Uusi laivareitti Simrishamn-Kaliningrad?

Aloittaja Mikko-Oskari Koski, 24.03.2002, 19:28:17

« edellinen - seuraava »

Mikko-Oskari Koski

Eteläruotsalaiset poliitikot virittelevät RoPaX-lauttayhteyttä Simrishamnin ja Kaliningradin ulkosataman Baltijskin (entisen Pillaun) välille. Aiheesta on määrä keskustella seuraavan kerran merkittävällä tasolla 14.4.2002.

Ajatus reitistä olisi kyllä ihan järkevä. Ensinnäkin Kaliningrad tulee joka tapauksessa muodostumaan erikoisvyöhykkeeksi, onpa se jatkossa sitten minkä valtion osa (tai itsenäinen) tahansa. Toiseksi sen yhteydet ulkomaailmaan ovat heikot ja Juutinrauman kiinteän yhteyden takia Simrishamn saattaa olla satamapaikkana paljonkin järkevämpi kuin jokin tanskalainen, vaikka asiakkaista pääosa olisikin matkalla sinne.

Liikennetoimintaa on toistaiseksi nuuhkittu vain venäläiseltä puolelta, sikäläinen palkkataso taitaa olla niin matala, ettei ruotsalaisvarustamoilla taida olla saumoja kilpailuun. Hankkeen priimusmoottorina toimii meikäläistä kokoomusta vastaavan Moderatliga Samlingspartietin paikallispoliitikko Alf-Göran Andersson, joka on jo saanut useitakin alueen talouselämän vaikuttajia innostumaan ideasta.
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Miran Hamidulla

Hanke vaikuttaa jälleen yhdestä näistä loputtomista Baltian ja Skandinavian välisistä ropax linjoista(VV-Line, Lisco jne..) joita sitten käyttävät vain lähinnä rekkakuskit. Ilmeisesti Venäjän ja Ruotsin välinen rekkaliikenne on sitten niin suurta, että siitä eläville näille kaikille ropax/roro puljuille riittää leipää.
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar

Matti Kauppinen

#2
Eikös lauttayhtiöt voisi käyttää Kaliningradia pysähdys-satamana ja turvata tax-freeta sillä tavalla?

Miran Hamidulla

#3
Eivät voisi, koska senhän osoittaa jo vilkaisu karttaa, sillä kyseinen paikka on todella syrjässä, jotta sinne kannattaisi poiketa pysähtelemään edes tax-freen takia. Sen sijaan sinne varta vasten tehtävillä tax-free risteilyillä voisi olla mahdollisuuksia tulevaisuudessa, kun Balttien ennen pitkää tulevan EU-jäsenyyden myötä Venäjä tullee jäämään Itämeren viimeiseksi EU:n ulkopuoliseksi pesäkkeeksi, mutta siihenkin mennee vielä aikaa, koska Latvia ja Liettua tulenevat myös varmasti pitkään pysymään EU:n ulkopuolella.
Laivakuviani + muita kuvia

19.10 Stena Europe, 24.10 Stena Adventurer, 24.10 Ulysses, 26.10 Stena Superfast VII, 26.10 European Causeway, 27.10 Stena Mersey, 28.10 Superstar