Viking Line muuttaa kurssiaan

Aloittaja Timo Selkälä, 16.02.2011, 14:02:34

« edellinen - seuraava »

Timo Selkälä

Ålands Sjöfart ja Handel julkaisi haastattelun jossa Backman ja Ylinen kertoo tulevista muutoksista. Eli myönnetään että firma ei ehkä ole pärjännyt niin loistavasti kuin voisi olettaa, ja että kaikkea ei olla tehty ihan oikein - kilpailija vain on tehnyt enemmän väärin. Puhutaan myös uusista reiteistä ja mahdollisesti muiden lippujenkin käyttöä käsitellään artikkelissa lyhyesti. Koska maassamme on kaksikielisyys yhä vahvana voitte lukea alkuperäisen artikkelin tuossa alhalla sekä tekstinä että linkkinä. Hauskaa lukuhetkeä!

http://www.sjofart.ax/sv/nyheter/vikings_parhastar_i_stor_intervju/273

Vikings parhästar i stor intervju."Hela folkets flotta" finns inte mer, i det tysta har Viking Line bytt strategi för att istället marknadsföra sina tjänster med "Enjoying Life", avslöjar Viking Lines nya ledarduo, vd Mikael Backman och vice vd Pavlos Ylinen.

"Hela folkets flotta" finns inte mer. I det tysta har Viking Line bytt strategi för att istället marknadsföra sina tjänster med "Enjoying Life". Dessutom är Den Heliga Billighetsprincipen skrotad. Det och mycket annat avslöjar Viking Lines nya ledarduo, vd Mikael Backman och vice vd Pavlos Ylinen i sin första stora gemensamma intervju. Den stora frågan är: hur ska Viking Line göra bättre resultat?
Viktigast tjäna pengar
"Hela folkets flotta" som varit Viking Lines rättesnöre de senaste åren är borta och ersatt med betydligt klatschigare "Enjoying Life". Dessutom är det inte längre en oskriven lag att Viking Line alltid ska vara billigast. Numera tänker man "leverera förmånliga" upplevelser i stora volymer.
- Det viktigaste är att tjäna pengar för att kunna driva verksamheten vidare, säger vd Mikael Backman.

Sedan den nya ledningen i form av Backman och vice vd Pavlos Ylinen tillträdde för ett år sedan är förändringsarbetet i full gång i den 51 år gamla organisationen. Inte helt utan problem.
- Det har varit det tuffaste året i mitt arbetsliv. Inte för att branschen är svår utan för att det är så tungt att verkligen förändra.

Det säger Pavlos Ylinen som sköter marknadsföringen och försäljningen, de enskilt tyngsta delarna av koncernen.

Ändå tycker han inte att han har det värst.
- Nej, Mikael Backman har just nu ett av världens svåraste jobb! Det går nästan bara att jämföra med Nokia som också måste bryta en nedåtgående trend innan det är för sent.

Borde börjat tidigare
Pavlos Ylinen och Mikael Backman säger det aldrig rent ut men mellan raderna är det tydligt att de anser att förändringsarbetet borde ha påbörjats för tio år sedan. Då skulle man stått ännu starkare i förhållande till exempelvis Tallink i dag.

Det kanske inte brinner i knutarna, men det börjar så smått knaka i bordläggningen för att uttrycka det bildligt. Mikael Backman går så långt som att den nu färska fartygsbeställningen kom i grevens tid.
- Hade rederiet väntat tre fyra år till hade finanserna kanske inte räckt till en nybeställning, säger han.

Det är ändå ingen dålig deal Backman fått ihop kring det efterlängtade nybygget. Från Finlands Exportkredit Ab får Viking Line låna 180 miljoner (70 procent) av de cirka 240 miljoner euro som fartygsinvesteringen går lös på. Dessutom får rederiet 28 miljoner euro i miljöstöd från Finlands regering. Så efterlängtad är beställningen i ett arbetslöst Åbo.

Tveeggat kvalitetspris
I fjol vann Viking Line det extremt prestigefyllda priset Finnish Quality Award. Det är något de flesta företag i Finland skulle ge en stor del av sin resultaträkning för. Pavlos Ylinen är inte riktigt lika säker:
- Mitt och vds uttryckliga uppdrag är att förändra Viking Line. Samtidigt vinner företaget ett fint pris. Det gör att alla i personalen säger "vad finns det att förändra, vi kan ju det här". Ett kvalitetspris säger ju att man är i stort sett perfekt.

Det är inte helt sant. Viking Line har på olika sätt förlorat mark i marknadskriget mot Tallink. Trots att Tallink egentligen inte lyckats särskilt bra.
- Tallink har gjort varje misstag man kan tänka sig och några till de senaste åren. Siljaköpet hanterades inte rätt och bokningsstrulet var omfattande. Därför ser Viking Lines resultat egentligen bättre ut än man förtjänat. Tallink gjorde fel, men Viking gjorde inte rätt, lyder Pavlos Ylinens analys.

Verksamheten i Viking Line har gått ner dramatiskt de senaste åren. Utan den statliga restitutionen på över 30 miljoner euro per år skulle förlusterna torna upp sig.

Det är inte alldeles enkelt att förstå för ägare som är vana att kalla sina aktier guldkantade. Viking Line går fortfarande bra, men dras ändå med för gamla och för små fartyg.

Andra personligheter
Det omedelbara uppdraget för Viking Lines organisation under Backmans och Ylinens ledning är att "face the fact", se sanningen i vitögat. Utan att förledas av gamla sanningar och goda vänner.

Mikael Backman är ingenjör till utbildningen och rederitjänsteman till yrket. Pavlos Ylinen är ekonom i grunden men IT-entreprenör till yrket. Nu ska de svänga ett skepp som med god fart är på väg mot alltför grunt vatten.

