Jäänmurtajat ja talvimerenkulku (oli: Jäänmurron tulevaisuus)

Aloittaja Janne Koskinen, 21.01.2008, 06:25:31

« edellinen - seuraava »

Tuomas Romu

Lainaus käyttäjältä: Tuomas Romu - 19.12.2024, 19:05:56 Niksmannien pitkälti toista vuosikymmentä kytenyt Polarstern 2-tutkimusalusprojekti on vihdoinkin nytkähtänyt eteenpäin...

...ja turkulainen Elomatic on tehnyt historiansa suurimman suunnittelusopimuksen aluksen rakentavan thyssenkrupp Marine Systemsin kanssa.
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Tuomas Romu

Forbesin Craig Hooper on jälleen kerran kirjoittanut Jenkkien jäänmurtajaprojektista. Ajan hengen mukaisesti hän peräänkuuluttaa Elon Muskin "hallinnon tehokkuuden virastoa" eli DOGEa käymään projektin kimppuun ja "tekemään työnsä". Valitettavasti juttu jää siinä mielessä kesken, että hän ei kerro, miten Muskin pelleporukka voisi projektia jouduttaa. Vaikea nähdä, että esimerkiksi projektiryhmän irtisanominen merkittävästi lyhentäisi aikataulua...

Forbes: USCG Polar Security Cutter Program Offers DOGE An Easy 'Win'

Kanadalainen ajatushautomo MacDonald-Laurier Institute taas on julkaissut sivuillaan todella märän aivopierun: Suomen, Kanadan ja Yhdysvaltain tulisi hankkia ICE Pact-sopimuksen varjolla samanlaisia jäänmurtajia. Lukemattomien faktavirheiden lisäksi jutussa todetaan suoraan, että näin tulisi toimia, vaikka maiden jäänmurtotarpeet poikkeavat toisistaan. Loppukaneetti taas toteaa, että "perinteiset laivanrakentajat ja poliitikot" varmasti vastustavat tätä mallia...

MLI: One size fits all – why Canada and its ICE Pact partners need a one-hull and modular ship design for icebreakers
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Tuomas Romu

#887
Pietarissa syksyisen telakoinnin jälkimainingeissa lojunut Admiral Makarov (Wärtsilä L-399) lähti kohti Murmanskia, mutta kääntyi Suomenlahden suulla takaisin ja palasi lähtöruutuun. Sen sijaan uudempi Viktor Chernomyrdin suuntasi kohti pohjoista ja kiertää tällä hetkellä Norjan etelärannikkoa. Puolentoista tusinan mailin päässä painelee myös Tallinnasta vauhtia hakenut Foros, jonka määränpääksi on muuttunut "FOR ORDERS". Todennäköisesti määränpää on molemmilla sama.

Pohjoisessa eräs Helsingin telakan rakentama jäänmurtaja on siirtynyt uudelle operaattorille. Dudinkan satamamurtajana jo vuosia palvellut Evdokimov-luokan matalakulkuinen jokimurtaja Avraamiy Zavenyagin (Wärtsilä L-443) on siirtynyt Norilskiy Nickeliltä valtiollisen satama- ja jäänmurtajaoperaattori Rosmorportin Murmanskin-osaston hallintaan. Mikäli tulkitsin 17. lokakuuta 2024 annetun päätöksen oikein, hallinnan siirto tehtiin Rosmorportin hakemuksesta käyttäen perusteena jonkinlaista lakia "oikeudesta valtion omaisuuden taloudelliseen hallintaan". Alus on joka tapauksessa ollut vähällä käytöllä viime vuosina ja itse asiassa ei kykene enää omin konein siirtymään Dudinkasta telakalle Arkangeliin. Kun jäät aikanaan lähtevät Jeniseiltä, Avraamiy Zavenyagin lähtee korjattavaksi toisen aluksen hinaamana.

Rosmorport: Icebreaker Avraamiy Zavenyagin joins the fleet of the Murmansk Branch
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Tuomas Romu

Lainaus käyttäjältä: Tuomas Romu - 24.02.2025, 21:41:55 Todennäköisesti määränpää on molemmilla sama.

Viktor Chernomyrdin jäi Murmanskiin, mutta Foros jatkoikin matkaansa kohti Vienanmerta. Joka tapauksessa aiemmin määränpääksi ilmoitettu Kirkkoniemi jäi odotetusti väliin.

