Fjord Line luopuu Strömstad–Sandefjord-linjasta – tarjonnut laivaa Itämerelle

Aloittaja Ilves Valta, 22.09.2023, 21:36:37

« edellinen - seuraava »

Ilves Valta

Norjalainen Fjord Line ilmoitti pari päivää sitten sulkevansa Sandefjordin ja Strömstadin välisen linjansa koska linja "ei tue yhtiön pitkän tähtäimen strategiaa:" https://www.fjordline.com/en/p/press-release/fjord-line-will-no-longer-operate-the-ferry-route-between-sandefjord-and-stromstad Varustamo on operoinut linjaa vuodesta 2014 Oslofjord-laivalla, alkujaan Bergensfjord vuodelta 1993. Laiva oli alkujaan yön yli -liikenteeseen suunniteltu lautta, mutta nyt suljettavan linjan liikennettä varten se kävi Raumalla muutostöissä päivälaivaksi (muutostöistä kertottiin aikanaan Ulkomatalan numerossa 3/2014: http://ulkomatala.net/ajankohtaista/lehdet/2014/ulkomatala-3-2014/).

Meikäläisten vesien kannalta kiinnostavasti sekä Viking että Eckerö ovat kertoneet Ålandstidningenille Fjord Linen edustajan olleen heihin yhteydessä laivan suhteen (Viking: https://www.alandstidningen.ax/nyheter/viking-line-har-erbjudits-kopa-norsk-farja, Eckerö: https://www.alandstidningen.ax/nyheter/eckerolinjen-tittade-pa-ms-oslofjord-flera-ar-sedan. Molemmat uutiset ovat maksumuurin takana, mutta Viking-jutun lukeneen mukaan Fjord pyytää laivasta 40 miljoonaa euroa, kun Vikingin mukaan laivan arvo olisi vain 10 m€ (mikä on minusta hiukan paksua, kun Viking sai yli 11 miljoonaa 13 vuotta vanhemmasta Rosellasta aiemmin tänä vuonna) eikä varustamo pidä laivaa kiinnostavana. Eckerön puolelta taas mainitaan, että heiltä on käyty tutustumassa laivaan jo ennen koronapandemiaa.

Sinällään Oslofjord sopisi hyvin Ahvenanmaan lyhytliikenteeseen, Strömstad–Sandefjord on hyvin samantapainen lyhyt, verovapaaseen myyntiin nojaava linja. Mutta 30 vuotta vanha laiva ei ole iältään mikään upea parannus Eckeröön. Teoriassa laivaa voisi ajatella Helsingin ja Tallinnan välillekin, jos joku operaattori tarvitsisi nimenomaan matkustajapuolen lisäkapasiteettia. (Jos sekä Vikingiin että Eckeröön on oltu laivasta yhteydessä niin voisi veikata Tallinkinkin suuntaan tehdyn tunnusteluja).