Tallinkin laivavuokrauksia

Aloittaja Janne Koskinen, 05.07.2022, 17:27:07

« edellinen - seuraava »

Kai Heino

Luonto suosii turhanpäiväistä kokeilijaa.

Ilves Valta

Romantika-aiheeseen päivitystä sen verran, että Holland Norway Line on (odotetusti) vedetty konkurssiin. Uutiset eivät kerro jäikö Tallinkilta rahtausmaksuja saamatta.

Sven Liljeström

Aikarahtaussopimukset on tapana tehdä niin, että kuukauden päivävuokrat, joskus jopa 15 pv.
maksetaan etukäteen - yleensä rahtauskauden ensimmäisenä päivänä, vieläpä niin, että summa
näkyy saajalla tasan kauden alussa.
Ellei, niin omistajalla on siltä istumalta oikeus heti katkaista aluksen käyttö.
On siis oletettavaa, ettei rästejä liene keetynyt kuin yhden kuukauden verran, mutta
ulkopuolisen on vaikeaa arvella enempää, koska tässäkin vallitsee sopimusvapaus.


Mikko-Oskari Koski

Nyt Tallinkille taitaa kostautua kovalla rahalla hankittujen, kirjanpidossa korkealla pidettyjen ja peruskonseptiltaan jo vanhanaikaisten lauttojen runsas määrä. Vickanin työllistäminen 22h-keikoilla on toki varmaan ihan pätevä ratkaisu, ja jos Turun linja kuihtuu kokonaan, on BP mahdollista siirtää sieltä sitten vaikka TLL-STO-reitille, jos siitä halutaan taas tehdä päivittäinen. Vaan onko mikään näistä kuvioista lopulta enää pitkän päälle kovinkaan hyvää bisnestä? Ja onko missään maailmankolkassa varustamoa, joka olisi Romskusta tai jostain sen kehitelmästä edes kiinnostunut Tallinkin pyytämään hintaan?
Holland Norwayn kohtalo oli ikävä, joskaan ei välttämättä kovinkaan iso yllätys. Tietenkin Skagerrakin ylitys pidemmän kaavan mukaan olisi kivaa, mutta ehkäpä pohjaksi tarvittaisiin varmempi pysyvä rahtiasiakas -ja paremmin tällaisen intresseihin kapasiteettinsa puolesta sopiva alus.


Lainaus käyttäjältä: Harri Anttila - 01.09.2023, 12:27:21 MIKSI   täällä ei lueta uutisartikkeleja loppuunsaakka !?!

Esimerkiksi siksi, että vieraskieliset artikkelit eivät ehkä jaksa kiinnostaa -varsinkaan, jos niitä ei ole saatteeksi referoitu edes sen vertaa, että voisi olettaa linkittäjän itsensä lukeneen ja ymmärtäneen asian.
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Ilves Valta

Lainaus käyttäjältä: Mikko-Oskari Koski - 06.09.2023, 22:47:41 Nyt Tallinkille taitaa kostautua kovalla rahalla hankittujen, kirjanpidossa korkealla pidettyjen ja peruskonseptiltaan jo vanhanaikaisten lauttojen runsas määrä. Vickanin työllistäminen 22h-keikoilla on toki varmaan ihan pätevä ratkaisu, ja jos Turun linja kuihtuu kokonaan, on BP mahdollista siirtää sieltä sitten vaikka TLL-STO-reitille, jos siitä halutaan taas tehdä päivittäinen. Vaan onko mikään näistä kuvioista lopulta enää pitkän päälle kovinkaan hyvää bisnestä?
Turun-linjasta olen ymmärtänyt, että Kapellskärin-liikenne on ollut varsin suosittua ja ilmeisesti se tulisi jatkumaan. Turun aamulähtö on sitten asia erikseen, mutta tämänhetkisillä tiedoilla veikkeisin BP:n pysyvän nykyreitillään hamaan tulevaisuuteen.

Tallinna–Tukholma on sitten mielenkiintoinen kysymys: aikana ennen koronaa linjan väitettiin olevan yksi Tallinkin kannattavimmista, mutta koronanjälkeinen kehitys ei oikein puolusta tätä väitettä. Jos linja oikeasti olisi niin kannattava, miksi sillä on edelleen vain yksi laiva? (Toki toisaalta Victorian vapautumista ennen ei firmalla ole varsinaisesti ollut laivaa mitä linjalle laittaa, ja ehkä Helsingin 22 tunnin risteilyt ovat kannattavampia kuin Tallinna–Tukholma).

