LNG jakelusuunnitelmat Suomen laivoihin & suomen maakaasu infran laajennus

Aloittaja Timo Tuomivirta, 16.01.2011, 10:53:32

« edellinen - seuraava »

Timo Tuomivirta

#45
Löytyi varsin tarkka seloste Gasumen meneillä olevistä terminaali suunnitelmista ja tulevaisuuden kuvioista.
->
http://www.gasum.fi/tuotteet/lng/tuontiterminaaliInkooPorvoo/Documents/Finngulf_LNG_YVA_ohjelma_FIN_WEB.pdf

Jos on tippaakaan kiinnostunut energian jakelusta niin suosittelen lämpimästi lukemaan koko dokumentin oikein ajan kanssa.

..Eipä tarvitsi paljon miettiä tuleeko Turun Pansioon LNG terminaalia jos mahdollisen sisaraluksen ja tulevan rajavartiolaivan kulutus edes lähellä tätä luokkkaa
->
Viking Gracen koeajoon kului 15 rekkakuormallista LNG:tä  9.1.2013 13:58

http://www.ts.fi/uutiset/talous/435515/Viking+Gracen+koeajoon+kului+15+rekkakuormallista+LNGta

http://www.savot.fi/Uutiset/13000067.html

http://yle.fi/uutiset/nesteytetty_maakaasu_laivojen_uudeksi_polttoaineeksi/6434396

http://www.shortsea.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=372&Itemid=109

Timo Tuomivirta

Löytyi mielenkiintoinen artikkeli liuskekaasuun liittyen. Kyseisen aineen prosessoinnin halventuminenhan on perimmäinen syy miksi LNG:stä on tullut "kova juttu".

Villi ja karu pohjoinen

Yhdysvallat on nousemassa pikavauhtia maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi. Karusta Pohjois-Dakotasta öljybuumi teki mahdollisuuksien maan.
14.1.2013


...Ratkaisuksi on löytynyt juna. Kolmessa vuodessa öljyjunien määrä Yhdysvaltojen rautateillä on 20-kertaistunut.

Maakaasun kuljettaminen on vaikeampi juttu. Siksi yli kolmannes Pohjois-Dakotassa porattavasta maakaasusta poltetaan suoraan ilmaan. Lentokoneesta nähtynä tulipatsaat muodostavat preerialle toisen tähtitaivaan oikean peilikuvaksi.

Öljyn sivutuotteena maasta nousevaa maakaasua poltetaan, koska polttaminen on halpaa ja kuljettaminen kallista. Se on sääli, sillä Pohjois-Dakotassa poltettavalla maakaasulla lämmittäisi yli puoli miljoonaa kotia. Poltosta syntyvä hiilidioksidi vastaa noin yhden hiilivoimalan päästöjä. Polttaminen on silti parempi ratkaisu kuin metaanista koostuvan maakaasun päästäminen ilmaan...


http://www.hs.fi/ulkomaat/Villi+ja+karu+pohjoinen+/a1358053352408

tatu

Jatketaan täällä sitten keskustelua tuosta LNG:n jakelusta.

Ensinnäkin selvennys noihin LNG toimituksiin, niin täällä Suomessa LNG:n myy Gasum Oy ei AGA, kuten tuolla toisessa topicissa annettiin ymmärtää. Gasumin ja AGA:n yhteistyö rajoittuu lähinnä LNG:n tuotantopuolelle, jossa Gasum ja AGA tekevät yhteistyötä tuolla Sköldvikin jalostamon kupeessa olevalla LNG laitoksella, joka osuvasti sijaitsee AGA:n ilmakaasutehtaan naapurissa. Maakaasu nesteytyäkseen tarvitsee Suomen tapauksessa nestemmäistä typpeä ja sitä AGA:n laitoksella on tarjota, siitä tuo yhteistyö AGA:n kanssa.
LNG:tä myydään Suomessa ainakin Vaasaan Wärtsilän moottoritehtaalle koeajo tarkoituksiin ja on sitä aikoinaan viety rajan taaksekin niin idässä kuin lännessäkin.
Nuo puheet LNG toimitusten kilpailuttamisesta voi heittää romukoppaan, täällä Itämeren ympärillä bunkrauspaikkoja ei ole tiedossa vielä vuosikausiin ja 14.1.-13 talousuutisissa kerrottiin Venäjän nostavan energian hintojaan mm. maakaasun hinnan eurooppalaiselle tasolle. Tuo tarkoittaa Suomenkin tapauksessa sitä, että maakaasun hinta tulee nousemaan.
Aika ihmeelliseltä tuntuu se, että tukeudutaan polttoaineeseen jonka kilpailuttaminen ja saatavuus on olematon, kuten perinteisten polttoaineiden kohdalla on tänäpäivänä mahdollisuus, kaasuöljyä saa jokaisesta satamasta ympäri euroopan ja hinnan voi kilpailluttaa.
Korkea polttoaineen hintahan on merenkulussa jatkuva puheenaihe tänäpäivänä, mutta LNG:n tapauksessahan sen varmaan kompensoi veronmaksaja.

