Navigointivälineitä

Aloittaja Jorma Rajaniemi, 08.04.2021, 05:33:03

« edellinen - seuraava »

Jorma Rajaniemi

Kirjailen tähän välipalaksi sumusireeneistä, joita oli majakoilla. Sumusireeni antaa liian vaatimattoman kuvan laitteesta, sillä sehän omi itselleen kokonaisen talon. Torvet saattoivat olla 7 metriä pitkiä ja torven suuaukolla saattoi olla halkaisijaa kolme metriä. (Tässä ei ole kyse käsikäyttöisistä, niitäkin  oli)

Tällaisen äärellä tietysti hiljenee kunnioituksesta ja alkaa miettiä, että mihin asti tuon hirviöämyrin ääni oikein kantoi. Minulla on Laurellin kirja Suomen majakat, ja siinä esitetään esim. Bengtskärin majakan sumutorvelle "vaatimatonta" kantamamaksimia 8 meripeninkulmaa, joka siis on noin 15 kilometriä. Wikipediassa esitettiin pidempi kantama, eli kilometreissä 27.

Sitten löytyi netistä Äänipään asiantuntijan selvitys:

https://webpages.tuni.fi/aanipaa/taajuu_1.htm

Siellä todetaan yksiselitteisesti, että maksimikantama on 50 kilometriä. Valitsin sivulleni tämän maksimin, jollei muuta ilmene.

Onko täällä enää ainuttakaan henkilöä, joka olisi livenä kuullut sumusireenin huudon radiomajakalta?

PS. Entä miten väki nukkui majakkasaarella, kun sumua saattoi kestää viikkokausia. Vai onko niin, että suunnattuna ääni kuuluikin vain merelle, eikä juurikaan saarella - tuntuu kyllä ihmeeltä.

Jorma Rajaniemi

https://www.tiedonportailla.fi/navigointi/

Jäi toistaiseksi hieman auki ja epävarmaksi konekäyttöisen jättisumusireenin kantama. Se voi olla maksimissaan "vain" noin 8 meripeninkulmaa. Käsikäyttöisellä suoritetun testin vuodelta 1906 löysin ja siinä kantama oli kolme meripeninkulmaa, siis noin 5 kilometriä. Valtava matkahan sekin on.