De har monumentala förväntningar på sig. Pavlos Ylinen jämför vd Backmans uppdrag med Barack Obamas. När det stod klart att Obama blev USA:s förste svarte president stod Ylinen i vimlet vid Rockefeller Plaza. Efter det fullständigt osannolika segerbeskedet blev det helt tyst.
- Säkert en minut gick utan att ett endaste ljud hördes. Sedan kom jublet, berättar Ylinen.

Det jublet stannade inte så länge. I dag är illusionerna krossade. Ingen kan leva upp till de förväntningar som lades på Barack Obama.

Inga andra jämförelser men samma art av förändringskrav har Viking Lines styrelse nu satt på F:ma Backman/Ylinen. Det är nödvändigt. Backman uttrycker det väldigt rakt:
- Om vi fortsätter som vi gjort de senaste tio åren har vi inte tio år kvar framför oss.

Borde varit större
Vad är då anledningen till att Viking Line överhuvudtaget måste göra förändringar i dag? En förklaring kan vara den försiktighet som alltid präglat Viking Line. Låt andra ta stöten för att sedan göra om och göra rätt.

Trots den försiktigheten byggdes ändå Viking XPRS speciellt för trafiken mellan Helsingfors och Tallinn. Den satsningen var bra, men kunde varit bättre, enligt vd Backman.
- Fartyget borde ha byggts större. Mycket större. Den båt som är störst är också förmånligast, säger Mikael Backman med erfarenhet från den stora världens kryssningsrederier.

Problemet för branschen i Östersjön är att intäkterna inte står i tillräckligt god balans med kostnaderna. Om man vill bibehålla den servicenivå som i dag finns måste priserna höjas.

Testballong med Rosella
Det mest aktuella exemplet just nu är Rosella som går mellan Mariehamn och Kapellskär. Viking Line storsatsar på det gamla fartyget och bygger bland annat "en av Östersjöns största taxfreebutiker" ombord.

Rosella har gått med förlust de två senaste åren, hävdar Mikael Backman, och släppte för någon vecka sedan en testballong som satte fart på den åländska debatten. Priserna måste höjas rejält om Rosella ska bli kvar, sade han.

Problemet stannar inte på Rosella och Kapellskärslinjen. Viking Lines och den övriga branschens priser är egentligen lite för låga på varenda rutt - om man vill höja trivseln.
- Det skulle inte behöva höjas kraftigt för att det skulle märkas rejält. För några tiotals euro skulle vi till exempel kunna satsa på totalt andra underhållare än i dag, säger Backman

Står på egna ben
Än så länge står Viking Line ekonomiskt sett på egna ben. Det gör inte Tallink. De är i händerna på sina banker som valt att hjälpa istället för att stjälpa.

Det har visat sig vara en god strategi. Tallink gnager marknadsandelar av Viking.

I huvudsak handlar det om två saker. TallinkSiljas löner är bara 65 procent av Viking Lines löner. Och deras flotta är tre gånger större. Med siffrorna 19-7 i antal fartyg är det enklare att nå stordriftsfördelar.

På 1980-talet var Viking Line en branschjätte och "ett av de bästa företagen i branschen", som Mikael Backman uttrycker det. Då såg Carnival Cruise Line med avundsjuka på de röda fartygen på Östersjön. I dag trafikerar CCL med 104 fartyg världen över medan Viking Line står kvar med sina sju.

Lockar samma folk
Rederierna Viking Line och Tallink som i dag är de ledande aktörerna på Östersjön skiljer sig inte nämnvärt från varandra.

De lockar samma folk, de har samma inköpsled, de säljer samma produkter ombord och de har i stort sett samma underhållning.

Taxfreekatalogerna är i allt väsentligt identiska. På frågan varför folk väljer Viking Line är svaret priset, det trevliga bemötandet och maten. Det är inte nytt.

Så har det enligt Mikael Backman och Pavlos Ylinen varit de senaste tio åren. Medan andra branscher genomgått den mer omvälvande förändringen efter den andra har passagerarbranschen i stort sett stått stilla. Visst, det har pratats om nya koncept, bättre shower, nya publika utrymmen med mera. Det räcker inte till.

Ska man göra något annorlunda måste det vara väldigt mycket annorlunda, det räcker inte med en liten förädling, nya mattor eller större spaavdelning.
- Det nya måste vara fullständigt unikt, understryker Mikael Backman.

Nya destinationer
Bland nysatsningarna står bland annat produktutveckling bland destinationerna på önskelistan. Ett land som nämns är Ryssland.

Hittills har det varit närmast omöjligt, men nu har landet tagit bort visumtvånget för turister vilket ger öppningar. Fast Viking Line tänker inte gå först ur startblocket. Den här gången heller.

Man följer med stort intresse det nystartade St Peter Line som ska gå med gamla Slitefartyget Olympia på den nya rutten. Viking Line utesluter inte heller helt nya kryssningsdestinationer från till exempel Stockholm och/eller Helsingfors. Detta av flera skäl men av åtminstone ett som visar att världen blir allt mindre.
- Alaska har satt en miljöskatt på kryssningsrederier vilket tar bort en del trafik därifrån. Det kommer också att märkas med trafikökning i Östersjön, tror Mikael Backman.

Tydligt från styrelsen
Frågan alla ställer sig är hur den nya ledarduon egentligen kommer överens med styrelsen som tillsatt dem. Kommunikationen utåt sett är, utan att överdriva, väldigt annorlunda i dag jämfört med tidigare.
- Vi hör bara positivt från styrelsen. Det är inte alls den styrelse som folk sade till mig före. De är väldigt tydliga i sin beställning på förnyelse, säger Mikael Backman.

Pavlos Ylinen tillägger:
- Jag har aldrig inom andra bolag varit med om ett så här snällt förändringsarbete som det vi gör inom Viking Line.

Mikael Backmans och Pavlos Ylinens uppdrag går ut på att förändra Viking Line och göra så rederiet blir lönsammare av egen kraft. Exakt hur är för tidigt att berätta i dag. Enligt dem själva ska det ta tre år.

År ett ska alla i organisationen förstå vad förändringen innebär. År två ska hela förändringsprocessen börja förberedas. År tre ska det göras. Denna kursändring sker inte utan besvär.

