Jäänmittaus kehittyy

Aloittaja 2709, 25.02.2006, 11:09:14

« edellinen - seuraava »

2709

Vekkouutisista kopioitua


Merentutkimuslaitos kehitti huipputarkan jäänmittaustavan
STT–PEKKA SUPINEN-PP, 24.2.2006


--------------------------------------------------------------------------------

Suomen merentutkimuslaitos on kehittänyt Euroopan avaruusjärjestön Esan tuella huipputehokkaan mittaustavan, joka paljastaa Itämeren jään paksuuden ja liikkeet ainutlaatuisen tarkasti.

Kun tähän asti jäänpaksuudet on kerrottu tyyliin Perämeren pohjukassa 10-30 sentin paksuista jäätä, antaa uusi menetelmä jäätiedot paljon pienemmältä alalta, jopa sellaiselta, joka on vain 500 metriä x 500 metriä.

- Tämä on merenkulkijoiden pitkään haluama asia. Uuden jääpalvelun käyttökelpoisuus on laivoille parempi kuin entisen, sillä nyt ollaan lähempänä laivojen mittakaavaa. Esimerkiksi ahtojäistä ja jäävalleista saadaan paljon yksityiskohtaisempaa tietoa, sanoo laitoksen jääpalvelun esimies Ari Seinä.

- Paremmat tiedot nopeuttavat laivojen liikennettä ja se säästää rahaa. Suuri hyöty koituu myös siitä, että turvallisen reitin valitseminen vähentää esimerkiksi Suomenlahden öljytankkereiden onnettomuuksien todennäköisyyttä.

Itämeren liikenteessä laivat haluavat jääpalvelun ennusteita yleensä 1-2 vuorokautta eteenpäin. Ne auttavat reittisuunnittelua.

Perustiedot Merentutkimuslaitoksen jääkarttoja varten saadaan Envisat- ja Radarsat- satelliittien tutkien lähettämästä datasta sekä jäänmurtajien ja jäähavaitsijoiden keräämistä tiedoista. Kaikki tiedot käsitellään tietokoneella laitoksen kehittämillä täsmällisillä suoritusohjeilla eli algoritmilla.

Esan rahoittama hanke on nimeltään Polar View. Mukana on noin 40 laitosta kahdeksasta maasta, ja kokonaisbudjetti vuosille 2005-2008 on viisi miljoonaa euroa. Suomen osuus tästä on noin puoli miljoonaa euroa. Suomesta ovat Merentutkimuslaitoksen lisäksi mukana Suomen ympäristökeskus, Teknillinen korkeakoulu, Ilmatieteen laitos ja Valtion teknillinen tutkimuskeskus.

Uuden palvelun tiedot ovat päivittäin saatavilla osoitteesta polarvieww.fimr.fi.