Stena Line avaa Nynäshamn–Hanko-linjan

Aloittaja Kalle Id, 07.12.2021, 11:43:22

« edellinen - seuraava »

Kalle Id

Stena avaa ensi helmikuussa linjan Hangon ja Nynäshaminin välillä. Liikenteen aloittaa Urd 1.2., ajaen lähtöjä joka toinen päivä, ja toukokuun alussa sen pariksi tulee sisaralus Stena Gothica, jolloin linjalle tulee päivittäiset lähdöt. Ajoaika tulee olemaan 11-12 tuntia ja laivat viettävät päivät satamassa. Urdilla ja Stena Gothicalla on tilat 186 matkustajalle ja 1 600 kaistametriä rahdille. Stena ei ole kertonut avataanko linja myös (auto)matkustajille, tosin laivojen matkustajakapasiteetin mainitseminen tiedotteessa viittaisi siihen suuntaan.

https://www.stenaline.com/media/stories/stena-line-to-open-new-daily-route-to-finland/

Kalle Id

Laitan nyt omat kommenttini erilliseen viestiin:

Stenalta tämä voi olla fiksu veto, ilmeisesti Nynäshamnista kulkee verrattain paljon rahtia Kapellskäriin ja siitä edelleen Suomeen; suora linja Nynäshamnista Suomeen voi olla rahdille hyvinkin houkutteleva. Ja samaan aikaan laivat ovat aikaa sitten itsensä takaisin maksaneita, minkä lisäksi Stenalla on jo Nynäshamnissa olemassaoleva maaorganisaatio, jolloin linjan perustamiskustannukset ovat pienet.

Jos uusi linja on menestys tulee olemaan kiinnostavaa nähdä millaiseksi Suomen ja Ruotsin välisen lauttaliikenteen tulevaisuus kehittyy. Korona on kurittanut pahasti matkustajista riippuvaisia Tallink Gruppia ja Vikingiä, kun samaan aikaan rahtiin panostaneet varustamot (kotovesillä Finnlines) ovat hyötyneet. Nyt Stena avaa uuden linjan 2022 ja Finnlines tuo uusia laivoja 2023. Miten käy Vikingin ja Siljan linjojen Turusta ja Helsingistä Tukholmaan, kun pelkkien matkustajien varassa liikenne ei kannata ja rahdille on tarjolla entistä enemmän vaihtoehtoja?

Arto Papunen

Kuten tuolla Facebookin puolella joku totesi että Oxelösund voisi olla parempi kun se lyhentäisi matkoja eteläänpäin. Kun katselen googlemapsiakin niin Nynäshamnista kyllä tiet Tukholmaan, mutta niin mutkaisia teitä jos haluaa Södertäljen suuntaan.

Sven Liljeström

FoF:n mukaan matkustajatilaa on Urdissa enemmänkin.
240 tai 600 vuodetta. Kumpikohan näistä luvuista on oikein - omituista, että Stena puhuu vajaasta kahdestasadasta.
Ehkä hytit ja vuodepaikat ovat menneet sekaisin.
Jos 600, niin ei niitä tyhjänä kannata pitää, mutta kysymys on myös, mihin hintaan tyypillinen 2-4h + auto ylitystä
matkustajille tullaan tarjoamaan.
On olemassa niitä, jotka pitävät Finnlinesin hintoja suoraan Travemündeen kalliina.

Kai Heino

Luonto suosii turhanpäiväistä kokeilijaa.

Kalle Id

Hangötidningenin haastattelema Stenan pohjoisen Itämeren liikennejohtaja vahvistaa lehdelle, että reitti avataan matkustajille toukokuussa – varmaankin siis samalla kun liikenne muuttuu päivittäiseksi: https://www.hangotidningen.fi/article/svenskt-rederi-satsar-pa-ny-farjerutt-mellan-finland-och-sverige/

Jussi Laine

Lainaus käyttäjältä: Kalle Id - 07.12.2021, 20:46:26
Hangötidningenin haastattelema Stenan pohjoisen Itämeren liikennejohtaja vahvistaa lehdelle, että reitti avataan matkustajille toukokuussa – varmaankin siis samalla kun liikenne muuttuu päivittäiseksi: https://www.hangotidningen.fi/article/svenskt-rederi-satsar-pa-ny-farjerutt-mellan-finland-och-sverige/
Tarkoitetaan varmaan matkustajia omilla henkilöautoilla eli ei autottomia matkustajia, sillä Hangossahan ei ole mitään terminaalia. Se vähän mitä oli aikoinaan Superfasteille on purettu. Ennen koronaa oli automatkustajia Paldiskiin.

Hangossa on 5 peräporttipaikkaa eli vilkkaimpina päivinä satama on täyskäytössä, jos Stenan laiva seisoo satamassa koko päivän.

Kalle Id

Varmasti juuri näin, Ruotsin päässä satama on Nynäshamnin Norvik, missä ei sielläkään ole mitään terminaalia.

Juhani Mehto

Urd saapui tänään aamulla ensimmäistä kertaa Hankoon aikataulun mukaisesti. Linjan avajaisia vietettiin eilen Norvikissä, kertoo Sjöfartstidningen.
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ammentaa.

<- Chios Luckin kuva Marinetrafficissa
Lisää laivakuvia täällä.

Juhani Mehto

Lainaus käyttäjältä: Kalle Id - 07.12.2021, 11:43:22
Stena avaa ensi helmikuussa linjan Hangon ja Nynäshaminin välillä. Liikenteen aloittaa Urd 1.2., ajaen lähtöjä joka toinen päivä, ja toukokuun alussa sen pariksi tulee sisaralus Stena Gothica...

Stena Gothican aloitus on siirtynyt; nyt aikataulun mukaan ensimmäinen lähtö olisi Nynäshamnista 16.5. (alun perin ilmoitettu 1.5.)
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ammentaa.

<- Chios Luckin kuva Marinetrafficissa
Lisää laivakuvia täällä.

Aleksi Lindström

#10

Petteri Lyysaari

En voi sanoa yllättyneeni tästä, vaikken pahan ilman lintu haluakaan olla. Mutta 22 vuotta Hangossa asuneena sitä vaan osaa arvata asioita...

Arto Papunen

#12
Tätä uutista oon vähän odottanutkin.
A) Meriliikenne päästökauppaan ja saaripoikkeustakaan ei saa tälle reitille.
B) Finnlinesilta uutta kapasiteettia
C) Ja kun Nynäshamn ei lyhennä juurikaan matkaa E4:lle
D) Reitti kuitenkin niin pitkä että laivat seisovat päivisin eikä vuorokaudessa käydä Nynäshamnissa että Hangossa.
E) Helsingistäkin taas keväällä kaksi laivaa Ruotsiin.

Kalevi Lehto

Varmaankin myös Finnlinesin uudet suuremmat alukset Suomi-Ruotsi liikenteessä ovat olleet osaltaan vaikuttamassa tähän Stenan ratkaisuun.
Laivamatkailua Suomen Turusta jo vuodesta 1964