För som med allt förändringsarbete som ska ske från grunden gäller den enkla regeln. Det är en sak att prata om förändring, det är en helt annan sak att verkligen förstå det.

Delat om stödet
Pavlos Ylinen och Mikael Backman må se likadant på det allra mesta. Men den statliga restitutionen som under de senaste åren hållit Viking Lines siffror svarta är de inte lika överens om.

Ylinen tycker det är synd att företag överhuvudtaget är beroende av statliga stöd.
- Jag ser det inte som ett statligt stöd till branschen. Jag ser det som en möjlighet för rederier att fortsätta trafikera med finsk och svensk flagg. Enligt ÅSUB vore det bästa att trafikera under internationell flagg, säger Mikael Backman.

Frågan är inte ny och inte oomstridd. Redan år 2003 skrev dåvarande vd Nils-Erik Eklund i årsberättelsen att det är viktigt "att än en gång slå fast att Viking Line inte bygger sin framtid på föreliggande restitution av sjöpersonalens skatter och sociala avgifter".

Ändå är det exakt det som hänt, hittills.

Det nya fartyget
Viking Lines viktigaste linje är Åbo-Stockholm. Dit ska det nya fartyg som nyligen beställts från STX-varvet i Åbo. Det nya fartyget ska bli en föregångare när det gäller miljötänk, bland annat tack vare den för området helt nya gasdriften. Det är så nytt att ingen ens byggt bunkringsplatser ännu.
- Men det är absolut inga problem, säger Mikael Backman, inom sex månader kan vi få klart med gasleveranser i Stockholm om det inte skulle fungera i Åbo. Skulle inte det gå kan vi köra med MGO eller HFO (lätt eller tung brännolja). Vi kan köra båten med allt från biogas till asfalt!

Nya konkurrenter
Mikael Backman understryker att konkurrensen med Tallink inte alls är så hård som media gärna framställer den. I kampen om kryssningsresenärerna är det många andra saker som står i vägen.
- Jag bryr mig inte om vad TallinkSilja gör eller inte gör. Vi tävlar mot folks stughelger, mot IFK-matcher, en krogkväll, jobb och fritid. Där finns de riktiga konkurrenterna. Vill vi bli inspirerade hoppas jag vi tittar på Apples och RCCL:s hemsidor framom Tallinks, säger han.

Pavlos Ylinen håller med:
- Det är något som finns hos Viking Line som jag inte sett förut, att arbeta fram en sådan otrolig kunskap om vad konkurrenten gör istället för att utveckla den egna verksamheten.

Bland annat detta vill den nya ledningen ändra på. Det börjar snart bli bråttom. Nu återstår två år innan allt ska vara klar och Viking Line på allvar ska börja tjäna pengar igen.
I am not a complete idiot. Some parts are missing.

06 / 2007 Liverpool Viking ja Ulysses.

Tiina Smit

#1
Hyviä visioita, jotka taatusti nostaa Viking Linen jälleen kärkikastiin uusien laivojen/uuden laivan myötä. Uudistukset voisi vaikka aloittaa uusilla nettisivuilla, jotka ovat jääneet vähän kehityksestä jälkeen.

Joonas Kortelainen

#2
Lainaus käyttäjältä: Tiina Smit - 16.02.2011, 20:16:47
Hyviä visioita, jotka taatusti nostaa Viking Linen jälleen kärkikastiin uusien laivojen/uuden laivan myötä. Uudistukset voisi vaikka aloittaa uusilla nettisivuilla, jotka ovat jääneet vähän kehityksestä jälkeen.

Aivan samaa mieltä. Ikävää huomata, ettei ole taaskaan valittanut turhaan. Itse olen pettynyt vuosien varrella lähinnä juuri halpis-imagoon, hivenen ylimieliseen asenteisiin erityisesti Helsingin laivoilla sekä nuhjuisiin hytteihin ja muihin yleisiin tiloihin. Samoin ne ravintolakonseptit ovat kyllä sellaisia, ettei ole varmaan mikään ihme että ilman Tax Free myyntiä takkiin tulisi ja kunnolla. Eli parempaa standardia, korkeampia hintoja ja tyytyväisempiä asiakkaita on luvassa jos johtoporrasta on uskominen ja toivon todella että näin on. Samoin se Cinderellan poistuminen Helsingin ja Tallinnan väliltä painaa tavallaan varmaan vieläkin pääkaupunkiseudun markkinoilla, vaikka siitä alkaa olla se kymmenen vuotta.

Samalla taitaa tulla lunta tupaan johdolta myös sille ikuiselle Viking vs. TallinkSilja paskanjauhannalle, jota koko organisaatio harjoittaa. Eli ei olla keskitetty omaa tekemiseen vaan tuijoteltu kilpailijaa ja nyt on sitten iso kala karannut haavin ulottumattomiin.

Positiivista on omasta mielestäni johtajakaksikon asenne, uudet tilattavat laivat sekä jo tehdyt panostukset Cinderellaan, Isabellaan ja Rosellaan. XPRS ei mielestäni toimi konseptina juuri kuten Backman toteaa pienen kokonsa takia. Toivon todella, että esimerkiksi Rosellaan tehdyt uudistukset kääntävät kelkan tuolla muuten mainiolla lyhytlinjalla ja sekin pääsee voitolliseen tulokseen.

Kari Liimatainen

Lainaus käyttäjältä: Joonas Kortelainen - 16.02.2011, 22:27:10
Aivan samaa mieltä. Ikävää huomata, ettei ole taaskaan valittanut turhaan. Itse olen pettynyt vuosien varrella lähinnä juuri halpis-imagoon, hivenen ylimieliseen asenteisiin erityisesti Helsingin laivoilla sekä nuhjuisiin hytteihin ja muihin yleisiin tiloihin.

