Sea Lines avaa linjan Romanian ja Turkin välillä

Aloittaja Ilves Valta, 26.05.2024, 14:20:59

« edellinen - seuraava »

Ilves Valta

Tämä on jo muutaman päivän vanha uutinen, mutta en huomannut että sitä olisi täällä käsitelty. Ahvenanmaalainen Sea Lines avaa uuden linjan Romanian Constantasta Turkin Karasuun heinäkuussa: https://www.sjofart.ax/nyheter/sea-lines-tillbaka-pa-svarta-havet/. Linjan avaaminen liittyy Constantan uuden roro-terminaalin avaamiseen.

Linjan ensimmäiseksi alukseksi tulee Stena Linelta äskettäin hankittu Urd, mutta tarkoituksena on laajentaa liikennettä kahdella laivalla operoitavaksi. Spekulaatioissa toiseksi laivaksi veikkaillaan Stenan yhä omistamaan Urdin sisaralus Stena Gothicaa, mutta tuleeko lopullinen laiva olemaan se vai joku muu jää nähtäväksi.

Sea Lineshan operoi aiemmin Turkin ja Ukrainan välillä (alkujaan Stenan kanssa yhteistyössä), mutta myi liikenteen kilpailijalle parahultaisesti ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sen jälkeen varustamo ehti ostaa P&O:lta uuden laivan (European Seaway josta tuli Sea Anatolia) ja myydä sen eteenpäin.

Tauno Hermola

Onpas outo uutinen. Karasu on kovin pieni Mustanmeren satama Turkin pohjoisrannikolla, josta entinen "Sea Wind" (nykyiseltä nimeltään "A Wind"), liikennöi Venäjän Tuapseen; muu liikenne lienee aika vähäistä. Wikipedian mukaan alueen tärkeimmät elinkeinot ovat hasselpähkinöiden viljely ja turismi. 

Aleksi Lindström

Lainaus käyttäjältä: Tauno Hermola - 26.05.2024, 18:20:03 Onpas outo uutinen. Karasu on kovin pieni Mustanmeren satama Turkin pohjoisrannikolla--

Ei tuo nyt lukujen perusteella ihan pienen pieneltä vaikuta:

https://www.karasuport.com.tr/EN/icerik/technical-specifications-15

Tauno Hermola

#3
Lainaus käyttäjältä: Aleksi Lindström - 26.05.2024, 18:24:13 Ei tuo nyt lukujen perusteella ihan pienen pieneltä vaikuta:

https://www.karasuport.com.tr/EN/icerik/technical-specifications-15

MarineTrafficin kartalla näyttää kyllä aika vähäiseltä:

https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ports/17849?name=KARASU&country=Turkey

Saapuvia, lähteviä ja satamassa olevia aluksia ei MarineTrafficista rekisteröitymättä näe, mutta harvoin siellä muita on näkynyt, kuin "A Wind".

Google Mapsin Street Viewlla on hyvä katsella satamaa rantakadulta; sataman omilla sivuilla on ehkä vähän kaunisteltu kuva.


Aleksi Lindström

Lainaus käyttäjältä: Tauno Hermola - 26.05.2024, 18:49:06 MarineTrafficin kartalla näyttää kyllä aika vähäiseltä:

https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ports/17849?name=KARASU&country=Turkey

Totta, mutta satamaa ollaan vauhdilla laajentamassa ja sen myötä liikennekin lisääntyy.

Ilves Valta

Karasuhan oli myös Sea Linesin aiemman (Ukrainaan suuntautuneen) linjan satama Turkissa. Ja ainakin pienen tutkimisen perusteella Karasu näyttäisi olevan ensimmäinen lauttasatama Istanbulin itäpuolella, mikä lienee ollut se tärkein vaade; matka-aika on lyhyempi kuin kauempana idässä oleviin satamiin.

Juhani Mehto

Urd sai viime viikolla Panaman lipun, mutta nimi pysyi toistaiseksi ennallaan. Se siirtyi 30.5. Ventspilsistä Riikaan telakalle.
Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ammentaa.

<- Chios Luckin kuva Marinetrafficissa
Lisää laivakuvia täällä.