Sally Albatrossin paluu Suomeen?

Aloittaja Matti Kauppinen, 01.11.2001, 03:19:48

« edellinen - seuraava »

Matti Kauppinen

Mitä luulette, palaakohan Sally Albatross eli SuperStar Taurus enää koskaan Suomen lipun alle tai ylipäätään takaisin liikennöimään Itämerelle? Eikös vuokrasopimus Star Cruisen kanssa pääty ensi vuonna?

Olisihan se hienoa, jos Sally Albatross tulisi takaisin Itämerelle.

Heikki Helen

#1
Olisihan se kiva, jos se palaisi, mutta on se ainakin päältäpäin niin hieno alus, että eiköhän se kelpais noille ulkomaalaisillekin. Joten pelkään pahoin, ettei se palaa suomeen...

Tosin vois se joskus tehdä risteilyjä Hesaan...
Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org

Miran Hamidulla

#2
Sally Albatross tuskin kelpaa millekkään suomalaiselle yhtiölle enään mutta voihan olla mahdollista että sen vuokraa tai ostaa varustamo joka tekee risteilyjä Helsinkiin.
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Matti Kauppinen

#3
Miksi ei kelpaisi? Sally Albatross on suht uusi alus ja vieläpä erittäin korkeatasoinen. Jos Albatross tulee myyntiin, niin esim. Vikingin kannattaisi harkita sitä 20 tunnin risteilyjä tekemään.  :)

Heikki Helen

#4
Tuskinpa Viking line on kiinnostunut aluksesta, joka ei pysty ottamaan rahtia ollenkaan...
Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org

Eerik Laine

#5
En nyt ihan usko että jokainen tavallinen tallaaja SA:n historiasta nyt niin hirveästi tietä...  :o

Jaakko Ahti

#6
Ja tuskin ainakaan Viikkari ostaisi Albaa 20h-risteilyille, koska sillä ei ole autokantta. Nythän Cinderellan autokansi on tupatentäynnä rekkoja. Myöskin esim. uusia autojakuljetetaan aika paljon Suomesta Viroon Cinderellalla, johtuen kait siitä, että monet suomalaiset automaahantuojat ovat perustaneet tytäryhtiöitä Viroon. Muuta järkevää syytä en keksi, miksi Katajanokalla on kymmeitääin uusia autoja aina välillä.
Lisäksi Alban matkustajakapasiteetti on aika pieni verrattuna Cinderellaan. Sen sijaan Tukholma-Maarianhamina -linjalle se sopisi risteilyihin, koska ei ainakaan Rosella kuljeta kuin mutamia autoja eikä BP:llä ole autokantta juuri edes nimeksikään.
Jaakko Ahti

Eerik Laine

#7
Juu just itellekin tuli ensimmäiseksi kun puhuttiin SAn "tulosta" viikkarille Dansing Queen risteilyjä... Siihen Sally vois olla kova pala Birkallle... :-/

Mikko-Oskari Koski

#8
Ettekö te ole vieläkään huomanneet, etteivät ahvenanmaalaiset tallo toistensa varpaita?? Birka ja VL kuuluvat kyllä eri leireihin, mutta Eriksonin ja Lundqvistin varustajasukujen välillä on purjelaiva-ajoista asti ollut jonkinlaista kytkyä...(lisätietoja saa esim.Ahvenanmaan mainiosta merenkulkumuseosta)

Birka voisi sinällään SA:n omaan liikenteeseensä ostaakin, jos katsoisi tuollaista laivaa tarvitsevansa (ei kylläkään ainakaan nyt tarvitse), mutta VL:n Tukholmasta lähtevien risteilyjen brändi on erilainen kuin Birkalla juuri siksi, ettei syntyisi suoranaista kisaa samoista asiakkaista. Birkan kovin kilpailija STO22h-risteilyillä taitaakin olla Silja Festival, joka on Rosellaa isompi, hienompi ja laajaohjelmaisempi. DQ:t taas voidaan ajaa tyyliin koko laiva yhdellä teemalla. Baltic Star puolestaan taitaa olla marginaalisempi tapaus.
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Miran Hamidulla

#9
Kun tota Sally Albatrossin paluuta nyt täällä spekuloidaan, niin on otettava huomiota, ettei laiva ole enään ihan se sama pohjoisiin oloihin suunniteltu Sally Albatross kuin ennen. Sillä sitä on muutettu enemmän tropiikkiin soveltuvaksi, kun mm. aiemmin katettu yläkansi on muutettu avonaiseksi, kun tropiikissa ei kattoja tarvita, ja ilmastointi on muutettu trooppisiin ilmastoihin soveltuvaksi(kuulemman huonoin tuloksin) ja laivaan on varmasti tehty monia muitakin muutoksia luksusristeilybisnestä varten, joten Sally Albatross ei varmaankaan nykyään ole kovin hyvin soveltuva laiva Itämeren lyhytristeilybisneksiin, jos se nyt sellainen edes koskaan on ollut.
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Matti Kauppinen

#10
Tässä topicissa joku mainitsi, että Silja oli jo ennen Sally Albatrossin karilleajoa luopumassa siitä, koska se pystynyt kuljettamaan rahtia. Kysyisin uteliaisuuttani, että miksi Silja ylipäätään tilasi uuden Sally Albatrossin, jos se ei kerta soveltunut heidän liikenteeseen?