Hieman yllättäen etelä-korealainen Hanwha on sittenkin rakentanut kuudennen "toisen sukupolven" arktisen LNG-tankkerin; Shipspotting.comissa on kuva Nikolay Semenovista uivassa telakassa. Sarjan viisi ensimmäistä alusta on makuutettu telakan liepeille, koska Novatekin Arctic LNG 2 -projektiin kohdistuvat pakotteet estävät niiden toimitukset. Itsenäisesti itäisellä Koillisväylällä liikennöimään suunniteltujen alusten propulsioteho on kasvatettu 51 megawattiin ja keula muotoiltu uudelleen ensisijaisesti jäänmurron ehdoilla.

Ruotsin merenkulkulaitos uhkaa makuuttaa yhden Atle-luokan jäänmurtajan, mikäli valtion rahoitusta ei lisätä ja väylämaksuja koroteta. Samalla myös suljetaan kaksi viidestä meripelastushelikopterien tukikohdasta, luovutaan kahdesta merenmittausaluksesta ja irtisanotaan kymmenys henkilöstöstä. Merenkulkulaitoksen rahoitus on ollut tiukoilla jo pitkään ja ei vastaa tämän päivän kustannusrakennetta. Tällä ei kuitenkaan ole toistaiseksi vaikutusta käynnissä olevaan jäänmurtajahankintaan.

The Ulkopolitist kirjoittaa tuoreimmassa artikkelissaan arktisista alueista ja Yhdysvaltain strategiasta. Jutussa mainitaan, että jenkit ovat aloittaneet ensimmäisten omien jäänmurtajien rakentamisen viiden vuosikymmenen tauon jälkeen. Asiaan perehtyneet toki tietävät, että 1990-luvulla valmistui osin suomalaisten suunnittelema keskiraskas jäänmurtaja USCGC Healy.

Maailman tehokkain ei-ydinkäyttöinen jäänmurtaja USCGC Polar Star on saanut työnsä valmiiksi etelän vesillä. Aluksen ainut tehtävä on varmistaa, että vuosittaiset huoltokuljetukset pääsevät perille McMurdon tukikohtaan Etelänapamantereelle. Kotimaahan palattuaan alus mennee jälleen suoraan telakkaan, jossa aluksen elinkaarta pyritään jatkamaan siihen asti, että ensimmäiset uudet jäänmurtajat valmistuvat.
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Tuomas Romu

All information and details given in good faith but not guaranteed!

Tuomas Romu

#890
Kanadan valtio on solminut 3.15 miljardin Kanadan dollarin (reilun 2 miljardin euron) arvoisen laivanrakennussopimuksen Vancouverissa sijaitsevan Seaspanin telakan kanssa polaarimurtajan rakentamisesta Kanadan rannikkovartiostolle. 158 metriä pitkä alus rakennetaan toisiksi korkeimpaan Polar Class 2 -jääluokkaan ja se pystyy murtamaan 34 megawatin propulsiotehollaan 2.5 metrin paksuista kiintojäätä. Alukseen tulee muun muassa ABB:n Azipod-ruoripotkurit ja Wärtsilän dieselgeneraattorit, ja sen suunnittelusta ovat vastanneet pääasiassa suomalaiset suunnittelutoimistot Aker Arctic ja Elomatic.

Government of Canada: Government of Canada awards contract to Seaspan's Vancouver Shipyards for construction of new polar icebreaker

Seaspan: Seaspan to Build Made-In-Canada Heavy Polar Icebreaker

Myös Quebecissa sijaitseva Davie tulee huomenna saamaan tilauksen hieman pienemmästä polaarimurtajasta niin ikään Kanadan rannikkovartiostolle. Kuten lehdistä olemme jo saaneet lukea, ainakin osa 138.5-metrisestä aluksesta tullaan rakentamaan kanadalaisten omistamalla Helsingin telakalla, joten loin sille oman viestiketjun.
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Tuomas Romu

#891
Elinkeinoministeri Wille Rydman ei ehkä kuulu suosikkipoliitikkoihini, mutta tuoreimmassa Hesarin haastattelussa oli muutama hyvä pointti liittyen jäänmurtajayhteistyöhön Yhdysvaltain ja Kanadan kanssa.

Tällä vuosikymmenellä Suomessa ei ole kuitenkaan rakennettu yhtään jäänmurtajaa. Meillä on tietotaitoa, mutta jos sitä ei päästä käyttämään, jossain vaiheessa se ruostuu meilläkin. ... Jos haluamme ylläpitää osaamistamme, meidän pitää luonnollisesti hankkia myös asiakkaita.

Suomalaisen meriteollisuuden varsinaisen osaamisen ja tekemisen tavan siirtäminen jonnekin muualle ei kuitenkaan ole ihan helposti tehty.

