan mukaan... ::)
Kopioitu maksullisesta VK:sta, joten koko juttua ei oikeen sais vissiin kopioida...? Linkin kun avaa niin kuva Capellan brykalta toki näkyy.
- Det vet man aldrig förrän det är provat. Men hon har gått tidigare i Åbo skärgård där det är tuffa förhållanden och från finländskt håll har man sagt att hon var det fartyget som klarade isen bäst. Tittar man på skrovet och hur Capella ser ut så ser det också ut att vara på det viset
http://www.vk.se/plus/1425505/capella-ny-pa-holmoleden
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Sami Kinnunen - 15.04.2015, 17:27:33
^ Pitäs maksaa 19kr jos haluaa kuvan nähdä. Videon näkee ilmaiseksi: http://www.vk.se/tv?video=c21db3e5-b896-442a-8a50-13d582b5e3de
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 16.04.2015, 00:13:53
^ Pitäs maksaa 19kr jos haluaa kuvan nähdä. Videon näkee ilmaiseksi: http://www.vk.se/tv?video=c21db3e5-b896-442a-8a50-13d582b5e3de
Kallista lystiä jos maksaa parista kuvasta missä lähinnä näkyy pelastusrengas ja autokannen reuna sekä lautta edestäpäin kuvattuna laiturissa... ;D
Lupaan käydä kuvaamasa Capellan niin saatte nähdä kunnon kuvia siitä ilmaiseksi, mutta en nyt ihan heti kerkeä. Alkukesästä viimeistään...
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pasi Saarinen - 16.04.2015, 09:28:38
No eipä siinä ulkonäössä paljon muuta ole tapahtunut, kuin tuo keltainen väri.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Timo Heikkinen - 30.10.2015, 06:56:55
Nauvon uuden lautan valmistaja julkaistu ja hybridiä pukkaa voimalinjaltaan. Juttua Finferries sivulta http://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/uusi-tekniikka-nostaa-suomen-lauttaliikenteen-hybridialuksen-ymparistoystavallisten-lauttojen-kansainvaliseen-karkeen.html (http://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/uusi-tekniikka-nostaa-suomen-lauttaliikenteen-hybridialuksen-ymparistoystavallisten-lauttojen-kansainvaliseen-karkeen.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tuomas Romu - 30.10.2015, 13:38:30
Suomen Lauttaliikenne tilaa uuden aluksen Gdyniassa toimivalta puolalaiselta CRIST S.A. -telakalta. Suomen Lauttaliikenne lähetti tarjouspyynnön 20 telakalle, ja loppusuoralle pääsi telakoita Norjasta, Puolasta, Saksasta sekä Suomesta.

Niin, miksipä sitä suomalaista telakkateollisuutta tukemaan...
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari Leskinen - 30.10.2015, 22:34:11
"Suomen Lauttaliikenne -konserni, Finferries, on valtion omistama toimija, joka hoitaa sekä yhteysalus- että lauttaliikennettä."

Sitooko joku direktiivi tätä porukkaa, vai osaavatko päättää ihan itse?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 02.11.2015, 21:26:37
"Suomen Lauttaliikenne -konserni, Finferries, on valtion omistama toimija, joka hoitaa sekä yhteysalus- että lauttaliikennettä."

Sitooko joku direktiivi tätä porukkaa, vai osaavatko päättää ihan itse?
Julkiset hankinnat on tehtävä noudattaen kansallisia hankintalakeja ja EU-hankintadirektiivejä. Pääasiallisena tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä ja myös parantaa eurooppalaisten yritysten – siis myös suomalaisten yritysten - kilpailukykyä

Tarjouksista on valittava joko


https://www.tem.fi/kuluttajat_ja_markkinat/julkiset_hankinnat
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tuomas Romu - 03.11.2015, 08:14:55
Julkiset hankinnat on tehtävä noudattaen kansallisia hankintalakeja ja EU-hankintadirektiivejä.

Kyllä tällaiset tilaukset on silti mahdollista junailla kotimaiselle toimijalle lakeja ja direktiivejä rikkomatta, jos todella halutaan tukea ja kehittää omaa teollisuutta.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kaj Carlsson - 04.11.2015, 23:33:08
Mahdollisuudet on suuret että se joudutaan rakentamaan lähes uusiksi sitten Suomessa, eikö sen Suomenlinnan lautankin kanssa ollut paljon ongelmia ja tämä tulee vielä hybriidi tekniikalla..
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Johan Snellman - 04.11.2015, 23:36:16
SKARVEN on toinen esimerkki ettei kaikki ihan mennyt putkeen....
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tuomas Romu - 14.11.2015, 09:40:31
TS: Telakat äkeänä Finferriesille (http://www.ts.fi/uutiset/talous/828886/Telakat+akeana+Finferriesille)

Lainaus
Sähkökäyttöisen maantielautan tilaus meni Puolaan, vaikka osaaminen on Suomessa. Lounais-Suomen meriklusteria närästää valtion omistaman lauttayhtiön toiminta.

Lounais-Suomessa sijaitsevat pienet telakat ovat harmissaan siitä, että valtion omistama lauttayhtiö Finferries Oy päätyi tilaaman uuden sähköllä kulkevan maantielautan Puolasta.

– Lautta olisi ollut meille täydellisen sopiva tilaus. Nyt valtion rahat valuvat ulkomaille ja sen lisäksi menetetään vielä lukuisia työpaikkoja, toteaa Uudenkaupungin Työveneen toimitusjohtaja Harri Putro.

