Sodan aikana uponneiden alusten öljy uhkaa Viron rannikkoa

Aloittaja Miran Hamidulla, 25.12.2002, 18:46:07

« edellinen - seuraava »

Miran Hamidulla

Iltalehdestä löytyi seuraavanlainen artikkeli:

"Viron aluevesillä on ainakin 68 sodan aikana uponnutta alusta, joista osa muodostaa ympäristöriskin. Kukaan ei tiedä, paljonko aluksissa on öljyä ja vuotaako sitä jo mereen. Viron öljyntorjuntaviranomaiset suhtautuvat nihkeästi Suomen ympäristökeskuksen yhteistyötarjouksiin uponneiden alusten ympäristövaaran selvittämiseksi.

– Suomen ympäristökeskus on yrittänyt tehdä yhteistyötä Viron viranomaisten kanssa uponneiden alusten paikantamiseksi, sanoo insinööri Erkki Mykkänen Suomen ympäristökeskuksen ympäristövahinkoyksiköstä.

Yhteistyössä ei ole päästy käytännön toimiin. Viron öljyntorjuntaviranomainen on vaihtunut kolme kertaa.

– Aluksista pitäisi olla myös rakennepiirustukset, että voisi selvittää, kuinka paljon öljyä on ollut enintään uponneissa hävittäjissä ja tankkerissa.

– Laivat ruostuvat ja niihin tulee ennen pitkää reikiä, joista öljy voi vuotaa mereen. Ruostuminen riippuu veden happipitoisuudesta.

Mykkäsen mukaan mistään öljykatastrofin vaarasta ei voida puhua, mutta öljyä saattaa vuotaa aluksista.

– Raskas polttoöljy jähmettyy ruosteiseen reikään tapiksi 2–4 asteen lämpötilassa, jos viskositeetti on riittävän korkea. Jos veden virtaukset vievät lämpöisempää vettä meren pohjaan, öljy saattaa muuttua juoksevaksi ja nousta pintaan, Mykkänen muistuttaa.


Sodassa uponneet alukset jäivät syvyyksiin

Öljynvuotoriskistä ison osan aiheuttavat Jumindan edustalla sodan aikana uponneet alukset, jotka ajoivat suomalaisten ja saksalaisten Suomenlahden poikki virittämään miinakenttään elokuussa 1941.

Puna-armeija evakuoi joukkojaan ja siviilejä Tallinnasta Leningradiin ja Kronstadtiin. Saattueeseen kuului hävittäjiä, sukellusveneitä, tykkiveneitä, torpedoveneitä, matkustaja-aluksia, kauppalaivoja, jäänsärkijöitä, konepaja- alus, koululaiva, tankkeri, hinaajia, troolareita, kuunari ja moottoripurjehtija. Evakuointisaattueen vahvuus oli 195 alusta ja se oli suurin, mitä Suomenlahdella on koskaan nähty.

Aluksista 58 ajoi miinaan ja saksalaiset syöksypommittajat upottivat kahdeksan. Uppoamispaikalla on vettä 60 – 90 metriä.

Neuvostoliiton kaksi hävittäjää ajoi miinaan Naissaaren luona vielä joulukuussa 1944.


Tuhannet hukkuivat

Jumindan murhenäytelmän taustaa tv-dokumenttia varten selvittänyt toimittaja Juha-Matti Martikainen epäilee, että uhrien tarkkaa määrää ei pystytä koskaan selvittämään. Arvoidaan, että laivat veivät Suomenlahden syvyyksiin jopa 16 000 Tallinnasta paennutta siviiliä ja sotilasta.

Martikainen on ollut yhteydessä Viroon. Hän uskoo, että tv-dokumentti toteutuu ja toivoo, että sen kuvausten yhteydessä pystytään selvittämään myös uponneiden alusten muodostamat ympäristöriskit."
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar