Merenkulku > Muut alukset

Hinaaja/raivaaja Luppi(?)

(1/3) > >>

Juha Tompuri:
Hei,

Kirjassaan Suomen laivat punatähtisen sotalipun alla Jorma Tuomi-Nikula mainitsee Suomessa (Porissa, Pihlavan telakalla) viime sotien aikana rakennetun ja Suomessa käyttöön otetun NL:n aiemmin tillaamat jokihinaajat Narvin, Jurmon ja Lupin, jotka sitten sodan päätyttyä luovutettiin alkuperaiselle tilaajalle.
Mainintoja  Narvista ja Jurmosta olen lukenut useista lähteistä, mutta Lupista en ole havainnut mainitun muualla.
Miten on, oliko Narvilla ja Jurmolla Luppi-niminen sisaralus?

t: Juha

Vesa Tuomala:
Isoisäni Hugo oli ainakin Enso-Gutzeitin omistaman hinaaja Lupin päällikkönä pitkään ja faijakin aloitti merimiesuransa siellä. Sodan aikana oli kuulemma paikallisen komentajan käytössä ja ainut aseistus oli suvun hyljekivääri Mosin Nagant (malli 1891) vuodelta 1915. Mökillä Haapasaaressa on kuvia paljonkin tuosta hinaajasta, pitänee kaivaa ne kesällä...

Ainut tieto netissä näyttää olevan tässä dokkarissa: http://www.google.fi/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CCEQFjAB&url=http%3A%2F%2Felma.elka.fi%2FArkHistory%2FE060.DOC&ei=X1fiTb9WzfKyBr6apPgF&usg=AFQjCNF3A1dftEmqskNllJx-IQSJhOn4_w

Googlen kautta löytyy myös maininta kirjassa: "Itämeri 1914-1921: Itämeren laivastot maailmansodassa sekä Venäjän ...
 Tekijät Mirko Harjula": 1922, hinaaja Luppi palautettiin suomalaiselle omistajalle...

T. Vesku

Pekka Hömppi:
Tukkimetsiä ja höyrylaivoja kirjassa kerrotaan Lupista seuraavaa.

"Rak. Bergsunds Mekaniska Verkstad, Tukholma v. 1899
W. Gutzeit & Co tilasi aluksen Kotkaan. Toimi Kotkassa hinaustehtävien ohessa mm. satamajäänmurtajana. Toimi 1910-luvulle saakka kesäisin Saimaalla. Pakkolunastettuna Venäjän valtiolla vuosina 1915-1918. Sen jälkeen Kotkan tehtailla"

Jari Aromaa:
Hei

Ainakin Leijonalippu merellä ja Suomen Laivasto 1918-1968 mainitsevat vain Narvin ja Jurmon. Minulla on kopio Laivastolehden artikkelista kauppalaivaston luovutuksista ilmeisesti vuodelta 1945, jossa mainitaan Narvi, Luppi ja Jurmo laivaston luovuttamina. Jaakko Auerin väitöskirjassa Suomen sotakorvaustoimitukset Neuvostoliitolle (HY Valtiotieteellinen 1956) on kauppalaivaston luovutettujen listassa alle 500 brt höyryalusten joukossa hinaajat Narvi, Luppi ja Jurmo, joista kustakin on hyvitetty 240 000 $.
Minulla on kirjahyllyyn kadonneena S.S.Berezhnoy "Trofei i Reparatsii VMF SSSR. Spravochnik" Yakutsk 1994, josta ratkaisu voisi löytyä, kunhan se kirja ensin löytyisi...

Jari Aromaa:
Berezhnoin kirja löytyi, mutta ratkaisua ei. Kirjassa ei mainittu Narvia, Jurmoa tai Luppia. Ne eivät siis päätyneet laivastolle. Ns. numerosaattajat 761-764, jotka olivat myös Neuvostoliiton tilaamia hinaajia, löytyvät kyllä laivaston aluksista.

Helsingin miinanraivaajakillan kirjassa Me raivasimme Suomenlahden (2004) on kuva hinaaja-raivaajasta Luppi, joka oli 1 Raivaajaosastossa. Olisiko tämä tuo aiemmin mainittu vanhempi hinaaja?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta