m/s Doctor Onassis

Aloittaja Heikki Saraste, 10.06.2007, 09:23:51

« edellinen - seuraava »

Heikki Saraste


http://two.xthost.info/pohjola/medona.jpg

Tuolla sivulla pitäisi olla kuva, joka on otettu 31.7.1971 Konnevedellä Neiturin kanavan edustalla. Doctor Onassis -laivan omisti tuolloin eräs tunnettu hypnoosilääkäri, ja laiva oli huomion kohteena, koska sillä tehtiin "julkkisristeilyjä", joihin liittyi ajoittain erilaisia "skandaaleja". Laivan vaiheita puitiin lopulta jopa käräjillä. Eräällä risteilyllä aluksesta putosi peräsin, ja se jäi ajelehtimaan ohjauskyvyttömänä Viitasaaren keskustan edustalle. Ruorissa oli myöhemmin Viitasaaren purjehdusseuran johdossa pitkään ollut henkilö.

Laivan ulkonäkö ja tekninen kunto ja merenkulkuvarustus olivat mitä olivat, mutta muutostöissä olikin ilmeisesti kiinnitetty päähuomio sisustukseen hienoinen sohvineen ja kokolattiamattoineen. Huhujen mukaan laivan tärkein varustus taisi kuitenkin olla hyvin varusteltu baarikaappi.

Kuvassa laiva on ankkurissa Konneveden puolella odottamassa kanavan aukeamista. Risteilyllä oli tuolloin mukana mm. Viitasaaren nimismies. Risteilyseurue jatkoi matkaa autoilla, koska kanava oli epäkunnossa, eikä siitä päässyt läpi moneen tuntiin.

Myöhemmin Doctor Onassis häipyi Viitasaaren vesiltä. Olisi mielenkiintoista tietää Doctor Onassiksen alkuhistoria ja myöhemmät vaiheet. Näin joskus vuosituhannen vaihteessa Lahden venesatamassa laivan, joka muistutti kuvassa näkyvää Doctor Onassista, ja mietin onko kyseessä sama alus. Ei ollut vanhaa valokuvaa, josta olisin voinut tarkastaa asian.

Oheinen kuva ei ole paras mahdollinen, koska se on osasuurennus, ja tehty pikaskannauksena paperikuvasta, ja lisäksi otettu alunperin halvalla kameralla.

Wirrankosken Rami

Tervehdes Heikki! Olipa mielenkiintoinen kuva!
Nyt en ulkoa muista kun olen töissä, mutta taisi olla tämäkin alus siinä meidän kirjassa...
Joka tapauksessa laiva myytiin sittemmin Saimaan puolelle ja näin sen ainakin Rääkkylän WL:n tapahtumassa jokunen vuosi sitten. Nyt "tohtori" on jälleen palannut Kymijoen vesistöön ja on Lahdessa.

Antti Aho

Alus on ex. Kymin Oy:n Hurtti, rak. 1909 Viipurin Höyryvenhe Oy:n telakalla. Alus oli lähellä tulla huvialukseksi Saimaalle jo ennen Doctor-vaihettaan kun juvalainen Rainer Nuutinen oli hieromassa siitä kauppoja joskus 1960-luvulla. Hän osti kumminkin sitten Laitaatsillasta Enso-Gutzeitin Hugon, josta tuli Wurnikka ja nykyinen Mikkelin Urheilusukeltajien Tornator I...

Laita Heikki näytille lisää näitä tämän aikakauden kuvia eri laivoista, jos vain arkistoistasi löytyy!

Wirrankosken Rami

#3
Vielä tästä Hurtista...Tähän mennessä ei ole selvinnyt mikä alus oli alunperin. Kun se "valmistui" korjattuna Viipurin konepajalta 1909, asiakirjoissa kerrottiin senhetkisen olevan muistaakseni aluksen viides omistaja...
Kyseessä on siis jokin paljon vanhempi runko, jonka Viipurin konepaja oli ostanut!

Hurtti oli komea höyryhinaaja ja onkin täysin käsittämätöntä, miten sen rungosta saatiin aikaan noinkin merkillinen vempele!

Antti Aho

Näinhän se taisi mennä, ja yksi erikoisuus on se, miksi tällainen alle 19 nrt:n alus oli kauppalaivarekisterissä sekä ylipäätään että ainakin 30 vuotta ansioliikenteensä jälkeen.

Wirrankosken Rami

Alus on muistaakseni edelleenkin virallisesti kauppalaivarekisterissä Hurtti-nimisenä höyryhinaajana, omistajana Kymin Oy-Kymmene Ab. Ongelmatapauksissa voisi olla hankalaa todistaa viranomaisille, ettei tämä ole enää olemassa samalla omistajalla ja nimellä ja käyttötarkoituksessa...
Lienee UPM:n heiniä poistaa se rekisteristä...

Jari Lenne

Huomasin juuri kirjoituksen meidän aluksesta. Olemme ostaneet sen v. 2000 Joensuusta. Sen nimi oli muutettu ms Romanssi ja se se on edelleen. Kotisatama Lahti ja kesäisin pääasiassa Päijänne.

Jari Lenne

Olisi kiva jos jollain olisi kuvia tuosta " Hurtista " ennen, kuin tuli Doktor Onassis .