Sen halpis-imagon poistamiseen menee vielä aikaa, varsinkin kun matkoja dumpataan/on pakko dumpata melkein ilmaiseksi, että edes joku eksyy sinne ja porukka laivoilla on sen mukaista. Se halpis-imago ei poistu sillä, että johtajakaksikko toitottaa tason nostosta, vaan sillä, että oikeesti tarjotaan jotain, mikä säväyttää, mistä jää hyvä mieli. Se voi toki onnistua vanhoilla laivoillakin, jos siihen elämykseen todella panostetaan. Alaspäin ollaan menty kaikessa, kun on luultu, että pelkkä Siljan Virolais-omistus kääntyy Vikingille voitoksi. Ja tuosta henkilökunnan asenteesta, se on todellakin ylimielistä vaikka kuinka mainostetaan, että meillä palvellaan...viimeeksi "Kuuban-viikoilla" pari viikkoa sitten se tuli koettua...
Risteilty: M/s Vision of the Seas 22.-26.7.09 (Grand Suite), M/s Norwegian Jade 24.-29.10.15. (MiniSuite).M/s Norwegian Epic 23.-30.10.16 (Large Balcony), M/s Norwegian Epic 22.-29.10.17 (Family Balcony), M/s Carnival Horizon 5.-13.6.18 (Balcony), 28.10-5.11.19 M/s Celebrity Reflection (Concierge Class).

Janne Koskinen

M.B ehdottaa pienempää osinkoa, mutta lupaa parempaa tulosta 2011:

http://www.sjofart.ax/sv/nyheter/viking_line_lovar_battre_resultat/280

Taisi joskus N-E. E. ehdottaa samaa, mutta tuli "bolagstämmassa" jyrätyksi.
"Syyttömiä ihmisiä ei ole olemassakaan; ainoastaan väärinkuulusteltuja." Josif Vissarionovitš Džugašvili "Kun syyllinen tiedetään, niin rikokset on helppo keksiä." Sama

Kalle Id

Lainaus käyttäjältä: Joonas Kortelainen - 16.02.2011, 22:27:10
XPRS ei mielestäni toimi konseptina juuri kuten Backman toteaa pienen kokonsa takia.
XPRS on mielenkiintoinen dilemma Vikingille. Minun saamieni tietojen mukaan Helsinki-Tallinna on Vikingin ainoa reitti, joka tuottaa voittoa myös talvikaudella, mutta kuten todettua XPRS on kysyntään nähden liian pieni ja myös sen sisätilaratkaisut ovat joiltain osin epäonnistuneita. XPRS:n rakenteessa on kuitenkin varaa laivan suurentamiseen (saman peruspaketinhan oli tarkoitus olla laajennettavissa Turun linjan laivoiksi), enkä yllättyisi jos XPRS lähivuosina laitettaisiin isompaan telakointiin, jossa siihen tehtäisiin ainakin joitain seuraavista muutoksista:

- 7. kannella tanssipaviljongin laajentaminen perään asti, jolloin tilasta saadaan muiden Viikkareiden Fun Clubin tyylinen paikka. Tämä mahdollistaa alla mainitsemani Red Roseen tehtävät muutokset.
- 8. kannella vastaava laajennus perään. Voi olla tarpeen mukaan olla laajennus buffettiin ja/tai Xpresso Streetiin tai mahdollisesti jopa toinen kerros tanssipaviljonkiin. Keulassa Red Rosen muuttaminen ihan rehelliseksi kahvilaksi, puretaan baaritiski ja nykyisen tanssilattian ja esiintymislavan tilalle Blue Delin kaltainen noutoalue. Nykyinen Blue Deli puolestaan voidaan muuttaa pieneksi a la carte -ravintolaksi.
- 10. kannella nykyisen osittain katetun ulkokansitilan muuttaminen jonkinlaiseksi observation lounge -tyyliseksi ratkaisuksi, jossa olisi istumapaikkoja ja mahdollisesti pieni baaritiski.

Jos oikein hurjiksi heittäydytään voisi XPRSettä jopa pidentää. Alus mahtuisi liikennöimään Kustaanmiekasta myös noin 20 metriä pidempänä, ja lisäpalaan mahtuisi kaikenlaista uutta kivaa. Kaikkein hurjin mahdollisuus voisi tietysti olla jopa kokonaan uuden aluksen rakentaminen XPRS:in korvaajaksi.

Lainaus käyttäjältä: Kari Liimatainen - 16.02.2011, 23:02:49
Sen halpis-imagon poistamiseen menee vielä aikaa, varsinkin kun matkoja dumpataan/on pakko dumpata melkein ilmaiseksi, että edes joku eksyy sinne ja porukka laivoilla on sen mukaista. Se halpis-imago ei poistu sillä, että johtajakaksikko toitottaa tason nostosta, vaan sillä, että oikeesti tarjotaan jotain, mikä säväyttää, mistä jää hyvä mieli. Se voi toki onnistua vanhoilla laivoillakin, jos siihen elämykseen todella panostetaan.
Olisin eri mieltä siitä, että uusi imago onnistuu vanhoillakin laivoilla. Jossainmäärin tämä on mahdollista (St. Peter Line esimerkiksi onnistuu Vikingin laivoja vanhemmalla aluksella oikeenkin hyvin) mutta jos ihan tosissaan ja aikuisten oikeesti halutaan Tallinkia ja Siljaa vastaan kamppailla, siihen tarvitaan uusia laivoja joissa on jo rakenteensa puolesta jotain wow!-factoria. Jos rakennetaan vain yksi uusi laiva Turun linjalle, ei se vielä riitä juuri mihinkään. Mutta mille reiteille muut uudet laivat rakennetaan, se onkin jo toinen kysymys.