Kalle Id

Mikäli LNG:n hinta kansainvälisillä markkinoilla ei muutu hirveästi ylöspäin, tulee se olemaan käyttökustannuksiltaan halvin vaihtoehto vuoden 2015 päästörajoitusten tultua voimaan.

Timo Tuomivirta

#49
Lainaus käyttäjältä: Kalle Id - 18.01.2013, 17:16:22
Mikäli LNG:n hinta kansainvälisillä markkinoilla ei muutu hirveästi ylöspäin, tulee se olemaan käyttökustannuksiltaan halvin vaihtoehto vuoden 2015 päästörajoitusten tultua voimaan.

Tämä pitää paikkansa. Huvittavaa sinänsä, että juuri Taiston postauksen yläpuolella on vastaus kustannuksiin liittyen.

Toisin kuin Venäjän tapauksessa, ei maakaasun markkinahintaa ole sidottu kaikilta osin maailmassa öljyn markkinahintaan. Tästä johtuen liskeöljyä valmistaessa ei kerätä "halvempaa" maakaasua vaan se poltetaan taivaan tuuliin.

Se miksi maakaasua poltetaan taivaan tuuliin on se, että sille ei vielä ole markkinoita  (kulutuskohteita) ja sen myyntihinta on sen verran kehno että sen keräämiseen ei kannata investoida.

Tässä on menossa klassinen kumpi tulee ensin muna vai kana ongelma. Mielestäni erittäin esimerkillinen & mitä ilmeisimmin polttoainekustannuksia ja tulevia ympäristönormeja noudattava teko Rajavartiostolaitokselta ja Viking Lineltä luoda LNG kysyntää itämerelle.

Markkinat on nyt luotu rikkidioksidi direktiivillä pohjanmerelle, pohjois-amerikan alueelle ja itämerelle jonka avulla kysynnän kasvu on sillä varmistettu. Toisin sanoen maakaasun parissa yrittämistä tekevät uskaltavat investoida merkittäviä summia rahaa.

..Ai niin olihan tässä se ympäristö näkökulmakin.

On syytä muistaa myös, että useat eri lähteet ovat povanneet, että http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljyhuippu on tulossa tai se on jo saavutettu. Toisin sanoen päivä jolloin ei enää uusia öljylähteiteitä enää löydykään on lähempänä ja lähempänä.

-> Mielestäni on vain fiksua ja kauaskantoista käytöönottaa useita eri energiavarantoja jonka avulla öljyn merkitys yhteiskunnalle vähenee pikkuhiljaa. Lisäksi on pelkästään hyvä, että biokaasun (joka on muuten kotimainen polttoaine) käyttöä lisätään jo pelkästään siksi, että ilmaan päästessään metaani on pahimman luokan kasvihuonekaasu.


Timo Tuomivirta

#50
Eipä kestä kauaa, kun suomeen virtaa kaasua muualtakin kuin Venäjältä oikein putken kautta.

Balticconnector gas pipe land line gets a green light in Estonia
BC, Tallinn, 18.01.2013.Print version


The North Estonian Kiili parish was the first to issue the construction permit that enables to start the construction of the land line part of the Balticconnector, a gas pipeline connecting Estonian and Finnish gas networks, LETA/Delfi reports.

110920_Balticconnector.jpg

The land line part of the Balticconnector passes through 6 municipalities in Estonia. The design work of the 47 km section will be completed by the start of the summer. Existence of the project enables to start building the section as soon as the European Commission makes a decision on connecting the project.


In December last year, Finnish gas network operator OY Gasum and Estonian gas network operator AS EG Võrguteenus agreed on the schedule of work for building Balticconnector.


