Helsingin Sanomien artikkeli LNG:n päästöistä

Aloittaja Sven Liljeström, 10.11.2021, 17:34:58

« edellinen - seuraava »

Sven Liljeström

Olin odottanut, että joku olisi kommentoinut asiaa täällä, koska kaikilla päästöillä on merkitystä.
Olivat mittauksissa todenneet, että Co2-päästöt alhaisia, mutta metaanipäästöt sanalla sanottuna suuria.
Niitäkö on nyt ryhdyttävä puhdistamaan?

edit: Siirsin keskustelun "Muu merenkulku"-alueelle. Tässä myös linkki juttuun:

HS: Haihtuva hyöty

-Tuomas/YlläpitoTauno Hermola

Mistähän tässä nyt on kysymys? Maakaasuhan on, oli se sitten LNG:tä tai CNG:tä, pääasiassa metaania eli jotain kautta ilmeisesti sitten palamatonta metaania pääsee ilmakehään? HS:n artikkelia en ole nähnyt.

Tuomas Romu

Luin artikkelin ja meinasin kirjoittaa aiheesta foorumille, mutten sitten muistanut.

Metaanin ohivuoto ("methane slip") on kyllä varsin valitettava asia, koska se on melkoinen kolhu nesteytetyn maakaasun maineelle "huonoista vaihtoehdoista parhaimpana". LNG on toki fossiilinen polttoaine ja näin ollen kiihdyttää kasvihuoneilmiötä, mutta sen hiilidioksidipäästöt tuotettua energiayksikköä kohden ovat alhaisemmat kuin muilla polttoaineilla. Myös muut päästöt ovat vähäiset: ei rikkioksidipäästöjä (SOx), huomattavasti vähemmän typpioksidipäästöjä (NOx), ei mustaa hiiltä... Lisäksi mahdollisen vuodon sattuessa maakaasu haihtuu harmittomasti pois tuhoamatta meriympäristöä. LNG:lle on olemassa myös ei-fossiilinen vaihtoehto, LBG (nesteytetty biokaasu), joskin sen saatavuus on heikohko.

Maailmanpankkihan on jo ottanut LNG:tä kohtaan varsin kielteisen asenteen ja suositellut investoimaan sen sijaan suoraan ei-fossiilisiin vaihtoehtoihin kuten uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun vetyyn ja ammoniakkiin.
All information and details given in good faith but not guaranteed!