Rauman telakalla toimivan Rauma Marine Constructionin (RMC) toimitusjohtaja Heikki Pöntynen on Putron linjoilla. Myös RMC otti osaa tarjouskilpailuun.

– Niiden teknisten erittelyjen mukaan, joiden perusteella piti tarjota, ei olisi voinut rakentaa toimivaa lauttaa. Tekniikassa oli niin paljon virheitä, Pöntynen kertoo.

Pöntysen mukaan RMC:n suunnittelijat istuivat Finferriesin edustajien kanssa useampia päiviä käyden läpi teknisiä yksityiskohtia.

– Nyt tämä kaikki työ ja tietotaito valuu suoraan Puolaan, hän harmittelee.

Suomen Lauttaliikenteen eli Finferries Oy:n toimitusjohtaja Mats Rosin on hämmentynyt kritiikistä. Hän muistuttaa, että Finferries on osakeyhtiö, ja siksi hankintalaki ei koske sitä.

– Puolan Gdyniassa toimiva Christ S.A. -telakka oli antoi huomattavasti halvemman tarjouksen kuin suomalaiset telakat. Jopa norjalainen telakka oli suomalaisia halvempi, Rosin sanoo.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juha Paulavuo - 17.11.2015, 01:12:23
Lainaus
Suomen Lauttaliikenteen eli Finferries Oy:n toimitusjohtaja Mats Rosin on hämmentynyt kritiikistä. Hän muistuttaa, että Finferries on osakeyhtiö, ja siksi hankintalaki ei koske sitä.


Hiukan selityksen makua .... valtion yhtiö kuitenkin .....
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kalle Id - 17.11.2015, 15:04:51
Rosin on kyllä ihan oikeassa. Hankintalaki koskee vain julkisia liikelaitoksia ja vastaavia. Se, onko valtion omistaman osakeyhtiön toimita moraalisesti oikein on toki sitten eri asia.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 15.01.2016, 12:35:27
Nyt on sitten entinen Jurmo II eli nykyinen Capella päässyt perille Norrfjärdenin laituriin hieman Uumajan pohjoispuolelle. Ihan hyvännäköinen lauttahan tuosta vielä hitsattiin. Liikennöinnin aloitus 15.toukokuuta 2015.
Aika näyttää sitten miten Capella murtaa Holmöväylän ongelmalliset jäät, sohjovyöt ja ahtaumat talvella. Lauttaahan jopa oltiin myyjän toimesta luonnehditty hyväksi jääkulkijaksi Turun Saaristossa... Ero on nyt vaan että ehkä entisillä väylillä on ollut enemmän kiintojääränniä, vaikka lautan myyjä jääolosuhteita hyvin koviksi väitti...? Nykyään Holmoväylällä tapaa olla hyvinkin sohjoista talvisin... ::)
Tosiaan niinkun jutussa sanotaan, aika näyttää miten lautta kulkee jäissä. Rungon muotokin tukisi jäissäkulun hyviä edellytyksiä ainakin ostajan Färjerederietin toimitusjohtajan mukaan... ::)
Kopioitu maksullisesta VK:sta, joten koko juttua ei oikeen sais vissiin kopioida...? Linkin kun avaa niin kuva Capellan brykalta toki näkyy.
- Det vet man aldrig förrän det är provat. Men hon har gått tidigare i Åbo skärgård där det är tuffa förhållanden och från finländskt håll har man sagt att hon var det fartyget som klarade isen bäst. Tittar man på skrovet och hur Capella ser ut så ser det också ut att vara på det viset
http://www.vk.se/plus/1425505/capella-ny-pa-holmoleden
Ei kulje Kapella jäissä ainakaan nyt. Jäänmurtaja Alea odotellaan murtamaan väylää Byvikenille... ??? Kuten jo yllä kirjoitin ovat Holmön väylän jäät jotain muuta kuin mitä jäät ovat saaristossa.
http://www.trafikverket.se/farjerederiet/farjeleder/Farjeleder-i-Vasterbottens-lan/Holmoleden/Nyheter-Holmoleden/2016/farjetransporter-installda-pa-grund-av-ishinder/
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tuomas Romu - 07.06.2016, 17:40:09
Hyvää ja halpaa:

http://ls24.fi/artikkelit/orjat-rakentavat-suomelle-lauttaa (http://ls24.fi/artikkelit/orjat-rakentavat-suomelle-lauttaa)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tauno Hermola - 08.11.2016, 00:42:00
Merisilta näyttää seilaavan Saaristomerellä Aspön eteläpuolella :D. Ilmeisesti ollut Teijolla telakoitavana ja taitaa kulkusuunnasta päätellen sinne vielä palatakin tai sitten lähtee kotiinpäin vähän suojaisempia väyliä pitkin.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kaj Carlsson - 09.12.2016, 14:27:41
Uusi Parainen-Nauvo lautta saanut ÅU:n mukaan nimekseen Elektra, ihan kiva nimi vaikka vähän vaatii totuttelua!
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 10.12.2016, 12:11:36
Uusi Parainen-Nauvo lautta saanut ÅU:n mukaan nimekseen Elektra, ihan kiva nimi vaikka vähän vaatii totuttelua!
Tässä vielä TS:n juttu aiheesta: http://saaristo.ts.fi/jutut/paraisten-nauvon-valinen-lautta-elektra/ (http://saaristo.ts.fi/jutut/paraisten-nauvon-valinen-lautta-elektra/)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 10.12.2016, 14:50:20
Taisi nimen keksijöiltä kuitenkin unhoittua Elektra-nimen mytologinen tausta. Kyseessähän oli kuningas Agamemnonin ja kuningatar Klytaimnestran tytär, joka "nousi murheesta", kuten Eugene o'Neillin näytelmän nimi osuvasti sanoo.
Aiskhyloksen jo 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua kirjoittamassa Oresteia-trilogiassa Agamemnon uhraa ensin Elektran siskon Ifigeneian, mistä Klytaimnestra suuttuu sen verran perusteellisesti, että murhaa miehensä tämän palattua sotaretkeltään. Orestes pyytää Elektran avukseen, ja sisarukset murhaavat äitinsä ja tämän uuden miehen. Tästä äidinmurhasta raivottaret alkavat piinata Orestesta, Elektra sen sijaan päätyy kimppaan veljensä kaverin Pyladeen kanssa -ja kun kolmikko on hakemassa Tauriista Artemiin patsasta, jolla raivottarien viha lepytettäisiin, ilmeneekin, että patsasta vartioiva papitar onkin Ifigeneia, joka olikin uhraustilanteessa -vanhempiensa tätä tietämättä- viety pois ja vaihdettu vuoheen. ::)