Balticconnector is a 80 km long undersea gas pipeline that connects via Paldiski in Estonia and Inkoo in Finland the Estonian and Finnish gas networks and will create an alternative gas supply source for Estonian consumers. The undersea route of the pipeline costs around 100 million euros.


http://www.baltic-course.com/eng/energy/?doc=68894

Gasumin projektisuunnitelmä löytyy tästä -> http://www.gasum.com/gasnetwork/Documents/Balticconnector%20-%20Executive%20Summary%20Report%20-%2010022011.pdf

Terminaalin senkuin antavat odottaa..
http://www.3t.fi/artikkeli/uutiset/teknologia/lng_terminaalit_odottavat_yha_rakentamista

Kannattaa muuten liittyä tämmöiseen irti Venäjän maakaasusta facebook ryhmään -> https://www.facebook.com/pages/Independence-from-Russian-Gas-and-Oil/106017932768133

tatu

#51
Valitettavasti se kaasu tulee edelleenkin Venänäjältä (Gazprom) ja vielä siitä samasta putkesta kuin tähänkin saakka. Ainoa etu mikä tuossa voidaan saavuttaa on se, että Suomeen syntyy rengasmainen siirtoputkisto, nykyisen yksisuuntaisen umpiperän sijaan.

Tässä linkki, josta voi tutustua venäläiseen kaasuputkistoon:

http://mappery.com/maps/Europe-Proposed-Natural-Gas-Pipelines-Map.mediumthumb.gif

Onhan siinä tietysti yksi rahastaja lisää välissä.

Timo Tuomivirta

#52
Voisin olettaa, että koko Baltic connector rakennetaan Tallinnaan tulevan LNG ifran takia.


LNG bunkering study in Tallin will be performed by Pöyry
25.01.2013

http://www.portoftallinn.com/news?&art=314

Voisikos joku asiantuntevampi kertoa mitä tuo "bunkering" tarkoittaa käytännössä?

EDIT: Löytyi http://wiki.answers.com/Q/What_is_bunkering

Timo Tuomivirta

#53
Nyt on liuskekaasu jo niin halpaa, että sitä ei kannata edes myydä.

Se poltetaan liuskeöljyn valmistuksen yhteydessä.

"USA energiaomavarainen 5–7 vuodessa" 10.02.2013 10:37
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=20132238

FT: USA polttaa halpaa kaasua – roihu näkyy avaruudessa 28.1.2013 19:15
http://www.taloussanomat.fi/ymparisto/2013/01/28/ft-usa-polttaa-halpaa-kaasua-roihu-nakyy-avaruudessa/20131534/12

Toisin sanoen nyt vallitsee ostajan markkinat.

Tässä on video frackingistä (miten liuskekaasua kerätään)
http://www.youtube.com/watch?v=j2Nc-kxWfmc

http://www.forssanlehti.fi/mielipide/lukijan_aani/?newstitle=Kaasu+on+tulevaa+energiaa

Gazprom prefers Inkoo LNG terminal BC, Tallinn, 20.02.2013.
http://www.baltic-course.com/eng/energy/?doc=70674


Timo Tuomivirta

#55
Eipä kannata nykyään enää ostaa polttoöljyllä toimivaa traktoria. Tuttu kertoi, että laivojen rikkidirektiiviin tullaan liittämään seuraavaksi maatalouskoneet ja kuivurit. Ts. LNG & biokaasuun siirtyminen on pakonsanelemaa. Jos joku on moisia investointeja miettimässä niin kannattaa ajatella miten asiat ovat esim 2020.... Sanktioverot päästöihin tulevat nousemaan entisestään.

...Tietty sitä voi ostaa häkäpönttötraktorin ja kuivattaa viljat hakkeella ;). Mikä onkin se taloudellisin vaihtoehto jos isännällä on omaa metsää tarpeeksi ja hakekone.

Ja uskoisin, että polttoöljyn hinta nousee pilviin muutenkin kun yhä useampi laiva siirtyy käyttmään LNG:tä. En usko, että öljyfirmat katteistaan luopuu vaikka kysyntä tippuisikin.