Tulevaisuutta ja reittien todellista kannattavuutta tulee varmasti valottamaan Romantikan kohtalo kun se piakkoin palaa Itämerelle (laivan pitäisi olla takaisin Tallinnassa ylihuomenna). Jos se laitetaan Tallinna–Tukholma-linjalle lienee selvää sen olevan Tallinkin ajatuksissa kannattava linja, mutta jos laiva jää makaamaan tai sille etsitään uutta rahtausta on asia eri. Ja jos linja on kannattava ja Romantika asetetaan sille, on Tallinkilla oikeastaan käsissään reittiverkosto joka mulle muodostuneen käsityksen mukaan olisi se taloudellisesti kannattavin, eli Helsinki–Tallinna, Tallinna–Tukholma, Helsinki–Tukholma ja Turku–Kapellskär (iltavuoro).

Mutta mitä tehdään sitten jos ja kun Galaxy ja Silja Europa joskus palaavat (jälkimmäinen on käsittääkseni rahdattuna ulos vuoteen 2025 asti, Galaxystä en ole varma)? Joko laivoja pitäisi myydä/rahdata ulos, tai sitten palauttaa Riian-liikenne ja/tai Turun aamulähtö (tai keksiä jostain kokonaan uusi linja). Laivojen myynnissä taas on juuri se ongelma, että Romantika- ja Galaxy-sarjat ovat kaikki 2000-luvulla rakennettuja 80-luvun risteilylauttoja pienine autokansineen ja suhteessa hillittömän isoine matkustajatiloineen. Tällaiselle tonnistolle on toki kysyntää Välimerellä joillakin linjoilla (tai ainakin oli ennen kuin Corsica Ferries osti Mariellan ja Amorellan), mutta on vaikea nähdä sielläkään kenenkään haluavan ostaa laivoja erityisen korkeaan hintaan. Pohjois-Euroopassa taas ainoat risteilylauttareitit jonne Tallinkin 00-luvun uudisrakenteet olisivat parannus (ja joilla ei tarvita niitä isompaa rahtikapasiteettia) ovat DFDS:n Kööpenhamina–Oslo ja... Vikingin Helsinki–Tukholma. Viikkarin kanssa kauppoja tuskin syntyy hyväksyttävään hintaan (jos kilpailijat ovat edes valmiita neuvottelemaan keskenään!) ja DFDS:kin on keskittynyt selvästi enemmän rahtiin. Plus molemmissa voidaan kysyä varsinkin Romantikan ja Victorian kohdalla olisiko lopulta järkevää vaihtaa 90-luvun alun tienoilla rakennetut laivat vain kymmenen vuotta nuorempiin?

Mikko-Oskari Koski

Tallinnan ja Tukholman välisen linjan luvut olivat sikäli aikanaan hieman epäselvät, että Tallink ilmoitti yhdessä tukussa kaiken Viron ja Ruotsin välisen liikenteensä -korkeasssa rahtimäärässä oli siis mukana myös Paldiskin ja Kapellskärin välinen rahtilinja. Toisaalta risteilyjä dumpattiin Ruotsissa hyvinkin edullisiksi (jopa alle sata kruunua/hytti), joten korkeat matkustajamäärät olivat tuottavia vain laivalla kuluttaessaan, minkä nämä luultavasti kyllä tekivät.
Nythän tilanne on sikäli toisenlainen, että Paldiskista kilpailee DFDS ennen kaikkea tarvematkustajien ja rahdin kohdalla, eikä risteileminen välttämättä ole enää niin trendikästä kuin se joskus oli. Tarvematkustukseenhan Tallinkin linja on aina ollut kalliinpuoleinen. Tallinkin on käytännössä pakko pitää Paldiskin linja päivittäisenä, ja silloin on syytä varoa ylitarjonnan syytämistä kaupunkien välillä. Tilanne tuskin hirvittävästi muuttuisi siinäkään tapauksessa, että Tallink vastaisi DFDS:n kilpailuun tuomalla Paldiskin linjalle matkustajatarjontaa vaikkapa Atlantic Visionilla.
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Juhani Mehto

Lainaus käyttäjältä: Juhani Mehto - 03.03.2023, 15:47:08 Galaxyn vuokrasopimusta on pidennetty kuudella kuukaudella ja se jatkaa Hollannissa ainakin lokakuuhun saakka. Lisäksi on myös päätetty, että se ei tulevaisuudessa enää tule Suomen ja Ruotsin väliseen liikenteeseen.

Svenska Yle

Galaxy I:n rahtausta on jatkettu kuudella kuukaudella huhtikuun puoliväliin. Sen jälkeenkin on jatko-optiomahdollisuus.
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ammentaa.

<- Chios Luckin kuva Marinetrafficissa
Lisää laivakuvia täällä.