OK, loppu hyvin, mutta jos saaristolautan nimi antaa tällaisia assosiaatioita, saatetaan liikkua hieman hämärillä vesillä...
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tauno Hermola - 10.12.2016, 19:09:53
Elektra tai Electra (tämän mytologian hahmon englanninkielinen nimi) näyttää olevan melko yleinen aluksen nimi: MarineTraffic tuntee kumpiakin 18 kappaletta, mukaanlukien nimet, joissa on jokin jälkiliite. Yhteenlaskettuna lähes yhtä monta, kuin Hermeksiä, joita löytyy 40. Vaikea tietysti tietää, kuinka tarkkaan kreikan mytologiaa on tutkittu, kun laivoille on nämä nimet annettu ;)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Ari-Jukka Perkiomaki - 09.03.2017, 13:49:54
Ei kulje Kapella jäissä ainakaan nyt. Jäänmurtaja Alea odotellaan murtamaan väylää Byvikenille... ??? Kuten jo yllä kirjoitin ovat Holmön väylän jäät jotain muuta kuin mitä jäät ovat saaristossa.
Nyt ekaa kertaa jumissa jäissä Capella talvella 2017 (Ex Jurmo II). Ale on nyt kohta leikkaamassa irti ja murtamassa rännin.
http://www.holmon.com/
Pieniä kuvia keltaisesta "Jurmo II:sta"  :D
Otsikko: Sv: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Petri Lahti - 19.05.2017, 17:05:51
Elektra on aloittanut matkansa kotiin

JULKAISTU 18.05.2017 16:11

Suomen ensimmäinen hybridilautta Elektra aloitti tänään 18.5.2017 klo 16:00 matkansa Suomeen. Alus hinataan Puolan Gdyniasta ja sen odotetaan saapuvan Paraisille tulevan viikonlopun aikana. Yleisölle avoin tilaisuus pidetään Turun Aurajoen varrella (Crichtoninkatu 6) 29.5.2017 klo 15-19, jolloin kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua Elektraan. Alus aloittaa liikennöinnin Parainen-Nauvo-reitillä kesäkuun aikana.


Lähde: http://www.finferries.fi/ajankohtaista/liikennetiedotteet/elektra-on-aloittanut-matkansa-kotiin.html

Sijainti: https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:4922073/mmsi:230668000/vessel:ELEKTRA/_:6ff38b29e40e0e14253526b0a13db85c
Tätä kirjoitettaessa klo 17.05 näyttäisi olevan vielä laiturissa.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Jukka Ikonen - 26.05.2017, 07:21:03
Kesäduuniin Finferriesille? Onko tietoa esimerkiksi noista Hailuodon lautoista ja työoloista? Ovatko nämä merimieshommia vai maatöitä? Ainakin pätevyyskirjat yliperämies/ylikonemestari vaaditaan. Onko siellä messi ja ruokailu vai sämpylät kassissako sinne aamulla mennään? Vuorottelu? Tuskin ainakaan hyttejä joten missä siellä nukutaan? Jotain palkkatietoja löysin netistä. Onko totta, että päällikkö/siiffi alle 2000€/kk peruspalkka? Mitä se liksa oikeasti on? Onko täällä ketään joka olisi ollut tuolla töissä?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Anders Isaksson - 26.05.2017, 10:15:28
Hailuodon lauttojen oloja en tunne, olin tuossa ennen vuosisadanvaihdetta silloisen TLL:n saaristomeren lautoilla vikaeeravana päällikkönä. Osassa, mm Sternassa ja Falcossa oli yhden hengen hytit kaikille, messi, pieni toimisto, Falcossa taisi olla saunakin. Merguksessa ei taas ollut hyttejä vaan asuttiin maissa Kittuisissa. Peruspalkka ei ollut kovin häävi, taisi olla alta 9000 markkaa jos oikein muistan, mutta kaikenlaiset lisät muodostivat yhdessä ihan hyvän ansion, varsinkin tehtyyn työhön nähden. Päällikkönä tienasi silloin käytännössä kuukaudess haarukassa  (noin) 17-27000 markkaa aluksesta ja ylitöistä riippuen.

Ruokailu oli tyyliin omat eväät mukaan ja verotus sekä eläkemaksut menivät silloin maatyön mukaisesti jos muistikuvat pitävät paikkaansa.

Pieni varaus noihin lukuihin sen suhteen että tuosta on tosiaan aika kauan aikaa ja muisti saattaa pettää. Mutta pääosin pitänevät paikkaansa.

