Tuoreimmat viestit

#1
Muu merenkulku / Vs: Jäänmurtajat ja talvimeren...
Viimeisin viesti käyttäjältä Tuomas Romu - tänään kello 14:37:24
Tuo jäänmurtajayhteistyö tuli kieltämättä vähän puun takaa. Ymmärtääkseni tässä on ollut ajavana voimana ainakin Helsingin telakan vastikään ostanut Davie, mutta työtä on tehty myös jenkkihallinnossa. Pääsääntöisesti raportointi on ollut positiivista ja optimistista, mutta vastapainoksi muun muassa "Sixty Degrees North"-blogissa on hieman realistisempi yhteenveto aiesopimuksesta sekä kritiikkiä muun muassa Bollingeria kohtaan, koska tämä julistautui julkilausuman myötä Yhdysvaltain johtavaksi jäänmurtajien rakentajaksi, vaikka telakalla on ollut huomattavia vaikeuksia rannikkovartioston jäänmurtajaprojektin kanssa. Niin ikään Rauman telakan hallituksen puheenjohtaja on sekä Kauppalehdessä että Tekniikka & Taloudessa tuonut esiin huolensa jäänmurtajaosaamisen vuotamisesta pois Suomesta; Nato-yhteistyön tulisi hänen mukaansa tapahtua "heidän ehdoillaan" ja Rauman-telakan roolin hän näkee "lohduttomana", mikäli yhteistyösopimuksen puitteissa jäänmurtajia ei voisi rakentaa Suomessa.

Itse näen tietenkin ICE Pactin pääsääntöisesti positiivisena asiana niin Suomen meriteollisuuden kuin oman urakehitykseni kannalta, mutta sen suhteen tulee olla myös realistinen. Yhdysvaltain rannikkovartioston jäänmurtajat tullaan jatkossakin rakentamaan jenkkitelakoilla ja kanadalaiset jäänmurtajat vastaavasti Kanadassa. Jenkeissä kaksikin eri lakia kieltää yksiselitteisesti valtion alusten tilaamisen ulkomailta ilman presidentillistä poikkeusta ja Kanadassa taas valtion kansallisen laivanrakennusstrategian tavoite on nimenomaan elvyttää kotimaista telakkateollisuutta. Sinänsä on surullista, että molempien seurauksena loppukäyttäjät eli Yhdysvaltain ja Kanadan rannikkovartiostot joutuvat pärjäilemään vielä vuosia elinkaarensa loppupuolella olevien alustan kanssa, mutta Trumpilta tuskin poikkeuslupaa heruu ja Kanadassakin alusten rakennuttaminen Suomessa olisi poliittinen itsemurha. Rapakon tällä puolella taas Euroopan Unionin julkisia hankintoja koskevat säädökset edellyttävät valtion jäänmurtajatilausten kilpailuttamista kaikkien kelvollisten telakoiden kesken, joten tilausten ohjautuminen vaikkapa Helsinkiin tai Raumalle ei ole mikään itsestäänselvyys. Ne, joita hankintalait eivät koske, taas ostavat sieltä mistä haluavat, tyypillisesti halvimmalta kelpuuttamaltaan tarjoajalta.

Muutamissa lehtijutuissa ICE Pactia on pidetty jonkinlaisena "päänavauksena", mutta alaa tuntevat tietävät, että Suomen meriteollisuus on ollut merkittävässä roolissa kaikissa pohjoisamerikkalaisissa jäänmurtajaprojekteissa 90-luvulta lähtien niin suunnittelun kuin laitetoimitusten muodossa.

Toivon myös, ettei kukaan yritä tulevaisuudessa tämän yhteistyökuvion varjolla vaikuttaa siihen, minkälaisia jäänmurtajia esimerkiksi Suomi jatkossa hankkii. Itse en esimerkiksi näe järkevänä edes ajatusta, että Suomi hankkisi samanlaisia jäänmurtajia kuin Ruotsi, vaikka sitä taas kerran joku ehdottikin.
#2
Muut alukset / Turku isännöi The Tall Ships R...
Viimeisin viesti käyttäjältä Kimmo Rantanen - 17.07.2024, 13:25:44
Turun kaupunki ja The Tall Ships Races -tapahtuman kattojärjestö Sail Training International (STI) ovat allekirjoittaneet ankkurisopimuksen.