Olen myös sitä mieltä, että jo valmistuessaan Sally Albatross oli liian korkeatasoinen itämerelle ja varmasti nykyään se soveltuisi vielä huonommin varsinkin Suomen talvea ajatellen juuri noiden muutoksien takia, joita sille tehtiin, ennen kuin se aloitti liikenteen NCL:n rahtaamana.

Onko tietoa, aikooko Silja myydä Sally Albatrossin kun sen vuokrasopimus Star Cruisen kanssa päättyy?

Mikko-Oskari Koski

#11
Sally Albatross oli olosuhteiden uhri monessakin mielessä: Sally-varustamon ongelmat olivat johtaneet sen SYPin kautta Siljaa hallinneen EffJohn-ryhmän haltuun. Tällä oli ilmeisesti taka-ajatuksena kaapata kolmannes Vikingistä, mutta hanke epäonnistui, koska välittömästi kaupan tultua ilmi Eklundit ja Myrstenit potkaisivat Sallyn ulos VL:n hallituksesta.
Kun SA I, varustamon tuolloisen imagon kannalta jopa harmillisen vaatimaton laiva, haihtui savuna Tukholman taivaalle tammikuussa -90, vallitsi vielä risteilymarkkinoilla -80-lukulainen noususuhdanneajattelu. Neuvostoliittokin oli vielä olemassa, joten rahdinkuljetus Baltian suuntaan ei tuntunut miltään kovinkaan realistiselta bisneksenkasvualustalta. Kun vakuutus maksoi suuren osan SA:n uudelleenrakentamisesta, päätti EffJohn samantien tehdä siitä hienon risteilijän, sillä asiakkaat oli "Albatrossien välisenä aikana" totutettu erittäin korkealaatuiseen risteilijäbrändiin Delfinin entisillä aluksilla Clipperillä ja Caravellella.

SA II:n valmistuessa maailmanpoliittinen mullistus oli jo tapahtunut, mutta eihän Silja voinut olla ottamatta laajasti mainostamaansa uutta luksusristeilijää liikenteeseen. Ennen pitkää sen epätaloudellisuus huomattiin, mutta kun Silja paisui ja paisui (Wasa Linen ja Eurowayn toimintojen liittäminen samaan markkinointiin ja Europan kaappaus) tuntui yksi cruiseriki menevän "siinä siivellä"...
Kun Eurowaystä oli päätetty luopua, oli ilmoitettu Festarin siirtyvän Vaasaan kesäksi ja sen jälkeen korvaavan Albatrossin HEL24h-risteilyillä, joihin tuolloin oltiin jo tuomassa mukaan myös mahdollisuutta yhdensuuntaisiin matkoihin. SA:sta ei julkisesti puhuttu, vaikka laskutaitoisia varmaan oli. Keskellä näitä spekulaatioita SA rysäytti Savinin matalikolle ja kysymykset aluksen jatkosta Siljalla raukesivat samantien.

Olin silloisen työprojektini päättäjäisristeilyllä Sally Albatrossilla viikkoa ennen onnettomuutta ja mukana ollut Siljan johtajiston jäsen Christian Grönvall antoi ymmärtää aluksen olevan myytävänä. Syyksi hän mainitsi sen autokannettomuuden ja sen, ettei Siljalla ollut haluja lähteä omissa väreissään kokeilemaan trooppisia risteilyjä, koska niinikään Sallyn peruina saatu Commodore Cruise Lines oli jo aiheuttanut varustamoryhmälle katastrofaalisen vuosituloksen (en muista tarkoittiko Grönvall vuoden -92 vai -93 tulosta, mutta kummassakaan ei ollut kehumista...).

SuperStar Taurus taitaa muuten nykyään olla SeaContainersin suoraan omistama, Siljalla ei pitäisi olla aluksen kanssa mitään tekemistä. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, sekä vanhan Viking Saga/SA I:n että SA II:n omisti Suomen Yritysrahoitus Oy. Tämä on kyllä jossain vaiheessa luopunut laivasta, todennäköisesti jollakin nimellisellä kauppahinnalla.
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Jaakko Ahti

#12
Eikös silloin joskus puhuttu, että SA myytäisiin ja Silja Serenade alkaisi tehdä 24h risteilyjä? Siis ennen kuin silja Festival siirrettiin Eurowaylle?

Mä (valitettavasti) kuitenkin uskon, että SA oli/olisi liian hieno suomalaiseen risteylimakuun, joka on vain sitä halvan viinan perässä juoksemista...
Jaakko Ahti

laivat

Silja Serenaden oli tosiaan tarkoitus siirtyä 24 tunnin risteilyjen suorittajaksi Silja Europan aloittaessa liikennöinti Helsingin ja Tukholman välillä, jolloin Silja Festival olisi jatkanut liikennettä Turku-Maarianhamina-Tukholma -linjalla yhdessä Silja Karnevalin kanssa.

Heikki Helen

#14
Mikko-Oskari: Tarkistin just äsken Superstar Tauruksen omistajuuden Lloyd'sin listalta ja tulos olisi tälläinen:

Shipmanager: Star Cruises Services
Registered owner: Crown Jewel
Fleet manager: Silja Line
Group owner: Neptun maritime

...Joten ei nyt tainnu mennä aivan oikein se väite, ettei Siljalla ole mitään tekemistä aluksen omistajuuden kanssa... (no, tekevälle sattuu) :)
Nykyään yli 1200 alusta ja 1600 kuvaa ---> http://www.hhlweb.org