Tosin noilta ajoilta on varmasti niin palkkaus kun vuorottelukin muuttunut eikä välttämättä parempaan suuntaan joten varminta lienee kysellä joltain työssä olevalta.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 27.05.2017, 12:26:10
Päälliköiden palkat taitavat olla luokkaa merkonomi/kaupan kassa taikka bussikuski. Kansimiesten sitten hieman huonompi.
Vuorottelusta en osaa sanoa mutta ainakin kyseisessä firmassa olleet kaverini sanoivat palkkaa surkeaksi ja työilmapiiriä huonoksi. Eikä niillä lautoilla kuulemma ole muuta tekemistä merenkulun kanssa kuin että kelluvat vedessä. Tiedä hänestä.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Jukka Ikonen - 28.05.2017, 15:12:42
Kiitos vastaksista. Katselin, että liksa ja työt ovat olemassa olevien sopimusten mukaisia. Messiä eikä ruokaa ole..... siis sämpylöillä mennään.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 28.05.2017, 18:40:30
Iso-Pukki hinasi Elektran viime yönä Lillmälöstä Turun Aurajokeen Varvintorin lähelle ja se on huomenna yleisön ihmeteltävänä klo 15-19.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 28.05.2017, 22:54:29
Taitaa Iso-Pukki jäädä kesäksi liikennöimään Paraisten ja Nauvon välille hinailemaan Elektraa?
Onkohan Finferrisiltä jäänyt sähkölasku maksamatta kun ei riittänyt virtaa saada uusi Elektrolyytti omin konein Turkuun? ;D
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pete Lehto - 29.05.2017, 17:34:37
Hätäisimmille esimakua, tosin kännykkälaatua. Klikkaamalla näkyy isompana.
(http://i6.aijaa.com/t/00374/14392189.t.jpg) (http://aijaa.com/qiOiff)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pasi Laakso - 12.06.2017, 18:31:51
Sternalle tullut äkkistoppi Lillmälön rannassa tänään 12.6:


http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3546823/U+Sterna+tormasi+rantaan++matkustajat+jumissa+lautalla
Lainaus
Finnferriesin lautta Sterna törmäsi hieman kello 15 jälkeen Lillmälössä lauttarannassa laiturin rakenteisiin. Lehden haastatteleman silminnäkijän mukaan lautan eturamppi vääntyi törmäyksessä.

Sternan henkilökunnan mukaan lautalla oli toistakymmentä henkilöautoa sekä yksi sementtiauto. Finnferries kertoo ÅU:lle, että voi viedä useita tunteja ennen kuin matkustajat pääsevät maihin.

Edit/kisäys 21.6:

OTKES tutkii tömän Sternan tällin.

http://www.turvallisuustutkinta.fi/fi/index/ajankohtaista/aloitetuttutkinnattiedotteet/m2017-02mlsternantormaaminenrantakalturiinparaisilla12.6.2017.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 27.07.2017, 00:41:30
Ehkä ihan hyvä, että Falcolle ei vielä ole uutta työpaikkaa kehitelty, sillä Sternan taannoisen tällin lisäksi keikkaa on pukannut myös Elektran tuuraajana:
http://saaristo.ts.fi/hyva-tietaa/elektraa-saadetaan-viela/

Sinällään tuntuisi aika omituiselta, jos Falco ei suuntaisi vastaisuudessa joko Nauvo-Korppoo- tai Korppoo-Houtskär-linjalle. Alushan on sekä todelliselta että tekniseltä iältään huomattavasti sekä Prostvikia että Mergusta tuntuvasti uudempi ja kapasiteetiltaan niitä isompikin.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Jukka Ikonen - 14.09.2017, 09:56:59
Nyt on kahden kuukauden kokemus Finferriesin lautalta. Ihan positiivinen sellainen. Kippari on merikapteeni ja siiffi ylikonemestari joten palkat ihan hyvät. Peruspalkka naurettava mutta tuntisopimukset joten kokonaisansio oli kohdallaan.

Joku hemmetin non-SOLAS-juttu meni minulla yli hilseen. En edes opetellut sitä jotten sotke ajatuksiani.

Jännää noissa oli se lyhyt ajo. Jotkut oikeat merimiehet pitävät sitä vähemmän oikeana merenkulkuna mutta jos kippari joutuu ajamaan paatin (hankalaan) kaijaan parikymmentä kertaa vuoronsa aikana ja siiffi pelehtii koneiston kanssa 10-100% vaihetelevalla kuormalla, niin ainakain minusta se tuntui ammatillisesti ihan oikealta merenkululta.

Jos työt sallivat, niin lähden ensi kesänä taas kesäpojaksi tuonne. Voin suositella lyhyttä vikaeerausta tuolla. Vuoden ympäri vakiduuni on varmasti ihan toista kuin minun kesäkokemukset.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Heikki Arvela - 16.09.2017, 10:31:50
Itse saaristolaisena ja kyseisiä lauttoja päivittäin käyttävänä voisin todeta että suurimmalla osallahan näistä Finferriesien lauttojen "kippareista" on ainoastaan vahtiperämiehen pätevyys. Joukossa on tosi muutama yliperämiehen ja merikapteeninkirjankin omaava henkilö.
Konepäälliköistä suurimmalla osalla toki taitaa olla ylikonemestarin pätevyys.
Miehistö näissä lautoissa on orientoitunut työurallansa näihin maantien jatkeisiin joissa "merimatka" on 5-25 minuuttia ja valtamerikokemus puuttuu lähes kaikilta työntekijöiltä. Taitaa jopa Euroopan liikenne olla kaukainen haave monille?

