Se ensimmäinen Viggen

Aloittaja Mikko-Oskari Koski, 28.11.2006, 21:14:05

« edellinen - seuraava »

Mikko-Oskari Koski

Kun tuossa nyt tuli eräästä Saaristomeren alueella toimivasta telakasta puhetta, niin otetaanpa käsittelyyn toinenkin aiheeseen liittyvä alus ja hatarat muistikuvat. Kyseessä on saaristolautta Viggen, siis ei tuo Ålandstrafikenin nykyinen eikä edellinen, maantielossiksi muutettu, vaan se, joka vuonna -86 tai -87 myytiin Velkuaan paikallisen tienhoitokunnan alukseksi. -60-luvulta asti Sandön ja Simskälan välillä liikennöinyt lautta muuttui ensimmäiseksi vakituisesti Teersalon ja Palvan välillä kulkeneeksi lautta-alukseksi, tuohon asti Velkuan kaikki saaret olivat olleet ya.Satavan takana.
Viggen liikennöi koko velkualaisaikansa vastatuulessa. Jo siirtomatkalla Kihdillä se rysäytti karille. Tilapäisesti korjattuna se pystyi aloittamaan liikenteen, mutta kun seuraavana talvena oli edessä telakkareissu käsittääkseni juuri Keson puulaakiin, meni telakkapukki kyljestä läpi ja velkualaisten kannatti ennemmin ottaa aluksesta vakuutusrahat kuin ruveta sitä enää korjauttamaan.

Missä määrin muistikuvani ovat oikeita, missä määrin keksittyjä ja missä määrin saaristolaivalegendaa?

Viggenistä olisi tietysti mukava tietää muutakin, esim.valmistumisaika ja -paikka, mahdolliset aiemmat nimet ja omistajat etc. Käsittääkseni alus hankittiin Vårdöhönkin käytettynä.
"Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka"
Carl-Erik Creutz, 1950