Viitaten siihen, mitä kirjoitin yllä en pitäisi aivan mahdottomana ideana, että XPRS korvataan kokonaan uudella aluksella. Mikäli mahdollista, uuden aluksen valmistumisen jälkeen XPRS:iä voitaisiin uudistaa Turun aamuvuorolle sopivaksi (eli lähinnä varmaankin lisää hyttejä) ja se voisi puolestaan korvata Amorellan. Toinen reitti, jolle pitäisin uudisrakennuksen hankkimista mahdollisena on Tukholma-Maarianhamina -risteilyliikenne, joka käsittääkseni vetää hyvin matkustajia. Cinderella voitaisiin korvata kansainvälisen risteilyliikenteen tasoa lähentelevällä aluksella, jossa on pieni autokansi (jotta saadaan ne Tukholman markkinoilla kätevät parkkipaikat ja mahdollisuus siirtää alusta väliaikaisesti tarvittaessa). Cinderella puolestaan voitaisiin siirtää Helsinki-Tukholma -välille joka Mariellan tai Gabriellan tilalle. Kolmen aluksen (LNG, XPRS 2, Cinderellan korvaaja) saataisiin toista Helsingin laivaa ja Rosellaa lukuunottamatta korvattua kaikki Vikingin nykyisten reittien alukset uudemmilla ja/tai paremmilla laivoilla. Korvatut alukset voitaisiin joka asettaa uusille reiteille (esim. Pietariin) tai myydä.

Mikko-Oskari Koski

Johtajilla on nyt selvästi mielessään matkustamisen ja kruisailun yhdistelmäkonseptin jonkinasteinen hajottaminen. Eri asia tietysti on, missä määrin se on järkevää. Rosellasta (ja rivien välistä XPRS:stäkin) puhuminen koepalloina on vähintäänkin mielenkiintoista.

On aina syytä muistaa, että johtajat haluavat jättää kädenjälkensä yrityksen imagoon. Joillakin se voi olla hyvä, joillakin vähemmän hyvä. VR:n kanssa tekemisissä olijat kiroavat vielä pitkään Eino Saarista, joka pääjohtajana meni tilaamaan italialaisia pizzamopoja Suomen radoille. Siljan johtoon -80-luvun lopulla tullut miekkonen, jonka nimi ei enää muistu mieleen, vakuutti nostavansa firman käyttäjälukuja karsimalla liian fiiniyden pois. Se oli pitkä prosessi, mutta taisi onnistua (siis se liian fiiniyden karsiminen)..?
RCC:n mainitseminen ex-työnantajana on aikamoisten odotusten luomista. Luotavan laivan itse tulisi olla se matkan kohde, ei niinkään Suomen, Ahvenanmaan, Ruotsin tai Viron. Tai edes Pietarin. Tämä yhtälö ei ole alkuunkaan helppo ratkaistava. Mikään Vikingin nykyaluksista ei sellaisenaan täytä luksuskruiserin määrettä, mutta epäilemättä niillä pystytään näissä olosuhteissa tekemään sellaista parempi tulos. Laiva, joka lojuu satamassa, ei tee rahaa, mutta vielä vähemmän sitä tekee puolityhjänä merellä kyntävä jättiläinen. Tässä mielessä Vikingin nykyisen liikennekonseptin muuttaminen radikaalisti saattaisi olla hyvin vaarallista. Jotain olisi kuitenkin tehtävä.

On helppo olla jälkiviisas XPRS-kummajaisen suhteen. Koska kyseessä on EU:n sisäliikenne, arveltiin kaiketi risteilytarpeen väheneminen. Kuitenkin juuri HEL-TLL-linjalla piilee tokka mahdollisuuksia ja osittain juuri siksi myös riskejä. Selvää on kuitenkin, että noin selkeästi matkalaivaksi suunniteltu alus ei ollut ihan se, mihin olisi pitänyt mennä. XPRS on kuitenkin monessa mielessä teknisesti hyvä laiva ja lisäksi käytännössä ainoa, jonka myymisestä Viking saisi kunnon hillot. Sille saattaisi jostain löytyä jopa maksukykyinen ja -haluinen ostaja.
Kallen näkemystä kehitellen: pikainen ratkaisu Tallinnan reitin kehittämiseen voisi olla kuljetuskapasiteetiltään yhteismitallisten Amorellan ja XPRS:n vaihtaminen päittäin samaan aikaan, kun Kaasuhella tulee Turun ilta- eli risteilylähtöön. Amorella on kuitenkin risteilijäksi XPRS:aa parempi ja jos vuorokauden kruisailijoita ei Turun aamulähdöllä kuskata edes poikkeustapauksissa, on XPRS:n sinällään vaatimaton hyttikapasiteetti jokseenkin riittävä. Samalla TKU-STO-linjan rahtikaistametrimäärän noustessa molemmilla lähdöillä saataisiin aikaan tilanne, jossa rahti ohjataan ensisijaisesti juuri näille vuoroille. Rahdin tarve säätelisi myös sen, onko päivävuoro hiljaisena aikana kaikkina arkipäivinäkin tarpeen.
Cinderellan korvaajaksi voisi tässä mallissa ajatella jopa jotain Fantasy-luokan tai vastaavaa kruiseria -siis sellaista, josta isot syndikaatit haluavat eroon lähinnä parvekkeettomien hyttien runsauden takia. Uuden kruiserin rakennuttaminen pelkästään Itämeren olosuhteisiin olisi taloudellinen itsari.

HEL-MHQ-STO on oikeastaan paljonkin kinkkisempi, sillä kun on pärjättävä seuraavat 5-10 vuotta nykytonnistolla -siis ei välttämättä juuri Marilla ja Gabbella, mutta turha niitä on huonompiinkaan nykytonniston yksikköihin vaihtaa (Gabben vaihtamista Cinderellaan saattaisi olla viisasta harkita, jos rahdinkuljetusta pääkaupunkien väliltä halutaan radikaalisti siirtää Turusta kulkeville lautoille). Risteilyglamourin säätäminen kasarilauttoihin ei ehkä ole ihan se kevyin kuviteltavissa oleva haaste. Toisaalta vaikkapa Mariellassa on paljonkin mahdollisuuksia tilojen uusiokäyttöön, kun muutokset tehdään riittävän rohkeasti.