Lauttojen ruoripotkurilaitteilla ohjaaminen laituriin ei ole sen monimutkaisenpaa kuin henkilöauton ajaminen parkkiruutuun, näin ainakin lauttojen "kippareiden" mukaan.

Ja eiköhän tuo siiffien pelehtiminen koneiston kanssa tarkoita lähinnä istumista ohjaamossa konevalvontapöydän ääressä kahvikuppi kädessä nenää kaivellen ja Åbo Underrätteseniä taikka Turun Sanomia lukien? Kyllä ne koneistot siellä pyörivät 10-100% teholla ilman siiffin pelehtimistäkin. Ja ainahan sitä voi ongelmatilanteissa soittaa korjaamolle jotta lähettävät huoltoauton rantaan ratkomaan teknisiä ongelmia.

Joten summa summarum: Oikeat merimiehet todellakin pitävät näitä lauttoja vähemmän oikeana merenkulkuna, tuskinpa kukaan rinnastaa Suomenlinnan lauttaakaan Nesteen tankkereihin taikka Maerskin konttilaivoihin? Taikka mopoautoa tukkirekkaan.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 05.03.2018, 22:21:02
Normaalisti Kotkan edustan saariin liikennöivä Otava joudutaan taas telakoimaan. Yhteysalus kesti jäissä ajoa vain pari viikkoa edellisen telakoinnin jälkeen. Helmikuussa telakoitiin Valkossa ja nyt Tekla hoitaa taas yksin Kaunissaaren, Kuutsalon ja Kirkonmaan liikenteen kun Otava nostettiin jälleen ylös. Haapasaareen ajetaan ilmatyynyaluksella.

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/c1df043e-3ece-4bb6-823f-a23e94f9aa5e (https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/c1df043e-3ece-4bb6-823f-a23e94f9aa5e)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 29.03.2018, 13:39:03
Ei tuu Otavan talvimerenkulusta mitään...

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/d0d918a0-0e41-4d5d-8ea6-4a6b08b7eac5 (https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/d0d918a0-0e41-4d5d-8ea6-4a6b08b7eac5)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Tauno Hermola - 22.04.2018, 00:22:04
Mielenkiintoinen kuvio:
Lainaus
Finferries ostaa puolet Ansgarista

Kirjoitettu 13.04.2018

Finferries –konsernin tytäryhtiö Suomen Saaristovarustamo Oy on 12.4.2018 ostanut puolet ahvenanmaalaisen Ansgar Ab:n osakekannasta. Ansgar Ab:n pääasiallinen toiminta saaristoliikennepalvelujen tarjoajana Ahvenanmaan maakuntahallitukselle jatkuu kaupan jälkeenkin. Ansgarilla on konttori Maarianhaminassa

http://www.finferries.fi/ajankohtaistavanha/finferries-ostaa-puolet-ansgarista.html
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 22.04.2018, 23:39:48
Ansgarin operoinnissa on tähänkin asti ollut Finferriesin aluksia, Rosala II Enklingen linjalla ja Bärö vara-aluksena. Varustamon tällä hetkellä ainoa oma lautta Frida II alkaa olla uransa lopulla.
Ehkäpä Finferriesillä on jokin kalustoinvestointi vireillä, ja ajatus liittää Ahvenanmaan saariston hiljaiset linjat tähän johti kauppoihin. Ja on tietysti sekin mahdollisuus, että haluavat vain saada jo olemassa olevalle tonnistolleen töitä.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Janne Malmberg - 26.04.2018, 10:11:18
Saaristossa liikkuu vahvana huhu että Finferries olisi lähiaikoina aloittamassa säännöllisen reittiliikenteen Nagu 2:lla Nauvon Lillmälöstä Viron Saarenmaalle sekä Odililla Paraisten portilta Pärnuun.
Nagu 2:seen on kuulemma tarkoitus seuraavan telakoinnin yhteydessä rakentaa tax-free myymälä, a la carte ravintola, disco sekä pallomeri. Odiliin on vastaavasti huhun mukaan tarkoitus rakentaa nykyisen komentosillan päälle sky baari ja vesiliukumäki sekä kannella oleviin matkustajatiloihin pelikasino, spa ja fine dining ravintola.
Suunnitelmissa on kuuleman mukaan myös jossakin myöhemmässä vaiheessa siirtää Viken Granvik-Riika linjalle sekä Replot 2 Pärnäinen-Visby-Kööpenhamina linjalle.
Tiedä sitten onko näissä huhuissa perää?
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Joonas Vähämäki - 26.04.2018, 13:32:14

Tiedä sitten onko näissä huhuissa perää?

Aprillipäivä tais mennä jo? Nyt on niin paksua kamaa, että ei menny edes vitsillä läpi :)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Pekka Laakso - 26.04.2018, 13:57:57
Aprillipäivä tais mennä jo? Nyt on niin paksua kamaa, että ei menny edes vitsillä läpi :)
Äläs nyt. Kyllä nuo ovat huomattavasti uskottavampia juttuja kuin Viking Gracen roottori saati se, että PolarIs olisi ihan oikeakin jäänmurtaja.  ;)  Malmbergin Jannehan kirjoittaa aina 100 % asiaa aivan kuin Joakim ja se silloisen PKL:n haukiukko, ja pari muuta reilut 10 vuotta sitten aktiivisesti kirjoittanutta...