Nämä ovat siis vastineita milloin missäkin esiintyneille väitteille siitä, että suomalaisen meriteollisuuden jäänmurtajien suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvä osaaminen ikään kuin menetettäisiin viime kesänä solmitun yhteistyösopimuksen puitteissa.

Keskeinen osaaminen ei noin vain siirry yrityskauppojen tai yhteisprojektien muodossa. Sitä ei myöskään pysty kehittämään — saati edes ylläpitäminen — rakentamalla jäänmurtajia vain Suomen valtiolle. Kahden edellisen välillä vierähti 18 vuotta; viimeisimmästäkin on kulunut jo puolet tästä. Jäänmurtajien suunnitteluosaaminen säilyy vain jäänmurtajia suunnittelemalla, rakennusosaaminen vain rakentamalla.

On myös hyvä tiedostaa, että jäänmurtajiin liittyvää yhteistyötä on ollut jo vuosia. Suomalaista jäänmurtajaosaamista on jo hyödynnetty käytännössä kaikissa pohjoisamerikkalaisissa jäänmurtajaprojekteissa vähintään 1990-luvun alusta asti. Tästä huolimatta Yhdysvallat ja Kanada halusivat solmia virallisen yhteistyösopimuksen ICE Pactin muodossa.

Tavallaan toivoisinkin, että jäänmurtajayhteistyö nähtäisiin ennemminkin mahdollisuutena maailman mittakaavassa ainutlaatuinen tietotaitomme säilyttämiselle kuin uhkana sen katoamiselle.
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Tuomas Romu

Tässäpä lyhyesti viime aikojen jäänmurtaja- ja talvimerenkulkuaiheisia uutisia:

Mikko Niini on kirjoittanut Navigatoriin kattavan yhteenvedon Kanadan laivanrakennuksesta sisältäen myös nuo tuoreet jäänmurtajatilaukset:

Navigator: Kanadan hallitus tilasi 10 miljardilla jäänmurtajia ja hävittäjiä

Ilmatieteen laitos taas juhlisti 110 vuotta täyttävää operatiivista jääkarttaa:

Onnea, 110 vuotta täyttävä operatiivinen jääkartta!

Ulkoministeriö tiedottaa, että ICE Pact -jäänmurtajayhteistyön kansalliset koordinaattorit kokoustivat Helsingissä. Seuraava kokoontuminen on toukokuussa Kanadassa.

ICE Pact -jäänmurtajayhteistyön kansalliset koordinaattorit kokoontuivat Helsingissä

YLE taas on julkaissut laajan artikkelin siitä, mitä Suomella on tarjota tuohon transatlanttiseen jäänmurtajayhteistyöhön:

YLE: Will Finland's shipbuilding expertise break diplomatic ice with the US?

Malte Humpert seuraa gCaptainissa Venäjän arktisen öljy- ja kaasulaivaston liikkeitä. Zvezdan telakalta toimitettu Valentin Pikul on purjehtinut Suezin läpi ja suuntaa kohti Murmanskia. Jutun lopussa mainitaan mielenkiintoisena yksityiskohtana, että Sovcomflotin laivastoon kuuluvalla Christophe de Maregeriella olisi vaurio yhdessä aluksen Azipod-ruoripotkureista. Alushan on ollut pitkään poissa liikenteestä ja pakotteiden alaisena sille on vaikea saada varaosia. Myös muista ongelmista liikkuu huhuja.

gCaptain: Russia's Newest Arctic Oil Tanker Passes Through Suez Canal As US Mulls Easing of Sanctions

Mainittakoot myös, että suomalainen jäänmurtajiin erikoistunut suunnitteluyritys Aker Arctic järjesti viime viikolla vuosittaisen asiakasseminaarinsa. Esitysaineistosta voi löytyä jotain tämänkin viestiketjun seuraavia kiinnostavia juttuja muun muassa Viron uudesta jäänmurtajahankinnasta sekä Le Commandant Charcotin seikkailuista.

The 18th Arctic Passion Seminar was held on 6 March 2025 in Helsinki
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Pekka Laakso

#893
Listattujen uutisten ja tapahtumien lisäksi täällä voidaan mainita Venäjän uusimman ydinkäyttöisen jäänmurtajan Yakutiyan siirtyneen Kronshtadtista takaisin rakennustelakkansa varustelulaituriin eilen illalla.

EDIT: Yakutiya lähti sunnuntaina päivällä Suomenlahdelle uusille koeajoille.
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.