https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000010569989.html
#3
Muut alukset / Vs: Alfons Håkans -uutisia
Viimeisin viesti käyttäjältä Pekka Laakso - 17.07.2024, 13:15:12
Nyt Zeus of Finlandin hinauskeikka etenee hyvin. Ovat olleet Pohjanmerellä ja lähestyvät Skagenia tänään iltapäivällä.
#4
Muut alukset / Vs: Sisävesiliikenteen nykytil...
Viimeisin viesti käyttäjältä Lasse Reunanen - 15.07.2024, 23:27:23
Lainaus käyttäjältä: Pekka Hömppi - 30.07.2021, 16:51:44 Sisävesiliikenteen nykytila ei ole kovinkaan hyvä, jos asiat hoidetaan näin.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008156633.html
Ei paljon paremmalta vaikuta Leinosen touhut tänä kesänäkään.

https://yle.fi/a/74-20099795
#5
Muu merenkulku / Vs: Jäänmurtajat ja talvimeren...
Viimeisin viesti käyttäjältä Kimmo Rantanen - 11.07.2024, 22:35:15
Suomi, Yhdysvallat ja Kanada tiivistävät jäänmurtajayhteistyötään Icebraker Collaboration Effort eli ICE Pact -kumppanuudella. Käytännössä tämä tarkoittaa polaaristen jäänmurtajien ja suorituskykyjen yhteistä tuotantoa.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010556580.html
#6
Muut alukset / Vs: Hollmingin rakentama hinaa...
Viimeisin viesti käyttäjältä Aleksi Lindström - 11.07.2024, 00:17:13
Tämä ei ehkä ole ihan yleisessä tiedossa, että Hollmingin suunnittelemia hinaajia rakennettiin myös Italiassa, kuten esim:
https://www.shipspotting.com/photos/gallery?shipName=TUMAK&shipNameSearchMode=exact&user=1717
#7
Muut alukset / Vs: Hollmingin rakentama hinaa...
Viimeisin viesti käyttäjältä Kimmo Rantanen - 10.07.2024, 22:22:31
Samannäköistä designiä kuin Hollmingin myös rakentamat Nesteen Kari ja Aulis.
#8
Matkustaja-autolautat / Vs: Ålandstrafiken
Viimeisin viesti käyttäjältä Mikko-Oskari Koski - 09.07.2024, 09:38:12
Keskellä vilkkainta suvea sitten tapahtui se, mitä oli odotettu, toivottu ja pelätty -eli maakuntahallinto sanoi useisiin sopimusrikkeisiin syyllistyneiden pörtöläisten (siis NJL:n ja EW:n) sopimukset irti.
Angsgar otti saman tien haltuunsa Ådanin, Viggenin, Gudingenin, Skiftetin ja Skarvenin liikenteen, mutta poikittaislinjan sekä Brändön-Kumlingen reitin operointi, jossa on ollut käytössä muualta kuin Ålandstrafikenilta hankittu tonnisto, odottaa toistaiseksi ratkaisua -eli linjoja ei juuri nyt operoida.

Parempi silti näin, pörtöläisisseikkailu toivottavasti opetti yhtä ja toista jokaiselle, joka ostaa julkisia palveluita kilpailutuksessa.

https://alandsradio.ax/nyheter/lr-sager-avtal-ew-finland-och-nordic-jetline-ansgar-tar-over
#9
Muut alukset / Vs: Väylänhoitoalus Kummeli
Viimeisin viesti käyttäjältä Lasse Reunanen - 08.07.2024, 11:23:30
Lainaus käyttäjältä: Heikka Hirvonen - 08.07.2024, 10:57:53 Alus näköjään päätynyt uudelle omistajalle ->

https://kiertonet.fi/huutokaupat/lastialus-157513


Tuohan on ollut jo pitkään myytynä tuolla Kiertonetissä, mutta kuka/mikä on uusi omistaja? Ja jääkö alus Saimaalle?
#10
Muut alukset / Väylänhoitoalus Kummeli
Viimeisin viesti käyttäjältä Heikka Hirvonen - 08.07.2024, 10:57:53
Alus näköjään päätynyt uudelle omistajalle ->

https://kiertonet.fi/huutokaupat/lastialus-157513