Enchantment of the seas

Aloittaja Heikki Helen, 02.02.2002, 03:45:47

« edellinen - seuraava »

Heikki Helen

Pengoin tässä äskettäin telakoiden listoja ja löysin Lloyd's Registerin listoilta tiedon, että Enchantment of the seas olisi rakennettu hietalahden telakalla rakennusnumerolla 493. Itse muistelen, ettei sitä rakennettu kuitenkaan Helsingissä. Kun vertailin aikoja milloin mikäkin alus olisi ollut hietalahden montussa, niin niitten tietojen perusteella siellä olisi mukamas ollut sekä Enchantment of the seas että Elation samaan aikaan montussa, mikä ei todellakaan ole mahdollista. Kun katsoin Masa-Yardsin sivuja niin sielläkin väitetään, että se on rakennettu Hesassa. Mitenkäs tämä nyt siis on, eikös se rakennettu Turussa???
Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org

Matti Kauppinen

#1
Eikös Enchantment of the Seas ole Grandreu of the Seasin sisaralus. Silloin kun Grandreu of the Seas valmistui, niin siitä oli Navigatorissa iso juttu ja ainakin se oli valmistunut Helsingissä. Eikös Hietalahden telakka ole länsi-satamaa vastapäätä? Meinaan, vain kun olin Hesassa muutama kesä sitten lähdössä Tallinnaan, niin länsi-satamaan vasta-päätä oli jompi kumpi Grandreu of the Seas tai Enchantment of the Seas. Mutta jos Grandreu rakennettiin Hesassa niin todennäköisesti myös sisar rakennettiin samalla telakalla, koska Enchantment on rakennttu Suomessa. Ja jos kerta Masa-Yardsin sivut sanovat, että EFTS on rakennettu Helsingissä, niin tuskin ne väärässä ovat.

Tulipas paljon sekavaa tekstiä. :)  

Aleksi Lindström

#2
Enchantment of the Seas on rakennettu Helsingissä, kävin sitä sillon veneellä ihailemassa kun se oli rakenteilla. Ikävä kyllä en sillon vielä kuvannu laivoja...

Heikki Helen

#3
Mutta kun mulla on sellainen kuva, jossa samaan aikaan, kun Grandeur of the seas on varustelulaiturissa, telakkahallin ovi on auki ja sieltä näkyy seuraava laiva, eikä se näytä Enchantment of the seasilta. No tässä se kuva, joka on siis otettu 23.8.1996.


Olisiko kenties mahdollista, ettei EOTS:in runkoa rakennettu Helsingissä. Tässä on vielä Lloyd'sin ilmoittamaa aikataulua:

Grandeur of the seas:
Keel laid : 13.02.1995
Launched : 01.03.1996
In service : 20.11.1996

Enchantment of the seas:
Keel laid : 00.00.1996
Launched : 21.11.1996
In service : 04.07.1997

Elation:
Keel laid : 04.07.1994
Launched : 03.07.1997
In service : 24.02.1998
Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org

Pekka Ruponen

Ei se Elationin rakentaminen kölinlaskusta vesillelaskuun kolmea vuotta kestänyt. Kyseessä on pieni "huijaus" sama ilmenee myös Paradisen kohdalla. Näissä laivoissahan pelastusveneet ovat yläkannella ja jossain vaiheessa 90-luvulla tuli voimaan sääntö joka rajoittaa pelastusveneen korkeuden merenpinnasta (muistaakseni 15 m). Sääntö koski vain uusia laivoja. Noista Heikin antamista tiedoista voisi olettaa, että sääntö tuli voimaan vuoden 1995 alusta. Eli Masalla rakennettiin ensimmäinen lohko valmiiksi Elationiin ja Paradiseen.

Eli kyllä tuo kuvassa oleva laiva minusta näyttää Enchantmentiltä.
Pekka Ruponen

Mikko-Oskari Koski

#5
Kuvassa oleva laiva on Enchantement ots. Sen jälkeen tuli Hietsun varustelukaijaan vielä Hapagin pieni Europa ennen Elationin ja Paradisen tekoprosessin ulkoista vaihetta.
Näkeehän tuosta kuvasta mallinkin, ei ole Arisonin Fantasy-luokalle ominaista "kulmikkuutta"...
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Matti Kauppinen

#6
Onko tuossa Heikin kuvan laivassa komentosillan siivet "paljaana"? Meinaan vain, että Grandeurin ja Enchantmentin siivet ovat "paljaat" kun taas Elationissa "täys-katettu" silta.

Heikki Helen

#7
Jos vertaatte tuota mun kuvaani tähän kuvaan, joka on varmasti Enchantment of the seas tai sen sisar niin huomaatte, että kansirakennelmassa ei ole tuollaista pykälää, niin kuin tuossa mun kuvassani on. Vastaava pykälä on Fantasy-luokan aluksissa. Joten olen edelleen sitä mieltä, että kuvassa on Elation.

Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org

Mikko-Oskari Koski

#8
Pysyn aiemmassa kannassani ja väitän, että telakkakuvassa Eots:n keulan ympärillä on rakennustelineitä. Näkemys saattaa toki olla väärä, mutta kuvan ottoajankohta huomioiden ei tunnu mahdolliselta, että se olisi Elation...
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Heikki Helen

#9
Katselin tänään eri kuvista lähes tunnin ajan tuollaisia yksityiskohtia Elationista ja Enchantment of the seasista ja löysinkin lopulta ratkaisevan yksityiskohdan (joka tosin ei erotu tuosta skannatusta kuvasta) ja nyt on pakko todeta, että olette olleet oikeassa. Kyllä tuo alus on Enchantment of the seas. No ompahan tullu näköjään sekin kuvattua, vaikka kuva on aivan törkeän huono.
Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org