Jos Vikingin tulevaisuudesuunnitelmiin ei kuulu varsinainen matkustajalaivatoiminta, kuin risteilyjen sivutuotteena (mikä sinällään saattaisi olla aika kohtalokas virhe), voisi Rosellan ja jonkun muun aluksen yhdessä hoitama TKU-MHQ-KPS-päiväreitti tulla tämän toisen operaattorin hoitoon. En kuitenkaan usko, että Backman ihan niin pahasti sivuraiteilla olisi -suurista sanoistahan johtajat muistetaan tai sitten ei. Rosella on ainakin kuvista päätellen uudistettu juuri jotain tällaista VikingLättania ajatellen. Ahvenanmaan perusyhteys Kapellskäriin voi sesonkihuippujen ulkopuolisena aikana olla vain sellaisen sivutuote. Vai olisiko taka-ajatuksena peräti Kapellskärin liikenteen antaminen Eckerölle, jolloin Rosellan kaveriksi voisi tulla vaikka Nordlandia?

Kaiken kaikkiaan on mielenkiintoista nähdä, mihin tämä virtuaalitodellisuuden Tallinkia pahemmaksi kilpailijakseen mieltävä "Uusi Viking" on oikeastaan matkalla. Väitän ihan vakavissani, että tuskin mihinkään Tukholmaa tai Tallinnaa kauemmas... 8)
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Tiina Smit

#7
Hyviä laivankierrätys/vaihto ideoita. Itse en kuitenkaan näe hyvänä vaihtoehtona XPRS:n siirtämistä pois Tallinnan reitiltä - mielummin yksi laiva täynnä kun useampi laiva tyhjänä. Näin on varmaan Tallinkilla sesongin ulkopuolella, koska suuria laivoja on kolme. Toisaalta varsinaiseen risteilyliikenteeseen tarkoitettu Viking Linen laiva olisi kiva lisä Tallinnan reitillä ja sille olisi aivan varmasti myös kysyntää, oli se sitten vanha tai uusi, sillä onhan Eckerö Linekin pärjännyt lähes 30 vuotiaalla Nordlandiallaankin reitillä.

Luin tänään Talouselamä-lehdestä, että Viking Line on hyvin todennäköisesti tilaamassa myös toisen aluksen. Ehtona on kuitenkin samanlainen tukipaketti, kuin ensimmäisen kohdalla. Päätös tehdään tänä syksynä. Joten Turun reitillä olisi sitten uudet laivat. XPRS:n siirto sinne ei olisi kannattavaa, koska hyttejä pitäisi rakentaa ainakin 600 kappaletta lisää (nykyään n. 200), koska M/S Isabellan kapasiteetti on liian pieni sesongilla, saati sitten XPRS:n, joka on suunnattu kansimatkustajille.

Cindarella tulee tuskin siirtymään risteilyliikenteestä pois, sillä se on saavuttanut yli 50 % markkinaosuuden reitillään, Birka Linen uudisrakennuksesta huolimatta (tosin Birka Linen alus on pienempi).

Ainakin Mariella on kohta siinä iässä, että sekin tulisi korvata uudemmalla. Viking Linen tapauksessa tämäkin olisi kyllä mahdollista, sillä sen talous on ihan hyvässä kunnossa ja se kärsii kolmenkin, ehkä neljänkin uudisrakennuksen tilaamisen. Tallinkin harjoittamaa osakeantia ei ole suoritettu tietääkseni kertaakaan pörssilistautumisen jälkeen. Tosin Silja Line on kolmen 18-21 vuotiaiden laivojensa kanssa pian samassa tilanteessa, joten sen tilannekkaan ei ole muutaman vuoden päästä yhtään helpompi.

Mikko-Oskari Koski

Korvaamisen ongelma on tämä ikuinen, kuka ostaa ja mitä maksaa? Vikingin aluksista väittäisin Turun linjaa vuosikausia liki tauotta sahanneita kroaattisiskoksia aika paljonkin hyvässä hoidossa rauhalliseen tahtiin ajanutta Mariellaa heikommassa hapessa oleviksi. Tosin mikään näistä ei myytynä kovin paljon kilahtele...
Mariellan ylärakenteita saattaisi myös olla mahdollista säätäämatkustajillekin sopiviksi. Tosin Cinderellan malli, jossa henkilöstötilat ovat alemmalla sisääntulokannella tuskin kuitenkaan sellaisenaan sovellettavissa tämän toteuttamiseksi, mutta kukapa tietää..? Ainakin runsasmääräiset snorkkelihytit aiheuttavat imago-ongelman molemmissa mainituissa.
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950

Kalle Id

Lainaus käyttäjältä: Tiina Smit - 17.02.2011, 15:31:31
Hyviä laivankierrätys/vaihto ideoita. Itse en kuitenkaan näe hyvänä vaihtoehtona XPRS:n siirtämistä pois Tallinnan reitiltä - mielummin yksi laiva täynnä kun useampi laiva tyhjänä.
Ymmärtääkseni kukaan ei tässä ketjussa ole (vielä) ehdottanut useamman laivan tuomista Vikingin Helsinki-Tallinna -linjalle, ainoastaan yhtiön alusten kierättämistä tai uusien alusten rakentamista niin, että Tallinnan linjalle saadaan suurempi alus, koska sellaiselle on ilmeisesti tarvetta.

