Viking Gracella läheltä piti-tilanne.

Aloittaja Kalevi Lehto, 14.08.2023, 19:16:27

« edellinen - seuraava »

Kalevi Lehto

Törmäys Skiftetin kanssa taisi olla aika hilkulla, ainakin oheisen videon mukaan.
www.mtvuutiset.fi/artikkeli/harri-kuvasi-aarimmaisen-vaaratilanteen-saaristolautan-ja-viking-gracen-tormays-oli-15-metrista-kiinni-tulee-jumankauta-aivan-kohti/8756214#gs.4euubl
Tuli mieleen, kumpi tällaisessa tilanteessa on väistämisvelvollinen, jos satutaan rinnakkain kapeaan väylän kohtaan? Yleensä kai ovat kuitenkin puhelinyhteydessä ja sopivat, kumpi menee ensin ja tässä tapauksessa varmaankin jo alusten kokoeron takia Skiftetin oli terveellistä väistää, mutta miten tosiaan noin ihan vesiliikenteen väistämissääntöjen mukaan, kun molemmat ovat kauppa-aluksia?
Laivamatkailua Suomen Turusta jo vuodesta 1964

Marko Kosamo

Käytännössä alusten kohdatessa vastakkain, molempien pitää väistää styyrpuurin puolelle eli omalle oikealle eli sen mukaan kaikki meni sääntöjen mukaan, erikseen ei väistämisvelvollista tässä tapauksessa löydy(ennen merioikeutta). Tietenkin pitäisi noudattaa hyvää merimiestapaa tai maalaisjärkeä ja sopia etukäteen sopiiko molemmille että tiettyyn kapeikkoon mennään yhtäaikaa vai säädetäänkö nopeuksia tarvittaessa.

Tauno Hermola

Onhan vesiliikennelain 14 §:ssä tällainen kohta:

LainaaKun kaksi moottorilla kulkevaa vesikulkuneuvoa kohtaa ahtaassa kulkuväylässä siten, etteivät ne voi vaaratta sivuuttaa toisiaan, on paikalle myöhemmin saapuneen vesikulkuneuvon odotettava, kunnes toinen vesikulkuneuvo on sen sivuuttanut.

Miten tuo sitten soveltuu tähän tapaukseen, sitä on mahdoton sanoa, esim. onko väylä niin kapea, että turvallinen sivuuttaminen siinä on mahdotonta.

Marko Kosamo

No tuo pykälä jäi tietenkin kaivamatta...

Paikkaa kun ei tarkkaan tiedä niin hankala arvioida tilannetta. Oletan jutun mukaan että tilanteeessa Grace on jo ulkona kaipeimmasta paikasta ja tehnyt jyrkän käännöksen oikealle, kun taas Skifet on jo ajamassa samaan ränniin odottamatta Gracea ensin kokonaan ulos. Mutta jätettäköön tulkinnat ja syyllisten etsiminen viranomaisille jos tarvetta siihen on

Kaj Carlsson

Oliko se nyt niin vaarallisen läheltä? ehkä turhan läheltä mutta väliä varmaan yli sata metriä tuossakin, m/s Skiftet on noin 50 metriä pitkä ja 15 metriä on jo todella lähellä ja videon mukaan ei käy niin lähellä.

Kalevi Lehto

Laivamatkailua Suomen Turusta jo vuodesta 1964