Toisaalta jos miettii, että rakentaa äänieristetyn ja päästöttömän (ei pölyä & olki kerääntyy omaan siiloonsa) kuivurin päärakennuksen läheisyyteen säästyy päällekkäisten investointien tarpeelta (ei pannuyksikköä, vain varaaja). Samalla kuivurin poltinyksikön käyttöaika räjähtää pilviin (investoinnille enemmän hyötyä).

Itse asiassa järkevintä on maksimoida poltinyksikön käyttöaika ja alkaa tuottamaan poltinyksiköllä lämpöä sekä sähköä.

http://www.sealpump.com/dust-control-systems.php

https://www.google.fi/search?q=Dust-suppressed&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a&channel=rcs#hl=fi&client=firefox-a&hs=3mD&rls=org.mozilla:fi:official&channel=rcs&q=Dust-suppression&spell=1&sa=X&ei=diY3UY7dHIv44QS-soDACA&ved=0CCsQBSgA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.43287494,d.bGE&fp=7f798f9f79af8632&biw=1920&bih=997

Uskaltaisin väittää, että järkevintä olisi nykyisin hommata poltinyksikkö jossa voi käyttää maa- ja biokaasua sekä haketta.

Tilarakennuksen & kuivurin yhteislämmitysyksikköjä on jo rakennettu ja takaisinmaksu aika on alle viidessä vuodessa (riippuen lämmönsiirtoputkien pituudesta)

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/924/Lindroos_Ari-Pekka.pdf

Ja onhan tuontapaista tekniikkaa jo nykyisellään saatavillakin:


Valtra Plans Biomethane Dual-Fuel Tractor Production in 2013
September 15, 2012 | Finland


http://www.ngvglobal.com/valtra-plans-biomethane-dual-fuel-tractor-production-in-2013-0915

Miten korvata öljy viljankuivauksessa
http://koneviesti.fi/lehti/kv1708/fi_FI/vaihtoehtoenergia/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukaasu

http://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4k%C3%A4p%C3%B6ntt%C3%B6auto

http://www.valtra.fi/news/press/2981.asp

YHDISTETTY SÄHKÖN- JA LÄMMÖNTUOTANTO BIOMASSASTA MAATILAYRITYKSESSÄ Arttu Lamminmäki
http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/3412/Lamminmaki_Arttu.pdf?sequence=1

puupolttoaineisiin perustuvat pien- CHP tekniikat combined heat & power = CHP

http://www.karelia.fi/biostuli/materiaalit/Pien-CHP-katsaus_raportti_v11.pdf

http://www.gasek.fi/solutions/gasek-chp-plants/

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122942-puhdasta-energiaa-sadan-prosentin-hyotysuhteella

http://www.asmacon.fi/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=18&cntnt01returnid=16

http://www.epressi.com/tiedotteet/energia/gasekin-innovaatio-korvaa-fossiiliset-polttoaineet-puukaasulla.html?p336=9

- Tuleva rikkidirektiivi vaatii puhdasta energiantuotantoa vuoden 2016 alussa. Asiakkailta tulleiden vaatimusten perusteella suunnittelimme ja valmistimme markkinoille uusiutuvaan teknologiaan perustuvan vaihtoehdon fossiilisille polttoaineille. Asiakkaiden vastaanotto on ollut hyvä ja uskomme tämän ratkaisun sopivan hyvin laajalle asiakaskunnalle energiantuotannon uusimiseen, sanoo GASEK Oy:n toimitusjohtaja Kauko Väinämö.


Timo Tuomivirta

Tjahas!

Kaavat jo esillä Pansion terminaalista. Eipä tuossa kauaa nokka tuhise, kun on terminaali pystyssä Turun Pansiossa.
http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=433015&nodeid=11976

Jostakin luin, että .ko terminaalilla palvelusäde on 300 km eli Varsinais Suomen maakaasu tarpeet täyttyy kyseisellä terminaalilla vallan mainiosti.

Kohta Vakkasuomen maajussit ajavat siis Valtran dual fuel traktoreilla.

Myös Poriin ollaan suunnittelemassa omaa terminaalia, kuin myös Tornioon.


Tuomas Romu

http://www.ts.fi/uutiset/talous/489132/Hallitus+tukee+LNGterminaaleja+100+miljoonalla+eurolla

LainaaRakentamalla terminaaleja Suomen rannikoille voidaan mahdollistaa maakaasua käyttävien rahti- ja matkustaja-alusten yleistyminen Itämerellä.
All information and details given in good faith but not guaranteed!