Jäätalvi 2023-2024

Aloittaja Tuomas Romu, 23.10.2023, 22:54:14

« edellinen - seuraava »

Tuomas Romu

Atle näkyy aloittaneen jäänmurtokauden Ruotsissa.
All information and details given in good faith but not guaranteed!


Pekka Laakso

#17
Pitäisi ihan tutkia täältä foorumin kätköistä milloin Voima on viimeksi ollut ylipäänsä jäänmurrossa Merenkurkussa saati Pohjanlahdella. Todennäköisesti 2010-luvun alkupuolen kovina jäätalvina. Tai 2010 talvella oli varmuudella. Sitä keulapotkuriongelman telakointiahan tähän ei lasketa.
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.

Hannu Sarell

Oliko Voima viime talvena ollenkaan murtamassa? Edellistalvenahan sillä oli katkonainen kausi Suomenlahdella.

Petri Nummijoki

#19
Lainaus käyttäjältä: Pekka Laakso - 13.12.2023, 17:24:00 Pitäisi ihan tutkia täältä foorumin kätköistä milloin Voima on viimeksi ollut ylipäänsä jäänmurrossa Merenkurkussa saati Pohjanlahdella. Todennäköisesti 2010-luvun alkupuolen kovina jäätalvina. Tai 2010 talvella oli varmuudella.

Talvella 2010 Voima oli jonkin aikaa Selkämerellä. Kyllä se pääasiallisen työnsä suoritti silloinkin Suomenlahdella mutta keskitalvella, kun tilanne alkoi jo hieman helpottaa Suomenlahden osalta ja kahden suuren murtajan (Sisu, Nordica) katsottiin riittävän Suomenlahdelle niin Voima siirrettiin Selkämerelle Zeuksen avuksi.

Mutta Perämeren puolella en äkkiseltään muista Voiman olleen koko 2000-luvun aikana enkä kyllä 1990-luvullakaan ainakaan monitoimimurtajien valmistumisen jälkeen eli mentäisiinkö 1990-luvun alkuvuosiin ellei peräti 1980-luvun puolelle? 1980-luvulla se on kyllä ollut Perämerellä varmuudella.

Sen sijaan jäänmurtaja Apu ehti olla 2000-luvun alkupuolella yhtenä talvena Perämerelläkin alkutalvesta (muistaakseni talvi 2003-2004) mutta talven edetessä sen tilalle tuli kyllä Sisu. Olisiko tämä edellinen "keskikokoisen" suomalaisen murtajan työrupeama Perämerellä? Saattaa tietysti olla, että joku leuto ja tapahtumaköyhä talvi on unohtunut jo välistä.

Toki Suomella on joskus ollut lainassa Viking-luokan murtajia Merenkurkussa. Taisi mm. 2006 olla tämmöinen talvi. Ne varmaan luetaan keskikokoisiksi mutta varmaan ruotsalaisilta lainatut murtajat voidaan jättää pois laskuista.

Pekka Laakso

Lainaus käyttäjältä: Hannu Sarell - 13.12.2023, 17:40:29 Oliko Voima viime talvena ollenkaan murtamassa? Edellistalvenahan sillä oli katkonainen kausi Suomenlahdella.
Ei ollut lainkaan jäänmurrossa. Viime talven koeajotkin hoituivat hinaajien avustuksella. Calypso-hinaaja työnsi Saimaa-irtokeulaa Voiman sijaisena Haminan edustalla siihen asti, kunnes Urho lähti itäiselle Suomenlahdelle. Tarkempaa tietoa mm. täällä viime talven jäätalvi-ketjussa.
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.

Pekka Laakso

Calypso-hinaaja on käynyt Loviisassa kuivilla vaihdattamassa talvipotkurinsa ja suunnannut tänään iltapäivällä suoraan Haminaan Saimaa-irtokeulan luokse. Eli irtokeulan aktivoituminen jäänmurtoon on odotettavissa lähiaikoina.
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.

Petteri Lyysaari

Näin lukiopohjalta en tiedä talvipotkurin ja normipotkurin eroa, joten mikä lienee ero ? Liittyykö jotenkin jäiden osumiseen potkuriin vai pienten veneiden tapaan potkurin "nousuun" vai mihin ? Eli nousulla tarkoitan sitä tässä tapauksessa että tarvitaan alemmilla kierroksilla erilaista vääntöä kuin kesällä ? Ja mikäli se kustannus otetaan,että paatti heivataan kuiville potkurin vaihtoa varten,täytyy eron olla aika merkittävä...

Tuomas Romu

Calypsoon vaihdetaan talveksi suulakepotkureiden tilalle avopotkurit, jotka toimivat paremmin jäissä ja tekevät irtokeulayhdistelmästä tehokkaamman jäänmurtajan.

Jokunen kuva "talvipotkureista":

https://akerarctic.fi/en/reference/calypso/
All information and details given in good faith but not guaranteed!

Ari-Jukka Perkiomaki

Ruotsin puolella Alella oli ensimmäinen avustus Holmsundiin. Heikko 1B-jääluokan jäissäkulkija Baltic Merchant tarvitsi avustusta.
Nyt alkaa jäätymään taas koko Merenkurkku uudelleen. Uutta jäätä on muodostunut paljon.

Pekka Laakso

Oden on lähtenyt Helsingborgista illalla siirtomatkalleen kohti Luulajaa. Joutuu syväytensä vuoksi kiertämään Sjellannin eli kulkee Ison-Beltin kautta.
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.

Pekka Laakso

#26
Mikäli PortTrafficia on uskominen, saattaa Polaris liikahtaa lähipäivinä. Virallisia tiedotteita odotellessa...

EDIT: Sama koskee myös Zeus of Finlandia Porttrafficin sekä Pilotonlinen mukaan.
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.

Hannu Sarell

Polaris lähtenyt aamupäivällä liikenteeseen.

Pekka Laakso

Porttraffic väittää Voiman olevan tulossa 5. tammikuuta Katajanokalle oletettavasti bunkraamaan, josta jatkaisi Haminaa kohti. Oletettavasti siis muutaman päivän päästä lähtevä Zeus of Finland olisi korvaamassa Voimaa tutulla operointialueellaan Merenkurkussa. Katsellaan miten käy...
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.

Pekka Laakso

#29
Lainaus käyttäjältä: Hannu Sarell - 30.12.2023, 12:21:39 Polaris lähtenyt aamupäivällä liikenteeseen.
Arctian virallinen tiedote Polariksesta julkaistu pyhien jälkeen vasta tänään:

https://www.arctia.fi/uutiset/jaanmurtaja-polaris-avustaa-meriliikennetta-peramerella.html

Kokkolan ympärille tosiaan Polaris jää ensi alkuun. Tiedotteessa vahvistettu Voiman siirtyminen itäiselle Suomenlahdelle viikon aikana.
Copyright © 2024 Hölynpöly. Kaikki oikeudet pidätetään.