Anteeksi offtopic.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kimmo Rantanen - 26.04.2018, 14:56:44
Itse olen kuullut luotettavilta tahoilta venerannassa, että Otavaan on asennettu talvisten telakointien yhteydessä salaa Tuuli-luokan ylijäämäilmatyynyt. Tarvittaessa nyt maaefektitoiminnolla liikkuva yhteysalus voidaan näin Natoyhteensopivana ottaa maihinnousukäyttöön ja olen kuullut sitä jo sumuverhon sisällä testatunkin Terijoen hiekoilla.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 03.12.2018, 17:17:55
Falcoa on tänään operoitu autonomisesti Finferriesin ja Rolls-Roycen yhteisprojektissa. Paluumatka sujui etäohjauksessa.

FinFerriesin tiedote (https://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/finferries-ja-rolls-royce-demonstroivat-maailman-ensimmaisen-taysin-autonomisen-lautta-aluksen.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 29.12.2018, 14:03:15
https://yle.fi/uutiset/3-10574980
Jotenkin ihmetyttää, miten vaijerilossin saa ajetuksi karille ja vielä tuossa paikassa vedenkorkeuden ollessa kutakuinkin normaalilukemissa... ???
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Timo Kaskinen - 29.12.2018, 18:42:12
Vaijeri ei ole ollut kytkettynä muutamaan kuukauteen. Laituriremontti estää vaijerin käytön.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 12.11.2019, 23:10:33
Capella, entinen Jurmo II, on ollut merihädässä konehaverin jälkeen 9.11. Neljä matkustajaa evakuoitiin helikopterilla.

Aiheesta lisää Sjöfartstidningen (https://www.sjofartstidningen.se/passagerare-evakuerades-fran-farja-sjonod/)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 28.11.2019, 01:11:13
FinFerriesillä näyttää olevan iso vaihde päällä uudistonniston hankkimiseksi. Ilmeisesti kilpailutettujen linjojen liikennöintioikeuksia on jäljellä vielä pitkähköksi ajaksi.  ::)
Ely-keskuksen tiedotteessa on ilmaistu useammassakin paikassa sopimuksen vaatimuksiin liittyvä kapasiteettimuutos, mutta uudisaluksia tuskin kukaan muu on näille linjoille rakentamassa. Niinpä Elektran tyyppisiä hybridilauttoja on tilauksessa ilmeisimmin kolme kappaletta, yksi Föglön linjalle ja kaksi muuta Saaristotien kahteen ensimmäiseen lauttapaikkaan Paraisten alueelle. Muita uudelleensijoitteluja ovat Sternan siirtyminen Iniön ja Kustavin, Auran Korppoon ja Houtskärin, Vikaren Bergön ja Nestorin Arvinsalmen lauttapaikkoihin sekä Skåldön lautan siirtyminen Iniön Skageniin.
Pienempiä uudis- tai kierrätysaluksia olisi tämän kaavion mukaan luvassa ainakin Kietävälänvirralle, Skåldöhön ja Palvaan. Romikselle suuntaisivat ilmeisesti vapaasti ohjailtavista Mergus ja kaikki sitä vanhemmat yksilöt, ellei joku jostain syystä haluaisi ostaa jotain niistä johonkin liiketaloudellisilta nerouksiltaan suojattuun toimeen.

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/tiedotteet-2019/-/asset_publisher/iCWWZEbHN7ZK/content/varsinais-suomen-ely-keskus-parantaa-lauttaliikenteen-palvelutasoa-uusilla-palvelusopimuksilla;jsessionid=0DB1A66FF92C7B7487C81E35911637D6?redirect=http%3A%2F%2Fwww.ely-keskus.fi%2Fsv%2Fweb%2Fely%2Ftiedotteet-2019%3Bjsessionid%3D0DB1A66FF92C7B7487C81E35911637D6%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_iCWWZEbHN7ZK%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-8%26p_p_col_count%3D1%26p_r_p_564233524_categoryId%3D14406%26p_r_p_564233524_resetCur%3Dtrue
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 15.01.2020, 14:56:30
Mainittakoon täälläkin, että Kaitaa pidennettiin 5,4 metrillä Pansiossa marras-joulukuussa 2018. Työn suoritti todennäköisesti RMR Merirakenne.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 15.01.2020, 21:26:07
Onko mitään käsitystä, miksi? Kaitahan on jo usean vuoden ajan ollut lähinnä Kivimon vara-aluksena.
Toki se tällaisen rempan jälkeen on paljonkin passelimpi useammallekin eri reitille. Tai kenties jopa kisaamaan oman vanhan linjansa takaisin, kun se seuraavan kerran katkolla on.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 16.01.2020, 21:29:44
Marinetraffic kertoo näköjään edelleen sekä Kaitan, että Kivimon pituudeksi 25m. Toivottavasti pidennetty Kaita tulisi ainakin kesäkaudeksi Velkuan reitille kapasiteetiltaan hieman alamittaisen Kivimon tilalle.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 16.01.2020, 23:07:16
Marinetraffic kertoo näköjään edelleen sekä Kaitan, että Kivimon pituudeksi 25m. Toivottavasti pidennetty Kaita tulisi ainakin kesäkaudeksi Velkuan reitille kapasiteetiltaan hieman alamittaisen Kivimon tilalle.
Alus siis pidennettiin jo yli vuosi sitten ja Kaita oli viime vuonna ainakin maalis-huhtikuussa ja heinä-elokuussa Velkuan-reitillä ja lokakuussa tuuramassa Falkötä Nauvon vesillä.