Lainaus käyttäjältä: Tiina Smit - 17.02.2011, 15:31:31
XPRS:n siirto sinne ei olisi kannattavaa, koska hyttejä pitäisi rakentaa ainakin 600 kappaletta lisää (nykyään n. 200), koska M/S Isabellan kapasiteetti on liian pieni sesongilla, saati sitten XPRS:n, joka on suunnattu kansimatkustajille.
Kukaanhan ei ole ehdottanut Isabellan korvaamista XPRS:llä vaan Amorellan korvaamista. Koska Tukholman vuorokauden risteilijät on ohjattu Cinderellalle ei Amorella (tai sen korvaaja) tarvitse samanlaista hyttikapasiteettia kuin Isabella (tai sen korvaaja). Lisäksi lisähyttien rakentaminen XPRS:ään ei pitäisi olla erityisen vaikeaa: XPRS:n toteutumatta jääneet sisaraluksethan oli Viking Linen itsensä mukaan tarkoitus varustaa suuremmalla hyttikapasiteetilla Turun linjaa varten. Tietenkin hyttien lisääminen XPRS:ään maksaisi, mutta minun mielipiteenäni on, että Vikingin rajalliset uudisrakennusresurssit olisi järkevintä suunnata muualle kuin Turun aamuvuoroon, jossa ei ole tarvetta kovatasoiselle risteilylautalle (ellei tehdä jotain radikaalia konseptimuutosta koko Tukholma-Maarianhamina-Turku -paketin suhteen). XPRS:stä on mahdollisuus saada suhteellisen pienellä rahalla passeli laiva Turun aamuvuoroon ja rakentamalla uusi laiva HEL-TAL välille lyötäisiin näinollen kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Lainaus käyttäjältä: Tiina Smit - 17.02.2011, 15:31:31
Cindarella tulee tuskin siirtymään risteilyliikenteestä pois, sillä se on saavuttanut yli 50 % markkinaosuuden reitillään, Birka Linen uudisrakennuksesta huolimatta (tosin Birka Linen alus on pienempi).
Mutta jos Viking on Cinderellalla saavuttanut yli 50% markkinaosuuden (niinkuin sen pitäisikin, Cinderellan kapasiteetti kun on yhteensä yli 50% reitin koko kapasiteetista), isommalla ja uudemmalla aluksella olisi mahdollista saavuttaa tätäkin isompi markkinaosuus ja isompi tuotto. Lisäksi tuomalla Cinderella Helsinki-Tukholma -linjalle saataisiin todennäköisesti myös tämän linjan markkinaosuutta kasvatettua.

Lainaus käyttäjältä: Mikko-Oskari Koski - 17.02.2011, 16:05:23
Mariellan ylärakenteita saattaisi myös olla mahdollista säätäämatkustajillekin sopiviksi. Tosin Cinderellan malli, jossa henkilöstötilat ovat alemmalla sisääntulokannella tuskin kuitenkaan sellaisenaan sovellettavissa tämän toteuttamiseksi, mutta kukapa tietää..? Ainakin runsasmääräiset snorkkelihytit aiheuttavat imago-ongelman molemmissa mainituissa.
Herää myös kysymys, kuinka paljon kannattaa ihan oikeasti laittaa rahaa 26-vuotiaan laivan radikaaliin uudistamiseen? Toisaalta juurihan Viking laittoi 31-vuotiaan lautankin täysin uuteen uskoon...

Karo Suopuro

Tässä on linkki tuohon Talouselämä sivujen juttuun, mistä oli jo puhetta aiemmin.

"Viking vinkuu jo toista tukipakettia"

http://www.talouselama.fi/uutiset/article580866.ece

Timo Selkälä

Lainaus käyttäjältä: Mikko-Oskari Koski - 17.02.2011, 14:28:32

Cinderellan korvaajaksi voisi tässä mallissa ajatella jopa jotain Fantasy-luokan tai vastaavaa kruiseria -siis sellaista, josta isot syndikaatit haluavat eroon lähinnä parvekkeettomien hyttien runsauden takia. Uuden kruiserin rakennuttaminen pelkästään Itämeren olosuhteisiin olisi taloudellinen itsari.
Niin, nyt heitit kyllä aika villin jutun. Tosin en yhtään ihmettele mistä sait idean - sillä kun tuossa mainittiin että kansainväliset miehistöt ja liputkin kiinnostavat, niin voisi olla mahdollista käyttää jotakin tuollaista alusta lyhytristeilyaluksena. Se on kuitenkin ihan satavarma että Suomen tai Ruotsinlippu ja näistä maista tulevat miehistöt ei tule sellaisella aluksella onnistumaan. Miksi? Yksinkertaisesti siksi että näiden alusten logistiikka vaatii paljon suurempaa miehistöä kuin mitä lautoilla on totuttu. Jotta pystyttäisiin tarjoamaan edes ne lauttatason palvelut niin se vaatisi tuollaisella aluksella luultavasti noin 50-100 henkeä ellei enemmänkin lisää - ja jos on tarkoitus että ne hytitkin siivotaan, niin se tarkoittaa lisäväkeä. Eli syy siihen miksi esim Fantasylla on yli 900 hengen miehistö ei johdu vain siitä että baareja on paljon ja jokainen ateria kannetaan asiakkaan luo. Ne ovat myöskin aika työteliäitä. Tuossa liikenteessä puhumme luultavasti lähemmäs 400 hengen miehityksestä. Toinen tarina on sitten se kuinka hauskaa heillä on heittää 270-metrisellä saaristossa ja Maarianhaminassa talvisin... Onhan noita tosin myytävänä, kuten Norwegian Dream, Costalta irtoaisi esim Romantica jne. Ne tosin maksavat paljon - ja vaatisivat melkoisen rempan. Uudessa aluksessa sen sijaan on se hyöty että sen logistiikka päästään suunnittelemaan niin että se oikeasti pystyy hoitamaan sen että suurin osa matkustajista lähtee kotiin mukanaan kärryllinen kaljaa.

En lukisi noita väitteitä siten että ollaan siirtymässä pois matkalautta-ajatuksesta. Sen sijaan yritetään siinä mielessä nostaa profiilia että siirryttäisin parempaan palveluun, parempaan tuotteeseen ja korkeampiin hintoihin. Eli, eroon ilmaismatkoista ja ehkäpä myös pahimmista rellestäjistä. Osittain tätä on ilmeisesti jo yritettykin - miten muuten sen discon poiston parilta laivalta voisi lukea? Mitä tahansa tehdäänkin niin ei se poista sitä että yritetään samanaikaisesti kosiskella kahta eri ryhmää: Automatkailijat ja risteilyvieraat. Tätä jälkimmäistä vierasryhmää yritetään siis parantaa.

