Tuore kokemus Stenan Ventspils-Nynäshamn-reissulta selittää hieman varustamon ratkaisuja. Ovat ilmiselvästi kyttäysasemissa, mihin suuntaan laajentavat tarjontaansa ja miten. Kuormaa riittää ja kulurakenne on nykyisellä tuotteella mahdollista pitää matalana. Jos joku on niin hölmö, että haluaa maksaa ylihintaa merimatkasta kilpailijan purkilla, hänellä on vapaus niin tehdä.
Scottish Vikingillä oli lauantai-iltana Ventspilsistä rahtipuolella niin täyttä, että yksi rekka piti jättää laiturille. Sääkannella oli nelisenkymmentä henkilö- tai pakettiautoa. Kyydissä oli yli 200 matkustajaa. Suurin osa latvialaisia ja liettualaisia rekkakuskeja, lisäksi pari norjalaista autokuntaa ja yksi liettualainen perhe sekä minä. Matkassa oli ilmiselvästi myös niitä aikaisemmin tässä langassa kuvaamiani reppufirmojen tyyppejä, jotka ajoneuvonsa takia tarvitsevat lauttakyydin ja joille Tallink on liian kallis. Yhtään Ruotsin rekkarissa ollutta ajoneuvoa ei kyydissä ollut. Palvelukielinä laivalla soivat molemmat balttilaiset (tai ainakin latvia), venäjä ja englanti.
Stenalla on säästö päällä henkilöstöpolitiikassa myös näin kierteisesti: kun ei markkinoida Ruotsissa, ei ole riskiä, että kyytiin olisi tunkemassa omankielistä palvelua vaativia kansankotilaisia. Tämän muuten saattoi huomata Nynäsissäkin, Stena oli läsnä todella huomaamattomasti vain yhdellä luukulla terminaalin nurkassa. Varustamolla on kuitenkin Ruotsissa niin kova nimi, että jos laajemmin olisi tiedossa heidän tarjoamansa merilinjapalvelu Nynäsin ja Latvian välillä, sitä varmasti myös käytettäisiin.
Scottish Vikingissä on tällä hetkellä 106 matkustajakäyttöön merkittyä hyttiä (en tiedä, onko jossain sisaraluksessa mahdollisesti enemmän enkä sitäkään, kuinka paljon noissa on vuodepaikkoja) sekä noin sata määriteltyä kansipaikkaa eli lepotuolia (jotka olivat niin epämukavia, että itse suuntasin yöksi baarin sohvalle). Matkustajamääräksi näytti katsastetun 600. Se olisi aika hulppea määrä, mutta menisi varmaan päivävuorolla, kesällä ehkä yölläkin. Laiva on muuten iloinen sekametelisoppa paitsi Euroopan yhdentyvyyttä (operaattori Ruotsista, kippari Tanskasta, nimi viittaa Skotlantiin vaikka lippu on Italian, mutta kokki on sentään Latviasta, eli ravintolassa tarjoillaan reilua balttilaista mättöä eikä mitään makarooneja!), myös ilmeistä epätietoisuutta siitä, kenen aluksesta oikeastaan on kyse -jopa saman kannen portaikossa kun oli ohjetauluja jopa neljällä eri logolla (Norfolk, DFDS, Scandlines ja Stena)...

Kokonaisuutena matka oli mukava ja rauhallinen, eli sitä voi hyvällä syyllä suositella muillekin. Varsinkin, kun uskon Stenan pyrkivän ainakin aikaa myöten luomaan tälle linjalle "täydemmänkin" matkustajatuotteen ja kenties myös lisäävän rahdin kysynnän niin vaatiessa vuorojen määrää nykyisestäkin. Matkahan kestää nykyisellään 11-13 tuntia keskinopeuden jäädessä alle 15 kn:n, vaikka Scottish Vikingissä paukkuja olisi paljonkin kovempaan. Mielessä kävi sekin, olisiko tässä sittenkin ollut Irlanninmerta järkevämpi sijoituskohde Itämeren Superfasteille tai edes toiselle niistä -ei olisi edes tarvinnut tehdä mitään remontteja..?