Onko mitään käsitystä, miksi? Kaitahan on jo usean vuoden ajan ollut lähinnä Kivimon vara-aluksena.
Toki se tällaisen rempan jälkeen on paljonkin passelimpi useammallekin eri reitille. Tai kenties jopa kisaamaan oman vanhan linjansa takaisin, kun se seuraavan kerran katkolla on.
Veikkaisin, että juuri sen takia se pidennettiin, että sopii kapasiteetiltaan useammalle reitille.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Mikko-Oskari Koski - 08.03.2020, 23:58:53
Galtbyn, Norrskatan Olofsnäsin ja Houtskärin Kittuisin välinen lauttalinja on seuraavan ostoliikennesopimuskauden alkaessa kokemassa merkittäviä supistuksia. Linjaa on vastaisuudessa määrä operoida talvikaudella pääasiallisesti vain yhdellä aluksella, mikä tarkoittanee vuoroväliksi minimissäänkin noin puoltatoista tuntia; Norrskatan osalta varmaan enemmänkin.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4881464/Toinen+lautta+poistuu+talviliikenteesta+Norrskatassa+ei+pysty+jatkossa+enaa+asumaan+pelkaavat+saarelaiset

Onkohan ongelman ydin kuitenkin sittenkin siinä, että tiettyjen saarten asukkaat on totutettu liian hyvään palvelutasoon suhteessa todelliseen liikennetarpeeseen..?  ::)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kalevi Lehto - 07.05.2020, 21:06:23
Marinetraffic kertoo näköjään edelleen sekä Kaitan, että Kivimon pituudeksi 25m. Toivottavasti pidennetty Kaita tulisi ainakin kesäkaudeksi Velkuan reitille kapasiteetiltaan hieman alamittaisen Kivimon tilalle.
Näköjään kerrankin meikäläisen(ja varmaan monen muunkin saaristolaisen...) toivomus on sitten toteutunut. Vapusta alkaen on Kivimon tilalla liikennöinyt Kaita.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 18.06.2021, 10:40:30
(...) Niinpä Elektran tyyppisiä hybridilauttoja on tilauksessa ilmeisimmin kolme kappaletta, yksi Föglön linjalle ja kaksi muuta Saaristotien kahteen ensimmäiseen lauttapaikkaan Paraisten alueelle. (...)

Linkki (http://www.ely-keskus.fi/web/ely/tiedotteet-2019/-/asset_publisher/iCWWZEbHN7ZK/content/varsinais-suomen-ely-keskus-parantaa-lauttaliikenteen-palvelutasoa-uusilla-palvelusopimuksilla;jsessionid=0DB1A66FF92C7B7487C81E35911637D6?redirect=http%3A%2F%2Fwww.ely-keskus.fi%2Fsv%2Fweb%2Fely%2Ftiedotteet-2019%3Bjsessionid%3D0DB1A66FF92C7B7487C81E35911637D6%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_iCWWZEbHN7ZK%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-8%26p_p_col_count%3D1%26p_r_p_564233524_categoryId%3D14406%26p_r_p_564233524_resetCur%3Dtrue)

Minulta on ainakin mennyt ihan ohi tällaisen lautan tilaus - toki Finferries kertoi, että laivastoa ollaan uudistamassa, mutta mielestäni varsinaisesta tilauksesta ei ole kerrottu, vaan vihjailtu muualla. Myöskin Finferriesin sivuilla edellinen ilmoitettu tilaus oli Föglön-lautta, joka nyt sitten menee muuhun liikenteeseen - ilmeisesti akselille Nauvo/Korppoo/Parainen.

Mutta joka tapauksessa uuden hybridilautan terästyöt alkoivat perjantaina 11.6. Gdyniassa CRIST-telakalla. Koska Föglön-lautta ei (ainakaan tässä vaiheessa) päädy alkuperäiseen liikenteeseensä, nämä kaksi nyt rakenteilla olevaa lauttaa riittänevät toistaiseksi.

Telakan uutinen aiheesta (https://crist.com.pl/another-hybrid-ferry-is-being-built-at-the-crist-shipyard,232,en.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Anders Isaksson - 18.06.2021, 11:40:11
Kesäkuussa aloitettu lautta menee Pärnäinen-Retais linjalle.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 04.09.2021, 14:28:40
Kölinlasku oli 30.10.

Crist-telakka (http://www.crist.com.pl/keel-laying-for-the-p-315-hybrid-ferry,215,en.html)
(Lainaus Ålandstrafiken-topicista (https://www.maritimeforum.fi/index.php?topic=7864.msg158628#new))

Finferries ilmoitti eilen, että uuden lautan (jonka alun perin piti valmistua huhtikuuksi 2022) nimeksi tulee Altera, ja se tulee Elektran pariksi Lillmälön ja Prostvikin välille. Valmistumisajankohdaksi mainittiin "... 1.1.2023, mutta todennäköisesti jo vuoden 2022 puolella".

Finferriesin tiedote (https://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/finferriesin-uudisrakennus-tulee-saamaan-nimen-altera.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 06.10.2021, 19:18:28
Valmistumisajankohdaksi mainittiin "... 1.1.2023, mutta todennäköisesti jo vuoden 2022 puolella".

Nyt Åbo Underrättelser kertoo, että Altera valmistuukin etuajassa. Se lasketaan vesille marraskuussa ja luovutetaan jo kesäksi.

ÅU:n juttu (maksumuuri, mutta ydinkohdat näkee, sisältäen kuvan) (https://abounderrattelser.fi/nya-altera-tas-i-trafik-mellan-pargas-och-nagu-redan-i-sommar-au-har-bilderna-fran-varvet/)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 14.12.2021, 21:40:24
Se lasketaan vesille marraskuussa...

