.
Samoin minulle kerrotun mukaan (tämä voi olla pitämättä paikkaansa tai sitten ei) perän talvipuutarha rakennettiin laivalle siksi, että rakennusvaiheessa huomattiin laivalla olevan vähemmän sisäistumapaikkoja kuin rakennussopimuksessa luki, jolloin alkujaan ulkotilaksi suunniteltu osa piti muuttaa nopeasti sisätilaksi. Väitteelle antaa uskottavuutta se, että etukäteen julkaistuissa havainnekuvissa perä on kieltämättä tuolta osin eri mallinen. Jos tämä väite tosiaan on totta, en yhtään yllättyisi jos miehistöhyttejä tosiaan olisi Megastarissa liian vähän.
Lisää uskottavuutta väitteelle antaa se, että talvipuutarha löytyy turkulaisen Mobimarin
referensseistä nopea toimitusaika erikseen mainittuna. Toisaalta tietysti on paha sanoa, että onko laivaan vaan muuten haluttu lisää istumapaikkoja (niitä harvoin tuntuu olevan liikaa vähänkään suositummilla lähdöillä) vai onko kyse todella esimerkiksi siitä, että tilojen suunnitelmien tarkentuessa on huomattu paikkoja olevan vähemmän kuin mitä alkujaan on arviotu. Ihan kiva tilahan talvipuutarha kuitenkin lopulta on - tietynlainen wow-elementti mielestäni.
Hyttikysymys on myös ihan mielenkiintoinen. Googlailemalla löytyi sekä
Megastarin että
Starin GA:t. Megasta laskin henkilökuntahyttejä 101, Starista taas 49 ja lisäksi 32 pienempää jaetulla vessalla, yhteensä siis 81. Mikäköhän laivoilla mahtaa olla henkilökuntamäärä? Voisiko olla myös mahdollista, että Star jättää osan miehistöstä Tallinnaan ennen illan viimeistä lähtöä, sillä palvelutarjonta myöhäis- ja aikaisvuoroilla on rajattu.
Myös matkustajahyttien suosio on ihan kiinostava pohdinnan aihe. Megaanhan matkustajahyttien määrää vähennettiin Stariin ja Superstariin verrattuna. Joskushan laivalla yöpymistä myytiin ilta- ja aamulähtöjen yhteyteen, mutta enää en sellaista mahdollisuutta nähnyt kun huvikseni katselin.
Jos hyttikysymystä vielä jatkaa, niin laskin
Baltic Princessiltä vain 109 henkilökunnan hyttiä ja lisäksi 18 hyttiä autokannen alta. Turun linjallahan sekä Princessillä että Galaxylla on otettu osa 8- ja 9-kansien matkustajahyteistä henkilökunnan käyttöön. Tässä lippujen vaatimukset ilmeisesti eroavat toisistaan.
Suomen lippu sallii matkustaja-aluksilla kahden henkilön majoittamisen samaan hyttiin, ja lisäksi hyttiin pitää tulla luonnonvalo (vaikka tästä vaikuttaa olevan poikkeuksia). Virossa ilmeisesti useampikin on saanut majoittua samaan hyttiin, mutta olisiko mahdollista, että säädökset olisivat siellä muuttuneet? Megassa kaikissa miehistöhyteissä näyttäisi olevan ikkuna.
Kaistametrikysymys mietityttää yhä. Onkohan muilla asiasta teorioita? Onko virhe siis Megiksen vai Mysteerin luvussa, vai onko kyseessä yksinkertaisesti laskemisen koulukuntaero? Tuskin linjapari kapasiteeltitaan niin valtavasti eroaa.
Luulisin, että kyseessä kyllä todennäköisesti on ero laskentatavassa. Starin rahtikapasiteetiksi on monessa lähteessä vuosien varrella ilmoitettu juuri tuo 2000 m, ja 27 m pidemmän ja ehkä yhden rahtikaistan leveämmän Megastarin realistinen kapasiteetti lienee jotakin 2x00 m. Henkilöautokaistat tuntuvat usein sotkevan eri paikoissa ilmoitettuja lukuja, ja Megalla on vielä lisäksi aika uniikki järjestely omalla henkilöautokannellaan.
Mitä MyStariin tulee, muistelisin jostain aiemmin kuulleeni/lukeneeni, että Megastarin parkkipaikkakonsepti olisi jollain tavoin muuttumassa. Rahdin 1900 m ei välttämättä ole väärin, sillä periaatteessa laivassa voisi olla kiinteitä henkilöautokaistoja useassa tasossa, tai sitten mainostettu uusi "shore-to-ship green power system" saattaa sekin viedä kaistametrejä. Samoin rungon kovin virtaviivainen muoto voi myös vaikuttaa.