Totta on että se varsinkin Ruotsin päässä mutta myös meilläkin tulee olemaan haaste. Miten korottaa tasoa niin että saisi paremman tuoton? Tilat eivät kuitenkaan ihan anna myöden Oasiksen kaikkien palvelujen käyttöönottoa varten... Nyt puhuttiin ainakin siitä että aluksille palkataan lisää vahteja, tarkoituksena saada aikaan hyttiosastoille rauha jotta siellä voi myös nukkuakin.

Nuo Viking XPRS ajatukset oli sinänsä ihan kiintoisia. Ainakin ne parantaisi aluksen tasoa ja tarjoaisivat noin 500 istumapaikkaa enemmän.
I am not a complete idiot. Some parts are missing.

06 / 2007 Liverpool Viking ja Ulysses.

Joni Huopana

Kiinnostava haastattelu vaikkakin hieman ympäripyöreä. Varmaan kehittämislinja tarkentuu tulevissa lehtijutuissa. Hyvä, kun myöntävät rehellisesti XPRS:n kohdalla tehdyt virheet!

Täällä on esitetty hyviä ajatuksia. Jos uudisrakennuksen toivon mukaan syksyllä vahvistettavan optiolaivan kehityksessä siitä tehtäisiin Amorellan korvaajan sijaan sittenkin paranneltu ja suurennettu XPRS, saataisiin kyllä aika paljon aikaan. XPRS rempattuna toimisi Turun aamulaivana (kai saaristoajo-ominaisuudet ovat tarpeeksi hyvät?) tai vaihtoehtoisesti siitä saisi uudehkona vielä hyvät rahat. Yksi iso laiva olisi varmaan kustannustehokkaampi kuin XPRS + Isabella.

Jonkun uudehkon risteilyaluksen osto Birka Paradisea vastaan kilpailemaan voisi toimia. Eihän Cinderella pienine perushytteineen oikein luksusta ole, kuten täällä on todettu. Cinderella toimisi pääkaupunkilinjalla varmaan vielä vuosia.

Tiina Smit

Yksi mahdollisuus tähän olisi kyllä kahden uuden LNG-laivan laittaminen Turku-Tukholma linjalle. Tämä johtaisi siihen, että Cindarella vapautuisi risteilykäyttöön muille reiteille, kuten Tallinnan-reitillä, mihin se sopisi mielestäni täydellisesti. Tai sitten korvata toinen Helsinki-Tukholma -linjalta.

Myös Amorellan korvaaminen uudella LNG-laivalla, mihin kuulemma on tulossa enemmän palveluita risteilijöille, johtaisi siihen, että Cindarella jäisi vähän turhaksi, sillä miniristeily iltalähdöllä on käytännössä samantapainen, kuin Cindarellan risteily, vain muutaman tunnin erot aikataluissa. Risteilijöille tuskin on väliä, käykö laiva myös Turussa vai onko pysähdyksissä Ahvenmaalla kauemman, kuin olisi tarvis. Tämän takia uudisrakennuksen osto Maarianhaminan risteilyille saattaisi olla virhe, sillä monet saattaisivat kuitenkin valita Viking Linen uudisaluksen (tai XPRS:n, jos sellaiseen ratkaisuun päädytään). Nykyään tätä vaaraa ei ole ollut, koska Cindarellan taso on sen verran korkeampi, kuin esimerkiksi Amorellan.

Eli minun mielipide (joka on vähän keskustelua seuratessa kehittynyt aikaisemmasta viestistä :)) tiivistettynä: uudet laivat Turku-Tukholma välille, Cindarella Tallinan risteilyliikenteeseen XPRS:n kaveriksi, uusi reitti Pietariin Amorellalla ja Isabellalla, Cindarellan nykyinen liikenne lopetettaisiin ja siirrettäisiin risteilijät uudelle Turun-laivalle.

Karo Suopuro

Lainaus käyttäjältä: Tiina Smit - 18.02.2011, 21:06:12
Yksi mahdollisuus tähän olisi kyllä kahden uuden LNG-laivan laittaminen Turku-Tukholma linjalle. Tämä johtaisi siihen, että Cindarella vapautuisi risteilykäyttöön muille reiteille, kuten Tallinnan-reitillä, mihin se sopisi mielestäni täydellisesti. Tai sitten korvata toinen Helsinki-Tukholma -linjalta.

Myös Amorellan korvaaminen uudella LNG-laivalla, mihin kuulemma on tulossa enemmän palveluita risteilijöille, johtaisi siihen, että Cindarella jäisi vähän turhaksi, sillä miniristeily iltalähdöllä on käytännössä samantapainen, kuin Cindarellan risteily, vain muutaman tunnin erot aikataluissa. Risteilijöille tuskin on väliä, käykö laiva myös Turussa vai onko pysähdyksissä Ahvenmaalla kauemman, kuin olisi tarvis. Tämän takia uudisrakennuksen osto Maarianhaminan risteilyille saattaisi olla virhe, sillä monet saattaisivat kuitenkin valita Viking Linen uudisaluksen (tai XPRS:n, jos sellaiseen ratkaisuun päädytään). Nykyään tätä vaaraa ei ole ollut, koska Cindarellan taso on sen verran korkeampi, kuin esimerkiksi Amorellan.

Eli minun mielipide (joka on vähän keskustelua seuratessa kehittynyt aikaisemmasta viestistä :)) tiivistettynä: uudet laivat Turku-Tukholma välille, Cindarella Tallinan risteilyliikenteeseen XPRS:n kaveriksi, uusi reitti Pietariin Amorellalla ja Isabellalla, Cindarellan nykyinen liikenne lopetettaisiin ja siirrettäisiin risteilijät uudelle Turun-laivalle.

Juuri näin minunkin mielestä sopivat siirrot saataisiin kun uudisrakennukset korvaisivat Amorellan, Isabellan ja Cinderellan.
Tällöin siis Cinderella Helsinki-Tallinna ja Amorella & Isabella Pietari -Helsinki ja Tukholma.  :)