Altera on laskettu vesille marraskuussa, kertoo telakan tiedote. (https://www.crist.com.pl/another-launch-at-the-crist-shipyard-a-modern-hybrid-ferry-for-finns,245,en.html) Tarkka päivä jää hämärän peittoon, mutta uutinen on julkaistu 21.11. Etusivulla oleva kuva ei ole tiedotteen mukana, mutta sen näkee TÄSTÄ. (https://www.crist.com.pl/images/glowne/245.jpg)

Mutta joka tapauksessa uuden hybridilautan terästyöt alkoivat perjantaina 11.6. Gdyniassa CRIST-telakalla.

Tämän lautan kölinlasku oli 12.10., kertoo telakka toisessa uutisessaan. (https://www.crist.com.pl/keel-laying-for-the-p317-hybrid-ferry,241,en.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 21.04.2022, 08:58:52
Nyt Åbo Underrättelser kertoo, että Altera valmistuukin etuajassa. Se lasketaan vesille marraskuussa ja luovutetaan jo kesäksi.

ÅU:n juttu (maksumuuri, mutta ydinkohdat näkee, sisältäen kuvan) (https://abounderrattelser.fi/nya-altera-tas-i-trafik-mellan-pargas-och-nagu-redan-i-sommar-au-har-bilderna-fran-varvet/)
Altera lähti eilen koeajoille ja on edelleen koeajolla Gdynian edustalla.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 29.06.2022, 21:25:37
Finferries on vastaanottanut Alteran tänään. Aiemmin ilmoitettu liikennöinnin aloitus jo kesällä jäänee haaveeksi, sillä Finferriesin mukaan se hinataan Turkuun heinäkuussa ja aloittaa liikenteen Elektran parina viimeistään 1.1.2023.

Finferriesin uutinen (https://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/finferries-on-vastaanottanut-lautta-alus-alteran.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Milla Louhi - 11.07.2022, 04:15:53
Lautta-alus Stella ajoi karille Kittuisten lauttarannan lähellä myöhään lauantai-iltana 9.7.2022. Alukselle ei tullut vuotoja ja sen kaksi matkustajaa saatiin evakoitua alukselta Stellan omalla MOB-veneellä. Sukeltajan tarkastettua aluksen pohjan se saatiin irroitettua vasta sunnuntai-iltana 10.7. hinaaja Bisonin avustuksella. Stella siirtyi Bisonin varmistamana Turkuun odottamaan blackoutin aiheuttaman vian selvittämistä sekä telakointia.
Stellan tilalla liikennöi maanantaiaamusta 11.7. alkaen Falco. Stellan sunnuntain vuorot hoiti Mergus ja sen tilalla liikennöi Replot 2.

https://svenska.yle.fi/a/7-10018516 (https://svenska.yle.fi/a/7-10018516)

https://www.ts.fi/uutiset/5708486 (https://www.ts.fi/uutiset/5708486)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 11.07.2022, 16:45:55
Finferries on vastaanottanut Alteran tänään. Aiemmin ilmoitettu liikennöinnin aloitus jo kesällä jäänee haaveeksi, sillä Finferriesin mukaan se hinataan Turkuun heinäkuussa ja aloittaa liikenteen Elektran parina viimeistään 1.1.2023.

Finferriesin uutinen (https://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/finferries-on-vastaanottanut-lautta-alus-alteran.html)

Altera lähti eilen iltapäivällä Varman hinauksessa Gdyniasta kohti Turkua.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 16.08.2022, 20:14:53
Altera lähti Turusta pari päivää sitten käyttöönottotesteihin Paraisten ja Nauvon välille. Elektra puolestaan tuli Turkuun tänään lepäämään.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Kai Heino - 23.08.2022, 17:53:12
Kova poru oli viime viikonlopun lauttajonoista. Ensi viikonloppuna ei luvassa helpotusta, kun Altera edelleen kaijatesteissä.
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 14.09.2022, 15:31:33
Altera on piipahtamassa Helsingin Eteläsatamassa, missä sen kastoi ministeri Tytti Tuppurainen tänään. Aluksella on myös avoimet ovet klo 15-19. Helsingistä Altera jatkaa takaisin Turkuun, mistä se lähtikin.

Finferries avoimista ovista (https://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/tervetuloa-tutustumaan-finferriesin-ymparistoystavalliseen-altera-alukseen.html)
Finferries kasteesta (https://www.finferries.fi/ajankohtaista/lehdistotiedotteet/ministeri-tuppurainen-kastoi-finferriesin-uusimman-ymparistoystavallisen-altera-lautan.html)
Otsikko: Vs: FinFerries (ex.Destian ja TLL:n Lauttavarustamo)
Kirjoitti: Juhani Mehto - 20.10.2022, 18:28:27
Mutta joka tapauksessa uuden hybridilautan terästyöt alkoivat perjantaina 11.6. Gdyniassa CRIST-telakalla. Koska Föglön-lautta ei (ainakaan tässä vaiheessa) päädy alkuperäiseen liikenteeseensä, nämä kaksi nyt rakenteilla olevaa lauttaa riittänevät toistaiseksi.

Telakan uutinen aiheesta (https://crist.com.pl/another-hybrid-ferry-is-being-built-at-the-crist-shipyard,232,en.html)

Yle kertoo tästä lautasta tänään toisella kotimaisella havainnekuvan kera. Alus luovutetaan vuodenvaihteessa ja koeajot alkavat sen jälkeen. Uuden lautan kapasiteetti on n. 70 % Prostvik I:stä suurempi.

Svenska Ylen juttu (https://svenska.yle.fi/a/7-10021843)